Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ovo_mi_je_nick

#4751 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

mali jomu wrote:
ovo_mi_je_nick wrote: vjera, novac, porez nikako ne ide zajedno.

u pravu si kad ti drugi ima para, sve ti daje sta hoces i za tebe sve placa...... probaj ti to sve sam za sebe pa vidi dokle ces
Naravno, IZ sve drugi daju (vjernici) preko spike o vjeri i kako će marka do dženeta dovesti.
tuzlak1212

#4752 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Ima to svoje povratne pogodnosti, nema prisile da se plaća ova hodžarina (ni ja je ne plaćam) ali kad sutra umreš nek ti porodica smišlja novac za skupu dženazu. A i do nje ima drugih pogodnosti koje član IZ uživa, samo što ljude to ne zanima (a realno mnogo toga se i s neta može skinut :D ), ovo plaćanje nema veze s vjerom nego s realnim troškovima održavanja institucije. :D I za vrijeme Poslanika, džematlije su se okupljali da održavaju i grade džamije i drže ih u životu, nije ovo kod nas ništa čudno... Džemat mora da stane uz džemat, a ne da se čekaju pare da padnu s neba :D
славянин

#4753 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:Ima to svoje povratne pogodnosti, nema prisile da se plaća ova hodžarina (ni ja je ne plaćam) ali kad sutra umreš nek ti porodica smišlja novac za skupu dženazu. A i do nje ima drugih pogodnosti koje član IZ uživa, samo što ljude to ne zanima (a realno mnogo toga se i s neta može skinut :D ), ovo plaćanje nema veze s vjerom nego s realnim troškovima održavanja institucije. :D I za vrijeme Poslanika, džematlije su se okupljali da održavaju i grade džamije i drže ih u životu, nije ovo kod nas ništa čudno... Džemat mora da stane uz džemat, a ne da se čekaju pare da padnu s neba :D
Moze li pitanje - zasto je dzenaza skupa ? Mislim koliko kosta rupa duboka dva metra,duga dva metra i siroka metar ?
tuzlak1212

#4754 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
Moze li pitanje - zasto je dzenaza skupa ? Mislim koliko kosta rupa duboka dva metra,duga dva metra i siroka metar ?
Pa ako hoces bilo gdje da te zakopaju, ne kosta nista :D
A ako hoces na groblju koje je u gradu ili jako blizu, u fino mjesto, lokacija blizu puta, sve skupa sa kupanjem mrtvaca, prevozom, hodza/pop, sanduk, cifre su u hiljadama KM :D A pricamo o islamskom ukopavanju ovdje, da ne kreneš ti sa kremiranjem :D
Naravno kad mi umremo svejedno nam je, ovo je teret ljudima koji ostanu da se brinu o našem mrtvom tijelu :D
славянин

#4755 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote:
Pa ako hoces bilo gdje da te zakopaju, ne kosta nista :D
A ako hoces na groblju, u fino mjesto, lokacija blizu puta, sve skupa sa kupanjem mrtvaca, prevozom, hodza/pop, cifre su u hiljadama KM :D A pricamo o islamskom ukopavanju ovdje, da ne kreneš ti sa kremiranjem :D
Naravno kad mi umremo svejedno nam je, ovo je teret ljudima koji ostanu da se brinu o našem mrtvom tijelu :D
Pa ta kvadratura skuplja nego u importanne centru :lol: , prevoz - koliko prevoz kosta 100-200 maraka, za kupanje ? daj meni 100 maraka ja te okupam i to kompresorom malo vate u usta usi i nos naguram zavojem zatvorim usta i finis :D , kovceg mozda da kosta 300-400 maraka - tabut je jos jeftiniji od toga. - sta hodja radi .. dodje prouci koju pop mase sa kandilom i to je to :D sada naplacuju po 2000+ maraka da zakopaju covjeka :-)
N.N.

#4756 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by N.N. »

Pa ne mozes se na mojoj livadi kopati za dzabe, jer bih te ja iskopao i preko ograde prebacio koliko jos sutra :D
Jel mislis da je prevoz mozda besplatan ? Kako mislis da mrtav prenocis u gasulhani, noc, dvije, prije ukopa? Ko ce da te okupa, opere, umota ?

Mislim, niko te i ne tjera na ovo gore, ti mozes da oporucis svojima da te samo skenduraju niz obalu kakvu kada umres i rijesis se belaja. A i njih :D Mada bi i to drzavi morali da plate...hahahaah

Problem je sto svi za zivota imaju misljenje o svemu, sprdancija, ovo ono, pa kada nastane belej, onda placaj i kukaj.
tuzlak1212

#4757 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

Slažem se, fakat je prenapuhana cijena. Pokušavaju to svi pravdat, čak i mnoge selefije pravdaju cijene, ali nerazumno je toliko naplaćivat :roll:
Do 1000 KM je razumno po mom mišljenju, nedavno sam imao dženazu jednu u Tuzli, iznad slane banje onaj mezar, samo mjesto blizu puta u toj špic lokaciji je, slagat cu možda, al mislim preko 2000 KM, ne sjećam se tačno :D
E članovi ovi koji plaćaju hodžarinu imaju strašne popuste za špic lokacije a za neki mezar npr. na selima, koji nije tražen može i džaba sve proć :D
hali gali halid

#4758 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by hali gali halid »

Ne kopa se 2m dubine.
славянин

#4759 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

N.N. wrote:Pa ne mozes se na mojoj livadi kopati za dzabe, jer bih te ja iskopao i preko ograde prebacio koliko jos sutra :D
Jel mislis da je prevoz mozda besplatan ? Kako mislis da mrtav prenocis u gasulhani, noc, dvije, prije ukopa? Ko ce da te okupa, opere, umota ?

Mislim, niko te i ne tjera na ovo gore, ti mozes da oporucis svojima da te samo skenduraju niz obalu kakvu kada umres i rijesis se belaja. A i njih :D Mada bi i to drzavi morali da plate...hahahaah

Problem je sto svi za zivota imaju misljenje o svemu, sprdancija, ovo ono, pa kada nastane belej, onda placaj i kukaj.
Iskopace tebe bili :D

Pa ok ali kazem koliko to kosta 2m2 zemljista ?? ,prevoz je do 200 maraka, frizider ne kosta toliko za 2-3 noci mislim realno, kupanje isto tako ... kako se dodje do 2000+ maraka za ukop ?? Ocito je mislim da tu ima i poslovna varijanta + valja isplatiti plate od hodje,popa,onog u administraciji i tako do Bog zna gdje.

Imam zemlje neka me tu u neko cose ubace nece meni smetati a i necu na trosku da budem :wink:
славянин

#4760 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

hali gali halid wrote:Ne kopa se 2m dubine.
Ja 180 cm za muskarce i koliko za zene kako vec ide ne znam .. ali nebitno koliko to u cijeni razliku pravi.. Sahrane,dzenaze su i prije bile dobar "biznis" a sada su se bas razmahali sa cijenama.
Bloo
Globalna šefica

#4761 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

tuzlak1212 wrote:Slažem se, fakat je prenapuhana cijena. Pokušavaju to svi pravdat, čak i mnoge selefije pravdaju cijene, ali nerazumno je toliko naplaćivat :roll:
Do 1000 KM je razumno po mom mišljenju, nedavno sam imao dženazu jednu u Tuzli, iznad slane banje onaj mezar, samo mjesto blizu puta u toj špic lokaciji je, slagat cu možda, al mislim preko 2000 KM, ne sjećam se tačno :D
E članovi ovi koji plaćaju hodžarinu imaju strašne popuste za špic lokacije a za neki mezar npr. na selima, koji nije tražen može i džaba sve proć :D
Nevezano za religiju, tužno je to.
Bogati i siromašni...ostaju to i nakon smrti.
insomnia78

#4762 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
славянин

#4763 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

insomnia78 wrote:U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
Prosjecna plata u FR molim.Cijena zemljista,prevoza,dnevnice radnicima,tretiranje prije ukopa itd itd.

Naravno padobranski kao i uvijek uskaces samo da bi nesto rekao pa makar bila i glupost.

Burial:

€ 1920 – Coffin in mahogany

€ 260 – Transport from place of death to undertaker

€ 150 – Undertaker’s fee for this transport, and reception at undertaker’s parlour

€ 150 – Stay at undertaker’s (3 days)

€ 250 – Preparation of body and refrigeration

€ 100 – Undertaker’s expenses (like phone calls etc)

€ 260 – Hearse

€ 225 – Pall bearers’ fee (4 of them)

€ 200 – Announcement of death (100 such notices to be sent out)

Total Cost – € 3615

Znaci ovo je ukupno ako oces kovceg od mahagonija... koliko kod nas kovcezi od bosanske bukve kostaju ??? :lol:
Last edited by славянин on 26/05/2019 16:35, edited 1 time in total.
addem

#4764 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by addem »

славянин wrote:
insomnia78 wrote:U fr je srednja cijena oko 3300€. Zanimljivo da je kremiranje malo i skuplje
Prosjecna plata u FR molim.Cijena zemljista,prevoza,dnevnice radnicima,tretiranje prije ukopa itd itd.

Naravno padobranski kao i uvijek uskaces samo da bi nesto rekao pa makar bila i glupost.
2250eur neto.
славянин

#4765 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

addem wrote:
славянин wrote:

2250eur neto.
Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.
tuzlak1212

#4766 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.
Gdje to ti živiš? Ja mislio ti iz Bosne :lol: :lol:
славянин

#4767 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
славянин wrote: Kod nas je 550 eura .. znaci kada riknes moras na kredit prakticno da covjeka ukopas.Jos da ne pricamo o tome kakva je sahrana u fr a kakva kod nas i kakvu procecduru,materijale itd koriste.
Pa guram na veci prosjek - zar nije 1000 km prosjecna plata ? :D
tuzlak1212

#4768 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
tuzlak1212 wrote:
Pa guram na veci prosjek - zar nije 1000 km prosjecna plata ? :D
907 KM :D
Znači oko 450 eura, gore dole u 20 deka :D
S tim da kod nas radi jedan i po clan porodice za razliku od Francuske gdje su vjerovatno skoro svi zaposleni :D
славянин

#4769 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: 907 KM :D
Malo plice znaci da se zakopa :D

Sve u svemu mislim da su pretjerali.... jos kao daju ti "povlasticu" nakon sto im se placa 10 godina clanarina :lol: Malo lijevo malo desno i pop novo auto :D
tuzlak1212

#4770 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:

Sve u svemu mislim da su pretjerali.... jos kao daju ti "povlasticu" nakon sto im se placa 10 godina clanarina :lol: Malo lijevo malo desno i pop novo auto :D
A jbg ljudi koji to rade moraju dobit platu svoju, neko i od ovoga živi :D
Neće se za svaku sahranu divljački organizovati ko će vozit, ko će ga kupat, u čiju šumu ga pokopat :D
Ovako imaju institucije koje se brinu za to, i koje svakako hoće profit :D
allem_77

#4771 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

славянин wrote:

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Yanomami
Yanomami, bi spalili leš i usitnili ostatke, koje bi rodbina ispila u piću

Ovo ti je najeftinija opcija. :D Usput i žednog napojiš.
vazi

#4772 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vazi »

славянин wrote:

Burial:

€ 1920 – Coffin in mahogany

€ 260 – Transport from place of death to undertaker

€ 150 – Undertaker’s fee for this transport, and reception at undertaker’s parlour

€ 150 – Stay at undertaker’s (3 days)

€ 250 – Preparation of body and refrigeration

€ 100 – Undertaker’s expenses (like phone calls etc)

€ 260 – Hearse

€ 225 – Pall bearers’ fee (4 of them)

€ 200 – Announcement of death (100 such notices to be sent out)

Total Cost – € 3615

Znaci ovo je ukupno ako oces kovceg od mahagonija... koliko kod nas kovcezi od bosanske bukve kostaju ??? :lol:
Pise li na koliko se godina taj "plac" , " grobnica" zakupljuje ?
U Fr to dize cijenu.
laly

#4773 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by laly »

Koliko dugo vremenski treba biti u posjedu odredjene kolicine novca, da bi postojala obaveza za davanje zekata?
mega_mashcine

#4774 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mega_mashcine »

laly wrote:Koliko dugo vremenski treba biti u posjedu odredjene kolicine novca, da bi postojala obaveza za davanje zekata?
Zekat je dužan dati svaki punoljetan, pametan i slobodan musliman koji posjeduje zekatsku imovinu koja ispunjava slijedeće uvjete: da dostiže iznos nisaba, da prelazi osnovne potrebe vlasnika, da je potencijalno razvojna i da bude u posjedu vlasnika jednu lunarnu godinu (havl), osim kod poljoprivrednih proizvoda na koje se zekat daje odmah nakon ubiranja plodova.
mega_mashcine

#4775 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mega_mashcine »

Da li je bolje zekat dati u Islamsku zajednicu (fond Bejtu-l-mal) ili nekoj siromašnoj porodici ?

Da li se zekat može podijeliti na tri dijela ? Npr. jedan dio dam u Islamsku zajednicu, a druga dva dijela dam dvijema porodicama ?
Post Reply