Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#4751 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

jefferson wrote:
dileja wrote:
jefferson wrote: Da, kako god okrenes bolej rjesenje za zimu. Ja sad upravo stavio zimske gume sa novim felgama, ali nigdje za zivu glavu nisam mogao naci celicne felge.
alooo ti si "gazda"
što nisi kupii nove felge u servisu, tamo imaju sigurno

btw kakvu li kaltačinu voziš kad ni felge ne možeš naći
Golf 1.4 :lol:
Sa samorotirajucim gumama i tockovima, optimalnim optima uljem i akOmulatorom s neslucenim brojem miliAmpera, o ampersahatima i dekikama da se ne prica. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4752 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

gledao sam ovih dana gume po autima
što skuplje i bjesnije auto te jeftinije i oronutije to je veća vjerovatnoća da će imati ljetne gume

izgleda da zlatna sredina 5000-25000 mijenja gume :D ili barem drži zimske :D
condy

#4753 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Da se sankcioniše visokim novčanim kaznama vožnja na ljetnim gumama, niko ne bi vozio na ljetnim gumama.
jrambo

#4754 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jrambo »

Zainteresovan sam za Vredestein Wintrac 4 Extreme u veličini 235/65 R17, ima li neko iskustvo sa ovom gumom?
Ako ne volio bih cuti misljenja ako nista :)
Hvala
Better Man

#4755 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

condy wrote:Da se sankcioniše visokim novčanim kaznama vožnja na ljetnim gumama, niko ne bi vozio na ljetnim gumama.
Isto tako treba i one koji voze ljeti na zimskim, jer te gume zimi više nisu ono što bi trebale da budu.
citroen xm

#4756 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

jrambo wrote:Zainteresovan sam za Vredestein Wintrac 4 Extreme u veličini 235/65 R17, ima li neko iskustvo sa ovom gumom?
Ako ne volio bih cuti misljenja ako nista :)
Hvala

Konkretno sa tom ne, ali Vredestein je odlična marka guma i mislim da neće biti fule.

Imam iskustvo sa cjelogodišnjom Vredestenin Quatrac gumom prečnika 15. Pokazala se odlično i evo nakon 40+ hiljada ima zavidnu šaru tako da će izdržati još nekih 20000 dok ne dođe na zakonski minimum. Na putu nije pokazala neke posebne slabosti, tako da zimska za zimu može biti samo još bolja.
condy

#4757 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Better Man wrote:
condy wrote:Da se sankcioniše visokim novčanim kaznama vožnja na ljetnim gumama, niko ne bi vozio na ljetnim gumama.
Isto tako treba i one koji voze ljeti na zimskim, jer te gume zimi više nisu ono što bi trebale da budu.
:thumbup:
s@mson

#4758 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by s@mson »

Vozio sam do sada na "provjerenim" markama guma, sava pa onda dunlop (stare dvije godine) i ostale marke...
Ovu zimu odlucio i ulozio oko 700 KM u 4 kontinentala i jedva cekao ovo malo snijega i ja na put...
Sta reci osim da nisam ni osjetio snijeg, bljuzgavicu, vodu na cesti...
Uzitak i prije svega osjecaj sigurnosti... Vrijede...
jrambo

#4759 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jrambo »

citroen xm wrote:
Konkretno sa tom ne, ali Vredestein je odlična marka guma i mislim da neće biti fule.

Imam iskustvo sa cjelogodišnjom Vredestenin Quatrac gumom prečnika 15. Pokazala se odlično i evo nakon 40+ hiljada ima zavidnu šaru tako da će izdržati još nekih 20000 dok ne dođe na zakonski minimum. Na putu nije pokazala neke posebne slabosti, tako da zimska za zimu može biti samo još bolja.
Hvala,
mislim da cu se odluciti za tu marku nekako mi je odgovarajući odnos cijene i kvalitete :)
amar1994

#4760 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

s@mson wrote:Vozio sam do sada na "provjerenim" markama guma, sava pa onda dunlop (stare dvije godine) i ostale marke...
Ovu zimu odlucio i ulozio oko 700 KM u 4 kontinentala i jedva cekao ovo malo snijega i ja na put...
Sta reci osim da nisam ni osjetio snijeg, bljuzgavicu, vodu na cesti...
Uzitak i prije svega osjecaj sigurnosti... Vrijede...
:thumbup:
Matzan

#4761 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Matzan »

Trebam ovih dana da kupim sve 4 zimske gume, pa bih zamolio nekoga ko se dobro razumije u ovu problematiku da mi pomogne u odabiru. Nadam se da će se javiti neko ko nije tu da reklamira određenog proizvođača i firmu.
Evo nekoliko pitanja:

- Zimska guma vs All seasons?
Ono što sam uspio pročitati na internetu kaže da je all seasons guma po karakteristikama bliže ljetnjoj nego
dobroj zimskoj gumi.

- Proizvođač: Goodyear, Vredestein, Continental ili neko sasvim drugi?

- Znam da dobar izbor i solidne cijene imaju "Sava Trgovina" i "Makbel Trade", za njih znam jer se solidno reklamiraju.
Ima li još neka trgovina?

Na prvom mjestu mi je da imam pouzdane gume za jesen i zimu, pgotovo što mi je zadnja vuča.
Ne pravim neku enormnu kilometražu, većinom je to gradska vožnja.
Do sada sam 2x kupovao "Sava" Eskimo 2 i Eskimo 3 gume; jedanput izdržale 3 godine, druge 4 godine - bez skidanja ljeti.
Ned071

#4762 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

Sava ti je poskupa ove godine. Maja gume pa tsc pa guma m. Prosurfaj i uporedi
Warashii

#4763 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Matzan wrote:Trebam ovih dana da kupim sve 4 zimske gume, pa bih zamolio nekoga ko se dobro razumije u ovu problematiku da mi pomogne u odabiru. Nadam se da će se javiti neko ko nije tu da reklamira određenog proizvođača i firmu.
Evo nekoliko pitanja:

- Zimska guma vs All seasons?
Ono što sam uspio pročitati na internetu kaže da je all seasons guma po karakteristikama bliže ljetnjoj nego
dobroj zimskoj gumi.

- Proizvođač: Goodyear, Vredestein, Continental ili neko sasvim drugi?

- Znam da dobar izbor i solidne cijene imaju "Sava Trgovina" i "Makbel Trade", za njih znam jer se solidno reklamiraju.
Ima li još neka trgovina?

Na prvom mjestu mi je da imam pouzdane gume za jesen i zimu, pgotovo što mi je zadnja vuča.
Ne pravim neku enormnu kilometražu, većinom je to gradska vožnja.
Do sada sam 2x kupovao "Sava" Eskimo 2 i Eskimo 3 gume; jedanput izdržale 3 godine, druge 4 godine - bez skidanja ljeti.
Pa jbga, ako su te dobro sluzile Sava, mislim ako si zadovoljan njima, zasto bi trazio nesto drugo?
E sad ako nisi to je vec druga prica. Cijena ce ti reci 80% toga, mislim da se neki "savjeti" mogu traziti jedino u onoj srednjoj i nizoj klasi.
530i

#4764 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Ma koliko god imaš para da platiš kupi....ne možeš pogriješiti. Premda je šteta bilo kakve zimske ljeti trošiti, posebno te skuplje.
Matzan

#4765 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Matzan »

Warashii wrote: Pa jbga, ako su te dobro sluzile Sava, mislim ako si zadovoljan njima, zasto bi trazio nesto drugo?
E sad ako nisi to je vec druga prica. Cijena ce ti reci 80% toga, mislim da se neki "savjeti" mogu traziti jedino u onoj srednjoj i nizoj klasi.
Već sam bio odlučio da ponovo kupim iste, ali ovaj profil koji tražim nemaju u "Sava Trade".
Kaže da će im roba iduće sedmice, a ne zna hoće li biti i ovih guma.

Između ostalog naveo sam dosadašnje iskustvo kao pokazatelj da mogu i sa nižerazrednim gumama pokriti potrebe.

A sad, ako sam već prinuđen da kupujem neke skuplje, onda pitanje šta bi to bio dobar izbor da nisu drastično skuplje od ovih, a da dobijem gume koje će poslužiti cca 3 godine.
Warashii

#4766 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Matzan wrote:
Warashii wrote: Pa jbga, ako su te dobro sluzile Sava, mislim ako si zadovoljan njima, zasto bi trazio nesto drugo?
Već sam bio odlučio da ponovo kupim iste, ali ovaj profil koji tražim nemaju u "Sava Trade".
Kaže da će im roba iduće sedmice, a ne zna hoće li biti i ovih guma.

Između ostalog naveo sam dosadašnje iskustvo kao pokazatelj da mogu i sa nižerazrednim gumama pokriti potrebe.

A sad, ako sam već prinuđen da kupujem neke skuplje, onda pitanje šta bi to bio dobar izbor da nisu drastično skuplje od ovih, a da dobijem gume koje će poslužiti cca 3 godine.
A koji je profil u pitanju?
Matzan

#4767 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Matzan »

530i wrote:Ma koliko god imaš para da platiš kupi....ne možeš pogriješiti. Premda je šteta bilo kakve zimske ljeti trošiti, posebno te skuplje.
Slažem se, ali i da ih koristim samo zimi koliko sezona smijem držati tu gumu?
Čini mi se da je vijek trajanja auto gume 6 godine kad u skladištu stajala.
Matzan

#4768 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Matzan »

185/65R15
530i

#4769 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Nije to nigdje striktno propisano.
Po meni guma je za otpis ako ima 5 ili manje milimetara šare i one sitne pukotine po sebi...dakle i potrošena i ostarila. Nekome se to desi nakon 3 godine, nekome nakon 6. Kad osjetiš pad performansi mijenjaj gume...naravno trgovci bi voljeli da mi svi svake godine uzimamo nove gume, po jedno tri seta svako...
Warashii

#4770 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

Matzan wrote:185/65R15
Jbga dimenzija jeste nezgodna, elem ima li mogucnosti da se "preselis" na drugu dimenziju ukoliko uzimas 4 gume? Na neku konvencionalniju.
kaw_liga

#4771 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kaw_liga »

Imam zimsku Barum Polaris 3-dim 195,14,60 ,na sve 4 gume ali nekidan sam ostao zaglavljen u snijegu (bas sam se razocarao :D) nije snijeg bio dubok niti sam se zakopao,stajao sam na snijegu i bespomocno se pokusavao izvuci ali nigdje.Morao je doci jedan po mene pa smo malo otkopali i gurali da bi se izvukao
snijeg je bio do visine branika tako da ga je branik malo gurao ali trebao je to pregaziti po nekom mom vidjenju,kakva su vasa iskustva
kako ocjenite kad mozete proci kad ne :? :-D
Ned071

#4772 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

maja gume sava ta dimenzija 84 marke. continental 120 maraka. u sava trgovini eskimo i apolo oko 85 vredestein 117...
530i

#4773 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Warashii wrote:
Jbga dimenzija jeste nezgodna, elem ima li mogucnosti da se "preselis" na drugu dimenziju ukoliko uzimas 4 gume? Na neku konvencionalniju.
Nezgodna!? Druga najrasprostranjenija 15 dimenzija nakon 195/65. Svugdje je ima i nije skupa.
Filter

#4774 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

530i wrote:
Warashii wrote:
Nezgodna!? Druga najrasprostranjenija 15 dimenzija nakon 195/65. Svugdje je ima i nije skupa.
kad sam prije tri godine nabavljao gume, ta dimenzija je bila u prosjeku 15KM skuplja po gumi od drugih slicnih dimenzija.
530i

#4775 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Prije su gume bile skuplje par desetina maraka općenito, ali nije ovo neka rijetka ili zeznuta dimenzija da bude skuplja. Skuplja je od 195 65, a sa ostalima manje-više slične cijene...
Post Reply