Nogomet i navijanje za timove je bilo uvijek pomjesano s nekim drugim stvarima ... ponajvise politikom ... prosli put kad sam napisao ono sto sam napisao (izgleda da je stvarno dotle doslo da moram sam sebe citirati) je ispolitiziranost nogometa vrlo prisutna
Onima koji nakon 15-20 godina provedenih ovdje jos uvijek navijaju za Trinidad & Tobago samo kad igra protiv Svedske, onima kojima jedina zanimacija jest protest zbog niske socijale dok u medjuvremenu grade trospratnicu u Donjim Prknovcicima kod Banjaluke.Onima koji nakon 15-20 godina provedenih ovdje u radno sposobnoj zivotnoj dobi jos uvijek trebaju prevodioca kad idu ljekaru jer na svedskom ne znaju reci ni toliko koliko "boli me kurac" , onima koji su zivjeli u onome sto zovu svojom domovinom tek par godina ...uvijek tvrde kako im je Bosna i Hercegovina "sve dala"....onima koji lazu kad na kasiku zinu.
....................

njima ne cestitam nista

......................
Da zasiljim do kraja ... oni koji "navijaju" za Trinidad & Tobago samo kad isti igra protiv Svedske... "navijaju" naravno i za Senegal i raduju se njihovoj pobjedi protiv Svedske .... Takvi obicno "navijaju" za Svedsku toboze samo kad igra protiv Srbije - a kad takva utakmica stvarno dodje na red - oni obicno pokleknu pred navalom starih simpatija pa zdusno kao i uvijek nastave "navijanje" protiv Svedske.
Dva su aspekta fenomena takvog "navijanja" ...meni barem ...vrlo zanimljiva. Iskomplexiranost i to ona losija varijanta - komplex nize vrijednosti - je ocita, pa je ovdje ne bih odvec naglasavao. Nego da se osvrnem na ovaj drugi aspekt , aspekt slicnosti , skoro da se moze reci identicnosti sa jednim drugim nacinom ponasanja ... kojeg nama koji se ovdje vec godinama okupljamo ne treba previse posebno predstavljati.
Nekako sa vrlo bliskih geografskih koordinata …sad jel iz Prknovcica ili tu negdje, uglavnom fenomen je …

tako da kazem

….vrlo usporediv. Kako god, ima raje koja ”navija” tom nekakvom inverznom logikom i na tim prostorima …raje koja navija za Ganu, kad ona igra protiv BiH …raje koja navija za Lichtenstajn , San Marino , Farska ostrva kad isti igraju protiv BiH ….raje koja tvrdi da ce navijati za BiH samo kad budu igrali protiv Turske – a onda kad Turska stvarno dodje u Zenicu na utakmicu – ipak pokleknu pred navalom stare mrznje i nastave ”navijati” … protiv BiH.
Nije vrag da ovdje niko nikad nije cuo za ovako nesto ? Ta de nemojte …