sarajlija_ba wrote:Tvrtko II Kotromanić wrote:
Fakt je da je Bosna najstarija država na Balkanu.
e vidis, ovo boldirano je glupost koja nama stvarno ne treba
imamo historiju takvu kakva jest, bez potrebe da se ona usminkava i zarad nekog danasnjeg vakta i nacionalizma uljepsava
ovakvi stavovi samo nam mogu stetiti, nemoj bgt ovako nesto iznositi, ispadas haman ko Jovan Deretic

Da bi ti tvrdio da je nešto glupost morao bi pouzdano znati da je nešto netačno a ti to očito ne znaš.
S druge strane ja znam da je Bosna najstarija država na Balkanu, da južni slaveni nisu domicilni narod,
da su u Bosni do 1884.godine živjeli isključivo Bošnjaci, da su naziv Bosna dali Iliri prema rijeci Bosona, da su se Bošnjaci borili protiv turaka na Kosovu skupa sa srbima, da se bosansko kraljevstvo jedno vrijeme protezalo i na Srbiju a nikad obratno, da su bogumili živi spaljivani u Srbiji pa su zato pobjegli u Bosnu gdje su prihvaćeni, da je papa htio poslati krstaše na Bosnu jer nisu pripadali ni Konstantinopolju a ni Vatikanu...itd...itd.
O svemu ovome ti vjerovatno nemaš pojma ali imaš smjelosti, da ne kažem bezobrazluka, da tvrdiš da je činjenica o Bosni kao najstarijoj državi glupost.
Nisi me ni pitao na osnovu čega tvrdim da je Bosna najstarija nego si odmah komentarisao i presudio.
Da, Bosna jeste najstarija država na Balkanu sviđalo se to tebi ili ne.
Znam da se mnogima ne sviđa, ali, kao što rekoh, dokazi su i u Beču i u Istanbulu...
Primjera radi, kada je rađen popis 1901.godine, 91% zemlje Bosne je gruntovno pripadao muslimanima.
Čija je zemlja toga je i kruna.
ove gore navedene cinjenice stoje, osim one boldirane jer u tom periodu nisu postojale nacije u onom danasnjem smislu, da ne govorimo da je upravo propustanje izgradnje cvrste nacionalne ideje u periodu romantizma dosta zajebalo nas kasnije

takodjer ovo oko porijekla imena Bosne nije sasvim utvrđeno, postoje razne pretpostavke pa tako i ova tvoja gore navedena

papa ne samo da je htio, vec je i slao par krizarskih pohoda protiv bosanskih krstjana, slicnih onim pohodima protiv katara, albigeneza i drugih heretika sirom Evrope..
odred bosanske vojske predvodjen vojvodom Vlatkom Vukovicem jeste ucestvovao u Kosovskom boju..
da tacno je da su bogumili iz okolnih drzava dolazili u Bosnu jer im ovdje nisu prijetili progoni zbog njihove vjere..
teritorij kraljevine Bosne pod Tvrtkom I se jeste protezao i na Srbiju, medjutim, u nekim ranijim periodima, odredjeni srpski vladari su imali vlast nad odredjenim dijelom danasnje teritorije BiH, ali uglavnom u kracim periodima, bas kao sto se ni bosanska vlast nije dugo zadrzala nad dijelovima Srbije
medjutim, sve ove cinjenice gore navedene ne predstavljaju neke dokaze o Bosni kao najstarijoj drzavi na Balkanu,
hajde, necu da budem bezobrazan pa cu fino odgovoriti.
kako da Bosna bude najstarija drzava na Balkanu pored jednog Dubrovnika, jedne Samuilove Bugarske, i jebiga, jedne Srbije i donekle Hrvatske
ako mozes iznesi neke dokaze o tome, koliko ja znam, Bosna se prvi put spominje u Konstantinovom djelu "De Administrado Imperio" iz X vijeka.
dotada je vec postojalo nekoliko vise ili manje cvrsto organiziranih drzava..
osim toga, ne vidim kakve veze ima sto su Bosnjaci u vrijeme Austrougarske vladavine posjedovali toliko zemlje, to jeste cinjenica i to tacna, i moji preci su bili zemljoposjednici koji su gubili zemlje nakon onih nekoliko agrarnih reformi i otimacina, ali opet, ne vidim kakve to veze ima sa teorijom da je Bosna najstarija drzava na Balkanu
gore napisah, mi imao takvu historiju kakvu imamo, sa njome se mozemo ponositi i bas zbog toga ne vidim zasto da mi sad neke stvari izmisljamo, da iznosimo neke megalomanske ili nedaj Boze iredentisticke teorije...
da ponovim, ako imas neki dokaz, iznesi ga ovdje molim te