Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
medvjed23

#4752 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

Image
Ellsworth Kelly, Red Yellow Blue II

Image
Carl Andre, Equivalent VIII

Minimalizam, prevara ili umjetnost?
piupiu

#4754 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Malo sam se kultivisala i potvrdno usklikujem:

medvjed23

#4755 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

takva je i moja prva misao na temu: još jedan isprazan produkt svijeta u kojem živimo i koji zanemaruje rad i talent, a nagrađuje ili bar dopušta nametljivost, nepotizam, majmunisanje..

al eto, postoje i suprotna mišljenja i uz njih argumentacija koja, moram priznati, nije sasvim šuplja..
piupiu

#4756 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Veliki hor (500 grla :D) pjeva Halleluja... :mandrak: :music2: :violina: :josipalisac:

Last edited by piupiu on 12/04/2020 22:28, edited 1 time in total.
piupiu

#4757 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote: 12/04/2020 17:58 takva je i moja prva misao na temu: još jedan isprazan produkt svijeta u kojem živimo i koji zanemaruje rad i talent, a nagrađuje ili bar dopušta nametljivost, nepotizam, majmunisanje..

al eto, postoje i suprotna mišljenja i uz njih argumentacija koja, moram priznati, nije sasvim šuplja..
Moram reći da mi nikada nije bila jasna fascinacija 'umjetnošću' Marine Abramović, iako mi je ona sama zanimljiva kao ličnost. Ili ono, žuta tačka na bijelom platnu...

O ostalome možemo razgovarati. Ja, na pr, volim minimalističke kompozitore, minimalističku fotografiju, itd... ali neke stvari su jednostavno... wtf. :?
piupiu

#4758 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Malo Betovenove magije u doba korone, soundtrack za napad na virus, uraaaaaa, naprijed našiiii! :kakoste:
As The Philadelphia Orchestra suspended concerts and events in response to COVID-19, on Thursday, March 12 this special performance to an empty Verizon Hall was streamed live to audiences throughout the Philadelphia region and around the world.

... i na kraju, orkestar ustaje da se pokloni praznoj sali i publici sa druge strane digitalnog kabla. Prekrasno.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#4759 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger_ »

piupiu wrote: 12/04/2020 22:17 Veliki hor (500 grla :D) pjeva Halleluja... :mandrak: :music2: :violina: :josipalisac:

Dobro, ovo si vjerovatno stavila radi raziganih ručica, ali IRITANTAN JE taj prebrzi tempo.

Zato:

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4760 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 12/04/2020 22:20
medvjed23 wrote: 12/04/2020 17:58 takva je i moja prva misao na temu: još jedan isprazan produkt svijeta u kojem živimo i koji zanemaruje rad i talent, a nagrađuje ili bar dopušta nametljivost, nepotizam, majmunisanje..

Moram reći da mi nikada nije bila jasna fascinacija 'umjetnošću' Marine Abramović, iako mi je ona sama zanimljiva kao ličnost. Ili ono, žuta tačka na bijelom platnu...

O ostalome možemo razgovarati. Ja, na pr, volim minimalističke kompozitore, minimalističku fotografiju, itd... ali neke stvari su jednostavno... wtf. :?
sejm hir. i to dok slušam Einaudija :lol:

ali ako ćemo porediti muziku sa tim tačkama i linijama, onda minimalistički kompozitori nisu u tom rangu, već ovo

jebo me svak ako ovi znaju što aplaudiraju.
dale cooper

#4761 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by dale cooper »

Daj ne zajebavaj Chmoljo, Yoko je carica. :-D Doduše, i sram me to priznati, i ja sam je gledao podcjenjivački i samo kao Lennonovu udovicu koja
je eto ujedno i eksperimentalni umjetnik. Međutim kada se poslušaju neke stvari koje je radila 70-ti i 80-tih skontaš da je pravila odličnu i forward looking muziku.

Ovo je recimo muzički gledano kao (ne)sveti brak Captain Beehearta i krautovaca Can sa karakterističnim primalnim vriskom Yoko Ono.

Ali je mogla napisati i sasvim dobru avant pop pjesmu kao Approximately Infinite Universe koja zvučno anticipira Bowiev berlinski period.

Ili sjajnu i prilično direktnu feminističku baladu kao What a Bastard the World Is.

Ali...na žalost na Yoko i danas većina generalne publike gleda isključivo kroz prizmu raspada Beatlesa i braka sa John Lennonom.
John je svirao na dobrom dijelu njenih albuma i može se reći da je bio možda čak i bolji i animiraniji svirajući gitaru nego
što je bio na dobrom dijelu svojih solo albuma.
90minut

#4762 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by 90minut »

Ne mogu stvarno da skontam da li je ovo neko napredno fantasticno trolanje ili šta? :D

Cuj ne znaju zašto aplaudiraju vidiš da joj se svi smiju na kraju. :D
piupiu

#4763 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Challenger_ wrote: 16/04/2020 01:09
piupiu wrote: 12/04/2020 22:17 Veliki hor (500 grla :D) pjeva Halleluja... :mandrak: :music2: :violina: :josipalisac:
Dobro, ovo si vjerovatno stavila radi raziganih ručica, ali IRITANTAN JE taj prebrzi tempo.

Zato:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VI6dsMeABpU[youtube]
Pa razigrane ručice prevode na znakovni jezik, to je verzija za 'vas svijet', sa titlovima; a tempo je optimističan i slavljenički, aj lajk! :D :lol:

Gledam sve ove dvorane gore i mislim se - da li će Sarajevo ikad imati koncertnu dvoranu, pravu koncertnu dvoranu, u kojoj će ljudi znati (bez sufliranja) da se tokom Hallelujah ustane i stoji do kraja (ili možda ne? :lol: ). I, za kraj, još jedna verzija, vrlo mažestik!

I kao bonus: https://www.bsomusic.org/stories/5-thin ... s-messiah/
Chmoljo

#4764 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

dale cooper wrote: 16/04/2020 04:26 Daj ne zajebavaj Chmoljo, Yoko je carica. :-D Doduše, i sram me to priznati, i ja sam je gledao podcjenjivački i samo kao Lennonovu udovicu koja
je eto ujedno i eksperimentalni umjetnik. Međutim kada se poslušaju neke stvari koje je radila 70-ti i 80-tih skontaš da je pravila odličnu i forward looking muziku.

Ovo je recimo muzički gledano kao (ne)sveti brak Captain Beehearta i krautovaca Can sa karakterističnim primalnim vriskom Yoko Ono.

Ali je mogla napisati i sasvim dobru avant pop pjesmu kao Approximately Infinite Universe koja zvučno anticipira Bowiev berlinski period.

Ili sjajnu i prilično direktnu feminističku baladu kao What a Bastard the World Is.

Ali...na žalost na Yoko i danas većina generalne publike gleda isključivo kroz prizmu raspada Beatlesa i braka sa John Lennonom.
John je svirao na dobrom dijelu njenih albuma i može se reći da je bio možda čak i bolji i animiraniji svirajući gitaru nego
što je bio na dobrom dijelu svojih solo albuma.
Ne ulazih joj u kompletan umjetnicki opus, nego konkretno ono. Ako mozes ponuditi valjano objasnjenje sta ono stenjanje predstavlja, stvarno bih volio procitati :D
dale cooper

#4765 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 16/04/2020 08:12

Ne ulazih joj u kompletan umjetnicki opus, nego konkretno ono. Ako mozes ponuditi valjano objasnjenje sta ono stenjanje predstavlja, stvarno bih volio procitati :D
Ako si poslušao prvu pjesmu koju sam postavio vidio bi da tu tehniku koristi već dugo vremena. Nekada je to forma protesta i
političkog stava (kada je Trumo izabran sa fanovima je podijelila sličan klip), nekada izražavanje apsolutnih i ekstremnih
emocija. Ona i Lennon su početkom 70-tih bili na psihoterapijama kod američkog psihoterapeuta Arthura Janova koji je
bio poznat po korištenju primal scream terapije koja uključuje i vrištanje kao formu oslobađanja potisnutog bola i traume.
Tako da je dijelom i to imalo uticaja na kasnije korištenje vriska kao vokalne tehnike u svojim performansima.

Ali poenta mog prethodnog posta je da su Yoko Ono i njen rad mnogo više od ovog klipa od 3 minute koji nema konteksta.
Chmoljo

#4766 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

Ne mogu slusati, radim. Jebiga druze, po ovome je i Jan Palah umjetnik.

Protest ili drustvene teme se mogu izraziti i na nacin za koji nema sumnje da je umjetnost. Da ne idem dalje od mrmljavca Dylana. Ne kazem ja, ako se roba prodaje, ona ocito ima i neku vrijednost. Al kad ide prodaja pod etiketom umjetnosti to mi vec smeta.

Mislim, jebiga, gdje se povlaci granica izmedju "shvacenih" i "neshvacenih" umjetnika? Po prepoznatljivosti? Brandu? Prodaji? Sve mi to nekako ide u ekonomske kategorije. Volio bih znati je li istinski sa ovim doprijela i do jednog ljudskog bica ili uticala na njega? Meni je, onako ko laiku, svrha umjetnosti to.
dale cooper

#4767 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 16/04/2020 15:16 Ne mogu slusati, radim. Jebiga druze, po ovome je i Jan Palah umjetnik.

Protest ili drustvene teme se mogu izraziti i na nacin za koji nema sumnje da je umjetnost. Da ne idem dalje od mrmljavca Dylana. Ne kazem ja, ako se roba prodaje, ona ocito ima i neku vrijednost. Al kad ide prodaja pod etiketom umjetnosti to mi vec smeta.

Mislim, jebiga, gdje se povlaci granica izmedju "shvacenih" i "neshvacenih" umjetnika? Po prepoznatljivosti? Brandu? Prodaji? Sve mi to nekako ide u ekonomske kategorije. Volio bih znati je li istinski sa ovim doprijela i do jednog ljudskog bica ili uticala na njega? Meni je, onako ko laiku, svrha umjetnosti to.
Mrmljavac Dylan? :| Pa nećemo se vrijeđati jebiga. :| :mrgreen:

Nekad kad budeš imao vremena poslušaj malo, mogu ti i preporučiti par albuma ako bude potrebno. Opet kažem ne treba suditi po jednom
kratkom klipu koji nema popratnog konteksta.

Ja nisam art kritičar da ti mogu dati odgovor na ovo pitanje. I meni je jedini sud to da li me određena umjetnost pomjera i dodiruje na
emotivnom nivou. I da...neki radovi Yoko Ono imaju taj efekat. Neki drugi...ne. Ali ja doduše slušam i volim i mnogo ekstremnije forme
muzike od ovoga što Yoko Ono radi. Zavisi sve i od slušalačkih navika pretpostavljam.
Banksy

#4768 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

piupiu wrote: 12/04/2020 22:20

Konceptualna umjetnost je specifična i više se oslanja na ideju, geg, fol, trenutak, misao, dešavanje, provokaciju, poticanje, akciju, vrlo je individualna, i u prezentaciji i u percepciji, i naglašeno je drugačija od "klasične umjetnosti", ali je i dalje umjetnost. Meni je vrlo zanimljiva.
MA mi nije draga, iz drugih razloga, ali da je dobra i originalna, baš jeste.
Čudi me to od tebe... :D
Chmoljo

#4769 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Chmoljo »

dale cooper wrote: 16/04/2020 18:24

Nekad kad budeš imao vremena poslušaj malo, mogu ti i preporučiti par albuma ako bude potrebno. Opet kažem ne treba suditi po jednom

Ja nisam art kritičar da ti mogu dati odgovor na ovo pitanje. I meni je jedini sud to da li me određena umjetnost pomjera i dodiruje na
emotivnom nivou. I da...neki radovi Yoko Ono imaju taj efekat. Neki drugi...ne. Ali ja doduše slušam i volim i mnogo ekstremnije forme
muzike od ovoga što Yoko Ono radi. Zavisi sve i od slušalačkih navika pretpostavljam.
A to za Dylana samo citiram Dzamonju. :mrgreen:

Ma tu smo mi negdje po percepciji umjetnosti, samo sto sam ja u pravu a ti nisi. :mrgreen:

Ne znam druze, svasta se voli prosvercovati kao umjetnost a covjek valjda sto stariji, to manje moze trpiti na rende kora.
90minut

#4770 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by 90minut »

Znaci Dale ozbiljan. :-D
dale cooper

#4771 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 16/04/2020 19:48
dale cooper wrote: 16/04/2020 18:24

A to za Dylana samo citiram Dzamonju. :mrgreen:

Ma tu smo mi negdje po percepciji umjetnosti, samo sto sam ja u pravu a ti nisi. :mrgreen:

Ne znam druze, svasta se voli prosvercovati kao umjetnost a covjek valjda sto stariji, to manje moze trpiti na rende kora.
Pa pretpostavljam da se ukus mijenja sa starenjem. Ja kad sam bio mlađi sam se poprilično ograničavao onime što sam
slušao. Ako sam slušao recimo metal sve mi je drugo bilo bezveze i pravednički sam branio svoje izbore. Međutim kako
sam stario i upoznavao se i bio izložen drugim raznim vrstama, žanrovima i podžanrovima muzike skontao sam kako je
ograničavanje glupost i žedno sam upijao sve što mi je pomjeralo um i srce i kroz to sam prošao kroz mnoge zečije rupe. :D
John Cleese

#4772 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Ja sto mozete trunit, braco mila...
Slusaj 'vamo:

Vipera berus

#4773 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Otišla je jedna divna hanuma, koja je ostavila veliki trag u bosanskoj kulturi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri bavila se interpretacijom, kao i sakupljanjem i zapisivanjem izvornih bosanskih pjesama, sačuvavši tako mnoga važna djela od zaborava.
piupiu

#4774 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

I tata Toma i Jerryja... :(

Last edited by piupiu on 20/04/2020 17:29, edited 1 time in total.
Post Reply