Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrasno

#4751 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image Željo 1928

Image

Image

Image

Image

Image
zikamu

#4752 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

I Sarajevo je imalo svoj Hajduk osnovan 1912.

Image

Hajduk na proslavi 25 godina postojanja (1937).

Image

Igrači Hajduka na Skenderiji 1939.godine
zateznistub

#4753 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

Ne vide se slike zikamu, deder popravi to, bas me zanima...
Potoklinica

#4754 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

Image

O ovoj fotografiji nemam nikakvih podataka. Ako neko zna neka dopuni.
Potoklinica

#4755 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

Predpostavljam da je jedna od ekipa Sarajevski Amaterski Športski Klub.
hrasno

#4756 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Vjerovatno a druga pretpostavka da je ovo stadion SAšk-a na Kovacicima koji se nalazio gdje je sad Šumarski fakultet, pa je prodan crkvi ja mislim 1940
Banksy

#4757 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

zikamu wrote:
Image

Gdje je ovo?
hrasno

#4758 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Hajduk je igrao na Skenderiji svoje utakmice pa ako je proslava 25 godina kluba mislim da su tamo i proslavili
hrasno

#4759 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image

Slike je sa teme Sarajevo 1978-1914, nicku nekako sa proljeca svaka cast
Nekako s proljeća

#4760 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Nekako s proljeća »

Filter

#4761 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Filter »

ubjedljivo najbolja tema na forumu... ljudstvo :-D :thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4762 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

hrasno wrote:Hajduk je igrao na Skenderiji svoje utakmice pa ako je proslava 25 godina kluba mislim da su tamo i proslavili
Ako se ne varam zgrada u pozadini još postoji....ulica Tekija ?
Banksy

#4763 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

hrasno wrote:Hajduk je igrao na Skenderiji svoje utakmice pa ako je proslava 25 godina kluba mislim da su tamo i proslavili
Pokušavam skontat koja je ovo zgrada iza, nekako prozori izgledaju kao zatvorski ...

Pravoslavna crkva, savršena slika :thumbup:

edit: Je li moguće da je ovo dvorište na mjestu današnje Op. Stari Grad?
Last edited by Banksy on 21/03/2016 19:32, edited 1 time in total.
MorsV

#4764 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MorsV »

Potoklinica wrote:
Prvo da ti se zahvalim na dosad postavljenim slikama i na ovoj izuzetnoj slici. Korisnik sa nadimkom hrasno je postavio moju molbu, a tek sad sam se uspeo registrovati!
No, da ne dužim prvo odgovor za sliku. Slika je sa jedne od dve utakmice kad je gostovao Augsburg u Sarajevu 26. i 27. maja 1923. godine. SAŠK je u šarenim dresovima. Prvog dana je SAŠK izgubio 3:2, a drugog je pobedio 2:1. Na slici su sledeći SAŠK-ovi igrači:
Gornji red: Vjekoslav Giljanović (golman), Vilim Zelebor (half), Anton Felver (napad), Karlo Jakupec (napad), Robert Pešek (half), Nedžad Sulejmanpašić (bek), Hugo Beck (napad)
Donji red: Franjo Štebl (bek), Dušan Gavrilović (half), Josip Plaček (napad), Ferdinand Gotz (napad)

Postaviću još neke slike fudbalskih timova predratnog sarajeva a i fudbalera koji su obeleželi taj period kao prethodno pomenuti Krajnc (ne Kranjc!) čije ime je Franjo o kome će biti više reči u nekom sledećem postu. :)

Inače se bavim istorigrafijom i statistikom fudbala na ovim ex-yu prostorima sa posebnim osvrtom na predratno doba! Tako da imam dosta materijala.
zikamu

#4765 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

sabina1 wrote:
Ako se ne varam zgrada u pozadini još postoji....ulica Tekija ?
Naprezem mozak do bola, ali ovu zgradu u pozadinu sa resetkama ne mogu nikako da povezem sa Skenderijom... :(
hrasno

#4766 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

MorsV dobrodosao. Nekako sa proljeca brze ruke nego glava :D mozda i nije Skenderija ali sad ima morsv pa ce on rijesiti enigmu sa koje je utakmice slika pa cemo znati gdje je uslikano.
NeenaSa

#4767 Re: Slike starog Sarajeva

Post by NeenaSa »

Filter wrote:ubjedljivo najbolja tema na forumu... ljudstvo :-D :thumbup:
Moram replicirat' :thumbup:

P.S.
Tema asocira na predanja i slike iz albuma (riShpekt zateznom) ne postavljam iste.
P.P.S
Fotke su preko Miljacke. Znaci hladovina. :D :-D
MorsV

#4768 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MorsV »

Tako piše, ne znam zaista. Ali Hajduk je imao svoj stadion, slao sam ti hrasno slike sa otvaranja stadiona novog 1928. godine. Mislim da si i tu okačio jednu. Trebate imati u vidu da se prostor menja sa vremenom i doista je nekad teško prepoznati kako je nekad izgledalo nešto. A i pojmovi i lokacije pojmova se takođe menjaju to treba imati u vidu.
Paradoksalno, ali sa dobom početka 1920ih bolje stojim nego sa onim kasnijim dobom jer mi nedostaju novine tog doba, tj glavne dnevne Sarajevske novine koje kriju sve informacije a to su Jugoslovenska pošta koje su izlazile od 1929. do 1941. godine i u isto vreme bile službeni organ podsaveza (znači da je Sarajevski nogometni podsavez tu objavljivao svoje službene vesti iz upravnog, poslovnog i kaznenog odbora kao i delgeiranje sudija) a takođe novine su donosile i vesti iz klubova.
No pošto je forum ovo sa slikama evo i ja da se otvorim za jednu (nemam bolju)
Image
U pitanju je tim SAŠK-a iz sezone 1927/28, a na slici su
Stoje: Fritz Wassner (desni bek), Fritz Cetušić (levi half), Filip Tomičić (desno krilo), Dragutin/Karlo Sieber (desna spojka), Viktor "Vicky" Götz (centrafor), August Sopijanac (leva spojka), Stjepan König (levo krilo), Stjepan Bevanda (levi bek) i u sredini malo se slabije vidi pozadi je načelnik fudbalske(nogometne) sekcije Petar Drago Zovko.
Kleče: August Pogačnik (stariji brat Antuna Tonija Pogačnika, inače levi half), Josip "Stanko" Bulat (centarhalf), Stjepan Lovrenović (desni half)
Sede: Frane Kovačić (desni bek), Vjekoslav Giljanović (golman) i Ivan Pidin (levi bek, jedan od legendi SAŠKa igrao sve do 1941e).
Kao što se vidi stoje u standardnoj formaciji tog doba 1 golman - 2 beka - 3 halfa - 5 napadača :-D
NeenaSa

#4769 Re: Slike starog Sarajeva

Post by NeenaSa »

Chovjeche kakvo predanje. :thumbup:
P.s.
Ne znam tko je postavio sliku sa Bentbashe (vaterpolo) :thumbup:
Takodjer kupanje u Miljacki :thumbup:
MorsV

#4770 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MorsV »

Еvo još nešto iz fudbalske istorije Sarajeva, prva utakmica prve lige između SAŠKa i Hajduka 1923. godine
Image
Potoklinica

#4771 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

MorsV wrote:
Potoklinica wrote:
Prvo da ti se zahvalim na dosad postavljenim slikama i na ovoj izuzetnoj slici. Korisnik sa nadimkom hrasno je postavio moju molbu, a tek sad sam se uspeo registrovati!
No, da ne dužim prvo odgovor za sliku. Slika je sa jedne od dve utakmice kad je gostovao Augsburg u Sarajevu 26. i 27. maja 1923. godine. SAŠK je u šarenim dresovima. Prvog dana je SAŠK izgubio 3:2, a drugog je pobedio 2:1. Na slici su sledeći SAŠK-ovi igrači:
Gornji red: Vjekoslav Giljanović (golman), Vilim Zelebor (half), Anton Felver (napad), Karlo Jakupec (napad), Robert Pešek (half), Nedžad Sulejmanpašić (bek), Hugo Beck (napad)
Donji red: Franjo Štebl (bek), Dušan Gavrilović (half), Josip Plaček (napad), Ferdinand Gotz (napad)

Postaviću još neke slike fudbalskih timova predratnog sarajeva a i fudbalera koji su obeleželi taj period kao prethodno pomenuti Krajnc (ne Kranjc!) čije ime je Franjo o kome će biti više reči u nekom sledećem postu. :)

Inače se bavim istorigrafijom i statistikom fudbala na ovim ex-yu prostorima sa posebnim osvrtom na predratno doba! Tako da imam dosta materijala.
Moram priznati da ovako detaljan i potpun odgovor nisam očekivao. Uskoro ću ti proslijediti još materijala, koji vjerovatno nije do sada objavljivan.
Dio toga će se naći i ovdje na forumu jer vidim da za sport vlada veliki interes. Ali da ne pretjeramo sa sportskim fotografijama, a pogotovo sa fudbalom. Vidjeh da su objavljene fotografije ženskih teniskih timova, vaterpolo takmičenja, itd. Mnogi ne znaju da se u vrijeme između dva svjetska rata sportu pridavala velika pažnja, a o tome svjedoče fotografije ženskih rukometnih ekipa, parade skijaša, takmičenja u koturanju (biciklizam) itd.
Dakle, ovog proljeća imat ćemo šta gledati.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4772 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
Banksy

#4773 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Divna slika, i kompozicija i kao dokument.
johntra

#4774 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

Image
Potoklinica

#4775 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

Image
Zateznistub - malo sam pogledao bolje ovu fotku i potpuno si upravu kada navodiš da je to negdje kod BBI centra.
Fotka je napravljena ispred radnje modistice Marice Matić koja je imala radnju za prodaju ženskih šešira na adresi Aleksandrova 81, a to je tačno ispred gradske kafane o kojoj smo nedavno govorili.
Hvala za fotku. :thumbup:
Post Reply