Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#4751 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, rastao bi im promet, ali bi padao prihod, jer bi za vise putnika inkasirali manje para (posto bi za sve putnike koji bi svakako putovali i bez tog povecanja naplatili manje para)...

Ja da sam direktor isto ne bih nista spustao, sasvim im dobro ide... To sto bih ja volio da ima vise konkurencije na SJJ nije njihov problem... Postoji doduse i nacin kako stimulisati dolazak novih prevoznika, kao i novih linija postojecih prevoznika, ali sto bi to oni radili kada im svakako svima ide sasvim dobro na SJJ (osim JA, te donekle JP i OU)...? Ostali sasvim fin kajmak kupe...
Googlerica

#4752 Re: Avio kompanije all about

Post by Googlerica »

drndalo wrote:Da, rastao bi im promet, ali bi padao prihod, jer bi za vise putnika inkasirali manje para (posto bi za sve putnike koji bi svakako putovali i bez tog povecanja naplatili manje para)...

Ja da sam direktor isto ne bih nista spustao, sasvim im dobro ide... To sto bih ja volio da ima vise konkurencije na SJJ nije njihov problem... Postoji doduse i nacin kako stimulisati dolazak novih prevoznika, kao i novih linija postojecih prevoznika, ali sto bi to oni radili kada im svakako svima ide sasvim dobro na SJJ (osim JA, te donekle JP i OU)...? Ostali sasvim fin kajmak kupe...
aha,problem je ipak neciji :D

ajme,logike poslovanja , ma dobro ovo je dobro za porodice zaposlenih , to je vrhunac uspjeha :lol:
drndalo

#4753 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, Wizz bi komotno mogao letiti i iz SJJ, ali nece pod ovim uslovima, jer im je zarada tu manja od zeljene... I to je njihovo pravo... Kao sto je i pravo SJJ da im nista ne daje jeftinije, jer bi onda to isto morao davati jeftinije LH, OS, TK, PGS, JP, OU, JU, GW, itd... Ili mislis da bi LH gledala sretno da njima naplacuju 100% cijene, a Wizz-u 50% ? A LH i njene kcerke firme lete u SJJ barem 30x sedmicno, a Wizz bi u najboljem slucaju imao 7-8x sedmicno... Pa da li bi se isplatilo zbog tih 7-8 "mozda" sjeci granu sa postojecih >30...?
staradis

#4754 Re: Avio kompanije all about

Post by staradis »

Ocigledno direktor ne konta da su mu takse atronomske za nase uslove. Nekad znaju biti vece od cijene karata.
drndalo

#4755 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ja sam vec ranije na ovoj temi izbacivao razlom taxi vezanih za aerodrom kao takav, i nisu ni blizu one toliko krive... U njih ne racunaj "taxu" koja se zove "Fuel surcharge", koja se tretira kao taxa, a u stvari ide cijela avio kompaniji... Pa tu dolazimo do skrivene i lazne reklame cijena...

EDIT: Sad sam na GW web-u uzeo primjer linije SJJ-TXL(Berlin)-SJJ, da bismo uporedili cijene prevoza sve skupa i cijene "skupih" SJJ taxi... Da opet razbijemo tu famu o tome da SJJ dramaticno vise zaradjuje na putniku od ostalih...
Outward Flight

from Sarajevo (SJJ) to Berlin - Tegel (TXL)
Tue. 24/06/2014 |9:35 AM » 11:25 AM | Duration: 01:50 h

BASIC flight only

fare per adult 31.76 €

taxes, charges and fees 28.23 €
(Details: airport fees 28.23 €)
total outward flight 59.99 €

Return Flight

from Berlin - Tegel (TXL) to Sarajevo (SJJ)

Tue. 01/07/2014 |7:05 AM » 8:55 AM | Duration: 01:50 h

BASIC flight only

fare per adult 34.49 €

taxes, charges and fees 15.50 €
(Details: airport fees 8.00 €
German national air traffic tax 7.50 €)

total return flight 49.99 €

Grand Total (Return): 109.98 €
Iz navedenog vidimo da je cijena najjeftinijeg prevoza sve skupa u pravcu "tamo" 10 € skuplja, nego u pravcu "vamo"... Dakle, iako je aerodromska taxa iz SJJ 12.73€ skuplja od one u TXL, ukupna cijena povratnog leta je skuplja samo 10€... Dakle GW samu "kartu" na istoj relaciji naplacuje 2.73€ skuplje "vamo" nego "tamo"...

Navedimo i to da je u ovim taxama iz SJJ uracunato onih 10€ po karti svih prevoznika koje naplacuje FBiH, a odnose se na "razvoj avio saobracaja" iz SJJ, a ne primjenjuje se na karte iz OMO i TZL...

E sad, reci ti meni jel ova razlika u cijeni aerodromske taxe odlucujuca za cijenu tvoje/moje avio karte donekle i nazad ? Ja mislim da nije... Na kraju krajeva, *ebe se Wizz-u koliko taxe placamo ti i ja kao putnici, njima je bitno da im neko "okrene" avion (tj. ono sto oni kao kompanija placaju aerodromu za uslugu prijema, otpreme, utovara, istovara, slijetanja, polijetanja), tj. bitno im je da to dobiju za npr. 700€, umjesto za 2700€... I u tom grmu lezi zec. Aerodromi koji nemaju prometa su spremni na svakakve kombinacije s njima samo da ubiru taxe od putnika, a SJJ to nije neophodno, pa ne mora pristajati na ucjene raznih prevoznika...
mishkina

#4756 Re: Avio kompanije all about

Post by mishkina »

Da li je neko letio iz Stockholma?

Trebam kartu do Londona, a jeftina opcija mi je preko Stockholma sa SAS. Posto bas moram da se vratim na odredjeni dan, zanima me samo je li to ozbiljna veza, jer ne smijem ostati u Stockholmu zato sto nisu imali dovoljno putnika ili zbog neceg drugog otkazali let...
drndalo

#4757 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Stokholm-London ne bi smio biti upitan kao linija, posebno ne sa SAS-om, ozbiljne zemlje, gradovi, kompanija... SAS barem sa ovih prostora nikada nije bivao medju najjeftinijim opcijama, pa ako ides, mislim da su ti sanse za probleme jako male... Na nivou ozbiljnog kvara na avionu, ili vulkana na Islandu... Nije nemoguce, ali...

Pored toga, SAS je velika mrezna kompanija, pa jos clanica Star-a, pa iako bi bilo problema sa njihovim letom, imaju obavezu da te drugom kompanijom, mozda preko nekog drugog grada prevezu gdje si posla, a to izmedju Londona i Stokholma ne bi smio biti problem...

Veci problem ti moze biti onaj dio relacije izmedju Stokholma i mjesta odakle letis za Stokholm (jer iz teksta ispada da odnekud letis za pretpostavljam ARN, pa tu presjedas za LHR ?), a ne na dijelu puta za/iz London/a...
mishkina

#4758 Re: Avio kompanije all about

Post by mishkina »

Let od Sarajeva do Londona je Lufthansa, natrag je London-Stocholm-Sarajevo, sve SAS. Stvar je samo u tome sto mi je taj let jako knap s vremenom - moram se vratiti taj dan. Druga opcija mi je natrag sa Austrian, ali konekcija u Becu je samo 40 minuta...
drndalo

#4759 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Osim nekih nepredvidjenih kasnjenja prije presjedanja to bi trebalo biti OK... I Bec sa 40 min. je uobicajen i dovoljan, osim kada u dolasku u Bec avion kasni >20 min... Onda je knap mada i tada znaju sacekati, cak i kombi poslati pred taj avion da ljude razveze direkt do iduceg aviona, jer onda ljudima ne moraju smjestaj placati...

U obje situacije bi trebala biti mirna, ali nikada ne mozes biti 100% sigurna... Pretpostavljam da je VIE-SJJ vecernji let ? Kada let sa ARN stize na SJJ ? Ako je popodne, mozda je to pametnija opcija, jer ako i bude sta u ARN, mozda se moze od tamo opet stici na Bec za nevolju...?
mishkina

#4760 Re: Avio kompanije all about

Post by mishkina »

U tomo slucaju je mozda Bec bolja opcija, jer je to onaj sto slijece u pola 3. Uz to je jos i dan ranije. Iz Stockolma slijece u 6. Hvala ti puno, nadam se da ce biti OK. Par aviona mi je vec kasnilo pa sam jedva stizala, ove konekcije od 45 minuta i manje me uvijek unervoze.
drndalo

#4761 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ma dobro, jeste to kratko za rahat presjedanje, ali da im u prosjeku puno puta ljudi ne stignu, promijenili bi... Dakle statisticki je to sigurno, ali se moze desiti anomalija... Ako ti je dan ranije, onda je to sigurna opcija, jer poslije tog popodnevnog imas i vecernji iz Beca isti dan, pa jos i sutra, za ne daj boze...

S druge strane, taj let SAS-a ako bi kasnio u polasku sa ARN, jos uvijek vjerovatno moze da se stigne na vecernji preko VIE za SJJ, ali ti je to veca briga, posebno jer SAS nema svokodnevnu vezu sa SJJ i to 2x dnevno...
mishkina

#4762 Re: Avio kompanije all about

Post by mishkina »

Znam, mislim da je Bec ipak bolja opcija. Da ne spominjem da je vrijeme leta skoro duplo krace. Brine me samo sto su svi ti letovi prepuni. Ali hvala u svakom slucaju!
drndalo

#4763 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Chekiraj se sto ranije, iz Londona bi trebalo da se moze na Austrian stranici min. 24 sata ranije odraditi web-check-in do SJJ, pa nek u Becu traze dobrovoljca za ostati ako imadnu overbooking... Sa srecom!
drndalo

#4764 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Hajd da najzad nesto pozitivno pozdravimo...

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-a ... /140628071
mishkina

#4765 Re: Avio kompanije all about

Post by mishkina »

@drndalo, znas li slucajno mogu li se dobiti milje od leta koji je kupljen miljama? Da li da ih uopste potrazujem? Miles&More je malo nejasan s tim informacijama.

Sto se tice vracanja, nasla sam let kroz Minhen, samo sto sam bila na istom letu s nekim nasim navijacima koji su se vracali iz Brazila. Kad se dodje do boarding gate-a za Sarajevo, prava tuga. Nasi ljudi nisu mogli samo sici stepenicama do autobusa, nego poceli sami otvarati neka vrata, izlazili u drugi terminal, na kraju je let kasnio pola sata, dok su ih sve skupili. Ovi sto su se vracali iz Brazila urlaju, vjesaju se po rukohvatima u autobusu, vicu "vozi Misko" i slicno, ljudi sjedaju na bilo koje mjesto kao da je autobus, pa se onda moraju dizati, premjestati...Cim se avion spusti, odmah ustaju, pa sjuadese moraju moliti da se sjedne.. A kad izlazis, lijevo i desno samo smece.. Taj linija je skoro uvijek bas neugodna :(
Ringhio

#4766 Re: Avio kompanije all about

Post by Ringhio »

Planiraju oni ovo odkad...Zagreb i nekako ali Sarajevo sumnjam, mislim da je postojala caka, nisam siguran, ali mislim da je bilo nesto Dubai - Tuzla ( odnosno Dubrave, Zivinicanski aerodrom ) ali su vrlo brzo ukinuli jer je bio slab odziv putnika.

Planirali su Sarajevo i Beograd pa su otvorili liniju Beograd - Dubai a od Sarajeva odustali, pa su planirali Skoplje i Sarajevo za Dubai, pa su od Sarajeva ponovo odustali i uzeli Skoplje - Dubai.

Dabogda...
Googlerica

#4767 Re: Avio kompanije all about

Post by Googlerica »

mishkina wrote:@drndalo, znas li slucajno mogu li se dobiti milje od leta koji je kupljen miljama? Da li da ih uopste potrazujem? Miles&More je malo nejasan s tim informacijama.

Sto se tice vracanja, nasla sam let kroz Minhen, samo sto sam bila na istom letu s nekim nasim navijacima koji su se vracali iz Brazila. Kad se dodje do boarding gate-a za Sarajevo, prava tuga. Nasi ljudi nisu mogli samo sici stepenicama do autobusa, nego poceli sami otvarati neka vrata, izlazili u drugi terminal, na kraju je let kasnio pola sata, dok su ih sve skupili. Ovi sto su se vracali iz Brazila urlaju, vjesaju se po rukohvatima u autobusu, vicu "vozi Misko" i slicno, ljudi sjedaju na bilo koje mjesto kao da je autobus, pa se onda moraju dizati, premjestati...Cim se avion spusti, odmah ustaju, pa sjuadese moraju moliti da se sjedne.. A kad izlazis, lijevo i desno samo smece.. Taj linija je skoro uvijek bas neugodna :(
:D :lol: :-)
fantabox

#4768 Re: Avio kompanije all about

Post by fantabox »

mishkina wrote:@drndalo, znas li slucajno mogu li se dobiti milje od leta koji je kupljen miljama? Da li da ih uopste potrazujem? Miles&More je malo nejasan s tim informacijama. :(
Nisam drndalo ali da odgovorim. Milje za bilo što kupljeno miljama ne možeš dobiti. Ovo o potrazivanju: ako navedes svoj M&M ID kod kupovine, one se automatski upisuju, obično 4-5 dana nakon transakcije tj. iskoristene usluge, bilo avio karta, bilo hotel, bilo rent a car. Pozdrav!
drndalo

#4769 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, miljama placena karta ne donosi nove milje... Probano... :roll:
mishkina

#4770 Re: Avio kompanije all about

Post by mishkina »

:( Ma pretpostavila sam, ali posto je let, nekako sam se nadala. Hvala na odgovorima.
Edin H.

#4771 Re: Avio kompanije all about

Post by Edin H. »

mishkina wrote:@drndalo, znas li slucajno mogu li se dobiti milje od leta koji je kupljen miljama? Da li da ih uopste potrazujem? Miles&More je malo nejasan s tim informacijama.

Jesi li skakala u avionu kada se pjevalo: "Ko ne skace, mrzi Bosnu!" :D
drndalo

#4772 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ringhio wrote:

Planiraju oni ovo odkad...Zagreb i nekako ali Sarajevo sumnjam, mislim da je postojala caka, nisam siguran, ali mislim da je bilo nesto Dubai - Tuzla ( odnosno Dubrave, Zivinicanski aerodrom ) ali su vrlo brzo ukinuli jer je bio slab odziv putnika.

Planirali su Sarajevo i Beograd pa su otvorili liniju Beograd - Dubai a od Sarajeva odustali, pa su planirali Skoplje i Sarajevo za Dubai, pa su od Sarajeva ponovo odustali i uzeli Skoplje - Dubai.

Dabogda...
Dubai-TZL je bio let, ali charter za koliko me pamcenje sluzi tuzlansku turisticku agenciju, letila je Air Arabia, ali nisi kod njih mogao karte kupiti, nego samo preko ove agencije...Dakle, agencija placa let kompaniji, ma koliko bilo putnika u avionu, kao sto je ovo Banjaluka-Tivat od BH Airlinesa, a njihov je rizik punjenja aviona... To je imalo smisla kada je puno ljudi iz TZL radilo po Iraku i Avganistanu, a kada je broj spao, i potreba je manja... I ono sto su letili, ne znam kakva je bila popunjenost...

FlyDubai za region je odavno u planu... Za razliku od Beograda i Skoplja, Sarajevo i Zagreb su koliko pratim to sve taman izvan doleta aviona, da je pitanje koliko im se to moze isplatiti... Nije problem fizicki dolet novih aviona, dakle udaljenost, nego legalnost leta sa samo jednom posadom u oba smjera... Dakle, DXB-SJJ/ZAG-DXB, koji ne moze odraditi jedna posada znacajno povecava troskove kompaniji, jer mora sa sobom voditi rezervnu posadu koja ce vratiti avion nazad, dok prva posada odmara na povratku... Kako lete "malim" avionima, B737-800, nemaju odvojene prostore za odmor posade kao sirokotrupci (prekookeanski), pa bi tih 7-8 ljudi iz rezervne posade, osim sto bi bili polu-umorni od tog dolaznog leta, jer ne bi mogli stvarno odmarati i npr. spavati u odvojenim prostorijama za to, istovremeno zauzimali 7-8 sjedista na tom letu, koja u tom slucaju ne bi mogla biti prodana, samim tim i smanjen potencijalni prihod za firmu... SKP i BEG su taman unutar tog doleta gdje ista posada moze otici i vratiti avion u DXB...
agent_zero

#4773 Re: Avio kompanije all about

Post by agent_zero »

Zna li neko s kojom kompanijom sada leti goldentours za tursku?

Prije su radili sa sky airlinesom, ali je ta kompanija prošle godine bankrotirala i ugasila se.

EDIT: Sad pronađoh - turski Freebird airlines sada radi s goldentoursom.
Ringhio

#4775 Re: Avio kompanije all about

Post by Ringhio »

Ima li ko iskustva sa etihadom ?

Treba da letim s njima pa me kopka jesu li detaljni i idu li u krajnosti glede prtljaga. Nije u pitanju kilaza koja je ok nego mi je u pitanju kofer koji obicno nosim sa sobom i koji je duzi za 10 CM od onoga sto oni stavljaju kao svoju normu, sirina i dubina je ok.
Post Reply