Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
aman ljudi

#4751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Meni se vizualno Nebula 12 mnogo vise svidja, ali mislim da je ASYG12LMCA mnogo bolji izbor zbog grijanja...
Nebula daje 3,70 (1,4 - 4,1) a LMCA 4.0 (0.9-5.3) kod grijanja, tako da vjerujem da je pametnije da batalim estetiku...
Hvala svima na savjetima, pozdrav :)
epeco

#4752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

12lmc ti mogu montirati za 1450 u Tuzli!
aman ljudi

#4753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Da znam, 1300 + 150 ugradnja.
Jel moze neko da mi objasni, zasto su cijene znacajno drugacije kod nas u odnosu na Srbiju...http://www.fujitsuklime.com/
I ko je kod nas prva ruka za Fujitsu, vidim da su uglavnom svi preprodavci...
Poredjenja radi, ASYG12LUCA / AOYG12LUCA kosta oko 1350 km,
ASYG12LMCA / AOYG12LMCA oko 1050 km, dok je ASYG12LLCC / AOYG12LLCC oko 930 km...
Sta nije u redu sa nama? :(
rovac13

#4754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jesil dobro potrefio kurs.Srbijanska valuta se mijenjala nesto zadnjih godina.

Ja sam odavno zadovoljan fujitsu cijenama u bih.

U odnosu na daikin toshibu mitsubishi cini se povoljniji.
aman ljudi

#4755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

66 srpskih dinara je nasa 1 km, znam jer vrlo cesto idem...
kod nas je startni model dvaneske 1200 km a u srbiji 931 km, lmca je kod nas 1300 kod njih 1054, a za lucu mi danas neki od preprodavaca iz mostara kaze sa ugradnjom u mostaru i oko mostara je 1750 a dalje je oko 1800 (bez da je rekao cijenu samog uredjaja) a u srbiji 12-ka luca kosta 1349 km...
bas nas deru...izuzetno neprofesionalni, kriju cijene...
ja sam se odlucila za fujitsu, ali cu dobro razmisliti od koga da je kupim...
sa kime od prodavaca fujitsu klima vi imate dobra iskustva?
rovac13

#4756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Heh pojavile su se serije daikina zadnjih godina koje su cjenovno normalne..........ftx-j3....ftx-k......ftxb-c......ali onesu se pojavile poslije trenutka kad je gree kupio daikina.....odnosno kad su se udruzili.............samo se pitam jesu li ti modeli zapakovani gree sa naljepnicom daikina .......ili je stvarno daikin onako gratis pojeftinio svoje uredjaje.......uglavnom ne odisu kvalitetom na koji se naviklo od daikina.

Sto se tice mitsubishi kiragamin FH.......on je prisutan na trzistu vec neko vrijeme........zamijenio je dotasnju seriju FD......i skoro se nista nije promijenilo....to je i dalje top model mitsubishi sa skoro identicnim karakteristikama kao i stari.

Postoji u dvije varijante ........za velicinu 12 npr model FH35VE obicna verzija deklarisana do -15*C....cijena oko 2000-2100KM.......i verzija za djed mraza FHVEHZ ustavri ista klima isti kompresor ista vanjska jedinica po dimenzijama i tezini.......samo iam tvornicki ugradjen grijac tave.......da se nebi zaledio odvod kondenzata u vanjskoj jedinici.....pa je deklarisana do -25*C....cijena 2700-2800KM

Ja u svakoj svojoj klimi imam ugradjen grijac tave....sam sebi postavio.....tako da ne vidim neku potrebu za kupovinom tih skupljih modela radi grijaca.
rovac13

#4757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Eto vidis ne tako davno 1 KM je vrijedio 50 dinara...........tako da mozda je tu nastala zbrka sa poredjenjem cijena.

Ja sam kupio fujitsu nocria 2012.g. u frigo klima mostar za 1900 KM toje bilo najpovoljnije u regiji........takodje imali su slicne i dobre cijene u topfrigo mostar......i u servis covic .........ovdje na forumu je bio jedan zenicanin (Distortion) koji je prilicno povoljno dobio fujitsu 12luca + fujitsu 09 leca.
aman ljudi

#4758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

evo sad provjerih kurs, sada je 62,93 a u aprilu je bio 66, ali svejedno to je opet samo 50-60 km vise, dakle oko 1414 a ne 1600 i vise...
hvala ti za info...u narednih par dana cu poslati upite svima, pa javim sta je bilo :)
rovac13

#4759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Uglavnom kad poredite ozbiljnije proizvodjace samo ih poredite po klasama.

-ulazna jeftina varijanta su : toshiba avant,ili novi mirai.......fujtisu LLCC......mitsubishi HJ ili novi DM

-Srednja klasa : toshiba suzumi........fujitsu LMCA.....mitsubishi SF

-mitsubishi i fujitsu imaju i malo jacu srednju klasu : fujitsu LUCA mitsubishi EF

-top klasa : toshiba daisekai......fujitsu LTCA......Mitsubishi FH

Daikin ima ni oni sami ne znaju koliko modela i klasa.....tu ko sesnadje svaka cast.....oni imaju 12-ku od 1000KM do 5000KM :lol:

Uglavnom sto visu klasu dobijete za svoje pare bolje je......manje je bitno na kraju za kog proizvodjaca se oducite......samo da to bude uredjaj iz sto vise klase.......ako planirate grijanje........a ako je hladjenje u pitanju uzmite najjeftiniju i nemate potrebe za vise.
epeco

#4760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Krenimo redom: Asyg12luca cijena je 1550 keš,zašto ovako skupa,pa sve su skuplje zbog bogate države i nametnutog 15%carine ,drugi nemaju niti 5.
Daikin se proizvodi u Europi samim tim oslobođen carine ,a i pitanje je kvalitet s obzirom da je u talu s Gree.
Mislim da preprodavača ne posjećuju 2puta u zadnje 3 godine glavni iz Fujitsua iz Duseldorfa.Tko nije razumio shvatit će!!!!

Sent from my MI 5 using Tapatalk
rovac13

#4761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Meni je uvijek bilo zanimljivo ko odredjuje te cijene i prema cemu :-D

-u srbiji i bosni fujitsu ima bolje cijene u odnosu na toshibu daikin i mitsubishi
-u makedoniji fujtisu nema smisla uopce razmatrat jer je puno skuplji od toshibe
-u hrvatskoj su nekako najnormalnije uskladjeni.....kako koja klasa tako i cijene slicne.

Skoro sam slucajno naletio na cijene u skandinaviji :lol:

Image
Image
Image
Image

Znaci fujitsu 12 lmc skuplja od top modela toshiba i mitsubishi :-D

Ja jesam zadovoljan odnosno prezadovoljan sa fujitsu........ali daleko od toga da bi dao pare za LMC ni slicne kao za neki top model........cijene se lupaju haman od drzave do drzave.

Jedina neobicna stvar mi je .........mitsubishi FH se namece kao jedan od najboljih izbora medju top proizvodima........nevjerovatno tiha vanjska jedinica.......jako brz defrost...odlican cop potrosnja itd........ali na njima sam cuo najvise nekakvih problema........po bosni hrvatskoj i srbiji.

Naravno da se ne kvare sve.......ali za fujitsu i toshibu se ne sjecam kad sam zadnji put cuo za neki problem sa klimom..........da li je slucajno ili nestrucna ugradnja ili nesto trece.......ali isti ti dundjeri cesto ugradjuju i ostale klime.

Da bi stvar bila jos zanimljivija..........nikad nisam cuop za problem na jeftinijoj klasi mitsubishi nego bas na top modelu.

Bilo je vise slucajeva da ljudi prijavljuju nekakvu povecanu potrosnju struje......te cesto zamrzavanje vasnjske pa cesti defrosti.......cak ovdje na forumu je bilo slucajeva zamrzava vanjska i puno trosi.....i to model fh vehz onaj najbolji :-D

Jedan lik je imao u sarajevu fh i sf......sf radila normalno dok je fh zezala nesto.......ne sjecam se uopce kako to zavrsi.
Distortion

#4762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

rovac13 wrote:Eto vidis ne tako davno 1 KM je vrijedio 50 dinara...........tako da mozda je tu nastala zbrka sa poredjenjem cijena.

Ja sam kupio fujitsu nocria 2012.g. u frigo klima mostar za 1900 KM toje bilo najpovoljnije u regiji........takodje imali su slicne i dobre cijene u topfrigo mostar......i u servis covic .........ovdje na forumu je bio jedan zenicanin (Distortion) koji je prilicno povoljno dobio fujitsu 12luca + fujitsu 09 leca.
Ja sam prosle godine kupio 12LUCA (1400KM) i 09LECA (900KM) i zadovoljan sam nakon prve zime. Dobio sam 5 godina garancije na Fujitsu.

Prosle subote sam poceo grijati stan i od tog dana ne gasim invertere. A obzirom na bebu od 5,5 mjeseci i hladan prelazni period, nije se zezat. Ko god mi je dolazio u stan iznenadio se kako je topao stan a JP Grijanje Zenica tek pocinje 15.10. sezonu :)
Variola Vera

#4763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Variola Vera »

ima li neko iskustva sa VRF sustavi klima uređaja, ili sa High Power PTV modelima?
seoBIH

#4764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seoBIH »

Nije struja ali se nadam da mi necete zamjeriti.

Imam Valiant plinski bojler i tek od ove godine sam u stanu. Evo sada sam ukljuco grijanje, ugriju se radijatori, budu topli, ali nikada kao npr centralno u kuci gdje su radijatori bas vreli da ne mozes ruku drzati :D

Na bojleru imam ove https://i.ytimg.com/vi/xLlQH5Ohf5U/hqdefault.jpg mehanicke regulatore toplote, pretpostavljam. Izgleda da je donji pukao pa se ne moze stimati temperatura.

Je li do toga, tj da je temp vode mozda postavljena na manju jacinu, a kako je pukao ovaj mehanicki dio sto povecava temperaturu, ne mogu je povecati? Na termostatu sam stavio max 30 stepeni, ali vjerovatno ne postize tu temperaturu?

Ima li nacin kako da to testirma prije nego zovem majstore?
_Astra_

#4765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

trol?

Do regulatora/tipke je (ako je, kako kazes, pukla).

Termostat samo pali/gasi grijanje dok ne postigne temperaturu u prostoriji koja je zadata na termostatu, i nema nikakve veze sa temperaturom vode u radijatorima.
ifus

#4766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ifus »

Raja, trazim roditeljima klimu da grije i hladi dnevni boravak+trpezarija+kuhinja - nekih 40 m2. Jedna je prostorija u pitanju. Budzet nije cemu, oko 1.000 KM, par stoja gore-dole. Moze li se ista pristojno za te pare uzeti. Bacite kakav savjet, osevapit cete se. Da se otac ne maltretira s cumurom i drvima vise. :)
Variola Vera

#4767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Variola Vera »

ifus wrote:Raja, trazim roditeljima klimu da grije i hladi dnevni boravak+trpezarija+kuhinja - nekih 40 m2. Jedna je prostorija u pitanju. Budzet nije cemu, oko 1.000 KM, par stoja gore-dole. Moze li se ista pristojno za te pare uzeti. Bacite kakav savjet, osevapit cete se. Da se otac ne maltretira s cumurom i drvima vise. :)
pogledaj

http://servis-covic.com/

http://www.servis-jelic.com/index.php?a ... 05&lang=hr
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

ako sam išta od rovca naučio to je
japanac 2500 maraka
rovac13

#4769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Odlican pouzdan stedljiv napredan snazan mocan moderan japanac je oko 2000KM

Za 1000KM ima samo najjeftinija varijanta.Nije losa opcija dvije malo jeftinije umjesto jedne skupe.Ali opet ode na 2000KM :-D

Ako imas pec za nalozit na onim vecim minusima par dana u godini......onda ne treba skuplja od 1000KM......svaka ce grijat puno kvadrata dok ne pocnu minusi udarat
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

da skratimo 2500 sa ugradnjom
japanac

ne zanimaju me detalji :D
rovac13

#4771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ima japanac i od 5000KM.

Ja sam svog platio 1900KM + ugradnja 2012.godine...... malo je reci azdaja.
Variola Vera

#4772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Variola Vera »

evo ih redom http://alejaserija.club/forums/klima-ure%C4%91aji.56/ ove daikin su najskuplje a ne vidim zašto?
rovac13

#4773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Daikin slovi za nesto jako kvalitetno i pouzdano pa tako i papreno.
Njihovi top modeli jesu dobri...pogotovo zadnji model ururu sarara koji radi sa novim gasom R32.....taj gas se posebno bolje ponasa na nizim vanjskim temperaturama.....i on ima specifikaciju bolju od konkurencije ali cijena oko 5000KM mislim da ce malo ko to platit...samo oni koji ne znaju ni koliko imaju love.

Daikin je u zadnje vrijeme izbacio i nekoliko jeftinih modela ftx-j3,ftx-k,ftxb-c da bi konkurirao u jeftinom segmentu.......ali kao i konkurencija ne odise nekim kvalitetom........za male zahtjeve i prostore da......ali za ozbiljnije grijanje teska situacija.

Ima i panasonic model koji je na svoj nacin drugaciji i bolji od konkurencije.........oni su napravili nesto novo..........kompresor svojim radom oslobadja nekakvu toplotu jel tako......taj model tu toplotu skuplja nekako cuva......i za vrijeme defrosta kad sve klime prestanu sa grijanjem..........u tom trenutku on tu skupljenu toplotu lagano ispusta u sobu........pa prakticno klima grije i za vrijeme defrosta.........sto jest dobro.......ali opet cijena od oko 5000KM je ta koja je kriva sto taj model vjerovatno nece zazivit....nije opravdano ulaganje tolke love normalnim ljudima.

Zasto bi kad za oko 2000KM mozete kupiti mitsubishi FH35VE ili fujitsu 12LTCA...a jos se nadje i po koja fujitsu nocria 14... to su super dobri uredjaji......super dobar uredjaj je i toshiba daisekai samo sto oni jos nisu napravili cijenu kao fujitsu i mitsubishi pa daisekai 13 kosta skoro 3000KM
ifus

#4774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ifus »

Hvala svima na savjetima, a posebno rovcu na opseznom izlaganju. :)

Gledam u ovom cjenovnom rangu slijedece:

Daikin FTX35J3/RX35K 1.199 KM, a kod Jelica je 1.205 KM, ali izgleda da daju 10% popusta na gotovinsko plaćanje, tako da bi to onda bilo 1.085 KM.
Mitsubishi MSZ-DM35VA/MUZ-DM35VA 1.129 KM
Panasonic CS/CU-PE12RKE 1.099 KM
Daikin FTXB35C/RXB35C 1.075 KM
Sta mislite o Vivaxu? Pretpostavljam da je bolje platiti 100-200 KM vise za Japance? Vivax ACP-12CH35AEVI 999 KM

Koju od ovih ili nesto drugo?
ketronsd1

#4775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

ifus wrote:Hvala svima na savjetima, a posebno rovcu na opseznom izlaganju. :)

Gledam u ovom cjenovnom rangu slijedece:

Daikin FTX35J3/RX35K 1.199 KM, a kod Jelica je 1.205 KM, ali izgleda da daju 10% popusta na gotovinsko plaćanje, tako da bi to onda bilo 1.085 KM.
Mitsubishi MSZ-DM35VA/MUZ-DM35VA 1.129 KM
Panasonic CS/CU-PE12RKE 1.099 KM
Daikin FTXB35C/RXB35C 1.075 KM
Sta mislite o Vivaxu? Pretpostavljam da je bolje platiti 100-200 KM vise za Japance? Vivax ACP-12CH35AEVI 999 KM

Koju od ovih ili nesto drugo?
Dosta kineza ima japansku odjeću :wink:
Post Reply