Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
drugi_profil

#4776 Re: Evolucija

Post by drugi_profil »

Gledao sam jucer interesantan dokumentarac na NGC. Inteligencija kod primata. Osnovna i bitna razlika izmedju covjeka i ostalih je sto covjek uvijek pita ZASTO, dok majmuni prihvacaju stvar kakva jeste bez dalje analize.
Realist

#4777 Re: Evolucija

Post by Realist »

drugi_profil wrote:Gledao sam jucer interesantan dokumentarac na NGC. Inteligencija kod primata. Osnovna i bitna razlika izmedju covjeka i ostalih je sto covjek uvijek pita ZASTO, dok majmuni prihvacaju stvar kakva jeste bez dalje analize.
zasto :?
CrayOn

#4778 Re: Evolucija

Post by CrayOn »

NIN wrote: Teorija evolucije...
Pozdrav, registrovao sam se samo da bi postavio ovaj post, NIN i ostali, sad cu te pokusati** razuvjeriti da je hipoteza o evoluciji prakticki nemoguca i jedna totalna glupost, ali ako uspijes izvesti izazov koji ti postavim, uradit cu sta god zelis!

Znaci, uzmi covjeka na jednu stranu i na drugu stranu kompjuer, pitanje je slijedece, da li postoji sansa da se sam kompjuter sklopi, „kroz vrijeme“, i da postane ono sto je danas? Naravno da ne, ali ti ces sad vjerovatno reci to nije isto, kompjuter nije zivo bice itd.. ali razmisli samo o tome koliko je komplesno jedno, a koliko drugo!

Neka sat ima 30 dijelova, http://www.youtube.com/watch?v=YinrToIKJtg????

Eh sad izazov je slijedeci, uzmi jedan sat, rucni ili bilo koji drugi, razbij ga ili ako ti je lakse rastavi ga, onda uzmi jednu kutiju, po mogucnosti staklenu, da vidis sta se desava, stavi te dijelove u tu kutiju, i onda okreci, tresi, ako hoces otvaraj kutiju i ubacuj kakve god hoces hemikalij, spojeve sta god ti je volja. Sad bez tih hipoteza kojima ste napunili glavu, logicki, (valjda imate bolji mozak od primata), recite jel' moguce da se obicni sat sastavi, obicni sat, jos sa svim potrebni dijelovima? Nikda neces uspjeti sastaviti taj sat, nikad, a kamoli jos covjek, kompjuter, univerzum, atom...

Evolucija je hipoteza, i zauvijek ce ostati hipoteza!

Logika samo logika!!!
NIN

#4779 Re: Evolucija

Post by NIN »

CrayOn wrote:...valjda imate bolji mozak od primata...
Ovo bi trebao preformulisati u '...valjda imate bolji mozak od ostalih primata...' jer smo i mi, kao i ti, ipak primati! :D

Nego, sta je to bolji mozak?
chengaba

#4780 Re: Evolucija

Post by chengaba »

CrayOn wrote:
Pozdrav, registrovao sam se samo da bi postavio ovaj post, NIN i ostali, sad cu te pokusati** razuvjeriti da je hipoteza o evoluciji prakticki nemoguca i jedna totalna glupost, ali ako uspijes izvesti izazov koji ti postavim, uradit cu sta god zelis!

Znaci, uzmi covjeka na jednu stranu i na drugu stranu kompjuer, pitanje je slijedece, da li postoji sansa da se sam kompjuter sklopi, „kroz vrijeme“, i da postane ono sto je danas? Naravno da ne, ali ti ces sad vjerovatno reci to nije isto, kompjuter nije zivo bice itd.. ali razmisli samo o tome koliko je komplesno jedno, a koliko drugo!

Eh sad izazov je slijedeci, uzmi jedan sat, rucni ili bilo koji drugi, razbij ga ili ako ti je lakse rastavi ga, onda uzmi jednu kutiju, po mogucnosti staklenu, da vidis sta se desava, stavi te dijelove u tu kutiju, i onda okreci, tresi, ako hoces otvaraj kutiju i ubacuj kakve god hoces hemikalij, spojeve sta god ti je volja. Sad bez tih hipoteza kojima ste napunili glavu, logicki, (valjda imate bolji mozak od primata), recite jel' moguce da se obicni sat sastavi, obicni sat, jos sa svim potrebni dijelovima? Nikda neces uspjeti sastaviti taj sat, nikad, a kamoli jos covjek, kompjuter, univerzum, atom...

Logika samo logika!!!
Druže moj, ako izjednačavaš svoje tijelo i svakog drugog živog bića sa svojim mehanizmima promjenljivosti i naslijeđivanja sa ručnim satom e jebiga stvarno...

Prvo probaj razlučiti koja je razlika između hemijskih/fizičkih/bioloških sistema, pa onda opet razmisli o ovome što si napisao
CrayOn

#4781 Re: Evolucija

Post by CrayOn »

chengaba wrote:Teorija evolucije...

Druže moj, ako izjednačavaš svoje tijelo i svakog drugog živog bića sa svojim mehanizmima promjenljivosti i naslijeđivanja sa ručnim satom e jebiga stvarno...

Prvo probaj razlučiti koja je razlika između hemijskih/fizičkih/bioloških sistema, pa onda opet razmisli o ovome što si napisao[/quote]

Nisi shvatio poentu, uzmi samo jedan ljudski oragan, neku 'sitnicu' npr. DNK, i zamisli da se to 'slucajnim' putem sastavilo, u vasem tzv. 'supi' u kojoj su bili svi potrebni sastojci. Po svemu je nemoguce, a jos tome doprinosi nedostatak bilo kakvih cvrstih dokaza, fosili, pa prelazni fosili, to su sve bajke za djecu, ne znamo sta se jucer u historiji desilo a kamo li prije par milijardi godina, a niko ne spominje ljude koji su bili viski po 20 metara, to se zataskava, a tek svi evlucionisti koji se samo vrte u krug, opovrgavajuci svoje stavove novim stavovima, te izmisljajuci nove stvari koje ne mogu ni uz pomoc trikova dokazati, jos hromozomi u covjeku te u drugim zivotinjama iz kojih je on 'nastao'. Pa gdje su tu sva ona podmetanja dokaza od evolucionista ihh.... Sve su to cisto hipoteze, za koje nema uporista. Vi ste poput ovih evolucionista .
A oko nas milioni dokaza, samo covjek ne razmislja, i previse je zeljan da bude taj koji je upravu, i covjek je spreman vise nego iko da raspravlja.

NIN wrote:
Ovo bi trebao preformulisati u '...valjda imate bolji mozak od ostalih primata...' jer smo i mi, kao i ti, ipak primati! :D

NIN, onda kad vec tako kazes, bez ikakve ljutnje, bez banovanja, mogu da te nazovem primatom, i to onim koji po broju hromozoma, dolazi drugi iznad nas, nepristojno bi bilo da ti kazem da si ta zivotinja direktno, al sta mozes, kad sam sebe indirektno nazivas njom. Neka, ja sam hvala Allahu stvoren u najljepsem skaldu: "Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem." (Et-Tin, 4), a ti, kako ti volja. Sad, sjecas se one dvije (**) pored (Pokusati) iz prve poruke, posto sam znao da ces ovako odgovoriti stavio sam ih gore da bih sad naveo tu fusnotu: "I kao sto se kaze u Kur'anu kaze "A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni." (El-Bekare, 269)". Nazalost, izgleda da je vama ostao mozak od vasih predaka, nije evoluirao, nemojte ovo pogresno shvatiti i uvrijediti se, to sto sam ja vama rekao, vi ste sami ste sebi rekli u proslim postovima. Ja se ovdje zaustavljam, necu da se raspravljam vise, a pogotovo necu sa onima koji imaju tako misljenje o sebi, te koji nisu razumom obdareni, jer Poslanik a.s., porucuje: ''Ko ostavi raspravljanje, iako je u pravu, dobit će kuću u vrhu Dženneta, a ko ostavi raspravljanje, kada nije u pravu, sagradit će mu se kuća u dnu dženneta.'' Iskereno se nadam da cete se ostaviti prazne slame, ima vaznijih stvari od evolucije. :run: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
NIN

#4782 Re: Evolucija

Post by NIN »

CrayOn wrote:NIN, onda kad vec tako kazes, bez ikakve ljutnje, bez banovanja, mogu da te nazovem primatom, i to onim koji po broju hromozoma, dolazi drugi iznad nas, nepristojno bi bilo da ti kazem da si ta zivotinja direktno, al sta mozes, kad sam sebe indirektno nazivas njom. Neka, ja sam hvala Allahu stvoren u najljepsem skaldu: "Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem." (Et-Tin, 4), a ti, kako ti volja. Sad, sjecas se one dvije (**) pored (Pokusati) iz prve poruke, posto sam znao da ces ovako odgovoriti stavio sam ih gore da bih sad naveo tu fusnotu: "I kao sto se kaze u Kur'anu kaze "A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni." (El-Bekare, 269)". Nazalost, izgleda da je vama ostao mozak od vasih predaka, nije evoluirao, nemojte ovo pogresno shvatiti i uvrijediti se, to sto sam ja vama rekao, vi ste sami ste sebi rekli u proslim postovima. Ja se ovdje zaustavljam, necu da se raspravljam vise, a pogotovo necu sa onima koji imaju tako misljenje o sebi, te koji nisu razumom obdareni, jer Poslanik a.s., porucuje: ''Ko ostavi raspravljanje, iako je u pravu, dobit će kuću u vrhu Dženneta, a ko ostavi raspravljanje, kada nije u pravu, sagradit će mu se kuća u dnu dženneta.'' Iskereno se nadam da cete se ostaviti prazne slame, ima vaznijih stvari od evolucije. :run: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Naravno da me mozes nazvati pravim imenom kao, uostalom, sto sam i ja tebe u svom prethodnom postu, samo sto to ocigledno nisi skont'o. :D A eto, vidis, i ti sam evoluciju lijepo uvidjas, makar podsvjesno jer kazes 'Nazalost, izgleda da je vama ostao mozak od vasih predaka, nije evoluirao...' za razliku od tvog, sto ce reci da priznajes da je evolucija ipak na djelu. Stoga, ja cu se izjasniti da sam intelektualno inferiroran u odnosu na tebe, razumom uskracen, i sve to sebi na ustrb radi tvoje spoznaje koju si gore nenamjerno naveo, makar ona bila i podsvjesna. :) Bravo!

Nego, ostavi se ove rasprave jer valja zaradit' tu kucu na vrh dzeneta, jel'.

Uzdravlje momce! :)
shin

#4783 Re: Evolucija

Post by shin »

Klonjira se cackalica suptilno, ovog puta sa manje youtube linkova i /img tagova :D

20m visoki ljudi, sa sam mislio da su ohanuli sa ovim :-)

Gledaj kako nauka razbuca 20m visoke ljude, pogotovo ako nisu evolvuirali :D

drugi_profil

#4784 Re: Evolucija

Post by drugi_profil »

Sto kaze covjek u istom dokumentarcu:
imamo softver iz 21. vijeka na hardveru starom min. 50.000 godina. Nikako da se usklade, sto se da vidjeti na ovim primjerima.
Jednostavno postoje hardverska ogranicenja i na nekim konfiguracijama samo ovaj stariji softver se prima....
zocurious

#4785 Re: Evolucija

Post by zocurious »

Danas je kod nas bizarno moderno osporavati teoriju evolucije i priklanjati se kreacionizmu. To rade čak i ljudi koji su dovoljno obrazovani da se od njih očekuje objektivan, razuman način razmišljanja i koji priznaju da im teorija evolucije ima smisla. Kao da ih je strah formalno stati među ove "heretike" :-)

Još jedna tužna stvar je što se ljudi prosto boje poistovjetiti sa životinjama u bilo kojem smislu - vrijeđa ih pomisao da su dio carstva Animalia. To, mnogo više od religije, ja smatram glavnim razlogom neprihvatanja teorije evolucije. Jok, čovjek mora biti nešto posebno i uzvišeno. Estagfirulah, đe će se poredit' insan i hajvan :mrgreen: Ljudi imaju potrebu vjerovati u zagrobni život, a to mogu samo ako se stave na viši rang. Ta neće valjda vjerovati da i bubašvabu čeka zagrobni život :mrgreen:

Hele'nejse, mora se priznati da su pokušaji ovih likova da dokažu "nelogičnost teorije evolucije" veeeoma zabavni, da ne kažem urnebesni. Te de razbij kompjuter, te de seciraj komarca da mu nađeš neke harfove na srcu, te de baci šerpe niz stepenice... :lol: :lol:
chengaba

#4786 Re: Evolucija

Post by chengaba »

CrayOn wrote: Nisi shvatio poentu, uzmi samo jedan ljudski oragan, neku 'sitnicu' npr. DNK, i zamisli da se to 'slucajnim' putem sastavilo, u vasem tzv. 'supi' u kojoj su bili svi potrebni sastojci. Po svemu je nemoguce, a jos tome doprinosi nedostatak bilo kakvih cvrstih dokaza, fosili, pa prelazni fosili, to su sve bajke za djecu, ne znamo sta se jucer u historiji desilo a kamo li prije par milijardi godina, a niko ne spominje ljude koji su bili viski po 20 metara, to se zataskava, a tek svi evlucionisti koji se samo vrte u krug, opovrgavajuci svoje stavove novim stavovima, te izmisljajuci nove stvari koje ne mogu ni uz pomoc trikova dokazati, jos hromozomi u covjeku te u drugim zivotinjama iz kojih je on 'nastao'. Pa gdje su tu sva ona podmetanja dokaza od evolucionista ihh.... Sve su to cisto hipoteze, za koje nema uporista. Vi ste poput ovih evolucionista .
A oko nas milioni dokaza, samo covjek ne razmislja, i previse je zeljan da bude taj koji je upravu, i covjek je spreman vise nego iko da raspravlja.

NIN wrote:

NIN, onda kad vec tako kazes, bez ikakve ljutnje, bez banovanja, mogu da te nazovem primatom, i to onim koji po broju hromozoma, dolazi drugi iznad nas, nepristojno bi bilo da ti kazem da si ta zivotinja direktno, al sta mozes, kad sam sebe indirektno nazivas njom. Neka, ja sam hvala Allahu stvoren u najljepsem skaldu: "Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem." (Et-Tin, 4), a ti, kako ti volja. Sad, sjecas se one dvije (**) pored (Pokusati) iz prve poruke, posto sam znao da ces ovako odgovoriti stavio sam ih gore da bih sad naveo tu fusnotu: "I kao sto se kaze u Kur'anu kaze "A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni." (El-Bekare, 269)". Nazalost, izgleda da je vama ostao mozak od vasih predaka, nije evoluirao, nemojte ovo pogresno shvatiti i uvrijediti se, to sto sam ja vama rekao, vi ste sami ste sebi rekli u proslim postovima. Ja se ovdje zaustavljam, necu da se raspravljam vise, a pogotovo necu sa onima koji imaju tako misljenje o sebi, te koji nisu razumom obdareni, jer Poslanik a.s., porucuje: ''Ko ostavi raspravljanje, iako je u pravu, dobit će kuću u vrhu Dženneta, a ko ostavi raspravljanje, kada nije u pravu, sagradit će mu se kuća u dnu dženneta.'' Iskereno se nadam da cete se ostaviti prazne slame, ima vaznijih stvari od evolucije. :run: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Tebi brate selam, a nama će valjda Allah insallah oduzeti pamet da također ne shvatamo tu "hipotezu" biološke evolucije! :bih:
NIN

#4787 Re: Evolucija

Post by NIN »

Imal sta novo? :D

Nego, danas citam u novoj Geografiji o produzavanju prosjecnog zivotnog vijeka cak i do 120 godina! Genetika (MB), naravno! :D

http://ngm.nationalgeographic.com/2013/ ... /hall-text
NIN

#4788 Re: Evolucija

Post by NIN »

The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe
Peter Ralph, Graham Coop

http://www.plosbiology.org/article/info ... io.1001555
odr0n

#4789 Re: Evolucija

Post by odr0n »

Žohari naučili razliku između mamca i hrane

Decenijama su se ljudi rješavali žohara postavljajući im mamce sa otrovom. Međutim, krajem '80-ih godina prošlog stoljeća, u testiranjima je primijećeno da nešto nije uredu.

...

http://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/z ... /130524098
Zanimljivo. :)
vivace

#4790 Re: Evolucija

Post by vivace »

NIN

#4791 Re: Evolucija

Post by NIN »

vivace wrote:http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=718860

nasa stopala su dokaz evolucije...
slicnije su sake, ako cemo pravo. :)
Sherlock_Holmes

#4792 Re: Evolucija

Post by Sherlock_Holmes »

CrayOn wrote:
Na ovom boldiranom si trabao stati.
staradis

#4793 Re: Evolucija

Post by staradis »

Dobre li teme. Dragi forumasi ako želite da se raspravljati onda bi bilo lijepo da koju knjigu pročitate. Poštujem stav i poglede na život ali zašto ne pakete ignor osobi koja dođe na naučnu temu barata znanjem iz drugog razreda srednje škole.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
staradis

#4794 Re: Evolucija

Post by staradis »

CrayOn wrote:

Logika samo logika!!!
Logika nije sve. Uzmeš mašinu za meljenje mesa i veći broj prava. Postoji statistička šansa da na jednu stranu ubacuje žive krave da će na kraju procesa izaći opet živa krava

staradis

#4795 Re: Evolucija

Post by staradis »

chupacabra wrote:Teorija evolucije se i te kako bazira na ovim principima. Teza je da je zivot nastao od prve celije i onda se genetskim mutacijama i prirodnom selekcijom milijardama godina doslo do zivih bica koja su danas prisutna. Nemoj sad da raspravljamo o stvarima koja su neupitna. Teza je da je zivot (prva celija) nastao spontano u "primordijalnoj supi" uz pomoc izvora energije kao sto su vulkani, sunce, visokoenergetske munje itd, koje naravno vise niko nikada nije u stanju reproducirati do danasnjeg dana (nije zato sto je nemoguce), a evo zasto:

Hajmo malo primjera:
Najjednostavnija celija (ameba) treba 2000 funkcionalnih proteina za metabolizam i reprodukciju. Negdje u 70-im, Frederick Hoyle (inace astronom) je pokusao statisticki izracunati vjerovatnocu spontanog nastanka NE CELIJE, nego samo proteina potrebnih za formiranje celije sto je jedan stepen ispod nastanka celije, u toj primordijalnom moru neorganskih sastojaka. Rezultat je 1 od 10 na 40000. Posto nemamo prestavu velicine ovog broja evo ti analogija. To ti je otprilike ista vjerovatnoca kao kad bi tornado proletio kroz otpad starog zeljeza i napravio od njega Boing 747. Govorimo samo od proteinima jedne celije. Za samu celiju je vjerovatnoca jos manja. Nastalo i evolviralo se spontano jel?

Harold Morowitz, fizicar sa Yale-a: On je zamisljao to primordijalno more u kojem vec plivaju bakterije (ne znamo kako su nastale), i onda je mislio sta bi se desilo ako bi se more toliko zagrijalo (super zagrijavanje, munje, vulkani i fazoni), tako da se te prve bakterije raspadnu u sastojke. Koja bi onda bila vjerovatnoca da se od tih sastojaka (proteina) ponovo spontano formira jedna bakterija u cijelom moru: broj je 10 na 100 milijardi. To ti je otprilike vjerovatnoca da ti i cijela ti familija dobijete na lotu svaku sedmicu sljedecih milion godina. Ali, eto formiralo se spontano jeli?

Nemam sad vremena, a primjera ima i previse. Pa ti meni reci sta je naucna fantastika. Ja ovdje ne raspravljam o Bogu ili religiji, nego tvrdim da je zivot nastao ciljanim inteligentnim dizajnom. U kojoj formi je taj dizajner, ja to ne znam.
Život nisu samo celije niti je život nastao od ćelija. Prvo su nastale molekule aminokiselina pa onda ćelije itd. Opet ćelije nisu sve imamo recimo viruse. :smile:

novi.dan.nova.nafaka

#4796 Re: Evolucija

Post by novi.dan.nova.nafaka »

staradis wrote:
chupacabra wrote:Harold Morowitz, fizicar sa Yale-a: On je zamisljao to primordijalno more u kojem vec plivaju bakterije (ne znamo kako su nastale), i onda je mislio sta bi se desilo ako bi se more toliko zagrijalo (super zagrijavanje, munje, vulkani i fazoni), tako da se te prve bakterije raspadnu u sastojke. Koja bi onda bila vjerovatnoca da se od tih sastojaka (proteina) ponovo spontano formira jedna bakterija u cijelom moru: broj je 10 na 100 milijardi. To ti je otprilike vjerovatnoca da ti i cijela ti familija dobijete na lotu svaku sedmicu sljedecih milion godina. Ali, eto formiralo se spontano jeli?
Nemam sad vremena, a primjera ima i previse. Pa ti meni reci sta je naucna fantastika. Ja ovdje ne raspravljam o Bogu ili religiji, nego tvrdim da je zivot nastao ciljanim inteligentnim dizajnom.
Život nisu samo celije niti je život nastao od ćelija. Prvo su nastale molekule aminokiselina pa onda ćelije itd. Opet ćelije nisu sve imamo recimo viruse.
Nevažno sad jesul nastale prvo aminokiseline - poenta je u tome da se sve bazira na "moglo je", a kad se zaista pogledaju te vjerovatnoće (opet pričamo samo o vjerovatnoći nastanka aminokiseline, pa odvojeno o vjerovatnoći nastanka ćelije same od sebe, pa onda pa onda) onda dođeš u situaciju da je tako nešto nemoguće!
Da ne pričamo sada o vjerovatnoćama koje govore o tome koliko je puno više mogućnosti da svaka spontano nastala kreacija vremenom nestane - npr. prvi "život" je mogal nestati na nebrojeno puno više mogućnosti u odnosu na to kako je mogao nastati. I ne sami prvi život, već i svi koji slijede iza njega, zar ne !?
славянин

#4797 Re: Evolucija

Post by славянин »

Otprilike nekako ovako ide :D
Image
NIN

#4798 Re: Evolucija

Post by NIN »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Nevažno sad jesul nastale prvo aminokiseline - poenta je u tome da se sve bazira na "moglo je", a kad se zaista pogledaju te vjerovatnoće (opet pričamo samo o vjerovatnoći nastanka aminokiseline, pa odvojeno o vjerovatnoći nastanka ćelije same od sebe, pa onda pa onda) onda dođeš u situaciju da je tako nešto nemoguće!
Da ne pričamo sada o vjerovatnoćama koje govore o tome koliko je puno više mogućnosti da svaka spontano nastala kreacija vremenom nestane - npr. prvi "život" je mogal nestati na nebrojeno puno više mogućnosti u odnosu na to kako je mogao nastati. I ne sami prvi život, već i svi koji slijede iza njega, zar ne !?
Pazi, pricati o vjerovatnoci dogadjaja koji se vec desio, dakle, necemu sto je tu i sad je besmisleno. A sad ako bi i dalje htio pricati o istoj, s aspekta matematike, kako i prilici, ovdje je to objasnjeno par puta.

A sto se tice aminokiselina, naime, gradivni elementi koji ih sacinjavaju su vec detektovani, tj. njihovo postojanje je potvrdjeno vise puta u medjuplanetarnom prostoru, dakle, svemiru! I sad, ako gradivni elementi vec nasumicno postoje svuda oko nase planete, zar nije nesto sasvim prirodno da kada se ti isti elementi nadju na plodnom tlu, u njima plodnoj atmosferi kakva je na nasoj planeti, zar nije prirodno da dodje do spontanih hemijskih reakcija gdje ce se vremenom, tokom stalne selekcije, zapravo generisati nesto sto danas nazivamo aminokiselinama?

Nego, ako cemo pravo, zapravo ne samo gradivni elementi koji cine aminokiseline nego su i same aminokiseline pronadjene izvan naseg planeta, kao st se mozes uvjeriti:
Amino Acid Found in Stardust Comet Sample
by Nancy Atkinson on August 17, 2009

NASA scientists studying the comet samples returned by the Stardust spacecraft have discovered glycine, a fundamental building block of life. Stardust captured the samples from comet Wild 2 in 2004 and returned them to Earth in 2006. “Glycine is an amino acid used by living organisms to make proteins, and this is the first time an amino acid has been found in a comet,” said Dr. Jamie Elsila of NASA’s Goddard Space Flight Center. “Our discovery supports the theory that some of life’s ingredients formed in space and were delivered to Earth long ago by meteorite and comet impacts.”
http://www.universetoday.com/37630/amin ... et-sample/
albulus

#4799 Re: Evolucija

Post by albulus »

Moze li mi neko objasniti kako teorija evolucije gleda na spolove? Zbog cega imamo muski i zenski spol npr. kod ljudi?
NIN

#4800 Re: Evolucija

Post by NIN »

albulus wrote:Moze li mi neko objasniti kako teorija evolucije gleda na spolove? Zbog cega imamo muski i zenski spol npr. kod ljudi?
Ono najkrace sto moze, razlog je rekombinacija gena izmedju dvije jedinke koja vodi ka vecoj (visoj) ucestalosti varijacija sto je s aspekta evolucije, tj. prirodne selekcije, bolji preduslov za prezivljavanje potomstva. Sto se tice aspekta vrste, sto vise varijacija unutar iste utom bolje sanse za prilagodbu sljedecih generacija.
Post Reply