Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Macuser wrote:kriticarka_nikova i El-bosniaco,
udrite po nacionalnoj liniji. Sieg heil! Ko misli da piramida ne postoji jeste neprijatelj Bosne. Vi ste nasa dika i ponos, branitelji Islama i Bosne. Hajmo!
:roll:
Zahebo si se malo vise po pitanju mene,al ajd dobro :roll:
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

kriticarka_nikova i El-bosniaco,
udrite po nacionalnoj liniji. Sieg heil! Ko misli da piramida ne postoji jeste neprijatelj Bosne. Vi ste nasa dika i ponos, branitelji Islama i Bosne. Hajmo!
ti josh izgleda ne svacas ovo

:-?

ti josh mozes govoriti da nema piramide , i to je ok

ALI

kad vidim da neko pljuje i naziva ublehom bez dokaza, i josh neke bolesne peticiji pokrece , onda to svaku granicu prelazi

Ko misli da piramida ne postoji jeste neprijatelj Bosne.
nije tacno, nego onaj ko se protivi i pokusava da zaustavi i pljuje po ovom radu to su neprijatelji

a ne oni skeptici ,sto jednostavno josh nisu vidili valjani dokaza pa tako da josh ne vjeruju, to je ok, postujem
Macuser

Post by Macuser »

Niko nije tvrdio da ispod brda nema nista, vec da se ne radi o piramidi. Ali, to se konstantno ignorise. Uostalom, vidjet cemo.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Datum: 19.04.2006
Istraživači angažovani kod Visokog predstavili rezultate iskopavanja

D. Muminović

Osmanagić: Pronađeni dokazi o postojanju piramide
VISOKO - Istraživači koji rade na iskopavanju kod Visokog tvrde da su prilikom iskopavanja na sjeveroistočnoj strani brda Visočica, gdje se vjeruje da je skrivena Bosanska piramida Sunca, ispod metra humusa pronašli dobro očuvane pravilne kamene blokove breče koji tvore zidove piramide.

Semir Osmanagić, arheolog hobista i čovjek koji je prvi pomenuo hipotezu o postojanju bosanskih piramida, tvrdi da je dobijen konačni materijalni dokaz o postojanju Bosanske piramide Sunca, za koju tvrdi da je "majka svih piramida na svijetu".

"Nesumnjivo da je riječ o kamenim blokovima koje je obradila ljudska ruka. Slagani su jedni na druge i tako se dobila kosina piramide. Ovo je do sada najbolji dokaz koji izgledom pokazuje dizajn piramide, nivoa na kojima su slagani kameni blokovi i mjesta njihovog sastava", kazao je juče Osmanagić okupljenim novinarima i znatiželjnicima koji su došli da se uvjere u postojanje piramida u Visokom.

Osmanagić kaže da otkrivanjem pravilnih blokova, koji se uklapaju jedni u druge, pada u vodu pretpostavka da je ovdje bilo riječi o velikoj kamenoj stijeni koja je kasnije bila dorađivana ljudskom rukom.

"Nema sumnje da je riječ o kamenim blokovima pravougaonog oblika koje je čovjek klesao u prvim bosanskim kamenolomima, transportirao ih na ovu lokaciju i gradio piramidu", rekao je Osmanagić.

Ekipa arheologa, speleologa, geologa i veliki broj volontera, koji od 14. aprila na terenu rade na otkrivanju piramida, i dalje će raditi na proučavanju ovih građevina.

"Iznenadilo me je kako smo brzo došli do dokaza o postojanju piramida. Istraživao sam tunele za koje se vjeruje da su dugi gotovo četiri kilometra i koji su povezivali tri piramide. U samo nekoliko dana došli smo do fantastičnih otkrića. Tuneli su rađeni ručno i bili su veličine četiri sa pet metara. Vremenom su se urušavali, tako da ćemo ih zajedno sa rudarima morati pročistiti. Nesumnjivo je da su ovi tuneli građeni u prastaro vrijeme, daleko prije nama poznate civilizacije", kazao je Dejan Ognjenović, speleolog iz Beograda. Događaji
20. 04. 2006.
evo ga prvi internacionalni odgovori u vezi piramida

TO DEJO KRALJU 8)

da vidim kako ce sa anti piramidasi sta kazu na dejan pashino izlaganje :D
kriticarka_nikova

Macuser wrote:Niko nije tvrdio da ispod brda nema nista, vec da se ne radi o piramidi. Ali, to se konstantno ignorise. Uostalom, vidjet cemo.
Ma ti nisi tu da nesto tvrdis,ti si tu da zakuhavas situaciju :x
:D
Vise se necemo djeliti na Srbe,Hrvate i Bosnjake.....
Vec na.......
Piramidase i
Antipiramidase :D
Konacno mir i blagostanje sto predvidise Tarabici jos davno :D
dexcox

Post by dexcox »

anti pramidasi aber koga ce te...
Macuser

Post by Macuser »

Laze, k'o svi Srbi. Milos Obilic se zvao Milos Kobilic, promenili mu prezime da se ne brukaju. Kakva piramida, vec brdo gde je Marko Kraljevic krao lubenice. I taj Dejan je posrbica. Bio musliman, pa presao na pravoslavlje k'o Kusturica. Nego, 'oce delije da prigrabe deo slave, ako bidne piramida, da kazu da je srpska. More, znam ih ja dobro.
kriticarka_nikova

Macuser wrote:Laze, k'o svi Srbi. Milos Obilic se zvao Milos Kobilic, promenili mu prezime da se ne brukaju. Kakva piramida, vec brdo gde je Marko Kraljevic krao lubenice. I taj Dejan je posrbica. Bio musliman, pa presao na pravoslavlje k'o Kusturica. Nego, 'oce delije da prigrabe dio slave, ako bidne piramida, da kazu da je srpska. More, znam ih ja dobro.
Nemjesaj nas........Kusturica nikad nije bio nash.....on je Rom porijeklom iz Indije :D
Macuser

Post by Macuser »

Kusturica je jalijas ugursuz, da je indus bio bi miroljubiv, da je rom imao bi dusu. Jok, more, nego slovenski divljak. Sve je to pogan i krsteno i nekrsteno...
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

Legolas wrote:
Murat Sabanovic wrote:ja da sam moderator zatvorio bih ovu temu zbog palamudzenja i prepucvanja "intelektulaca" i "strucnjaka".
svi ste vi najpametniji samo je jedan covjek koji sebe zrtvuje glup ko malj
samo vi sjedite i pisite glupe komentare koji ne vode nikuda.
samo sebi tovarite veci stres.
kada ste toliko pametni odnosno ne vjerujete u dokaze koji vam covjek iznosi onda lijepo na visocicu i pobite njegove argumente i recite mu ono sta mislite...
ali ne , lakse je iza ceke napadati nego prsa u prsa s protivnikom
jeb'te se svi
Gle, murate, ja da sam diplomirani arheolog, postupio bih baš kao što nalažeš. Ali budući da tek završavam fakultet (odsijek historija), to se moje umijeće, zasad sastoji u pisanju, tj. prenošenju naučenog/pročitanog, ovim putem. Osim toga, ja zasad nemam titulu, s kojom bi kao relevantan stručnjak i kompetentna osoba mogao istupati u medijima. Kao apsolvent imam pravo svoje mišljenje iznositi na javnom forumu i iznosim ga pod svojim imenom i prezimenom, dakle sa punom odgovornošću za svaku izrečenu riječ. A, to što par arheologa koji postoje u BiH, šute, pa.. ni ja im se ne mogu načuditi zbog toga.
mene nervira samo jedna stvar, a to je vrijedjanje covjeka koji ulaze sve
napore da "piramida"ugleda svjetlost dana.
imati osnovnu, srednju ili fakultet je nebitno u ovoj nasoj diskusiji.
i ako, mozda gospodin osmanagic nije arheolog ,smatram da ne zasluzuje ovakve kritike.covjek ima dovoljno maste, vise nego sva bh "arheoloska elita". mislim, u ovom nasem projektu je potrebno biti mastovit, inace bi cijela stvar isla po tandemu imamovic-vejzagic.ja,covjeku skidam sesir
koji non stop govori:"ja se zovem semir osmanagic i ovo ovdje je piramida".ipak covjek zasluzuje veliki respekt.nazalost,respekt je u bosni jos neobradjena rijec,dok je to negdje drugdje najveca i najljepsa rijec.
ipak, mozda je to i u edukaciji pojedinih.
pozdrav
ILIR_

Post by ILIR_ »

helo wrote:
kriticarka_nikova wrote:
helo wrote:Ljudi prije 20 minuta sam se vratio iz Visokog, Tačnije sa Visoćice. Stvarno zastaje dah kada se to vidi. Prave ploče koje su iste dimenzije i širine slagane jedna na drugu. Svako ko nevjeruje da je piramida neka ode i sam svojim očima vidi to. I sada svako ko mi bude objašnjavao i davo svoje definicije da nema piramide značu da je jadan i da je provokator, jer nemože mi neko tvrditi nešto kada sam se svojim očima uvjerio da su to ploče koje, nema šanse da je priroda napravila!
de nam malo pojasni pliz.
dokle su dosli sa otkopavanjem,reci mi u postocima ?
Ja kada sam se popeo do djela gdje su iskopane ploče bilo je dvoje ljudi (turista) očigledno da su isto znatiželjni bili kao i ja. Zbog velike kiše koja je padala proteklim danima i danas nije bilo nikakvi radova ni ljudi koji rade na daljnjem iskopavanju ploča. Ploče su vidljive na tri djela brda koje ste mogli vidjeti u prethodnim slikama sa Osmagičem imaju na tri mjesta. To što su oni otkoplai na tri mjesta u razmaku od pet metara, iste ploče potpuno i isti dimenzja isti širina i isti debljina to je nemoguče da je to priroda uradila i da ih je slagala jednu na drugu. Meni što je jako zanimljivo a vidio sam dvije ploče koje su napravljene od sitnog kamenja različiti boja. Te ploče sam vidio na dva mjesta od tri otkopana. Žao mi je što nisam tog trenutka sreo Osmanagića jer bi ga pitao da mi objasni malo više o tim pločama kao što to radi svakome ko ga pita. Sve u svemu da ja sada nekom nešto ovdje govorim kako je i šta je nemože se to nešto reči. Ja svakom predlažem da odvoji par sati i da sam vidi kako je to gore. Jedno je sigurno da se radovi nastavljaju sigurno sutra da se otkopavaju ogromne poloče, što više... i više. Moja posjeta Visokom Visočici je čim sunce ugrije ponječu svoj foto aparat pa ču sljedeči put i koju sliku vam okačiti ovdje.

Helo bilo bi vrlo lijepo od vas, da svaki put kada ides tamo da slikas i da te slike doneses nama ovdje.
ludvig

Post by ludvig »

Danas:
Macuser wrote: Niko nije tvrdio da ispod brda nema nista,
:D Pocelo je...

Prije: :D
Macuser wrote:Gledao sam interview sa Osmanagicem i to sto on govori nije bazirano ni na cemu. On prezentira nenaucne podatke, fantasticne teorije iznosi kao cinjenice i dokaze. Njegove teorije mogu proci kod poluobrazovanog svijeta. Ljudi, novac treba uloziti u ciscenje nase okoline od mina, restrukturaciju hotela i investicije u (pravi, dakle ne mitoloski) turizam
Macuser wrote:Na jednoj strani je stav ljudi koji rezonuju po zdravoj logici (sto ce reci, dok se ne dokaze suprotno, brdo ostaje brdo).
Na drugoj strani je stav ljudi koji, bez uvrede, ne rezonuju, vec slijepo vjeruju.
Ova dva stanovista su nepomirljiva, jer medju njima nema dodirne tacke. Vidjeti znaci vjerovati (a i to zavisi od svjetlosti).
Ma jok, niko nije tvrdio da je to samo brdo, nama se ucinilo :lol:

Ovo je samo pocetak, najbolje tek dolazi
Last edited by ludvig on 19/04/2006 22:56, edited 1 time in total.
Macuser

Post by Macuser »

Image
Legolas

Post by Legolas »

U zadnjih dvdesetak postova zagadili ste forum sa toliko zloće, jala i najgnusnijeg naci(onal)izma, malograđanštine, pikantnog sadizma, neznalaštva pomješanog sa megalomanskim psihozama, a najprije suštinske bijede, koja ljudska bića srozava do ništarija. Na vašu žalost, kada prođe piramidalno ludilo, (a to će biti uskoro), ovih problema, koji su jedini istinski problemi društva kojem pripadamo - a ne "skrivena velika zla zavjera" - nećete se lako riješiti. I ne vrijedi podjela na "piramidaše" i "antipiramidaše". Ne može se biti "anti" nečega čega nema.
Last edited by Legolas on 19/04/2006 23:04, edited 2 times in total.
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

cernica wrote: 10. Gospođa Vejzagić i prof. Imamović insistiraju da su arhitektonski blokovi pješćara od kojih je popločan plato piramide, zapravo “nekropolja stećaka”. Ovu tezu su ubjedljivo negirali eksperti različitih struka uvidom na licu mjesta: iskusni geolog (25 godina iskustva), predstavnik ugledne međunarodne organizacije za zaštitu spomenika (građevinac po struci), arheolog iz Zemaljskog muzeja zadužen za Srednji vijek i dipl. arheolog (Arheološki fakultet iz Zadra). Poznato je da je Kosta Čurić u prvoj polovini XX stoljeća, vidjevši jednu kamenu ploču pješćara, u neznanju je nazvao “položenim stećkom”. Bez ikakve kritičke provjere ta se informacija već decenijama prenosi u stručnoj literature i pogrešno se uče nove generacije.
uvijek se radi o stručnjacima no nikad ih ne navodi imenom i prezimenom... :roll:
ŠupljaHolik

Post by ŠupljaHolik »

Legolas wrote:U zadnjih dvdesetak postova zagadili ste forum sa toliko zloće, jala i najgnusnijeg naci(onal)izma, malograđanštine, pikantnog sadizma, neznalaštva pomješanog sa megalomanskim psihozama, a najprije suštinske bijede, koja ljudska bića srozava do ništarija. Na vašu žalost, kada prođe piramidalno ludilo, (a to će biti uskoro), ovih problema, koji su jedini istinski problemi društva kojem pripadamo - a ne "skrivena velika zla zavjera" - nećete se lako riješiti. I ne vrijedi podjela na "piramidaše" i "antipiramidaše". Ne može se biti "anti" nečega čega nema.
Sad bi ti Josip Pejaković reko ON MENI NEMA PIRAMIDE. hahaha
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

cernica wrote:Pa nije ni cudo kad gledam kakvi su ovi iz Zemaljskog muzeja), zato...
a ti si hvala bogu takav intelektualac... ajd daj prestani se preseravat...
Macuser

Post by Macuser »

De Ludvig, budi fair, pa nadji post u kojem sam napisao da je ispod brda, najvjerovatnije, zakopan rimski nekropoli. Sve stoji napisano i zapisano u ovih 200-ak stranica.
Macuser

Post by Macuser »

Sretno Biće wrote:
cernica wrote:Pa nije ni cudo kad gledam kakvi su ovi iz Zemaljskog muzeja), zato...
a ti si hvala bogu takav intelektualac... ajd daj prestani se preseravat...
Jedini, istinski, intelektualac ovdje je El-Bosniaco.
Legolas

Post by Legolas »

I slažem se sa Muratom po pitanju Imamovića i drugih stručnjaka sa titulom. Njihov je propust što eventualnu gradina ili neki drugi preistorijski kompleks (pokazaće se), mora otkopavati izvjesni biznismen iz Amerike u potrazi "za piramidom", jednako koliko je jedna od glavnih hazardnosti ovog društva u njegovom tretiranju, odnosno netretiranju - zapostavljanju i ponižavanju društvenih nauka.
horoz

Post by horoz »

najbolje u svemu je da je piramida konacno otkrivena i da zlobnicima nije preostalo nista drugo do uvreda i spama...

primjecujem da sada vecinom govore da ''ima nesto ...'' :)

samo se sjetite kako su nastupali na pocetku teme, sve nekakvi kvazi naucnici i intelektualci koji se ne mogu pomiriti sa cinjenicom da im ''amater'' otkriva piramidu ispred nosa.

semiru treba dat nobelovu nagradu a njima oduzet radna mjesta i zaposlit omladinu, neogranicenu u razmisljanju i inventivnosti...

piramida je tu, u nasoj avliji :)
Macuser

Post by Macuser »

horoz wrote:najbolje u svemu je da je piramida konacno otkrivena i da zlobnicima nije preostalo nista drugo do uvreda i spama...

samo se sjetite kako su nastupali na pocetku teme, sve nekakvi kvazi naucnici i intelektualci koji se ne mogu pomiriti sa cinjenicom da im ''amater'' otkriva piramidu ispred nosa.

semiru treba dat nobelovu nagradu a njima oduzet radna mjesta i zaposlit omladinu, neogranicenu u razmisljanju i inventivnosti...

Znas li ti, horoze, sta se desilo sa petlom koji je kukurikao pre zore?
ludvig

Post by ludvig »

horoz wrote:najbolje u svemu je da je piramida konacno otkrivena i da zlobnicima nije preostalo nista drugo do uvreda i spama...

:thumbup: Nesto jest

Najbolje je sto imamo toliko njihovi prijasnji postova u kojima govre PA TO JE SAMO BRDO, da ih mozemo prcati kol'ko nam je volja :lol: :lol:

Evo prva zrtva Macuser :lol: Jadnik... :lol:
ILIR_

Post by ILIR_ »

Murat Sabanovic wrote:

...covjek ima dovoljno maste, vise nego sva bh "arheoloska elita".

mislim, u ovom nasem projektu je potrebno biti mastovit, inace bi cijela stvar isla po tandemu imamovic-vejzagic.

ja,covjeku skidam sesir
koji non stop govori:"ja se zovem semir osmanagic i ovo ovdje je piramida".ipak covjek zasluzuje veliki respekt...
:thumbup:
Legolas

Post by Legolas »

primjecujem da sada vecinom govore da ''ima nesto ...'' Smile
Naravno da "ima nešto".. kad bi počeo kopati u svojoj avliji našao bi "nešto". Ako primjećuješ, moj prvi post na ovoj temi upravo i govori da je, pored toga što se zna da je tamo bio grad Visoki (dakle ni više ni manje nego "nšto"), postoji i jako puno drugih mogućnosti s obzirom da je njemačka ekspedicija prije dvije godine u blizini otkrila ogromno neolitsko naselje veće od Butmira. Da ne pominjemo opet iskopavanja od prošlog juna u centralno-istočnoj evropi koja su potpuno revolucionizirala pogleda na neolitske kulture - toliko da možemo govoriti i gradovima-državama u tom periodu. Stoga je jako vjerovatno da ima "nešto" a glupost predstavlja slijepo vjerovanje da to "moraju" biti "piramide" jer je neko tako zamislio unaprijed da bude.
Locked