Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
radostan dan

#4776 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

vivace wrote:

ja sam to moje putesestvje i zamislila kao umetnicki dozivljaj..nista drugo...kao gradjanin nih ga posetila. nema veze vezine sto sam kao neka srpkinja ili religiozna maLO SUTRA.samo me umetnicki da vidim . ne mogu da podnesem napaljene klince. dobila bih po labrnji od njih.
ma nemoŠ ti da podneseš što si srpkinja. to je problem.

:mrgreen:
vivace

#4777 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

radostan dan wrote:
vivace wrote:

ja sam to moje putesestvje i zamislila kao umetnicki dozivljaj..nista drugo...kao gradjanin nih ga posetila. nema veze vezine sto sam kao neka srpkinja ili religiozna maLO SUTRA.samo me umetnicki da vidim . ne mogu da podnesem napaljene klince. dobila bih po labrnji od njih.
ma nemoŠ ti da podneseš što si srpkinja. to je problem.

:mrgreen:

pa sta mi srpstvo donosi? nevidjene zlocine, genocid,agresivnost. naravno da tako ne pristajem da sam srpkinja.ne svidja mi se nikako,nikako. srpstvo pere lukovica moze da mi prija i natase kandic i vesne ....njima ne odbijam da kazem da sam srpkinja,ali ovako...
vivace

#4778 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

ne .ja sam obicno stvoremnje koje se slucajno rodilo u srbiji..ajmo na temu. desavanja na kosovu..
vivace

#4779 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

jao sto je lepo... :-D
theTruePath

#4780 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by theTruePath »

Bilo lijepo ne bilo lijepo,ono je sad u republici Kosova :lol:
vivace

#4781 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

theTruePath wrote:Bilo lijepo ne bilo lijepo,ono je sad u republici Kosova :lol:

pa neka je,sta ima veze. znas li da su mnoge crkve i manastire cuvali albanci do prvog okrsaja. sad kad napetost porasla ,mozda i sad neku crkvu neki albanac cuva.
a i sta da nisu napravili republiku kosovo,ziveli bi u najmanju ruku cudno,posto su imali paralelne skole,srednje i fax ove. sve po kucama su ucili. od njih je srbija napravila apardhejd.hvala bogu pa ce se otcepiti od srbije,vec su..zivela republika kosovo .... hvala bogu pa su otisli,odnosno srpska vojska je otisla sa kosova.

zivela republika kosovo. :-D

jel priznala bosna kosovo?
vivace

#4782 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

lepo,lepo.. :)
Tvrtko II Kotromanić

#4783 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Tvrtko II Kotromanić »

kakva je situacija sa manastirima i crkvama na Kosovu?
da li su uredjeni odnosi izmedju predstavnika Crkve i kosovske vlade, ipak su oni bas u srcu Kosova, podaleko od sjevera

i da li ima jos Srba u ostatku Kosova i, ako ima, koliko su integrisani u nezavisno kosovsko drustvo?
Tvrtko II Kotromanić

#4784 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Tvrtko II Kotromanić »

sherbett wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:kakva je situacija sa manastirima i crkvama na Kosovu?
da li su uredjeni odnosi izmedju predstavnika Crkve i kosovske vlade, ipak su oni bas u srcu Kosova, podaleko od sjevera

i da li ima jos Srba u ostatku Kosova i, ako ima, koliko su integrisani u nezavisno kosovsko drustvo?

Ovo bi moglo da pomogne kao odgovor na tvoje pitanje..
http://www.slobodnaevropa.org/content/h ... 01310.html

inače, prije je bilo nekih prijadloga o proglašenju eksteritorijalnosti nekih manastira, no to je otpalo...
kosovska vlada, odnosno Ustav Kosova kao i zakoni sadrže prava svih manjna na Kosovu, zaštitu kulturnih i vjerskih dobara. U ratu su,nažalost, mnogi manastiri oskrvljeni, paljeni kao i đamije..ali ovi koji su kulturna svjetska baština su sačuvani. Ponekad se javi problem sa grobljima...

Ima Srba u ostatku Kosova, naravno. U Prištini ih ima 10-ak, uglavnom sve stariji ljudi, Gračanica pokraj Prištine je jedna od većih enklava u središnjem sjelu Kosova, kao i neka okolna sela gdje Vlada RS gradi kuće ili obnavlja objekte za srpsko stanovništvo. Također, Srba ima u Prizrenu, kao i u mjestima pod Šar planinom od Prizrena do Uroševca gdje ih također ima...samo ovi na sjeveru (Mitrovica) su glasniji što je na neki način potaknuto time što nisu "u okruženju" već iza sebe imaju Srbiju. Srbi u južnim ili središnjim enklavama gotovo su integrirani u novu kosovsku državu jer je to jedini način da nastave normalno živjeti, iako u npr. Gračanici imaju srpske novine, ambulante, škole, plaća se u dinarima, hvata signal srpskih mobilnih mreža..što već km van mjesta ne vrijedi... "Beograd" ih nerjetko nazivao i izdajnicima jer su pristali na integriranje itd....
hvala na odgovoru :thumbup:
radostan dan

#4785 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Postao/la vivace dana 07/03/2013 19:14

pa neka je,sta ima veze. znas li da su mnoge crkve i manastire cuvali albanci do prvog okrsaja. sad kad napetost porasla ,mozda i sad neku crkvu neki albanac cuva.
jesu,jesu...
čuva, čuva...

ALBANSKI ETNOCID NA KOSOVU I METOHIJI

07. 03. 2013. Autor: Zoran Vlašković

Južno od Ibra nema više srpskih spomenika

Južno od Ibra nije ostao nijedan spomenik iz srpske istorije. – Uništene spomen česme, spomen ploče, uklonjene sve biste srpskih ličnosti, posečen bor cara Dušana u Nerodimlju, srušena zgrada ruskog konzulata u južnom delu K.Mitrovice...

Image

Albanski vandalizam na uništenju svega srpskog na Kosovu i Metohiji nastavlja se pred očima čitave međunarodne zajednice oličene u Kforu, UNMIK- u, Euleksu, OEBS-u i drugima. Albansko navodno zalaganje za multitničnost na Kosovu samo je deklarativno, u praksi Priština apsolutno ne želi da vidi ništa sa predznakom srpski.
Od dolaska UNMIK- a i Kfora, polovinom 1999. godine, Albanci su južno od Ibra srušili i uklonili sve srpske spomenike, spomen ploče, spomen česme , biste srpskih znamenitih ličnosti i druga srpska istorijska znamenja.

Image
Srpska groblja na udaru albanskih vandala

Tako su još 1999. godine u centra Gnjilana srušili spomenik knezu Lazaru, iz Obilića spomenik Milošu Obiliću, iz Prištine su takođe juna te godine srušili spomenike Vuku Karadžiću, Njegošu, Dositeju Obradoviću ... a ispred svih škola srušene su biste znamenitih srpskih pisaca.
Etnocid

Od 1999. godine do sada albanski vandali su na Kosovu i Metohiji srušili i zapalili 155 crkava i manastira a četiri crkve su u potpunosti izbrisane sa lica zemlje.

Takođe u ovom periodu Albanci su na dve trećine teritorije Kosova i Metohiji, ukupna površina 10.886 km kvadratnih, u potpunosti uništili sva srpska groblja i na njima porušili više od 10.000 spomenika što do sada nikada i nigde nije zabeleženo u Evropi.

Ispred sportskog centra ''Boro i Ramiz'' srušen je spomenik narodnim herojima Bori Vukmiroviću i Ramizu Sadikuu. U centru Uruševca srušen je i polomljen spomenik caru Urošu ispred crkve svetog Uroša..

Koliko je osion albanski nacionalizam govori i slučaj više puta miniranog spomenika Bratstvu i jedinstvu u centru Prištine, pored Skupštine Kosova, koji je danas u bodljikavoj žici. Albanski vandali su juna i jula 1999. godine pokušali i rušenje spomenika Kosovskim junacima na Gazimestanu ali osim manjeg oštećenja nije bilo veće štete na monumentu srpske istorije.

Image
Srušeni spomenik Petru Petroviću Njegošu

Albanci su iz centra Gnjilana na sam Vidovdan 2009. godine srušili gradsku spomen česmu posvećeno caru Lazaru. Tako su građani Gnjilana ostali bez vode sa česme u centru grada. Pravi zločin prema srpskoj istoriji, ali i prirodi uopšte, albanski vandali su počinili juna 1999. godine kada su posekli bor cara Dušana u Nerodimlju kod Uroševca koga je tu lično zasadio tadašnji car Srba, Grka i Arbanasa Dušan Silni 1336. godine. Gorostasni, 30 metara visok bor je bio pod zaštitom države kao spomenik prirode ali je na svoj 663 rođendan posečen.

Albanci su srušili i spomenik ruskom konzulu Nikolaju Ščerbinu u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice. Ščerbina je ubijen početkom 1903. godine u južnom delu K.Mitrovice od strane Albanaca. Da bi iskorenili I sve rusko iz ovog dela grada, Albanci su u potpunosti srušili 2002. godine i nekadašnju zgradu ruskog konzulata u južnom delu podeljenog grada na Ibru.

Image
Srušeni spomenik Vuku Karadžiću
vivace

#4786 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

to cuvanje crkava je bilo ranije...pre svih ovih ratova i desavanja.
radostan dan

#4787 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

čuuuj...
bilo čuvanje crkava prije rata i ovih dešavanja?
pa od koga su ih čuvali prije rata i ovih dešavanja?
od srba koji su se nameračili na gračanicu, dečane, itd, itd?
vivace

#4788 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

radostan dan wrote:čuuuj...
bilo čuvanje crkava prije rata i ovih dešavanja?
pa od koga su ih čuvali prije rata i ovih dešavanja?
od srba koji su se nameračili na gračanicu, dečane, itd, itd?

ne znam zaista ali ta infornacija mi je uletela u mozak. i ostala u njemu. :D mozda su to bili goranci.pojma nemam.samo se secam informacije. mislim da sam je videla u nekoj od finih emisija na rtsu o crkvama,manastirima i td...ti bi mozda mogao da nadjes na netu. ajde,nadji.
radostan dan

#4789 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

pa onda ne mlati nego se prvo informiši.
Banksy

#4790 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Banksy »

radostan dan wrote:pa onda ne mlati nego se prvo informiši.
... a onda se žališ na pritisak ... :D

Jel ti imaš nekog na Kosovu?
radostan dan

#4791 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

fadilj vokri mi je prvi rođak al sa njim ne govorimo još od kad je preselio u humsku...
šalja i sadriju isto.
vivace

#4792 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

i jos da kazem da je crkvu ili manastir cuvao albanac iz te porodice, pa kad jedan umre ili se razboli, albana c iz te porodice ga cuva nadalje. to cuvanje je islo od rodjaka do rodjaka.
CSKA

#4793 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Prvo da saznamo je li Albanac ili Goranac :)
radostan dan

#4794 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

tad su igumani i monahinje bili na ekskurziji u puli i poreču peko sindikata, kad su ovi vivacini čuvali, da ne vrise slavina ili ako naiđe poštar, zna ona, jest da nije bila, al pisO pera luković, a to ti je kO da je bila...
ako je pera rekO da je albanac, albanac je, pa sve da je crne puti i kosih očiju istovremeno.
vivace

#4795 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

radostan dan wrote:tad su igumani i monahinje bili na ekskurziji u puli i poreču, kad su ovi vivacini čuvali, da ne vrise slavina ili ako naiđe poštar, zna ona, jest da nije bila, al pisO pera luković, a to ti je kO da je bila...

kazem ti sta sam cula na rtsu a ne e novinama. to ih je valjda besa drzala. pojma nemam,ali je tako .prilicno se jasno secam.
vivace

#4797 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

eto jedan pozitivan primer...upoznala sam coveka- albanca koji ima uspesnu firmu u beogadu..ozenjen je srpkinjom.ja mislila da je bosnjak,po imenu,a onda ti se rasprica,potuno govori kao i ja. simpatican,duhovit ,fini covek. :D
vivace

#4798 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

strndzov wrote:

vala poslusala sam. ali ne mogu njega da slusam,pa tip je cetnik. takve ne da ne volim nego ih mrzim. bili su dobi neko vreme pre rata,a onda se corba izjasnio kao cetnik,nosao cetnicka obelezja i sve ostalo i ja sam prestala da ih slusam. necu da me prlja.
vivace

#4799 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vivace »

sherbett wrote:
vivace wrote:eto jedan pozitivan primer...upoznala sam coveka- albanca koji ima uspesnu firmu u beogadu..ozenjen je srpkinjom.ja mislila da je bosnjak,po imenu,a onda ti se rasprica,potuno govori kao i ja. simpatican,duhovit ,fini covek. :D
ja ne mogu da se načudim tvom čuđenju :D :D
nego, jesi ga pitala koji su to Albanci čuvali manastire SPC na Kosovu?
Ja ti kažem da su to bile turbe, jel znaš šta je to?

ne znam staje to turbe
CungaLunga

#4800 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

vivace wrote:
sherbett wrote:
vivace wrote:eto jedan pozitivan primer...upoznala sam coveka- albanca koji ima uspesnu firmu u beogadu..ozenjen je srpkinjom.ja mislila da je bosnjak,po imenu,a onda ti se rasprica,potuno govori kao i ja. simpatican,duhovit ,fini covek. :D
ja ne mogu da se načudim tvom čuđenju :D :D
nego, jesi ga pitala koji su to Albanci čuvali manastire SPC na Kosovu?
Ja ti kažem da su to bile turbe, jel znaš šta je to?

ne znam staje to turbe
Islamski mauzolej;
Turbe je mauzolej, obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka. Natkriveno, ponekad ograđeno i sa nekom građevinom pored, česmom, džamijom ili nekim drugim obilježjem. U Bosni i Hercegovini nakon osmanlijskih vremena, ostala su mnoga turbeta, kao obilježje na nečije djelo i postojanje. Mnoga turbeta u Bosni i Hercegovini osim historijskog imaju i religiozno značenje.
Post Reply