Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#4776 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
Chagalj wrote:

http://saff.ba/sirija-zena-pristala-da- ... ina-video/
Napominjemo da je ovo djelo urađeno suprotno propisima islama. Šerijatsku kaznu kamenovanje za počinjeni blud ne može izvršiti otac niti rodbina, a ona se ne može sprovesti bez islamskog halife. Osim toga, morale su se uzeti u obzir olakšavajuće okolnosti za ženu nad kojom je izvršena kazna. Moralo se uzeti u obzir da je bila zapostavljena od muža i mnogi drugi aspekti. Ovi ljudi će pred Allaha doći sa optužbom da su ubili ženu koju su kamenovali.
Znaci, kamenovanje samo halifa moze odobriti?

Kamenovanja u islamskim drzavama koja su se odvila poslije propasti halifata nisu u skladu sa islamom?

Što je najjadnije kazna kamenovanjem se nigdje ne spominje u Kur'anu. Tako da kake i ISIL, i Vijesti ummeta i Saff. Spali su na niske grane ovi turbo-muslimani. Eto ne znaju ni šta u Kur'anu piše, što govori da ga i ne čitaju...
harač

#4777 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

jel sunnet izvor islama? jel ovaj konkretni autentični? ne moraš biti "turbo-musliman" da odgovoriš "da" na oba pitanja, te ne iznenađuje što su tako raznovrsne kulture i vjerska iskustva od malija, nigerije, somalije, saudije, irana, do afganistana i pakistana odgovorila isto: da / da
sigh

#4778 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Dexx1 wrote:
NIN wrote: Izvoli!?
Ovo je valjda ozbiljan forum..

Otkud to da je lik koji je protiv religije moderator foruma religije ??

Otkud to da taj lik ima ponasanje na forumu onakvo kakvo bi on sam trebao da sankcionise - vredja clanove, omalovazava itd ??
Kontra teza vjernicima, svakako su ateisti ovdje vecina :-D
m_l

#4779 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

sigh wrote:
Dexx1 wrote:
NIN wrote: Izvoli!?
Ovo je valjda ozbiljan forum..

Otkud to da je lik koji je protiv religije moderator foruma religije ??

Otkud to da taj lik ima ponasanje na forumu onakvo kakvo bi on sam trebao da sankcionise - vredja clanove, omalovazava itd ??
Kontra teza vjernicima, svakako su ateisti ovdje vecina :-D
Glavno pitanje je ko mu daje za pravo da vrijedja, omalovazava, etc?
asurbanipal

#4780 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by asurbanipal »

harač wrote:jel sunnet izvor islama? jel ovaj konkretni autentični? ne moraš biti "turbo-musliman" da odgovoriš "da" na oba pitanja, te ne iznenađuje što su tako raznovrsne kulture i vjerska iskustva od malija, nigerije, somalije, saudije, irana, do afganistana i pakistana odgovorila isto: da / da

Šta je sunnet ? Znaš li definiciju sunneta ? I kako si utrpao ove države u isti koš kada se povijesno, kulturološki i tradicijski razlikuju, a razlike postoje svakako i u viđenju islama i samog izvora, kao i primjene istog.
sigh

#4781 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:
sigh wrote: Taman sam pomislio da ce biti nesto iskreno od chagalja, kad ono opet motori :roll:
pa ako ti mozes da vjerujes da su prirodni motori stvoreni sami od sebe ili slucajno, ili priroda koja nema razuma je slakala puzle(komponente ) na tacne pozicije , onda i dalje vjeru

Image

kao sto vidis taj isti prirodni motor ima cak i kvacilo i mjenjac
Image

I have previously outlined a few of the key mechanisms undergirding flagellar assembly, and the remarkable process of bacterial chemotaxis by which bacteria change direction in response to chemical signals. There are, of course, a number of different variants in those systems. If you thought that these remarkable mechanisms bear a strong resemblance to an intelligently engineered system, you're going to love the molecular clutch of Bacillus subtilis (illustrated above), reported by Blair et al. (2008)

What determines whether the engine of a car is connected to the components that spin the wheels of the vehicle? The answer is the clutch, which ensures that the engine and gears are disengaged. In the flagella of Bacillus subtilis, the analogue to the clutch of a car is a protein called EpsE, which is carried on the same operon (eps) as the genes necessary for EPS formation. EpsE makes contact with the flagellum's rotor (the component that rotates within the stator). The protein responsible for polymerizing into the rotor is called FliG. The FliG subunits also convert the proton flux energy into the flagellum's rotational energy. When EpsE interacts with FliG, it triggers a conformational change, causing it to bend such that the rotor is disengaged from the proton-powered engine of the flagellum. Guttenplan et al., (2010) reported that EpsE is bifunctional: it "interacts with the flagella rotor to inhibit motility and also cooperates with other enzymes to synthesize the EPS matrix."

motor auta
Image

Image

Ateista kaze:
od ovoga B, D, F, A, C, E do ovoga----> (ABCDEF)
nema potrebe za Kreatorom

Vjernik kaze:
Od ovoga B, D, F, A, C, E do ovoga---->; (ABCDEF)
Mora imati kreatora

od ovoga
Image
do ovoga
Image

mora imati svog Kreatora, nemozes ocekivati lego kockice i puzle na tacnim pozicijama da je to samo od sebe sastavljeno bez Inteligentnog Dizajnera/Inzinjera

isto kao sto nemozemo poimiti da Fabrika sama dizajnira i producira auto motore, tako nelogticno je prihvatiti ove prirodne motore bez Kreator/Inzinjer/Boga kako god hocete.

Koji je to evolucijski mehanizam koji diktira gdje ce koji komponent da bude postavljen u prirodnim motorima?
Chagi, nije fazon u tome da je slucajno, nego da nema viseg smisla. Ti moras shvatiti prvo da si ti dozivio vjersku indoktrinaciju. Ti ces tvrditi suprotno ali je to toliko ocito da nema smisla uopste osporavati. Druze ti nisi uopste u stanju objektivno posmatrati realnost. Vjera i natprirodno su zarazili tvoj um i ne mozes da gledas na realnost ispravno. Cak preko foruma gdje se ne moze vidjeti neciji govor tijela, moze se prepoznati ocaj u tvom pisanju. Kakve ba lego kockice i motori. Zar ne vidis koliko je pateticno braniti ideju boga s tim argumentima.

Ti argumenti kreatora su jako losi. Cak su toliko losi da su sami sebi kontradiktorni. Moze i bez boga, logicnije je bez boga, iskrenije je bez boga, ljepse je bez boga, odgovornije je bez boga. Zivot bez boga je lijep i iskren zivot :wink:
kerima1

#4782 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Ali Kemal wrote:
kerima1 wrote: @Kemal

I bez religija se moze razumiti da ima visa Sila ili kako vjernici kazu Bog. :)
I sta onda, ne treba ici u skolu?
Jedino ako ti mislis da ne treba skola.
harač

#4783 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

asurbanipal wrote:
harač wrote:jel sunnet izvor islama? jel ovaj konkretni autentični? ne moraš biti "turbo-musliman" da odgovoriš "da" na oba pitanja, te ne iznenađuje što su tako raznovrsne kulture i vjerska iskustva od malija, nigerije, somalije, saudije, irana, do afganistana i pakistana odgovorila isto: da / da

Šta je sunnet ? Znaš li definiciju sunneta ? I kako si utrpao ove države u isti koš kada se povijesno, kulturološki i tradicijski razlikuju, a razlike postoje svakako i u viđenju islama i samog izvora, kao i primjene istog.
praksa poslanika muhameda koja predstavlja jedan od dva glavna izvora šerijatskog prava. u ovom kontekstu ukazuje se na (navodno) autentična predanja gdje je muhamed lično učestvovao u kamenovanju do smrti za određena (navodna) protupravna djela. s obzirom da kur-an (navodno) ništa ne govori o kamenovanju, ovakva praksa njemu nije suprotna, nego ga tek upotpunjava.

razlog navođenja tih država je upravo u njihovoj raznolikosti. mnoge čak pripadaju različitim mezhebima, koji možda različitim izvorima prava daju različitu snagu, ili pak koriste različitu metodologiju za utvrđivanje pojedinačnih pravnih normi. ipak, svi se slažu u jednom: kamenovanje ne samo da nije suprotno šerijatu, već se - u onoj mjeri u kojoj je to autentična praksa muhameda - može smatrati obaveznim u nekim okolnostima.
Ali Kemal

#4784 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

asurbanipal wrote:Što je najjadnije kazna kamenovanjem se nigdje ne spominje u Kur'anu. Tako da kake i ISIL, i Vijesti ummeta i Saff. Spali su na niske grane ovi turbo-muslimani. Eto ne znaju ni šta u Kur'anu piše, što govori da ga i ne čitaju...
Ja ne znam sta pise u Kuranu, ali znam gdje je serijat tu je i kamenovanje, odsijecanje glava, ruka, bicevanje i sve ostale primitivne kazne. :skoljka:
Chagalj

#4785 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote: Ti argumenti kreatora su jako losi. Cak su toliko losi da su sami sebi kontradiktorni. Moze i bez boga, logicnije je bez boga, iskrenije je bez boga, ljepse je bez boga, odgovornije je bez boga. Zivot bez boga je lijep i iskren zivot :wink:
Ti argumenti kreatora su jako losi. Cak su toliko losi da su sami sebi kontradiktorni.
ja kad nesto napadam, onda ukazem gdje je greska i zasto je greska, dok kod vas vecinom "to je lose, uzmi knjigu biologije, pitaj ovog pitaj onog, blage ti veze nemas, ti si hajvan, itd" mislim da su to najjaci argumenti protiv mojih tvrdnji

boze sacuvaj da bi vi, isli u kontranapad, na jedan konstruktivan nacin i rekli, chagalju, grijesis zbog toga i toga, ovo je greska, zbog toga i toga, vidi sta kaze naucni fakti (ne teorije) zato nisi upravu. nego se sve vodi na vrijedjanje omalozavanje , a to meni ide samo u prilog a niste ni svjesni toga :D jer dok god vi ne odgovara te na moja putanja logicnim odgovorima sa dokazima , pa umjesto toga sa vrijedjanje i omalozavanjem, ja sam u plusu, jer daleko gore bi mi predstavljala osoba koja bi me potukla sa naucnog aspekta, gdje ukaze, recimo ja furam pricu ovo sa motorima, a neko mi dodje i kaze, vidis , taj rotor i stator su imali te i te celije, propela je bila tu i tu, pa poslije evolviralo na ovaj nacin tako i tako, pa mi pokaze experimentalno na neki nacin.takvih se ja debatora bojim , dovode me u znojavu situaciju.
Last edited by Chagalj on 23/10/2014 22:21, edited 1 time in total.
vragoocha

#4786 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vragoocha »

Chagalj wrote:
vragoocha wrote:Chagalj@

Šta je više moguće , da čovek vaskrsne ili da ga posete anđeli?!
prvo mi objasni sta znaci vaskrsenje pa cemo onda o tome.

a sto se tice andjela da te oni posjecuju, pa sigurno da ti nebi bilo prijatno jer bi se ukenjao od straha, kao sto je Muhammed protresao od straha prilikom prvog kontakta sa andjelom Dzibrilom/Gavrilom, uhvatio muhammed za vrat a i stisnuo, pa muhammed pobjegao kuci zeni pod deku.
To je ono k'o biva umro...pa oživeo i onda ošo na nebesa.

Ako je Muhamed protrno od straha zbog svojih haludža ne znači da je istina da ga je anđeo posećivao zapravo , a nisam te pitao kako se Muhamed osećao niti kako bi se ja osećao već zašto je poseta anđela čudo koje je moguće a dizanje iz mrtvih nije??
sigh

#4787 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:to napadam, onda ukazem gdje je greska i zasto je greska, dok kod vas vecinom "to je lose, uzmi knjigu biologije, pitaj ovog pitaj onog, blage ti veze nemas, ti si hajvan, itd" mislim da su to najjaci argumenti protiv mojih tvrdnji

boze sacuvaj da bi vi, isli u kontranapad, na jedan konstruktivan nacin i rekli, chagalju, grijesis zbog toga i toga, ovo je greska, zbog toga i toga, vidi sta kaze naucni fakti (ne teorije) zato nisi upravu. nego se sve vodi na vrijedjanje omalozavanje , a to meni ide samo u prilog a niste ni svjesni toga :D jer dok god vi ne odgovara te na moja putanja logicnim odgovorima sa dokazima , pa umjesto toga sa vrijedjanje i omalozavanjem, ja sam u plusu, jer daleko gore bi mi predstavljala osoba koja bi me potukla sa naucnog aspekta, gdje ukaze, recimo ja furam pricu ovo sa motorima, a neko mi dodje i kaze, vidis , taj rotor i stator su imali te i te celije, propela je bila tu i tu, pa poslije evolviralo na ovaj nacin tako i tako, pa mi pokaze experimentalno na neki nacin.
Dobro, eto recimo uvaziti cu tvoje primjedbe.

E ovako, prvo kad pricas o evoluciji jednostavno lazes da je poznajes i da si je studirao. Zasto to kazem ? Zato sto pricas o njoj kao da je ne poznajes! Pricas o tome kako ti ne rastu krila kad padas sa zgrade, kako nismo nastali od zivotinja, kako ne moze to priroda stvoriti itd itd. To je prica ljudi koji ne poznaju uopste evoluciju ili namjerno furaju svoju agendu da bi doveli ljude u zabludu ! I to naravno niti je moralno, niti vjerski, jednostavno je licemjerno, bez omalozavanja. :)

Ne vjerujes mi? Eh ovo si ti napisao, pa kako mozes savjestan biti i tvrditi da poznajes evoluciju nakon ovog pisanja ? :wink:
evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci. pa kako onda ocekivati kako onda ocekivati od evoluciju sicusnih bakterija pa sve do ptica, dinosaurusa, ljudi itd
Drugo, znas sto je los taj argument o kreatoru. To da sve treba imati kreatora, ne izuzima boga od toga. A i sto bi ? Samo sto ti tako kazes ? Zato je los argument. Zato i nije logican, bas jednostavno. :-)

Trece, ti druze jednostavno ne dokazujes nista s tim sto kazes " ovo nije moglo slucajno". To sto ti mislis "da to nije moglo slucajno" nije dokaz. Ako uopste hoces da dodjes blizu osporavanja evolucije trebas ponuditi nesto konkretno poput evolucije. Kad pricas o motorima i sl. trebao mi naci neku vezu sa bogom osim onog "ovo nije moglo slucajno". To je problem. :-D

Ali hajde meni to nije ni problem s tobom. Meni je super voditi diskusije sa vjernicima ovdje. Oni to mozda drugacije dozivljavaju, ali diskusija npr. sa recimo nasa-om, towelie-om i apsidejzijom se ne vrti u krug i uvijek mozes cuti neko njihovo iskreno razmisljanje i dozivjeti neki drugi ugao gledanja na stvari s kojim do sada nisi bio upoznat. I to cijenim. Medjutim ti jarane konstantno furas bukvalno s glupostima i otvoreno pokazujes svoj nedostatak znanja i ljudskosti. Sto je najsmijesnije na tome. To ces uraditi i nakon ovog mog posta. Odgovoriti ces opet nesto u fazonu " a sta je sa motorima" a preskociti ces sve ostalo :roll: :wink:
Chagalj

#4788 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

vragoocha wrote:
Chagalj wrote:
vragoocha wrote:Chagalj@

Šta je više moguće , da čovek vaskrsne ili da ga posete anđeli?!
prvo mi objasni sta znaci vaskrsenje pa cemo onda o tome.

a sto se tice andjela da te oni posjecuju, pa sigurno da ti nebi bilo prijatno jer bi se ukenjao od straha, kao sto je Muhammed protresao od straha prilikom prvog kontakta sa andjelom Dzibrilom/Gavrilom, uhvatio muhammed za vrat a i stisnuo, pa muhammed pobjegao kuci zeni pod deku.

Ako je Muhamed protrno od straha zbog svojih haludža ne znači da je istina da ga je anđeo posećivao zapravo , a nisam te pitao kako se Muhamed osećao niti kako bi se ja osećao već zašto je poseta anđela čudo koje je moguće a dizanje iz mrtvih nije??
e toga nema, nego ste vi to krscani ako si krscanin, malo zafrkali jer mislite da je isus umro, pa ozivio pa onda tek otisao na nebesa.
Isus niti je umro, niti ubijen, nego direktno uzdignut na nebesa i to nema veze sa onim pravom smrti i ozivljenje.

ko muslimana je ovako, kad smrt dodje, andjeo smrti cupa dusu iz tijela, tijelo kao prevozno sredstvo se ostavlja, dok ti(dusa) izlazis iz tijela i napustas ga, sa svojom svijescu, razumom i sjecanjima, taj period u grobu se zove Berzag, zgrorbni dusevni period iscekivanja nastupa sudnjeg dana, a to ce biti kad zemlja u univerzum budu unisteni, sve bude pomrlo pa Bog opet stvori tijela koja ce rasti iz zemlje poput biljaka jednim prirodnim procesom koji ce Bog uspostaviti na sudnjem danu, kad se tijela stvore onda ce se duse vratiti naazad u tijela i ljudi ce se buditi kao iz sna sto se bude, otresati prasinu sa glava i tijela, i cuditi se kako su ozivljeni ponovo a smatral isu to nezamislivim. tad nastupa Sudnji dan gdje ce svi pojedinacno biti prozivani imenom i imenom oca, da se stane pred Boga, gol, bos, neobrezan, kao tek od majke rodjen, nece biti prevodioca i tumaca u razgovoru tebe i Boga kad nastupi pretresno ispitivanje. Poslije ili raj ili pakao te ceka, druge nema.

a sto se tice andjela, ili ozivio ili vidio andjela isto je cudo, svjedno, obadvoje je velika stvar.

zašto je poseta anđela čudo koje je moguće a dizanje iz mrtvih nije?
ko je rekao da nije moguce dizanje iz mrtvi, moguce je ali kad Bog uspostavi taj prirodni zakon koji ce uciniti da kisa koja bude padala na sudnjem danu dodje do kosti repnjace covjeka, i iz te repnjace ce covjek rasti kao sto veliko drvo raste iz male sjemenke.
statixx

#4789 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci.
Drug moj nema tebi evolviranja iz prostog razloga sto je nas zivotni vijek nekih ses'et godina, a sve preko toga ne samo da ti je nepojmljivo, nego te plaho boli briga za takve vremenske razmjere. :D
animals

#4790 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Mene zanima zasto ljudi koji konvertiraju na Islam postaju radikalni..
u zadnje vrijeme postoje vise primjera..
nasa

#4791 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

animals wrote:Mene zanima zasto ljudi koji konvertiraju na Islam postaju radikalni..
Isto ti je i u obrnutom pravcu, kad napustaju, vidis ovdje vise od pola nekadasnji muslimani, sadasnji predani antiteisti :D
animals

#4792 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

nasa wrote:
animals wrote:Mene zanima zasto ljudi koji konvertiraju na Islam postaju radikalni..
Isto ti je i u obrnutom pravcu, kad napustaju, vidis ovdje vise od pola nekadasnji muslimani, sadasnji predani antiteisti :D
Ma dobro, ateisti se ne raznose bombama ili ubijaju iz nekog vjerskog ubjedjenja..
to je velika razlika..
nasa

#4793 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

e sad ode ti u krajnosti, ne znam bas takve vjernike, a znam par sto su konvertirali
animals

#4794 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

nasa wrote:e sad ode ti u krajnosti, ne znam bas takve vjernike, a znam par sto su konvertirali
Nije krajnost..ovaj iz Kanade, konvertit..
Njemacki reper, slika se sa odsjecenim glavama..
nijedan musliman po rodjenju..
zasto je u posljednji par mjeseci odaslana tako losa slika o Islamu..
svjetski mediji svaki dan emituju dokumentarce o radikalnom Islamu..
sigh

#4795 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Bas sam danas razmisljao o tome, nekako kontam da su ti likovi vec bili na neki nacin cudaci pa su u Islamu pronasli nacin da budu prihvaceni i da sebe vide kao dobre. Ne mora to nuzno biti sveta knjiga, moguce je da ih uhvati i privuce taj pokret radikalnog. Imam dojam da imaju jaku propagandnu masinu iza sebe u zadnje vrijeme, posebno na netu. :)
nasa

#4796 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

I da kazem nesto ozbiljno veceras

Ovako, ova prica oko R.Dawkinsa, ja sam procitala neke njegove radove, zanimljivo mi je o kako ateisti dozivljavaju neke stvari, valjda zato i ovdje lutam :D ali moram reci da stvarno se osjeti da ne poznaje dobro religije, same principe njenog djelovanja na covjeka, pogotovo ne islam...i ne mora ali morao bi u onim dijelovima u kojim se hvata kritike religija...bas moj prvi dojam kad sam citala njegovu prvu knjigu je bio da je u dobrom dijelu potpuno neprimjenjivo na islam, eto, stvarno iskreno misljenje i dojam....
apsidejzi

#4797 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

animals wrote:
nasa wrote:e sad ode ti u krajnosti, ne znam bas takve vjernike, a znam par sto su konvertirali
Nije krajnost..ovaj iz Kanade, konvertit..
Njemacki reper, slika se sa odsjecenim glavama..
nijedan musliman po rodjenju..
zasto je u posljednji par mjeseci odaslana tako losa slika o Islamu..
svjetski mediji svaki dan emituju dokumentarce o radikalnom Islamu..
Joj kad se ono dohvati 0,000002% konvertita a ignorise 99,999998%... Haj ga uzmi za ozbiljno...
animals

#4798 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Ja nisam protiv religije i vjernika..
ali protiv radikala koji ima puno i na ovom forumu jesam..
Dexx1

#4799 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

sigh wrote:Moze i bez boga
Jah milijarde zvijezda u savrsenom skladu same od sebe :D
sigh wrote:logicnije je bez boga
Nebesa, Zemlja, galaksije, stvorenja.. sve to nastalo samo od sebe, ima logike :D

al mora da se doda ono - milijardama godina da bi imalo smisla :D kad ostavis nenamestenu sobu ona ce se sama od sebe raspremiti.. za milijardu godina :D
sigh wrote:iskrenije je bez boga
Ono tipa svidjaju mi se pare onog lika - ukrascu ih, sta ima veze, niko me ne vidi i niko mi nece svodit racun za to :D
sigh wrote: ljepse je bez boga
Zivis, zivis i onda umres :D to je to
sigh wrote:odgovornije je bez boga
Biva bicu djubre od coveka na sopstvenu odgovornost :D
sigh wrote:Zivot bez boga je lijep i iskren zivot
Zivot proveden na forumu religije ubedjujuci narod da je zivot bez boga lijep :D
sigh

#4800 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

sigh wrote:Moze i bez boga
Jah milijarde zvijezda u savrsenom skladu same od sebe :D
U kakvom savrsenom skladu ?
sigh wrote:logicnije je bez boga
Nebesa, Zemlja, galaksije, stvorenja.. sve to nastalo samo od sebe, ima logike :D
Ko kaze da je stvoreno samo od sebe ? Uzgred, imas stvari i u nasem svemiru koje se stvaraju same od sebe :wink:
sigh wrote:iskrenije je bez boga
Ono tipa svidjaju mi se pare onog lika - ukrascu ih, sta ima veze, niko me ne vidi i niko mi nece svodit racun za to :D
Nije, to si ti rekao. Ako te vjera sprijecava da krades, onda i nisi moralna osoba. Iskreno, zato sto priznas sebi da imas jedan zivot i da je smrt kraj. Ono sto bi se reklo, odrastes i prihvatis zivot kakav jeste.
sigh wrote: ljepse je bez boga
Zivis, zivis i onda umres :D to je to
Jeste, umres, steta medjutim bolje je pogledati istini u oci nego umisljati da postoji nesto poslije iako to nema. Potrudis se da zivis kvalitetno ono sto si dobio besplatno i uzivas u njemu.
sigh wrote:odgovornije je bez boga
Biva bicu djubre od coveka na sopstvenu odgovornost :D
Opet si to ti rekao. Ja nisam djubre od covjeka. Ako tebe religija sprijecava od toga da budes losa osoba, onda u sustini i jesi losa osoba :)
sigh wrote:Zivot bez boga je lijep i iskren zivot
Zivot proveden na forumu religije ubedjujuci narod da je zivot bez boga lijep :D
Ako ne volis diskusije o vjeri i ateizmu, zasto si uopste ovdje ?
Locked