Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Chloe
Photo mod

#4751 Re: Bášča

Post by Chloe »

Dvije vrste graha sam sijala, jedan kupila na sajmu (domaći), drugi je onaj šareni što ima po našim marketima. Znam prepoznati grah domaći (2-3 vrste), ostalo idem logikom, ako se prodaje za kuhanje (trgovine, piljare) onda je grah.

Mahune (buranija) nije za zrela zrna odnosno za kuhanje, jednostavno samo njihova mahuna se jede (nemam pojma zašto), ono mahuna što ostane slučajno/namjerno sazori, osuši se i ostavi za sjeme( umotati u papir i odložiti gdje nema vlage). Ima razlike u vrstama mahuna (buranije), od "mesnatosti", količine roda, dužine odmetanja itd. Ja sam ih znala sijati po dvije -tri vrste tražeći najbolju, najukusniju i kad sam je našla, samo nju sijem, ostavim nekoliko boljih mahuna da sazore i imam sjeme za iduću godinu.
@safran, kod tebe je veselo. Životinjice su ti pravo nestašne. :D

Moje paprike cvjetavaju. Ima li nešto što bih im trebala raditi? Nešto sam čitala oko svođenja na granu, dvije, ili šta već.
Paradajz je zdrav, cvjetava, suprug ga je povezao, a ja sam iskoristila pokošenu travu i malčovala ga (prvi put).
Mu'min

#4752 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
Jučer u brata po dinu. :)

Ko zna šta je ono narandžasto? :)
Mu'min

#4753 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kako se ovog rješiti pita poznanik?

Image

Neke zelene bubice.
safran

#4754 Re: Bášča

Post by safran »

Mumine - čini mi se da su ovo vaške vulgaris - eh, njih se najlakše riješiti duhanom ali kako su duhan i paradajz srodne vrste a na duhanu se može naći TMV - virus mozaične bolesti duhana - i to nije bez rizika. Sa ruža se ekspresno skidaju tako što se 2-3 cigarete udrobe u flašu s vodom, prenoći i sutradan se poprska. Ja bih ovako i sa ovim.
Mu'min

#4755 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran

predloži ću kolegi.
Šta veliš na onu sliku na temi Čili - feferoni - ljute paprike?
safran

#4756 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:safran

predloži ću kolegi.
Šta veliš na onu sliku na temi Čili - feferoni - ljute paprike?
Uh, gadno, ali znaš šta - i ja sam po prvi put ove gdine primijetila vaške na paradajzu. Mogu misliti kakvo je stanje buranije. Valjda će više ova kiša završiti svoje ove sedmice pa da za vikend krenem u rat duhanom i pepelom - naime, očekujem i one crne da se nakaleme na kupušnjače a ove gaodne sam se nameračila na brokulu i prokulice domaće proizvodnje.
zippoo87

#4757 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:Kako se ovog rješiti pita poznanik?

Image

Neke zelene bubice.
to su "uši" ili vaši kako se ispravnije kaze a trenutno ih ima na svemu
kod mene na ruzama a bile su mi napale i mladu sadnicu jabuke a rijesenje je vrlo jeftino,ima se u poljoprivrednim apotekama kupiti rastvor protiv ove napasti (3-4 KM kosta),razmuti se i poprsce
za 2-3 dana ih ubije,vasi pocrne i kako sam vidio,nisu se vratile ponovo na jabuku
trazite pesticid protiv vasi,znaju u apotekama sta vam treba
Mu'min

#4758 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kako se zove rastvor?
zippoo87

#4759 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

kladusanka wrote:Sad bih vas zamolila da pogledate slijedeću fotku odnosno biljku i prepoznate je. To je nešto niklo u bašti, ima te biljke nekoliko strukova u jednom krugu od metar i pol. Ne liči mi na korov, ali ni neku od biljki koje sam sijala ili sijem. Voljela bih znati šta je. Ako ko zna, bujrum napisati.

Image
ovo ti se zove čičoka i vrlo je zdrava biljka,ja sam to posadio prvi puta prosle godine i kod nje se jede korijen,koji lici na krompir a vadi se u jesen (kasno) ili u toku zime,nece joj nista biti u zemlji
jede se kao salata ili se stavlja u kuhanje,nema neki specifican okus (nece ni jedno jelo pokvariti)
o ljekovitim svojstima googlaj a evo ti i slike,pa uporedi
https://www.google.ba/search?q=%C4%8Di% ... 663#imgrc=_

ima jednu negativnu stvar a to je da se tesko unistava,iz svakog i najmanjeg komadica koji ostane u zemlji nikne nova biljka i raste
ja evo cijelo proljece sasijecam i borim se sa novim izdancima koji su nikli ,zato oprez gdje je sadite

btw.moze biti i ukras jer iscvatu lijepi zuti cvjetovi a i jestiv je korijen
http://www.gastro.hr/cicoka-200.aspx
zippoo87

#4760 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:Kako se zove rastvor?
ne znam tacno,naveo sam kako da trazite u poljoprivrednoj apoteci
Ratarka

#4761 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safranko, nista ne salji kad vec ne nudis jaja :D nego, citajuci oko ovih tvojih kokoski sve vise sam zagrijana da nabavim koju, smislila sam i gdje mogu da stavim kokosinjac. a onda su me isprepadali da ima ovdje lasica, da ima stajaznam kakvih ptica, maca i svega necega i da ce mi to popapat. a kako me prilicno dobro znaju onda moja emotivnost istina ne ide bas u prilog, imas kakav savjet?
a mravinjak.... nista, ama nista nije pomoglo dok ne kupih sencijev preparat. cini mi se da ih nema, ali necu nista jos da kazem dok ne prekopam kompletan taj dio, potpuno su mi unistili dobru petinu plastenika.

kladusanko, ja ti opet ne znam koje je buranija a koje grah, nema veze, ovo sto imam je svakavih zelenih nijansi, ko da ga nesto iz zemlje jede pa nikako da se ucvrsti. ako se osusi posijacu tu kornisona i blitve, ne bih da mi ostane bilo sta prazno. a za iducu sezonu imam prilicno drugaciji plan.
paprike u plasteniku su mi ok, ima i pupoljaka iako su niske jako, a vani su nikakve, donji listovi se suse, na vrhovima ima po par solidnih listica, ali tesko da tu bude koja paprika ove sezone, vidjecemo. a pisalo se detaljno kako se paprika pincira (mislim da je armin najvise oko toga pisao), prelistaj, imaju i klipovi.
Chloe
Photo mod

#4762 Re: Bášča

Post by Chloe »

Hvala @zippoo87, došla sam do čičoke, ali ne sa sigurnošću zato sam je ostavila i čekam cvijet koji bi trebao biti potvrda.

@Safran, na koju količinu vode idu cigarete za pripravak protiv ušiju, mora li to biti po recepturi ili može odprilike? Moje ruže su napadnute, a zbog pčela ne bih koristila nikakvo kemijsko sredstvo.
safran

#4763 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:safranko, nista ne salji kad vec ne nudis jaja :D nego, citajuci oko ovih tvojih kokoski sve vise sam zagrijana da nabavim koju, smislila sam i gdje mogu da stavim kokosinjac. a onda su me isprepadali da ima ovdje lasica, da ima stajaznam kakvih ptica, maca i svega necega i da ce mi to popapat. a kako me prilicno dobro znaju onda moja emotivnost istina ne ide bas u prilog, imas kakav savjet?
Dok dobro ne utvrdiš kokošinjac ništa ne nabavljaj. Naš prvi pokušaj od prije 3-4 godine je neslavno propao zbog lisica, lasica i sl. Nabavili smo 24-25 onih farmenskih koka - i taman su se oporavile, promijenile perje i adaptirale i počele nositi jaja. Jedan dan ja došla da ih nahranim sa starijim sinom - sreća pa je zaspao u autu - našla pola podavljenih - nigdje krvi, nigdje ništa samo podavljene. Drugi put smo opet nas dvoje došli da ih nahranimo ali sam i tada imala sreću - on se nešto zaigrao i zaboravio na koke a ja prišla vratima štale i nema galame, nema žamora ..... odustanem od otvaranja vrata. Tek kad je mali zaspao otvorim vrata i nađem ih obezglavljene. Ni jedna nije živa ostala. Ne znam koja to životinja radi - podaviti koke a ne pojesti ih - to je baš zločesto.
Sada su koke u podrumu, izlivena taze ploča, sve rupe zašuškane i preživljavaju evo od augusta prošle godine.
Dakle, kokošinjac mora biti dobro zašuškan - ako nema ploče ispod onda se može ukopati mreža u zemlju.
Senći

#4764 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote:Image
Jučer u brata po dinu. :)

Ko zna šta je ono narandžasto? :)
Ne znam šta je ovo narandžasto (mada meni više izgleda žuto kao dunje, samo sitnije) obeć'o sam ti sliku kompostnika evo je:
Otvoren:

Image

Zatvoren:

Image
Ratarka

#4765 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci, ti si ovo sasvim jednostavno ali efikasno, bas mi se svidja, kopiram kad dodjemo dotle :)
Mu'min

#4766 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senči

šta ti veliš da za kompostnik stavim samo 4 palete na 4 strane bez da ih šta razbijam i kujem na novo?
Nekako mi estetski nije lijepo samo 4 palete u kocku staviti.

ms
Mu'min
Senći

#4767 Re: Bášča

Post by Senći »

Mu'min wrote:Senči

šta ti veliš da za kompostnik stavim samo 4 palete na 4 strane bez da ih šta razbijam i kujem na novo?
Nekako mi estetski nije lijepo samo 4 palete u kocku staviti.

ms
Mu'min
Možeš stavit samo onako 4 palete samo ih učvrsti, ako te ne zanma estetika (kao mene) bitno je da ima sirovine za kompost.
Senći

#4768 Re: Bášča

Post by Senći »

Nešto ste mi se ušutili ja ne znam šta je sa vrtlarom, flagom, arminom, cvijetnom oazom, oticon, lady_di i ostalima (ako sam koga izostavio) pozdrav svima i javite se ponekad. Evo ja pravim slatko od trešanja pa mi malo preslatko :-D evo sličica:

Image
Ratarka

#4769 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safranko, nakon detaljne analize eventualnog mjesta na kojem bi io kokosinjac za sada ipak odustajem. pri cemu ni muz nije bas odusevljen da imam jos jednu "sortu hajvana" koji ce mi kako kaze biti najnoviji razlog da stenad ostanu duze kod nas nego sto je neophodno :D

kod mene se paradajz previse zadao u grane, ocito mi je puno zaperaka promaklo, a i neke sam preduboko posadila pa imam dva primjerka gdje iz zemlje vec ide jos grana sa srana. sta ce biti ako ostavim tako? dakle to su grane debele ko prst ako to otkinem bojim se da ce bube prosto navaliti na njeg

tikvice me odusevljavaju, ima dosta malih plodova, djeluju sasvim zdravo a i lijepo izgledaju. mrkva je nikla prgusto kao i pastrnjak, a meni zao da ista cupam, pa ce tako ostati, kad malko poraste vadicu mjestimicno za baby mrkvice, onda nek stoji rest da se razraste. blitva nikla (ludjakinja sam sa tim zelenisem znam), medju polusuhi patlidzan posijala jos blitve (u plastenik). mravi se samo preselili, opasno se priblizavaju velikom paradajzu, poludicu od njih.
krastavice ce do iduce godine mozda dobaciti do onih pet listova koje skidam, nesto tu meni ne stima nikako, imaju jedva po tri lista. rotkvicu vec mogu da vadim, ljuta je, sto li? nova salata nikla, za par dana se moze rasaditi ijepo, mladi luk pocinje da se lomi, ipak ce izgleda poneka glavica ostati za stari, nije lose. rastika se primila, ali nekako smjesno raste - tri listica nebu pod oblake, jel to tako treba? buranija i dalje sve svjetlija, jos nema osusene ali ne djeluje mi zdrava. grasak cvjeta. jagode se sire. persun listas niko lijepo, korjenas nikako.
valjda sam sve raportirala :)
Senći

#4770 Re: Bášča

Post by Senći »

Image
Ratarka wrote:safranko, nakon detaljne analize eventualnog mjesta na kojem bi io kokosinjac za sada ipak odustajem. pri cemu ni muz nije bas odusevljen da imam jos jednu "sortu hajvana" koji ce mi kako kaze biti najnoviji razlog da stenad ostanu duze kod nas nego sto je neophodno :D
Eeeeeeej Ratarka ja ti bio pripremio 6 pilića i kvočku na poklon, a ti odustala. :shock: :?

Image

i još nešto raštika tako i treba da raste.
armin_jocker

#4771 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarko, vadi to sto ti je niklo pored paradajza, te nove grane iz zemlje, cupaj to slobodno, nije puno vezano za paradajz, pusta nove korijene, i ne vjerujem da ce ti napasti neke baje ili bolesti napasti, ja otkidam sve, zaperke, koliki god da su, pa cak ako se formiraju i grane, a posebo te sto rastu iz zemlje ..
armin_jocker

#4772 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ja se vrtim u basci koliko mogu, obaveze a i ovo vrijeme me sputavaju ... Krompir sam okopao i ogrnuo, luk nisam uspio okopati i oplijeviti, a trava je krenula nenormalno .... U plasteniku napreduje, ali slabije nego prosle godine, ovo vrijeme ne odgovora, mada je pocelo, paradajz uveliko cvjeta, ima nekoliko i plodova ...
Ovih dana sam pravio sokove, malo zove, malo majcine dusice, i djulbesecerke

Sok od djulbesecerske, gotova prva teglica

Image

Druge dvije malo vece tegle, pripremio danas, idu par dana na sunce, pa u flase :)
Image

Image
Ratarka

#4773 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Senći wrote:Image
Ratarka wrote:safranko, nakon detaljne analize eventualnog mjesta na kojem bi io kokosinjac za sada ipak odustajem. pri cemu ni muz nije bas odusevljen da imam jos jednu "sortu hajvana" koji ce mi kako kaze biti najnoviji razlog da stenad ostanu duze kod nas nego sto je neophodno :D
Eeeeeeej Ratarka ja ti bio pripremio 6 pilića i kvočku na poklon, a ti odustala. :shock: :?
pa kako da ih montiram? na raspolaganju imam jedan cosak baste na kojem sam kao mislila da napravimo kokosinjac. komsija je izjavio da njemu dolazi smrad od gomile trave koju tu bacamo. zamisljam ga sa smradom kokosinjca.
imam sada moje "redovne" pse i leglo od 9 kucica, ne stignem ni bastu da oplijevim, a trava raste bas ko u prici. djeca dolaze preko dana da hrane kuju i stenad, mi sa posla ovamo i odavde na poso. skroz je nezgodna pomisao da djeci nabacim kao ljetni raspust cuvanje kokoski, mada bih ja rado isla u taj projekat jer sam ovdje svakako do kraja avgusta stalno, nakon toga se otvara pitanje - sta sada sa kokama?
tako da ipak realno je bolje da sacekam da se objektic za pocetak zavrsi, da se skloni suta, trvori raznih vrsta i kojekakvo smece (samo pijeska imamo trenutno 3 vrste na sve strane, trava nam je sva onako - nikako, vocke je nesto napalo ali niko do njih ne stize, autima smo razblatili i prilaz... )
posla ko u prici, ne znam, humanije mi djeluje pomjeranje te ideje nego da ih nabavim a onda da su na milost i nemilost okolini, puno se ja vezem za te ajvane da ih samo tako pustim
izvini, nisam mislila da te zadeveram :(
Ratarka

#4774 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:Ratarko, vadi to sto ti je niklo pored paradajza, te nove grane iz zemlje, cupaj to slobodno, nije puno vezano za paradajz, pusta nove korijene, i ne vjerujem da ce ti napasti neke baje ili bolesti napasti, ja otkidam sve, zaperke, koliki god da su, pa cak ako se formiraju i grane, a posebo te sto rastu iz zemlje ..
onda cu ja dio da pokidam, a dio necu, da vidimo u cemu je razlika. za prvu godinu sam svakako vise nego zadovoljna dosadasnjim ucinkom, paradajz zato vise i ne pominjem, plodova u plasteniku ima ihahaj, mada sudeci po onome sta svi pisu bice mi sve velicine koikera jer se previse razgranalo.... vikend cu da slikam sadasnje stanje i ono nakon sto te poslusam (djelimicno), pa cemo male za klopu a ako ovu pokidani prezive neka oni idu za sos... valjda...ako ne napadnu mravi i njih :(
lady_di

#4775 Re: Bášča

Post by lady_di »

Prvo što sam ubrala iz moje bašte :igrac:
Image

Uploaded with ImageShack.us

Senči je li k'o iz Hercegovine?
Post Reply