IRAN

Post Reply
Opetja033

#4751 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Ili evo jos jednog primjera: tokom agresije na BiH cinjenica je da nas je IR Iran podrzavala bez ikakve rezerve, slalu su pomoc u naoruzanju, instruktorima, itd. Medjutim svojim sam usima slusao jednog visokog iranskog diplomatu kako na pitanje o stanju u Ceceniji (tada je kod njih buktio prvi rat, rahmetli Dudajev je jos bio ziv) odgovara u stilu da se mora postovati teritorijalni integritet Rusije, da se rijesenje mora naci koje ce prihvatiti obje strane, itd. A i mi i Ceceni muslimani, s tim sto su se Ceceni zamjerili njihovim glavnim saveznicima.

I nije problem Irana sto su oni sije. Ja sam prvi rekao da sam principijelan, te da podrzavam narod Bahreina (vecinski sijski) u borbi za njihova prava. Ali isto tako ne dopustam da mi sije iz Teherana prodaju muda za bubrege, sireci svoje geopoliticke interese pod plastom borbe za jedinstvo muslimana.
Obskurni

#4752 Re: IRAN

Post by Obskurni »

tesanj wrote:
Obskurni wrote:Jedni kažu da je Iran zlo a drugi kazu da je Amerika zlo.
Kako razlikovati te dvije strane kada ih samo ime razdvaja ? :D
prema kome je iran zlo, a prema kome je amerika zlo
Pa evo, iscitaj malo temu.
Primjeti uzorke ponašanja i postanja.
MUNAFIK

#4753 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

vodoprovodčik wrote:čim si protiv iranskog totalitarizma, odmah si za imperijalizam i cionizam :lol: :lol: :lol:
Pa u ovoj situaciji tao i jeste... Jer ovdje vecin rasprava je samo 'trazenje' opravdanja da ''deokrate i pravednici'' napadnu i '''' oslobode'''' iran i irance... naravno od mira i zivota, ali to niko ne govori javno...
vodoprovodčik

#4754 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

MUNAFIK wrote:
vodoprovodčik wrote:čim si protiv iranskog totalitarizma, odmah si za imperijalizam i cionizam :lol: :lol: :lol:
Pa u ovoj situaciji tao i jeste... Jer ovdje vecin rasprava je samo 'trazenje' opravdanja da ''deokrate i pravednici'' napadnu i '''' oslobode'''' iran i irance... naravno od mira i zivota, ali to niko ne govori javno...
kako jeste? objasni.
jeza u ledja

#4755 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

oridjidji wrote:
Nebih se baš složio da je sve onako kako mislis, pa Pakistan ima bombu, pa im američki avioni redovno sravne par sela sa zemljom u blizini afganistansko-pakistanske granice :)
Pakistanska vojska je institucija br. 1 u Pakistanu (kao sto je egipatska u toj zemlji), a zive na grbaci americkih poreznih platisa. Stoga ne treba da cudi sto dozvoljavaju Amerima da rade sta hoce u njihovoj avliji.
Iran da je prijetnja i da je sumnjiv Amerikanci bi već odavno podigli svoje lovce i priredili isto sranje. Izraelu je bitno da sačuva poziciju sile na geopolitičkom planu na Bliskom istoku i zato i ima zategnute odnose sa Turskom, a i sa Iranom jer oni rastu i sve više se upliču u prilike na Bliskom istoku.
Nije mi bas jasna podebljana recenica?? Nema neke logike. Izraelu je bitno da sacuva poziciju sile pa zato imaju zategnute odnose sa Turskom i Iranom??? :-) Sa Turskom imaju zategnute odnose jer su Turci tako htjeli, jer im je puko film da igraju fino sa agresivnom politikom Izraela.
Iran jeste prijetnja, naravno, a Amerika ne moze tek tako napasti X pozicija i ocekivati da je stvar zavrsena. Da mogu, davno bi to uradili.
Iran je pokazao da može destabilizovati Izrael i to da nemoraju da ga napadnu. Odavno oni sponzorišu Hezbollah tj. šiitski ogranak u Libanonu, koji je uspio ostati neporažen u zadnjem izraelsko-libanonskom sukobu, zbog čega je nekoliko generala izraelske armije moralo podnjeti ostavku.Iran je miroljubiva zemlja, veoma bogata prirodnim resursima, koja vlada sama sobom i štiti svoje interese i s toga je meta Amerike.
Iran je miroljubiva zemlja koja destabilizuje Izrael vojno pomazuci Hezbollah?? Izvini, ali ni ovo nema logike, odnosno pises stvari koje su kontradiktorne.

A sto se tice Saudijske Arabije, pa njeno prvo je ime bilo Britanska kraljevina Saudijska Arabija i danas su samo produžena ruka Londona i Washingtona na bliskom istoku, tako da njihovo mišljenje o Iranu je u saglasnosti sa britanskim i američkim stavom... Pa oni se nisu bunili ni desetogodisnjim sankcijama Iraku, a da negovorimo kakav je njihov mačehinski odnos prema mnogim zemljama u tome regionu, da negovorimo kakav je njihov odnos u prošlosti bio prema Palestini...
Sto se tice Saudijaca, bili oni produzena ruka ili ne (suvise pojednostavljeno objasnjeno) oni se ne podnose sa Iranom. Milijarde dolara su otisle za pomoc Iraku za vrijeme rata sa Iranom, i to ne samo od njih vec i od svih ostalih zalivskih zemalja. Nema tu puno polemike oko toga.
jeza u ledja

#4756 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

kratak_spoj wrote:
dakle većina su radikalni ekstremni fašisti koji biraju fašističku vladu koja je ubila 400 djece u Gazi 2008-2009 godine..jasno ko dan... :thumbup:
Da, kao i oni koji su izabrali fasistu Ahmedinadzada u Iranu, kao i oni sto izabrali fasisticki Hamas u Gazi. Isti kurac drugo pakovanje, samo imaju manje municije da ubijaju djecu drugih, no podje im za rukom ponekad.

naravno da ne žive, veliki borj ih je po Europi i USA gdje tamo svojim mafijaško-banditskim lobijima preko svojih poslušnika u tamošnjim vladama čine sve da ovako bude Palestincima u Svetoj Zemlji..
Bezobrazna i sovinisticka konstatacija. Iz tvog posta odise isti onaj duh koji vlada u "demokratskom" Iranu. Dakle, jevreji po Evropi i SAD imaju mafijasko-banditske lobije?? Izjava ravna nacistickoj propagandi. Vecinu jevreja po Evropi i Americi boli neka stvar za Izraelom i sta se tamo desava, a pogotovo za nekim "lobijima" koje ti spominjes. Cak sta vise, mnogi od njih se protive politici Izraela. I to ne govorimo o manjini. Da nije tako, bili bi u Izraelu, ne u Evropi/Americi.
, dakle na izborima tamo ne glasaju jevreji vec Izraelci. Razlika - drasticna!

razlika je baš drastična.. :-)

nakon što su protjerali milione Arapa iz Svete Zemlje, naselili jevreje iz cijelog svijeta, i što su ti izraelci danas drugo nego jevreji !? čuj izraelci :-)
Tesko ti razumjeti sta ja napisano?

Na izborima u Izraelu glasaju Izraelci, kao sto na izborima recimo u Italiji glasaju Italijani. Ne kazes za Italiju - "katolici su izabrali Berlusconija", vec Italijani, jer ne zive svi katolici u Italiji. Kada kazes da su "jevreji izabrali fasisticku vlast u Izraelu" time namjerno zelis konstatovati upravo ono iz pocetka tvog citiranog posta - a to je da su "jevreji fasistoidan narod".

I sta sad ja trebam s tobom normalno dalje da pricam?
jeza u ledja

#4757 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

kiky wrote:iran ima svoju kulturu i svoj specifičan model društvenog uređenja ...
isto kao i ostatak tog dijela svijeta ...
perverzno je montirat njima demokratije zapadnog modela ...
nešto takvo imamo u iraku, libiji, egiptu pa nema teorije da profunkcioniše ...
nije neka nacija kriva ako nema zapadni sistem državnog uređenja, a to zapad implicitno protura kroz svoje medijske pamflete ....
elem ...
iran samo reba ostavit na miru i riješen problem ...
nije se iran americi i izraelu navalio na kosti nego oni njemu ...
( a da u iranu ima loših stvari, pa ima, vjerovatno puno, a gdje ih to nema ... ) ...
sve u svemu, nebi volio da iran završi poput iraka ...
Pazi. Cijela idiotska prica oko "sirenja demokratije" je krenula od Busheve administracije i napada na Afganistan i Irak. SAD su uvijek furale tu pricu, ali nikad nisu napadale zemlju samo da bi "sirili demokraciju". Nekad su cak radili upravo suprotno (kad zemlja izglasa nekog ko ce mozda naginjati Sovjetima). Ali nikad nije bila glupa prica - kao idemo napast nekoga da bi uveli demokratiju. Cak sta vise, ni napadi na Irak i Afganistan nisu bili zbog toga (naravno), mislim, prica je bila kao Afganistan - talibani - Al Kaida, a ovamo Irak - Saddam Hussein, opasni su, hajmo ih napast, a USPUT cemo siriti demokratiju, jer to kao valja i za njih i za nas. Bush, posto je tu bio samo blecak, je stavio pricu o demokratiji kao paravan da je proda glasacima.
No niko ziv, cak ni onaj najzatucaniji debeli seljacina iz americke picke materine nije mislio da Ameri idu u Afg i Irk radi "sirenja demokratije" vec prvenstveno radi mlacenja terorista i potencijalne prijetnje americkim interesima. Oni malo inteligentniji su znali da se tamo ide prvenstveno radi ekonomskih interesa (bar to vrijedi za Irak). A oni jos inteligentniji su shvatali da ti ekonomski interesi nisu samo nafta i sirovine, vec vojno-industrijski aparat koji je na ovom zaradio silnu lovu.

Uglavnom, cijela se ta prica poslije svela na "sirenje demokratije", pogotovo kad se uvidjelo da su u govnima do guse u Iraku i da je vojni poraz rezima najlakse postici, a sprjecavanje kaosa u zemlji mnogo teze. Poslije se to svelo na - "mi smo tu da pomognemo demokratske procese".

Ta "demokratska" prica se (pogotovo u inostranstvu) preuzela kao simbol arogantnosti Amerike u svojim intervencijama u svijetu, a istina je da gotovo niko nikad, bilo da se radi o vlastima, javnom mijenju u Americi ili u drugim zemljama, vlasti u Iraku, Afganistanu, te njenom javnom mijenju, ili trecim zemljama, dakle niko nije smatrao niti mislio da su Ameri tu radi "demokratije". Svi su znali da je prica malo kompklikovanija, a opet, cijelo vrijeme se u medijima fura prica o "sarenoj lazi o demokratiji u koju su mnogi povjerovali".

Nemojte se zavaravati pa misliti da je "sirenje demokratije" u Iranu nesto sto je Amerikancima prioritet, cak ni onima koji bi rado Iran napali, a oni su u debeloj manjini.
jeza u ledja

#4758 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

MUNAFIK wrote:
Nije, covjece kako ne shvatas???!! Niko, ja mislim doslovce niko na ovoj temi nije rekao da Iran treba napasti i "osloboditi". Haj sto Iranci imaju fobiju da ce ih neko napasti, al sto i ti? :-)

@ Opetja033, odlicni postovi! :thumbup:
zakonpera

#4759 Re: IRAN

Post by zakonpera »

Opetja033 wrote:
nikad_vise wrote:Kako te bolan nije sramota podrzavati jednu imperijalisticku tvorevinu koja ima sve karakteristike nacisticke njemacke i koja u ime milion nekih glupih razloga pobi milione ljudi sirom svijeta sve uz blagoslov tebe i takvih kao sto si ti.Kako te nije sramota podrzavati na jedan takav nacin zemlju koja na svaki moguci nacin i u svakoj mogucoj bliskoistocnoj zemlji nastoji izazvati gradjanski rat.U egiptu se digao narod i pobijedio je naoruzanu vojsku,isto tako i u tunisu.Libiju nebi komentarisao jer ono nema veze sa arapskim proljecem kao i problem sirije.U Siriji pobuna nije pocela narodnim buntom nego zapadnom propagandom i ubacivanjem placenika na teren.Iran i hizbollah jedino i nastoje pomoci palestincima koji su usput sunniti posto vidim da ti je jako stalo do te podjele.Meni je svejedno dali je siit ili sunit,to su ljudi od krvi i mesa koje amerika svakodnevno koristi kao topovsko meso i ti to podrzavas.Iranski rezim je sigurno demokraticni od svih arapskih despotija koje opstaju jer se lizu sa cionistima i rade za njihove ciljeve.
RIB – Izraelske novine Jedijut Ahranut su objavile da je Izrael dao sirijskim militantima u posjed antitenkovske rakete.

Prema izvještaju sirijske televizije, rakete tipa Šipon B-300 isporučene su sirijskim militantima nakon zahtjeva Burhana Galivana, predsjednika tzv. Nacionalnog opozicionog vijeća Sirije. Novine navode da su rakete prebačene u Siriju uz pomoć automobila pojedinih diplomata iz Libana i Turske. Prije toga rakete su uz pomoć italijanskih aviona prebačene na aerodrome u Bejrut. Izraelski izvori prenose da sirijske militantne grupacije koriste ove rakete u borbi protiv sirijske vojske u gradu Homsu i Adlibu.
Da pocnemo odmah sa ovim clankom: nigdje nisam uspio da nadjem orginalni clanak koji je navodno izasao u Yedioth Ahronothu vezano za te rakete. Nisam cak uspio da nadjem ni druge (neiranske agencije) koje tu vijest prenose. Jedino sto se pojavljuje jeste ovo sto si ti prenio, obzirom na izvor koji je sve samo ne vjerodostojan u ovom slucaju - mozes baciti niz vodu.

Idemo dalje: kako se ti stvari lijepo poredao u svojoj glavi:
dakle tamo gdje su pali despoti koji su bili prozapadno orijentisani - njih je skinuo narod
tamo gdje padaju despoti koji nisu bas po ukusu Zapada - e njih su skinuli cionisti, Masoni, krscanski fundamentalisti, Marsovci i ko vec sve ne.
Tirani su tirani. Niko ne bi napao Libiju da kreten nije poslao borbene avione na par stotina demonstranata. Niko ne bi napao Libiju da kreten tokom prve kontraofanzive rezima nije javno govorio kako u Benghaziju nece ostati kamen na kamenu. Sram te bilo sto se krijes iza zivota Arapa a branis trenutno najveceg krvoloka tih istih Arapa (ne, ne govorimo o Obami ili Izraelu nego o Assadu). Za razliku od tebe ja sam principijelan i nisam zaslijepljen mrznjom - kao sto pozdravljam borbu za slobodu naroda u Egiptu, Tunisu, Libiji i Siriji - tako isto podrzavam sijsku vecinu u Bahrainu koja se bori protiv sunijske dinastije. Iako se ni po kakvim parametrima krvolok u Siriji ne moze mjeriti sa vladajucom dinastijom u Bahreinu. U Siriji je muslimani cine apsolutnu vecinu, ali su pod brutalnom cizmom nemuslimanske klike (nijedan ucenjak Ehlu Sunneta alevite ne smatra muslimanima) koja ne cini vise od 6-7% od ukupne populacije Sirije. Misli Assad jr da ce mu poci za rukom da od Homsa napravi ono sto mu je babo napravio od Hame '82? Nece moci. Zavrsice kao i Gadafi, samo sto ce Assadov rezim pruzati jos brutalniji otpor svjestan da nema sta izgubiti. Iran polako gubi konce iz svojih ruku, a nakon arapskog proljeca izgubili su i kompas jer su svjesni da vise ne mogu igrati na kartu da su jedina islamska republika. Islamske velesile poput danas Turske a sutra Egipta preuzimaju svoje mjesto na geopolitickom planu - mjesto koje IR Iran nikada nece moci imati zbog milion razloga. Zbog toga sve ostrija kritika Irana naspram Turske. Hamas vec okrece ledja Iranu i Siriji zbog onoga sto Assad radi civilima sunnijama. Zbog toga je ove sedmice potpisan o prijelaznoj vladi izmedju Hamasa i PLO. Dakle i Hamas se distancira od Irana. Covjece, civili ginu u toj Siriji, djeca, starci, zene... od nemuslimanske cizme. I ti ih branis, dok su ti na drugoj strani usta puna islamskog jedinstva i unutar islamskog dijaloga. Licemjerno, kao i kompletna vanjska politika IR Iran.
Pojma ti nemas..doso sam ovo do slucaja o Libiji i dalje sam presto citat jer vidim da su ti novine isprali mozak i da veze nemas o stvarnim desavanjima. U Libiji nisu bili u pitanju demonstranti vec nauruzana banda i placenici sa oklopnim vozilima i protiv avionskim nauruzanjem, bacacima, nauruzani do zuba..a zna se tacno da su nauruzani od Egipta..opet cionisticko maslo. Ti nauruzani do zuba "demonstranti" su napali Drzavu a Drzava je digla avione da se zastiti a naravno medijska propaganda ce to reci da je pucala po demonstrantima.
Opetja033

#4760 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

zakonpera wrote:Pojma ti nemas..doso sam ovo do slucaja o Libiji i dalje sam presto citat jer vidim da su ti novine isprali mozak i da veze nemas o stvarnim desavanjima. U Libiji nisu bili u pitanju demonstranti vec nauruzana banda i placenici sa oklopnim vozilima i protiv avionskim nauruzanjem, bacacima, nauruzani do zuba..a zna se tacno da su nauruzani od Egipta..opet cionisticko maslo. Ti nauruzani do zuba "demonstranti" su napali Drzavu a Drzava je digla avione da se zastiti a naravno medijska propaganda ce to reci da je pucala po demonstrantima.
E moj ekspertu,
nije to bilo prije 15 godina pa da mozes pokusati na foru uhvatiti. Vrlo dobro znamo da su desetine hiljada ljudi demonstrirale u Benghaziju i Tripoliju, da su maltene masakrirani od strane Gadafijevog rezima. Na pocetku nisu imali nista od naoruzanja, tek nakon sto je rezim otjeran iz Benghazija i sjeveroistoka Libije dokopali su se nesto naoruzanja. Ako su bili tako dobro naoruzani, kako objasnjavas cinjenicu da ih je slaba libijska armija (Gadaffi uopce nije razvijao vojsku iz straha od vojnog udara, i sam je tako dosao na vlast) razbucala u zapadnim i centralnim dijelovima zemlje. Je li cinjenica da je ubijao civile tokom demonstracija? Jeste. Svi mediji, od Al Jazeere pa do CNN-a su javili da je bombardovao borbenim avionima te iste demonstrante. Javljali su se civilni Libijci iz Tripolija i pricali istu stvar. Zasto si tako licemjeran? NATO je cionisticki pijun, samim time mi smo ovdje po Sarajevu sami granatirali sebe na Markalama da bi izazvali vojne udare, izmislili smo 8000 ljudi u Srebrenici iz istih razloga, a zene Srebrenice su placenice koje zive od toga da medijima pricaju ono sto cionisti i NATO zeli cuti. Zvuci degutantno zar ne? E pa u cemu je razlika? Zasto si toliko licemjeran da na jednoj strani podrzavas NATO udare u BiH i Srbiji a na drugoj strani svaku NATO intervenciju nazivas cionistickom zavjerom. Gadi mi se ta dvolicnost i nedosljednost. Fuj..

Zasto zene Srebrenice nisu placenice a onaj jadnik iz Tripolija kome je pola familije pobijeno jer su demonstrirali (osnovno ljudsko pravo) - jeste placenik? Zato sto si ti osjetio Milosevicevu i Karadzicevu cizmu a nisi osjetio cizmu njihovog havera Gadaffija. Dobio je bas ono sto je zasluzio, iskreno sam uzivao gledajuci snimke njegovog hapsenja a onda poslije one fotke iz hladnjace.

Kakav Egipat spominjes u kontekstu izraelskih placenika? Pa Izrael je bio taj koji je bio protiv revolucije u Egiptu, danas imaju MB i selefije koje drze 70% mjesta u parlamentu. Znali su sta ce ih snaci ako Mubarak ode i bili su u pravu. Mubarak im je jeo iz ruku a oni iz nekog misticnog razlgoa hoce islamiste na vlasti koji se zalazu za unistenje Izraela?

Gomila gluposti i teorija zavjere bez ijednog konkretnog dokaza i argumenta.
Marketa24

#4761 Re: IRAN

Post by Marketa24 »

Opetja033 wrote:
E moj ekspertu,
nije to bilo prije 15 godina pa da mozes pokusati na foru uhvatiti. Vrlo dobro znamo da su desetine hiljada ljudi demonstrirale u Benghaziju i Tripoliju, da su maltene masakrirani od strane Gadafijevog rezima. Na pocetku nisu imali nista od naoruzanja, tek nakon sto je rezim otjeran iz Benghazija i sjeveroistoka Libije dokopali su se nesto naoruzanja. Ako su bili tako dobro naoruzani, kako objasnjavas cinjenicu da ih je slaba libijska armija (Gadaffi uopce nije razvijao vojsku iz straha od vojnog udara, i sam je tako dosao na vlast) razbucala u zapadnim i centralnim dijelovima zemlje. Je li cinjenica da je ubijao civile tokom demonstracija? Jeste. Svi mediji, od Al Jazeere pa do CNN-a su javili da je bombardovao borbenim avionima te iste demonstrante. Javljali su se civilni Libijci iz Tripolija i pricali istu stvar. Zasto si tako licemjeran? NATO je cionisticki pijun, samim time mi smo ovdje po Sarajevu sami granatirali sebe na Markalama da bi izazvali vojne udare, izmislili smo 8000 ljudi u Srebrenici iz istih razloga, a zene Srebrenice su placenice koje zive od toga da medijima pricaju ono sto cionisti i NATO zeli cuti. Zvuci degutantno zar ne? E pa u cemu je razlika? Zasto si toliko licemjeran da na jednoj strani podrzavas NATO udare u BiH i Srbiji a na drugoj strani svaku NATO intervenciju nazivas cionistickom zavjerom. Gadi mi se ta dvolicnost i nedosljednost. Fuj..

Zasto zene Srebrenice nisu placenice a onaj jadnik iz Tripolija kome je pola familije pobijeno jer su demonstrirali (osnovno ljudsko pravo) - jeste placenik? Zato sto si ti osjetio Milosevicevu i Karadzicevu cizmu a nisi osjetio cizmu njihovog havera Gadaffija. Dobio je bas ono sto je zasluzio, iskreno sam uzivao gledajuci snimke njegovog hapsenja a onda poslije one fotke iz hladnjace.

Kakav Egipat spominjes u kontekstu izraelskih placenika? Pa Izrael je bio taj koji je bio protiv revolucije u Egiptu, danas imaju MB i selefije koje drze 70% mjesta u parlamentu. Znali su sta ce ih snaci ako Mubarak ode i bili su u pravu. Mubarak im je jeo iz ruku a oni iz nekog misticnog razlgoa hoce islamiste na vlasti koji se zalazu za unistenje Izraela?

e moj strucnjaku jel se sjecas demonstracija u Beogradu kad su skinuli Milosevica
demonstracijama - pa kad se sve zavrsilo onaj glavni iz Buldozera
u intervju-u govorio kako su isli u Madjarsku prije demonstracija pa ih Amerikanci
ucili kako ce mase pokrenuti i novcano ih pomagali za stampanje propagandnog materijala
i ostalih potrebstina
Korisničkoime

#4762 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

MUNAFIK wrote:
Griješiš ali debelo barem kad sam ja u pitanju mene i jeste strah da će Ameri napasti Iran i "demokratizirati" ga u svom već poznatom stilu koji zemlju baci 20 godina unazad. Pri tome meni uopšte nije žao režima, ni mula, ni ajatola nego naroda koji će opet najviše ispaštati. Po meni sadašnji režim kao ni mule ni ajatole nije puno briga za narod oni se doslovno s njihovom sudbinom kockaju. Vodi se unutrašnja politička borba između ajatola koji u biti imaju vlast u rukama i reformatora kao što su Mir Hossein Mussawi, Mohsen Rezai i Mehdi Karroubi pri čemu ajatole i režim ne igraju poštenu igru i doslovce koriste sve kako bi ostali na vlasti uključujući i pucanje po svom narodu - što po meni pokazuje da im uopšte do tog istog naroda nije ni stalo. Zaoštravanje prilika u vanjskoj politici je po meni također nešto što je režimu i ajatolama više nego dobro došlo po sistemu sve prisutnog vanjskog neprijatelja zbog kojeg je potrebno bez pogovorno jedinstvo što smo i mi praktikovali u SFRJ. Atomska bomba je njima u biti samo još jedan garant više njihovog ostanka na vlasti bez obzira šta vlastiti narod htjeo. Izlaza ima a to je da se posluša većinska volja iranskog naroda što ajatole neće jer svaku promjenu vide kao prijetnju njihovom sadašnjem položaju. Promjene ne moraju značiti da će se istom cijelo državno uređenje mijenjati one mogu biti začetak i promjena državnog uređenja ali i ne moraju uglavnom do naroda je ali mu treba pustiti njegovu volju.
Da jedno raskrstimo i sa tim kako Iran nikad nikoga 300 godina nije napao, Iran je aktivno sa pripadnicima revolucionarne garde kao oružane formacije Iranske države učestovao i Libanonskom građanskom ratu te se sukobio i ubijao i Sirijce (Amal milicija) kao i Libanonce pa i Palestince. U biti je se taj rat vodio oko toga ko će imati prevlast u Libanonu Sirija ili Iran (kao i o izvozu iranske islamske revolucije) dok Libanonce one kojima ta zemlja i pripada niko ništa nije ni pitao. Da napomenem negativna uloga Izraela u svemu mi je itekako jasna.
Korisničkoime

#4763 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

Marketa24 wrote:
Opetja033 wrote:
E moj ekspertu,

e moj strucnjaku jel se sjecas demonstracija u Beogradu kad su skinuli Milosevica
demonstracijama - pa kad se sve zavrsilo onaj glavni iz Buldozera
u intervju-u govorio kako su isli u Madjarsku prije demonstracija pa ih Amerikanci
ucili kako ce mase pokrenuti i novcano ih pomagali za stampanje propagandnog materijala
i ostalih potrebstina
Sram ih bilo trebali su Slobu ostaviti na vlast baš je lik bio super uh ti imperijalisti :-) :-)
Amri su bombardirali Slobu naravno je da će biti protiv njega, meni Slobe nije žao kome jeste šta mu ja mogu. Ovdje ti čovjek govori da nema logike da neko podržava svrgnuće prijateljski nastrojenog lidera (iako to nije uvijek bio ) kako bi doveo MB i selefije koji se zalažu za njegovo uništenje. Po toj logici Izrael je doveo svoje neprijatelje na vlast u Egiptu a svrgnuo svog saveznika. :? :-) .
Doduše ima i ona teorija kako Izrael hoće totalni haos u svijetu koja je povezana sa teorijom sudnjeg dana i dolaskom dedžala ako se neko vodi time pri ocjenjivanju politike e onda laku noć.
alibegoa

#4764 Re: IRAN

Post by alibegoa »

Korisničkoime wrote: Doduše ima i ona teorija kako Izrael hoće totalni haos u svijetu koja je povezana sa teorijom sudnjeg dana i dolaskom dedžala ako se neko vodi time pri ocjenjivanju politike e onda laku noć.
A ne, ne, ne, malo si se zbunio, to je Ahmedinedžad, njegova sekta vjeruje u to i radi na tome.
majoneza

#4765 Re: IRAN

Post by majoneza »

oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Momak mescini kudos je dobro napisao.

Iran zeli nuklearnu bombu ne radi rusenja Izraela, naravno, vec radi vlastite zastite. Isti je slucaj sa svim ostalim zemljama koje su izradile ili zele nuklearku. Nuklearna bomba omogucava nenapadanje i to je sve sto Iran zeli. Nuklearna bomba je opasnost za druge samo u slucaju potpune kataklizme i mogucnosti potpunog vojnog poraza ili okupacije neke zemlje.

No fazon je u tome sto to onda za Izrael i za SAD znaci - da od trenutka kada Iran nabavi bombu - mogucnost pritiska na njih izmedju ostalih prijetnjom potpunog vojnog poraza nije vise moguca. Od trenutka kada Iran nabavi bombu on ce moci raditi mnogo vise i biti mnogo agresivniji u regionu nego do sada, na isti nacin kao sto je i Izrael danas. Od trenutka kada jedna zemlja ima nuklearnu bombu, ona bez prevelike bojazni moze ispoljavati agresivnije svoju spoljnu ili ekonomsku politiku. U tome je problem! U tome je problem, kada imate zemlju koja sasvim otvoreno izrazava zelju za unistenjem druge zemlje u svom susjedstvu. U tome je problem kada u njenom okruzenju postoje i druge zemlje koje ne gledaju bas blagonaklono na Iran (tipa Saudijska Arabija) i zalivske zemlje.

Da to nije tako, odnosno da rezim u Iranu nije neprijateljski raspolozen prema drugima (a jeste, od samog svoga nastanka), prica o nuklearnom oruzju i njegovoj opasnosti u ovoj zemlji ne bi ni postojala!
Nebih se baš složio da je sve onako kako mislis, pa Pakistan ima bombu, pa im američki avioni redovno sravne par sela sa zemljom u blizini afganistansko-pakistanske granice :)

Iran da je prijetnja i da je sumnjiv Amerikanci bi već odavno podigli svoje lovce i priredili isto sranje. Izraelu je bitno da sačuva poziciju sile na geopolitičkom planu na Bliskom istoku i zato i ima zategnute odnose sa Turskom, a i sa Iranom jer oni rastu i sve više se upliču u prilike na Bliskom istoku. Iran je pokazao da može destabilizovati Izrael i to da nemoraju da ga napadnu. Odavno oni sponzorišu Hezbollah tj. šiitski ogranak u Libanonu, koji je uspio ostati neporažen u zadnjem izraelsko-libanonskom sukobu, zbog čega je nekoliko generala izraelske armije moralo podnjeti ostavku.Iran je miroljubiva zemlja, veoma bogata prirodnim resursima, koja vlada sama sobom i štiti svoje interese i s toga je meta Amerike.

A sto se tice Saudijske Arabije, pa njeno prvo je ime bilo Britanska kraljevina Saudijska Arabija i danas su samo produžena ruka Londona i Washingtona na bliskom istoku, tako da njihovo mišljenje o Iranu je u saglasnosti sa britanskim i američkim stavom... Pa oni se nisu bunili ni desetogodisnjim sankcijama Iraku, a da negovorimo kakav je njihov mačehinski odnos prema mnogim zemljama u tome regionu, da negovorimo kakav je njihov odnos u prošlosti bio prema Palestini...
Pakistan ima bombu :lol:
Pa to je sve sto imaju.
Pa bolje su bili naoruzani portiri u bivsoj SFRJ od njihove vojske.
Ne napreduju vojno kao iran,u tome je problem.
fidoremilienko

#4766 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

John Perkins - Ispovijest ekonomskog ubice! :D Hajde de, malo knjigu u ruke, a ne samo šupljaka :)
simpozijum delirijum

#4767 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

fidoremilienko wrote:John Perkins - Ispovijest ekonomskog ubice! :D Hajde de, malo knjigu u ruke, a ne samo šupljaka :)
fakat moram naruciti tu knjigu ali sam gledao njegove intervjue na YouTube ( imate masu videa koje je Perkins odradio )
samo ukucajte ; John Perkins
covjek sve fino objasnio , pokajnik kojem su se oci otvorile
i jos jedna analiza sta moze biti i kakav belaj moze nastati ako napadnu Iran
zloglasne Ruske protu-brodske rakete 'Sunburn" i 'Moskit", koje Iranci imaju gomilu i proizvode ih po licenci koju su klepili iz Ukrajine, ti Iranci su prave lopuze :D i dobro se snalaze i naravno kupili su masu i Kineskih raketa nista slabijih od Ruskih , tako da USA i ostali brodovi bolje da ostanu bar 500 kilometara daleko ili inace ?
http://www.informationclearinghouse.inf ... e30482.htm
amoninan

#4768 Re: IRAN

Post by amoninan »

majoneza wrote:
oridjidji wrote:
jeza u ledja wrote:Momak mescini kudos je dobro napisao.

Iran zeli nuklearnu bombu ne radi rusenja Izraela, naravno, vec radi vlastite zastite. Isti je slucaj sa svim ostalim zemljama koje su izradile ili zele nuklearku. Nuklearna bomba omogucava nenapadanje i to je sve sto Iran zeli. Nuklearna bomba je opasnost za druge samo u slucaju potpune kataklizme i mogucnosti potpunog vojnog poraza ili okupacije neke zemlje.

No fazon je u tome sto to onda za Izrael i za SAD znaci - da od trenutka kada Iran nabavi bombu - mogucnost pritiska na njih izmedju ostalih prijetnjom potpunog vojnog poraza nije vise moguca. Od trenutka kada Iran nabavi bombu on ce moci raditi mnogo vise i biti mnogo agresivniji u regionu nego do sada, na isti nacin kao sto je i Izrael danas. Od trenutka kada jedna zemlja ima nuklearnu bombu, ona bez prevelike bojazni moze ispoljavati agresivnije svoju spoljnu ili ekonomsku politiku. U tome je problem! U tome je problem, kada imate zemlju koja sasvim otvoreno izrazava zelju za unistenjem druge zemlje u svom susjedstvu. U tome je problem kada u njenom okruzenju postoje i druge zemlje koje ne gledaju bas blagonaklono na Iran (tipa Saudijska Arabija) i zalivske zemlje.

Da to nije tako, odnosno da rezim u Iranu nije neprijateljski raspolozen prema drugima (a jeste, od samog svoga nastanka), prica o nuklearnom oruzju i njegovoj opasnosti u ovoj zemlji ne bi ni postojala!

Iran da je prijetnja i da je sumnjiv Amerikanci bi već odavno podigli svoje lovce i priredili isto sranje. Izraelu je bitno da sačuva poziciju sile na geopolitičkom planu na Bliskom istoku i zato i ima zategnute odnose sa Turskom, a i sa Iranom jer oni rastu i sve više se upliču u prilike na Bliskom istoku. Iran je pokazao da može destabilizovati Izrael i to da nemoraju da ga napadnu. Odavno oni sponzorišu Hezbollah tj. šiitski ogranak u Libanonu, koji je uspio ostati neporažen u zadnjem izraelsko-libanonskom sukobu, zbog čega je nekoliko generala izraelske armije moralo podnjeti ostavku.Iran je miroljubiva zemlja, veoma bogata prirodnim resursima, koja vlada sama sobom i štiti svoje interese i s toga je meta Amerike.

Pakistan ima bombu :lol:
Pa to je sve sto imaju.
Pa bolje su bili naoruzani portiri u bivsoj SFRJ od njihove vojske.
Ne napreduju vojno kao iran,u tome je problem.
:lol: :-)

Pakistanske vojne snage, u skaldu s svojom doktrinom, nisu ništa lošije opremljene od iranske vojske, i imaju sasvim solidnu vojnu industriju koja od 2006 konstantno bilježi rast u izvozu. Razlika u vojnom budžetu je tek nedavno prešla u korist Irana za 2 milijarde.
jefferson

#4769 Re: IRAN

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
fidoremilienko wrote:John Perkins - Ispovijest ekonomskog ubice! :D Hajde de, malo knjigu u ruke, a ne samo šupljaka :)
fakat moram naruciti tu knjigu ali sam gledao njegove intervjue na YouTube ( imate masu videa koje je Perkins odradio )
zloglasne Ruske protu-brodske rakete 'Sunburn" i 'Moskit", koje Iranci imaju gomilu i proizvode ih po licenci koju su klepili iz Ukrajine, ti Iranci su prave lopuze :D i dobro se snalaze i naravno kupili su masu i Kineskih raketa nista slabijih od Ruskih , tako da USA i ostali brodovi bolje da ostanu bar 500 kilometara daleko ili inace ?
Aha, a inace ruska vojna oprema je toliko pozudana da je to ono strasno.
Pogotovo vojan oprema koja nikad nije bila isporbana.
simpozijum delirijum

#4770 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:
Aha, a inace ruska vojna oprema je toliko pozudana da je to ono strasno.
Pogotovo vojan oprema koja nikad nije bila isporbana.
nedo Bog da vidimo koliko je pouzdana ta tehnologija jer ce hiljade i USA i Iranskih vojnika i mornara platiti glavom
uz mnogobrojne civile
evo reklamni video Iranske vojne industrije , negdje oko 2 minute imate i slike zloglasnoga
"Sunburn" i ostali protubrodskih raketa koje sada Iranci sami proizvode i usavrsavaju
5 flota bi nestala za jedno sat vremena kao organizovana formacija jer Iranci nebi ispalili samo par projektila , vec salve i salve od desetina raketa za par minuta
gdje bi Iranci bili da nemaju sankcije i da imaju bolju vlast , bili bi velesila u svakome pogledu ;

alibegoa

#4771 Re: IRAN

Post by alibegoa »

nedo Bog da vidimo koliko je pouzdana ta tehnologija jer ce hiljade i USA i Iranskih vojnika i mornara platiti glavom
uz mnogobrojne civile
evo reklamni video Iranske vojne industrije , negdje oko 2 minute imate i slike zloglasnoga
"Sunburn" i ostali protubrodskih raketa koje sada Iranci sami proizvode i usavrsavaju
5 flota bi nestala za jedno sat vremena kao organizovana formacija jer Iranci nebi ispalili samo par projektila , vec salve i salve od desetina raketa za par minuta
gdje bi Iranci bili da nemaju sankcije i da imaju bolju vlast , bili bi velesila u svakome pogledu ;

E samo zbog ovakvih prognoza bi volio da se dolje zarati, pa da vidite koja će flota "nestati"
Mr. Brightside

#4772 Re: IRAN

Post by Mr. Brightside »

vojne baze :roll:
Image
jeza u ledja

#4773 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Mr. Brightside wrote:vojne baze :roll:
Image
Jebo sliku svoju ako ova mapa nije petnaest puta postavljena vec na ovoj temi. :zoka:
Mr. Brightside

#4774 Re: IRAN

Post by Mr. Brightside »

jest :lol:
nekako je vrijedi postaviti svaki put kad se spomene rat :roll:
azurna_obala

#4775 Re: IRAN

Post by azurna_obala »

Hajde kad već pričate toliko o Iranu, nek neko šta napiše o Kurdima u Iranu, položaju, stavovima, rješenjima...itd?
Hvala
:D :D
Post Reply