Ilegalni migranti u BiH
- It_is_a_Leclerc
#4751 Re: Migranti u BiH
Smiješne tvrdnje.
Dom zdravlja Velika Kladuša mora liječiti ljude koji dođu izbodeni, ranjeni, razbijenih glava, alkoholizrani do kome i slično. Sve to košta nekog. A kako Vijeće ministara BiH (u čijoj isključivoj nadležnosti su pitnaja migracija i azila) nije briga za to, ljudi moraju financirati iz svoje kase. To je humani, ljudski pristup građana i profesionalaca za koje @CPT tvrdi da su fašističke bitange.
Krajišnici su migrante dočekali raširenih ruku jer su mnogi Bošnjaci ovog kraja bili raseljeni i izbjeglice. Pa vodili ih kući, skupljali po džamijama, klanjali s njima, iftare im pravili i kurbane nosili. Ali, u zadnjih četiri-pet mjeseci je potpuno jasno da USK više nema ni sredstava, ni volje, ni snage da se borimo sami s ovim problemom. Ljude se preusmjerava u USK jer je daleko i da tamo dođe 20.000 migranata, niko seni počešao ne bi.
Dom zdravlja Velika Kladuša mora liječiti ljude koji dođu izbodeni, ranjeni, razbijenih glava, alkoholizrani do kome i slično. Sve to košta nekog. A kako Vijeće ministara BiH (u čijoj isključivoj nadležnosti su pitnaja migracija i azila) nije briga za to, ljudi moraju financirati iz svoje kase. To je humani, ljudski pristup građana i profesionalaca za koje @CPT tvrdi da su fašističke bitange.
Krajišnici su migrante dočekali raširenih ruku jer su mnogi Bošnjaci ovog kraja bili raseljeni i izbjeglice. Pa vodili ih kući, skupljali po džamijama, klanjali s njima, iftare im pravili i kurbane nosili. Ali, u zadnjih četiri-pet mjeseci je potpuno jasno da USK više nema ni sredstava, ni volje, ni snage da se borimo sami s ovim problemom. Ljude se preusmjerava u USK jer je daleko i da tamo dođe 20.000 migranata, niko seni počešao ne bi.
- Edin H.
#4752 Re: Migranti u BiH
Necete vi sa takvim stavom o Konvenciji o ljudskim pravima u EU.shbc wrote:Edin H. wrote:Ne znam kako vas koji ih toliko branite nije stid uporedjivati sa nasom situacijom. Moja porodica je i u sred rata legalno ganjala papire da ode odavdje (ostadosmo nazalost iako smo dobili papire). Sad ovdje trebam da se smilujem stoki koja se silom ugurala preko granice BiH, pa bi sad malo da krade. Jos vecina njih i nije iz ratom zahvacenih zemalja. Ugurali se preko ledja Sirije da se docepaju evropske socijale. Nemam sazaljenja ni sekunde. Da me se sta pita vojska i policija bi sa dugim cijevima granice cuvali. Kome se dokaze da je Sirijac moze uci (i to do odredjenog broja), ostali sikter.shbc wrote:
To sto ti ili vi ne zelite je vas problem, ova kriza ima mnogo ozbiljnije uzrok, te je vi sigurno necete zaustaviti.
Ako zelis pomognes ljudima da zarade nesto da mogu nastaviti putovanje, ako ne zelis, skloni se.
Kao prvo nije prekrsaj putovati bez dokumenata da bi sacuvao zivot, nego putovati,a koristiti krivotvorene dokumente.
Kao drugo sto se nisi bunio kada su Bosanci trazili azil u zapadnoevropskim zemljama, uglavnom putujuci bez ili sa krivotvorenim hrvatskim pasosima.
Ja ih niti branim, niti ne branim, samo zelim da shvatite da se radi o ocajnim ljudima bez obzira da li su azilanti ili ekonomski emigranti. A i mi smo bili isti ne tako davno, to sto su ti roditelji trazili dokumente bi ti samo odmoglo, a ne pomoglo da ste trazili azil. O kakvoj opasnosti povratka u maticnu zemlju govoris ako ti vlasti drzave protiv koje trazis azil izdaju regularne dokumente za putovanje?
A ljudi kao ljudi, ima ih divnih, ima idiota i baraba naravno.
Statisticki barem u Britaniji cine manje krivicnih djela u prosjeku nego domicilno stanovnistvo.
- CPT
#4753 Re: Migranti u BiH
USK je na putu do Evrope. Valjda su trebala prema Evropi preko Mostara. Po istoj trasi ide u EU i iz EU hiljade ljudi svaki dan. Bar zadnjih 40 godina.It_is_a_Leclerc wrote:Smiješne tvrdnje.
- insomnia78
#4754 Re: Migranti u BiH
Pa doduse more se i preko Orasja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4755 Re: Migranti u BiH
Svaka cast za Bihac 
- It_is_a_Leclerc
#4756 Re: Migranti u BiH
Znaš šta je još na putu do Evrope - Novi Grad, Bosanska Gradiška, Brčko, Orašje, a da ti, dobri moj CPT, nee pričam o svi putevima koji u EU vode preko Kantona 10.CPT wrote:USK je na putu do Evrope. Valjda su trebala prema Evropi preko Mostara. Po istoj trasi ide u EU i iz EU hiljade ljudi svaki dan. Bar zadnjih 40 godina.It_is_a_Leclerc wrote:Smiješne tvrdnje.
Ali se migranti, odnosno oni koji ih šalju, odlučiše baš za najjasnije utvrđenu, najbolje uređenu i najstrože čuvanu EU granicu - onu na GP Izačić i GP Maljevac.
Pa koga vi maslate i kome pamet solitE?
- Edin H.
#4757 Re: Migranti u BiH
insomnia78 wrote:Jes zato ih po Fr ima na svakom cosku
Trazili ste, gledajte.
- animals
#4758 Re: Migranti u BiH
Vecina ti migranata ce ili na socijalu ili slabo placene poslove..
i kad tome dodas da njihova zenska djeca, u buducnosti su isto socijala,
znaci primas buduce nemire u drzavu..
i kad tome dodas da njihova zenska djeca, u buducnosti su isto socijala,
znaci primas buduce nemire u drzavu..
- Edin H.
#4759 Re: Migranti u BiH
Pa objasnite im gdje mogu lakse preci.It_is_a_Leclerc wrote:
Znaš šta je još na putu do Evrope - Novi Grad, Bosanska Gradiška, Brčko, Orašje, a da ti, dobri moj CPT, nee pričam o svi putevima koji u EU vode preko Kantona 10.
Ali se migranti, odnosno oni koji ih šalju, odlučiše baš za najjasnije utvrđenu, najbolje uređenu i najstrože čuvanu EU granicu - onu na GP Izačić i GP Maljevac.
Ilegalni prelazi su uvijek postojali i postojace, ja kada sam sluzio vojsku u Sloveniji dvadeset-trideset ljudi je dnevno prelazilo prema Austriji i nesto iz Austrije.
Istina mahom ovi sto sada kontaju da su uhvatili muda za bubrege iz zemalja Varsavskog pakta.
Last edited by Edin H. on 20/10/2018 22:29, edited 1 time in total.
- svjezi_ustipak
#4760 Re: Migranti u BiH
Info za tebe: Dom zdravlja Velika Kladuša to NE MORA raditi. U BiH se zdravstvena zaštita ostvaruje putem knjižice ili plaćanjem u punom iznosu. To što su oni u Kladusi pomiješali humano i humanitarno je njihov problem. Sami pali, sami se udarili. Niko ih nije tjerao, migranti su im zahvalni i Kladusanima je to najbolja nagrada. Neka im migranti pošalju 600 000 maraka koje su potrošili na njih.It_is_a_Leclerc wrote:Smiješne tvrdnje.
U USK kako rekoh prostrli ste se ne znajući o čemu je rijec i naivno se poistovjećujući sa njima. Migranti idu u USK jer će tamo dobiti topli obrok, besplatnog doktora i mjesto za spavanje a cijelo vrijeme su uz granicu i samo čekaju kad će je preci. Bravo za vas naivne humanitarne širokih ruku i dubokih džepova. Migranti će vam biti zahvalni i spominjati vas po dobru još puno godina. To nemojte zaboraviti naglasiti pedijatrijskim pacijentima u Kladusi čije ste pare dali na trijeznjenje azijskog socijalnog taloga na putu ka evropskoj socijali.
- CPT
#4761 Re: Migranti u BiH
Nije ovo prvi put da neko ide prema EU, prva trasa, prvi sta god... Ljudi idu prema granici koja se lakse prelazi. Zbog prirode, zbog gradova, zbog komunikacije... Vecina ljudi iz Krajine (i ne mislim na migrante) koriste Izacic ili Novsku.It_is_a_Leclerc wrote:Znaš šta je još na putu do Evrope - Novi Grad, Bosanska Gradiška, Brčko, Orašje, a da ti, dobri moj CPT, nee pričam o svi putevima koji u EU vode preko Kantona 10.CPT wrote:USK je na putu do Evrope. Valjda su trebala prema Evropi preko Mostara. Po istoj trasi ide u EU i iz EU hiljade ljudi svaki dan. Bar zadnjih 40 godina.It_is_a_Leclerc wrote:Smiješne tvrdnje.
Sve je to zavera bre, Soros i to. Jos kad ove slike muslimana koji love *bracu* kao zeceve pocnu kruzit po fasistickim portalima. Divota.
- shbc
#4762 Re: Migranti u BiH
CPT wrote:Gdje je rat, kakvi su kriteriji, itd, ne odlucujes ti, pogotovo tako ofrlje. Samo Sirija je "proizvela" 10mio izbjeglica, do danas u EU doslo manje od 2mio (svih skupa). Vecina nije iz ratom zahvacenih drzava kazes? Matematika da nije bas jaca strana?shbc wrote:U Iraku nije rat. Da li im je zemlja sigurna i stabilna? Nije. Ali nije ni rat.CPT wrote:
Ti vrlo malo znas al siris ... Sirija, Irak i Afganistan su ratne zone i mogu traziti azil u BIH (iako to ne rade). Sam iz tog dijela ima preko 10mio tako da pazi malo sa tim "ja bi prihvatio iz Sirije".
Ono kad dovedes djecu loviti sirotinju u subotu, a u nedelju ce svi sa iste stanice kao migranti u Zapadnu Evropu.
Svejedno. Ne mijenja cinjenicu da vecina ovih nije iz ratom zahvacenih zemalja.
Ustvari... I boli me neka stvar. Poslije svega sto se desava ne zelim ih ovdje, Biscanima puna podrska, a vi sto ste se zabrinuli za toboznja ljudska prava ekonomskih migranata... Znate vec sta mozete
O cemu bolan vise pricas?Slobodan Ujić: U BiH su većinom ekonomski migranti koji uništavaju dokaze da ih ne vratimo
A rat je u Iraku zavrsio 2011. prema medjunardnim standardima. Imas google, koristi ga malo.
- insomnia78
#4763 Re: Migranti u BiH
Jel to predlazes da pocine KD
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4764 Re: Migranti u BiH
Ja ba. Ko je on da se sta pita u sopstvenoj avliji.Edin H. wrote:
Ako zelis pomognes ljudima da zarade nesto da mogu nastaviti putovanje, ako ne zelis, skloni se. .
- It_is_a_Leclerc
#4765 Re: Migranti u BiH
Granice u Kantonu 10 praktično nema. Dolje je sve varijabilno. Pa i danas šverc cvjeta na tom području, i to znaju aposlutno svi.Edin H. wrote:Pa objasnite im gdje mogu lakse preci.It_is_a_Leclerc wrote:
Znaš šta je još na putu do Evrope - Novi Grad, Bosanska Gradiška, Brčko, Orašje, a da ti, dobri moj CPT, nee pričam o svi putevima koji u EU vode preko Kantona 10.
Pa koga vi maslate i kome pamet solitE?![]()
Ilegalni prelazi su uvijek postojali i postojace, ja kada sam sluzio vojsku u Sloveniji dvadeset-trideset ljudi je dnevno prelazilo prema Austriji i nesto iz Austrije.
Istina mahom ovi sto sada kontaju da su uhvatili muda za bubrege iz zemalja Varsavskog pakta.
Kako to nije poznato ljudima koji o tome jedino i trebaju da vode računa, e to mi nije jasno.
- славянин
#4766 Re: Migranti u BiH
Krse zakon, pale dokumente namjerno (da ih nebi vratili u zemlje KOJE NISU KLASIFICIRANE KAO RATNE ZONE) , izazivaju incidente konstantno, gledajuci ih ne izgledaju jadno i utuceno (kao sto ti volis spominjati da su isti kao nase izbjeglice) nego telefoni sjevaju,to frizure... Drzave trebaju da sprovode zakon nista vise, kao sto sam rekao vec prije EU je zavrnula pipu ... mi smo sada zaglavili sa njima.CPT wrote:USK je na putu do Evrope. Valjda su trebala prema Evropi preko Mostara. Po istoj trasi ide u EU i iz EU hiljade ljudi svaki dan. Bar zadnjih 40 godina.It_is_a_Leclerc wrote:Smiješne tvrdnje.
Zasto ne pokusaju preko Livna,Brckog,Bosanskog Novog ?? Ne moze tamo policija kupi i prosljedjuje tamo gdje su najglasniji ovakvi kao ti i onda haos.
- CPT
#4767 Re: Migranti u BiH
Identitet kriju jer ne zele da bude BIH kao prva drzava registracije. Ostalo ne zasluzuje komentar ...славянин wrote:Krse zakon, pale dokumente namjerno (da ih nebi vratili u zemlje KOJE NISU KLASIFICIRANE KAO RATNE ZONE) , izazivaju incidente konstantno, gledajuci ih ne izgledaju jadno i utuceno (kao sto ti volis spominjati da su isti kao nase izbjeglice) nego telefoni sjevaju,to frizure... Drzave trebaju da sprovode zakon nista vise, kao sto sam rekao vec prije EU je zavrnula pipu ... mi smo sada zaglavili sa njima.CPT wrote:USK je na putu do Evrope. Valjda su trebala prema Evropi preko Mostara. Po istoj trasi ide u EU i iz EU hiljade ljudi svaki dan. Bar zadnjih 40 godina.It_is_a_Leclerc wrote:Smiješne tvrdnje.
Zasto ne pokusaju preko Livna,Brckog,Bosanskog Novog ?? Ne moze tamo policija kupi i prosljedjuje tamo gdje su najglasniji ovakvi kao ti i onda haos.
-
Tara the River
#4768 Re: Migranti u BiH
It_is_a_Leclerc wrote:Ono na što sam upozoravao se konačno dešava.
Sarajevocentrične vlasti u Sarajevu su problem desetina hiljada ilegalnih migranata svalile na leđa Unsko-sanskog kantona. Centrotours Sarajevo kupio dvospratni bus i migrantima daje prednost pri kupnji karata za Bihać, Talgo voz ne prestaje da dovlači i do 200 odjednom. MUP USK je na izmaku snage, a službenicima nisu plaćeni prekovremeni sati, kao ni doktorima Doma zdravlja. Higijena, red, mir u gradovima je na kritičnom nivou. I to nisu moje ocjene već činjenice MUP-a USK.
IOM je grupa NVO ublehaša koji svako malo dolaze na sastanke sa idejama poput "sijeći drva i širiti kamp u Borićima", "hale BIRA-e iskoristiti za smještaj", instaliranje nekakvih montažnih tuševa po gradu i sl. Otkako je IOM preuzeo kontrolu nad kampom u Đačkom domu od MUP-a USK, narkomanija i kriminalitet nikad nije bio veći. Njih treba razvlastiti i moguće istjerati.
Pod kapu više ne može. Ako država BiH nije u stanju preuzeti kontrolu da svi podnesemo teret hiljada ilegalnih ekonomskih putnika, onda će Krajišnici preuzeti stvari u svoje ruke. Pa kad blokiramo pruge, ceste i spriječimo dolaske migranata, onda neka ih Zvizdić vodi sebi.
Ovo je srz problema. NVO probisvijet, itekako debelo placen od strane bjelosvjetskih mocnika, je glavni organizator citave ove krize. Koriste se propagandom, lobiranjem i dobro su medjusobno uvezani. Ovi blisko-istocni kriminalci su samo posljedica. Zaustaviti rad domacih i stranih NVO krijumcara ljudima i sasjeci problem u korijenu.
France joins Italy's criticism of NGO migrant rescue ships
https://www.thelocal.it/20180628/france ... ant-rescue
- shbc
#4769 Re: Migranti u BiH
Ma ja. Bjeze od rata, a ne odgovara im BiH. I kod nas i dalje padaju granate. Nisu to ekonomski migranti.
Ali haj mi. Ne odgovara njima ni Slovenija ni Hrvatska, a vala i nijedna druga zemlja koja nije u ratu a kroz koju su prosli do sad. Samo se izgleda po zapadnoj Evropi ne ratuje, a najmanje u Njemackoj.
Izbjeglice, jbg.
Ali haj mi. Ne odgovara njima ni Slovenija ni Hrvatska, a vala i nijedna druga zemlja koja nije u ratu a kroz koju su prosli do sad. Samo se izgleda po zapadnoj Evropi ne ratuje, a najmanje u Njemackoj.
Izbjeglice, jbg.
Last edited by shbc on 20/10/2018 22:37, edited 1 time in total.
-
biscanka2
#4770 Re: Migranti u BiH
leklerk, znas citatiuglavnomja wrote:[quote="It_is_a_Leclerc
Inače, granica BiH i Hrvatske je duga oko 1000 kilometara, a oni se, srcad moja mila, baš u USK našli pozicionirati gdje je granica uređena i dobro čuvana. Što ne idu u K10. Tamo granice skoro i da nema![]()
Nemojte nam te priče. Sve je jasno zašto dolaze, odakle i ko ih upućuje u USK. Samo više nećemo tako. Ili ćemo krizu podnijeti zajednički, ili će, kao večeras, migranti u Ripču biti skidani sa autobusa i vraćani nazad a građanske straže podno Ključa čuvati ulaz u kanton.
600.000 maraka je imao na računu Dom zdravlja Velika Kladuša za obnovu pedijatrijskog odjela. Morali su ih dati za zdravstvenu zaštitu migranata. Jer niko drugi neće da snosi te troškove.
i guglati
pa nadji sastav vlade koja personiificira to zlo i naopako sarajevo
pa prebroj
2 su iz sarajeva
5-6 iz tk
tako nesto iz iz hercegovina, zapadne
jedan iz bihaca
...
eto, ziv bio, iiskreno reci, sta sarajevo ima sa tim ljudima i njihovim odlukama, mislim kad su zvanicne, potpisane itd ... osim sto sjede na sarajevskom asfaltu?
drugo, ne pije ti prica vode, ubi te geografija ... osim zadnjeg dijela, mislim da (f)bih treba dati pare (koliko znam i dobili su neke pare od eu
e, sad mozes i tu vladu proguglati, pa vidjeti udio sarajevaca
Prve sarajlije trebaju se sa biscanima solidarzirati i u znak podrske pred vladu izaci.Tuzla , Zeneca i drugi gradovi takodjer. Ovo je problem cijele drzave.Ako to ne naprave onda rijec patriotizam netrebaju uopste u usta uzimati.
https://www.biscani.net/wp-content/uplo ... 10/m52.jpg
- славянин
#4771 Re: Migranti u BiH
Znaci bjeze od maltretiranja i ugnjetavanja u strahu za zivot ali BiH im nije dovoljno... daleko .. pa onda da kako sjekira upadne u med - kakve socijale,malo na kvaku raditi... ma ljepota.Sam sebi pobijas "argumente" ..CPT wrote:
Identitet kriju jer ne zele da bude BIH kao prva drzava registracije. Ostalo ne zasluzuje komentar ...
- sinuhe
#4772 Re: Migranti u BiH
Ali kako im to BiH moze pomoci? BiH bi sad trebala izdvojiti sredstva koja ne izdvaja ni za vlastite gradjane a zima stize i jos im pomoci da ilegalno emigriraju na Zapad.
Predmet filozofske rasprave
- It_is_a_Leclerc
#4773 Re: Migranti u BiH
Ako se granica na Izačiću prelazi lakše od granice na Dvoru, onda mi stvarno nemamo šta pričati.CPT wrote:
Nije ovo prvi put da neko ide prema EU, prva trasa, prvi sta god... Ljudi idu prema granici koja se lakse prelazi. Zbog prirode, zbog gradova, zbog komunikacije... Vecina ljudi iz Krajine (i ne mislim na migrante) koriste Izacic ili Novsku.
Sve je to zavera bre, Soros i to. Jos kad ove slike muslimana koji love *bracu* kao zeceve pocnu kruzit po fasistickim portalima. Divota.
- славянин
#4774 Re: Migranti u BiH
Zakon o izbjeglicama i azilu ne znaci da ces dobiti posao da ce te milovati nego upucuje na goli opstanak i spas zivota koji je ugrozen.Zasto nasi ljudi cekaju pred ambasadama ??????sinuhe wrote:Ali kako im to BiH moze pomoci? BiH bi sad trebala izdvojiti sredstva koja ne izdvaja ni za vlastite gradjane a zima stize i jos im pomoci da ilegalno emigriraju na Zapad.
- triconja
#4775 Re: Migranti u BiH
sinuhe wrote:Ali kako im to BiH moze pomoci? BiH bi sad trebala izdvojiti sredstva koja ne izdvaja ni za vlastite gradjane a zima stize i jos im pomoci da ilegalno emigriraju na Zapad.
Last edited by triconja on 20/10/2018 23:08, edited 1 time in total.