Naravno, IZ sve drugi daju (vjernici) preko spike o vjeri i kako će marka do dženeta dovesti.mali jomu wrote:ovo_mi_je_nick wrote: vjera, novac, porez nikako ne ide zajedno.
u pravu si kad ti drugi ima para, sve ti daje sta hoces i za tebe sve placa...... probaj ti to sve sam za sebe pa vidi dokle ces
Islam - pitanja i odgovori
-
ovo_mi_je_nick
#4751 Re: Islam - pitanja i odgovori
- tuzlak1212
#4752 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima to svoje povratne pogodnosti, nema prisile da se plaća ova hodžarina (ni ja je ne plaćam) ali kad sutra umreš nek ti porodica smišlja novac za skupu dženazu. A i do nje ima drugih pogodnosti koje član IZ uživa, samo što ljude to ne zanima (a realno mnogo toga se i s neta može skinut
), ovo plaćanje nema veze s vjerom nego s realnim troškovima održavanja institucije.
I za vrijeme Poslanika, džematlije su se okupljali da održavaju i grade džamije i drže ih u životu, nije ovo kod nas ništa čudno... Džemat mora da stane uz džemat, a ne da se čekaju pare da padnu s neba 
- славянин
#4753 Re: Islam - pitanja i odgovori
Moze li pitanje - zasto je dzenaza skupa ? Mislim koliko kosta rupa duboka dva metra,duga dva metra i siroka metar ?tuzlak1212 wrote:Ima to svoje povratne pogodnosti, nema prisile da se plaća ova hodžarina (ni ja je ne plaćam) ali kad sutra umreš nek ti porodica smišlja novac za skupu dženazu. A i do nje ima drugih pogodnosti koje član IZ uživa, samo što ljude to ne zanima (a realno mnogo toga se i s neta može skinut), ovo plaćanje nema veze s vjerom nego s realnim troškovima održavanja institucije.
I za vrijeme Poslanika, džematlije su se okupljali da održavaju i grade džamije i drže ih u životu, nije ovo kod nas ništa čudno... Džemat mora da stane uz džemat, a ne da se čekaju pare da padnu s neba
- tuzlak1212
#4754 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ako hoces bilo gdje da te zakopaju, ne kosta nistaславянин wrote:
Moze li pitanje - zasto je dzenaza skupa ? Mislim koliko kosta rupa duboka dva metra,duga dva metra i siroka metar ?
A ako hoces na groblju koje je u gradu ili jako blizu, u fino mjesto, lokacija blizu puta, sve skupa sa kupanjem mrtvaca, prevozom, hodza/pop, sanduk, cifre su u hiljadama KM
Naravno kad mi umremo svejedno nam je, ovo je teret ljudima koji ostanu da se brinu o našem mrtvom tijelu
- славянин
#4755 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ta kvadratura skuplja nego u importanne centrutuzlak1212 wrote:Pa ako hoces bilo gdje da te zakopaju, ne kosta nistaславянин wrote:
Moze li pitanje - zasto je dzenaza skupa ? Mislim koliko kosta rupa duboka dva metra,duga dva metra i siroka metar ?
A ako hoces na groblju, u fino mjesto, lokacija blizu puta, sve skupa sa kupanjem mrtvaca, prevozom, hodza/pop, cifre su u hiljadama KMA pricamo o islamskom ukopavanju ovdje, da ne kreneš ti sa kremiranjem
Naravno kad mi umremo svejedno nam je, ovo je teret ljudima koji ostanu da se brinu o našem mrtvom tijelu
- N.N.
#4756 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ne mozes se na mojoj livadi kopati za dzabe, jer bih te ja iskopao i preko ograde prebacio koliko jos sutra
Jel mislis da je prevoz mozda besplatan ? Kako mislis da mrtav prenocis u gasulhani, noc, dvije, prije ukopa? Ko ce da te okupa, opere, umota ?
Mislim, niko te i ne tjera na ovo gore, ti mozes da oporucis svojima da te samo skenduraju niz obalu kakvu kada umres i rijesis se belaja. A i njih
Mada bi i to drzavi morali da plate...hahahaah
Problem je sto svi za zivota imaju misljenje o svemu, sprdancija, ovo ono, pa kada nastane belej, onda placaj i kukaj.
Jel mislis da je prevoz mozda besplatan ? Kako mislis da mrtav prenocis u gasulhani, noc, dvije, prije ukopa? Ko ce da te okupa, opere, umota ?
Mislim, niko te i ne tjera na ovo gore, ti mozes da oporucis svojima da te samo skenduraju niz obalu kakvu kada umres i rijesis se belaja. A i njih
Problem je sto svi za zivota imaju misljenje o svemu, sprdancija, ovo ono, pa kada nastane belej, onda placaj i kukaj.
- tuzlak1212
#4757 Re: Islam - pitanja i odgovori
Slažem se, fakat je prenapuhana cijena. Pokušavaju to svi pravdat, čak i mnoge selefije pravdaju cijene, ali nerazumno je toliko naplaćivat 
Do 1000 KM je razumno po mom mišljenju, nedavno sam imao dženazu jednu u Tuzli, iznad slane banje onaj mezar, samo mjesto blizu puta u toj špic lokaciji je, slagat cu možda, al mislim preko 2000 KM, ne sjećam se tačno
E članovi ovi koji plaćaju hodžarinu imaju strašne popuste za špic lokacije a za neki mezar npr. na selima, koji nije tražen može i džaba sve proć
Do 1000 KM je razumno po mom mišljenju, nedavno sam imao dženazu jednu u Tuzli, iznad slane banje onaj mezar, samo mjesto blizu puta u toj špic lokaciji je, slagat cu možda, al mislim preko 2000 KM, ne sjećam se tačno
E članovi ovi koji plaćaju hodžarinu imaju strašne popuste za špic lokacije a za neki mezar npr. na selima, koji nije tražen može i džaba sve proć
-
hali gali halid
#4758 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne kopa se 2m dubine.
- славянин
#4759 Re: Islam - pitanja i odgovori
Iskopace tebe biliN.N. wrote:Pa ne mozes se na mojoj livadi kopati za dzabe, jer bih te ja iskopao i preko ograde prebacio koliko jos sutra![]()
Mislim, niko te i ne tjera na ovo gore, ti mozes da oporucis svojima da te samo skenduraju niz obalu kakvu kada umres i rijesis se belaja. A i njihMada bi i to drzavi morali da plate...hahahaah
Pa ok ali kazem koliko to kosta 2m2 zemljista ?? ,prevoz je do 200 maraka, frizider ne kosta toliko za 2-3 noci mislim realno, kupanje isto tako ... kako se dodje do 2000+ maraka za ukop ?? Ocito je mislim da tu ima i poslovna varijanta + valja isplatiti plate od hodje,popa,onog u administraciji i tako do Bog zna gdje.
Imam zemlje neka me tu u neko cose ubace nece meni smetati a i necu na trosku da budem
- славянин
#4760 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja 180 cm za muskarce i koliko za zene kako vec ide ne znam .. ali nebitno koliko to u cijeni razliku pravi.. Sahrane,dzenaze su i prije bile dobar "biznis" a sada su se bas razmahali sa cijenama.hali gali halid wrote:Ne kopa se 2m dubine.
- Bloo
- Globalna šefica
#4761 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nevezano za religiju, tužno je to.tuzlak1212 wrote:Slažem se, fakat je prenapuhana cijena. Pokušavaju to svi pravdat, čak i mnoge selefije pravdaju cijene, ali nerazumno je toliko naplaćivat
Do 1000 KM je razumno po mom mišljenju, nedavno sam imao dženazu jednu u Tuzli, iznad slane banje onaj mezar, samo mjesto blizu puta u toj špic lokaciji je, slagat cu možda, al mislim preko 2000 KM, ne sjećam se tačno![]()
Bogati i siromašni...ostaju to i nakon smrti.
- insomnia78
#4762 Re: Islam - pitanja i odgovori
U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
- славянин
#4763 Re: Islam - pitanja i odgovori
Prosjecna plata u FR molim.Cijena zemljista,prevoza,dnevnice radnicima,tretiranje prije ukopa itd itd.insomnia78 wrote:U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
Naravno padobranski kao i uvijek uskaces samo da bi nesto rekao pa makar bila i glupost.
Burial:
€ 1920 – Coffin in mahogany
€ 260 – Transport from place of death to undertaker
€ 150 – Undertaker’s fee for this transport, and reception at undertaker’s parlour
€ 150 – Stay at undertaker’s (3 days)
€ 250 – Preparation of body and refrigeration
€ 100 – Undertaker’s expenses (like phone calls etc)
€ 260 – Hearse
€ 225 – Pall bearers’ fee (4 of them)
€ 200 – Announcement of death (100 such notices to be sent out)
Total Cost – € 3615
Znaci ovo je ukupno ako oces kovceg od mahagonija... koliko kod nas kovcezi od bosanske bukve kostaju ???
Last edited by славянин on 26/05/2019 16:35, edited 1 time in total.
- addem
#4764 Re: Islam - pitanja i odgovori
2250eur neto.славянин wrote:Prosjecna plata u FR molim.Cijena zemljista,prevoza,dnevnice radnicima,tretiranje prije ukopa itd itd.insomnia78 wrote:U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
Naravno padobranski kao i uvijek uskaces samo da bi nesto rekao pa makar bila i glupost.
- славянин
#4765 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.addem wrote:2250eur neto.славянин wrote:Prosjecna plata u FR molim.Cijena zemljista,prevoza,dnevnice radnicima,tretiranje prije ukopa itd itd.insomnia78 wrote:U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
- tuzlak1212
#4766 Re: Islam - pitanja i odgovori
Gdje to ti živiš? Ja mislio ti iz Bosneславянин wrote: Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.
- славянин
#4767 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa guram na veci prosjek - zar nije 1000 km prosjecna plata ?tuzlak1212 wrote:Gdje to ti živiš? Ja mislio ti iz Bosneславянин wrote: Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.![]()
- tuzlak1212
#4768 Re: Islam - pitanja i odgovori
907 KMславянин wrote:Pa guram na veci prosjek - zar nije 1000 km prosjecna plata ?tuzlak1212 wrote:Gdje to ti živiš? Ja mislio ti iz Bosneславянин wrote: Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.![]()
Znači oko 450 eura, gore dole u 20 deka
S tim da kod nas radi jedan i po clan porodice za razliku od Francuske gdje su vjerovatno skoro svi zaposleni
- славянин
#4769 Re: Islam - pitanja i odgovori
Malo plice znaci da se zakopatuzlak1212 wrote: 907 KM
Sve u svemu mislim da su pretjerali.... jos kao daju ti "povlasticu" nakon sto im se placa 10 godina clanarina
- tuzlak1212
#4770 Re: Islam - pitanja i odgovori
A jbg ljudi koji to rade moraju dobit platu svoju, neko i od ovoga živiславянин wrote:Malo plice znaci da se zakopatuzlak1212 wrote: 907 KM
Sve u svemu mislim da su pretjerali.... jos kao daju ti "povlasticu" nakon sto im se placa 10 godina clanarinaMalo lijevo malo desno i pop novo auto
Neće se za svaku sahranu divljački organizovati ko će vozit, ko će ga kupat, u čiju šumu ga pokopat
Ovako imaju institucije koje se brinu za to, i koje svakako hoće profit
-
allem_77
#4771 Re: Islam - pitanja i odgovori
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Yanomamiславянин wrote:Malo plice znaci da se zakopatuzlak1212 wrote: 907 KM
Sve u svemu mislim da su pretjerali.... jos kao daju ti "povlasticu" nakon sto im se placa 10 godina clanarinaMalo lijevo malo desno i pop novo auto
Yanomami, bi spalili leš i usitnili ostatke, koje bi rodbina ispila u piću
Ovo ti je najeftinija opcija.
- vazi
#4772 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pise li na koliko se godina taj "plac" , " grobnica" zakupljuje ?славянин wrote:Prosjecna plata u FR molim.Cijena zemljista,prevoza,dnevnice radnicima,tretiranje prije ukopa itd itd.insomnia78 wrote:U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
Burial:
€ 1920 – Coffin in mahogany
€ 260 – Transport from place of death to undertaker
€ 150 – Undertaker’s fee for this transport, and reception at undertaker’s parlour
€ 150 – Stay at undertaker’s (3 days)
€ 250 – Preparation of body and refrigeration
€ 100 – Undertaker’s expenses (like phone calls etc)
€ 260 – Hearse
€ 225 – Pall bearers’ fee (4 of them)
€ 200 – Announcement of death (100 such notices to be sent out)
Total Cost – € 3615
Znaci ovo je ukupno ako oces kovceg od mahagonija... koliko kod nas kovcezi od bosanske bukve kostaju ???
U Fr to dize cijenu.
-
laly
#4773 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koliko dugo vremenski treba biti u posjedu odredjene kolicine novca, da bi postojala obaveza za davanje zekata?
-
mega_mashcine
#4774 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zekat je dužan dati svaki punoljetan, pametan i slobodan musliman koji posjeduje zekatsku imovinu koja ispunjava slijedeće uvjete: da dostiže iznos nisaba, da prelazi osnovne potrebe vlasnika, da je potencijalno razvojna i da bude u posjedu vlasnika jednu lunarnu godinu (havl), osim kod poljoprivrednih proizvoda na koje se zekat daje odmah nakon ubiranja plodova.laly wrote:Koliko dugo vremenski treba biti u posjedu odredjene kolicine novca, da bi postojala obaveza za davanje zekata?
-
mega_mashcine
#4775 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da li je bolje zekat dati u Islamsku zajednicu (fond Bejtu-l-mal) ili nekoj siromašnoj porodici ?
Da li se zekat može podijeliti na tri dijela ? Npr. jedan dio dam u Islamsku zajednicu, a druga dva dijela dam dvijema porodicama ?
Da li se zekat može podijeliti na tri dijela ? Npr. jedan dio dam u Islamsku zajednicu, a druga dva dijela dam dvijema porodicama ?