Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ciki4

#4751 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

JanuaryJones wrote:
radenska wrote:moj je na milkosu od osmog mjeseca. Ako nema milkosa onda megle :D Odlicno napreduje i cak ima mnoooogo bolju probavu od formule. Prokuham, stoji u frizideru, podrgrijem, sretni i ja i on :D Nekad ako naleti domace promijenimo i to :D

Jedna zena u parku mi je rekla da sam NEMAJKA jer je ona svom malcu i poslije navrsene godine davala neku trojku formulu za djecu tog uzrasta i da cu mu unistiti zdravlje. :D
Meni je fascinantno kako žene, raznih profila / degrees of separation, uzimaju sebi za pravo da uopšte pitaju čime i kako hraniš svoje dijete i po vrh svega daju svoj sud/osudu/kritiku i najčešće preporuku kako to ispravno da činiš. Dojenje/nedojenje/dohrana/mlijeko ovo ono lični i privatni izbor majke. Sve ostalo je kao zavirivanje u tudju spavaću sobu. Odbij!

Sent from my iPad using Tapatalk
Ja se ne vodim preporukama drugih majki, iako je bilo i toga, pogotovo tetki, komšinica, poznanica..., kao "zašto joj praviš "to" mlijeko, zašto ne daješ obično sa keksom? ne daješ čokoladu :shock: ? djeci je potrebno i slatko" od tog se ježim :run:formulu dajem po preporuci pedijatra i namjeravam davati barem dok ne napuni 2god., iako ona kaže, ko je u mogućnosti kupovati tolike količine, najbolje do 3.god. Onda prelazimo na kozije i kravlje domaće, smatram da u tetrapaku ima svega, samo ne mlijeka, ali to je samo moje mišljenje :)

@manekenko, hvala za info. provjeriću :kiss:
otherside

#4752 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

U prasku za bebe/formuli/AD sve sami zdravi organic sastojci.

Sent from my Nokia Lumia using Tapatalk
Alhemicarkaa

#4753 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Nek ko god hoće da kaže odbij - davanje djetetu formule 3 je samo bacanje para. Davanje tog mlijeka nema nikakve medicinske utemeljenosti u smislu da je bolje od običnog kravljeg mlijeka, a pedijatri koji to savjetuju su jako dobro plaćeni od proizvođača formula da tako govore. Ovo nije moj lični stav, ovo su samo činjenice.
Moj lični stav je da mlijeko koje je izvorno napravljeno od kravljeg mlijeka i koje je pri tome prošlo n hemijskih i fizičkih procesa i obogaćeno sintetskim vitaminima ne može biti bolje od običnog kravljeg mlijeko.
Naravno, svako će postupiti prema svom nahođenju, ovo je čisto savjet za one koje su u dilemi ili nisu u finansijskoj mogućnosti davati trojku da se ne crnjače bezveze.
seyo_84

#4754 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

Zenice molim vas da mi kazete po koliko dugo vasa djeca sline iz nosica kad se prehlade?Moj djecak ima 11 mjeseci i nosic mu curi vec 10 dana(ne kaslje,nema temp.,dobro jede i super je raspolozen). Nisam ga vodila pedijatru(u pon. cu) jer nismo mogli ovjeriti knjizicu(kod muza neredovna plata).Sekret mu je providan i sam izlazi,nema nekih poteskoca sa disanjem kas spava,ali danas mi prijateljica napricala prica kako je to opasno i da je predugo vec,pa price o kojekakvim raznim bolestima,pa sam se stvarno zabrinula.Ispadoh nebrizna majka jer ga nisam jos odvela doktoru...
duboka_misao

#4755 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

seyo_84 wrote:Zenice molim vas da mi kazete po koliko dugo vasa djeca sline iz nosica kad se prehlade?Moj djecak ima 11 mjeseci i nosic mu curi vec 10 dana(ne kaslje,nema temp.,dobro jede i super je raspolozen). Nisam ga vodila pedijatru(u pon. cu) jer nismo mogli ovjeriti knjizicu(kod muza neredovna plata).Sekret mu je providan i sam izlazi,nema nekih poteskoca sa disanjem kas spava,ali danas mi prijateljica napricala prica kako je to opasno i da je predugo vec,pa price o kojekakvim raznim bolestima,pa sam se stvarno zabrinula.Ispadoh nebrizna majka jer ga nisam jos odvela doktoru...
Nemajko :D da nije alergija ova proljetna?
seyo_84

#4756 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

duboka_misao wrote:
seyo_84 wrote:Zenice molim vas da mi kazete po koliko dugo vasa djeca sline iz nosica kad se prehlade?Moj djecak ima 11 mjeseci i nosic mu curi vec 10 dana(ne kaslje,nema temp.,dobro jede i super je raspolozen). Nisam ga vodila pedijatru(u pon. cu) jer nismo mogli ovjeriti knjizicu(kod muza neredovna plata).Sekret mu je providan i sam izlazi,nema nekih poteskoca sa disanjem kas spava,ali danas mi prijateljica napricala prica kako je to opasno i da je predugo vec,pa price o kojekakvim raznim bolestima,pa sam se stvarno zabrinula.Ispadoh nebrizna majka jer ga nisam jos odvela doktoru...
Nemajko :D da nije alergija ova proljetna?
Ne znam,s muzeve strane su skoro svi alergicni,ali sam primjetila da se njima crvene oci i suze od alergije,a njemu se to ne desava,samo nosic curi
Alhemicarkaa

#4757 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

I moja je imala tu epizodu u tom uzrastu, ukapavala fiziološku, čistila, davala čaj od sljeza i prošlo. Ja sam bila još gora, na opće zgražanje okoline nisam je ni odvela doktoru. :D
seyo_84

#4758 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

Alhemicarkaa wrote:I moja je imala tu epizodu u tom uzrastu, ukapavala fiziološku, čistila, davala čaj od sljeza i prošlo. Ja sam bila još gora, na opće zgražanje okoline nisam je ni odvela doktoru. :D

Koristim Nisitu i ukapavam vodicu u kojoj je pokiseljen korjen bjelog sljeza i izvlacim usisivacem...
Alhemicarkaa

#4759 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Najvjerovatnije je prehlada, ako te baš brine odvedi doktoru u ponedjeljak.
Meni je uvijek mjerodavno da li djete jede i je li veselo. Ja recimo cijele zime smrcem, dovoljan mi je ulazak iz hladnog u toplo da prošmrcam. Ali svaka majka zna svoje djete najbolje.
seyo_84

#4760 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

Alhemicarkaa wrote:Najvjerovatnije je prehlada, ako te baš brine odvedi doktoru u ponedjeljak.
Meni je uvijek mjerodavno da li djete jede i je li veselo. Ja recimo cijele zime smrcem, dovoljan mi je ulazak iz hladnog u toplo da prošmrcam. Ali svaka majka zna svoje djete najbolje.
Zato nisam ni brinula toliko do sad,jer stvarno fino jede,veseo je i nema nekih drugih promjena osim curenja nosica.Ali kad ti neko pocne pricati tako je i ono djete,pa se ispostavilo da ima krzamak,pa onda drugo imalo upalu pluca,i tako redom onda se pocnes pitati jel sve u redu.U svakom slucaju cu u pon. ga odvesti pa vidjeti jel sve ok... Hvala sto si me utjesila bar malo :)
rosa canina

#4761 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

Neko gore rece da se bijeli sljez pokiseli u hladu vodu i onda koristi. Je li to onaj suhi caj sto se ima kupiti u apoteci? Smije li se to ukapati u nosic bebi od 2 mjeseca i koliko kapi? Kako to koristiti? (Ebi ga, plava, nisam bas najbolje shvatila. :nija: ) Bebac malo hropti kad hoce da zaspi.
rosa canina

#4762 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

JanuaryJones wrote:
radenska wrote:moj je na milkosu od osmog mjeseca. Ako nema milkosa onda megle :D Odlicno napreduje i cak ima mnoooogo bolju probavu od formule. Prokuham, stoji u frizideru, podrgrijem, sretni i ja i on :D Nekad ako naleti domace promijenimo i to :D

Jedna zena u parku mi je rekla da sam NEMAJKA jer je ona svom malcu i poslije navrsene godine davala neku trojku formulu za djecu tog uzrasta i da cu mu unistiti zdravlje. :D
Meni je fascinantno kako žene, raznih profila / degrees of separation, uzimaju sebi za pravo da uopšte pitaju čime i kako hraniš svoje dijete i po vrh svega daju svoj sud/osudu/kritiku i najčešće preporuku kako to ispravno da činiš. Dojenje/nedojenje/dohrana/mlijeko ovo ono lični i privatni izbor majke. Sve ostalo je kao zavirivanje u tudju spavaću sobu. Odbij!

Sent from my iPad using Tapatalk
E sto se meni nane, tetke i strine skijaju po zivcima po pitanju tog hranjenja i mlijeka. :mastakazes: Po njihovom kad god dijete zaplace, glaaaaaaadno je, te mu ne valja taj prasak, te mu treba dati kravlje mlijeko da se dijete naspava, a bilo bi dobro i keksa u to nadrobiti ( djetetu 2 mjeseca) :fazlija: . Ja , huda, nikud ne mogu maci, ne smijem dijete ostaviti kod svekrve. Ne sumnjam ja da ona voli svoje unuce, ali na prvu dreku malac bi probao kravlje mlijeko. Pomuzla bi njemu nana Šaravu. :mastakazes:
Eto, halalite sto drobim. Ali sta cu, morala sam. :skoljka:
kakavdanakneiskustvu

#4763 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

mi počeli bebi davati keks sa mlijekom,ne buni se
manekenka u penziji

#4764 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Ma nece se ni buniti jer joj je slatko :) ali zato pazite i ne pretjerujte sa tim.

@Rosa: drži se sestro, znam kako ti je, pogotovo onaj dio: a sto place?garant je gladna!ne valja ta hapa nista!treba njoj mlijeka i brašna uprziti!

:lol:
kakavdanakneiskustvu

#4765 Re: Bebe - ALL ABOUT!

manekenka u penziji wrote:Ma nece se ni buniti jer joj je slatko :) ali zato pazite i ne pretjerujte sa tim.

@Rosa: drži se sestro, znam kako ti je, pogotovo onaj dio: a sto place?garant je gladna!ne valja ta hapa nista!treba njoj mlijeka i brašna uprziti!

:lol:

jednom do dvaput dnevno,mislim da nije previše
BadCopy

#4766 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by BadCopy »

Ja mislim da vase bebice mogu pricat rekle bi: mama,tata,tetka i kono sa treceg sjasite mi sa klinca.

Od zla oca od gore matere
manekenka u penziji

#4767 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

To ne znam. Nemam iskustva sa tim. Mi smo još male :)
Mis mekinjas

#4768 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

kakavdanakneiskustvu wrote:mi počeli bebi davati keks sa mlijekom,ne buni se
Vec? :shock: :-?
Pa cim cete ga hraniti za 2 mjeseca? Jesce janje. :lol:

Gdje u Sarajevu kupujete Mustelu?
kakavdanakneiskustvu

#4769 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Mis mekinjas wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:mi počeli bebi davati keks sa mlijekom,ne buni se
Vec? :shock: :-?
Pa cim cete ga hraniti za 2 mjeseca? Jesce janje. :lol:

Gdje u Sarajevu kupujete Mustelu?

jedan keksić izdrobljen na pola litre mlijeka,3 i po mjeseca bebi
pirmin

#4770 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by pirmin »

Pitanje za mame (i tate)...
Kako procijenite zasto beba do 6 mjeseci place, da li je gladna ili je nesto muci?
Instinkt ili nesto drugo?
nikimostar

#4771 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

izvini ali keks i mlijeko nije za tako malu bebicu od 3 i pol mjeseca,imam 3 djece i pricam iz iskustva...

u keksu nema nista korisno za bebu,samo secer koji je suvisan,a o kravljem mlijeku necu ni da pricam,tako mala beba tesko provari kravlje mlijeko,da je beba veca da ima 9,10 mjeseci razumila bi pokusaj uvodenja kravljeg mlijeka,ovako ne razumijem...

dojenje koje je uvijek na prvom mjestu i najbolje,barem 6 mjeseci iskljucivo dojenje bez ikakvog dodavanja necega drugoga ili ako vec nije u mogucnosti neko da doji onda postoji AD koji to zamjenjuje...Kravlje mlijeko jednostavno nije hrana za male bebe :)
nikimostar

#4772 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

pirmin wrote:Pitanje za mame (i tate)...
Kako procijenite zasto beba do 6 mjeseci place, da li je gladna ili je nesto muci?

na osjecaj,ako je jela prije pola sata,sat ne moze biti gladna,provjeris pelenu,ako je i ona uredu,onda trazis drugi razlog,moze biti da joj se spava pa je nervozna ili jednostavno hoce da se nosa imala sam i takve primjere :-D
pirmin

#4773 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by pirmin »

nikimostar wrote:
pirmin wrote:Pitanje za mame (i tate)...

na osjecaj,ako je jela prije pola sata,sat ne moze biti gladna,provjeris pelenu,ako je i ona uredu,onda trazis drugi razlog,moze biti da joj se spava pa je nervozna ili jednostavno hoce da se nosa imala sam i takve primjere :-D
Znaci iskustvo. :)
Hvala ti!
kakavdanakneiskustvu

#4774 Re: Bebe - ALL ABOUT!

[quote="nikimostar"]izvini ali keks i mlijeko nije za tako malu bebicu od 3 i pol mjeseca,imam 3 djece i pricam iz iskustva...

u keksu nema nista korisno za bebu,samo secer koji je suvisan,a o kravljem mlijeku necu ni da pricam,tako mala beba tesko provari kravlje mlijeko,da je beba veca da ima 9,10 mjeseci razumila bi pokusaj uvodenja kravljeg mlijeka,ovako ne razumijem...

dojenje koje je uvijek na prvom mjestu i najbolje,barem 6 mjeseci iskljucivo dojenje bez ikakvog dodavanja necega drugoga ili ako vec nije u mogucnosti neko da doji onda postoji AD koji to zamjenjuje...Kravlje mlijeko jednostavno nije hrana za male bebe :)[/quote

ok,hvala
nikimostar

#4775 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

kakavdanakneiskustvu wrote:
nikimostar wrote:izvini ali keks i mlijeko nije za tako malu bebicu od 3 i pol mjeseca,imam 3 djece i pricam iz iskustva...

dojenje koje je uvijek na prvom mjestu i najbolje,barem 6 mjeseci iskljucivo dojenje bez ikakvog dodavanja necega drugoga ili ako vec nije u mogucnosti neko da doji onda postoji AD koji to zamjenjuje...Kravlje mlijeko jednostavno nije hrana za male bebe :)[/quote

ok,hvala
nemojte samo slusati razne tetke,nane i starije ljude,ja dam sam slusala ja bi svome sinu od 3 mjeseca davala grah,sto je ludost..slobodno se posavjetuj sa pedijatrom i on ce ti reci da k.mlijeko nije za male bebe zbog anemije i jos raznih stvari da ne pricam puno sada...sretno :)
Post Reply