BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#4751 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ZoomZoomKiwi »

Zanimljivo, u subotu tekma protiv Južne Afrike, i na poluvremenu osjetan skok potrošnje u državi :mrgreen:

Image

Ledomati, kafomati itd. :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4752 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/09/2025 09:30 Ono što sam ja čuo, u suštini je problem PDV jer bi ti kao prosumer fizičko lice trebao "fakturisati" odaslanu energiju EP BiH, a nisi PDV obveznik, pa sad kako to implementirati.

Po mom mišljenju je to pogrešno postavljeno, nije trebalo uopće spominjati KM-ove, nego samo kWh, i smisliti obračun na taj način, da ako si slučajno (u ljetnim mjesecima) odaslao više energije nego si je uzeo iz mreže, račun ne ide u minus, nego si samo u pretplati sa kWh, ne sa KM.

Znači za Juli ti dođe račun samo ono mjerno mjesto i ta zajebancija, i to je to. Ti njima dao 680 kWh, potrošio 240 kWh, u "pretplati" si 440kWh, i to ćeš svakako do kraja godine potrošiti kad dođu hladniji/mračniji dani.

U tom slučaju ne bi uopće trebalo miješati UIO u tu transakciju.

E sad jedino je problem kako knjižiti to sve unutar EPBiH.

Ali metodologija mora postojati, nismo mi ni prvi ni jedini koji bismo imali prosumere, pola svijeta to radi već godinama, samo treba prepisati.

Ovako, jedino rješenje bi bilo da se svako ko bi želio biti prosumer mora registrovati makar kao obrt i sve daljnje peripetije oko toga.
evo mog slucaja:
sklapam godisnji ugovor, odlucim na pocetku koliko cu za tu godinu potrositi kWh, ove godine sam stavio 2800 kwh. oni su tu potrosnju podijelili na 12 mjeseci, i salju mi takav racun svaki mjesec. u medjuvremenu ja trosim a panelcici proizvode i njima salju struju. na kraju 12.mjeseca, ja njima posaljem stanje svog brojilaa i onda doplacuje onaj ko je u plusu. ove godinu su mi oko 400 € oni vratili
ZoomZoomKiwi

#4753 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 09/09/2025 07:58
ZoomZoomKiwi wrote: 05/09/2025 09:30 Ono što sam ja čuo, u suštini je problem PDV jer bi ti kao prosumer fizičko lice trebao "fakturisati" odaslanu energiju EP BiH, a nisi PDV obveznik, pa sad kako to implementirati.

Po mom mišljenju je to pogrešno postavljeno, nije trebalo uopće spominjati KM-ove, nego samo kWh, i smisliti obračun na taj način, da ako si slučajno (u ljetnim mjesecima) odaslao više energije nego si je uzeo iz mreže, račun ne ide u minus, nego si samo u pretplati sa kWh, ne sa KM.

Znači za Juli ti dođe račun samo ono mjerno mjesto i ta zajebancija, i to je to. Ti njima dao 680 kWh, potrošio 240 kWh, u "pretplati" si 440kWh, i to ćeš svakako do kraja godine potrošiti kad dođu hladniji/mračniji dani.

Ali metodologija mora postojati, nismo mi ni prvi ni jedini koji bismo imali prosumere, pola svijeta to radi već godinama, samo treba prepisati.

Ovako, jedino rješenje bi bilo da se svako ko bi želio biti prosumer mora registrovati makar kao obrt i sve daljnje peripetije oko toga.
evo mog slucaja:
sklapam godisnji ugovor, odlucim na pocetku koliko cu za tu godinu potrositi kWh, ove godine sam stavio 2800 kwh. oni su tu potrosnju podijelili na 12 mjeseci, i salju mi takav racun svaki mjesec. u medjuvremenu ja trosim a panelcici proizvode i njima salju struju. na kraju 12.mjeseca, ja njima posaljem stanje svog brojilaa i onda doplacuje onaj ko je u plusu. ove godinu su mi oko 400 € oni vratili
Jednostavno i efektivno.

Kako je tamo riješeno što se tiče MwSt., kako je to na povratu prikazano?

To je najveći problem kod nas, "ne znaju" kako da knjiže taj PDV u minus pri povratu sredstava. Ako ga knjiže kao ulazni PDV, onda ti kao "prodavac" energije prema njima moraš to knjižiti kao izlazni PDV, a kao fizičko lice nisi obveznik, pa je to malo sranje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4754 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by izvrsni direktor »

ZoomZoomKiwi wrote: 09/09/2025 08:00

evo mog slucaja:
Jednostavno i efektivno.

To je najveći problem kod nas, "ne znaju" kako da knjiže taj PDV u minus pri povratu sredstava. Ako ga knjiže kao ulazni PDV, onda ti kao "prodavac" energije prema njima moraš to knjižiti kao izlazni PDV, a kao fizičko lice nisi obveznik, pa je to malo sranje.
mwst mi je ekspertiza :D

elektro glumi racunovodju za mene. imamo ugovor na 12 mjeseci, oni meni ispostavljaju racune sa mwst i poni za mene uplacuju "unaprijed" mjesecne iznose za porez u finanzamt, po osnovu tog mjesecnog racuna. po isteku 12 mjeseci, ja njima saljem stanje brojila onda oni prave zavrsni racun na osnovu tog ugovora i salju dopis u finanzamt "vidite, mi smo previse uplatili poreza za direktora, evo vam ovaj racun i obracunati porez po ugovoru koji smo sklopili prije 12 mjeseci, molimo vas da nam vratite nazad iznos koji smo previse uplatili" oni vracaju njima, ovi meni vrate.

naravno, nema sanse da cu vise proizvest nego sto ce oni meni prodati, kao sto si i sam rekao.
ZoomZoomKiwi

#4755 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 09/09/2025 08:29

evo mog slucaja:
Jednostavno i efektivno.

mwst mi je ekspertiza :D

elektro glumi racunovodju za mene. imamo ugovor na 12 mjeseci, oni meni ispostavljaju racune sa mwst i poni za mene uplacuju "unaprijed" mjesecne iznose za porez u finanzamt, po osnovu tog mjesecnog racuna. po isteku 12 mjeseci, ja njima saljem stanje brojila onda oni prave zavrsni racun na osnovu tog ugovora i salju dopis u finanzamt "vidite, mi smo previse uplatili poreza za direktora, evo vam ovaj racun i obracunati porez po ugovoru koji smo sklopili prije 12 mjeseci, molimo vas da nam vratite nazad iznos koji smo previse uplatili" oni vracaju njima, ovi meni vrate.

naravno, nema sanse da cu vise proizvest nego sto ce oni meni prodati, kao sto si i sam rekao.
Eh eto, nek neko iz EPBiH i UIO ovo pročita pa da konačno implementiraju "prosumere" i u BiH :mrgreen:
Zakalwe
Grijem se na: struju

#4756 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Zakalwe »

Ja sam taman instalirao 20kWh baKterija. Milina. Napunim ih ili iz panela ili sa mreze (par sati nocu kad je jeftino) i onda mi citava kuca ide na baKterije citav dan. Drzava mi pola instalacije platila. Trebao sam ovo davno uraditi.
zippoo87

#4757 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zippoo87 »

Zakalwe wrote: 27/09/2025 10:49 Ja sam taman instalirao 20kWh baKterija. Milina. Napunim ih ili iz panela ili sa mreze (par sati nocu kad je jeftino) i onda mi citava kuca ide na baKterije citav dan. Drzava mi pola instalacije platila. Trebao sam ovo davno uraditi.
Ovo u BiH ili vani negdje?
Zakalwe
Grijem se na: struju

#4758 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Zakalwe »

zippoo87 wrote: 27/09/2025 13:36
Zakalwe wrote: 27/09/2025 10:49 Ja sam taman instalirao 20kWh baKterija. Milina. Napunim ih ili iz panela ili sa mreze (par sati nocu kad je jeftino) i onda mi citava kuca ide na baKterije citav dan. Drzava mi pola instalacije platila. Trebao sam ovo davno uraditi.
Ovo u BiH ili vani negdje?
Vani. Sjeverna evropa.
muzicar_iz_parka

#4759 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by muzicar_iz_parka »

What could go wrong:

https://www.euronews.ba/bosna-i-hercego ... trana-u-rs

Neki eminentni strucnjak sa sveucilista u Travniku kao direktor nuklearke
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4760 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

Aaaa momacki su ispraznili Jablanicko :shock:
melac

#4761 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by melac »

mk ultra wrote: 31/10/2025 17:34 Aaaa momacki su ispraznili Jablanicko :shock:
Mogle bi uskoro cijene za domacinstva skociti, mozda i uduplati kako se bude uvozila struja i to skuplja.
lajkujMe

#4762 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by lajkujMe »

evo mog slucaja:
Jednostavno i efektivno.

Posto radim za Njemackog distributera mogu pojasniti malo vise.

Prvo ispravka krivog navoda, ne dobiva se 12 racuna godisnje nego samo 1. Taj racun dolazi uvijek na kraju 12 mjesecne periode.
Zakljucis ugovor sa "planiranom" potrosnjom i onda na osnovu te predpostavke placas mjesecno 11 mjeseci tkz Abschlag na nasem jeziku ne znam kako bih to nazvao nije rata nego vise kao avans hajmo reci to se radi tako da bi se ravnomjerno podjelio trosak struje. 12 mjesec dobijes racun upravo kako je gore objasnjeno. Klijent salje stanje brojila uradi se obracun zajedno s porezima i onda se treba ili doplatiti ili dobiti dio novca nazad. Ako se ugovor nastavlja onda nakon racuna dobio opet novi 11 mjesecni abschlagaplan za sljedecu periodu.

E sad sto se tice proizvodnje struje malkice je komplikovano u Njemackoj. Tvoj dobavljac/provider struje s kojim imas ugovor u pravilu nema apsolutno nista s tvojom proizvodnjom kroz solare jer je u njemackoj svaki grad i region podjeljen na

Elektrodistribuciju npr Eon, vattenfall, enbw
Elektroprenos npr stadwerke i slicno

Elektroprenosi npr Berlin Stadtwerke zu zaduzeni za isporuku tkz "grund versorgung" ali su i glavni i odgovorni za isporuku struje u generalu ma od koga ti uzimao struju ili ti ga osnovni paket struje koji je i najskuplji ali su i zaduzeni za tvoju proizvodnju. Oni su ti duzni platiti ako si poslao struju u mrezu. Isto tako oni su zaduzeni za tvoj prikljucak, distribuciju struje, tvoj brojac i podatke prijave u kucanstvu (kakvu struju koristis i slicno) i takodjer su zaduzeni da ne bi doslo do duple isporuke tj 2 ugovora na istom brojilu na koncu ako zelis ugovor s nekim od distributera, tkz Verteilnetzbetreiber (elektroprenos) ce reci zadnju moze ili ne moze.

E sad nazalost ne znam kako oni regulisu momenat s pdv kad im je neko prodao struju.
U mojoj firmi koja je providera jedina razlika kad neko ima solare je da mu je prosjecna godisnja projekcija potrosnje uveliko smanjena tako da su tim ljudima racuni i abschläge znatno manji ali uopste ne prihvatamo dojave klijenata da su zapravo proizveli struju.

Ima klijenata koji su nelegalno mimo procedure ugradili solar, u vecini slucajeva ako vec ne postoji moderno Brojilo koje moze zasebno da pokaze ulaz i izlaz struje desava se da staro brojilo ide unazad i to nam salju kao stanje brojila (brojilo ne moze i ne smjie pod bilo kakvim uslovima ici unazad) . E tu se desava odmah da mi zovemo Verteiltnetzbetreibera da posalju ekipu i bukvalno blokiramo brojilo i iskljucimo struju jer je to vid pokusaja prevare. I to onda dolaze kazne od hiljada i hiljada eura jer je neprijavljeno ugradio solar. I tim ljudima onda jos "procjenimo" potrosnju pa plate vise nego sto bi inace trebali.

Ali ono sto je vec gore spomenuto VNB i Provider su ti ujedno i racunovodje i oni ti izracunaju porez i ti njima platis a oni drzavi.

I za kraj dugackog teksta u njemackoj postoje subvencije u vidu entlastunga od poreza za PV/Solare i Toplotne pumpe zato ti ljudi npr placaju i obicnu struju dosta jeftinije npr 25 centi po kwh za razliku od standardnih koji su izmedju 30 do 35 centi.
gidra

#4763 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gidra »

lajkujMe wrote: 07/11/2025 07:16

evo mog slucaja:
Jednostavno i efektivno.

Posto radim za Njemackog distributera mogu pojasniti malo vise.

Prvo ispravka krivog navoda, ne dobiva se 12 racuna godisnje nego samo 1. Taj racun dolazi uvijek na kraju 12 mjesecne periode.
Zakljucis ugovor sa "planiranom" potrosnjom i onda na osnovu te predpostavke placas mjesecno 11 mjeseci tkz Abschlag na nasem jeziku ne znam kako bih to nazvao nije rata nego vise kao avans hajmo reci to se radi tako da bi se ravnomjerno podjelio trosak struje. 12 mjesec dobijes racun upravo kako je gore objasnjeno. Klijent salje stanje brojila uradi se obracun zajedno s porezima i onda se treba ili doplatiti ili dobiti dio novca nazad. Ako se ugovor nastavlja onda nakon racuna dobio opet novi 11 mjesecni abschlagaplan za sljedecu periodu.

E sad sto se tice proizvodnje struje malkice je komplikovano u Njemackoj. Tvoj dobavljac/provider struje s kojim imas ugovor u pravilu nema apsolutno nista s tvojom proizvodnjom kroz solare jer je u njemackoj svaki grad i region podjeljen na

Elektrodistribuciju npr Eon, vattenfall, enbw
Elektroprenos npr stadwerke i slicno

Elektroprenosi npr Berlin Stadtwerke zu zaduzeni za isporuku tkz "grund versorgung" ali su i glavni i odgovorni za isporuku struje u generalu ma od koga ti uzimao struju ili ti ga osnovni paket struje koji je i najskuplji ali su i zaduzeni za tvoju proizvodnju. Oni su ti duzni platiti ako si poslao struju u mrezu. Isto tako oni su zaduzeni za tvoj prikljucak, distribuciju struje, tvoj brojac i podatke prijave u kucanstvu (kakvu struju koristis i slicno) i takodjer su zaduzeni da ne bi doslo do duple isporuke tj 2 ugovora na istom brojilu na koncu ako zelis ugovor s nekim od distributera, tkz Verteilnetzbetreiber (elektroprenos) ce reci zadnju moze ili ne moze.

E sad nazalost ne znam kako oni regulisu momenat s pdv kad im je neko prodao struju.
U mojoj firmi koja je providera jedina razlika kad neko ima solare je da mu je prosjecna godisnja projekcija potrosnje uveliko smanjena tako da su tim ljudima racuni i abschläge znatno manji ali uopste ne prihvatamo dojave klijenata da su zapravo proizveli struju.

Ima klijenata koji su nelegalno mimo procedure ugradili solar, u vecini slucajeva ako vec ne postoji moderno Brojilo koje moze zasebno da pokaze ulaz i izlaz struje desava se da staro brojilo ide unazad i to nam salju kao stanje brojila (brojilo ne moze i ne smjie pod bilo kakvim uslovima ici unazad) . E tu se desava odmah da mi zovemo Verteiltnetzbetreibera da posalju ekipu i bukvalno blokiramo brojilo i iskljucimo struju jer je to vid pokusaja prevare. I to onda dolaze kazne od hiljada i hiljada eura jer je neprijavljeno ugradio solar. I tim ljudima onda jos "procjenimo" potrosnju pa plate vise nego sto bi inace trebali.

Ali ono sto je vec gore spomenuto VNB i Provider su ti ujedno i racunovodje i oni ti izracunaju porez i ti njima platis a oni drzavi.

I za kraj dugackog teksta u njemackoj postoje subvencije u vidu entlastunga od poreza za PV/Solare i Toplotne pumpe zato ti ljudi npr placaju i obicnu struju dosta jeftinije npr 25 centi po kwh za razliku od standardnih koji su izmedju 30 do 35 centi.
Ništa drugačije nije ni kod nas trenutno sada, osim što si pomiješao termine, samo su ljudi generalno neupućeni.
U BIH već na javnom snabdijevanju možeš promjeniti provajdera (snabdjevača), ali ljudi ne mijenjaju jer je nemoguće dobiti cijenu struje koji EPBIH (doduše i ostale dvije EP u BIH) ima. Električna energija na javnom snabdijevanju u BIH je smiješno jeftina.
Vaš "provajder" je naš snabdjevač. U slučaju kupaca Elektroprivrede BIH to je Snabdijevanje EPBIH, čak imaju i svoju stranicu:
https://mojaenergija.epbih.ba/
U slučaju da i promjeniš javnog snabdjevača, npr sklopiš ugovor sa HIFA-om i dalje ćeš jedan dio tj. mrežarinu plaćati Elektrodistribuciji koja je u vlasnišrtvu EPBIH, ali će ti račun umjesto EPBIH isporučivati HIFA koja će dio za mrežarinu prebacivati Elektrodistribuciji (EPBIH) - znači mrežarina će uvijek završavati na računu Elektrodistribucije (EPBIH) i ona će uvijek bar u BIH imati monopol, svaka u svom toru naroda.
Elektrodistribucija, kao operater distributivnog sistema, je dužna da vodi brigu o brojilu, vrši očitanja koja dostavlja ugovorenom snabdjevaču.
Iz tog razloga imamo i podjeljen račun na utrošenu ee i mrežarinu.
Uvođenjem blok tarifa (zelena, plava, crvena) EPBIH je dužna, sada i zakonski, da očita brojilo svaki mjesec, nema i ne smije više biti pucanja prosjeka.
A ako slopiš ugovor sa HIFOM, možeš dogovoriti i 12mjesečno očitanje, ali je kWh više nego duplo skuplji od ovoga što trenutno imamo.
HIFA je samo primjer, 15+ snabdjevača (provajdera) već imaš registrovanih u BIH od kojih možeš kupiti struju.

Vaš Verteiltnetzbetreiber su lokalne podružnice Elektrodistribucija, Elektroprenos u BIH je sasvim nešto drugo, to jeste on prenosi struju visokog napona iz prozivodnih objekata HE, TE itd do Elektrodistribucija, koja onda hendla dalje. Elektroprenos sa kupcima, nn i sn mrežom, brojilima nema ništa. On po svom utvrđenom tarifniku naplaćuje uslugu od Elketrodistribucije tj. iz prikupljnih sredstava iz mrežarine.
gidra

#4764 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gidra »

Da se još nadovežem i kod nas sada imaš i tzv prosumere, višak struje koji proizvedeš možeš gurnuti u mrežu, a kada ti zatreba možeš povući za sebe iz mreže. Na kraju to "prebiješ" preko računa, gdje možeš ljeti otići u plus i zimi kada faktički i nemaš ili imaš mizernu proizvodnju koristiti taj plus u pretplaćenim kW.
https://www.oieiek.ba/prosumeri/

Razumijem u Njemačkoj, gdje je struja 5x skuplja u odnosu na BIH pa ljudi investiraju da smanje trošak, ali u našoj državi po ovim cijenama za domaćinstvo je totalno neisplativo biti prosumer i ne nasjedajte na priče kojekakvih ngo ubleha u vezi sa zelenom ernegijom i preprodavača opreme za solarnu energiju.
Haris.ba

#4765 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

gidra wrote: 07/11/2025 09:49 Razumijem u Njemačkoj, gdje je struja 5x skuplja u odnosu na BIH pa ljudi investiraju da smanje trošak, ali u našoj državi po ovim cijenama za domaćinstvo je totalno neisplativo biti prosumer i ne nasjedajte na priče kojekakvih ngo ubleha u vezi sa zelenom ernegijom i preprodavača opreme za solarnu energiju.
Solari ce se "isplatiti" kada sistem padne i budemo morali uvoziti skuplju struju da nadomjestimo potrebe.
gidra

#4766 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gidra »

Haris.ba wrote: 07/11/2025 10:16
gidra wrote: 07/11/2025 09:49 Razumijem u Njemačkoj, gdje je struja 5x skuplja u odnosu na BIH pa ljudi investiraju da smanje trošak, ali u našoj državi po ovim cijenama za domaćinstvo je totalno neisplativo biti prosumer i ne nasjedajte na priče kojekakvih ngo ubleha u vezi sa zelenom ernegijom i preprodavača opreme za solarnu energiju.
Solari ce se "isplatiti" kada sistem padne i budemo morali uvoziti skuplju struju da nadomjestimo potrebe.
Kada dođemo u tu situaciju onda će nam cijena biti kao u Njemačkoj i niko nas neće pitati zašto je struja kao u Njemačkoj, tj. 5x skuplja, a standard 3 puta gori.
Tada će investicija biti ok, ali sada je suludo trošiti novac na to, jer i ta oprema ima amrotizaciju i rok trajanja.
Prije će nas evropa tj mamac zvani evropski put natjerati da izjednacimo cijenu kao npr Hrvatska (gdje je isto struja drastično skuplja) nego sto doživimo da se sistem uruši.
zigzag

#4767 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Ja bih se ipak držao agregata.
Haris.ba

#4768 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

gidra wrote: 07/11/2025 10:24 Prije će nas evropa tj mamac zvani evropski put natjerati da izjednacimo cijenu kao npr Hrvatska (gdje je isto struja drastično skuplja) nego sto doživimo da se sistem uruši.
U pogledu posljedica rezultat je isti. Ta famozna tzv.trzisna cijena ce doci i tada ce solari ne biti samo pitanje "isplativosti". Vec i da li ces imati struje.

I nek svako misli sta hoce, ali je nemoguce da u odredjenom trenutku ne vidimo i akcize na struju ko i na gorivo. Valjda ne treba objasnjavati zasto ce se to desiti?
mk ultra

#4769 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

gidra wrote: 07/11/2025 09:49 Da se još nadovežem i kod nas sada imaš i tzv prosumere, višak struje koji proizvedeš možeš gurnuti u mrežu, a kada ti zatreba možeš povući za sebe iz mreže. Na kraju to "prebiješ" preko računa, gdje možeš ljeti otići u plus i zimi kada faktički i nemaš ili imaš mizernu proizvodnju koristiti taj plus u pretplaćenim kW.
https://www.oieiek.ba/prosumeri/

Razumijem u Njemačkoj, gdje je struja 5x skuplja u odnosu na BIH pa ljudi investiraju da smanje trošak, ali u našoj državi po ovim cijenama za domaćinstvo je totalno neisplativo biti prosumer i ne nasjedajte na priče kojekakvih ngo ubleha u vezi sa zelenom ernegijom i preprodavača opreme za solarnu energiju.
nemaš

imaš tako lijepo na web stranici, ali uživo, jok.

na par firmi jesu pušteni, ali to je doslovno iz zajebancije pušteno.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4770 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by gentoo »

Pa oni stari satovi "okretaci" se vrte unazad ako im ubacis nesto u uticnicu u "kontra smijeru".. provjereno. :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4771 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

Rade hidro ko velike :D
Image
I opet u minusu ko koga ovdje :D? @Chloe :D
Chloe
Photo mod

#4772 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Chloe »

Oni nas sviju skupa, zajedno ... :lol:
Bobi
Forum administrator

#4773 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

Chloe wrote: 27/11/2025 19:01 Oni nas sviju skupa, zajedno ... :lol:
Bobi
Forum administrator

#4774 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

mk ultra

#4775 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

nisam ja, ali znam ko jeste

bracka firma
Post Reply