Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#4776 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

mega_mashcine wrote:Da li je bolje zekat dati u Islamsku zajednicu (fond Bejtu-l-mal) ili nekoj siromašnoj porodici ?

Da li se zekat može podijeliti na tri dijela ? Npr. jedan dio dam u Islamsku zajednicu, a druga dva dijela dam dvijema porodicama ?
Zekat nema osnove u ovakvom duštvu, pošto se državi već daje porez i ostali doprinosi. Davanje zekata tzv. islamskoj zajednici je bukvalno bacanje para i bolje je dati novac ljudima u potrebi, ako želiš da nekoga obraduješ i pomogneš i sigurno ćeš prije naći svoj zekat kao vid dobrog djela kod Boga i u ime Boga nego da ga daš hodžama.
tuzlak1212

#4777 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

mega_mashcine wrote:Da li je bolje zekat dati u Islamsku zajednicu (fond Bejtu-l-mal) ili nekoj siromašnoj porodici ?

Da li se zekat može podijeliti na tri dijela ? Npr. jedan dio dam u Islamsku zajednicu, a druga dva dijela dam dvijema porodicama ?
Zekat se po pravilu daje u Bejtu-l mal a to šta rade sa zekatom na džematu je da reaguje, kontroliše i eventualno po potrebi interveniše na neki uljudan način, džemat ima pravo na to.
Međutim ako imaš u familiji ili komšiluku ljude u teškoj situaciji važnije ti je njima dati nego u Beitu-l mal :D

Slicno kao kod pitanja Hadždža, preduslov Hadždžu je da je porodica i komšiluk zbrinuti na onaj period koliko traje odsustvo budućeg hadžije, ako se ne može na obje strane onda je Hadž kod porodice i komšija a ne u Mekki i Medini :D
Diwan

#4778 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:

Zekat nema osnove u ovakvom duštvu, pošto se državi već daje porez i ostali doprinosi. Davanje zekata tzv. islamskoj zajednici je bukvalno bacanje para i bolje je dati novac ljudima u potrebi, ako želiš da nekoga obraduješ i pomogneš i sigurno ćeš prije naći svoj zekat kao vid dobrog djela kod Boga i u ime Boga nego da ga daš hodžama.
Pored toga tzv. IZ-a je politička organizacija osnovana od strane AustroUgarske - dakle, jedno političko tijelo pod okriljem vjere. Stranka koja ne učestvuje direktno na izborima ali indirektno preko svojih satelita a može i obratno. Nacionalnost je pretvorena u vjerovanje, tradicija u nacionalnost, dogma u vjeru, politika u religiju, laž u istinu itd.

Za mene davanje, hranjenje, podržavanje takve jedne organizacije je haram, a ne dobro djelo.
arzuhal

#4779 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Ko god ne prihvata Islamsku zajednicu BiH kao svoju (bez obzira na sve manjkavosti svake institucije pa i nje), taj može uraditi sa bilo čim šta god hoće pa tako i sa zekatom. Hoću reći da može sam odrediti nisab (najmanju vrijednost koja pregodini a na koju se daje 2.5% na ime zekata) jer ne priznajući ili odbacujući IZ BiH normalno je da će odbaciti i njene odredbe: ako ne priznaje Bejtu-l-mal, ne priznaje ni nisab kojeg odredi IZ, itd. Pojedinac onda može odrediti da je, po njemu i njegovom mišljenju, nisab 800KM i na to odvojiti zekat i dati negdje. Pošto zekat nije dobrovoljna sadaka nego obaveza za obveznika koja se vrši organizovano (postoje ljudi, prema Kur'anu, koji se bave prikupljanjem zekata, čitava organizacija, itd), onda taj pojedinac može i to sve da izorganizira sa sobom ili sebi sličnima, ako se dogovore oko nisaba, Bejtu-l-mala i sl.

Tako i sa svime drugim...
travar

#4780 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by travar »

Ne određuje li se nisab na osnovu trenutne cijene zlata?
arzuhal

#4781 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

travar wrote:Ne određuje li se nisab na osnovu trenutne cijene zlata?
Da, ali postoji metod, odredbe i odluke. S cifrom od 800KM sam karikirao.
Idemedosumom

#4782 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Ovo što Diwan piše je jedna krajnost, a ovi što vele da je davanje u Bejtu-l-mal jedini ispravan način - to je druga krajnost. Treba srednji put pronaći :)
Porodice Foht

#4783 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

tuzlak1212 wrote:

Zekat se po pravilu daje u Bejtu-l mal a to šta rade sa zekatom na džematu je da reaguje, kontroliše i eventualno po potrebi interveniše na neki uljudan način, džemat ima pravo na to.
Međutim ako imaš u familiji ili komšiluku ljude u teškoj situaciji važnije ti je njima dati nego u Beitu-l mal :D

Slicno kao kod pitanja Hadždža, preduslov Hadždžu je da je porodica i komšiluk zbrinuti na onaj period koliko traje odsustvo budućeg hadžije, ako se ne može na obje strane onda je Hadž kod porodice i komšija a ne u Mekki i Medini :D
E moj Tuzlak, sta se dzemat tu pita. Njima ostane oubicajen procenat kao prikupljivacu a ostalo valja proslijediti u haznu Rijaseta. Nema on sta tu kontrolisati, ili reagovati kako ce se on u konacnici utrositi.
Meni je recimo uvijek bilo cudno da se iz tog Bejtul mala, je li, da budem sitnicav, placaju i telefonski racuni Rijaseta. A to sto ce oni dati svakom kome treba ili je u stanju potrebe je besmislica. Ni uredjene socijalne drzave to ne stizu a kamoli jedna vjerska institucija muslimana na Balkanu.
Nema toga ko ima imalo obraza a i znanja o vjeri da smije reci da hanuma s Mihrivoda, a poznajem vise takvih, ako daje mimo Bejtul-mala da im nije priznata ta ramazanska sadaka i davanje, od vitra do zekata. Kraj price, kako kaze jedan fudbalski trener.
zagortenej

#4784 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini

Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini vrši se na osnovu prikupljenih 9.663.701,00 KM, od čega 8.763.701,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 900.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a ras¬podjela je izvršena prema navedenom prikazu.

Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 35,9%
Mediji IZ-e u BiH 9,8%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,7%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, pomoć za povratak, stipendije i ostale humanitarne i socijalne aktivnosti IZ-e (raspodjela preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH) 12,5%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,6%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, vijeća za fetve i Sabora IZ-e 13,1%
Vjersko-prosvjetne i druge aktivnosti Rijaseta IZ-e 16,4%
Idemedosumom

#4785 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Idemedosumom »

Ovo ti je bar 7. - 8. put da ovo postaš duše sa sikirom, priznaj :D
Bloo
Globalna šefica

#4786 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Eki Sandzak..
zagortenej

#4787 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Idemedosumom wrote:Ovo ti je bar 7. - 8. put da ovo postaš duše sa sikirom, priznaj :D
Nikad nije dovoljno :D

Inače, to je zadnji javni izvještaj o utrošku sredstava od zekata.
tuzlak1212

#4788 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

IZ BiH ima jako mnogo internih problema po pitanju samoodrživosti, npr odnosa sa hodžama i njihovim pravima, neke mlade hodže nemaju skoro nikakva primanja niti plaćene ikakve subvencije i to je problematično bez ikakvog govora

Ali po pitanju zekata i odnosom IZ prema zekatu ja ne znam da ima nekih prijavljenih neregularnosti...
Bloo
Globalna šefica

#4789 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:IZ BiH ima jako mnogo internih problema po pitanju samoodrživosti, npr odnosa sa hodžama i njihovim pravima, neke mlade hodže nemaju skoro nikakva primanja niti plaćene ikakve subvencije i to je problematično bez ikakvog govora

Ali po pitanju zekata i odnosom IZ prema zekatu ja ne znam da ima nekih prijavljenih neregularnosti...
Pa da li se iko usudi prijaviti?
Koliko ti kao clan IZ imas uvida u finansijske izvjestaje i potrosnju IZ?
TAFKAP

#4790 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by TAFKAP »

Hvala @zagortenej.

Mediji IZe, 9,8%, to je skoro milion maraka :shock:
TV, radio , print, web ... ipak puno
tuzlak1212

#4791 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Bloo wrote:
tuzlak1212 wrote:IZ BiH ima jako mnogo internih problema po pitanju samoodrživosti, npr odnosa sa hodžama i njihovim pravima, neke mlade hodže nemaju skoro nikakva primanja niti plaćene ikakve subvencije i to je problematično bez ikakvog govora

Ja nisam formalno član, rekao sam da nisam član i onda u onoj diskusiji.. Nema prijavljivanja jer nema smisla kada IZ nema novaca za tolike hodže i to svi znaju, trebaju malo čistit avliju, limitirat upise na fakultet ili šta već :D

A što se tiče zekata, i dalje mislim da nema nikakvih neregularnosti, novac ide gdje i treba po propisima hanefijskog mezheba, možda bi moglo tu i tamo malo pojačati a negdje drugo smanjiti, ali IZ ima naviku da se prilagođava ostalima, pa ko izvisi od strane svih ostalih donacija i pomaganja tu IZ ulijeće koliko se može protegnut zekatima.
Bloo
Globalna šefica

#4792 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:
Bloo wrote:

Ja nisam formalno član, rekao sam da nisam član i onda u onoj diskusiji.. Nema prijavljivanja jer nema smisla kada IZ nema novaca za tolike hodže i to svi znaju, trebaju malo čistit avliju, limitirat upise na fakultet ili šta već :D

A što se tiče zekata, i dalje mislim da nema nikakvih neregularnosti, novac ide gdje i treba po propisima hanefijskog mezheba, možda bi moglo tu i tamo malo pojačati a negdje drugo smanjiti, ali IZ ima naviku da se prilagođava ostalima, pa ko izvisi od strane svih ostalih donacija i pomaganja tu IZ ulijeće koliko se može protegnut zekatima.
Za mene je zekat milodar,.milosrde...i prema propisima, ako ne grijesim, prvo ide siromasnima i potrebitima, a IZ bit trebala biti tek na 4 mjestu...i potrebiti prije Sandzaka imho
zagortenej

#4793 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

ĐOZINA FETVA JE DEROGIRANA! Latić: Vitre dajte siromahu, a zekat onima koji su omilili islam, a ne onima koji su ga omrznuli kod naroda!
Zar nije više licemjerno nego paradoksalno da Rijaset Islamske zajednice, kao osnivač Bošnjačke gimnazije u Sarajevu, donira svake godine pola miliona maraka ovoj školi iz sredstava “Bejtul-mala” koja su ukupljena od zekata i vitara?!
https://thebosniatimes.ba/16435/djozina ... od-naroda/
tuzlak1212

#4794 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Bloo wrote: Za mene je zekat milodar,.milosrde...i prema propisima, ako ne grijesim, prvo ide siromasnima i potrebitima, a IZ bit trebala biti tek na 4 mjestu...i potrebiti prije Sandzaka imho
To jeste pravilo kada je zekat bio u hilafetskim državama, tada se zekatom upravljala država kao današnjim porezom može se reći, i tada je to bilo posebno pravilo da prvenstvo kod podjele zekata imaju siromasi. Ali pored siromaha su imali svoje mjesto porodice šehida, finansiranje obrazovanja, vojske, oslobađanja robova ako baš ima viška. Dakle to što su simorasi prioritet ne znači da na njih sve ide.

Danas se državom ne upravlja iz zekata i ne može se mnogo doprinijeti kada svaki 50-ti musliman daje zekat, 8 i nešto miliona nije ništa spram potreba i dnevnih obroka jedne osobe od oko 10-15 KM minimalno u državi gdje toliki narod treba pomoć...
Uzmi u obzir da se sve medrese i FIN održavaju iz zekata u 90%noj mjeri minimalno... Pokušavaju od ostatka doprinijeti društvu u duhu Islama koliko je moguće, npr stipendije srednjoškolcima i studentima, djeljenje hrane što na vrata što pomaganje javnim kuhinjama... Kada se vidi 30% za obrazovne institucije, tu nije problem velik procenat nego mala vrijednost ukupnog zekata pa je velik procenat na obavezama u principu posljedica. :(
Bloo
Globalna šefica

#4795 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:
Bloo wrote: Za mene je zekat milodar,.milosrde...i prema propisima, ako ne grijesim, prvo ide siromasnima i potrebitima, a IZ bit trebala biti tek na 4 mjestu...i potrebiti prije Sandzaka imho
To jeste pravilo kada je zekat bio u hilafetskim državama, tada se zekatom upravljala država kao današnjim porezom može se reći, i tada je to bilo posebno pravilo da prvenstvo kod podjele zekata imaju siromasi. Ali pored siromaha su imali svoje mjesto porodice šehida, finansiranje obrazovanja, vojske, oslobađanja robova ako baš ima viška. Dakle to što su simorasi prioritet ne znači da na njih sve ide.

Danas se državom ne upravlja iz zekata i ne može se mnogo doprinijeti kada svaki 50-ti musliman daje zekat, 8 i nešto miliona nije ništa spram potreba i dnevnih obroka jedne osobe od oko 10-15 KM minimalno u državi gdje toliki narod treba pomoć...
Uzmi u obzir da se sve medrese i FIN održavaju iz zekata u 90%noj mjeri minimalno... Pokušavaju od ostatka doprinijeti društvu u duhu Islama koliko je moguće, npr stipendije srednjoškolcima i studentima, djeljenje hrane što na vrata što pomaganje javnim kuhinjama... Kada se vidi 30% za obrazovne institucije, tu nije problem velik procenat nego mala vrijednost ukupnog zekata pa je velik procenat na obavezama u principu posljedica. :(
FIN je članica Univerziteta u Sarajevu zar ne? Znači da se plaća školovanje (dodiplomsko i postdiplomski itd.)
Odnosno za 2017/2018
Tako je za akademsku 2017/2018. godinu odobren upis slijedećeg broja studenata:
Prvi ciklus, dodiplomski studij: Islamska teologija: redovni 25, redovni samofinansirajući 15, vanredni studij 15, strani državljani 10; islamska vjeronauka i religijska pedagogija: redovni 15, redovni samofinansirajući 5, vanredni studij 5, strani državljani 5; studijski program za imame, hatibe i muallime: redovni 20, redovni samofinansirajući 20, vanredni studij 15, strani državljani 5.
Drugi ciklus, magistarski studij: Master islamskih nauka: redovni 25, redovni samofinansirajući 10, vanredni studij 25, strani državljani 10; međureligijski studij i izgradnja mira: redovni -, redovni samofinansirajući 30, vanredni studij 15, strani državljani 15, što je ukupno 285 studenata na oba ciklusa studija.
Također, može biti da će i oni biti uključeni u trezorsko poslovanje kao i ostali fakulteti jer podliježu Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. A znaš šta to znači.
FIN se jednako jao i FF, moj matični fakultet, suočava sa sličnim problemom. Suficit određenih zanimanja.
Jako fin tekst
https://www.preporod.com/index.php/sve- ... ge-deficit
Helem nejse, o FINu se može razglabati iz drugog ugla malo više svakako. Svakako osnovni izvori finansiranja medresa jesu fondovi koji se
odrede unutar Islamske zajednice, kao i prilozi domaćih i stranih lica.
Ali gledajući ovaj "finansijski izvještaj" i 12,% posto koji se dodjeljuje svim ovima kategorijama - porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, povratnicima, stipendije....i ostale postotke, smatram da nije pravedno. A pogotovo jer nije jasno razloženo, da ne kažem po kontima. Šta spada u ogdojno-obrazovne institucije, a šta u kulturno-obrazovne institucije, te zašto je odvojeno vjersko-prosvjetna aktivnost muftijstva od druge dvije kategorije, te šta obuhvaća?

Ova moja pitanja nemaju veze sa religijom/vjerom, nego više me interesuje na osnovu iskustava sa FF. Gdje su studenti do jedne granice uspjeli da vide barem jedan mali djeličak finansijskog kosmosa FF-a i ishoduju neke minorne promjene.
zagortenej

#4796 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

S obzirom da vjerske institucije nisu predmet finansijske kontrole od strane države, zašto bi polagali račun i svojim članovima.
Oni valjda polažu račun samo Bogu.
tuzlak1212

#4797 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Bloo wrote:. Svakako osnovni izvori finansiranja medresa jesu fondovi koji se
Ali gledajući ovaj "finansijski izvještaj" i 12,% posto koji se dodjeljuje svim ovima kategorijama - porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, povratnicima, stipendije....i ostale postotke, smatram da nije pravedno. A pogotovo jer nije jasno razloženo, da ne kažem po kontima. Šta spada u ogdojno-obrazovne institucije, a šta u kulturno-obrazovne institucije, te zašto je odvojeno vjersko-prosvjetna aktivnost muftijstva od druge dvije kategorije, te šta obuhvaća?

Ova moja pitanja nemaju veze sa religijom/vjerom, nego više me interesuje na osnovu iskustava sa FF. Gdje su studenti do jedne granice uspjeli da vide barem jedan mali djeličak finansijskog kosmosa FF-a i ishoduju neke minorne promjene.
Da razumijem te i slažem se da raspodjela sredstava može ići bolje, ali može ići i gore u jako mnogo smjerova :D
Može se sve naći na netu oko raspodjele, mislim da se sad može raspodjela od prošlog zekata sve do feninga samo kad bi se htjelo... Od kamiona brašna, renoviranja džamija, stipendija, itd...
To 12% uglavnom ode uglavnom siromašnim gdje prednjače porodice šehida, porodice šehida i povratnici su već zakonski obezbjeđeni ko medvjedi a mnogi su se po politici uhljebili :D Ne ide zekat tamo gdje su se već politika i međunarodne donacije umješale pomaganjem.

A nisam znao da je FIN unutar UNSA :D
Ne zaboravi da je Bejtul-mal u Sarajevu glavni za ja mislim čitav balkan, muslimani iz regiona kada uplaćuju zekat sve ide u Sarajevo jer mi imamo ovdje Reis-ulemu kategoriju i vođe smo u predstavljanju i odbrani Islama (mada su nas u djelima Sandžaklije pretekle po mom mišljenju u skoro svemu). Tako da ovih 8 i nešto miliona je zekat regije maltene a ne države i ko zna koliko zakidamo muftijstva u komšijskim državama... :roll:
13,1% za Sandžačko muftijstvo je pokušaj pravednosti ovdje.
Za ovo nisam 100% siguran, ovo mi je sad naumpalo jer ostale države nemaju ništa osim hodža i muftija, Sandžak ima Reisa ali nema Reis-ulemu nego samo Reis.
Porodice Foht

#4798 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

TAFKAP wrote:Hvala @zagortenej.

Mediji IZe, 9,8%, to je skoro milion maraka :shock:
TV, radio , print, web ... ipak puno
Da, da, mislim da se to tamo vodi pod “da’wet” ili pridobijanjr drugih srca! DakleM, onih 25, koliko li vec zaposlenih na BIR radiju ce dobiti platu i od onoga sto mu dadnu Duh sa sjekirom, Arzo, Tuzlak... :mrgreen:
Diwan

#4799 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Sve dok je para bit će i organizovane religije, a kada toga ne bude, nestaće i onoga 'U ime Boga', 'Wallahi',itd., jer svi zaposleni u tom sektoru privrede koji se zove vjerske institucije će krenuti za Njemačku. Nitko neće raditi ' u ime Boga'. Sada netko može reći zašto bi religija bila izuzetak da se radi za džaba kada nigdje toga nema i da i oni moraju od nečega živjeti.

Ne znam nešto da su oni sklopili ugovor sa Bogom na određeno ili na neodređeno i da ih je Bog unajmio, zaposlio, dao im posao. Nije Bog Litvatrans ili Klas pa da zapošljava ljude. Tu su oni zbog sebe, ne radi Boga, to je valjda jasno.

Kako bi se samo hodže, popovi i ostali rasuli po bijelom svijetu samo kad bi im pipu ukinuo.
Bloo
Globalna šefica

#4800 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:
Bloo wrote:. Svakako osnovni izvori finansiranja medresa jesu fondovi koji se

Da razumijem te i slažem se da raspodjela sredstava može ići bolje, ali može ići i gore u jako mnogo smjerova :D
Može se sve naći na netu oko raspodjele, mislim da se sad može raspodjela od prošlog zekata sve do feninga samo kad bi se htjelo... Od kamiona brašna, renoviranja džamija, stipendija, itd...
To 12% uglavnom ode uglavnom siromašnim gdje prednjače porodice šehida, porodice šehida i povratnici su već zakonski obezbjeđeni ko medvjedi a mnogi su se po politici uhljebili :D Ne ide zekat tamo gdje su se već politika i međunarodne donacije umješale pomaganjem.

A nisam znao da je FIN unutar UNSA :D
Ne zaboravi da je Bejtul-mal u Sarajevu glavni za ja mislim čitav balkan, muslimani iz regiona kada uplaćuju zekat sve ide u Sarajevo jer mi imamo ovdje Reis-ulemu kategoriju i vođe smo u predstavljanju i odbrani Islama (mada su nas u djelima Sandžaklije pretekle po mom mišljenju u skoro svemu). Tako da ovih 8 i nešto miliona je zekat regije maltene a ne države i ko zna koliko zakidamo muftijstva u komšijskim državama... :roll:
13,1% za Sandžačko muftijstvo je pokušaj pravednosti ovdje.
Za ovo nisam 100% siguran, ovo mi je sad naumpalo jer ostale države nemaju ništa osim hodža i muftija, Sandžak ima Reisa ali nema Reis-ulemu nego samo Reis.
Na oficijelno web stranizi IZ BIH nema search opcije...Random search weba mi daje članke sa njihove stranice gdje u saradnji (donacije sa npr Klasom i BBI) dijele pakete povratnicima i postačima. Ili pak da su dali 30.000 KM pomoći Merhametu. Indikativno je da je jednom i reisu ulema bio predsjednik Merhameta (tipa ef. Čaušević) - kruženje zekata u prirodi? Ja ne vidim nikakav godišnji izvještaj, na to sam aludirala.
Postoji IZ Srbija koliko znam. odnosno mešihat Islamske zajednice u Srbiji.
Da li IZ u Srbiji skuplja zekat?
Post Reply