Sad će naredba iz Prezidijuma Vrhovnog Sovjeta - povlačite se na rezervne položaje! Otvarajte nove teme o imaginarnim koalicijama i dovedite i imaginarne frendove...kecher II wrote: Ja, i? pa pogledaj na koliko je tema postano od jutros u 10:00 i koliko na kojoj temi pa ces vidit da je ova gore lista + - 3% tacna za ovu i drugu temu koja se tice NS, ne pravimo se naivni i kad nismo.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- DepraUbiVepra
- Location: Previše smo voljeli zvijezde, da bismo se bojali noći!
#4751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Corto Maltese
#4752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Precizna analiza. Vrijedi je ponovo postaviti.Pedja Kojovic wrote:Sa bloga prof.Prohica...
Distinkcija
Naša stranka od osnivanja tvrdi da je drugačija od ostalih, etabliranih stranaka u BiH.
U javnosti , s druge strane, prevladava stav da su „svi isti“, da nema bitne razlike među političkim strankama, prije svega na etičkom planu.
Naša stranka insistira, upravo, na reafirmaciji etike u politici i opšteg interesa kao autentičnog smisla politike.
Ne opsteg nego interesa nacionalistickih stranaka koje se nazivaju predstavnicima tzv. konstitutivnih naroda. Dokazi za to se nalaze na ovoj temi.
Tokom kampanje građani često pitaju po čemu se NS razlikuje od ostalih, posebno od SDP-a BiH. Navešćemo, bez detaljnije interpretacije nekoliko ključnih razlika.
1. POLITIČKA FILOZOFIJA. (funkcija politike)
SDP - vlast je cilj
NS - vlast je sredstvo za nužne društvene promjene
1a. IDEOLOŠKA MATRICA
SDP - socijaldemokratija
NS - liberalnosocijalna
2.MOTIVACIJA
SDP - klijentelistička stranka. Partija služi interesima članova SDP-a, politika kao profesija
NS - opšti/javni interes - temeljni motiv, smisao bavljenja politikom. Bavljenje politikom se vidi kao misija za razvoj društva
3. STEPEN DEMOKRATIČNOSTI
SDP nije demokratski profilirana stranka. Autokratsko vladanje, neprikosnoveni lider (do kraja mandata 20 god. na čelu partije), koncentracija politije. Članovi SDP-a su sljedbenici, inicijativa se sputava, kritika blokira, a dosljedni kritičari marginaliziraju ili eliminiraju iz SDP-a,zatvorena stranka (nizak stepen propulzivnosti)
NS snažno razvija demokratski potencijal, visok stepen disperzije političke moći ( Statutom se onemogućava kumulacija funkcija i ograničava trajanje mandata na funkcijama u stranci). Članovi NS su kreatori politike stranke. Inicijativa se ohrabruje, kritika dopušta , pa i ohrabruje (Statut dopušta čak i institucionaliziranje frakcije). Otvorena stranka - potiče se prohodnost unutar stranke na osnovu kriterija kompetentnosti, rada i doprinosa razvoju i funkcioniranju stranke. Simpatizeri stranke mogu aktivno participirati u njenom radu i utjecati na ključne procese, političke odluke i profiliranje (razvoj) stranke
4. LJUDSKI RESURSI
SDP - Slaba prohodnost , problematični kriteriji pozicioniranja i promoviranja unutar partije (na šta odlučujući , ako ne i isključivi , utjecaj ima predsjednik partije) i uzak krug njemu odanih članova (svojevrsna politička falanga)
NS - Visok stepen propulzivnosti, pozicioniranje, napredovanje i promoviranje na osnovu jasno definiranih kriterija , širenje kruga prepoznatljivih članova ( što je jedan od strateških ciljeva)
5.MULTIETNIČKI KARAKTER (sastav)
SDP je deklaratvno multietnička stranka, de facto, dominantno Bošnjačka.Ta transformacija utiče i na stavove SDP-a o nizu aktuelnih političkih pitanja
NS - autentična multietnička stranka : po sastavu (članstva i rukovodstva), političkim ciljevima i praksi
Opa, broje se krvna zrnca. Nije stranka multietnicka ako njeno clanstvo procentualno odgovara popisu ili odredbama mirovnog sporazuma. Mogu svi clanovi neke stranke biti bh Srbi ali ako se oni bore za jednakost pred zakonom bez obzira na pripadnost to ih kvalifikuje kao multietnicku stranku.
5a. GEOGRAFSKI KARAKTER
SDP je fokusiran na F BiH, na neki način se reducira na regionalnu stranku
NS ulaže napor da se etablira i u RS i u tome uspijeva (strateški cilj je relativizirati političku podjelu na entitete). Univerzalnost političke ideje dokazuje integralizmon
6. VJERODOSTOJNOST
SDP ima nizak nivo poovjerenja javnosti. Politiku su sveli na tehniku. Principi ostali na nivou načelnog stava, pragmatizam dominantan
NS - visok stepen povjerenja javnosti.Pragmatizam se poštuje do tačke koja bi značila ugrožavanje prioncipijelnosti.Vizija ispred pragmatizma, univerzalne vrijednosti i perspektiva ispred dnevne politike. Dosljednost i etičnost u poliitici kao temeljni principi
7. KOALICIJSKI POTENCIJAL
SDP teži dominaciji nad drugim političkim strankama. Posebno nastoji zadržati monopol u prostoru građanske opcije, a kasnije (ako bi to bilo moguće) i na globalnom društvenom planu. Posljedica gore navedenog je da SDP nema saradnju sa drugim političkim faktorima ( nizak koalicijski potencijal)
NS ima veliki koalicijski potencijal (zbog otvorenosti i demokratičnosti). Na oktobarske izbore ide u koaliciji sa Novom socijalističkom partijom iz RS. Time se i simbolički šalje poruka o potrebi (nužnosti) i mogućnosti relativiziranja entitetske linije. To je praktičan doprinos (re)integraciji BiH.
U postizbornom periodu NS će inicirati proces saradnje i integriranja ideološki i programski srodnih stranaka.
- DepraUbiVepra
#4753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bila je precizna prošle hefte... Fahro im je pravo podigao koalicijski potencijal!Corto Maltese wrote:Precizna analiza. Vrijedi je ponovo postaviti.Pedja Kojovic wrote:Sa bloga prof.Prohica...
Distinkcija
Naša stranka od osnivanja tvrdi da je drugačija od ostalih, etabliranih stranaka u BiH.
U javnosti , s druge strane, prevladava stav da su „svi isti“, da nema bitne razlike među političkim strankama, prije svega na etičkom planu.
Naša stranka insistira, upravo, na reafirmaciji etike u politici i opšteg interesa kao autentičnog smisla politike.
Ne opsteg nego interesa nacionalistickih stranaka koje se nazivaju predstavnicima tzv. konstitutivnih naroda. Dokazi za to se nalaze na ovoj temi.
Tokom kampanje građani često pitaju po čemu se NS razlikuje od ostalih, posebno od SDP-a BiH. Navešćemo, bez detaljnije interpretacije nekoliko ključnih razlika.
1. POLITIČKA FILOZOFIJA. (funkcija politike)
SDP - vlast je cilj
NS - vlast je sredstvo za nužne društvene promjene
1a. IDEOLOŠKA MATRICA
SDP - socijaldemokratija
NS - liberalnosocijalna
2.MOTIVACIJA
SDP - klijentelistička stranka. Partija služi interesima članova SDP-a, politika kao profesija
NS - opšti/javni interes - temeljni motiv, smisao bavljenja politikom. Bavljenje politikom se vidi kao misija za razvoj društva
3. STEPEN DEMOKRATIČNOSTI
SDP nije demokratski profilirana stranka. Autokratsko vladanje, neprikosnoveni lider (do kraja mandata 20 god. na čelu partije), koncentracija politije. Članovi SDP-a su sljedbenici, inicijativa se sputava, kritika blokira, a dosljedni kritičari marginaliziraju ili eliminiraju iz SDP-a,zatvorena stranka (nizak stepen propulzivnosti)
NS snažno razvija demokratski potencijal, visok stepen disperzije političke moći ( Statutom se onemogućava kumulacija funkcija i ograničava trajanje mandata na funkcijama u stranci). Članovi NS su kreatori politike stranke. Inicijativa se ohrabruje, kritika dopušta , pa i ohrabruje (Statut dopušta čak i institucionaliziranje frakcije). Otvorena stranka - potiče se prohodnost unutar stranke na osnovu kriterija kompetentnosti, rada i doprinosa razvoju i funkcioniranju stranke. Simpatizeri stranke mogu aktivno participirati u njenom radu i utjecati na ključne procese, političke odluke i profiliranje (razvoj) stranke
4. LJUDSKI RESURSI
SDP - Slaba prohodnost , problematični kriteriji pozicioniranja i promoviranja unutar partije (na šta odlučujući , ako ne i isključivi , utjecaj ima predsjednik partije) i uzak krug njemu odanih članova (svojevrsna politička falanga)
NS - Visok stepen propulzivnosti, pozicioniranje, napredovanje i promoviranje na osnovu jasno definiranih kriterija , širenje kruga prepoznatljivih članova ( što je jedan od strateških ciljeva)
5.MULTIETNIČKI KARAKTER (sastav)
SDP je deklaratvno multietnička stranka, de facto, dominantno Bošnjačka.Ta transformacija utiče i na stavove SDP-a o nizu aktuelnih političkih pitanja
NS - autentična multietnička stranka : po sastavu (članstva i rukovodstva), političkim ciljevima i praksi
Opa, broje se krvna zrnca. Nije stranka multietnicka ako njeno clanstvo procentualno odgovara popisu ili odredbama mirovnog sporazuma. Mogu svi clanovi neke stranke biti bh Srbi ali ako se oni bore za jednakost pred zakonom bez obzira na pripadnost to ih kvalifikuje kao multietnicku stranku.
5a. GEOGRAFSKI KARAKTER
SDP je fokusiran na F BiH, na neki način se reducira na regionalnu stranku
NS ulaže napor da se etablira i u RS i u tome uspijeva (strateški cilj je relativizirati političku podjelu na entitete). Univerzalnost političke ideje dokazuje integralizmon
6. VJERODOSTOJNOST
SDP ima nizak nivo poovjerenja javnosti. Politiku su sveli na tehniku. Principi ostali na nivou načelnog stava, pragmatizam dominantan
NS - visok stepen povjerenja javnosti.Pragmatizam se poštuje do tačke koja bi značila ugrožavanje prioncipijelnosti.Vizija ispred pragmatizma, univerzalne vrijednosti i perspektiva ispred dnevne politike. Dosljednost i etičnost u poliitici kao temeljni principi
7. KOALICIJSKI POTENCIJAL
SDP teži dominaciji nad drugim političkim strankama. Posebno nastoji zadržati monopol u prostoru građanske opcije, a kasnije (ako bi to bilo moguće) i na globalnom društvenom planu. Posljedica gore navedenog je da SDP nema saradnju sa drugim političkim faktorima ( nizak koalicijski potencijal)
NS ima veliki koalicijski potencijal (zbog otvorenosti i demokratičnosti). Na oktobarske izbore ide u koaliciji sa Novom socijalističkom partijom iz RS. Time se i simbolički šalje poruka o potrebi (nužnosti) i mogućnosti relativiziranja entitetske linije. To je praktičan doprinos (re)integraciji BiH.
U postizbornom periodu NS će inicirati proces saradnje i integriranja ideološki i programski srodnih stranaka.
- ultima_palabra
#4754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Po meni poprilično arogantna "hvalite me, usta moja" analizaCorto Maltese wrote:Precizna analiza. Vrijedi je ponovo postaviti.
Više od pola ovih tvrdnji je praktično nedokazivo (jer NS nema dovoljno godina rada, pa da se može primjerom pokazati nešto od ovoga) i ostaje nam da vjerujemo autoru na riječ... jesmo majke mi, mi smo otvoreni, principijelni, demokratični
- DepraUbiVepra
#4755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa obje su naše stranke demokratične.ultima_palabra wrote:Po meni poprilično arogantna "hvalite me, usta moja" analizaCorto Maltese wrote:Precizna analiza. Vrijedi je ponovo postaviti.Po njoj je NS tako dominantna politička snaga da se čovjek odmah osjeti glupim ako ne glasa za nju... a ljudi kod nas ne vole da ih neko pravi glupim.
Više od pola ovih tvrdnji je praktično nedokazivo (jer NS nema dovoljno godina rada, pa da se može primjerom pokazati nešto od ovoga) i ostaje nam da vjerujemo autoru na riječ... jesmo majke mi, mi smo otvoreni, principijelni, demokratični
Vidiš koliko smo otvoreni za kritiku, čak i od forumaša koji nisu naši članovi...
SDP je isto tako principijelan i otvoren. Pa otvoreno lete Lazovići, Tokići, Komšići (Ivo, da me ne peglate)...
Odnosno nije da lete, ali imaju tendenciju da ne ostaju... Stranačka disciplina je takva da sami sebe kurtoazno izbace.
Zato je bitno dovesti pod znak pitanja integritet NS. Jer izgleda da pate od nedostatka kurtoazije...
-
klixober
#4756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Opet SDP? Definitivno preimenujte temu,a moze i stranku,u Anti-SDP.
p.s. Mogu nabrojati dosta ljudi koji su napustili NS,ali nema potrebe za tim nacinom diskreditacije,dovoljno govorite o sebi pljuvanjem po SDP-u.
p.s. Mogu nabrojati dosta ljudi koji su napustili NS,ali nema potrebe za tim nacinom diskreditacije,dovoljno govorite o sebi pljuvanjem po SDP-u.
- DepraUbiVepra
#4757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sad sam pregledao web SDP-a i najviše mi se svidjelo to što se uopće ne hvale. Skromni, ponizni i bogobojazni. I prave se glupi da birači ne pomisle da su gluplji od njih. Jer bi se morali početi takmičiti. Pobjednika je lako prepoznati - koalira s Fahrom.ultima_palabra wrote:Po meni poprilično arogantna "hvalite me, usta moja" analizaCorto Maltese wrote:Precizna analiza. Vrijedi je ponovo postaviti.Po njoj je NS tako dominantna politička snaga da se čovjek odmah osjeti glupim ako ne glasa za nju... a ljudi kod nas ne vole da ih neko pravi glupim.
Predlažem da Naša stranka sa svog weba ukloni sva spominjanja Stranke i članova, kako se glasači drugih stranaka ne bi doveli u zabludu. Nalaže se Chuck Norrisu da prestane glasati za NS, jer je onda teško dokazati njenu nesuperiornost. Moli se rukovodstvo SDP-a da obrati pažnju na svoje postupke, iz istog razloga.
- ultima_palabra
#4758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A onda je svizac zamotao čokoladu...DepraUbiVepra wrote:Sad sam pregledao web SDP-a i najviše mi se svidjelo to što se uopće ne hvale. Skromni, ponizni i bogobojazni. I prave se glupi da birači ne pomisle da su gluplji od njih. Jer bi se morali početi takmičiti. Pobjednika je lako prepoznati - koalira s Fahrom.ultima_palabra wrote:Po meni poprilično arogantna "hvalite me, usta moja" analizaCorto Maltese wrote:Precizna analiza. Vrijedi je ponovo postaviti.Po njoj je NS tako dominantna politička snaga da se čovjek odmah osjeti glupim ako ne glasa za nju... a ljudi kod nas ne vole da ih neko pravi glupim.
Predlažem da Naša stranka sa svog weba ukloni sva spominjanja Stranke i članova, kako se glasači drugih stranaka ne bi doveli u zabludu. Nalaže se Chuck Norrisu da prestane glasati za NS, jer je onda teško dokazati njenu nesuperiornost. Moli se rukovodstvo SDP-a da obrati pažnju na svoje postupke, iz istog razloga.
- DepraUbiVepra
#4759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zamisli ovo:komeba wrote:Opet SDP? Definitivno preimenujte temu,a moze i stranku,u Anti-SDP.
Dragi XXX, upravo sam pročitao u uvodnom postu jedne teme na sarajevo-x.com da je jedna tvoja srodnica pronađena in-flagranti sa tetkom od jedne moje prijateljice. Brinem se da ti to nije mama, i ako nije, jesi li usvojen ili si član Al-Qaide? Drugarski zlurado zabrinut, tvoj Hamir Dadžić!
Nagradno pitanje je, kako bi ti objasnio XXX-u da ne diskreditira Hamira? I da je svima jasno da je XXX ustvari anti-Hamir!
-
klixober
#4760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sto ne mogu neuspjelog humora.. 
- DepraUbiVepra
#4761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nažalost, ne radi se o humoru, nego o apsurdu...komeba wrote:Sto ne mogu neuspjelog humora..
Sredstvo komunikacije s tobom. Jer na sve odgovaraš na isti način - neko ko je ljubomoran na sdp pokušava da se osveti, ali se pritom nehotice traumatizira, pa ostatak života pokušava da se osveti zloj sudbini ne štedeći pri tome ono što bi mu trebalo biti najsvetije - sdp.
Kratak spoj u komunikaciji nije moguće izbjećti tako lako, prije svega zbog toga što ti glasačima Naše stranke koji su svoje stavove formirali i formiraju analizom trenutne političke situacije, pokušavaš odgovoriti dogmom. Mi Naši međusobno, primijetio si, imamo prilično konzistentne stavove, upravo zbog skolonosti argumentima. Ne bismo mogli biti, barem ja ne bih bio član stranke čiji predsjednik odgovara da će u koaliciju s narodom. To je slogan, ne informacija. Poštuje li on tvoj glas toliko da ti kaže šta namjerava s njim? Zato vi i niste u stanju razumjeti da bez provjere znamo da je koalicija s Harisom nemoguća. Pazi, ja i felipe , suti i trpi, ex-libre, petite beure, corto i mnogi drugi, šta mnogi, svi, imamo različite backgrounde, ali isti zdrav razum i alergiju na dogme.
Ako me pozivanje na argumente i zdrav razum, pogotovo što je nemoguće zamisliti nijedan zdrav raspored snaga u BiH bez vas i nas čini anti-SDP faktorom, onda sam i anti-faktor i anti-čimbenik.
EMOCIONALNO OBOJENA DOGMA JE UBIJEĐIVANJE PITARA DA NAVIJA ZA ŽELJU! PITAR KOJI USPIJE - NIJE VIŠE PITAR!
Last edited by DepraUbiVepra on 30/09/2010 14:00, edited 1 time in total.
- veljaca
#4762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moze li matereti pojasnjenje ovoga ? Ako nije problem ..... ali onako narodski - da te svi shvate ...DepraUbiVepra wrote:
EMOCIONALNO OBOJENA DOGMA JE UBIJEĐIVANJE PITARA DA NAVIJA ZA ŽELJU! PITAR KOJI USPIJE - NIJE VIŠE PITAR!
- Dozer
#4763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sace, dok i on sebi prevede
-
klixober
#4764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nesto kao jucerasnji ispad rasizma sa Swahili jezikom?DepraUbiVepra wrote:Nažalost, ne radi se o humoru, nego o apsurdu...komeba wrote:Sto ne mogu neuspjelog humora..
Sredstvo komunikacije s tobom
Moj savjet - nemoj pokusavati ispasti pametan losim humorom,rasizmom i nerazumljivim sportskim poredenjima,ljudi ce mnogo vise postovati stav ako se jednostavno izrazis.
- buzzer
#4765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
kao i preko 90% mojih postova na ovoj temi, jos jedna ispravka krivog navoda, da ne kazem, podmetanja. depraubivepra nije rasista.komeba wrote:Nesto kao jucerasnji ispad rasizma sa Swahili jezikom?DepraUbiVepra wrote:Nažalost, ne radi se o humoru, nego o apsurdu...komeba wrote:Sto ne mogu neuspjelog humora..
Moj savjet - nemoj pokusavati ispasti pametan losim humorom,rasizmom i nerazumljivim sportskim poredenjima,ljudi ce mnogo vise postovati stav ako se jednostavno izrazis.
covjek lijepo kaze da ti stvari pogresno razumijes i to ilustrira primjerom teksta na vecini bosanaca nerazumljivom jeziku koji ces ti pogresno shvatiti i bingo!, ti iz navedenog teksta zakljucujes da je rasista.Otkud ti na ovoj temi, burazeru, izbori su blizu, a ti se zajebavaš... Hajde ne kaki kvake, pročitaj fino što piše.
Ovo ko dijalog u Nadrealistima:
- J..o te Slobo!
- Kome mater?
Ja pišem da je nešto zdravo za SDP i zdravo za sve, ali da forumaši toga nisu svjesni, a ti čitaš da SDP vidi opasnost u NS. Moramo nekako drukčije komunicirati, ovako gubimo energiju.
Aha, imam ideju: evo ti fino odlomak iz wikipedije na swahiliju, pa ti skontaj što smo vam ga šuknuli:
Wikipedia ni mradi wa kuandika kamusi elezo kamili na sahihi ya maandishi huru.
Kila mtu anaweza kuhariri makala yoyote, kutoa makosa ya lugha, kutohoa maneno na kuendeleza na kukuza makala, kwa kuandika kwa ufupi au kwa urefu. Angalia Msaada wa kuanzisha makala ili ujifunze unavyoweza kuhariri au kusanifisha ukurasa. Usisite kushiriki; kwa sababu huu ni mradi wa ushirikiano, na hautaisha kamwe. Kamusi elezo itaimarika vizuri zaidi kila wakati. Angalia ukurasa wa jumuia, ukurasa wa jamii, na ule wa makala za msingi za kamusi elezo ili kung'amua unaweza kufanya kazi zipi ili kuboresha Wikipedia.
- DepraUbiVepra
#4766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Rasizam? Zato što sam rekao da je s tobom lakše komunicirati na swahiliju.komeba wrote:Nesto kao jucerasnji ispad rasizma sa Swahili jezikom?DepraUbiVepra wrote:Nažalost, ne radi se o humoru, nego o apsurdu...komeba wrote:Sto ne mogu neuspjelog humora..
Vidiš kako si tendenciozan, tvrdiš da je to stav o svahiliju, a ne o komunikaciji s tobom.
Također tvrdiš da ti je nerazumljivo poređenje ovih prepucavanja sa navijačkim prepirkama?
Želiš da ti se jedostavnije izrazim:
- brate, utušio si me stalnim pilanjem da se trebamo baviti sobom, a ne SDP-om. Kao da je SDP, na marsu, pa ne utiče na političke procese u zemlji. Ja se trudim da se ne ponavljam, ali sam svaki put mogao nastupiti demagoški i ponavljati ko papagaj kako svaka stranka ima pravo da djeluje u političkom životu zemlje i da promovira svoj program, stavove i ciljeve. I da o svim pitanjima ima pravo formirati stav. Mogao bih se pozvati na slobbodu riječi, i vozdra... Još da kvalitetno prokenjam o historijskom značaju i utvrdim neku šatro interakciju sa običnim narodom, i ne bih se razlikovao od mora takvih mediokriteta u raznim strankama. Ja sam nažalost htio da probamo naći zajednički nazivnik. Tačku u kojoj se slažemo. Nažalost, takvo nešto nije dovoljno pro-SDP za tebe. Kasnije sam dao sebi za pravo da okrenem na zajebanciju i karikiranje. Siguran sam da ti je jasna moja dobronamjernost, bez obzira na moju sumnjivu rasističku anti-sdp indoktriniranost. Osjećam se osobno poražen što nismo moj i tvoj interes stavili ispred interesa stranaka. Ali ovdje je bilo povuci potegni.
Hoćemo li pokušati formirati jedan zajednički zaključak? Recimo da ja i ti mislimo da stranački lideri odgovaraju biračima za sudbinu njihovih glasova, osim u slučaju rata i neposredne ratne opasnosti...Modifikuj ovo, ili daj zamjensku tezu. Ili šta god hoćeš!
-
klixober
#4767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Boldirao sam ti zakljucak.To je upravo sto sam cijelo vrijeme govorio...kreiranje antagonizma ce skoditi svima nama licno,niko nece imati koristi od toga.DepraUbiVepra wrote: Osjećam se osobno poražen što nismo moj i tvoj interes stavili ispred interesa stranaka. Ali ovdje je bilo povuci potegni.
Hoćemo li pokušati formirati jedan zajednički zaključak?
- DepraUbiVepra
#4768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prodato. Evo i jedan od mene:komeba wrote:Boldirao sam ti zakljucak.To je upravo sto sam cijelo vrijeme govorio...kreiranje antagonizma ce skoditi svima nama licno,niko nece imati koristi od toga.DepraUbiVepra wrote: Osjećam se osobno poražen što nismo moj i tvoj interes stavili ispred interesa stranaka. Ali ovdje je bilo povuci potegni.
Ako i jedan od nas dvojice ikada glas dadne političkom projektu u kome je Bojan Bajić, od njega će očekivati da ne špekulira u svrhe marketinga ili druge svrhe političkom sudbinom prikupljenih glasova. Javnost treba informisati odgovorno i pouzdano i na zahtjev za određivanje stava o nekom pitanju ili informaciji ne smije odgovoriti političkom parolom, floskulom ili igrom riječi. Svaka povreda ovih principa ustanovljena od strane netendencioznih forumaša povlači da naivni glasač treba prošetati centrom Sarajeva sa majicom suprotne političke opcije.
Prihvataš li ovaj?
Last edited by DepraUbiVepra on 28/09/2010 16:52, edited 1 time in total.
- DepraUbiVepra
#4769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ono gdje se načelno najviše razilazimo je što ja smatram da je antagonizam prihvatljiviji od neprihvatanja kritike. Jer antagonizam se ne može razriješiti u status quo - omiljenu kama sutra pozu u bh. politici. Niti imamo potrebe za tim niti je moguće da nas svi vole, pa je i antagonizam prihvatljiv i koristan politički stav ili odnos.komeba wrote:Boldirao sam ti zakljucak.To je upravo sto sam cijelo vrijeme govorio...kreiranje antagonizma ce skoditi svima nama licno,niko nece imati koristi od toga.DepraUbiVepra wrote: Osjećam se osobno poražen što nismo moj i tvoj interes stavili ispred interesa stranaka. Ali ovdje je bilo povuci potegni.
Ne možeš nikoga optužiti da ne voli SDP, jer niko nije obavezan u tom smislu. Tu smo često dolazili u nesporazum - svaku kritiku si tumačio kao neku izdaju neke intimne obaveze, vjernosti, ljubavi...
Nadam se da smo ustanovili šta predstavlja šum u našoj komunikaciji.
- ex_libres
#4770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Danis Tanović i rukovodstvo NS sutra u Banjaluci na promociji filma.
http://www.nasastrankabl.org/default.wbsp?wbf_id=1
To je odlična vijest, i predložio bih Danisu i ekipi da sutrašnji dan iskoriste za šetnju banjalučkim ulicama, da neobavezno popričaju sa građanima ovog grada, da posjete studenstki dom, srednje škole itd.
Po meni, osnovna misija Naše stranke mora biti razbijanje predrasuda, forsiranje dijaloga i tolerancije. Što kaže jedan profesor sa banjalučkog fakulteta, sramotno je da većina mladih Banjalučana nikada nije bila u Sarajevu, i obrnuto da većina mladih Sarajlija nikada nije bila u Banjaluci.Tako je i sa svim drugim mjestima u našoj zemlji, ova dva grada sam naveo kao sinonime za podjele. Ma organizovati autobus mladih Sarajlija, članova i simpatizera NS da dođu u BL, ako ništa barem zbog ovoga.
http://banjalukain.com/banja_luka/_ko_n ... njaluci~ex
Tako bi trebali i autobus Banjalučana poslati u Sarajevo. Tada bi još više mladih ljudi dijelilo ovo mišljenje o Sarajevu.
http://papovicradovan.blogger.ba/arhiva/2010/06/04
I, da, mladim Sarajlijama se neće u Banjaluci možda svidjeti nazivi ulica kojekakvih likova koje ni dobar dio Banjalučana ne poznaje, naglašena vjerska komponenta u vidu ikona, slava itd. ali ima toliko drugih pozitivnih stvari od kojih se ove prve i ne moraju primjetiti. E, sad pitanje je kakvim očima se hoće gledati ta i takva Banjaluka. Postoje dva Sarajeva i dvije Banjaluke. Meni je Sarajevo, kao i Radovanu, glavni grad zemlje i uživam u svakom trenutku provedenu u ovom gradu!
Teba nam ovakav način razmišljanja, samo tako možemo izboriti budućnost za sve!
Mislim da je Naša stranka na dobrom putu.
I da, ovo za posjetu studentima pod obavezno bi trebalo, makar dobili i kaznu od 1000 KM od izborne komisije.
To je nažalost jedini način da se pojavite na režimskom entitetskom javnom tv servisu "svih" građana.
http://www.nasastrankabl.org/default.wbsp?wbf_id=1
To je odlična vijest, i predložio bih Danisu i ekipi da sutrašnji dan iskoriste za šetnju banjalučkim ulicama, da neobavezno popričaju sa građanima ovog grada, da posjete studenstki dom, srednje škole itd.
Po meni, osnovna misija Naše stranke mora biti razbijanje predrasuda, forsiranje dijaloga i tolerancije. Što kaže jedan profesor sa banjalučkog fakulteta, sramotno je da većina mladih Banjalučana nikada nije bila u Sarajevu, i obrnuto da većina mladih Sarajlija nikada nije bila u Banjaluci.Tako je i sa svim drugim mjestima u našoj zemlji, ova dva grada sam naveo kao sinonime za podjele. Ma organizovati autobus mladih Sarajlija, članova i simpatizera NS da dođu u BL, ako ništa barem zbog ovoga.
http://banjalukain.com/banja_luka/_ko_n ... njaluci~ex
Tako bi trebali i autobus Banjalučana poslati u Sarajevo. Tada bi još više mladih ljudi dijelilo ovo mišljenje o Sarajevu.
http://papovicradovan.blogger.ba/arhiva/2010/06/04
I, da, mladim Sarajlijama se neće u Banjaluci možda svidjeti nazivi ulica kojekakvih likova koje ni dobar dio Banjalučana ne poznaje, naglašena vjerska komponenta u vidu ikona, slava itd. ali ima toliko drugih pozitivnih stvari od kojih se ove prve i ne moraju primjetiti. E, sad pitanje je kakvim očima se hoće gledati ta i takva Banjaluka. Postoje dva Sarajeva i dvije Banjaluke. Meni je Sarajevo, kao i Radovanu, glavni grad zemlje i uživam u svakom trenutku provedenu u ovom gradu!
Teba nam ovakav način razmišljanja, samo tako možemo izboriti budućnost za sve!
Mislim da je Naša stranka na dobrom putu.
I da, ovo za posjetu studentima pod obavezno bi trebalo, makar dobili i kaznu od 1000 KM od izborne komisije.
To je nažalost jedini način da se pojavite na režimskom entitetskom javnom tv servisu "svih" građana.
- djugum
#4771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Obje stranke imaju svoje greske, ti si ih ovdje uglavnom opisao...sa jedne strane Zlaja koji je okupio poslusnike oko sebe i (barem ja imam osjecaj) ne razmislja o penziji i elegantnom povlacenju iz politike, vec ce docekati da dozivi istu sudbinu kao Nijaz Durakovic u svoje doba na vrhu SDP-a...sto uospte nebi bilo cudno, sve se vraca u zivotu.komeba wrote:Jah...Bojan Bajic(i vecina vas) vodi licni rat protiv SDP-a iz ciste sujete,jer nije uspio u toj stranci.Njemu(i vama) je bitnije za*ebati dojucerasnje stranacke kolege,nego istinski nesto promijeniti u ovoj zemlji.
I takvi da vode drzavu? Sujeta koju u predizborno vrijeme pokazuje Bojan Bajic konstantnim pljuuvanjem po SDP-u je mnogo gora od toliko cesto prozivane,Zlatkove.Mene bi bilo stid pljuvati po SDP-u pored ovih koji su nas 20 godina zavili u crno.Ako mislite da takva retorika vodi necem dobrom,shvaticete koliko ste u krivu nakon izbora.
Da ne govorim o tome da i sama NS na ovaj nacin gubi glasove jer covjek kad procita ovakvu pljuvacinu,posebno na forumu NS vs. SDP,doci ce do zakljucka da su svi isti i nece glasati ni za koga.
S druge strane imamo nasu stranku koja na plakatima objavljuje rat mafiji a vecinom se obracunava sa (u sustini) sestrinskom strankom...
Nijedna strana nije u pravu...ali tako je kako je, ja kao lijevo orijentisan birac imam sad dvije opcije i mogu vagati po imenima i djelima kome cu na kom nivou dati glas. Za sad na kantonalnom i fedralnom nivou moj glas dajem SDP-u a na parlamentarnom sam se odlucio za Nasu Stranku.
-
NKVD
#4772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pošto vidim da se šupački tema o NS-u premjestila na onu sa "prikladnijim" a naslovom koji sa mozgom veze nema ja ću nastaviti ovdje.
Što bi molio i druge, ako hoćemo pričati o NS-u.
Također bi molio moderatore da, kao što je i praksa, upozori, zamoli diskutante da pišu na temi predviđenoj za diskusije o NS-u a da ovu drugu ostavi onima koji bi i dalje da raspravljaju o nebulozi iz naslova. Bez obzira na upitnik koji stoji nakon nje (živio Nazif Gljiva, Gebels i ostali koji kvaltitetom laži ubijaju sadržaj istine).
Elem, nisam siguran da će to tako biti ali za nadati se. Ako je u pitanju pristrasnost i nejednak odnos prema jednoj i drugoj opciji i to je u redu jer je ovo, ipak, privatni forum i vlasnici imaju pravo raditi šta hoće. Naše je da tu budemo ili ne.
Što se tiče kina koje je, kako ovdje pročitah, Mustafić u najmanju ruku privatizovao istina, ponovo, nema veze sa napisanim. A do nje nije teško doći.
Radi se o kinu Tesla, u vlasništvu Foruma, koje je na petnaest godina od iste mračne firme iznajmio Kriterion. Kriterion će za to plaćati mjesečne rate privatnoj firmi i donacijama (mahom iz Holandije) ali dijelom iz prihoda od kina pokrivati troškove.
O tome, detaljnije, imate na stranicama Kriteriona a mogli ste čitati, da je u pitanju čitanje, i na sarajevo-x.
Dino Mustafić je tu prisutan baš koliko i NS u koaliciji sa Harisom, dakle nema ga na mapi.
Sarajevo-x nas obavještava o ljudima koji vode ovaj projekat te o članovima njegovog upravnog odbora. U kojem, ali to ovdje nije ni bitno!, nema nikoga iz NS-a.
Postoji, doduše, izvjesni Dino Silajdžić kao član IO Kriteriona pa se možda u ludilu bezmozgovlja došlo do zaključka da su NS i Harisova stranka toliko u koaliciji da svojim ljudima nalažu promjenu imena i infitriranje u najvažnije institucije društva (a kino Tesla je sigurno jedno od takvih). Ili je pak riječ o genestkom inžinjeringu u NS Bošnjaka a sve u cilju ostvarenja velikosrpskih planova.
Dakle, glupost neopjevana.
I još da dodam nešto o ulaganju u kinematografiju. Da se hoćete raspitati kod, recimo, nekog od upućenih SDP-ovih kadrova ili kod Purivatre kao mosta između SDA i SDP-a/SZBiH na tom planu, vidjeli bi dase na svaku uloženu marku direkt, bez zadrške vraća nekoliko istih.
I to bez strateških i razvojnih planova koje su ponudile vlade - jok brate, direktno kroz koprodukcije.
Recimo, Tanović dobije od Fonda za kinematografiju 500 hiljada maraka za svoj film. Film košta šest puta toliko a ostatak, na osnovu reputacije režisera i samog projekta, daju koproducenti iz evropskih zemalja. Sve se te pare potroše na relaciji Sarajevo-Čapljina i na svaku se marku plati porez (od samog poreza se vrati skoro sve uloženo).
Od tih para se plaćaju bosanski filmski radnici, bosanski hoteli, vozači i sve ostalo što je potrebno da se snimi film. Sve pare ostaju ovdje. Isti slučaj i sa Jasmilom i skoro svim ostalim sarajevskim filmadžijama, pogotovu onima sa svjetskom reputacijom.
(...kad bi silni sportisti koji nam se smješe sa plakata i u koje se kunemo vraćali dio primanja ovoj državi, a na to su obavezni kao nosioci bh pasoša, u budžetima bi bilo jako puno para...)
Ovo sve bez onoga nematerijalnog a nažalost nemjerljivog doprinosa. Recimo o vraćanju dostojanstva, samopoštovanja i vjere u sebe kao sposobnog i kvalitetnog kao rezultat snimanja i uspjeha filmova.
Da li stručnjaci prepoznaju razliku između ovakvog ulaganja u ovu granu kulture i stotine miliona sprcanih u razne baščaršijske noći i slične gojerov-kupusovićeve projekte?
Ili previše tražim od posustalog a lafo samosvjesnog glasača, u slobodno vrijeme korisnika foruma?
Što bi molio i druge, ako hoćemo pričati o NS-u.
Također bi molio moderatore da, kao što je i praksa, upozori, zamoli diskutante da pišu na temi predviđenoj za diskusije o NS-u a da ovu drugu ostavi onima koji bi i dalje da raspravljaju o nebulozi iz naslova. Bez obzira na upitnik koji stoji nakon nje (živio Nazif Gljiva, Gebels i ostali koji kvaltitetom laži ubijaju sadržaj istine).
Elem, nisam siguran da će to tako biti ali za nadati se. Ako je u pitanju pristrasnost i nejednak odnos prema jednoj i drugoj opciji i to je u redu jer je ovo, ipak, privatni forum i vlasnici imaju pravo raditi šta hoće. Naše je da tu budemo ili ne.
Što se tiče kina koje je, kako ovdje pročitah, Mustafić u najmanju ruku privatizovao istina, ponovo, nema veze sa napisanim. A do nje nije teško doći.
Radi se o kinu Tesla, u vlasništvu Foruma, koje je na petnaest godina od iste mračne firme iznajmio Kriterion. Kriterion će za to plaćati mjesečne rate privatnoj firmi i donacijama (mahom iz Holandije) ali dijelom iz prihoda od kina pokrivati troškove.
O tome, detaljnije, imate na stranicama Kriteriona a mogli ste čitati, da je u pitanju čitanje, i na sarajevo-x.
Dino Mustafić je tu prisutan baš koliko i NS u koaliciji sa Harisom, dakle nema ga na mapi.
Sarajevo-x nas obavještava o ljudima koji vode ovaj projekat te o članovima njegovog upravnog odbora. U kojem, ali to ovdje nije ni bitno!, nema nikoga iz NS-a.
Postoji, doduše, izvjesni Dino Silajdžić kao član IO Kriteriona pa se možda u ludilu bezmozgovlja došlo do zaključka da su NS i Harisova stranka toliko u koaliciji da svojim ljudima nalažu promjenu imena i infitriranje u najvažnije institucije društva (a kino Tesla je sigurno jedno od takvih). Ili je pak riječ o genestkom inžinjeringu u NS Bošnjaka a sve u cilju ostvarenja velikosrpskih planova.
Dakle, glupost neopjevana.
I još da dodam nešto o ulaganju u kinematografiju. Da se hoćete raspitati kod, recimo, nekog od upućenih SDP-ovih kadrova ili kod Purivatre kao mosta između SDA i SDP-a/SZBiH na tom planu, vidjeli bi dase na svaku uloženu marku direkt, bez zadrške vraća nekoliko istih.
I to bez strateških i razvojnih planova koje su ponudile vlade - jok brate, direktno kroz koprodukcije.
Recimo, Tanović dobije od Fonda za kinematografiju 500 hiljada maraka za svoj film. Film košta šest puta toliko a ostatak, na osnovu reputacije režisera i samog projekta, daju koproducenti iz evropskih zemalja. Sve se te pare potroše na relaciji Sarajevo-Čapljina i na svaku se marku plati porez (od samog poreza se vrati skoro sve uloženo).
Od tih para se plaćaju bosanski filmski radnici, bosanski hoteli, vozači i sve ostalo što je potrebno da se snimi film. Sve pare ostaju ovdje. Isti slučaj i sa Jasmilom i skoro svim ostalim sarajevskim filmadžijama, pogotovu onima sa svjetskom reputacijom.
(...kad bi silni sportisti koji nam se smješe sa plakata i u koje se kunemo vraćali dio primanja ovoj državi, a na to su obavezni kao nosioci bh pasoša, u budžetima bi bilo jako puno para...)
Ovo sve bez onoga nematerijalnog a nažalost nemjerljivog doprinosa. Recimo o vraćanju dostojanstva, samopoštovanja i vjere u sebe kao sposobnog i kvalitetnog kao rezultat snimanja i uspjeha filmova.
Da li stručnjaci prepoznaju razliku između ovakvog ulaganja u ovu granu kulture i stotine miliona sprcanih u razne baščaršijske noći i slične gojerov-kupusovićeve projekte?
Ili previše tražim od posustalog a lafo samosvjesnog glasača, u slobodno vrijeme korisnika foruma?
-
Pedja Kojovic
#4773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Argumenti i ton diskusije su spali ispod svakog nivoa.
Lazi koje plasiraju po forumima se plasiraju odsjecaju na D.Avaz.
Pojedine pristalice SDP-a ali i NS-a koriste rijecnik i argumente koji su za
mene, licno, neprihvatljivi i mislim da bi za obje stranke bilo najbolje kada bi izborna sutnja pocela danas.
Ja sam na putu dan/noc i nazalost nemam vremena da posvetim ovoj temi vrijeme i energiju koju sam imao
u proteklih 190 strana.
Jos jednom apelujem na sve.(Kao sto sam sinoc rekao i predsjedniku OO SDP-a u Tesnju)
Dajte da skinemo sadasnju vlast, da posaljemo nacionaliste u istoriju,da zavrsimo s ovim tragicnim periodom BiH istorije i da se onda u slobodi raspravljamo oko politickih nijansi u kojima se razlikuju SDP i NS.
p.k.
Lazi koje plasiraju po forumima se plasiraju odsjecaju na D.Avaz.
Pojedine pristalice SDP-a ali i NS-a koriste rijecnik i argumente koji su za
mene, licno, neprihvatljivi i mislim da bi za obje stranke bilo najbolje kada bi izborna sutnja pocela danas.
Ja sam na putu dan/noc i nazalost nemam vremena da posvetim ovoj temi vrijeme i energiju koju sam imao
u proteklih 190 strana.
Jos jednom apelujem na sve.(Kao sto sam sinoc rekao i predsjedniku OO SDP-a u Tesnju)
Dajte da skinemo sadasnju vlast, da posaljemo nacionaliste u istoriju,da zavrsimo s ovim tragicnim periodom BiH istorije i da se onda u slobodi raspravljamo oko politickih nijansi u kojima se razlikuju SDP i NS.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#4774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Članovi SNSD-a nas već treći put napadaju
Tuesday, 28 September 2010
„Grupa od preko 20 osoba nas je u petak, 24.09.2010. izvela iz kluba Buda u Srpcu napolje. Kada smo izašli nastavili su sa najvulgarnijim vrijeđanjem i prijetnjama.“ izjavio je Marić dodavši da je ovaj slučaj odmah prijavljen MUP Republike Srpske u Srpcu koji po ovom pitanju nije još ništa uradio. „U stvari, MUP RS nam juče nije htio dati ni kopiju zapisnika koji je sačinjen.“, kazao je Marić.
Damir Miljević, nosilac liste iz Naše stranke i Aleksandar Marić i Branko Krejić, kandidati ispred Koalicije NS – NSP Zdravko Krsmanović za Narodnu skupštinu Republike Srpske održali su danas konferenciju za medije na kojoj su govorili o nedavnim napadima kojima su Marić i Krejić bili izloženi od strane ljudi iz okruženja SNSD-a u Srpcu.
„Grupa od preko 20 osoba nas je u petak, 24.09.2010. izvela iz kluba Buda u Srpcu napolje. Kada smo izašli nastavili su sa najvulgarnijim vrijeđanjem i prijetnjama.“ izjavio je Marić dodavši da je ovaj slučaj odmah prijavljen MUP Republike Srpske u Srpcu koji po ovom pitanju nije još ništa uradio. „U stvari, MUP RS nam juče nije htio dati ni kopiju zapisnika koji je sačinjen.“, kazao je Marić.
Po izjavama Marića i Krejića grupa napadača je bila predvođena Huskić Slobodanom i Grlica Aleksandrom koji su članovi SNSD-a.
„Jasno nam je da je ponašanje pripadnika SNSD-a izazvano strahom od gubitka položaja i funkcija te da je ovaj napad na nas imao političke motive.“, dodao je Krejić.
Damir Miljević je naveo da je ovo već treći napad na članove Koalicije Naša stranka – Nova socijalistička partija – Zdravko Krsmanović od strane članova SNSD-a i pitao: „Tražimo da nam ministar Čađo i direktor policije Republike Srpske odgovore na pitanje da li su svi oni koji nisu pripadnici SNSD-a ostali bez prava na zaštitu policije iako je plaćaju? Zbog čega od narodne pravite partijsku policiju?“
Tuesday, 28 September 2010
Damir Miljević, nosilac liste iz Naše stranke i Aleksandar Marić i Branko Krejić, kandidati ispred Koalicije NS – NSP Zdravko Krsmanović za Narodnu skupštinu Republike Srpske održali su danas konferenciju za medije na kojoj su govorili o nedavnim napadima kojima su Marić i Krejić bili izloženi od strane ljudi iz okruženja SNSD-a u Srpcu.
Po izjavama Marića i Krejića grupa napadača je bila predvođena Huskić Slobodanom i Grlica Aleksandrom koji su članovi SNSD-a.
„Jasno nam je da je ponašanje pripadnika SNSD-a izazvano strahom od gubitka položaja i funkcija te da je ovaj napad na nas imao političke motive.“, dodao je Krejić.
Damir Miljević je naveo da je ovo već treći napad na članove Koalicije Naša stranka – Nova socijalistička partija – Zdravko Krsmanović od strane članova SNSD-a i pitao: „Tražimo da nam ministar Čađo i direktor policije Republike Srpske odgovore na pitanje da li su svi oni koji nisu pripadnici SNSD-a ostali bez prava na zaštitu policije iako je plaćaju? Zbog čega od narodne pravite partijsku policiju?“
- Altsa
#4775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pa kojovicu zasto se nije islo u koaliranje sa SDP-om prije izbora...jer realno NS i SDP su najblizi jedni drugima...znam reci ces da ovi nisu htjeli, nismo se mogli dogovoriti ali ipak lkada se radi o skidanju ovih lopova i primitivaca sa vlasti ne bi smijeli postojati nikakvi razlozi da se ne uradi koalicija...bojim se da ce se u ovom predizbornom vremenu jos vise produbiti jaz izmedu ove dvije stranke i da onda koaliranje nece biti moguce ni pod razno