BHTelecom All About
Moderator: Benq
- Rimad
#4776 Re: MojaTV BHtelecom
Koristim MojuTV već oko 3 mjeseca, pa da podijelim iskustva.
POZITIVNO:
- Stabilna internet konekcija.
- Kvalitetna slika.
NEGATIVNO:
- VoIP je nestabilan, često je potrebno nazvati neki broj više puta, dok se ne uspostavi veza ili je čak potrebno restartovati telefon. Dolazio je tehničar, pokušao ovo riješiti.
- TV vodič je često netačan ili ne radi.
- Ne mogu namjestiti da default titlovi budu hrvatski.
POZITIVNO:
- Stabilna internet konekcija.
- Kvalitetna slika.
NEGATIVNO:
- VoIP je nestabilan, često je potrebno nazvati neki broj više puta, dok se ne uspostavi veza ili je čak potrebno restartovati telefon. Dolazio je tehničar, pokušao ovo riješiti.
- TV vodič je često netačan ili ne radi.
- Ne mogu namjestiti da default titlovi budu hrvatski.
- ala7
#4777 Re: MojaTV BHtelecom
Pa BHTelecom je prije 2-3 godine promjenio svu infrastrukuturu tj. instalacije, prvenstveno telefonske kablove koji su "visili" po banderama su premjestili u zemlju i proveli nove kablove.. kako bi osigurali triple play uslugu mojaTV.. mojaTV uslugu nece prikljuciti ukoliko ne postoji mogucnost prikljucka, imam par prijatelja kod kojih su odbili zahtjev prikljucka radi navedenog problema,moguca ADSL usluga ali ne i mojaTV..Zivim u kuci i udaljen sam oko 300-400m od DSLAM-a i maximalan down/up.rate mi je 27036/1044 kbps.. Neko je udaljen 100m od DSLAM-a pa ima 15 000 kbps propusnost i manje i zaklucak bi bio da je do kucne instalacije (isto tako i u zgradi).. Ova ti slika najbolje govori o udaljenosti korisnika i propusnoj moci intaktne bakarne parice korisnika http://www.broadbandspeedchecker.co.uk/ ... length.gifvisocicaguy wrote: ........zakljucak ovoga je da sigurno postoji odredjen, pa i jos uvijek znacajan, broj korisnika koji ima ogranicenu propusnost. to prilikom davanja triple play usluga moze biti problem, posto je jedinstvena ponuda za sve korisnike: i onome u nekakvom selu negdje, gdje je potencijalno losija mreza, i onome u nekom novoizgradjenom naselju. istina, ovaj u naselju bi mogao dobiti i HD televiziju i brzine pristupa internetu do 10-ak MBit/s i to bi platio xx KM, ali to onaj tamo nece moci dobiti i nece to razumjeti ili htjeti prihvatiti, ili ce imati probleme sa uslugom, recimo sa IPTV-em, VoIP uslugom, manjom brzinom od deklarirane itd itd. sto ce se opet negativno odraziti na imidz firme i tako dalje... da ne duljim. tako da nije bas tako jednostavna sva ta prica..
pozdrav
- vis
Svi pricate o FTTH ili FTTB a u evropi i ostalom svijetu frcera vdsl2 preko bakra ko halva ,kako bi se reklo u narodu.. Odjednom moderni,spomenula se optika,daj te ljudi spustite se malo,prizemljite ..I ne kazem da optika ne valja..
Sve si isto rekao kao i ja samo dosta opsirnije..
Meni je svejedno, podigli brzine ili ne, mogu uvijek kombinovati adsl paket / mojatv paket..
-
iceman2010
#4778 Re: MojaTV BHtelecom
Svi ste manje vise u pravu. Za Sarajevo znam da je uradjeno puno na "usitnjavanju" mreze odnosno na prilazenju blize korisniku sa DSLAM-ovima / MSAN-ovima. Principijelno visocicaguy je u pravu, mada ovo pod 2 odnosno velika udaljenost od DSLAM-a ne predstavlja veliki problem jer se puno uradilo po tom pitanju. Nesto je pokriveno sa FTTB i FTTH, ali puno vise sa DSLAM-ovima i MSAN-vima koji su postavljen po naseljima. Tako recimo i neka sela po bjelasnici imaju svoj DSLAM/MSAN. Sto se tice urbanog dijela Sarajeva 95% parica ima manju duzinu od 2 km sto je ok za trenutnu ponudu mojaTV, ali zahtjevi ce stalno rasti. Vec se namece HD kao standard, a nije daleko ni pocetak prenosa 3D TV signala do krajnjeg korisnika. FTTH je najbolje, ali i najskuplje rjesenje i nevjerujem da ce se ici na to. VDSL2 je sasvim ok rjesenje i vjerujem da ce BH Telecom ici u tom pravcu. Za ovo je potrebno prici blize korisniku sa DSLAM-ovima ili cak ici na FTTB mada mislim da ce se raditi o kombinaciji ova dva metoda. Razlog za to je sto brzina kod VDSL2 opada puno brze nego kod ADSL2+ standarda. Ovo ce zahtjevati i promjenu terminalnih uredjaja (modema) jer ovi koji su trenutno u upotrebi nisu namjenjeni za VDSL2 standard. Ostaje jos problem losih kucnih instalacija u pojedinim stambenim objektima. Tu telecom ne moze nista uraditi jer su kucne instalacije vlasnistvo stanara, odnosno u objektima koletivnog stanovanja (zgradama) za njihovo odrzavanje je zaduzen upravitelj, ali mislim da se ovde ne radi o velikom broju takvih instalacija tako da bi se i to moglo relativno lako rijesiti (ovu tvrdnju temeljim na cinjenici da nema dijela grada, naselja ili zgrade za koju nije dostupna usluga moje TV iz ovog razloga).
- ala7
#4779 Re: MojaTV BHtelecom
Hvala @iceman2010 na objasnjenju..iceman2010 wrote:Svi ste manje vise u pravu. Za Sarajevo znam da je uradjeno puno na "usitnjavanju" mreze odnosno na prilazenju blize korisniku sa DSLAM-ovima / MSAN-ovima. Principijelno visocicaguy je u pravu, mada ovo pod 2 odnosno velika udaljenost od DSLAM-a ne predstavlja veliki problem jer se puno uradilo po tom pitanju. Nesto je pokriveno sa FTTB i FTTH, ali puno vise sa DSLAM-ovima i MSAN-vima koji su postavljen po naseljima. Tako recimo i neka sela po bjelasnici imaju svoj DSLAM/MSAN. Sto se tice urbanog dijela Sarajeva 95% parica ima manju duzinu od 2 km sto je ok za trenutnu ponudu mojaTV, ali zahtjevi ce stalno rasti. Vec se namece HD kao standard, a nije daleko ni pocetak prenosa 3D TV signala do krajnjeg korisnika. FTTH je najbolje, ali i najskuplje rjesenje i nevjerujem da ce se ici na to. VDSL2 je sasvim ok rjesenje i vjerujem da ce BH Telecom ici u tom pravcu. Za ovo je potrebno prici blize korisniku sa DSLAM-ovima ili cak ici na FTTB mada mislim da ce se raditi o kombinaciji ova dva metoda. Razlog za to je sto brzina kod VDSL2 opada puno brze nego kod ADSL2+ standarda. Ovo ce zahtjevati i promjenu terminalnih uredjaja (modema) jer ovi koji su trenutno u upotrebi nisu namjenjeni za VDSL2 standard. Ostaje jos problem losih kucnih instalacija u pojedinim stambenim objektima. Tu telecom ne moze nista uraditi jer su kucne instalacije vlasnistvo stanara, odnosno u objektima koletivnog stanovanja (zgradama) za njihovo odrzavanje je zaduzen upravitelj, ali mislim da se ovde ne radi o velikom broju takvih instalacija tako da bi se i to moglo relativno lako rijesiti (ovu tvrdnju temeljim na cinjenici da nema dijela grada, naselja ili zgrade za koju nije dostupna usluga moje TV iz ovog razloga).
Interesuje me da li se isplati uzeti ovaj HP ProBook 4530s na 24 mjeseca .. Nisam u toku sa trzistem laptopa..Kakva je konfiguracija, ima li ko laptop navedeni i kakva su mu iskustva.. ?
Znaci HP ProBook 4530s + mojaTV Full
Hvala unaprijed..
- zedo_m
#4780 Re: MojaTV BHtelecom
ja imam taj laptop, rekoa sam ranije mensecini neznam jel ovdje il na nekom drugom forumu.laptop ima 2gb rama i3 procesor i dvije graficke intelovu integrisanu i ati 6490m sa da ti kazem rata je 32 km mjesecno ali ti prvi mjesec naplate pdv plus prvu ratu tako da za laptop das oko 150km plus cijena full paketa tako da te glava ne zaboli od racuna da se pripremis. laptop je odlican beze testirao ga na www.yougamers.com i mozes sa njim igrati i ovog coda mw3 na minimumu jel zadovoljava minimum konfiguracije. naravno uz ovo sve ide i wirles kard reder, usb 3.0 i td. plus orginal dvdv win7 home basic. naravno hp daje 24h podrsku
- Quaresma
#4781 Re: BIHnet primjedbe i komentari
oni koji imaju moja tv, dobit ce prvi nove brzine 
- ala7
#4782 Re: MojaTV BHtelecom
Nisam neki freak da igram igrice 24/7 tako da bi mi sluzio samo za internet, prezentacije, email,gledanje filmova i sl... Bitno je da ne pravi komplikacije sa novim aplikacijama i sl. A igrice svremena na vrijeme bi igrao..zedo_m wrote:ja imam taj laptop, rekoa sam ranije mensecini neznam jel ovdje il na nekom drugom forumu.laptop ima 2gb rama i3 procesor i dvije graficke intelovu integrisanu i ati 6490m sa da ti kazem rata je 32 km mjesecno ali ti prvi mjesec naplate pdv plus prvu ratu tako da za laptop das oko 150km plus cijena full paketa tako da te glava ne zaboli od racuna da se pripremis. laptop je odlican beze testirao ga na http://www.yougamers.com i mozes sa njim igrati i ovog coda mw3 na minimumu jel zadovoljava minimum konfiguracije. naravno uz ovo sve ide i wirles kard reder, usb 3.0 i td. plus orginal dvdv win7 home basic. naravno hp daje 24h podrsku
Dobro si mi rekao za PDV prva rata.. Hvala..
Sutra idem u BHTelecom centar pa javim..
- neo7
#4783 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Quaresma wrote:oni koji imaju moja tv, dobit ce prvi nove brzine
- Jeff Bingham
#4784 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Jesi li siguran da ce MojaTV paketi uopste dobiti nove brzine?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#4785 Re: BIHnet primjedbe i komentari
ne kontam zašto bi se plaćalo? Ako imam NetFlat 4 i ostajem na NetFalt 4 zašto bi plaćao kada ja ništa ne mijenjam?
Mijenja samo telekom jer uvodi nove cijene a to je njihov problem.
nego zna li ko hoće li se povećavati brzine koje idu uz Moja TV? Ovaj net paket (internet + TV ) ako dignu na 4Mbs od 1.1 bi bio veoma privlačna opcija.
PS
ne bi mi mrsko nazovem ih i kažu da za Moja TV nema nikakvih zvaničnih informacija da će na tim paketima išta mijenjati

a ja sam gore pogriješio u prvoj rečenici jer su gadovi ostavili iste nazive paketima i samo im povećali brzinu tako da ko bude htio da ostane na 4Mbs morat će podnosti zahtjev za prelaz na manji paket...lopine su to još uvijek
nego zna li ko hoće li se povećavati brzine koje idu uz Moja TV? Ovaj net paket (internet + TV ) ako dignu na 4Mbs od 1.1 bi bio veoma privlačna opcija.
PS
ne bi mi mrsko nazovem ih i kažu da za Moja TV nema nikakvih zvaničnih informacija da će na tim paketima išta mijenjati
a ja sam gore pogriješio u prvoj rečenici jer su gadovi ostavili iste nazive paketima i samo im povećali brzinu tako da ko bude htio da ostane na 4Mbs morat će podnosti zahtjev za prelaz na manji paket...lopine su to još uvijek
- skafiskafsnjak
#4786 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Nista se nece placati sto je logicno . Brzine interneta na moja Tv ce vjerovatno ostati iste, cim ne pise da ce se promjenuti. Detaljno su napisani svi prelasci paketa, a ne spominju nigdje moju tv ... E sad, mozda se podrazumijeva i za moju tv jer u ponudi moje tv pise netFlat 2 itd itd .. PA mozda i to automatski bude netflat4. Ako ko ima moju tv nek nazove bhtelecom i nek pita 
@jose.mujica, jesi ti siguran da ce se morati placati ?
I imena paketa ce se promjeniti tako da nece biti netflat2 vise ... Najmanji paket ce biti netflat4 .
@jose.mujica, jesi ti siguran da ce se morati placati ?
I imena paketa ce se promjeniti tako da nece biti netflat2 vise ... Najmanji paket ce biti netflat4 .
- JoseMujica
#4787 Re: BIHnet primjedbe i komentari
ja zvao 1444 i pitam kaže mi ova da se samo mijenja propusnost, odnosno povećava brzina paketima.
Po tome netFlat 4 ide sa brzinom 6Mbs i cijena ostaje ista i ako hoćeš ostati na 4Mbs onda ćemo morati tražiti da nas prebace na netFlat 2 ( od 1.1 na 4Mbs), a to ti dođe prebacivanje na manji paket.
Opet treba vidjeti kako će se svi ovi novi paketi uopće zvati nakon 1. januara, ali ne sumljam da će pakaši to zamumljati tako da ćeš morati plaćati prelaz sa većeg na manji paket.
Mene bi konkretno interesovalo da li će Moja TV preći na 4 Mbs (a izgleda da nema ni naznaka toga) jer bih se, u tom slučaju, prebacio na Moja TV net paket ( trenutno internet na 2 Mbs+ TV).
Po tome netFlat 4 ide sa brzinom 6Mbs i cijena ostaje ista i ako hoćeš ostati na 4Mbs onda ćemo morati tražiti da nas prebace na netFlat 2 ( od 1.1 na 4Mbs), a to ti dođe prebacivanje na manji paket.
Opet treba vidjeti kako će se svi ovi novi paketi uopće zvati nakon 1. januara, ali ne sumljam da će pakaši to zamumljati tako da ćeš morati plaćati prelaz sa većeg na manji paket.
Mene bi konkretno interesovalo da li će Moja TV preći na 4 Mbs (a izgleda da nema ni naznaka toga) jer bih se, u tom slučaju, prebacio na Moja TV net paket ( trenutno internet na 2 Mbs+ TV).
- Jeff Bingham
#4788 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Uvijek se plaćao prelazak s većeg na manji paket, dok je obrnuto bilo besplatno, tako da "pakaši" neće morati ništa "zamumljati". Što se tiče Moje TV sumnjam da će šta povećavati, barem dok ne uvedu optiku.
- cappy_tempo
#4789 Re: BIHnet primjedbe i komentari
JoseMujica wrote:ne kontam zašto bi se plaćalo? Ako imam NetFlat 4 i ostajem na NetFalt 4 zašto bi plaćao kada ja ništa ne mijenjam?
PS
ne bi mi mrsko nazovem ih i kažu da za Moja TV nema nikakvih zvaničnih informacija da će na tim paketima išta mijenjati![]()
zasto bi neko ostao na 4mbita kad moze imati 6mbita za istu cijenu?
- JoseMujica
#4790 Re: BIHnet primjedbe i komentari
zato što je npr. meni 4Mbs sasvim dovoljno. A trenutno 4Mbs su 45 KM (bez PDV-a, sa porezom 53 KM), a nakon 1. januara 4Mbs će biti 25 KM (sa porezom nekih 29-30 KM).
Razlika u cijeni je 22-23 K mjesečno x 12 = cca . 264 KM godišnje
pitanje jeste da li se isplati ovu razliku od 2Mbs propusnosti plaćati 264 KM na godišnjem nivou?
PS
evo opet zvao telekom i oni uopće nemaju pojma kako će se zvati ovi novi paketi. U svakom slučaju morat će se tražiti prelazak na manji paket (kome je npr. trenutna brzina dovoljna i hoće da ostane na istoj) i to tek nakon 1. januara. Tako mi rekoše
- cappy_tempo
#4791 Re: BIHnet primjedbe i komentari
tebi 4mbita,nekom 6mbita,a nekom je malo i 20mbita isto kao i za flat sto su bile price. nije valjda da si cicija pa ne das 5KM za prelazak 
- JoseMujica
#4792 Re: BIHnet primjedbe i komentari
ma nije mi toliko do 5 KM nego me duša boli kome ih dajem 
- Jeff Bingham
#4793 Re: BIHnet primjedbe i komentari
pa predji na drugog provajdera pa daj njima 
- cappy_tempo
#4794 Re: BIHnet primjedbe i komentari
i ja sam tako razmisljo do prije godinu dana ali sad su se popravili. nije to opet sjajno kakvi mogu biti ali bolje jeJoseMujica wrote:ma nije mi toliko do 5 KM nego me duša boli kome ih dajem
- JoseMujica
#4795 Re: BIHnet primjedbe i komentari
jeste zadnjih par godina su solidni i stabilni što jest jest.
Ne pamtim kada sam imao problema sa netom...ne ureklo se
Ne pamtim kada sam imao problema sa netom...ne ureklo se
-
savsvoj
#4796 Re: MojaTV BHtelecom
Ne nego kao drzavna firma moraju imati kanale svih javnih emitera na podrucju bih.EasyWay wrote:Ma cista stvar kvantiteta. Kanali tipa VISOKO,KISS,BEHAR postoje samo da bi povecali ukupan iznos kanala
-
iceman2010
#4797 Re: MojaTV BHtelecom
To je obaveza svih operatera na podrucju na kojem djeluju. Ne odnosi se samo na drzavne nego i na privatne kompanije. Stvar je u tome sto BH Telecom pokriva podrucje cijele BiH pa ih ima vise od ostalih.savsvoj wrote:Ne nego kao drzavna firma moraju imati kanale svih javnih emitera na podrucju bih.EasyWay wrote:Ma cista stvar kvantiteta. Kanali tipa VISOKO,KISS,BEHAR postoje samo da bi povecali ukupan iznos kanala
-
Forsaken
#4798 Re: BIHnet primjedbe i komentari
jel jos nekom usporen net? meni je uzasno spor, ping na google 350 ...
- Halcyon
#4799 Re: BIHnet primjedbe i komentari
I kod mene slična situacija, vjerovatno se nešto radi.Forsaken wrote:jel jos nekom usporen net? meni je uzasno spor, ping na google 350 ...
- banovan
#4800 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Zna li ko sta mi treba da kupim ovaj mobitel u BHT ponudi ovo ultra 600+600