Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
quarterback

#4776 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

teflon je samo ako je lanac potpuno cist (opran u nafti), u suprotnom - lancol

meni rekao ciko kod Lorisa - ja rekao vama, ako je on lagao mene i ja lazem vas
skafiskafsnjak

#4777 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Ama lancol je za lanac, teflonska za lezajeve.

Stavite teflonsku na lanac, za 20min voznje cete imati 1kg smeca na lancu .
quarterback

#4778 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

sarajevo lukomir

negdje oko 14 sati trajanja ture ukupno, pise da je bilo oko 5 sati voznje sto bas i nije tacno, bilo je oko 10 sati, oko 90 km predjeno, kcal oko 10.000, nemam pojas za sport tracker tako da nije uzeo u obzir realne parametre, sat je dao puno preciznije podatke o turi i kalorijama

Image
Last edited by quarterback on 14/08/2012 00:57, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#4779 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

S kim si isao ?
Da li sam slobodan da se nekad ovako prikljucim ?

Meni je mrsko s onim mtb.ba sto idu, nisam u nekoj kondiciji, da ne zaustavljam ljude:D
HaHaHa2

#4780 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by HaHaHa2 »

mco wrote:To je to, mogo bi napisat koju kad podmazes sta kako se ponasa i je li ok.
teflonska i grafitna (kao na slici) je jedno te isto ili...?
duspi

#4781 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by duspi »

u subotu mi puče guma nadomak vrha trebevića :(

dobro ne baš nadomak, više na nekih 2 km od vrha, al to je tu blizu hahaha nego tom prilikom vidjeh da mi se zadnji prenos nešto poremetio, naime ne mogu nikako da smanjim u najmanju brzinu, lanac obiđe jedan ili dva kruga i sam spada na zupčanik druge brzine

zna li ko o čemu bi mogla biti riječ i kako da ga naštimam?
cappy_tempo

#4782 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

duspi wrote:u subotu mi puče guma nadomak vrha trebevića :(

dobro ne baš nadomak, više na nekih 2 km od vrha, al to je tu blizu hahaha nego tom prilikom vidjeh da mi se zadnji prenos nešto poremetio, naime ne mogu nikako da smanjim u najmanju brzinu, lanac obiđe jedan ili dva kruga i sam spada na zupčanik druge brzine

sjetim se svojih starih problema i mislim da ti je to do masince. malo joj nadoslo da te zajebava ali se to ispravi onim sarafima,sajlama. ako ne znas,mrsko ti citati otidji do servisa :D
quarterback

#4783 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

duspi wrote:u subotu mi puče guma nadomak vrha trebevića :(

imas na mjestu gdje sajla izlazi iz mjenjaca (na upravljacu) jedan plasticni vijak cijim odvrtanjem ili zavrtanjem stimas zategnutost sajle, probaj lagano voziti i istovremeno vrtiti taj vijak u jednu stranu pa vidi kako se zadnji mjenjac ponasa tj na koju stranu ide

to stimanje mjenjaca zna prerasti u ogromno zajebavanje (iako postoje videi na youtubeu koji sjajno objasnjavaju kako se mjenjac stima) jer nemamo stalak za bicikl kakav imaju servisi, u svakom slucaju ako ti se zivot smuci odvuci bajk u servis, stimanje mjenjaca je 5-10 KM

ja sam juce proveo sat vremena stimajuci svoj, ipak cini mi se da je vrijedilo jer sam ga sada nastimao daleko bolje od servisa
amelinoo

#4785 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by amelinoo »

quarterback wrote:sarajevo lukomir

negdje oko 14 sati trajanja ture ukupno, pise da je bilo oko 5 sati voznje sto bas i nije tacno, bilo je oko 10 sati, oko 90 km predjeno, kcal oko 10.000, nemam pojas za sport tracker tako da nije uzeo u obzir realne parametre, sat je dao puno preciznije podatke o turi i kalorijama

Image
koliko je ustvari precizan ovaj sports tracker, kod mene ima nekih nebuloza oko max brzine?
jel ti uključena ona opcija ako voziš ispod 2 km/h da ne mjeri, ovo 5h je pretpostavljam čista 'efektivna' vožnja na biciklu, dok je ukupna tura oko 10h, jesam dobro shvatio :)?

ps. nemoguće da fula u 5 sati ;)
donja_crtica

#4786 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by donja_crtica »

quarterback wrote:,,, sat je dao puno preciznije podatke o turi i kalorijama

Kakav je to sat? Kod mene najjeftinija opcija sa ebaya. vrijeme, brzina i to je to...

Koristis li mjerač otkucaja srca, jel mogu oni satovi to da mjere? Strah me nekada uzbrdo :)
quarterback

#4787 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ovo je sprava prijatelju

http://www.engadget.com/2010/01/25/time ... ristwatch/

koristim otkucaje srca da vidim u kojoj sam zoni treninga kao i da ne predjem Vmax, kada sam u kondiciji onda nemam dojam uopste da sam blizu maksimalnih otkucaja pa dobro dodje malo oslusnuti alarm da se ne pretjera...
Last edited by quarterback on 14/08/2012 23:55, edited 1 time in total.
quarterback

#4788 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

amelinoo wrote: koliko je ustvari precizan ovaj sports tracker, kod mene ima nekih nebuloza oko max brzine?
jel ti uključena ona opcija ako voziš ispod 2 km/h da ne mjeri, ovo 5h je pretpostavljam čista 'efektivna' vožnja na biciklu, dok je ukupna tura oko 10h, jesam dobro shvatio :)?

ps. nemoguće da fula u 5 sati ;)
tacno kako si rekao :)
relativno je precizan, upravo oko maksimalne brzine zna da poludi iako je ova koja je ovdje prikazana realna, to mi je standardna brzina niz Krupac, upalim autopauzu na 2 na sat pa radi toga povremeno nije brojao guranje bajkova a u jednoom momentu sam ga pauzirao greskom pa je odatle razlika u par sati

poz :)
jedaniks

#4789 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by jedaniks »

Veliki pozdrav!

Potaknuta raspravom na koju sam naišla na jednom hrvatskom forumu, htjela bih vam postaviti par pitanja.

Da li je po našem zakonu dozvoljeno biciklisti da vozi po trotoaru ako tu nema označene biciklističke staze, tj. ako nema, da li biciklista mora voziti cestom zajedno sa automobilima jer bi u suprotnom bio kažnjen? (Ja se ne bih mogla zamisliti da vozim glavnom džadom zajedno s autima, jer me je strah)
Također sam pročitala da na zebri gdje nema b.staza (kod nas slabo ima igdje) obavezno je da biciklista siđe sa bicikla i prošeta se zebrom, znači ne smije u vožnji biciklom prelaziti zebru. Kako je kod nas to riješeno?

Još me zanima da li je zakonom obavezno nošenje kacige i da li je kažnjivo ako imaš slušalice u ušima (ja ih imam jer mi je lakše javiti se na telefon, ne slušam muziku)

Ono što me zaprepastilo je da su neki ljudi, konkretno u Zagrebu, spremni udariti biciklistu koji vozi po trotoaru (gdje nema biciklistička staza) jer smatraju da time provode zakon, a policija to ne rješava kažnjavanjem tih biciklista.
Opet, s druge strane, vozače automobila nerviraju biciklisti koji voze 20km/h cestom, što ima donekle smisla, iako biciklisti voze po zakonu, cestom zajedno s autima. Neki idu toliko daleko da im je postao sport trubiti biciklisti kad ga mimoilaze čisto iz želje da ga malo "prepadnu" (jer su nenaviknuti na njih kao učesnike u saobraćaju), što je nevjerovatan idiotizam.

Prije nego što sam pročitala datu diskusiju, nisam o ovim stvarima pretjerano razmišljala, trudila sam se da čuvam svoju glavu i da ne smetam nikome.
Ja po Sarajevu uvijek vozim b.stazom gdje je ima, a gdje nema uvijek dajem pješaku prednost, sačekam, stanem, u krajnjem slučaju pozvonim ako baš nisam sigurna da mogu zaobići, zahvalim se i nastavim.

Eto, to bi bila moja pitanja, ako ima ko da ima odgovore, bilo iz Organa Reda :D ili od forumaša, bila bih vam zahvalna!
mco

#4790 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mco »

Pozzz,
U Zagrebu je druga prica bar sto kazu po forumima. U Sarajevu mozes vozit kako hoces. U razgovoru sa policemanima na biciklima (koji takode ili bar vecinom ne nose kacige) kazu da zasad nista od ganjanja biciklista. A ovo je nas zakon koji je na snazi...

ZOBS 2007

17. Saobraćaj/promet bicikala, bicikala s motorom, lakih motocikala i motocikala
Član/Članak 99.

(1) Biciklom na kategorisanom/kategoriziranom putu/cesti smije upravljati lice/osoba koje je navršilo 12 godina starosti, a biciklom s motorom lice/osoba koje je navršilo 14 godina starosti.
(2) Vozač bicikla i vozač bicikla s motorom ako je pokretan snagom vozača dužni su se kretati što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika, a ako postoji biciklistič ka staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci/traku.
(3) Ako se dva ili više vozača bicikala ili bicikla s motorom kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.
(4) Ako na putu/cesti postoji posebno uređena biciklistička staza, vozač bicikla s motorom ako je pokretan snagom vozača i vozač bicikla moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja/prometa.
(5) Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj/promet bicikla i bicikla s motorom u oba smjera vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila.
(6) Vozač bicikla i vozač bicikla s motorom smiju se kretati samo po onim saobraćajnim/prometnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno/dopušteno.

Kaznene odredbe: član/članak 238.

Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj:
• vozač bicikla, bicikla s motorom, lakog motocikla ili motocikla koji se ne kreće na način propisan članom/člankom 99.
Ako je prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna/prometna nezgoda, počinioc/počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 200,00 KM, a ako je počinioc/počinitelj prekršaja vozač motornog vozila-odredit će mu se jedan kazneni bod.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.

83

Član/Članak 100.

Vozač bicikla, bicikla s motorom, lakog motocikla i motocikla treba upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici/sudionici u saobraćaju/prometu, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom, ili ugrožavati druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu.

• vozač bicikla, bicikla s motorom, lakog motocikla ili motocikla koji postupi suprotno odredbama propisanih članom/člankom 100.
Ako je prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna/prometna nezgoda, počinioc/počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 200,00 KM, a ako je počinioc/počinitelj prekršaja vozač motornog vozila-odredit će mu se jedan kazneni bod. Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Član/Članak 101.

Vozač bicikla, bicikla s motorom, lakog motocikla i motocikla može prevoziti druga lica/osobe samo ako na vozilu postoje posebna sjedišta/sjedala i oslonci za noge, a vozač motocikla može to činiti i u bočnoj prikolici.

• vozač bicikla, bicikla s motorom, lakog motocikla ili motocikla koji prevozi drugu osobu suprotno odredbama člana/članka 101.
Ako je prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna/prometna nezgoda, počinioc/počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 200,00 KM, a ako je počinioc/počinitelj prekršaja vozač motornog vozila-odredit će mu se jedan kazneni bod.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.

84

Član/Članak 102.

Vozač bicikla, bicikla s motorom, lakog motocikla ili motocikla i lica/osobe koja se prevoze tim vozilima moraju koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

• vozači bicikla i bicikla s motorom i osobe koje se prevoze tim vozilom ako u saobraćaju/prometu na putu/cesti ne nose odgovarajuću zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje član/članak 102.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI (2010)

Član 30.

U članu 99. stav (1) mijenja se i glasi:

"(1) Biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina, a mopedom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 14 godina i posjeduje odgovarajući dokument o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja".

Član 31.

Član 102. mijenja se i glasi:

"Član 102.

Vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla i lica koja se prevoze tim vozilima moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, a u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač bicikla mora pravilno koristiti i svjetloodbojni prsluk".
Last edited by mco on 15/08/2012 09:50, edited 1 time in total.
bombašica

#4791 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bombašica »

Da, biciklisti u Zagrebu moraju sići sa bicikla pri prelasku zebre što kod nas sigurno nije pravilo. Mi se smijemo kretati po trotuariu ali nam je po zakonu mjesto na cesti, uz desnu stranu kolovoza. Zakonski smo obavezni nositi kacigu i imati svjetlosnu signalizaciju. Međutim, policajci, iako su im u nadležnosti, dvotočkaši, trotočkaši, četverotočkaši i dr., bicikliste ne ganjau. Jedan saobračajni policajac mi je rekao da u suštini ne kažnjavaju biciliste, ali da navodno nekada imaju akcije koje traju po dva-tri sata tokom kojih im zapisuju kazne.
cappy_tempo

#4792 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

bombašica wrote:Da, biciklisti u Zagrebu moraju sići sa bicikla pri prelasku zebre što kod nas sigurno nije pravilo. Mi se smijemo kretati po trotuariu ali nam je po zakonu mjesto na cesti, uz desnu stranu kolovoza. Zakonski smo obavezni nositi kacigu i imati svjetlosnu signalizaciju. Međutim, policajci, iako su im u nadležnosti, dvotočkaši, trotočkaši, četverotočkaši i dr., bicikliste ne ganjau. Jedan saobračajni policajac mi je rekao da u suštini ne kažnjavaju biciliste, ali da navodno nekada imaju akcije koje traju po dva-tri sata tokom kojih im zapisuju kazne.
a ni oni sami kacige nemaju. izvintavam se,neki je imaju,a nekim visi kao ukras na biciklu dok je neki nemaju uopste. jebiga posto smo stoka od naroda onda ni ja ne jebem te zakone bas pretjerano. mislim na ovo kretanje bicikla. vozim gdje stignem i gdje mogu proci sa njim. kad ljudi postanu normalniji prema biciklu,a ne da vriste " hoces me zgaziti sa tim tockom" onda cu i ja postovati zakone ili ako prije toga naprave biciklisticku stazu ali na kojoj nece biti pjesaka.
quarterback

#4793 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

prije par dana sam pitao drotovsku bagru upravo to - gdje da vozim posto nema staze, receno mi je da mogu voziti trotoarom odnosno da se tolerise iako bih trebao ici cestom
Saka

#4794 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Saka »

cappy_tempo wrote:a ni oni sami kacige nemaju. izvintavam se,neki je imaju,a nekim visi kao ukras na biciklu dok je neki nemaju uopste.
Sta je tu cudno? Kad si vidio drota u autu da je stavio pojas? Ili da voze po ogranicenju, ili da ne prelaze punu liniju itd. itd. A rado ce naplatiti kaznu za iste prekrsaje.
Kod nas, umjesto da sluze za primjer, drotovi se rukovode parolom: ja mogu, to se ne odnosi na mene.
cappy_tempo

#4795 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

Saka wrote:
cappy_tempo wrote:a ni oni sami kacige nemaju. izvintavam se,neki je imaju,a nekim visi kao ukras na biciklu dok je neki nemaju uopste.
Sta je tu cudno? Kad si vidio drota u autu da je stavio pojas? Ili da voze po ogranicenju, ili da ne prelaze punu liniju itd. itd. A rado ce naplatiti kaznu za iste prekrsaje.
Kod nas, umjesto da sluze za primjer, drotovi se rukovode parolom: ja mogu, to se ne odnosi na mene.
za pojas i nekako mogu shvatiti. vozi se,izleti frka i valja brzinski izletiti iz auta pa hajd to i nekako mogu pregurati ali ostalo...

gdje onaj rashtimani :D novi plan, posto ona dvojica nece da kazu detalje hajmo kakvu sacekusu muriji napraviti. nisu im losi oni rockhopperi :mrgreen:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4796 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bordo gandalf »

cappy_tempo wrote:
Saka wrote:
za pojas i nekako mogu shvatiti. vozi se,izleti frka i valja brzinski izletiti iz auta pa hajd to i nekako mogu pregurati ali ostalo...

gdje onaj rashtimani :D novi plan, posto ona dvojica nece da kazu detalje hajmo kakvu sacekusu muriji napraviti. nisu im losi oni rockhopperi :mrgreen:
Tu sam vrebam iz sjene ko ce se pohvaliti novim bajkom, prikupljam IP adrese i tako to :D
cappy_tempo

#4797 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by cappy_tempo »

ma nista to,vidis da sute,a jos treba da nam prijete

Image

:mrgreen:

sacekamo ovu muriju na biciklima,malo u pricu i samo ga nogom nabijes sa bajka. sjednes i puni sprint :mrgreen:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4798 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by bordo gandalf »

Ne znam nekako nam je lakse ove po sumama zaskakati, dok se on vrati pjeske biciklo vec u drugoj boji :mrgreen:
drag_gost

#4799 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by drag_gost »

Ljudi jedno pitanje, planiram da uzmem jedan dobar bajk, pa proputujem ovu nasu zemlju na njemu. Je li moze neko da mi kaze otprilike koliko kosta za takve avanture i gdje je najbolje kupiti i najpovoljnije naravno?

Hvala puno. :thumbup: :sax:
sema911

#4800 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sema911 »

ako si iz sa imas kod nas u radnji ful carbon od centurion a imamo i drugih
http://www.bicycles.unis.ba/
Post Reply