Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TRANCE

#4751 Re: Cijene stanova All about

Post by TRANCE »

probook wrote:
Zlocin&Kazna wrote:Koje su prednosti i mane stanova na posljednjim spratovima, ispod zajednickih terasa? Da li neko od forumasa ima iskustva sa takvim stanovima?
S obzirom da zivimo na Balkanu bilo kakav problem sa krovom ces morati sam rijestiti, jer seljacine u zgradama smatraju da to nije njihov problem jer njima ne kisne.

Da covjek ima para i stanova ja bih takvim probio krov skroz (ako je vec moj) pa neka curi voda do prizemlja.
:thumbup:
U mojoj zgradi komšiji na zadnjem spratu počelo prokišnjavati. Upravitelj nije htio doći, jer ovaj nije nikad ni plaćao upravitelja. Naravno od stanara nije niko marke htio dati da se krov zakrpi. Kroz par dana počelo i meni prokišnjavati u stanu ispod tog komšijinog, opet upravitelj nije htio doći iako sam ga uredno plaćao. Na kraju kad su se počeli rositi zidovi i na spratu ispod mene, upravitelj je isključio struju u čitavom haustoru radi sigurnosti, pa su na kraju svi teška srca odvojili po 50 KM da se krov zakrpi.
julisiz es grant

#4752 Re: Cijene stanova All about

Post by julisiz es grant »

xamp wrote:
probook wrote:
Zlocin&Kazna wrote:Koje su prednosti i mane stanova na posljednjim spratovima, ispod zajednickih terasa? Da li neko od forumasa ima iskustva sa takvim stanovima?
S obzirom da zivimo na Balkanu bilo kakav problem sa krovom ces morati sam rijestiti, jer seljacine u zgradama smatraju da to nije njihov problem jer njima ne kisne.

Da covjek ima para i stanova ja bih takvim probio krov skroz (ako je vec moj) pa neka curi voda do prizemlja.
U zgradama koji imaju upravitelja, ne moras brinuti jer oni to rjesavaju. Cak i ako zgrada ne placa, a ti jedini placas, oni su duzni da dodju da ti saniraju krov.
Prednost zadnjeg sprata je sto nemas djece znat da skacu po cijeli dan, ili starih ljudi koji u 3h ujutro odluce razmjestaj praviti. Pogotovo jos ako je moguce napraviti neki izlaz na krov u buducnosti, jos bolje :) Ne bjezim od zadnjih spratova, i do sad nije bilo problema nikad. Krov je propustao na jednoj novogradnji, ali se to sredilo odmah bez problema i bez ulozene marke.
Ne. Ja kad sam imao problem rečeno mi je da je za krovove zadužen kanton ili općina, ne sjećam se više.
A po činjenici da općine saniraju fasade na zgradama, kao što se dešava na Alipašinom, moguće da je to što čini vanjštinu zgrade njihovo, a upraviteljevo je samo ono "unutra".
A to što nemaš nikoga iznad sebe jeste ogromna prednost.
holowey

#4753 Re: Cijene stanova All about

Post by holowey »

xamp wrote:
probook wrote:

U zgradama koji imaju upravitelja, ne moras brinuti jer oni to rjesavaju. Cak i ako zgrada ne placa, a ti jedini placas, oni su duzni da dodju da ti saniraju krov.
Prednost zadnjeg sprata je sto nemas djece znat da skacu po cijeli dan, ili starih ljudi koji u 3h ujutro odluce razmjestaj praviti. Pogotovo jos ako je moguce napraviti neki izlaz na krov u buducnosti, jos bolje :) Ne bjezim od zadnjih spratova, i do sad nije bilo problema nikad. Krov je propustao na jednoj novogradnji, ali se to sredilo odmah bez problema i bez ulozene marke.
:? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
samo kazu, nema akumuliranih sredstava i sva prica tu zavrsava...
julisiz es grant

#4754 Re: Cijene stanova All about

Post by julisiz es grant »

holowey wrote: :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A i to mi se desilo kad sam imao problema sa dimnjakom, pa smo ja i komšija ispod morali to u svojoj režiji da riješimo.
Ljudi kao da ne znaju kako funkcioniše upraviteljstvo i da to što TI redovno plaćaš ne garantuje da ćeš dobiti uslugu kada ti zatreba. Sve zavisi od stanja plaćanja u cijelom ulazu.
Ci-Nick

#4755 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Kad propiša sa krova popneš se i popraviš, kad propiša od komšije iznad,.. prepušten si na njegovu milost i nemilost,..
statixx

#4756 Re: Cijene stanova All about

Post by statixx »

TRANCE wrote:
probook wrote:

:thumbup:
U mojoj zgradi komšiji na zadnjem spratu počelo prokišnjavati. Upravitelj nije htio doći, jer ovaj nije nikad ni plaćao upravitelja. Naravno od stanara nije niko marke htio dati da se krov zakrpi. Kroz par dana počelo i meni prokišnjavati u stanu ispod tog komšijinog, opet upravitelj nije htio doći iako sam ga uredno plaćao. Na kraju kad su se počeli rositi zidovi i na spratu ispod mene, upravitelj je isključio struju u čitavom haustoru radi sigurnosti, pa su na kraju svi teška srca odvojili po 50 KM da se krov zakrpi.
I ja sam imao slican problem, ali nisu nam nikada sanirali krov. Navodno je trebalo preko 2.000 KM a nije bilo sredstava na racunu. Na kraju smo se rijesili tog stana i kupili drugi stan na nizem spratu.

Inace, osim krova, zadnji sprat je problematican ako nemas podrum, a imas djecu.
statixx

#4757 Re: Cijene stanova All about

Post by statixx »

Ci-Nick wrote:Kad propiša sa krova popneš se i popraviš, kad propiša od komšije iznad,.. prepušten si na njegovu milost i nemilost,..
Nije to tako jednostavno, jer tesko je naci odakle voda dolazi. Ja sam dovodio majstora, covjek stavio 3-4 m2 ljepenke i nista, dzaba platio.
VladaFBiH

#4758 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

holowey wrote:
xamp wrote:
probook wrote:

:? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
netačno, po zakonu su dužni su da urade sanaciju ukoliko curi i možeš i tužiti ako neće s tim da je drugi par opanaka što sanacija podrazumjeva samo zatvaranje rupe i ništa više. Također, možeš se dogovoriti s njima da ti platiš popravke i da ti to priznaju - da ne bi rekao da ovo nije moguće to sam ja lično uradio i priznali su sve do zadnjeg kf i jedini im je uslov bio da njihovi radnici rade (materijal i sve ostalo sam sam kupio i priznali su sve račune a za cijenu rada sam dogovorio na osnovu 3 ponude i da oni budu povoljniji)
VladaFBiH

#4759 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

julisiz es grant wrote:
holowey wrote: :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A i to mi se desilo kad sam imao problema sa dimnjakom, pa smo ja i komšija ispod morali to u svojoj režiji da riješimo.
Ljudi kao da ne znaju kako funkcioniše upraviteljstvo i da to što TI redovno plaćaš ne garantuje da ćeš dobiti uslugu kada ti zatreba. Sve zavisi od stanja plaćanja u cijelom ulazu.
da li si se dogovorio s upraviteljem da ti prizna ovaj iznos tj. da ne plaćaš održavanje dok ne namire taj novac?
azurna_obala

#4760 Re: Cijene stanova All about

Post by azurna_obala »

Ma kakvi upravitelji, kod nas se skupljaju potpisi za nova ulazna vrata, a hetig kaže nema sredstva, plus što jedan od stanara ima duga koliko hoćeš. Ništa oni ne garantuju, niti će uraditi samo zato što ti plaćaš njihove račune.
VladaFBiH

#4761 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Prednosti:
- Dobar pogled
- Niko ti ne skače iznad glave

Mane:
- Potencijalni problemi sa krovom - značajno je bolja situacija ako nisi direktno "pod pločom" tj. ako su iznad šupe
- Kada se lift pokvari imaš najviše stepenica u haustoru :)
- Ako si direktno "pod pločom" visoka temperatura u stanu ljeti jer se beton ugrije - opet je puno bolja situacija ako su šupe iznat tj. isto je kao da si na nekom drugom spratu

u principu ja ne bih bježao od stanova gdje su šupe iznad dok bih za one koji su baš "ispod ploče" dobro razmislio samo zbog grijanja ljeti - ako ne novija zgrada postoji neka izolacija pa ovo nije strašno ali ako je starija tu zna biti ljeti pakleno
VladaFBiH

#4762 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

julisiz es grant wrote:
xamp wrote:
probook wrote: S obzirom da zivimo na Balkanu bilo kakav problem sa krovom ces morati sam rijestiti, jer seljacine u zgradama smatraju da to nije njihov problem jer njima ne kisne.

Ne. Ja kad sam imao problem rečeno mi je da je za krovove zadužen kanton ili općina, ne sjećam se više.
A po činjenici da općine saniraju fasade na zgradama, kao što se dešava na Alipašinom, moguće da je to što čini vanjštinu zgrade njihovo, a upraviteljevo je samo ono "unutra".
A to što nemaš nikoga iznad sebe jeste ogromna prednost.
sanacija cijelog krova jeste obaveza stanara tj. mora biti para na računu da bi upravitelj to radio (i dalje je dužan da radi popravke koje se u praksi svode na krpanje rupe) ili da se ganja opština/kanton da doniraju sredstva ili dio sredstava jer jovo obično dosta košta
VladaFBiH

#4763 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

probook wrote:

prije par godina sam za ovo čuo jedno dobro rješenje - kaže, kada kiša pada (ovo je važno raditi tada da te ne bi neko provalio) uzmeš šlauf i gurneš ga u otvor za ventilaciju/dimnjak malo dublje od svoga stana ili gdje ti već curi i fino odvrneš vodu... do kraja dana cijeloj zgradi je sve mokro i odjedanput svi pristaju na sanaciju krova :)
DaffyDuck

#4764 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

VladaFBiH wrote:
probook wrote:

prije par godina sam za ovo čuo jedno dobro rješenje - kaže, kada kiša pada (ovo je važno raditi tada da te ne bi neko provalio) uzmeš šlauf i gurneš ga u otvor za ventilaciju/dimnjak malo dublje od svoga stana ili gdje ti već curi i fino odvrneš vodu... do kraja dana cijeloj zgradi je sve mokro i odjedanput svi pristaju na sanaciju krova :)
Za sve postoji nacin :thumbup: :lol:

I ja zivim na zadnjem spratu, iznad samo ploca- bez supa. Prezadovoljna sam. Niko nam ne skace nad glavom (za razliku od komsijama ispod :D ), super pogled- sto je jedna od cari zivota u Sarajevu. Nema buke ni prljavstine u haustoru jer ti niko ne hoda ispred vrata...
Sto se tice krova, kao dodatnu sigurnost, placamo osiguranje u koje je ukljucena steta i na krovu. Ljeti nije tako vruce kao sto sam ocekivala da ce biti- recimo proslo ljeto smo mozda dva puta klimu ukljucili.
Druga prica su oni stanovi sto je zadnji sprat pokriven limom, pa kad vjetar zapuse ili pljusak pa ono lupa :-)
Thorgerson

#4765 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

xamp wrote:
probook wrote:

Hahahaahahhaah.

Sacekaj...

_ghahahahaha...padoh sa stolice...
azurna_obala

#4766 Re: Cijene stanova All about

Post by azurna_obala »

:lol:
svi u napad

#4767 Re: Cijene stanova All about

Post by svi u napad »

Samo kratko bjezi od stana ispod ravnog krova. Nikad u nas ljudi nisu znali napraviti ravni krov ni saht na cesti. Zivjeli.
VladaFBiH

#4768 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

svi u napad wrote:Samo kratko bjezi od stana ispod ravnog krova. Nikad u nas ljudi nisu znali napraviti ravni krov ni saht na cesti. Zivjeli.
glupost i to teška
Thorgerson

#4769 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote:
svi u napad wrote:Samo kratko bjezi od stana ispod ravnog krova. Nikad u nas ljudi nisu znali napraviti ravni krov ni saht na cesti. Zivjeli.
glupost i to teška
Nije glupost ako od 10 stanova njih 5 ima problem sa krovom. A ima. Znam i sam kad sam kupovao stan, prvo sto su vecina stanova u ponudi upravo zadnji spratovi, drugo u 50% njih sam vidio ostecenja plafona - naravno kod svakog je prica, ma to samo sad nesto. Aha reko, hvala. :run:

Mislim ko voli da kocka i igra lutriju, ok.

Ako ti se bas svidja i ako je cijena izrazito povoljna - uzimaj. U suprotnom, upravo tako - bjezi.
VladaFBiH

#4770 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
VladaFBiH wrote:
glupost i to teška
Nije glupost ako od 10 stanova njih 5 ima problem sa krovom. A ima. Znam i sam kad sam kupovao stan, prvo sto su vecina stanova u ponudi upravo zadnji spratovi, drugo u 50% njih sam vidio ostecenja plafona - naravno kod svakog je prica, ma to samo sad nesto. Aha reko, hvala. :run:

Mislim ko voli da kocka i igra lutriju, ok.

Ako ti se bas svidja i ako je cijena izrazito povoljna - uzimaj. U suprotnom, upravo tako - bjezi.
problem je u tome što su zgrade stare po 40-50 godina i nikada ništa nije na krovu rađeno i na njemu niklo drveće koje ima po 5m - pokušaj imati bilo kakav krov na kući da ga ne diraš 40-50 godina... ravni krov je kao i svaki drugi ako se održava. Živio sam više od pola života ispod ravnog krova i samo je jednom procurilo i to nije krov već smrzla cijev za odvod vode (procurilo je 3 sprata ispod). U tom stanu mi roditelji žive 40+ godina a zgrada je 1972 i to je bio jedini slučaj curenja

Edit: Što se tiče stanova u ponudi zaista ima puno "grobova" i tu se slažem s tobom... ranije sam napisao da nemam ništa protiv zadnjeg sprata ako su šupe iznad dok je onaj "pod pločom" malo kompleksnija situacija. Također, čini mi se da zgrada iznad 4 sprata ne bi smjela imati kosi krov - zamisli kada snijeg padne s te visine :)
Last edited by VladaFBiH on 14/01/2019 13:55, edited 2 times in total.
malamirha

#4771 Re: Cijene stanova All about

Post by malamirha »

koja ja cijena kvadrata stana u hrasnom?
TheRedhead

#4772 Re: Cijene stanova All about

Post by TheRedhead »

Ljudi, ima li neko ko zivi ili je zivio na Mojmilu? Recite mi utiske.
Izgleda fino naselje, dosta zelenila, nije blizu glavne ceste. Jedino ne znam kakvi su sa prodavnicama (osim Amko), banke i tako to, s obzirom da su malo dalje ...
hvala
Sunculish

#4773 Re: Cijene stanova All about

Post by Sunculish »

Ja sam stanovala na Mojmilu 2007.g., imali smo super grijanje ali i bubasvabe zbog pekare u prizemlju. Stanovala sam u roze zgradi do amke. Meni je zbog posla odgovaralo ali ovako, slobodnom voljom, ne bih izabrala da tamo kupim stan i živim trajno. Nekako, isto ko selo i za bilo kakav sadržaj moraš ići negdje drugdje.
melac

#4774 Re: Cijene stanova All about

Post by melac »

Ja zivio 3 godine. I meni je bilo super, ima slobodnog mjesta na parkingu :)
Ali nesto bih prije birao zgrade prema SOS seli i gore Mojmilo brdu sto gledaju, samo ne pancirku ;) Cine mi se kvalitetnije.
Recimo mozda ne znas ali je prije par godina ubijen momak u jednom kaficu, nije bas naselje bez kokosara i sitnih kriminalaca.
Ali ima potencijal da se sredi trg Barcelone, ima vrtic ima osnovna skola, ne treba dijete ulicu prelaziti, ima veliki granap Amkom. A ima i zelenila da se proseta s djetetom, ali vecinom kerove tuda setaju. Trolejbus blizu.
Moj dojam je da ima potencijal, ali je trenutno u kurcu naselje ko naselje.
TheRedhead

#4775 Re: Cijene stanova All about

Post by TheRedhead »

Sunculish wrote:Ja sam stanovala na Mojmilu 2007.g., imali smo super grijanje ali i bubasvabe zbog pekare u prizemlju. Stanovala sam u roze zgradi do amke. Meni je zbog posla odgovaralo ali ovako, slobodnom voljom, ne bih izabrala da tamo kupim stan i živim trajno. Nekako, isto ko selo i za bilo kakav sadržaj moraš ići negdje drugdje.
melac wrote:Ja zivio 3 godine. I meni je bilo super, ima slobodnog mjesta na parkingu :)
Ali nesto bih prije birao zgrade prema SOS seli i gore Mojmilo brdu sto gledaju, samo ne pancirku ;) Cine mi se kvalitetnije.
Recimo mozda ne znas ali je prije par godina ubijen momak u jednom kaficu, nije bas naselje bez kokosara i sitnih kriminalaca.
Ali ima potencijal da se sredi trg Barcelone, ima vrtic ima osnovna skola, ne treba dijete ulicu prelaziti, ima veliki granap Amkom. A ima i zelenila da se proseta s djetetom, ali vecinom kerove tuda setaju. Trolejbus blizu.
Moj dojam je da ima potencijal, ali je trenutno u kurcu naselje ko naselje.
Hvala vam na info :)
Post Reply