Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kamberovica polje

#4751 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamberovica polje »

505sCrtom wrote:
alenthekiller wrote:ja lika giganta haha koja milijarda i eto sve rjeseno. Pare nisu problem, para NEMA :D
sta mislis, hoce li steta nastala ovom nesrecom prevazici tu cifru?
Vrlo vjerovatno da hoće, još ako u obnovu kuća, zgrada i određenih postrojenja ubacimo i sanaciju vodotoka, popravke nasipa i korita mogla bi to bit podeblja suma.
dudba

#4752 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dudba »

DRAMATIČNO U BRČKOM: NASIP NA VUČILOVCU POPUŠTA, AUTOBUSI SPREMNI ZA EVAKUACIJU!
Stoner

#4753 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Stoner »

Zbog ovih poplava opet merhametli Bošnje pale na isti fazon "svi smo mi Bosanci i Hercegovci,ujedinimo se" a ostali ih ne jebu ni 2% :D

bošnjaci više poslali love srbima nego svojima :-D

multi-kulti :lol:
Edin H.

#4754 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Edin H. »

505sCrtom wrote:
alenthekiller wrote:ja lika giganta haha koja milijarda i eto sve rjeseno. Pare nisu problem, para NEMA :D
To raja naplate od osiguranja :oops:
@mba

#4755 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

kamberovica polje wrote:
505sCrtom wrote:
Vrlo vjerovatno da hoće, još ako u obnovu kuća, zgrada i određenih postrojenja ubacimo i sanaciju vodotoka, popravke nasipa i korita mogla bi to bit podeblja suma.

malo manja od one poslije agresije!
Hercegoviina

#4756 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hercegoviina »

konzum odbija da u prodavnicama prodaje bosansku vodu kako bi ljudi kupili vodu koje nestaje na policama.
statixx

#4757 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by statixx »

Sa ajb:
Naša četiri kombija, prepuna odjećom, obućom, hranom i vodom, ispražnjena su za svega pola sata.

Ismet tvrdi da u Maglaju više nije problem poplava, nego nedostatak hrane i vode.

Napiši, molim te, da nam treba i higijenskih stvari, posebno za bebe. Evo, ja sam jučer sa kolegom iz poplavljene kuće izvukao majku sa jednomjesečnom bebom. Oni više nisu u opasnosti, ali, nažalost, mi nemamo šta ponuditi toj bebi, u dahu govori Ismet dok čeka da njegova ekipa istovari pomoć iz vozila koja pristižu iz Sarajeva i Zenice. Ostavljamo Ismeta te preko pruge idemo ka poplavljenom gradu.
MOSALJOZE

#4758 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

Hercegoviina wrote:konzum odbija da u prodavnicama prodaje bosansku vodu kako bi ljudi kupili vodu koje nestaje na policama.
Ma zaobidji govna kupuj u ostalim prodavnicam nisu jedini jebat ih
Objektivni navijac

#4759 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Objektivni navijac »

kamberovica polje wrote:
Konji409 wrote:Ovdje na gradjevinskom fakultetu u Nizozemskoj nas uce kako se zatititi od poplava. Ovdje ljudi zive nekoliko metara ispod nivoua morske povrsine a u BiH se prica o tome kako je nemoguce se zastiti od poplava.

To je glupost. Protiv ovakvih poplava se moze itakako zastiti. U Nizozemskoj se to radi na sledece nacine:

1) Kopanje adekvatnih kanala i davanje prostora rijekama. Ocigledno da rijeke nisu dovoljno duboke i siroke u BiH.

2) Nodredjeim mjestima se obezbijede ogromni bazeni od par kwadratnih kolometara u koje mogu rijeke; u slucaju prirodne nepogode; da izliju svoju vodu. Dakle kanalima i branama se regulise nivo vode. Ako nivo vode u rijeci Bosni preraste kriticnu tacku onda otvoris branu i voda ulazi u podrucija koja su rezervisana za takve slucajeve.

3) Klizista su osnovni pojam u gradjevini. To se uci jos u 1. godini gradjevine kako da se sprijece klizista. Odakle ljudima uopste ideja da prave kuce na takvim lukacijama kao sto se to radi u BiH bez ikakvih mehanizama za odvodjenje vode? Cim nivo vode u zemlji predje kriticnu vrijednost; kohezija zemlje odpadne i nastane kliziste:

Image

Dakle moze se itakako uraditi mnogo toga da se sprijeci ovo. Moja procjena je da tu treba neka miljarda do dvije miljarde eura da bi se uredile rijeke i napravili mehanizmi zastite kako se nebi desavale poplave.
Doktore, ne uči se to samo u Nizozemskoj učimo i mi ovdje i sam studiram istu struku. Problem je taj što su hidrotehničke građevine i zahvati u vodotocima i u tlu najskuplja vrsta radova i mi ovdje nemamao kao prvo uređenost te Nizozemska a kao drugo ni novac tako da se sve ovo što si napisao zasad može objesit mačku o rep.
Jasta radi za ciscenje i betoniranje korita treba novac :-) Nije do novca,nego do zaostalosti i neukosti drustva,do ljenosti,lopovluka,neorganiziranosti i mentaliteta.
Bodkin

#4760 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bodkin »

Stoner wrote:Zbog ovih poplava opet merhametli Bošnje pale na isti fazon "svi smo mi Bosanci i Hercegovci,ujedinimo se" a ostali ih ne jebu ni 2% :D

mrs u 3pm
cyprus

#4761 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Bodkin wrote:
Stoner wrote:Zbog ovih poplava opet merhametli Bošnje pale na isti fazon "svi smo mi Bosanci i Hercegovci,ujedinimo se" a ostali ih ne jebu ni 2% :D

mrs u 3pm
+1
emirolini

#4762 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emirolini »

Ukoliko imate vece kolicine mozete sastaviti s nekim pa pozvati A2B - oni besplatno voze
Havatar

#4763 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

loool

#4764 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by loool »

da hoce malo sunce granut mamu mu jebem :-) :-)
PriRodnjak2

#4765 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by PriRodnjak2 »

Hercegoviina wrote:konzum odbija da u prodavnicama prodaje bosansku vodu kako bi ljudi kupili vodu koje nestaje na policama.
Ne sirite lazi bas toliko ,sve je neka galama i vika na politicare,a narod je duplo veca stoka!!!
Juce u neki Konzum marketima je hrana davana besplatno!Dok su im neki objekti poplavljeni ,magacini ,roba i sve.
dinao

#4766 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dinao »

Gdje u Sarajevu da odnesem odjecu, skupio sam 5 vreca.

Sent from my iPhone using Tapatalk
kakavdanakneiskustvu

#4767 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

loool wrote:da hoce malo sunce granut mamu mu jebem :-) :-)

slabo danas izgleda
BadCopy

#4768 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by BadCopy »

ima li stream federalne tv?
omar little

#4769 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

dinao wrote:Gdje u Sarajevu da odnesem odjecu, skupio sam 5 vreca.

evo teme ovdje http://www.klix.ba/forum/apel-za-pomoc- ... 0s225.html najbolje tu pogledaj.
Boskero

#4770 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:15, edited 1 time in total.
eluna

#4771 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

informacija sa terena

ck, posto ljudi rade na prijemu i sakupljanju pomoci nema prave informacije GDJE da salju, gdje najvise treba

ljudi izgleda najmanje kupuju HRANU ZA BEBE, to je trenutno bitno, kupujte hranu za bebe, svijece, sibice, uoaljaci

civilna zastita blokira ck, ne daju im da posalju ljude na teren zbog cega ck i ne prima volontere
5 0 5

#4772 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

BadCopy wrote:ima li stream federalne tv?
nije ovo tema vic dana. od 10 pokusaja, uspio sam stranicu 2 puta otvoriti. http://www.federalna.ba
kakavdanakneiskustvu

#4773 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

PriRodnjak2 wrote:
Ne sirite lazi bas toliko ,sve je neka galama i vika na politicare,a narod je duplo veca stoka!!!
Juce u neki Konzum marketima je hrana davana besplatno!Dok su im neki objekti poplavljeni ,magacini ,roba i sve.

čini mi mi se da je i nikšić sinoć pohvalio konzum ,maglajski konzum zbog toga
azurna_obala

#4774 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by azurna_obala »

dinao wrote:Gdje u Sarajevu da odnesem odjecu, skupio sam 5 vreca.

u crveni krst možda ako si u SA..

http://www.ckks.ba/
omar little

#4775 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

505sCrtom wrote:
BadCopy wrote:ima li stream federalne tv?
nije ovo tema vic dana. od 10 pokusaja, uspio sam stranicu 2 puta otvoriti. http://www.federalna.ba
taj njihov stream ni u najbolji i najobicniji dan bog otac ne moze otvoriti, a kamoli sad. moroni.
Post Reply