Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ali Kemal

#4751 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Da bi dobio odgovore na ta pitanja prvo moras da kupis biologiju za 5 razred osnovne skole, pa kad to savladas kupis knjigu za 6 razred i sve tako dok ne dodjes do Mendelovih zakona, osnova genetike itd.
Vjersko pojednostavljeno gledanje da je svijet nastao za 7 dana, te tako ti ocekujes da ti naraste perje za nekoliko sekundi je ta neukost u kojoj religija drzi ljude.
Nauka je dokazala i pronasla fosile primata stare 50-60 miliona godina. Potrebno je nekoliko miliona godina da dodje do nekih znacajnijih promjena.
Promijeni samo svoju ishranu pa ces primjetiti promjene na svom tijelu u roku od nekoliko mjeseci, a da se ne dese promjene tokom miliona godina, mijesanja stanovnistva i slicno.
Inace postoje naucni dokazi o najranijem tragu postojanju zivota na zemlji prije oko 3,7 milijaradi godina. Jel tebi jasno koliko je to dug period.
Najlakse je reci Alah sve stvorio, sto da se zamaramo sada sa naukom i moramo da ucimo :D
Chagalj

#4752 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote: Taman sam pomislio da ce biti nesto iskreno od chagalja, kad ono opet motori :roll:
pa ako ti mozes da vjerujes da su prirodni motori stvoreni sami od sebe ili slucajno, ili priroda koja nema razuma je slakala puzle(komponente ) na tacne pozicije , onda i dalje vjeru

Image

kao sto vidis taj isti prirodni motor ima cak i kvacilo i mjenjac
Image

I have previously outlined a few of the key mechanisms undergirding flagellar assembly, and the remarkable process of bacterial chemotaxis by which bacteria change direction in response to chemical signals. There are, of course, a number of different variants in those systems. If you thought that these remarkable mechanisms bear a strong resemblance to an intelligently engineered system, you're going to love the molecular clutch of Bacillus subtilis (illustrated above), reported by Blair et al. (2008)

What determines whether the engine of a car is connected to the components that spin the wheels of the vehicle? The answer is the clutch, which ensures that the engine and gears are disengaged. In the flagella of Bacillus subtilis, the analogue to the clutch of a car is a protein called EpsE, which is carried on the same operon (eps) as the genes necessary for EPS formation. EpsE makes contact with the flagellum's rotor (the component that rotates within the stator). The protein responsible for polymerizing into the rotor is called FliG. The FliG subunits also convert the proton flux energy into the flagellum's rotational energy. When EpsE interacts with FliG, it triggers a conformational change, causing it to bend such that the rotor is disengaged from the proton-powered engine of the flagellum. Guttenplan et al., (2010) reported that EpsE is bifunctional: it "interacts with the flagella rotor to inhibit motility and also cooperates with other enzymes to synthesize the EPS matrix."

motor auta
Image

Image

Ateista kaze:
od ovoga B, D, F, A, C, E do ovoga----> (ABCDEF)
nema potrebe za Kreatorom

Vjernik kaze:
Od ovoga B, D, F, A, C, E do ovoga---->; (ABCDEF)
Mora imati kreatora

od ovoga
Image
do ovoga
Image

mora imati svog Kreatora, nemozes ocekivati lego kockice i puzle na tacnim pozicijama da je to samo od sebe sastavljeno bez Inteligentnog Dizajnera/Inzinjera

isto kao sto nemozemo poimiti da Fabrika sama dizajnira i producira auto motore, tako nelogticno je prihvatiti ove prirodne motore bez Kreator/Inzinjer/Boga kako god hocete.

Koji je to evolucijski mehanizam koji diktira gdje ce koji komponent da bude postavljen u prirodnim motorima?
Chagalj

#4753 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

irac300 wrote: Al' ovo je baš školski primjer kako neobrazovana osoba shvata evoluciju. Ono, mislim... da se čovjek stvarno zapita je l' se predstavlja kao glup ili mu je kopčanje slabija strana?
pa daj ti mi pojasni mudri pametni covjece, satra se pisati pitanja a od vas ni jednog odgovora osim, uzmi knjigu biologije i evolucije i to je odgovor, jeli to vrhunac odgovora, "hej ja neznam odgovoriti ali preporucujem ti da uzmes knjigu biologije", jeli to argumentovano sa vase strane :-)
Chagalj

#4754 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Ali Kemal wrote:Da bi dobio odgovore na ta pitanja prvo moras da kupis biologiju za 5 razred osnovne skole, pa kad to savladas kupis knjigu za 6 razred i sve tako dok ne dodjes do Mendelovih zakona, osnova genetike itd.
Vjersko pojednostavljeno gledanje da je svijet nastao za 7 dana, te tako ti ocekujes da ti naraste perje za nekoliko sekundi je ta neukost u kojoj religija drzi ljude.
Nauka je dokazala i pronasla fosile primata stare 50-60 miliona godina. Potrebno je nekoliko miliona godina da dodje do nekih znacajnijih promjena.
Promijeni samo svoju ishranu pa ces primjetiti promjene na svom tijelu u roku od nekoliko mjeseci, a da se ne dese promjene tokom miliona godina, mijesanja stanovnistva i slicno.
Inace postoje naucni dokazi o najranijem tragu postojanju zivota na zemlji prije oko 3,7 milijaradi godina. Jel tebi jasno koliko je to dug period.
Najlakse je reci Alah sve stvorio, sto da se zamaramo sada sa naukom i moramo da ucimo :D
i sve tako dok ne dodjes do Mendelovih zakona, osnova genetike itd.
ako tako znas dobor genetiku, reci mi koja to mutacija daje nove informacijske DNK kodove u celijama ili genima ?
jer mutacija je osnova evolucije, bez mutacije nema evolucije, iako je naucno dokazano da mutacija samo steti DNK genima a ne pospjesuje ih, to jedino pospjesuje u teoriji a ne u naucnom experimentu gdje su izlagali muhe radijaciji da se vidi kako bi mutirale, i onda su samo ostecene ili bolje reci noge se rasle na glavi , znaci vidi sa naucne strane stetnost mutacije a ne progres.

primata covjkolikih bica, ili bolje reci vrste majmuna
ma koliko god jeo meni hrana nemoze doprinijeti da evolviram u nesto drugo i da me naslijedi moje potomstvo, a to sto hrana ima uticaj na zdravlje covjeka to nema veze sa evolucijom, osim ako po nekim tvojim teorija svako jutros popijem zivo jaje na prazan stomak i da ocekivam da cu dobiti perusku na tijelu sa svako popijeno jaje, da bi nakon hiljade jaja bio ko kokos koja ce pokusati letjeti ali nece moci jer joj tezina to neda. :-)

pa sta ako ima, to su bakterija i slicni organizmi.
Najlakse je reci Alah sve stvorio, sto da se zamaramo sada sa naukom i moramo da ucimo
pa i jeste najlakse kad uzmemo u obzir da imamo motore u prirodi koji su haman pa kopija automotora, stator, rotor, kvacilo, mjenjac, propele, gorivo i sta sve ne.
Ali Kemal

#4755 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Chagalj wrote:
irac300 wrote: Al' ovo je baš školski primjer kako neobrazovana osoba shvata evoluciju. Ono, mislim... da se čovjek stvarno zapita je l' se predstavlja kao glup ili mu je kopčanje slabija strana?
pa daj ti mi pojasni mudri pametni covjece, satra se pisati pitanja a od vas ni jednog odgovora osim, uzmi knjigu biologije i evolucije i to je odgovor, jeli to vrhunac odgovora, "hej ja neznam odgovoriti ali preporucujem ti da uzmes knjigu biologije", jeli to argumentovano sa vase strane :-)
Ocigledno je da imas velike rupe u obrazovanju, pa reko da krenes iz pocetka, 5 razred biologija, pa onda sesti itd itd
inace ne bi postavljao ovako glupa pitanja, niti bi spominjao motore i slicno.

Ne mogu da vjerujem da vas bas toliko zaglupljuju vjerski sluzbenici :oops:
Chagalj

#4756 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Ali Kemal wrote:
Chagalj wrote:
Ocigledno je da imas velike rupe u obrazovanju, pa reko da krenes iz pocetka, 5 razred biologija, pa onda sesti itd itd
inace ne bi postavljao ovako glupa pitanja, niti bi spominjao motore i slicno.

Ne mogu da vjerujem da vas bas toliko zaglupljuju vjerski sluzbenici :oops:

pitao sam te pitanje koje nije znao ni najveci ateista i ujedno evolucionista Richard Dawkins kad mu je bilo postavljeno, nije imao rijeci

a ti ces mi reci da uzmem knjigu 5 razreda a na to pitanje nezna najveci na svijetu po pitanju evolucije a da nadjem odgovor medju knjigama od 5 razreda :lol:

ja sam siguran da ti uopste i neznas sta ja tebe pitam pa mi zato i neodgovaras :wink:

zar ti mislis da cu ja tebe pitat pitanja koja imaju u srednjoskolskim knjigama, zar si toliko naivan?
Ja ako pitam onda znaj da mi neces dati odgovor, jer ga neznas a ni ostali ovdje.
Kikibombona

#4757 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

http://vijestiummeta.com/islamska-drzav ... ina-video/

Je li ovakva kazna u skladu sa islamom?
NIN

#4758 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Chagalj wrote:pitao sam te pitanje koje nije znao ni najveci ateista i ujedno evolucionista Richard Dawkins kad mu je bilo postavljeno, nije imao rijeci...
Cisto radi forumskog puka da kazem da je ovaj video zapravo unaprijed smisljena kreacionisticka ljigavost - na ovo pitanje svaki student biologije bi trebao znati odgovor, da ne govorimo o profesorima, a zasto je Dawkins izgledao kao da ne zna je zato sto je u tom trenutku shvatio da je prevaren od strane ovih djevojaka i momaka, australskih kreacionista koji su se lazno predstavili da bi dosli kod njega i iscenirali upravo ono sto su naumili.
Chagalj

#4759 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Kikibombona wrote:http://vijestiummeta.com/islamska-drzav ... ina-video/

vec pojasnjeno

http://saff.ba/sirija-zena-pristala-da- ... ina-video/
Napominjemo da je ovo djelo urađeno suprotno propisima islama. Šerijatsku kaznu kamenovanje za počinjeni blud ne može izvršiti otac niti rodbina, a ona se ne može sprovesti bez islamskog halife. Osim toga, morale su se uzeti u obzir olakšavajuće okolnosti za ženu nad kojom je izvršena kazna. Moralo se uzeti u obzir da je bila zapostavljena od muža i mnogi drugi aspekti. Ovi ljudi će pred Allaha doći sa optužbom da su ubili ženu koju su kamenovali.
Chagalj

#4760 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Chagalj wrote:pitao sam te pitanje koje nije znao ni najveci ateista i ujedno evolucionista Richard Dawkins kad mu je bilo postavljeno, nije imao rijeci...
Cisto radi forumskog puka da kazem da je ovaj video zapravo unaprijed smisljena kreacionisticka ljigavost - na ovo pitanje svaki student biologije bi trebao znati odgovor, da ne govorimo o profesorima, a zasto je Dawkins izgledao kao da ne zna je zato sto je u tom trenutku shvatio da je prevaren od strane ovih djevojaka i momaka, australskih kreacionista koji su se lazno predstavili da bi dosli kod njega i iscenirali upravo ono sto su naumili.
a aj sam siguran da uopste nisi ni pogledao taj video gore gdje se vidi jasno sta prica poslije åpitanja a ti si vjerovatno gledao ovaj video koji je presjecen da izgleda da je smisljeno

u tom videu prekinu dawkinsa i onda izgleda kao da nije znao odgovoriti, dok onaj gore sto sam postirao video jasno pokazuje bez imalo editovanja koliko suti i onda sta prica poslije.
Kikibombona

#4761 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kikibombona »

Chagalj wrote:

Napominjemo da je ovo djelo urađeno suprotno propisima islama. Šerijatsku kaznu kamenovanje za počinjeni blud ne može izvršiti otac niti rodbina, a ona se ne može sprovesti bez islamskog halife. Osim toga, morale su se uzeti u obzir olakšavajuće okolnosti za ženu nad kojom je izvršena kazna. Moralo se uzeti u obzir da je bila zapostavljena od muža i mnogi drugi aspekti. Ovi ljudi će pred Allaha doći sa optužbom da su ubili ženu koju su kamenovali.
Znaci, kamenovanje samo halifa moze odobriti?

Kamenovanja u islamskim drzavama koja su se odvila poslije propasti halifata nisu u skladu sa islamom?
kerima1

#4762 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Ali Kemal wrote:
Chagalj wrote:kako ces ti kao bakterija evolvirati u nesto deseto, ili bolje reci, kako ces ti kao bakterija koja nemas razuma stvoriti sebi motor sa propellama sto koristi gorivo fruktozu za pogon? evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci. pa kako onda ocekivati kako onda ocekivati od evoluciju sicusnih bakterija pa sve do ptica, dinosaurusa, ljudi itd.
Malo skole ti ne bi skodilo.
Taj primjer tvog razmisljanja kako skocis sa zgrade i nece ti narasti perje, samo potvrdjuje stepen zaglupljenosti i ogromnog neznanja uzrokovanog ko zna cime, a religijom samo zacementirano :oops:
@Kemal

I bez religija se moze razumiti da ima visa Sila ili kako vjernici kazu Bog. :)
irac300

#4763 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Chagalj wrote:
Ukratko, jeste.
Ali Kemal

#4764 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

kerima1 wrote: @Kemal

I bez religija se moze razumiti da ima visa Sila ili kako vjernici kazu Bog. :)
I sta onda, ne treba ici u skolu?
Dexx1

#4765 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

Kikibombona wrote:http://vijestiummeta.com/islamska-drzav ... ina-video/

Ovakvu kaznu za blud ne nalazimo u Kuranu..

Jedno pitanje: Ovaj NIN je moderator ?? Foruma religije ??? :sad:
VCorp

#4766 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by VCorp »

Kikibombona wrote:
Chagalj wrote:

Kamenovanja u islamskim drzavama koja su se odvila poslije propasti halifata nisu u skladu sa islamom?

Nisu u skladu s mozgom.
Ali Kemal

#4767 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Kikibombona wrote:
Chagalj wrote:

Boze sacuvaj primitivizma :run:
Chagalj

#4768 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

NIN wrote: ...a odgovor na to pitanje imate na linku:
http://www.skeptics.com.au/publications ... challenge/
de ukratko nam ti objasni na bosanskom pa da razrijesimo ovo pitanje.
vragoocha

#4769 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vragoocha »

Chagalj@

Šta je više moguće , da čovek vaskrsne ili da ga posete anđeli?!
VCorp

#4770 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by VCorp »

Da grom ubije dok jedeš sladoled u januaru
NIN

#4771 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Chagalj wrote:
Cuj lika, jos da mu prevodim i tumacim? :-)

Posto vidimo da si plaho vrijedan kad su u pitanju slikovnice, ne sumnjam da ce ti biti tesko procitati jedno malo, uprosteno objasnjenje. Valjda su te ucili engleskom gor u Sveckoj. :D
Chagalj

#4772 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Chagalj wrote:
Cuj lika, jos da mu prevodim i tumacim? :-)

Posto vidimo da si plaho vrijedan kad su u pitanju slikovnice, ne sumnjam da ce ti biti tesko procitati jedno malo, uprosteno objasnjenje. Valjda su te ucili engleskom gor u Sveckoj. :D
ako ti mene neces ja cu tebi pojasniti njegov odgovor

The answer in practice is complicated and controversial, all bound up with a vigorous debate over whether evolution is, in general, progressive.

Odgovor je u prakticnosti kompliciran i kotroverzan....

dalje nemoras ni citati , sve ti je receno, ako ces ti dawkinsove odgovore uzimati kao dokaz onda :thumbup: nastavi i dalje

Kaze Dawkins da je africki majmun

i ne samo to nego jos pokaze akusticno da je majmun :lol:
Chagalj

#4773 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

vragoocha wrote:Chagalj@

Šta je više moguće , da čovek vaskrsne ili da ga posete anđeli?!
prvo mi objasni sta znaci vaskrsenje pa cemo onda o tome.

a sto se tice andjela da te oni posjecuju, pa sigurno da ti nebi bilo prijatno jer bi se ukenjao od straha, kao sto je Muhammed protresao od straha prilikom prvog kontakta sa andjelom Dzibrilom/Gavrilom, uhvatio muhammed za vrat a i stisnuo, pa muhammed pobjegao kuci zeni pod deku.
Dexx1

#4774 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

NIN wrote: Izvoli!?
Ovo je valjda ozbiljan forum..

Otkud to da je lik koji je protiv religije moderator foruma religije ??

Otkud to da taj lik ima ponasanje na forumu onakvo kakvo bi on sam trebao da sankcionise - vredja clanove, omalovazava itd ??
harač

#4775 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

Chagalj wrote: Kaze Dawkins da je africki majmun
taman kad čovjek pomisli da ne možeš pasti niže u svem neznanju o materiji o kojoj raspravljaš, ti iznenadiš :D
Locked