Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pryda

#4776 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Pryda »

Edin H. wrote:Da hoce vise doci izbjeglice da preuzmu taksi u Sarajevu, nedavno zamalo nisam fulio avion.

Nedelja, lijep dan, niko nece da vozi. Zovi Crveni, zovi Sarajevo taksi, niko se ne javlja, jedva neki taksi scolih na ulici, vukuci torbe. :-)
Uber ce doci kad tad, a kad dodje ova stoka ce bit hljeba gladna. I neka ce!

Meni se desila slicna situacija, pola 12 navece, kisa ko iz kabla lije a lola nece da vozi za 5 maraka. Mokar ko cep dok sam uhvatio jednog da me vozi.
bumerangss

#4777 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

VenomousV wrote:
Pryda wrote:Zna li neko na koji broj se prijavljuju taksisti (sarajevo taksi)? I ima li ista od tog prijavljivanja, nece se samo nasmijat i nastavit dalje?
Nazovi dispecera i trazi broj za prijavljivanje. Cini mi se da se zena koja se tim bavi zove Fatima. Nista te ne kosta da probas...
Od toga nema nista! Samo prijava kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i to ako imas racun taksiste ili neki drugi dokaz
Ommadawn

#4778 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

I evo prilike za uloziti kapital. Kupis nekoliko dobrih auta, za pocetak recimo pet. Registrujes firmu, zaposlis ljude. Montiras kameru u auto. Zaposlenima zahtijevas da se odnose korektno prema musterijama te da ne kradu na taksimetru. Da znaju najmanje engleski jezik i to vrlo dobro. Treba voziti 200 metara - vozi 200 metara. Nemas stand na aerodromu, uzimaj musterije van aerodroma. Pukni dobru reklamu. Service-minded, customer friendly - customer is coming back. Strancima pricas o gradskim znamenitostima, ukoliko pokazuju interesovanje. Urbanoj raji - urbana muzika, ruralnoj raji turbofolk. Ne svidja ti se - istrpi. Zaradit ces. Ako se posao razradi, kupi novija auta, zamijeni stara i izdrndana. Nabavi limuzinu za vjencanja i derneke. Potrudi se da grad Sarajevo nema vise reputaciju loseg taksi servisa.
O'zone
Globalni moderator

#4779 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by O'zone »

Ommadawn wrote:I evo prilike za uloziti kapital. Kupis nekoliko dobrih auta, za pocetak recimo pet. Registrujes firmu, zaposlis ljude. Montiras kameru u auto. Zaposlenima zahtijevas da se odnose korektno prema musterijama te da ne kradu na taksimetru. Da znaju najmanje engleski jezik i to vrlo dobro. Treba voziti 200 metara - vozi 200 metara. Nemas stand na aerodromu, uzimaj musterije van aerodroma. Pukni dobru reklamu. Service-minded, customer friendly - customer is coming back. Strancima pricas o gradskim znamenitostima, ukoliko pokazuju interesovanje. Urbanoj raji - urbana muzika, ruralnoj raji turbofolk. Ne svidja ti se - istrpi. Zaradit ces. Ako se posao razradi, kupi novija auta, zamijeni stara i izdrndana. Nabavi limuzinu za vjencanja i derneke. Potrudi se da grad Sarajevo nema vise reputaciju loseg taksi servisa.
E sad ti meni reci koju bi ti štelu povukao da dobiješ licencu od Minstrastva saobraćaja za obavljanje djelatnosti taxi prevoza?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4780 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Zadnjih dana zaredah 4-5 voznji sa Sarajevotaxijem i svi istu pricu, ali skoro u milimetar, prosipaju. Onu dobru strarnu, toliko puta prozvakanu, a uvijek aktuelnu-oni su svi rodom iz Starog Grada odakle su im i roditelji i djedovi i ne mogu podnijeti dosljake. :zzzz:
Ommadawn

#4781 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

O'zone wrote:
Ommadawn wrote:I evo prilike za uloziti kapital. Kupis nekoliko dobrih auta, za pocetak recimo pet. Registrujes firmu, zaposlis ljude. Montiras kameru u auto. Zaposlenima zahtijevas da se odnose korektno prema musterijama te da ne kradu na taksimetru. Da znaju najmanje engleski jezik i to vrlo dobro. Treba voziti 200 metara - vozi 200 metara. Nemas stand na aerodromu, uzimaj musterije van aerodroma. Pukni dobru reklamu. Service-minded, customer friendly - customer is coming back. Strancima pricas o gradskim znamenitostima, ukoliko pokazuju interesovanje. Urbanoj raji - urbana muzika, ruralnoj raji turbofolk. Ne svidja ti se - istrpi. Zaradit ces. Ako se posao razradi, kupi novija auta, zamijeni stara i izdrndana. Nabavi limuzinu za vjencanja i derneke. Potrudi se da grad Sarajevo nema vise reputaciju loseg taksi servisa.
E sad ti meni reci koju bi ti štelu povukao da dobiješ licencu od Minstrastva saobraćaja za obavljanje djelatnosti taxi prevoza?
Eh to je to - sto je sve na stelu. A kad bi znao koju stelu da povucem, razmisljao bih ozbiljno o ulaganju. Pa dobijem - dobijem. Ne dobijem, jebaji ga, bar sam probao. Al´ ovako...
Ommadawn

#4782 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:Zadnjih dana zaredah 4-5 voznji sa Sarajevotaxijem i svi istu pricu, ali skoro u milimetar, prosipaju. Onu dobru strarnu, toliko puta prozvakanu, a uvijek aktuelnu-oni su svi rodom iz Starog Grada odakle su im i roditelji i djedovi i ne mogu podnijeti dosljake. :zzzz:
Ono oni urbani je li? Je li Radio Kalman ili neka druga radiostanica koja pusta narodnjake svirala u autu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4783 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:
Ono oni urbani je li? Je li Radio Kalman ili neka druga radiostanica koja pusta narodnjake svirala u autu?
Da budem iskren nije i nisu bili totalni odron likovi, ali ne znam otkud im uopce ta prica iz cista mira.

Niti sam progovorio ista osim dobar dan, molim vas ta i ta adresa, niti sam izgledao raspolozen za pricu, onako umoran poslije 7 sati seminara :-)
Ommadawn

#4784 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote:
Da budem iskren nije i nisu bili totalni odron likovi, ali ne znam otkud im uopce ta prica iz cista mira.

Niti sam progovorio ista osim dobar dan, molim vas ta i ta adresa, niti sam izgledao raspolozen za pricu, onako umoran poslije 7 sati seminara :-)
Skontali da nisi iz Sarajeva pa da ti daju do znanja s kim se vozis, inace.... :P
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4785 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Skontali da nisi iz Sarajeva pa da ti daju do znanja s kim se vozis, inace.... :P
Vjerovatno :D
bull21

#4786 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

_BataZiv_0809 wrote:Zadnjih dana zaredah 4-5 voznji sa Sarajevotaxijem i svi istu pricu, ali skoro u milimetar, prosipaju. Onu dobru strarnu, toliko puta prozvakanu, a uvijek aktuelnu-oni su svi rodom iz Starog Grada odakle su im i roditelji i djedovi i ne mogu podnijeti dosljake. :zzzz:
:run: jeb'o mater, hoćel' ikada promjeniti ploču?
Kataklinger

#4787 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Kataklinger »

Da nisam bio umoran, nenaspavan, pokisao i bez nekih stvari, *ebo bi mu od do....
Idem od tačke A do tačke B, torba u gepeku. Sjedamo, pali auto ali ne i taksimetar. Nisam htio dizat frku jer se ne bih mogao iskontrolisati zbog iznad pobrojanih okolnosti i faktora...Doveze me na destinaciju i hladno kaže 7KM, 6+1 za prtljag. Reko je li to kod vas standard da ne palite taksimetar ili ste otišli korak dalje sa tehnologijom pa imate integrisan u mozgu? Kaže pa taksimetar kuca 6 za ovu rutu i 1 KM prtljag, kod nas je tako, a to što vam privatnici ne naplaćuju prtljag, to je njihova politika.
Ostaneš bez auta 10 minuta i posere ti se na glavu. A da ne pričam o rasporedu vožnje, dođeš na štand, stoji Golf 6 ili neki Mercedes prvi, zaletiš se a lola ti kaže hajd tamo u Passata pijačara, nisam ja na redu, on je. Pu j*bem im klicu, od sad pa nadalje se Sarajevo taxijem vozim rekreativno samo po stanicu, kad mi se digne da im čisto onako vadim živac, a mislim da im nema ništa gore od tih stometarskih vožnji :lol:
JThomas

#4788 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

bull21 wrote:
:run: jeb'o mater, hoćel' ikada promjeniti ploču?
i odbranili grad u ratu pride.

mada zaista, dosta onih što ništa drugo nemaju osim rođenja u starom gradu završi među taksama.
bezVolana

#4789 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bezVolana »

nekad mi stvarno nije tesko progovoriti, neku suplju o sranju u drzavi ili gdje vec razbaciti
ali nekad...
kad udjem polumrtva i sjednem nazad kratko kazem gdje treba voziti a oni se raspricaju ... sta reci koju posluku porati na koji nacin pristojno ukinuti pricu

a ima ih finih fakat. ali je fazon sto se ovdje finim smatra taksista koji obavi svoj posao.
bumerangss

#4790 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

U Sa-taxiju nejma finijeh :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4791 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

Naravno da mi nije ponekad mrsko razbaciti koju sa taxistom, ali valjda je musterija ta koja treba inicirati razgovor, a ne on.

Daleko od toga da su svi nepristojni krkani i da tuse musterije.

Ima jedan s novom Skodom, lik je bečkih manira. Ima ih jos par sto ja znam, da su profesionalci i imaju toliko profesionalnosti i socijalne inteligencije da skontaju je li musterija raspolozena ili ne.

Ja sam juce vise bio podgrijan les nego covjek. Blijed, umoran, cim sam sjeo, okrenuo sam glavu prema bocnom prozoru, a laf se navio o dosljacima i kako mu se sve gadi :lol:
StupskaBitanga

#4792 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by StupskaBitanga »

Kažu Žuti je na izdisaju
julisiz es grant

#4793 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by julisiz es grant »

StupskaBitanga wrote:Kažu Žuti je na izdisaju
Ja kad sam nedavno htio na aerodrom zovem ih, kaže lik nekakvim umornim, žalovitim glasom: "Nazovite kasnije gospodine, ne znam hoće li biti...nemamo, samo 2-3 vozila.."...i kasnije mi pošalju vozilo bez ikakvih oznaka :shock:
Šta je baš razlog da su OVOLIKO pali, zna li iko konkretno?
A Crveni se vidim uozbiljio, sva auta uniformna, šminka.
karanana

#4794 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by karanana »

a ovi sto pocnu lajati na dosljake, da li prvo "ispipaju" da li i musterija spada u te dosljake ili oni krenu u tu pricu nebitno o porijeklu musterije?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4795 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

karanana wrote:a ovi sto pocnu lajati na dosljake, da li prvo "ispipaju" da li i musterija spada u te dosljake ili oni krenu u tu pricu nebitno o porijeklu musterije?
I meni je to misterija. Da li po meni skonta da sam dosljak, pa mi tom pricom, na "indirektan" nacin zeli poruciti to sto baljezga ili misli da sam domaci, pa se osjeca komotno. Fakat ne znam, jer ja sam zivi buckuris sto se tice tih stvari, a naglasak mi je tesko svrstati i u klasicni zenicki, a o sarajevskom da ne govorimo (iako mi je mater odavde, a i stari je tu vec 30 godina). Dugo sam bio i u Zagrebu i nesvjesno poprimio neke fraze.

Moracu jednom to pitati bas :D
ultima_palabra

#4796 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ultima_palabra »

Ja se vozio s nekim koji se javio na telefon, pa urlao... onda mi kasnije pričao kako je to neki haver koji mu dođe 3 milje eura i kako će ga odležati, kuću mu zapaliti i tako te sitnice. Sreća pa je vožnja trajala 3-4 minute :D

A Žuti je valjda pred gašenjem, dužan svima, poreznoj duguje neke milione i ne može registrovati auto. Priča njihov bivši vozač.
Nepass

#4797 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Nepass »

I meni je vozač žutog pričao da im gazda uze sve što zarade. Izmiruje dugove
bull21

#4798 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bull21 »

Žutog više nema. Vrti se par vozila, bez dozvole i tablica, onako po Grbavici ali onih redovnih - nema. Jbg, žao mi ljudi (onih vrijednih) što ostadoše bez posla.
quarterback

#4799 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by quarterback »

veceras neko cuganje i hajd ratanemo se oko ponoci, nazovem sarajevo taksi, kaze za 2 minute, zahvalim

jaran stane na trolejbusku, pozdravimo se, hajd kaze ne cekaj samnom, sacekacu ja da dodje taksi

kad crveni pasat ko orao, dofurava sa milion na sat, vidi njega na stanici i ukopava se u mjestu...

ma toliko je on sigurno tu dosao i stao da se ne bih mogao zakleti da ne slusa radio veze sarajevo taksija

elem jaran, dijaspora, nije ni skontao da to nije njegov nego udje a ja sam vec bio predaleko da masem i derem se da to nije taj ....

nazvah sarajevo taxi da im se izvinem i kazem da je crveni pokupio momka...

po prvi put mi zao bi taksiste
dzeno123

#4800 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

To je uobicajeno postalo, u vecernjim satima divlji taxisti ordiniraju gradom, policija ih hvata ali to su vecinom osobe sumnjivog morala pa neki imaju i po desetine hiljada kazni i prije ce lezati murije nego platiti. Zenama bih preporucio da se paze takvih jer vecina njih nema registrovana auta pa u slucaju nekog problema vrlo male su sanse da ce im se moci uci u trag.
Post Reply