Pa sve je ovo tema oko deblokade, sad jel' s pocetka blokade, ili s kraja i oko deblokade, svejedno. Pricamo o Sarajevu.strucnjakdemagog wrote: Šuput je krenuo najmanje pola sata ranije i to upomoć ovima iz Doma JNA, dakle uopšte nije išao prema Predsjedništvu. Pošto ste ga vi sačekali u zasjedi, zvao je Labudovića i njegove upomoć, koji su gore pošli kao svirači ili prošli tako kako su prošli.
Ali ne bih zaista da razvodnjavamo i kvarimo ovu temu. Možemo nastaviti na nekoj drugoj, ali mislim da se nikada nećemo složiti.
Vidi nesto...ako hoces da pricas normalno, na bazi cinjenica, pa onda slobodno das i svoje misljenje - OK. Bujrum.90minut wrote: Ne znam da li mene spominješ jer sam ja konkretno spominjao amidžu, daidžu koji su ranjeni teško stari poginuo od amidže žena izgubila pola porodice u Srebrenici gdje bukvalno nije još našla kosti polovini eto ukratko iz moje familije slučaj ne pokušavam prikazati zbog nekog respekta na anonimnom forumu vec eto ima i gorih priča od moje mnogo.
Dakle ako spominješ mene ja sam se ukljucio bukvalno danas u duboku raspravu za koju se slažem da nema veze s temom mada eto svakako tema nema konkretne priče pa što da ne.
Druge jesam čitao poput Dozera, PM-a i ostalih kontra CPT koji su smarali 10 puta gore nego ja koji jednostavno spominje da 2 picgauera zajedno s vozilom hitne pomoči nisu bili nikakva prijetnja za bilo šta da ih se na taj način momentalno eliminiše.
Ti se vodis nekim svojim idejama kako rat treba da izgleda ili kako je trebao izgledati onda... Vjeruj mi - pogresno razmisljas, i pri tome negiras istorijske cinjenice.90minut wrote:Mislim da ko ima 2 klikera da procesuira stvari zna šta znaci spontani napad to jest da nije bio planiran vec da je urađen nakon što su 2 picgauera otišla u nebo.
Tu činjenicu debelo podržavaju 3 tenka koja su tek kasnije došla.
Vidiš ti kao što znaš rođen sam 92 i ja lično ne pokušavam se praviti pametan da diskutujem o stvarima u kojima nisam učestovao jedino o cemu mogu diskutovati je ono što sam vec napisao 10 puta oko tih picgauera.
Jer da je to stvarno bilo kordinirano kako treba bilo bi tu masa vojnika.
Eh sad ako ti tvrdiš da su htjeli zauzeti predsjedništvo s ukupno 70 ljudi i time završiti rat to je vec neka druga priča.
Vidi da su imali SAS, poslali bi SAS. Ali najbolje sto je JNA u tom momentu imala su bile te jedinice. Poslje ce obje jedinice spadati medju najbolje VRSa, ali tog dana nisu bili na visini zadataka.90minut wrote:A dobro ne možemo sad ta dva u bilo kakvom kontekstu spominjati zna se šta je Sarajevo za te gradove.madner wrote:Sada se zna, tada se nije znalo. Ne znam sta smatras za strogi grad, ali ako ljudi drze Bistrik, Dom JNA, Vojnu Bolnicu, Marsalku nema ti fajde sto imas glavne cevabdjinice. Koliko zgrada trebas zauzet da uvezes Vojnu Bolnicu i Marsalku? Koliko istih su po planu vec tvoje, jer si podjelio 15000 dugih cijevi?90minut wrote: Tvoje več i ima debelog smisla Dozeru je bolje da se uhvati ove tvoje priče jer jedina ima smisla iako je naravno daleko od istine zna se kakav je omjer bio nas i njih u strogom gradu.
Da Dozeru znam šta su uradili, al' činjenica je činjenica prvo su 2 picgauera sastavljena s zemljom i tek poslije tenkovi dolaze i četnički ordiniraju bez da gledaju u šta pucaju.
Gdje ti vidis nasu koncentraciju izmedju Doma JNA i Vojne?
Na kraju krajeva, sta ti mislis koliko je pjesadije zauzelo Vukovar ili Bjeljinu?
Bio mi je od amidže drug tu baš jedne prilike pričao koliko su se ustvari usrali ti vojnici JNA tacno nisu znali da li je pošao ili došao i sad o njima pricati kao da su neka snaga je apsurdno.Nemoj me pogrešno shvatiti niti jednu suzu necu pustiti za ubijene kad znamo šta se dešavalo prije toga širom BiH, a' 2 picgauera i sanitetsko vozilo ako mi neko pokuša propisati priču kako su oni bili bilo kakva prijetnja za bilo šta onda.![]()
Ima ona naša priča oficijalna davno sam nekad pročitao da su oni ustvari prvi došli na mjesto gdje su se svi trebali okupiti nema smisla zar ne?
Dozer wrote:Pa sve je ovo tema oko deblokade, sad jel' s pocetka blokade, ili s kraja i oko deblokade, svejedno. Pricamo o Sarajevu.strucnjakdemagog wrote: Šuput je krenuo najmanje pola sata ranije i to upomoć ovima iz Doma JNA, dakle uopšte nije išao prema Predsjedništvu. Pošto ste ga vi sačekali u zasjedi, zvao je Labudovića i njegove upomoć, koji su gore pošli kao svirači ili prošli tako kako su prošli.
Ali ne bih zaista da razvodnjavamo i kvarimo ovu temu. Možemo nastaviti na nekoj drugoj, ali mislim da se nikada nećemo složiti.
A, cekaj malo ovdje... pa Suput je krenuo iz Doma JNA sa svojima, i to prema predsjednistvu. Kako je onda mogao krenuti da pomogne onima u Domu JNA... Odakle mislis da je krenuo?
90minut wrote:
Da su prvo tenkovi došli bilo bi sve OK, al' 2 picgauera i sanitetsko vozilo vam govori sve što trebate znati o bilo cemu.
Bio na Nisicima tada, 7 muslimanska je presla cestu, Visocaci su uzeli chunu Musanovu. Mozda bi i zadrzali liniju tu da ih cete nisu izjebali sa bojnim otrovima, kisa padala a nasi bez maski. Mi iz 105. uzeli dvije linije rovova, popusimo ga na trecem ali kad sve kontas da je Brzi bio komadant divizije tada onda sve ti je jasno. I sve mislim da je bio 15.juni zorom, nasih 5 momaka zaginulo tada i moj dobar drug Cupo (eh kakve je tresnje Cupo donosio iz svoje basce ) rahmet mu dusi. Nas komadant bataljona isao da izvlaci mrtve, umalo nismo roknuli Brzog kad je doso sa svojim haharima pratiocima i pocao srati po nasem komdantu bataljona. Lijepo je bilo vidjeti nase tenkove kako deru po cetama i fino je bilo vidjeti i Dastanske Hrvate sa svojom artiljerijom pomagati nama u toj akciji.PM72 wrote:Paša moj,strucnjakdemagog wrote:
Kad malo bolje vratim film, moguće da je 14.06. bilo samo sporadično puškaranje i granatiranje, ali sam siguran da je 15.06. rano ujutru bio glavni napad, tj. početak akcije na svim pravcima. Ne znam kako ste vi kasnili cijelih 24 sataili si ti možda pogriješio datum.
Što se Nišićke visoravni tiče, Visočaci su mislim (znam da je 3.korpus bio) zauzeli Ravni Nabožić, a poslije 5-6 dana sišli na cestu kao što i sam kažeš.
Jeste napadnut i Hotonj i Sjenička kosa, a i Orahov brijeg. Krenulo se na svim pravcima, pa je tako napadnuta i Kota 830 koja je zauzeta, ali se nije mogla držati, pa se istog dana vratilo na početne položaje.
Da se ne koljemo ko datuma ali akcija na svim pravcima bila je isti dan.Meni se uvrtio 16 jer se sjećam nespavanja i iščekivanja u rovu za kojeg nisam mogao ni predpostaviti da može biti tako hladan ,muk i tih u junsko jutro...
Što se tiče Ravnog nabožića,mislim da ga je uzela 7 muslimanska - visočaci nisu garanta taj isti dan su sa Moševačkog sišli do ceste Srednje - Nišići i čak je presjekli.Radilo se o nekoj jedinici iz Srednje Bosne i nemoj me hvatati za ime - ovo pričam iz glave i bez googlanja.Presjekli su put ali ih je dočekala četnička specijalna jedinica MUP-a i pogurala nazad uz goleme gubitke.
Hotonj nije napadnut jer znam sve u detalj jer sam tih sljedećih 15 dana proveo baš na tim linijama dok nas nisu poslali na Stup kad je bilo sranje oko Gušića hale i hemijske čistione.Napadnuta je Sjenička kosa iz dubine potoka,Lasta i mostarski specijalci su skoro sve uzeli ali ih je sjebo jedan rov u kome je ostalo par četnika pa garonjom izrešetali 5 ili 6 momaka iz specijalne Mostar čija su tijela izvukli ,uzeli motorole čak i plan napada i otišlo je sve u klinac krasni.Lasta je imala nekoliko teže ranjenih ali su svoje ljude uspjeli izvući.
Bio sam poslije na dijelu linije odakle je Lasta (dubok naklon) ušla u potok i krenula na Sjeničku kosu.A Sjenička kosa je onaj piklić ispod Poljina gdje sad Al šidi ima ogromnu vilu.Znači,ginuli smo za njega - jebo pleme svoje i haram mu bila svaka kap krvi naših ljudi.I njemu i Bakiru.
Orahov brijeg nije napadan jer je iz pravca Orahovog brijega krenula akcija - desno dođe Sjenička kosa.Bio sam u svakom rovu tako da sve znam napamet,čak sam vidio linijaše koji su imali šljemove US Army koje su mostarci pobacali u potoku prilikom povlačenja.
Kota 850 nije napadana jer bih to vidio jer nam je dolazila iza leđa,gore se metak nije čuo a nju da su zauzeli ostala je livada kojom silaziš u Vogošću.Neme govora da je tu bilo akcije ali ako mi ne vjeruješ - onda ostani pri svom.