Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑27/01/2026 14:16
Šta te čini stručnjakom?
Lično iskustvo ili nešto drugo?
Evo ovako, ja promijenio banku, nakon 3 mjeseca mi ukinuli šoping karticu i odobreni limit po TR. Sreća nije bilo duga, a te rate sa šoping kartice su bile sitne i lako sam pokrio.
Meni bliska osoba digla kredit i prenijela platu u tu banku da bi joj obrada bila besplatna. Nakon sto je poslije izvjesnog vremena htjela prebaciti primanja na svoju staru banku, rečeno joj je da će joj biti obračunati neki penali u iznosu troškova obrade kredita.
Nesto drugo
Ukinuli limit jer nisi imao priliva u potrebnom iznosu. To nema veze sa računom i debitnom karticom. Ni sa platom.
Ovo drugo...sta otisla na salter i pitala? Pa naravno da ce joj to reci. A sta ako ostane bes posla? Hoce joj opet obracunati penale jer nema plate?
A ne to su joj iz stare banke rekli da bi se moglo desiti, jer je to benefit kauzalni, ili tako nesto.
A ovo prvo, pa logično da će ukinuti jer nemaš prilive i ostaje ti samo gologuz tekući bez benefita.
To možeš otvoriti uvijek.
Ja sam u Intesi prije nekih godinu dana (možda malo jače) otvorio inkluzivni paket. Pitala me hoću li prenijeti platu, ja rekao da ne mogu jer imam stambeni kredit u drugoj banci, ali rekoh da ću na račun kod njih primati honorare od free lance. Hoćeš li majke ti? Hoću majke mi! I gotov paket. Nije tražila nikakve dokaze.
Dzontra_Volta wrote: ↑27/01/2026 14:44
Ja sam u Intesi prije nekih godinu dana (možda malo jače) otvorio inkluzivni paket. Pitala me hoću li prenijeti platu, ja rekao da ne mogu jer imam stambeni kredit u drugoj banci, ali rekoh da ću na račun kod njih primati honorare od free lance. Hoćeš li majke ti? Hoću majke mi! I gotov paket. Nije tražila nikakve dokaze.
Tako cu i ja. Za honorare. De mi samo pojasni sta je to ovaj inkluzivni paket. Juce sam cuo za njeg?
Dzontra_Volta wrote: ↑27/01/2026 14:44
Tako cu i ja. Za honorare. De mi samo pojasni sta je to ovaj inkluzivni paket. Juce sam cuo za njeg?
Ma to je ubačeno u neku odluku, propisala Agencija za bankarstvo, da svaka banka mora omogućiti paket usluga koji podrazumijeva tekući račun, debitnu karticu i mobilno bankarstvo sa 10 domaćih transakcija mjesečno potpuno besplatno, i da ne smije koštati više od 0,3% prosječne plate u Federaciji.
Ja taj račun koristim da plaćam račune i kupujem po internetu.
Otvorio sam racun u RF radi Visa(Paypal). Koliko im je siromasna ova aplikacija u odnosu na Unicredit, strasno. Nikakve postavke oko kartice osim blokiranja i promjene pin-a. Tanko skroz
rida1976 wrote: ↑28/01/2026 12:51
Otvorio sam racun u RF radi Visa(Paypal). Koliko im je siromasna ova aplikacija u odnosu na Unicredit, strasno. Nikakve postavke oko kartice osim blokiranja i promjene pin-a. Tanko skroz
Nije da branim RFB ali ima i dobrih strana njihova aplikacija. Npr pokazuje realno stanje racuna. Transakcije se knjize u realnom vremenu. Nema rezervacija. Ja u intesi po dva dana ceko da rasknjize neke transakcije. A ostalo se da popraviti. To je sve sminka
Daz wrote: ↑28/01/2026 14:59
Nije da branim RFB ali ima i dobrih strana njihova aplikacija. Npr pokazuje realno stanje racuna. Transakcije se knjize u realnom vremenu. Nema rezervacija. Ja u intesi po dva dana ceko da rasknjize neke transakcije. A ostalo se da popraviti. To je sve sminka
ne knjize se transakcije u realnom vremenu, ali da, prikazuje transakciju u realnom vremenu
drug_profi wrote: ↑27/01/2026 14:16
Šta te čini stručnjakom?
Lično iskustvo ili nešto drugo?
Evo ovako, ja promijenio banku, nakon 3 mjeseca mi ukinuli šoping karticu i odobreni limit po TR. Sreća nije bilo duga, a te rate sa šoping kartice su bile sitne i lako sam pokrio.
Meni bliska osoba digla kredit i prenijela platu u tu banku da bi joj obrada bila besplatna. Nakon sto je poslije izvjesnog vremena htjela prebaciti primanja na svoju staru banku, rečeno joj je da će joj biti obračunati neki penali u iznosu troškova obrade kredita.
Nesto drugo
Ukinuli limit jer nisi imao priliva u potrebnom iznosu. To nema veze sa računom i debitnom karticom. Ni sa platom.
Ovo drugo...sta otisla na salter i pitala? Pa naravno da ce joj to reci. A sta ako ostane bes posla? Hoce joj opet obracunati penale jer nema plate?
A ne to su joj iz stare banke rekli da bi se moglo desiti, jer je to benefit kauzalni, ili tako nesto.
A ovo prvo, pa logično da će ukinuti jer nemaš prilive i ostaje ti samo gologuz tekući bez benefita.
To možeš otvoriti uvijek.
Imao hipoteku u sber, kupila je asa, prebaceno sve na njih. Pbs imao super uslove za kr i dignem nenamjenski da zatvorim hipoteku, ispadne mi stan treba lova za 2-3 dana, zena mi zavrsi kod nje u banci hipoteku. Imam tri kartice. Nikad se niko nije javio da ce mi sta naplatiti. Nemam nigdje kr karticu nit limit.
Pbs sam zatvorio da ne placam dodatno vodjenje racuna.
Asu koristim za online placanje.
Dozvoljeno prekoracenje i šoping kartica su uvijek vezani za primanja na taj račun. Krediti i ostalo nisu uslov. Tu su te već uzeli, osim ako nema neka kvaka u ugovoru da te uzmu jos.
Imam i ja kartice nekoliko banaka. Unicredit i ASA mi uredno daju kreditnu karticu iako nemam primanje preko njih. Banke imaju mjenice kao kolateral za to.
Kratko pitanje. Postoji li ijedna banka u našoj državi (osim Unicredita) koja pored tekućeg, kad otvoriš devizni račun dobiješ i karticu za taj račun?
Od kako je ovo sranje od novog zakona usvojeno, nijedna banka koju sam pitao (raiffeisen, addiko, BBI, etc) više ne dozvoljava da imaš tu karticu nego traže da lično dolaziš u banku i uplaćuješ/podižeš sredstva sa tog deviznog
Itsoktobealone wrote: ↑08/02/2026 21:21
Kratko pitanje. Postoji li ijedna banka u našoj državi (osim Unicredita) koja pored tekućeg, kad otvoriš devizni račun dobiješ i karticu za taj račun?
Od kako je ovo sranje od novog zakona usvojeno, nijedna banka koju sam pitao (raiffeisen, addiko, BBI, etc) više ne dozvoljava da imaš tu karticu nego traže da lično dolaziš u banku i uplaćuješ/podižeš sredstva sa tog deviznog
To da nemaju karticu vezano za devizni racun mogu da shvatim.. Ali to da ti neko licno trazi da dolazis u banku da dizez te pare je nonsense. Osim ako si dosao direktno iz 1999 pa nemas ni internet ni mobilno bankarstvo.
Dakle Racun EUR > Racun KM i sve zavrseno i dostupno za 2 min.
Zašto nedaju?
Mislim da su to sad ove nove odredbe kako se usvojio "moderniji" zakon o sprečavanju pranja novca i FTA, ali moguće da griješim.
Ovog dole ispod neću komentarisati. Svugdje u svijetu je normalno da svaki račun ima svoju karticu, pogotovo ako veže sa sobom standardnu valutu (€, $, funta). Trebam plačati konverziju svaki put zato što se banci digo'?!
Zašto nedaju?
Svugdje u svijetu je normalno da svaki račun ima svoju karticu, pogotovo ako veže sa sobom standardnu valutu (€, $, funta). Trebam plačati konverziju svaki put zato što se banci digo'?!
Pa konverziju bi svakako plaćao i prilikom podizanja gotovine sa tom posebnom karticom vezanom za devizni jer na njemu imaš EUR, a dižeš na bankomatu BAM. Isto vrijedi i za plaćanja tom karticom u trgovinama i online u BAM.