Deblokada Sarajeva???

Post Reply
90minut

#4751 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Dozer wrote:Ti ili si glup, ili si fakat glup...sta je od ovo dvoje?

Uvrede su odbrambeni mehanizam jer da sam fakat glup stavljao bi smajlije sama činjenica da sam ti izvukao živce govori nešto sasvim drugo i udara u srž.

Citaj malo šta madner piše njegovo ima smisla.
Dozer

#4752 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Dakle, ovo drugo je u pitanju :D
Puno sebi dajes znacaja. Tesko takvi k'o ti mene izivciraju. Vise mi te zao koliko lupetas :D

Pa logicno da su oni tako razmisljali, s obzirom da su toliko oruzja podijelili svojima po gradu. I to im je bio jedan od aduta na koje su racunali. Samo, i svima onima koji su bili po naseljima trebalo je malo vjetra u ledja pa da izmile iz stanova, zar ne?

I dalje ti nama ne odgovori ni na jedno pitanje :D

Dakle, po tebi i tvojoj "teoriji", krenuli ste s 2 pinca i sanitetom (kojeg, btw, nema ni na jednom nimsku, samo su ta 2 pinca) malo da se vozikate po gradu, i onda se obreli na Skenderiji gdje ste vidjeli da se motaju neke Zelene beretke, te ste odlucili da malo pripucate na njih.
Onda ih tu satrase, a zatim odluciste da u ispomoc njima posaljete ljude iz Doma JNA, kasarne Bistrik, te par tenkova i transportera s jos 50-60 ljudi, da pomognu onim prvim.
I onda, kad su ovi stigli (bar oni koji su uspjeli stici) do Skenderije, odlucise da krenu u "spontani napad" na Predsjendistvo?
Pri svemu tome, branioci su savim slucajno bili tu, slucajno su tuda postavljeni anti-tenkovski jezevi, niko nista nije ocekivao,a?
I kad skontaste da ni oni ne mogu nista, onda poslaste jos transportera i ljudi u ispomoc, ali se ovi brze-bolje okrenuse i zbrisase nazad odakle su i dosli.

Pri tome, svi su oni pali s neba, sto je logicno jer nisu mogli izaci ni iz jedne kasarne, koje su bile opkoljene, bez vode i struje? :lol: :lol: :lol: :lol:
Ali su se zato mogli vratiti u neke, poput ovih zadnjih u Marsalku, iz koje su i dosli,a :D
Last edited by Dozer on 25/09/2019 15:33, edited 2 times in total.
Nekako s proljeća

#4753 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

tempuser wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ne, već ti zaobilaziš činjenicu da je grad Sarajevo u određenoj mjeri deblokiran još 1993., spajanjem predhodno deblokirane Dobrinje sa slobodnom teritorijom. Tako minimiziraš sve ono što se uradilo da bi ti mogao proći iz grada a da te neprijatelj ne pita ''gdje ćeš to junače''. Neće moći.
Tebi fakat nije dobro??? :-)
Gdje ja ista minimiziram?
Znas li ti sta znaci deblokiran?
Zasto se opsada Sarajeva uzima kao najduza u istoriji ako je 93-ce deblokirano?
Cemu operacije za deblokadu Sarajeva ako je ono deblokirano?
Ako cemo tako, Sarajevo nikad nije bilo blokirano jer sam ja i jos xy drugi pretrsavao pistu kako sam htio!
Šuplja.
Dozer

#4754 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

NSP...de ovo, malo... Tite ti...
Nekako s proljeća

#4755 Re: Deblokada Sarajeva???

julisiz es grant wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ne, već ti zaobilaziš činjenicu da je grad Sarajevo u određenoj mjeri deblokiran još 1993., spajanjem predhodno deblokirane Dobrinje sa slobodnom teritorijom. Tako minimiziraš sve ono što se uradilo da bi ti mogao proći iz grada a da te neprijatelj ne pita ''gdje ćeš to junače''. Neće moći.
Radovan Karadžić approved this.

Srpska mantra ponavljana na suđenjima komandantima SRK, pa zatim Karadžiću i Mladiću, i danas zdušno podržavana od političkih struktura RS je da Sarajevo nije bilo u blokadi.

Trebaju ti dati medalju. Tebi, Edinu Garapliji i sličnima...
Šuplja. Karadžić je planirao da pije kofi u Dobrinji. Znam i što je nije popio.
90minut

#4756 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

To što sad na silu stavljaš 50 smajlija i pišeš mi kao da sam lično bio jedan od 35 Šuputovih specijalaca govori ama baš sve što se treba znati dakle konci iskidani pokidani srž otišla.

Imaš pozdrav svakako i ubuduce citaj šta madner piše pa se ravnaj po tome kao sad.
Dozer

#4757 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Hajd' bye :)

Ne znam ja ko si i sta si, samo zakljucujem po pisanju. A, mozda sam bas tebi skinuo pancir ispred Teatra i uzeo TT, a :D
Nekako s proljeća

#4758 Re: Deblokada Sarajeva???

Dozer wrote:NSP...de ovo, malo... Tite ti...
Ušli smo preko brda u Dobrinju, znamo što baš tuda a ne cestom. Cesta će se kasnije učiniti prohodnom i u toj mjeri da možemo reći da je izvršena deblokada Dobrinje, koja je bila opsada u opsadi i pred padom sredinom 1992. Ti to znaš i znaš koju smo cijenu platili za taj uspjeh. Bez tog doprinosa nema govora o onoj drugoj fazi-povezivanja putem tunela ispod aerodroma sa slobodnom teritorijom. Oni koji su išli iz grada sve cestom i tunelom dalje, ne znaju i olako prelaze preko tih predhodnih faza. Naročito oni koji su izlazili sa namjerom da to bude u jednom smjeru....
Ne drži im stranu jer to nisi ni onda radio. Pozdrav.
Dozer

#4759 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ma ne drzim niciju stranu ba, samo kazem.
Ni ja ono ne bih nazvao deblokadom, jer ipak su linije i dalje bile gdje i prije toga, tako da je i Dobrinja i dalje bila zapravo u okruzenju, kao i cijeli grad, pa i s tunelom.

Ja bih oboje nazvao samo ulazno-izlaznim ventilom. Pri tome, ni ulaz ni izlaz nisu bili bas cisti. Na obe strane po cca. 300m od linije, stalno pod granatama (iako ni priblizno koliko su mogli), masa ljudi izginula na ulazu i izlazu, s bilo koje strane.

Da ne pricamo da kroz tunel nije mogao svako i kako je htio, a pogotovo o tome da su ga mogli zatvoriti kad god su htjeli jer su tacno znali gdje su ulazi, a mogli su vidjeti ljude i u dolasku i u odlasku, pogotovo s Butmirske strane....
klixoris

#4760 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

Ja sam imao cast da kao malac prodjem kroz cuveni tunel (u pravcu grada). Bilo je to na dan kada su zatvoreni "plavi putevi", ljeto 1994. koliko se sjecam...
Cekali na prolaz nekih 2 sata da Alemko zavrsi sa "transportom robe". Masa vojnika koji su se vracali sa linije takodjer cekali sa nama... Negdje na sredini tunela voda do koljena, a plafon se naglo spustao, pa ko se dezorijentise u svemu - spuca glavom od metalne precke koje su drzale plafon. Na izlazu uredno stoji lik i dijeli tufere ovima sto izadju razbijenih glava :lol:
madner

#4761 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

90minut wrote:
madner wrote:To je bio plan, s tim da su oni smatrali da imaju vec neka naselja jer tu ima puno Srba sa oruzjem. Kosevo, Ciglane itd...
Medjutim to je bio plan bez ikakvog pokrica, ljudi su se ispalili ili su bili tu ali nisu zauzeli svoje haustore.

Tako da je sto se Kukanjca tice on mislio da ima Grbavicu, Kosevo, Ciglane, Vojnu Bolnicu, Dom JNA i Bistrik i samo je to trebalo spojiti.
Tvoje več i ima debelog smisla Dozeru je bolje da se uhvati ove tvoje priče jer jedina ima smisla iako je naravno daleko od istine zna se kakav je omjer bio nas i njih u strogom gradu. :D

Da Dozeru znam šta su uradili, al' činjenica je činjenica prvo su 2 picgauera sastavljena s zemljom i tek poslije tenkovi dolaze i četnički ordiniraju bez da gledaju u šta pucaju.
Sada se zna, tada se nije znalo. Ne znam sta smatras za strogi grad, ali ako ljudi drze Bistrik, Dom JNA, Vojnu Bolnicu, Marsalku nema ti fajde sto imas glavne cevabdjinice. Koliko zgrada trebas zauzet da uvezes Vojnu Bolnicu i Marsalku? Koliko istih su po planu vec tvoje, jer si podjelio 15000 dugih cijevi?
Gdje ti vidis nasu koncentraciju izmedju Doma JNA i Vojne?

Na kraju krajeva, sta ti mislis koliko je pjesadije zauzelo Vukovar ili Bjeljinu?
dječak sa šibicama

#4762 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Na tunelu su se obogatili mnogi, tanka je to "deblokada" bila, ali tim "nekima" sasvim dovoljna da hajruju.

Zna se ko je potpisivao prolaz kroz tunel, danasnji vlasnik Okija.

O drugim imenima je suvisno, ko zna koliko ih je bilo.
klixoris

#4763 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klixoris »

dječak sa šibicama wrote:Na tunelu su se obogatili mnogi, tanka je to "deblokada" bila, ali tim "nekima" sasvim dovoljna da hajruju.

Zna se ko je potpisivao prolaz kroz tunel, danasnji vlasnik Okija.

O drugim imenima je suvisno, ko zna koliko ih je bilo.
Meni je ostalo to bas u sjecanju. Kroz tunel isla neka improvizovana pruga od celicnih "L" profila i po njoj guraju likovi prema gradu male vagone pune hrane i namirnica, a vamo copor ljudi ceka i nijemo promatra...
A u gradu ni kifle za pojesti...
Nekako s proljeća

#4764 Re: Deblokada Sarajeva???

Dozer wrote:Ma ne drzim niciju stranu ba, samo kazem.
Ni ja ono ne bih nazvao deblokadom, jer ipak su linije i dalje bile gdje i prije toga, tako da je i Dobrinja i dalje bila zapravo u okruzenju, kao i cijeli grad, pa i s tunelom.
Netačno, Dobrinja je došla u poluokruženje, a do tada je bila nekoliko mjeseci u potpunom okruženju. Preko tunela je povezana sa slobodnom teritorijom a cestovno sa gradom. Valjda je to jasno.
dječak sa šibicama

#4765 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

To je javna tajna, svaki borac koji je izlazio na Treskavicu, Nisice, prica o cekanjima na tunelu, alemkovim paketima i slicno.

Nego se o tome malo prica javno, jer nije Alemko dosao i rekao "e danas ja koristim tunel" sam od sebe.

Meni je fascinantija prica o drugom tunelu, navodno su tamici trebalio ici kroz njega, kaze legenda. Jel moguce da se kopao tunel tog kapaciteta, a kao islo se na deblokadu preko Nabozica.
Dozer

#4766 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Jeste, kopao se i bio skoro zavrsen pred kraj rata. Ulaz mu bio u C5, ako se dobro sjecam. Odmah nakon rata je zartpan.
shalla

#4767 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by shalla »

Dozer wrote:Jeste, kopao se i bio skoro zavrsen pred kraj rata. Ulaz mu bio u C5, ako se dobro sjecam. Odmah nakon rata je zartpan.
Kako misliš zatrpan odmah poslije rata? Mi (juniori FK Dobrinja) nekad u ljeto 1996. išli da igramo protiv Butmira i išli pješke sa Dobrinje tim velikim tunelom skroz na drugu stranu :?:

Btw, ko su moderatori ove teme, par likova je pustilo korijene i jedu govna kašikom već mjesec dana, prvo su mi smiješni pa ih onda žalim, pa su mi onda opet smiješni i tako ukrug. Naravno, uz duboko poštovanje prema svim porodičnim gubicima koje su imali...
90minut

#4768 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

madner wrote:
90minut wrote:
madner wrote:To je bio plan, s tim da su oni smatrali da imaju vec neka naselja jer tu ima puno Srba sa oruzjem. Kosevo, Ciglane itd...
Medjutim to je bio plan bez ikakvog pokrica, ljudi su se ispalili ili su bili tu ali nisu zauzeli svoje haustore.

Tako da je sto se Kukanjca tice on mislio da ima Grbavicu, Kosevo, Ciglane, Vojnu Bolnicu, Dom JNA i Bistrik i samo je to trebalo spojiti.
Tvoje več i ima debelog smisla Dozeru je bolje da se uhvati ove tvoje priče jer jedina ima smisla iako je naravno daleko od istine zna se kakav je omjer bio nas i njih u strogom gradu. :D

Da Dozeru znam šta su uradili, al' činjenica je činjenica prvo su 2 picgauera sastavljena s zemljom i tek poslije tenkovi dolaze i četnički ordiniraju bez da gledaju u šta pucaju.
Sada se zna, tada se nije znalo. Ne znam sta smatras za strogi grad, ali ako ljudi drze Bistrik, Dom JNA, Vojnu Bolnicu, Marsalku nema ti fajde sto imas glavne cevabdjinice. Koliko zgrada trebas zauzet da uvezes Vojnu Bolnicu i Marsalku? Koliko istih su po planu vec tvoje, jer si podjelio 15000 dugih cijevi?
Gdje ti vidis nasu koncentraciju izmedju Doma JNA i Vojne?

Na kraju krajeva, sta ti mislis koliko je pjesadije zauzelo Vukovar ili Bjeljinu?
A dobro ne možemo sad ta dva u bilo kakvom kontekstu spominjati zna se šta je Sarajevo za te gradove.

Bio mi je od amidže drug tu baš jedne prilike pričao koliko su se ustvari usrali ti vojnici JNA tacno nisu znali da li je pošao ili došao i sad o njima pricati kao da su neka snaga je apsurdno.Nemoj me pogrešno shvatiti niti jednu suzu necu pustiti za ubijene kad znamo šta se dešavalo prije toga širom BiH, a' 2 picgauera i sanitetsko vozilo ako mi neko pokuša propisati priču kako su oni bili bilo kakva prijetnja za bilo šta onda. :-)
Ima ona naša priča oficijalna davno sam nekad pročitao da su oni ustvari prvi došli na mjesto gdje su se svi trebali okupiti nema smisla zar ne?
strucnjakdemagog

#4769 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

PM72 wrote:
strucnjakdemagog wrote:

Pa zato i jeste propao pokušaj. Ne znam kako to nisi znao, raspitaj se malo kad je bio napad na Moševićkom, čini mi se. Ili Jasen i Polom.
U Vogošći je napadnut Donji Hotonj prvo, a poslije i Kota 830 na Žuči.
Polako,usklađujemo mjesta i datume.

Znam za napad na Moševačkom i Jasenu kad se sišlo do ceste Srednje - Nišići.U Vogošći nije napadnut Donji Hotonj nego Sjenička kosa koja se nalazi u Centru u nju su napali momci iz Laste i mostarska specijalna jednica MUP-a.Za napad na kotu 830 nisam čuo što ne znači da se nije desio. :D
Kad malo bolje vratim film, moguće da je 14.06. bilo samo sporadično puškaranje i granatiranje, ali sam siguran da je 15.06. rano ujutru bio glavni napad, tj. početak akcije na svim pravcima. Ne znam kako ste vi kasnili cijelih 24 sata :D ili si ti možda pogriješio datum.
Što se Nišićke visoravni tiče, Visočaci su mislim (znam da je 3.korpus bio) zauzeli Ravni Nabožić, a poslije 5-6 dana sišli na cestu kao što i sam kažeš.
Jeste napadnut i Hotonj i Sjenička kosa, a i Orahov brijeg. Krenulo se na svim pravcima, pa je tako napadnuta i Kota 830 koja je zauzeta, ali se nije mogla držati, pa se istog dana vratilo na početne položaje.
90minut

#4770 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

shalla wrote:
Dozer wrote:Jeste, kopao se i bio skoro zavrsen pred kraj rata. Ulaz mu bio u C5, ako se dobro sjecam. Odmah nakon rata je zartpan.
Kako misliš zatrpan odmah poslije rata? Mi (juniori FK Dobrinja) nekad u ljeto 1996. išli da igramo protiv Butmira i išli pješke sa Dobrinje tim velikim tunelom skroz na drugu stranu :?:

Btw, ko su moderatori ove teme, par likova je pustilo korijene i jedu govna kašikom već mjesec dana, prvo su mi smiješni pa ih onda žalim, pa su mi onda opet smiješni i tako ukrug. Naravno, uz duboko poštovanje prema svim porodičnim gubicima koje su imali...
Ne znam da li mene spominješ jer sam ja konkretno spominjao amidžu, daidžu koji su ranjeni teško stari poginuo od amidže žena izgubila pola porodice u Srebrenici gdje bukvalno nije još našla kosti polovini eto ukratko iz moje familije slučaj ne pokušavam prikazati zbog nekog respekta na anonimnom forumu vec eto ima i gorih priča od moje mnogo.

Dakle ako spominješ mene ja sam se ukljucio bukvalno danas u duboku raspravu za koju se slažem da nema veze s temom mada eto svakako tema nema konkretne priče pa što da ne.

Druge jesam čitao poput Dozera, PM-a i ostalih kontra CPT koji su smarali 10 puta gore nego ja koji jednostavno spominje da 2 picgauera zajedno s vozilom hitne pomoči nisu bili nikakva prijetnja za bilo šta da ih se na taj način momentalno eliminiše.
strucnjakdemagog

#4771 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Dozer wrote:
strucnjakdemagog wrote: Čitao sam tvoj opis 2. maja i sve se slažem. Upravo tako je i bilo. Samo što to nije bio napad, nego pokušaj izvlačenja Šuputa i njegovih.
Ne mogu se sloziti jer je Suput sa svojima iz Doma JNA izasao u par minuta razlike od dolaska prvih pinceva na Skenderiju. Sama ta cinjenica ukazuje da se ipak radilo o koordinaciji s dvije strane, a to je onda mogao biti jedino napad.
Osim ako Suput nije krenuo da pomogne onima na Skenderiji, sto je besmisleno jer je njih otamo bilo prilicno vise, i s puno vise tehnike.
Šuput je krenuo najmanje pola sata ranije i to upomoć ovima iz Doma JNA, dakle uopšte nije išao prema Predsjedništvu. Pošto ste ga vi sačekali u zasjedi, zvao je Labudovića i njegove upomoć, koji su gore pošli kao svirači ili prošli tako kako su prošli.
Ali ne bih zaista da razvodnjavamo i kvarimo ovu temu. Možemo nastaviti na nekoj drugoj, ali mislim da se nikada nećemo složiti.
PM72

#4772 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

strucnjakdemagog wrote:
Kad malo bolje vratim film, moguće da je 14.06. bilo samo sporadično puškaranje i granatiranje, ali sam siguran da je 15.06. rano ujutru bio glavni napad, tj. početak akcije na svim pravcima. Ne znam kako ste vi kasnili cijelih 24 sata :D ili si ti možda pogriješio datum.
Što se Nišićke visoravni tiče, Visočaci su mislim (znam da je 3.korpus bio) zauzeli Ravni Nabožić, a poslije 5-6 dana sišli na cestu kao što i sam kažeš.
Jeste napadnut i Hotonj i Sjenička kosa, a i Orahov brijeg. Krenulo se na svim pravcima, pa je tako napadnuta i Kota 830 koja je zauzeta, ali se nije mogla držati, pa se istog dana vratilo na početne položaje.
Paša moj,
Da se ne koljemo ko datuma ali akcija na svim pravcima bila je isti dan.Meni se uvrtio 16 jer se sjećam nespavanja i iščekivanja u rovu za kojeg nisam mogao ni predpostaviti da može biti tako hladan ,muk i tih u junsko jutro...

Što se tiče Ravnog nabožića,mislim da ga je uzela 7 muslimanska - visočaci nisu garant :D a taj isti dan su sa Moševačkog sišli do ceste Srednje - Nišići i čak je presjekli.Radilo se o nekoj jedinici iz Srednje Bosne i nemoj me hvatati za ime - ovo pričam iz glave i bez googlanja.Presjekli su put ali ih je dočekala četnička specijalna jedinica MUP-a i pogurala nazad uz goleme gubitke.

Hotonj nije napadnut jer znam sve u detalj jer sam tih sljedećih 15 dana proveo baš na tim linijama dok nas nisu poslali na Stup kad je bilo sranje oko Gušića hale i hemijske čistione.Napadnuta je Sjenička kosa iz dubine potoka,Lasta i mostarski specijalci su skoro sve uzeli ali ih je sjebo jedan rov u kome je ostalo par četnika pa garonjom izrešetali 5 ili 6 momaka iz specijalne Mostar čija su tijela izvukli ,uzeli motorole čak i plan napada i otišlo je sve u klinac krasni.Lasta je imala nekoliko teže ranjenih ali su svoje ljude uspjeli izvući.

Bio sam poslije na dijelu linije odakle je Lasta (dubok naklon) ušla u potok i krenula na Sjeničku kosu.A Sjenička kosa je onaj piklić ispod Poljina gdje sad Al šidi ima ogromnu vilu.Znači,ginuli smo za njega - jebo pleme svoje i haram mu bila svaka kap krvi naših ljudi.I njemu i Bakiru.

Orahov brijeg nije napadan jer je iz pravca Orahovog brijega krenula akcija - desno dođe Sjenička kosa.Bio sam u svakom rovu tako da sve znam napamet,čak sam vidio linijaše koji su imali šljemove US Army koje su mostarci pobacali u potoku prilikom povlačenja.

Kota 850 nije napadana jer bih to vidio jer nam je dolazila iza leđa,gore se metak nije čuo a nju da su zauzeli ostala je livada kojom silaziš u Vogošću.Neme govora da je tu bilo akcije ali ako mi ne vjeruješ - onda ostani pri svom.
PM72

#4773 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ulaz u taj novi tunel bio je u C5 - kod novih zgrada.I sad se vide golema metalna vrata.Bio jeo svjetljen i bolje napravljen nego stari tunel ali auto kroz njega nije moglo ići nego veća kolica.Izlaz mu j ebio u Butmiru,nekih 50 metara više prema Kotorcu.Kopan je od januara 1995 do ljeta 1995 i kad se počelo pričati o Dejtonu tu mu je i kraj bio.Kopala ga mašina dovučena iz Njemačke kao i glavni inžinjer.Prolazio kroz njega.Kažu da je zatrpan.
PM72

#4774 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

.
bilic

#4775 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bilic »

2 picgauera zajedno s vozilom hitne pomoči nisu bili nikakva prijetnja za bilo šta da ih se na taj način momentalno eliminiše.[/quote]
,
ZAR I SEBI NISI DOSADIO SA OVIM GORE .
DA NISI MOŽDA TI I TVOJI BILI U NJIMA .
JBG ŠTA DRUGO DA MISLIM
Post Reply