kakva je situacija sa viškom kože?choxnox wrote:Kao neko ko je prije 2-3 godine imao ~120 kg, a sada vrlo stabilne 72 kg mislim da mogu reci pokoju o mrsanju.
Odmah ovako da sa nulom pomnozim ove kojekakve kvazi dijete gdje se npr. jedan dan jedu samo ugljikohidrati, drugi bjelancevine itd. Nisam ih probao jer mi zvuce suvise ludo i tesko izdrzljivo za nekoga ko nije bas ono cvrste volje (a vecina je takvih). Zasto ovo govorim? Zato sto sam prije nekih 5-6 godina isto tako dobio fix ideju da pocnem mrsati tako sto cu preskociti rucak, a onda sam se nazderao za veceru k'o nikadi to je bio zadnji pokusaj da nesto uradim po tom pitanju sve dok nisam stvarno i ozbiljno odlucio smrsati.
Prije svega, da bi se uopce pricalo o mrsanju potrebno je fino sjesti sa samim sobom i vidjeti koji je motiv mrsanja. Bez motiva nema mrsanja - tacka. Kada utvrdimo motiv i kada saznamo koliko smo stvarno ozbiljni u namjeri da smrsamo i koliko nam je motiv jak i volja cvrsta, pristupamo odabiru nacina mrsanja. Svakako da ima vise nacina, ali se sve svodi na jedno - ogranicavanje unosa hrane. Meni su licno naumpale slike nesretnika iz logora na kojoj niti jedan nije debeo - dakle, ograniciti unos hrane = mrsanje. Fizicka aktivnost nije i ne moze biti primarno sredstvo mrsanja, ali svakako da moze pomoci i regulirati proces mrsanja.
Ja sam se odlucio na pomalo ekstremnu dijetu gdje je primarni cilj paziti koliko se jede za obrok (dakle bez racunanja kalorija i slicnih gluposti nego jednostavno kada osjetim da bih mogao pojesti jos jedno vadjenje ustajem i sklanjam tanjir) i izbjegavati veceru. To je cesto znacilo i zaleci navecer gladan, a ako bi bas bilo ono gusto onda bih znao popio casu mlijeka. Ovdje opet dolazimo do motiva - da nisam imao jak motiv i cvrstu volju i sada bih sjedio sa min. 120 kg. Ovakva "dijeta" mi je omogucila da konstantno mrsam uz jedenje svega sto mi dodje pod ruku - dakle cak i onoga sto "deblja": proizvodi od tijesta kojih se inace nikad ne mogu zasititi (pite, peciva, tjestenina...), kolaci svih vrsta (torte, krofne, hurmasice, baklave...) i sl.
Poenta je u tome da tijelo crpi energiju iz naslaga masnoce u organizmu. Dakle, ako stalno jedem kada sam gladan i jedem sve dok se ne najedem, organizam nece imati priliku da crpi energiju iz sala zato sto vec dobija dovoljno, a ako ne i vise nego dovoljno iz hrane koja se svako dnevno unosi. Ovo je zapravo bit cijelog ovog posta. Mozda ce neko biti u stanju postici isto, ali drugim nekim nacinom. Ne znam, ja sam se odlucio za ovo i uvjerio se licno da funkcionise.
Onda kada se pocne mrsati, prvih nekoliko dana ce biti naglo - pa cak i do dvije kile, to je lazno mrsanje jer se radi zapravo o gubitku tekucine koja inace brzo proleti kroz organizam, a onda ide polagano, ali stalno mrsanje (u mom slucaju otprilike 1 kg svakih 7-10 dana, nekada vise, nekada manje). Potrebno je naglasiti da ako se ne pazi (citaj ako se ne pridrzavas dijete) povratak kila se desava brze nego inace jer organizam treba da se trenira da trosi salo.
Kao rezultat svega ovoga nedavno sam se morao i zauvijek "raskusurati" sa preko 20 kosulja koje su mi sada prevelike, neke cak toliko da bi dvojica ovakvih kao ja mogli stati u jednu. Prosto nevjerovatno. A o tome koliko konacan rezultat pozitivno utice na sliku o sebi je suvisno i govoriti.
Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- Snake Eyes
#4751 Re: Mrsanje - nacini ?
- biggrin
#4753 Re: Mrsanje - nacini ?
pa šta onda "žvrnjati" navečer?
- Bluemore
#4754 Re: Mrsanje - nacini ?
Kako bi bilo „normalni laganiji obrok“?biggrin wrote:pa šta onda "žvrnjati" navečer?
- biggrin
#4755 Re: Mrsanje - nacini ?
to nije "žvrnjanje"...ono uz tv dok gledas seriju i sl.
-
moonca
#4756 Re: Mrsanje - nacini ?
.ne gledas --ides da setas..

- biggrin
#4757 Re: Mrsanje - nacini ?
ok, ti uletis da djeca nisu sama dok spavaju...svaki dan 
- Snake Eyes
#4758 Re: Mrsanje - nacini ?
biggrin wrote:kokice su navodno najzdravije grickalice i valjda nemaju puno kalorija, a i voćni jogurt nije dramatično kaloričan, a zasiti potrebu za slatkim koje je puno kalorično...tako sam nekako logicirao
Najzdravija "grickalica" su orasi, lješnjaci, bademi...kokice imaju jako visok glikemijski index, tko želi smršati treba ih izbjegavati.
- choxnox
#4759 Re: Mrsanje - nacini ?
To i jest najinteresantnije s obzirom da sam izgubio gotovo pola tezine. Apsolutno nemam viska koze. Mislim da je zbog toga jer sam mrsao pomalo ali konstantno pa kako se salo topilo koza se isto tako pomalo skupljala, da se tako izrazim.Snake Eyes wrote:kakva je situacija sa viškom kože?choxnox wrote:Kao neko ko je prije 2-3 godine imao ~120 kg, a sada vrlo stabilne 72 kg mislim da mogu reci pokoju o mrsanju.
Odmah ovako da sa nulom pomnozim ove kojekakve kvazi dijete gdje se npr. jedan dan jedu samo ugljikohidrati, drugi bjelancevine itd. Nisam ih probao jer mi zvuce suvise ludo i tesko izdrzljivo za nekoga ko nije bas ono cvrste volje (a vecina je takvih). Zasto ovo govorim? Zato sto sam prije nekih 5-6 godina isto tako dobio fix ideju da pocnem mrsati tako sto cu preskociti rucak, a onda sam se nazderao za veceru k'o nikadi to je bio zadnji pokusaj da nesto uradim po tom pitanju sve dok nisam stvarno i ozbiljno odlucio smrsati.
Prije svega, da bi se uopce pricalo o mrsanju potrebno je fino sjesti sa samim sobom i vidjeti koji je motiv mrsanja. Bez motiva nema mrsanja - tacka. Kada utvrdimo motiv i kada saznamo koliko smo stvarno ozbiljni u namjeri da smrsamo i koliko nam je motiv jak i volja cvrsta, pristupamo odabiru nacina mrsanja. Svakako da ima vise nacina, ali se sve svodi na jedno - ogranicavanje unosa hrane. Meni su licno naumpale slike nesretnika iz logora na kojoj niti jedan nije debeo - dakle, ograniciti unos hrane = mrsanje. Fizicka aktivnost nije i ne moze biti primarno sredstvo mrsanja, ali svakako da moze pomoci i regulirati proces mrsanja.
Ja sam se odlucio na pomalo ekstremnu dijetu gdje je primarni cilj paziti koliko se jede za obrok (dakle bez racunanja kalorija i slicnih gluposti nego jednostavno kada osjetim da bih mogao pojesti jos jedno vadjenje ustajem i sklanjam tanjir) i izbjegavati veceru. To je cesto znacilo i zaleci navecer gladan, a ako bi bas bilo ono gusto onda bih znao popio casu mlijeka. Ovdje opet dolazimo do motiva - da nisam imao jak motiv i cvrstu volju i sada bih sjedio sa min. 120 kg. Ovakva "dijeta" mi je omogucila da konstantno mrsam uz jedenje svega sto mi dodje pod ruku - dakle cak i onoga sto "deblja": proizvodi od tijesta kojih se inace nikad ne mogu zasititi (pite, peciva, tjestenina...), kolaci svih vrsta (torte, krofne, hurmasice, baklave...) i sl.
Poenta je u tome da tijelo crpi energiju iz naslaga masnoce u organizmu. Dakle, ako stalno jedem kada sam gladan i jedem sve dok se ne najedem, organizam nece imati priliku da crpi energiju iz sala zato sto vec dobija dovoljno, a ako ne i vise nego dovoljno iz hrane koja se svako dnevno unosi. Ovo je zapravo bit cijelog ovog posta. Mozda ce neko biti u stanju postici isto, ali drugim nekim nacinom. Ne znam, ja sam se odlucio za ovo i uvjerio se licno da funkcionise.
Onda kada se pocne mrsati, prvih nekoliko dana ce biti naglo - pa cak i do dvije kile, to je lazno mrsanje jer se radi zapravo o gubitku tekucine koja inace brzo proleti kroz organizam, a onda ide polagano, ali stalno mrsanje (u mom slucaju otprilike 1 kg svakih 7-10 dana, nekada vise, nekada manje). Potrebno je naglasiti da ako se ne pazi (citaj ako se ne pridrzavas dijete) povratak kila se desava brze nego inace jer organizam treba da se trenira da trosi salo.
Kao rezultat svega ovoga nedavno sam se morao i zauvijek "raskusurati" sa preko 20 kosulja koje su mi sada prevelike, neke cak toliko da bi dvojica ovakvih kao ja mogli stati u jednu. Prosto nevjerovatno. A o tome koliko konacan rezultat pozitivno utice na sliku o sebi je suvisno i govoriti.
Recimo one bas pretile kada operisu pa im izvade salo to je bas ono trauma za organizam jer im to odrade u kratkom vremenskom periodu pa ih poslije plasticna hirurgija mora popravljati, ali smatram da kada bi i oni mrsali pomalo da ne bi imali takvih (bar vecih) problema sa kozom.
- choxnox
#4760 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne deblja ono sto ulazi na kasiku nego na viljuskuzijancer wrote:ima kraci naziv za ovo, 'probušiti kašiku'Bluemore wrote:choxnox wrote:
- choxnox
#4761 Re: Mrsanje - nacini ?
Jos jedna stvar koju sam zaboravio naglasiti u prvom postu jest da je pored jakog motiva i cvrste volje potrebna i tacna vaga (po mogucnosti digitalna sa preciznoscu od makar +/- 0.1 kg). Ja sam se vagao svaki dan, ujutro i navecer. Kako je lijep osjecaj i kako pozitivno utice na volju kada covjek vidi da trud koji ulaze u sebe pokazuje mjerljive rezultate
Sada se vagam svaka 2-3 dana, cisto onako radi kontrole jer sam rekao sebi da definitivno nikada vise necu dozvoliti da se zapustim u tom domenu.
Sada se vagam svaka 2-3 dana, cisto onako radi kontrole jer sam rekao sebi da definitivno nikada vise necu dozvoliti da se zapustim u tom domenu.
-
emmir1
#4762 Re: Mrsanje - nacini ?
choxnox wrote:Jos jedna stvar koju sam zaboravio naglasiti u prvom postu jest da je pored jakog motiva i cvrste volje potrebna i tacna vaga (po mogucnosti digitalna sa preciznoscu od makar +/- 0.1 kg). Ja sam se vagao svaki dan, ujutro i navecer. Kako je lijep osjecaj i kako pozitivno utice na volju kada covjek vidi da trud koji ulaze u sebe pokazuje mjerljive rezultate![]()
Da.
I ja sam kupio vagu digitalnu i vagao se svako jutron sada na svakih 5 dana.
Ja sam isto smršao kao i ti.
S tim da sam bio malo i pretjerao pa su mi se javile i zdrastvene poteškoće, svakakvih nekih simptoma, obišao milion doktora i sve u redu.Svi stava da sam zbig velikog.mršanja narušio ravnotežu u organizmu.
Imamo sam 77 sada 83 i sada je sve ok.
Kod mene je bilo da sam izbacio sve slatko i ugljikohidrate, ni danas ne jedem ugljikohidrate iz tjestenine i stabilan sam sa kilažom već par godina.
Recimo imam i veće obroke ali su uglavnom bazirani na puno svježeg povrća.
- mayab
#4763 Re: Mrsanje - nacini ?
Ovo mi djeluje kao jedan od najpametnijih načina, dakle LCHF "filozofija"
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... jenje.html
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... jenje.html
-
zijancer
#4764 Re: Mrsanje - nacini ?
haahahachoxnox wrote:Ne deblja ono sto ulazi na kasiku nego na viljusku
mada, kad je ovo nastalo, vjerovatno nije ni bilo viljuške
- biggrin
#4765 Re: Mrsanje - nacini ?
neOtto_13 wrote: Sad bez zezanja . Piješ ti pivo ?
da li to vrijedi i za pržene bademe? oni su mi ok i mogao bih to konzumirati kao alternativuSnake Eyes wrote: Najzdravija "grickalica" su orasi, lješnjaci, bademi...kokice imaju jako visok glikemijski index, tko želi smršati treba ih izbjegavati.
zato ja sve jedem kašikom...malo se napatim sa pečenjem, ali vrijedi!choxnox wrote: Ne deblja ono sto ulazi na kasiku nego na viljusku
- duga puska
#4766 Re: Mrsanje - nacini ?
znaci onomad na identican nacin izgubio za godinu skoro 40 kg(zanimljivo da sam isto ima 122choxnox wrote:To i jest najinteresantnije s obzirom da sam izgubio gotovo pola tezine. Apsolutno nemam viska koze. Mislim da je zbog toga jer sam mrsao pomalo ali konstantno pa kako se salo topilo koza se isto tako pomalo skupljala, da se tako izrazim.Snake Eyes wrote:kakva je situacija sa viškom kože?choxnox wrote:Kao neko ko je prije 2-3 godine imao ~120 kg, a sada vrlo stabilne 72 kg mislim da mogu reci pokoju o mrsanju.
Recimo one bas pretile kada operisu pa im izvade salo to je bas ono trauma za organizam jer im to odrade u kratkom vremenskom periodu pa ih poslije plasticna hirurgija mora popravljati, ali smatram da kada bi i oni mrsali pomalo da ne bi imali takvih (bar vecih) problema sa kozom.
- choxnox
#4767 Re: Mrsanje - nacini ?
Ili si ti ja ili sam ja tiduga puska wrote:znaci onomad na identican nacin izgubio za godinu skoro 40 kg(zanimljivo da sam isto ima 122choxnox wrote: To i jest najinteresantnije s obzirom da sam izgubio gotovo pola tezine. Apsolutno nemam viska koze. Mislim da je zbog toga jer sam mrsao pomalo ali konstantno pa kako se salo topilo koza se isto tako pomalo skupljala, da se tako izrazim.
Recimo one bas pretile kada operisu pa im izvade salo to je bas ono trauma za organizam jer im to odrade u kratkom vremenskom periodu pa ih poslije plasticna hirurgija mora popravljati, ali smatram da kada bi i oni mrsali pomalo da ne bi imali takvih (bar vecih) problema sa kozom.).ista postavka price uz jedinu razliku glede ishrane da sam slatko najrigoroznije smanjio, skoro pa izbacio klasicne slatkise.vecinu kilograma (oko 30) sam skinuo bez ama bas ikakve fizicke aktivnosti.ubacio sam sport u neka doba i za narednih pola godine skinuo tih jos desetak (znaci za oko pola godine skoro 30 kg skinuo samo gore navedenim promjenama u ishrani i razmisljanju).i da, vaga je jakobitan psiho faktor.znaci bez i najmanjeg problemasa viskom koze
Ne znam, kao sto rekoh ja sam sve tamanio i dan danas tamanim. Znaci, apsolutno nista nisam izbjegavao mada moram priznati da sam jednu stvar zaboravio gore navesti. Negdje na tom putu mrsanja sam postepeno poceo izbacivati hljeb iz upotrebe jer mi se cinio suvisnim (sto domaci sto kupovni). Znaci prije 4-5 godina hljeb sam jeo sa svim (npr. bilo mi nezamislivo jesti pomrfit bez hljeba). Danas je stanje takvo da hljeb jedem sa onim sa cim se bas mora npr. za pomazati, sendvic, sataras i sl. ali sada sve vrste krompira jedem bez hljeba (przen, pecen, kuhan), rizu jedem bez hljeba, meso jedem bez hljeba, mahunarke jedem bez hljeba (znaci 2 tanjira graha pokusam onako sam, ako ima salate jos bolje) itd.
Ne radi se tu o izbjegavanju nego mi je jednostavno hljeb tu sada suvisan. Ali kao sto rekoh, to sto sam volio i sto jos uvijek volim i jedem zasebno sve vrste jela od tijesta (sve vrste pita, pizza, peciva, tjestenina i sl.) to malo ko toliko voli pojesti
- biggrin
#4768 Re: Mrsanje - nacini ?
znaci samo slatko, al kategoricno izbaciti?
- Snake Eyes
#4769 Re: Mrsanje - nacini ?
prženjem ćeš poboljšati ukus što znači da ćeš gotovo sigurno pojesti veću količinu...biggrin wrote:neOtto_13 wrote: Sad bez zezanja . Piješ ti pivo ?
da li to vrijedi i za pržene bademe? oni su mi ok i mogao bih to konzumirati kao alternativuSnake Eyes wrote: Najzdravija "grickalica" su orasi, lješnjaci, bademi...kokice imaju jako visok glikemijski index, tko želi smršati treba ih izbjegavati.
zato ja sve jedem kašikom...malo se napatim sa pečenjem, ali vrijedi!choxnox wrote: Ne deblja ono sto ulazi na kasiku nego na viljusku
- duga puska
#4770 Re: Mrsanje - nacini ?
Fol je da u odredjenim fazama organizam sam reaguje i ne dozvoljava zajebanciju. Prva faza kad sam bio na svojoj dijeti je nekih 15 dana kada se,kao sto rece majstor sa -50 kg), gubi najviše na tezini. Najveći problem je izdrzati narednih 15-30 dana, nakon kojih se meni jednostavno smanjio kapacitet zeludca. To je najpozitivniji osjecaj bio kada naviknes organizam da ti je dovoljno pojesti te umanjene obroke jer jednostavno vise ne moze stati. Kasnije to sa mentalnom snagom postane rutina i kad se izgura tri mjeseca ti si drugi covjek. Znaci smanjivati 30+ tezinu treba kao cilj postaviti godinu dana i bukvalno se na dnevnoj bazi vagati. Stvarno covjek promjeni navike drastično, i ja sam tada hljeb smanjio na apsolutni minimum. Da, ja sam recimo izbacio sve sokove koji nisu prirodni,a i slatko sam nakon godine reducirao,jeo za praznike,rodjendane i ostale prigodne dogadjaje, ne svakodnevno da kazem. Lijepo je vezati aktivnost fizicku. Ma samo vuglaš i istrajnost. Ja evo opet moram pokrenuti sebe kao i tada prije petnaestak godina, zato se i hajcam ovim temama 
- ćiribiribela
#4771 Re: Mrsanje - nacini ?
Najbolje ne grickati 
- choxnox
#4772 Re: Mrsanje - nacini ?
Upravo to sto se tice zeluca i smanjenje njegovog kapaciteta. Meni je normalno prije bilo da cevape uvijek narucujem kao dvije petice i najedem se fino. Sada vala pojedem jednu peticu i kapak. Najedem se ko covjek od jedne.duga puska wrote:Fol je da u odredjenim fazama organizam sam reaguje i ne dozvoljava zajebanciju. Prva faza kad sam bio na svojoj dijeti je nekih 15 dana kada se,kao sto rece majstor sa -50 kg), gubi najviše na tezini. Najveći problem je izdrzati narednih 15-30 dana, nakon kojih se meni jednostavno smanjio kapacitet zeludca. To je najpozitivniji osjecaj bio kada naviknes organizam da ti je dovoljno pojesti te umanjene obroke jer jednostavno vise ne moze stati. Kasnije to sa mentalnom snagom postane rutina i kad se izgura tri mjeseca ti si drugi covjek. Znaci smanjivati 30+ tezinu treba kao cilj postaviti godinu dana i bukvalno se na dnevnoj bazi vagati. Stvarno covjek promjeni navike drastično, i ja sam tada hljeb smanjio na apsolutni minimum. Da, ja sam recimo izbacio sve sokove koji nisu prirodni,a i slatko sam nakon godine reducirao,jeo za praznike,rodjendane i ostale prigodne dogadjaje, ne svakodnevno da kazem. Lijepo je vezati aktivnost fizicku. Ma samo vuglaš i istrajnost. Ja evo opet moram pokrenuti sebe kao i tada prije petnaestak godina, zato se i hajcam ovim temama
A sto se kupovnih slatkisa i sokova tice, to inace nisam vala konzumirao ni prije. Dobro, znalo se pojesti i popiti ponekad nesto, ali da sam se recimo sedmicno kljukao tim jok, a sada jos i manje.
Bas sam sebi ostavio jedne hlace iz starih dana kao podsjetnik... majko mila razlike
-
moonca
#4773 Re: Mrsanje - nacini ?
...ne. izbaciti svebiggrin wrote:znaci samo slatko, al kategoricno izbaciti?
-- ne bacaj odjecu.
- biggrin
#4774 Re: Mrsanje - nacini ?
haj ti ovo ponovi...al na engleskom 
-
moonca
#4775 Re: Mrsanje - nacini ?
....
ammm.....
...no... help for you... 
ammm.....