Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
svjezi_ustipak

#4776 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

It_is_a_Leclerc wrote:
Edin H. wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Znaš šta je još na putu do Evrope - Novi Grad, Bosanska Gradiška, Brčko, Orašje, a da ti, dobri moj CPT, nee pričam o svi putevima koji u EU vode preko Kantona 10.

Ali se migranti, odnosno oni koji ih šalju, odlučiše baš za najjasnije utvrđenu, najbolje uređenu i najstrože čuvanu EU granicu - onu na GP Izačić i GP Maljevac.

Pa koga vi maslate i kome pamet solitE?
Pa objasnite im gdje mogu lakse preci. :oops:

Ilegalni prelazi su uvijek postojali i postojace, ja kada sam sluzio vojsku u Sloveniji dvadeset-trideset ljudi je dnevno prelazilo prema Austriji i nesto iz Austrije.

Istina mahom ovi sto sada kontaju da su uhvatili muda za bubrege iz zemalja Varsavskog pakta.
Granice u Kantonu 10 praktično nema. Dolje je sve varijabilno. Pa i danas šverc cvjeta na tom području, i to znaju aposlutno svi.

Kako to nije poznato ljudima koji o tome jedino i trebaju da vode računa, e to mi nije jasno.
U Kantonu 10 će migranti ostati bez glave druže, neće ni stići do granice. U Hrvatskoj, zemlji EU, svećenik otvoreno poziva da se migrantima ne pomaže. Zamisli šta se tek o njima priča u Sovicima pored Gruda ili u Grborezu pored Livna. Tamo bi mogli tamnoputi muslimani zanociti, osvanuti sigurno neće. Granice ne postoje u Kantonu 10 za Čovića, Tutu i Stelu...ali su dole debele granice za afroazijske ilegalne putnike. Iliti prema staroj poslovici:"što je dozvoljeno Jupiteru, nije volovima." A migranti su volovi u toj priči.

Vi ste, kako si i sam rekao, merhametli. Samo ste se u ovoj priči debelo preračunali. Naivno da naivnije niste mogli.
CPT

#4777 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

sinuhe wrote:Ali kako im to BiH moze pomoci? BiH bi sad trebala izdvojiti sredstva koja ne izdvaja ni za vlastite gradjane a zima stize i jos im pomoci da ilegalno emigriraju na Zapad.
Predmet filozofske rasprave :-?
Da, sad su oni krivi sto BiH ne izdvaja za svoje gradjane... Jesi prije toga provjerio koliko je zbog njih bil dobila samo ove godine? Vazi li ta logika za sve migrante (recimo one iz BiH) ili samo za ovu sirotinju?
triconja

#4778 Re: Migranti u BiH

Post by triconja »

triconja wrote:
sinuhe wrote:Ali kako im to BiH moze pomoci? BiH bi sad trebala izdvojiti sredstva koja ne izdvaja ni za vlastite gradjane a zima stize i jos im pomoci da ilegalno emigriraju na Zapad.
:izet:
Greska :P
Last edited by triconja on 20/10/2018 23:09, edited 1 time in total.
славянин

#4779 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Da, sad su oni krivi sto BiH ne izdvaja za svoje gradjane... Jesi prije toga provjerio koliko je zbog njih bil dobila samo ove godine? Vazi li ta logika za sve migrante (recimo one iz BiH) ili samo za ovu sirotinju?
Koliko smo dobili de ajd.I zasto ne traze azil u BiH ako bjeze od progona i spasavaju zivot ? Oces odgovoriti ?
Edin H.

#4780 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

shbc wrote:Ma ja. Bjeze od rata, a ne odgovara im BiH. I kod nas i dalje padaju granate. Nisu to ekonomski migranti.
Ide se inercijom prema odredjenim zemljama, imaju familiju, prijetelje, poznanika...zemlju za koju se nadaju i culi su da ce im biti bolje.
Sta mislis zasto brojne izbjeglice rizikuju zivote prelazeci ilegalno preko Lamansa iz Francuske u Britaniju recimo?

BiH nije stvorila preduslove poput prekvalifikacije, treninga, ucenja jezika, sociajalne pomoci, obrazovanja djece, zaposljavanja, pristupa zdravstvenoj zastiti...itd.
CPT

#4781 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Koliko smo dobili de ajd.I zasto ne traze azil u BiH ako bjeze od progona i spasavaju zivot ? Oces odgovoriti ?
Imas par stranica nazad moj post sa oficielnim ciframa... Imas i cifre za Srbiju. Ne traze azil u BIH jer je nemoguce poceti nov zivot. Ako neko u Krajini nece da zivi tamo zasto ocekujes da ce moci neko iz Sirije (ili xyz). I Bosanac ide u Njemacku i ne u Slovacku ili Albaniju. Zar ne?
славянин

#4782 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Edin H. wrote:
shbc wrote:Ma ja. Bjeze od rata, a ne odgovara im BiH. I kod nas i dalje padaju granate. Nisu to ekonomski migranti.
Ide se inercijom prema odredjenim zemljama, imaju familiju, prijetelje, poznanika...zemlju za koju se nadaju i culi su da ce im biti bolje.
Sta mislis zasto brojne izbjeglice rizikuju zivote prelazeci ilegalno preko Lamansa iz Francuske u Britaniju recimo?

BiH nije stvorila preduslove poput prekvalifikacije, treninga, ucenja jezika, sociajalne pomoci, obrazovanja djece, zaposljavanja, pristupa zdravstvenoj zastiti...itd.
Cuj inercijom... kakvom inercijom de objasni - Bjezis da spasis zivot a inercija te nosi u najbogatije zemlje jer one koje nisu bogate ne odgovaraju.Bjeze preko la mansa jer je opet ekonomija u Britaniji opet jaca,dosta ih zna engleski pa oce da im je opet lakse... valjda opet to u strahu za zivot bjeze bas dje je najbolje.

Cuj preduslove... znaci sada treba im i preduslove pripremiti da traze azil... Kakve nebuloze se ovde lupaju.
It_is_a_Leclerc

#4783 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Edin H. wrote:

te iz rečenog možemo zaključiti da su u pitanju ilegalni ekonomski migranti u potrazi za sistemom socijalne zaštite koji će im biti adekvatan.

Kakve puste izbjeglice.
svjezi_ustipak

#4784 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

Edin H. wrote:
Ovo se debelo varaš. BiH ima o
prlicno dobar progra za pomoć i centar koji zjapi poluprazan ali ovi ljudi TO NE ZELE.

Oni ne žele ostati u BiH ni u kakvom scenariju.
CPT

#4785 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

It_is_a_Leclerc wrote:
Edin H. wrote:

te iz rečenog možemo zaključiti da su u pitanju ilegalni ekonomski migranti u potrazi za sistemom socijalne zaštite koji će im biti adekvatan.

Kakve puste izbjeglice.
A nase izbjeglice uopste nisu trazile DE&CH zar ne... Svi su trcali prema Turskoj. I ti bi svi obitelj poveo prema Bugarskoj sigurno.
славянин

#4786 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Imas par stranica nazad moj post sa oficielnim ciframa... Imas i cifre za Srbiju. Ne traze azil u BIH jer je nemoguce poceti nov zivot. Ako neko u Krajini nece da zivi tamo zasto ocekujes da ce moci neko iz Sirije (ili xyz). I Bosanac ide u Njemacku i ne u Slovacku ili Albaniju. Zar ne?
Bosanac ide ne kao migrant danas koji trazi azil nego kao radnik u potrazi za boljim zivotom i u 90% slucajeva trazi radnu dozvolu ako planira u potpunosti odseliti.Ovi sto rade 3 mjeseca opet ne pale dokumente nego sa pasosom predju... pa ganjaju tamo da im poslodavac zatrazi dozvolu - ne bodu ljude,ne otimaju , ne prave probleme nego rade i to pretezno teske poslove.
U toku rata nasi ljudi su bjezali i po Hrvatskoj,Turskoj,Ceskoj,cijeloj EU,znam ljude koji su vjerovao ili ne pobjegli u Siriju,Amerika.... ma sta pricate vise gluposti ocite.
shbc

#4787 Re: Migranti u BiH

Post by shbc »

Edin H. wrote:

Nije pretpostavljam ni Slovenija, Hrvatska, Srbija, Francuska, Grcka, Italija, Crna Gora, Srbija... Samo su Njemacka, Svedska i Engleska.

Znaci ne bjeze jer su im zivoti ugrozeni, vec traze gdje najvise mogu dobiti guzovace. Hvala.
славянин

#4788 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
A nase izbjeglice uopste nisu trazile DE&CH zar ne... Svi su trcali prema Turskoj. I ti bi svi obitelj poveo prema Bugarskoj sigurno.
Nase izbjeglice opet... bjezao je svijet gdje je stigao - dobijao papire jer je u Bosni bio rat i ljudi su masakrirani na dnevnoj bazi - zivoti su bili ugrozeni . Nemoj da lazes a nosis sliku jos generala Ar BiH koji je branio ovu zemlju a pljujes i lazes po nasim ljudima koji su bjezali od klanja da bi pravdao neke wanabe uhljebe neradnicke.
sinuhe

#4789 Re: Migranti u BiH

Post by sinuhe »

CPT wrote:
Da li bi ti bio zadovoljan finansiranjem prihvatnog centra tu na granicisa Hrvatskom i da li bi to bilo rjesenje?
Last edited by sinuhe on 20/10/2018 22:56, edited 1 time in total.
CPT

#4790 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Bosanac ide ne kao migrant danas koji trazi azil nego kao radnik u potrazi za boljim zivotom i u 90% slucajeva trazi radnu dozvolu ako planira u potpunosti odseliti.Ovi sto rade 3 mjeseca opet ne pale dokumente nego sa pasosom predju... pa ganjaju tamo da im poslodavac zatrazi dozvolu - ne bodu ljude,ne otimaju , ne prave probleme nego rade i to pretezno teske poslove.
U toku rata nasi ljudi su bjezali i po Hrvatskoj,Turskoj,Ceskoj,cijeloj EU,znam ljude koji su vjerovao ili ne pobjegli u Siriju,Amerika.... ma sta pricate vise gluposti ocite.
Bosanac ide prema istoj Evropi zadnjih 30 godina (pogotovo iz Krajine). Na razne nacine i daleko od toga da su svi legalni i da svi "zele raditi".
It_is_a_Leclerc

#4791 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

CPT wrote:
Naše izbjeglice nisu tražile ništa, bog ti pamet dao. Govoriš o ljudima koje je neko izvukao ispod noža i koji su bježali u Makedoniju, Hrvatsku... gdje god je UNHCR slao naše ljude.

I to porediš s ljudima koji slikaju selfije s Mikijem jebenim Mausom i pjevaju po utakmicama.

Besramno.
CPT

#4792 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

shbc wrote:
Edin H. wrote:

Nije pretpostavljam ni Slovenija, Hrvatska, Srbija, Francuska, Grcka, Italija, Crna Gora, Srbija... Samo su Njemacka, Svedska i Engleska.

Znaci ne bjeze jer su im zivoti ugrozeni, vec traze gdje najvise mogu dobiti guzovace. Hvala.
Naravno... Ti bi za sebe i svoju djecu trazio buducnost u Albaniji. 100% :thumbup:
shbc

#4793 Re: Migranti u BiH

Post by shbc »

Jah. Puna nas Evropa. Zato smo mogli vidjeti onolike proteste protiv nasih ljudi po EU
славянин

#4794 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Bosanac ide prema istoj Evropi zadnjih 30 godina (pogotovo iz Krajine). Na razne nacine i daleko od toga da su svi legalni i da svi "zele raditi".
Naravno da nisu svi ali 95% Ljudi postupa savrseno legalno i ispravno.Ne moj da lupas 30 godina tj.ratni period kada su ljudi bjezali od rata a BiH bila zemlja cije su izbjeglice dobijale azil lagano jer je bila u RATNOM STANJU.

Sramota je to sto radis.
CPT

#4795 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

It_is_a_Leclerc wrote:
CPT wrote:
Naše izbjeglice nisu tražile ništa, bog ti pamet dao. Govoriš o ljudima koje je neko izvukao ispod noža i koji su bježali u Makedoniju, Hrvatsku... gdje god je UNHCR slao naše ljude.

I to porediš s ljudima koji slikaju selfije s Mikijem jebenim Mausom i pjevaju po utakmicama.

Besramno.
Jasta nisu... Eto ja nisam iz Krajine i nemam 90% obitelji u istoj Evropi. Dobro znam gdje i kako se odlazilo. Pred rat, u toku rata i poslije rata. I danas iz Krajine odlaze na razne nacine koji bas i nisu legalni.
славянин

#4796 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Naravno... Ti bi za sebe i svoju djecu trazio buducnost u Albaniji. 100% :thumbup:
Pa bjezali su u ratu i u Albaniju i Tursku.... sta opet nevjerovatno... lupas i ne prestajes - Kada covjek bjezi od smrti pa nije mu na pameti gdje ce stici samo da pobjegne od toga da ga zakolju !!!
shbc

#4797 Re: Migranti u BiH

Post by shbc »

CPT wrote:
Ako bi se zaratilo, a u Albaniji bilo mirno, ne bih dva puta razmislio. U izboru izmedju zivota u Albaniji i granate koja prijeti mojoj djeci, izbor je lagan.

Na kraju krajeva, je li oni traze buducnost ili spasavaju zive glave?
Tara the River

#4798 Re: Migranti u BiH

Post by Tara the River »

Podsticanje, opravdavanje i sudjelovanje u krijumcarenju ljudi je ozbiljno krivicno djelo.

NVO placenici, dozovite se pameti.
Prpa.ba

#4799 Re: Migranti u BiH

Post by Prpa.ba »

Puna podrska protestima, vrijeme je da se osvijestimo i da sprijecimo namjere da pojedini kantoni FBIH postanu europsko smetljiste i permanentni smjestaj za bliskoistocne i sjevernoafricke ilegalne imigrante.

Nazalost, vladajuce strukture u tome vide lagan pristup cash novcu od EU koji valja pokupiti. Istu smo pricu zvakali i kad su u pitanju bili divlji psi na nasim ulicama. To sto nam drzava postaje otpad, to nikom nista. :thumbup:
Edin H.

#4800 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

shbc wrote:
Edin H. wrote:

Molim lijepo :D

Slusaj i ja kada sam dosao u Englesku sam mislio da moram brzo naci neki posao ili brzo skontati neki cash :D , u suprotnom cu zavrsiti na ulici.

"U mene" :D haver spavao dvije sedmice na ulici dok neko ko govori nas jezik (mislim na BHS :D ) nije naletio da mu objasni da postoji pomoc za azilante. Ako sta znaci i on i ja smo proveli vecinu rata u BiH.

Kada nam dadose sociajalu ja nisam mogao vjerovati, naravno jos uvijek pod dojmom BiH razmisljanja i stavova.

Ali sve je skontano.

Pretplatio i otplatio sam to do sada sto puta.

U prosjeku nakon devet godina drzava pocinje prosperirati of onoga sto su ulozili u izbjeglice.

Situacija u BiH je drugacija, jer nije prioatljivo da ostanu i privredjuju, ali zato postoji pristup medjunarodnim fondovima za pomoc.
Locked