Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
forel

#4751 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

_BataZiv_0809 wrote:Za ovog postanskog sluzbenika jedna napomena:

BiH je pravni slijednik/sukcesor Jugoslavije sto stvara "pravnu fikciju" da je to ista drzava.

U to necu da ulazim, ja znam da Pravilnik koji se koristi u BH posti je onaj iz Jugoslavije, do skoro nisam cuo da je pokrenut postupak pisanja novog Pravilnika o vrsenju postanske usluge.Hrvatska je takodjer sukcesor Jugoslavije, ali Hrvatske poste imaju svoj pravilnik, koji je sad uskladjen sa Europskim, jer EU ima standardizovana pravila (vecinom ima izuzetaka).

Reklamaciju radi oštećenja ili umanjenja sadržaja poštanske pošiljke primatelj ili druga ovlaštena osoba mora podnijeti odmah pri uručenju poštanske pošiljke, nakon čega pošta sačinjava Zapisnik o neispravnosti pošiljke.

Ne prihvata se reklamacija koja je podnesena nakon uručenja pošiljke, osim u slučaju ako primatelj, najkasnije narednog radnog dana, priloži dokaz da oštećenje ili umanjenje sadržaja poštanske pošiljke nije nastalo nakon uručenja.

Toliko o tome, koga zanima stavio sam link pa eto :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4752 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by _BataZiv_0809 »

forel wrote:
U to necu da ulazim, ja znam da Pravilnik koji se koristi u BH posti je onaj iz Jugoslavije, do skoro nisam cuo da je pokrenut postupak pisanja novog Pravilnika o vrsenju postanske usluge.Hrvatska je takodjer sukcesor Jugoslavije, ali Hrvatske poste imaju svoj pravilnik, koji je sad uskladjen sa Europskim, jer EU ima standardizovana pravila (vecinom ima izuzetaka).

Reklamaciju radi oštećenja ili umanjenja sadržaja poštanske pošiljke primatelj ili druga ovlaštena osoba mora podnijeti odmah pri uručenju poštanske pošiljke, nakon čega pošta sačinjava Zapisnik o neispravnosti pošiljke.

Ne prihvata se reklamacija koja je podnesena nakon uručenja pošiljke, osim u slučaju ako primatelj, najkasnije narednog radnog dana, priloži dokaz da oštećenje ili umanjenje sadržaja poštanske pošiljke nije nastalo nakon uručenja.

Posto je meni to struka, moram da reagujem kad procitam nebulozu. BiH je u pravnom smislu naslijedila Jugoslaviju. Sta to znaci? Znaci da je naslijedila i njenu legislativu, koja je i dalje na snazi, ukoliko se nije donijela nova.

U konkretnom slucaju, Pravilnik je propis iz SFRJ i on i dalje vazi jer BiH nije donijela novi koji bi ga zamijenio.

O postarskoj djelatnosti nemam puno znanja. Kupujem ponekad preko pika, i samo kad sam uzimao parfem bila je posiljka koja se mogla otvarati (ne znam koja vrsta), ali svakako preko privatne postanske kompanije.

EDIT: Mislio sam da je ovaj seo postarski sluzbenik, a ne ti. Vidim da je zabuna.
forel

#4753 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

_BataZiv_0809 wrote:
forel wrote:

Posto je meni to struka, moram da reagujem kad procitam nebulozu. BiH je u pravnom smislu naslijedila Jugoslaviju. Sta to znaci? Znaci da je naslijedila i njenu legislativu, koja je i dalje na snazi, ukoliko se nije donijela nova.

U konkretnom slucaju, Pravilnik je propis iz SFRJ i on i dalje vazi jer BiH nije donijela novi koji bi ga zamijenio.

O postarskoj djelatnosti nemam puno znanja. Kupujem ponekad preko pika, i samo kad sam uzimao parfem bila je posiljka koja se mogla otvarati (ne znam koja vrsta), ali svakako preko privatne postanske kompanije.

EDIT: Mislio sam da je ovaj seo postarski sluzbenik, a ne ti. Vidim da je zabuna.

Ne znam, ja govorim o posti i tom famoznom Pravilniku, sta je kako ostavljam tebi i tvojim izuciteljima.Ja sam samo konstatovao cinjenicu da BH nema svoj Pravilnik o vrsenju postanske usluge i da je on naslijedjen od Jugoslavije.Doticni je reko da su ''prepisana neka pravila'' sto je netacno nego je cijeli Pravilnik i po sajtu JP Poste BH je jos uvijek u upotrebi, znaci nije donesen novi :)

EDIT : :mrgreen: :mrgreen:
quarterback

#4754 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by quarterback »

forel :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4755 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by _BataZiv_0809 »

forel wrote: Ne znam, ja govorim o posti i tom famoznom Pravilniku, sta je kako ostavljam tebi i tvojim izuciteljima.Ja sam samo konstatovao cinjenicu da BH nema svoj Pravilnik o vrsenju postanske usluge i da je on naslijedjen od Jugoslavije.Doticni je reko da su ''prepisana neka pravila'' sto je netacno nego je cijeli Pravilnik i po sajtu JP Poste BH je jos uvijek u upotrebi, znaci nije donesen novi :)

EDIT : :mrgreen: :mrgreen:
Vjerujem ti druze. Koliko samo razlicitih propisa iz Jugoslavije koristimo, ne bi vjerovao :D

Elem, vidio sam da lik brani postu, a prica da je nemoguce da se primjenjuje propis iz Juge. Samim tim mi se ucinilo da je frajko zaposlenik JP Posta. Bice da nije.

A bice da ti jesi zaposlenik poste, samo ne drzavne :thumbup:

Ja kakva zbrka nastade :lol:
seoBIH

#4756 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Ja sam zatrazio zakon. Bujrum, daj zakon koji mi omogucava da sutra provjerim sadržaj paketa PRIJE PLACANJA.

Do tada pises gluposti i obmanjujes narod. Nemoj mi slati link posta.ba, vec daj konkretan clan zakona koji regulise da je moguce navedeno.
forel

#4757 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

seoBIH wrote:Ja sam zatrazio zakon. Bujrum, daj zakon koji mi omogucava da sutra provjerim sadržaj paketa PRIJE PLACANJA.

Do tada pises gluposti i obmanjujes narod. Nemoj mi slati link posta.ba, vec daj konkretan clan zakona koji regulise da je moguce navedeno.
:lol: :lol: :lol:

Oprosti, bio bi grub da ti kazem da si ''glup'', ali ne znam koji dio rijeci ne razumijes.Zakonom je definisano da je postanska djelatnost regulisana Pravilnikom o vrsenju postanske djelatnosti (ciji sam ti dio dao gore u linku, ne sav ).Taj Pravilnik je morao biti uskladjen sa UPU-om (Medjunarodnom postanskom organizacijom)... I tako...pa ti sad malo se saberi.

EDIT : Stvar je jasna i prostra.Ti prvo preuzimas posiljku pa je tek onda placas, u slucaju da imas reklamaciju (oštecenje, umanjena vrijednost posiljke) to ces moci utvrdit jedino na nacin da istu otvoris.Takodjer postanski djelatnik kada saljes posiljku posebno vrijednosnu, ima pravo da ti otvori posiljku na prijemu, da utvrdi da je vrijednost koju si naveo jednaka sadrzaju.Da ne posaljes posiljku od 500 KM, a napises 10 KM.Itd.Ako sad ne shvatas, onda stvarno ja ti pomoci nemogu.Samim tim sto mi trazis ''ZAKON'' je jako upitno koliko se razumijes u datu temu.Ja sam ovo ucio, pratkicno primjenio 1000x.A ti i dalje sumnjaj.

Jos nesto svaka privatna posta, na tlu BH mora da se pridrzava zakona BH, prema tome i prema njima vazi isti Pravilnik, to ti moze kolega iz politologije objasnit, oni mogu da uvedu neku drugu uslugu, da imaju uspijesniji sistem DHL, Fedex, itd.Jos da ti i to napomenem EuroExpres ti je ispostava Fedexa, to znam zato jer mi brat radi u istoj i EuroExpres ima sjediste u Banja Luci, a za Sarajevo je smjestan u Lukavici.A Euro Expres radi skupa sa ABC expresom.I stvarno sad idemo u off topic, ti misli sta hoces.Ja sam ovo naveo ljudima koji su lajici i ne znaju i kako prevaranti rade.
Last edited by forel on 26/01/2015 23:35, edited 1 time in total.
seoBIH

#4758 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Sabiraj se, oduzimaj se koliko hoces. Otvoriti posiljku prije placanja da bi se uvjerio sta je unutra nije moguce, niti to zakon dopusta. Sve dok ne citiras tacan clan zakona, ti pricas gluposti i iznosis neistine. Toliko sam imao posla sa nadrkanim sluzbenicima u posti, u domacem, kao i u medjunarodnom transportu.

Niti u jednom slucaju paket ne mozes preuzeti/pogledati dok ne platis. Jedini izuzetak je komisiona provjera kada je paket ostecen, ili ne odgovara prvobitno izvaganoj tezini. Nemam ja vremena, ali nema niti smisla da se raspravljamo. Kao covjek budi iza svojih rijeci i dokazi zakonom da je posiljku moguce otvoriti prije placanja, bilo domacu ili medjunarodnu.

NAPOMENA: dovodiš u zabludu sve ove koji čitaju temu. Pošiljku nije mouce otvoriti prije placanja. Daj dokaz i pljuni me posred face!

Jel' ti trolaš ili šta? Kao prvo euroexpres nije podružnica fedexa. Druga stvar, nije ABC expres, vec A2B expres koji jeste podružnica fedexa
Last edited by seoBIH on 26/01/2015 23:40, edited 1 time in total.
1Gala

#4759 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by 1Gala »

Ljudi ja ne vijerujem koliko vi kuvate ovu temu.

Svadjate se oko pravilnika, palite i dizete svetu zemlju zbog 30KM i pisete eseje kako ko gdje sta radi.

Fallen Angel imas srece sto ti je lik vratio bilo kakve pare. Eto, da nije htio da vrati sta bi uradio? Otisao u Sarajevo njemu na vrata, gdje bi te nozem izbo?

De budi malo realan. Handris i sebe, i njega, i policiju za 2 DVD-a i 30km. (ili manje jer ti covijek vratio 15 navodno).

A otkud mi znamo da ti ne zelis njega da izradis da dobijes igre za dzabe? Lako je preci igru, uzeti sestar i ocrtati krug i reci da je on poslao ostecene igre.

P.S:

Najpametnije je licno preuzimanje, ako to nije moguce i kosta do 50KM, eBay i braca kinezi.

Eto, meni sestra pravi nakit, i mala kesica od 1000 perlica velicine 3x3cm meni dodje iz kine za 1.5KM. Kod nas nece ni kvaku od vrata da pipnu za 1.5km.
Last edited by 1Gala on 26/01/2015 23:42, edited 1 time in total.
forel

#4760 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

seoBIH wrote:Sabiraj se, oduzimaj se koliko hoces. Otvoriti posiljku prije placanja da bi se uvjerio sta je unutra nije moguce, niti to zakon dopusta. Sve dok ne citiras tacan clan zakona, ti pricas gluposti i iznosis neistine. Toliko sam imao posla sa nadrkanim sluzbenicima u posti, u domacem, kao i u medjunarodnom transportu.

Niti u jednom slucaju paket ne mozes preuzeti/pogledati dok ne platis. Jedini izuzetak je komisiona provjera kada je paket ostecen, ili ne odgovara prvobitno izvaganoj tezini. Nemam ja vremena, ali nema niti smisla da se raspravljamo. Kao covjek budi iza svojih rijeci i dokazi zakonom da je posiljku moguce otvoriti prije placanja, bilo domacu ili medjunarodnu.
Sad si stvarno pretjerao...Tvoja stvar, zakon trazi, izuci, ti mozes imat iskustvo sa kim hoces i kako hoces.Zakon o postanskoj djelatnosti definisao je da je postanska djelatnost regulisana Pravilnikom.Ja stojim iza svake svoje rijeci i iza svake procedure, jer taj pravilnik sam 10 x morao procitati i prevrtit.A ti po svom.Jedno je sto je netko nadrkan, ovakav ili onakav to je socioloski a ne pravilo poste.Ti ljudi koji ti odbiju otvoriti paket rade mimo pravila, u najmanju ruku su saucesnici ukoliko si prevaren.Prema tome, ti svoje ja cu svoje.Pa kad kupis ''kamen'' nemoj se hvatat pravilnika.Jer pravilnik kaze da kad preuzmes posiljku reklamacije NEMA.Osim da nemas jasan dokaz, npr kupis centralnu jedinicu PC, i ne otvaras centralku nego kad dodjes kuci vidis da ti je recimo izvadjena graficka kartica, i za tu graficku karticu imas napisanu u dokumentu koji si dobio uz centralku.Niti ja hocu niti imam potrebu da se sa tobom raspravljam.Ti si za mene neko ko ne zna, i ne zeli da shvati a uporan je u svom neznanju.

Necu da pljujem, to je nehigijenski.Dokaz imas u Pravilniku i cao :) PS: Ja imam u porodici radnika EuroExpresa i njihova podruznica je u Lukavici, a sva uputstva primaju iz B.Luke, tako da sad ti meni kazes da moj rodjeni laze.Super :) Haj ti ziv bio u stranu :)

Nisam ja palio temu nego govorim uopceno.
Last edited by forel on 26/01/2015 23:46, edited 1 time in total.
Ljakan

#4761 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

Sto se poste licno tice kolko znam kod njih ne mozes nikad paket otvorit prije nego platis a sto se drugih tice ako onaj sto je poslo naznaci da mozes pogledat prije placanja onda si kolko tolko "siguran"....
seoBIH

#4762 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Ja stojim iza svake svoje rijeci i iza svake procedure, jer taj pravilnik sam 10 x morao procitati i prevrtit.
ako si ga toliko puta procitao, kopiraj dio koji reuglise otvaranje posiljke prije placanja.
Dokaz imas u Pravilniku i cao
Kao sto sam ti i rekao, citiraj tacan dio tog pravilnika koji definise. U cemu je problem? Vec cetvrti put ti to govorim, a ti ignoriras?!
PS: Ja imam u porodici radnika EuroExpresa i njihova podruznica je u Lukavici, a sva uputstva primaju iz B.Luke, tako da sad ti meni kazes da moj rodjeni laze.
Nisam rekao da laze, vec da nije upucen. EuroExpres nije clan Fedex grupacije, dok A2B jeste.
Ljakan

#4763 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

1Gala wrote: Fallen Angel imas srece sto ti je lik vratio bilo kakve pare. Eto, da nije htio da vrati sta bi uradio? Otisao u Sarajevo njemu na vrata, gdje bi te nozem izbo?

De budi malo realan. Handris i sebe, i njega, i policiju za 2 DVD-a i 30km. (ili manje jer ti covijek vratio 15 navodno).
Znas ko bode onaj sto nema argumenata....
Mislim da je ovde vise princip u pitanju nego 30 maraka,ne mozes mislit da si neuhvatljiv i varat tako ljude redom,30 po 30....
forel

#4764 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

Ljakan wrote:Sto se poste licno tice kolko znam kod njih ne mozes nikad paket otvorit prije nego platis a sto se drugih tice ako onaj sto je poslo naznaci da mozes pogledat prije placanja onda si kolko tolko "siguran"....
Upravo o tome govorim, otkupna, vrijednosna posiljka se daje na uvid sadrzaj.Obicni paket za koji nije trazena usluga tipa : Preporuceno, vrijednosno, hitno, otkupno itd, posta ti nije duzna i niti ce ti dat da pogledas sadrzaj.Obicni paket je u rangu sa pismonosnom posiljkom.Ko sto ti ne daju da otvoris pismo pri primitku :D nece ti dati ni paket da otovris.U tome je sva bit ove rasprave.Takodjer brzom postom mozes poslati obicnu posiljku i isto tako ti postanski djelatnik nije duzan dozvolit da otvoris posiljku.

seoBIH ti si upucen ti si znalac pa ti radi sta hoces, ja sam vam rekao za sva pitanja, nejasnoce koje imate/ nemate imate brate Pravilnik pa citajte.Ti si rekao ''evo ja cu bas da zovem postu bla bla bla'' nemoras, onda ne trazi od mene da ti ja dajem dokaze.Ja sam te licno uputio na ''svetu knjigu po kojoj se vrsi postanski rad'' ti si rekao da te ne zanima.Pa sta hoces?Da ti ja donesem kuci Pravilnik?Uputio sam te tamo gdje ces pronaci sve sto te zanima, dao sam ti link BH poste, sa dijelom o reklamacijama i kako se vrsi reklamacija i kad imas pravo na reklamaciju.To da li ''nadrkani'' djelatnik radi svoj posao ili ne to je sociolosko pitanje, ne pitanje za mene.
Last edited by forel on 27/01/2015 00:00, edited 1 time in total.
1Gala

#4765 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by 1Gala »

Ljakan wrote:
1Gala wrote: Fallen Angel imas srece sto ti je lik vratio bilo kakve pare. Eto, da nije htio da vrati sta bi uradio? Otisao u Sarajevo njemu na vrata, gdje bi te nozem izbo?

Znas ko bode onaj sto nema argumenata....
Mislim da je ovde vise princip u pitanju nego 30 maraka,ne mozes mislit da si neuhvatljiv i varat tako ljude redom,30 po 30....

A otkud mi znamo da Dr. Mr. Prof. Fallen Angel nije dobio igre regularno ispravne, odirgao ih, izgrebao DVD i uzeo covijeku 30KM od kojih je i kupio, i onda nastavio da sa tih istih 30KM izradi nekog drugog momka na isti nacin?

Ko pije, a ko placa?
Ljakan

#4766 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

1Gala wrote: A otkud mi znamo da Dr. Mr. Prof. Fallen Angel nije dobio igre regularno ispravne, odirgao ih, izgrebao DVD i uzeo covijeku 30KM od kojih je i kupio, i onda nastavio da sa tih istih 30KM izradi nekog drugog momka na isti nacin?

Ko pije, a ko placa?
Mi u sustini nista neznamo mozemo se samo "oslonit" na neku svoju procjenu.Mislim da prevarant ne zeli se petljat sa policijom za sitne novce jer je svjestan da ce bit otkriven.Po mom misljenju ovaj da je bio u pravu rekao bi ok drug dođi sa policijom pare neces dobit znam sta sam poslao,pa ti bujrum.
seoBIH

#4767 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Zadnji komentar na temu otvaranja paketa. Isti nije tvoje vlasništvo sve dok ne platiš. Do tada, otvaranja pošiljke nema. Sve drugo je kršenje zakona. :bih:
1Gala

#4768 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by 1Gala »

Ljakan wrote:
1Gala wrote: A otkud mi znamo da Dr. Mr. Prof. Fallen Angel nije dobio igre regularno ispravne, odirgao ih, izgrebao DVD i uzeo covijeku 30KM od kojih je i kupio, i onda nastavio da sa tih istih 30KM izradi nekog drugog momka na isti nacin?

Ko pije, a ko placa?
Mi u sustini nista neznamo mozemo se samo "oslonit" na neku svoju procjenu.Mislim da prevarant ne zeli se petljat sa policijom za sitne novce jer je svjestan da ce bit otkriven.Po mom misljenju ovaj da je bio u pravu rekao bi ok drug dođi sa policijom pare neces dobit znam sta sam poslao,pa ti bujrum.
Biti ovoliko naporan i uporan u namjeri da jednostavno uzmes 30KM covijeku sto ti je prodao "ostecenje" igre...ma daj molim te.

Niko savjestan i sa dobrom namijerom ne bi handrio covijeka koji nudi povrat novca ovoliko, i "dovodio policiju na vrata".
forel

#4769 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

seoBIH wrote:Zadnji komentar na temu otvaranja paketa. Isti nije tvoje vlasništvo sve dok ne platiš. Do tada, otvaranja pošiljke nema. Sve drugo je kršenje zakona. :bih:

Zadnji komentar.Otvaranje posiljke radi uvjerenja u sadrzaj iste se vrsi pred sluzbenikom poste pri prijemu iste.
Ljakan

#4770 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

Ja ti opet ponavljam,princip je izgleda u pitanju a pare ko pare ....
Kad si ti faca i varas za tu neku "sitnu lovu" sad ces vidjet ko je veca pa ces vratit nazad.
forel

#4771 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

Ljakan wrote:Ja ti opet ponavljam,princip je izgleda u pitanju a pare ko pare ....
Kad si ti faca i varas za tu neku "sitnu lovu" sat ces vidjet ko je veca pa ces vratit nazad.
To varanje na sitnu lovu prolazi do neke mjere, ono prevarit ces jednom za 10, pa iduci put za 10, al ti sad saberi neka na dnevnoj bazi prevarant prevari 10 ljudi po 10 KM, pa pomnozi sa nekoliko dana i mjeseci to ce itekako nece proci.Ovo oko 30 KM i igricama je djecija prica, spram onog sto se desava, u susjednoj HR je do skoro bila ludnica jer su ljudi kupovali preko Njuskala mobitele, pa bi kuci dobivali kamen, ciglu itd.I to je bila rasirena pojava.Policija je rekla da ima minimum granica koju istrazuje, ali kad se to omasovilo onda se i tome lagano staje u kraj.
Ljakan

#4772 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

skoro sam negdje procito da je i kod nas bila prevara za iphon 6 poslani romani umjesto telefona a valjda pare ili dio para vec bio na racunu kod varalice....
licno, smijesni su mi ljudi koji ce tek tako preci preko toga da ih neko levati a jos da ga za to plate :D
1Gala

#4773 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by 1Gala »

Sam pao, sam se ubio.
Ako ti je toliko stalo do tih 30KM, idi komsi iscjepaj i slozi drva , ali se potrudi da te klepi koje u glavu dok slazes, ne bi li bio pametniji.
bierkof

#4774 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by bierkof »

1Gala wrote:Sam pao, sam se ubio.
Ako ti je toliko stalo do tih 30KM, idi komsi iscjepaj i slozi drva , ali se potrudi da te klepi koje u glavu dok slazes, ne bi li bio pametniji.
Pik je pun seljaka, poput ovoga. Eto ti se razbacujes okolo parama...

1) preko pik-a ne kupuj skuplje stvari, kupuj za onoliko novca koliko mozes halaliti. neko 10, neko 50...
ebay i kinezi su gospoda!
2) danas sam bio u posti da pitam da li mogu otvoriti paket da se uvjerim u ispravnost istog, rekli su da ne mogu.
forel

#4775 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by forel »

Ljakan wrote:skoro sam negdje procito da je i kod nas bila prevara za iphon 6 poslani romani umjesto telefona a valjda pare ili dio para vec bio na racunu kod varalice....
licno, smijesni su mi ljudi koji ce tek tako preci preko toga da ih neko levati a jos da ga za to plate :D
Ma ima toga kod nas more, brat mi je dostavljac za EuroExpres, ima tih stvari od toga da recimo u kutiju orginalnog prozivoda natrpaju papira, stave ciglu, itd... :D :D Jos je to otislo toliko drsko da idu u onu krajnost da pisu poruke pa npr je skoro burazer imao reklamaciju na posiljku, u orginalnu ambalazu posiljke je stavljen papir ''Al sam te zajebo'' :D

bierkof koji paket?Obicni paket ili sa uslugom?
Post Reply