ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#4776 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ne taj vec o dimenhijama ukupnoj masi itd
Travnički Noćni Šetač

#4777 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

Taj ni ja jos ne mogu pronaci.... probacu nocas....
vjeshalica

#4778 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Dzontra_Volta wrote:Ne mogu da vjerujem da je izašla izmjena i dopuna Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama i da nisu izbacili član 155. koji se odnosi na zimsku opremu (samo su izbacili stav koji se odnosi na to da teretna vozila i autobusi moraju imati lopatu i pijesak, pa je sad i ovaj dio u koliziji sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima).
Fakat niđe veze. :?
daj link na taj pravilnik ili vijest o kojoj pričaš ,ovaj za dimenzije
Maraschino

#4779 Re: ZOBS

Post by Maraschino »

Opet vi spominjete Jablanicu. Tamo ko nije imao propisanu zimsku opremu zasluzio je kaznu a ja koji imam 4 nove zimske gume(bez lanaca), je li i ja treba da platim kaznu. Pored propisane zimske opreme moje je hocu li ubaciti i lance.
Ako idem negdje na planinu a vec su padavine, naravno da cu ponijeti lance ali ako procijenim da mogu proci sa zimskom opremom(zimske gume), lanci mi ne trebaju.
Znak ne oznacava da moras imati lance nego zimsku opremu(simbol lanci za snijeg kao sto je za zimske gume pahuljica ili trovrh planine).

Osoba u Mostaru nema potrebe za zimskim gumama pa mu je zgodnije imati lance u gepeku za razliku osobe u Sarajevu ili Bihacu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4780 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

sranje u jablanici su napravili debili koji ne znaju voziti,kao sto ga i svugdje prave,dzabe ti oprema kad si debil i nemas osjecaja za voznju svejedno jel suho ili mokro...
ovu informaciju imam iz prve ruke od jarana koji je zaglavio tamo i najebao zbog budala...kaze da je bila mecava ali da se normalno vozio na zimskim gumama sve dok nije naisao na te glupane koji su napravili kolaps...
Travnički Noćni Šetač

#4781 Re: ZOBS

Maraschino wrote:Opet vi spominjete Jablanicu. Tamo ko nije imao propisanu zimsku opremu zasluzio je kaznu a ja koji imam 4 nove zimske gume(bez lanaca), je li i ja treba da platim kaznu. Pored propisane zimske opreme moje je hocu li ubaciti i lance.
Ako idem negdje na planinu a vec su padavine, naravno da cu ponijeti lance ali ako procijenim da mogu proci sa zimskom opremom(zimske gume), lanci mi ne trebaju.
Znak ne oznacava da moras imati lance nego zimsku opremu(simbol lanci za snijeg kao sto je za zimske gume pahuljica ili trovrh planine).

Osoba u Mostaru nema potrebe za zimskim gumama pa mu je zgodnije imati lance u gepeku za razliku osobe u Sarajevu ili Bihacu.
Ja ne spominjem Jablanicu ali...
...
Jel stvarno ne razumiješ razliku izmedju obaveze posjedovanja zimske opreme i obaveze korištenja zimske opreme?
...
Sam si dao definiciju znaka.... mislis da je u toj definiciji, u Zakonu ili u bilo kojem pravilniku zapisano da se oslanjaju na tvoju ili moju procjenu da li nam lanci trebaju ili ne, ili se definicija znaka referise na ZIMSKE USLOVE, kao sto si ti napisao ali nisam siguran da li si dobro shvatio?
...
A kad su proglaseni zimski uslovi onda vrijedi samo jedan Pravilnik i taj sam gore već citirao.... Procitaj clan po kojem mozes biti iskljucen iz saobracaja ako NE KORISTIS lance kada su proglaseni zimski uvjeti.... ne razumijem komplikovanje i istjeravanje stavova koji nemaju veze sa propisima...
...
I otkud uopste ideja da osoba u Mostaru nema potrebe za zimskim gumama? Je li to neka stručna procjena, zakonski izuzetak ili šta? Osoba iz Mostara nece ici na Kupres ili Vlasic na skijanje, ili na Velež na vikendicu?
Ima i zakonska obaveza a ima i potreba... Izmedju ostalog na temperaturi ispod 8 stepeni zimska guma bolje funkcionise nego ljetna...
....
Ne razumijem je li pričamo o tvojim ličnim stavovima ili propisima.... Ovo je tema ZOBS ... hajde kad se u ovoj temi nesto kaze da se spomene clan zakona ili pravilnika koji definise tu temu, pa da vidimo da li pravilnik ne valja ili ga mi ne shvatamo....
Travnički Noćni Šetač

#4782 Re: ZOBS

bitanga_sa_otesa wrote:sranje u jablanici su napravili debili koji ne znaju voziti,kao sto ga i svugdje prave,dzabe ti oprema kad si debil i nemas osjecaja za voznju svejedno jel suho ili mokro...
ovu informaciju imam iz prve ruke od jarana koji je zaglavio tamo i najebao zbog budala...kaze da je bila mecava ali da se normalno vozio na zimskim gumama sve dok nije naisao na te glupane koji su napravili kolaps...
Da...
Maraschino

#4783 Re: ZOBS

Post by Maraschino »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Maraschino wrote:Opet vi spominjete Jablanicu. Tamo ko nije imao propisanu zimsku opremu zasluzio je kaznu a ja koji imam 4 nove zimske gume(bez lanaca), je li i ja treba da platim kaznu. Pored propisane zimske opreme moje je hocu li ubaciti i lance.

Ja ne spominjem Jablanicu ali...
...
Jel stvarno ne razumiješ razliku izmedju obaveze posjedovanja zimske opreme i obaveze korištenja zimske opreme?(1)
...
Sam si dao definiciju znaka.... mislis da je u toj definiciji, u Zakonu ili u bilo kojem pravilniku zapisano da se oslanjaju na tvoju ili moju procjenu da li nam lanci trebaju ili ne, ili se definicija znaka referise na ZIMSKE USLOVE, kao sto si ti napisao ali nisam siguran da li si dobro shvatio?
...
A kad su proglaseni zimski uslovi onda vrijedi samo jedan Pravilnik i taj sam gore već citirao.... Procitaj clan po kojem mozes biti iskljucen iz saobracaja ako NE KORISTIS lance kada su proglaseni zimski uvjeti.... ne razumijem komplikovanje i istjeravanje stavova koji nemaju veze sa propisima...
...
I otkud uopste ideja da osoba u Mostaru nema potrebe za zimskim gumama? Je li to neka stručna procjena, zakonski izuzetak ili šta? Osoba iz Mostara nece ici na Kupres ili Vlasic na skijanje, ili na Velež na vikendicu?
Ima i zakonska obaveza a ima i potreba... Izmedju ostalog na temperaturi ispod 8 stepeni zimska guma bolje funkcionise nego ljetna...
....
Ne razumijem je li pričamo o tvojim ličnim stavovima ili propisima.... Ovo je tema ZOBS ... hajde kad se u ovoj temi nesto kaze da se spomene clan zakona ili pravilnika koji definise tu temu, pa da vidimo da li pravilnik ne valja ili ga mi ne shvatamo....
1. Sta se podrazumijeva pod zimsku opremu?
Sta to treba koristiti kada se vidi znak ''obavezno koristenje zimske opreme''?
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)

(1)U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2)Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:a)Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1)zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm
2)gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta
.
Ne mogu da vas razumijem zasto komplikujete stvari. Imas zimske gume OK, imas ljetne gume, duzan si i lance imati.

Zasto bi u Mostaru vozio auto sa zimskim gumama ako nisi planirao ici preko Ivana ili negdje drugo na planinu. Rijetke su niske temperature ali zato da bi zadovoljili zakon o zimskim uvjetima moraju imati lance u gepeku. Ako ti je lakse uporedi Split i Gorski kotar.

Znak oznacava obaveznu zimsku opremu u zimskim uvjetima a ta oprema u zimskim uvjetima je navedena gore.
Opremu si duzan da imas(jedno od dvoje navedenoga). Onaj ko ima zimske gume (zakonski)ne treba posjedovati lance bez obzira na onaj znak. Moze ali ne mora. Onaj ko ima ljetne gume i ulazi u podrucje gdje je znak, duzan je sam ili na upozorenje sluzbene osobe da stavi lance.
KRAJ
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4784 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

Maraschino wrote:na upozorenje sluzbene osobe da stavi lance.
KRAJ
sad ce ti se javit neki pravnik da kaze ko je sluzbeno lice da njemu odredjuje kad ce on stavljat lance :lol:
Travnički Noćni Šetač

#4785 Re: ZOBS

Maraschino wrote: KRAJ
Kraj svira sudija a ne igrači...
...
Kada svoje mišljenje tretiraš sa apsolutnom istinom i završavaš uzvikom: KRAJ , ondas tu nema dalje diskusije, ne zato što ti tako hoćeš, već zato što ne poštuješ osnovni postulat foruma na kojem to pišeš a to je razmjena mišljenja...
....
Takav način diskusije nije moj način... Laku noć...
...
P.S. Nije isto Split i Mostar... opet samo jedno rješenje: pročitaj Zakone...
drug_profi

#4786 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

BTW u Splitu masa ST tablica na zimskim gumama usred ljeta. I to ne samo jeftinim. Puno michelina goodyeara...
Mislim mozemo mi pricati o zakonima i jel lanac u gepeku koristan ako je pretanak ili neadekvatan. Ili ako ga vozac ne zna staviti, ili ne zeli.

Ne pricamo o tome da je neko zimsku gumu sprzio ljeti, da je ima na autu vec 6 godina i da je postala ko drvo.
Ali ima dovoljno duboku saru jer nije nabrala kilometraze i ima pahuljicu i triglav te MS oznaku.

Bezvezne stvari su zakoni ako svijest i edukacija vozaca nije kako treba. Na milion primjera iz saobracaja se ovo dokazuje.
Travnički Noćni Šetač

#4787 Re: ZOBS

drug_profi wrote:BTW u Splitu masa ST tablica na zimskim gumama usred ljeta. I to ne samo jeftinim. Puno michelina goodyeara...
Mislim mozemo mi pricati o zakonima i jel lanac u gepeku koristan ako je pretanak ili neadekvatan. Ili ako ga vozac ne zna staviti, ili ne zeli.

Ne pricamo o tome da je neko zimsku gumu sprzio ljeti, da je ima na autu vec 6 godina i da je postala ko drvo.
Ali ima dovoljno duboku saru jer nije nabrala kilometraze i ima pahuljicu i triglav te MS oznaku.

Bezvezne stvari su zakoni ako svijest i edukacija vozaca nije kako treba. Na milion primjera iz saobracaja se ovo dokazuje.
Da... Ljudski faktor je uvijek bitan u svakoj priči...
Maraschino

#4788 Re: ZOBS

Post by Maraschino »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Maraschino wrote: KRAJ
Kraj svira sudija a ne igrači...
...
Kada svoje mišljenje tretiraš sa apsolutnom istinom i završavaš uzvikom: KRAJ , ondas tu nema dalje diskusije, ne zato što ti tako hoćeš, već zato što ne poštuješ osnovni postulat foruma na kojem to pišeš a to je razmjena mišljenja...
....
Takav način diskusije nije moj način... Laku noć...
...
P.S. Nije isto Split i Mostar... opet samo jedno rješenje: pročitaj Zakone...
Ko si ti da meni kazes ''laku noc'' i to u 08.21 :lol:

Malo sale ali stvarno zar vam do sada te stvari nisu jasne?

Sto @bitanga rece, sve je do vozaca.
Kuda sam ja sve prosao ovu zimu i samo sa zimskim gumama, to je cudo. Imam lance a da bi ih morao staviti to bi morala biti bas ekstremna situacija.
Travnički Noćni Šetač

#4789 Re: ZOBS

Nisam ni ja koristio lance ali naravno da ih imam...a imam i kilometara... a vidi se i na mojim snimcima... ali to nije tema...
...
Ko je nama kriv što živimo u državi sa dva različita pravilnika o istoj stvari... ali to ne isključuje obavezu da ih poštujemo koliko god to nama izgledalo konfuzno...
...
Pa tako Pravilnik o dimenzijama.... kaže:

Član 155.
(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju
biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S.

...
Znači ova odredba vrijedi stalno od 15.11. do 15.04.
...
Kada se proglase zimski uvjeti ( ponekad, nikad ili često zavisi od stanja na cesti) , e onda se primjenjuje Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima, i samo onda vrijede te odredbe... što su one kontra situacije i kontra ovog gore Pravilnika to nam samo odmaže...
...
A kad Ministarstvo izda "uputu" šta se podrazumijeva, onda je to samo pokušaj bacanja pod tepih neriješenih problema, jer ni na jednom sudu niti po nijednom Zakonu , bilo čija "uputa" nije starija od zakona ili podzakonskih akata... a i policija ne kažnjava po "uputi" ...
...

I onda mi svi imamo problem kako da razumijemo stvari... naravno da ga imamo...
Dzontra_Volta

#4790 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

vjeshalica wrote:
Dzontra_Volta wrote:Ne mogu da vjerujem da je izašla izmjena i dopuna Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama i da nisu izbacili član 155. koji se odnosi na zimsku opremu (samo su izbacili stav koji se odnosi na to da teretna vozila i autobusi moraju imati lopatu i pijesak, pa je sad i ovaj dio u koliziji sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima).
Fakat niđe veze. :?
daj link na taj pravilnik ili vijest o kojoj pričaš ,ovaj za dimenzije
https://ufile.io/lbkdq
vauvau

#4791 Re: ZOBS

Post by vauvau »

Travnički Noćni Šetač wrote:Nisam ni ja koristio lance ali naravno da ih imam...a imam i kilometara... a vidi se i na mojim snimcima... ali to nije tema...
...
Ko je nama kriv što živimo u državi sa dva različita pravilnika o istoj stvari... ali to ne isključuje obavezu da ih poštujemo koliko god to nama izgledalo konfuzno...
...
Pa tako Pravilnik o dimenzijama.... kaže:

Član 155.
(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju
biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S.

...
Znači ova odredba vrijedi stalno od 15.11. do 15.04.
...
Kada se proglase zimski uvjeti ( ponekad, nikad ili često zavisi od stanja na cesti) , e onda se primjenjuje Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima, i samo onda vrijede te odredbe... što su one kontra situacije i kontra ovog gore Pravilnika to nam samo odmaže...
...
A kad Ministarstvo izda "uputu" šta se podrazumijeva, onda je to samo pokušaj bacanja pod tepih neriješenih problema, jer ni na jednom sudu niti po nijednom Zakonu , bilo čija "uputa" nije starija od zakona ili podzakonskih akata... a i policija ne kažnjava po "uputi" ...
...

I onda mi svi imamo problem kako da razumijemo stvari... naravno da ga imamo...
Joj što ne mogu ovih što po svaku cijenu hoće da ispadnu najpametniji. Stavlja nekakve tri tačke, i sad kao on bitan i pametan. Osnovna pravopisna pravila ne poznaje i on bi nekome tumačio zakone i nekoga slao na spavanje. :lol:

Objasnio gore ovaj marasćino sve lijepo, ali jok, treba pametovati, on ima kilometara, on snima i meće po jutjubu, on bitan nešto. :lol: A kupuje najjeftinije gume i savjete dijeli kako su najbolje i slične gluposti. Pa i ptice na grani znaju da ako hoćeš dobro, moraš platiti. U šta ostariše ovi neki, imaju godina a iskustvo nula. :run:

[...] Koga briga imaš li lanaca, kilometara i snimaka?!
Travnički Noćni Šetač

#4792 Re: ZOBS

Dzontra_Volta wrote:
vjeshalica wrote: daj link na taj pravilnik ili vijest o kojoj pričaš ,ovaj za dimenzije
https://ufile.io/lbkdq
Hm... puno lijepih stvari ali i nekoliko čudnih... Meni čudnih preciznije...
Konačno su corner svjetla uvedena u pravilo kao i pristupna...
Odobreno je i naknadno ugrađivanje dnevnih svjetala doduše po propisanim pravilima...
...
A čudno mi je da su propisani nivoi oštećenja šoferšajbe koji neće biti podložni kazni, odnosno dozvoljeni su...
...
na brzaka sam ovo uočio pretpostavljam da ima još interesantnih stvari...
BadBoy

#4793 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Ovaj vauvau ko vješalica što je nakad bila :lol: :lol:
alipasijaner

#4794 Re: ZOBS

Post by alipasijaner »

U sustini parcijalno citate zakon

https://bihamk.ba/assets/files/POd925LM ... etipdf.pdf

Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od
sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen.

Član 3.
(Održavanje saobraćaja u zimskim uvjetima)
(1) Za vrijeme zimskih uvjeta, na putevima se zabranjuje saobraćaj motornim i
priključnim vozilima koja u vožnji ne koriste zimsku opremu, propisanu članom 4.ovog
Pravilnika.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na
planinskim prijevojima do stvaranja uvjeta za sigurno odvijanje saobraćaja ovoj
kategoriji motornih vozila.
(3) Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na
planinskim prijevojima u slučaju iz člana 2. ovog Pravilnika.
(4) Pod planinskim prijevojem podrazumijeva se područje kroz koje prolazi put na
nadmorskoj visini većoj od 700 m.

Član 4.
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i
moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima,
smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom
boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i
priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i
u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a
pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća
pijeska od 25 do 50 kg).
Travnički Noćni Šetač

#4795 Re: ZOBS

To je izvod iz Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima...
Pravilnik o dimenzijama,... ( i ostatak naslova) takođe tretira navedenu tematiku i za razliku od Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima koji je na snazi samo kad su proglašeni zimski uvjeti odnosno ne primjenjuje se non stop, Pravilnik o dimenzijama je stalno na snazi...
vauvau

#4796 Re: ZOBS

Post by vauvau »

alipasijaner wrote:U sustini parcijalno citate zakon

https://bihamk.ba/assets/files/POd925LM ... etipdf.pdf

Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od
sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen.

Član 3.
(Održavanje saobraćaja u zimskim uvjetima)
(1) Za vrijeme zimskih uvjeta, na putevima se zabranjuje saobraćaj motornim i
priključnim vozilima koja u vožnji ne koriste zimsku opremu, propisanu članom 4.ovog
Pravilnika.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na
planinskim prijevojima do stvaranja uvjeta za sigurno odvijanje saobraćaja ovoj
kategoriji motornih vozila.
(3) Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na
planinskim prijevojima u slučaju iz člana 2. ovog Pravilnika.
(4) Pod planinskim prijevojem podrazumijeva se područje kroz koje prolazi put na
nadmorskoj visini većoj od 700 m.

Član 4.
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i
moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima,
smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom
boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i
priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i
u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a
pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća
pijeska od 25 do 50 kg).

Ma ne zna čitati ovdje pola ovih što pišu. A pogotovo ne zna čitati s razumijevanjem. A pisati pogotovo ne zna. Ali besposličari obični, pa imaju viška vremena i manjka znanja, ili kako narod kaže, ne smeta im pamet, pa pišu samo da nešto napišu, a gluposti uglavnom. :roll:

Plus što ima metuzalema kojima svaki qrac smeta, a ne vide sebe kad se prestrojavaju bez žmigavca i rade druge opasne radnje, i to sve zabilježeno na snimku.
vjeshalica

#4797 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ako neko ima ljetne gume i dese se uslovi propisani po zakonu-zimski,onda svo vrijeme mora udarati lancima. Nemas lanaca,iskljucenje i kazna.
Da odete i putujete gdje dalje od vukojebine zvane Sarajevo vidjeli bi kako bi vas zimske gume izvlacile bez lanaca al u gujici
drug_profi

#4798 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Po mom iskustvu, dobra zimska guma ce odraditi posao. Lanci su mi trebali u zivotu samo jednom kad sam sa ljetnim gumama isao zimi na Bjelasnicu.
Tako da po mom iskustvu oni su suvisan zahtjev ako brines o onoj glavnoj stvari - dobrim gumama.
A ne tvrdim da znam sve i da neko nije pametniji, samo kao i svako ko ima guzicu - imam i svoje misljenje.
vauvau

#4799 Re: ZOBS

Post by vauvau »

drug_profi wrote:Po mom iskustvu, dobra zimska guma ce odraditi posao. Lanci su mi trebali u zivotu samo jednom kad sam sa ljetnim gumama isao zimi na Bjelasnicu.
Tako da po mom iskustvu oni su suvisan zahtjev ako brines o onoj glavnoj stvari - dobrim gumama.
A ne tvrdim da znam sve i da neko nije pametniji, samo kao i svako ko ima guzicu - imam i svoje misljenje.
Svaka čast, dobra zimska guma i nema problema. :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#4800 Re: ZOBS

drug_profi wrote:Po mom iskustvu, dobra zimska guma ce odraditi posao. Lanci su mi trebali u zivotu samo jednom kad sam sa ljetnim gumama isao zimi na Bjelasnicu.
Da... ali kao sto si vec rekao zakon ne brine da li ti je guma stara, sprzena ljeti ili bilo sta osim dubine šare.... tako da je lance stavio zapravo zato da ne bi ovisilo o svakome ponaosob....
Post Reply