Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#476 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by independer »

Maverick78 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Nebitan32 wrote:TRIBINA GODISNJICA GENOCIDA U LIMSKOJ DOLINI PRIJEPOLJE

Odlična govorancija na prijepoljskoj Tribini! Masa podataka, prvi put sam čuo da neko spominje odlikovanje kukastim križom Aćif - efendije. TREBA I MORA BITI REHABILITIRAN! (Samo je branio svoj narod od četnika, a glave su mu došli četnici koji su kokardu samo zamijenili petokrakom).
Da, ima dosta podataka... pominje se i Sulejman Pacariz, vec sam ga i ja pominjao u ranijim postovima. On je organizirao odbranu u Prijepolju i vodio jedinice za ovaj ovdje kraj. Ista stvar se desila i sa njim kao i sa Acif Efendijom... proglasili su ga za saradnika okupatora i to oni isti cetnici koju su nakon rata umjesto kokarde stavili petokraku.

U svakom slucaju, zasluga za opstanak Bosnjaka od Prijepolja pa prakticno do Kosova ide tim ljudima i ostalim borcima koji su stali u odbranu ovih gradova od cetnicke gamadi.
Sulejman Pacariz je amidza od moje nene rahmetli. Prije nekih 25 godina sretnem jednog pukovnika tadasnje JNA, inace partizan Skojevac iz onog rata. Cetnici ga bili ranili u nekom selu pored Prijepolja i bjezuci naidje na cerke od tog Sulejmana. One ga odvedu kuci, svom ocu, i oni ga drzali kod njih sve dok se nije oporavio i onda ga pomogli da se prebaci na teritoriju pod kod partizanskom kontrolom. Koliko sam shvatio, Sulejman je bio efendija u nekoj dzamiji. Partizani ga zvali da se pridruzi njima ali on nije htio sa komunistima jer su oni negirali postojanje Boga ali je imao dosta dobre odnose sa njima. Medjutim, pri kraju rata je mnogo cetnika promjenilo kokardu sa petokrakom, pa mu nisu zaboravili njegovu borbu protiv jarana him. Morao je bjezat i koliko znam, ubili su ga negdje kod Banja Luke. Njegove kcerke, a moje tetke zive jos u Sarajevu.
heckler

#477 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by heckler »

Ljaljic je vec odavno napustio teritoriju anti-Bosnjackih sarlatana tipa Dz. Galijasevic i dubo zagrezao u teritoriju veleizdajnika tipa Abdic. Sta jos treba da se desi da se ovaj zlocinac zaustavi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#478 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by PipiDugaDevetka »

independer wrote:
Sulejman Pacariz je amidza od moje nene rahmetli. Prije nekih 25 godina sretnem jednog pukovnika tadasnje JNA, inace partizan Skojevac iz onog rata. Cetnici ga bili ranili u nekom selu pored Prijepolja i bjezuci naidje na cerke od tog Sulejmana. One ga odvedu kuci, svom ocu, i oni ga drzali kod njih sve dok se nije oporavio i onda ga pomogli da se prebaci na teritoriju pod kod partizanskom kontrolom. Koliko sam shvatio, Sulejman je bio efendija u nekoj dzamiji. Partizani ga zvali da se pridruzi njima ali on nije htio sa komunistima jer su oni negirali postojanje Boga ali je imao dosta dobre odnose sa njima. Medjutim, pri kraju rata je mnogo cetnika promjenilo kokardu sa petokrakom, pa mu nisu zaboravili njegovu borbu protiv jarana him. Morao je bjezat i koliko znam, ubili su ga negdje kod Banja Luke. Njegove kcerke, a moje tetke zive jos u Sarajevu.
:( :( :(
Maverick78

#479 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

independer je napisao/la:

Ima njegove, a eto i tvoje, familije jos ovdje... i to bas tu u mom komsiluku su Pacarizi. On je bio efendija, ali nisam tacno siguran da li je sluzbovao u dzamiji koja je bas tu blizu moje kuce, a i kuce njegove familije. Naselje se zove Vakuf, a dzamija je Sinan-begova, mada je tu zovemo kratko Vakufska dzamija. Sigurno tetke znaju ako ih budes pitao.

Ubijen je u Kozarcu kod Prijedora.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#480 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by independer »

Maverick78 wrote:
independer je napisao/la:

Ima njegove, a eto i tvoje, familije jos ovdje... i to bas tu u mom komsiluku su Pacarizi. On je bio efendija, ali nisam tacno siguran da li je sluzbovao u dzamiji koja je bas tu blizu moje kuce, a i kuce njegove familije. Naselje se zove Vakuf, a dzamija je Sinan-begova, mada je tu zovemo kratko Vakufska dzamija. Sigurno tetke znaju ako ih budes pitao.

Ubijen je u Kozarcu kod Prijedora.
Jeste, ti Pacarizi su mi svi familija. Moj kontakt sa njima je u zadnje vrijeme oslabio ali nije prekinut. Ranije sam dolazio u Prijepolje hefticno, ali kako sam otisao iz Priboja nemam bas cesto kontakt sa njima. Jebiga, daleko, a i oni su se razisli, neki su u Austriji, neki u Bijelom Polju neki vamo neki tamo. Ali mi je drago da je neki moj predak ipak ostao upamcen po dobru. Da mu dragi Allah grijehe oprosi i da mu se smiluje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#481 Re: Dešavanja u Sandžaku

independer wrote:Jeste, ti Pacarizi su mi svi familija. Moj kontakt sa njima je u zadnje vrijeme oslabio ali nije prekinut. Ranije sam dolazio u Prijepolje hefticno, ali kako sam otisao iz Priboja nemam bas cesto kontakt sa njima. Jebiga, daleko, a i oni su se razisli, neki su u Austriji, neki u Bijelom Polju neki vamo neki tamo. Ali mi je drago da je neki moj predak ipak ostao upamcen po dobru. Da mu dragi Allah grijehe oprosi i da mu se smiluje.
:( :( :(
Bosnolog

#482 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Bosnolog »

PipiDugaDevetka wrote:
Samir_01 wrote:Od sutra bosanski jezik u nekim školama na jugu Srbije

Kada traže uvođenje bosanskog jezika u škole, Bošnjaci sa juga Srbije uglavnom se pozivaju na evropska prava nacionalnih manjina, od kojih je najznačajnije pravo na svoj jezik.

Međutim, Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima od juna 1992. godine izričito kaže da se manjinskim jezicima smatraju samo jezici koji su različiti od zvaničnog jezika te države.
:roll:

Povelja je za Srbiju, kao sukcesora državne zajednice Srbija i Crna Gora stupila na snagu 1. juna 2006. godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/368725/ ... ugu-Srbije

http://www.narodnovijecesandzaka.org/de ... -bosnjaka/

Image

Na zasjedanju Bošnjačkog nacionalnog sabora, na kome su učestvovali predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u Novom Pazaru, dana 14.07.2010. godine, usvojena je

D E K L A R A C I J A

I

Bošnjaci su konstitutivni narod u Srbiji.

Od Predsjednika i Vlade Republike Srbije zahtijevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, u cilju rješavanja ustavnog statusa Bošnjaka.

II

U cilju afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije Srbije, Sabor formira odbor za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka.

III

Sabor najoštrije osuđuje pravni i politički barbarizam Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima.
Sabor zahtijeva hitnu smjenu ministra Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika falsifikovanja izborne volje Bošnjaka.

IV

U cilju internacionalizacije pitanja diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji, Sabor formira poseban odbor.

V

Sabor čestita na konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dajući mu punu podršku na putu očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka.

VI

Sabor poziva i ostale izabrane kandidate sa liste Bošnjački preporod i izabrane kandidate sa Bošnjačke liste da se pridruže radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

VII

Sabor poziva Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.
Bosniaks in Sandzak are coming back,...... B.B.B

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... Q5MfEwtn14#!

Ne kaze se bez razloga da batina ima dva kraja,.... :D
Last edited by Bosnolog on 26/02/2013 06:50, edited 3 times in total.
PipiDugaDevetka

#483 Re: Dešavanja u Sandžaku

20 godina od otmice u Štrpcima
e-Novine
http://www.e-novine.com/drustvo/79690-g ... pcima.html
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: mesihatsandzaka.rs

Godišnjicu otmice u Štrpcima obeležiće Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo pred ulazom u Glavnu železničku stanicu u Beogradu u sredu 27. februara, sa početkom u 15:30 časova. Fond za humanitarno pravo podseća da se navršava 20 godina od otmice 19 državljana Srbije i Crne Gore od strane Vojske Republike Srbije na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH, Republika Srpska). Do sada je za ovaj zločin osuđen samo Nebojša Ranisavljević. Institucije Srbije ni do danas žrtvama ovog zločina nisu priznale status civilnih žrtava rata

Do sada su pronađena tela samo tri žrtve ovog zločina: krajem 2009. godine identifikovano je telo Halila Zupčevića u selu Sjedača na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćosića i Jusufa Rastodera nađeni su u istom jezeru 2010. godine, podseća se u saopštenju FHP.

U sudskom postupku vođenom protiv Nebojše Ranisavljevića, pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem, u poslepodnevnim časovima 27. februara 1993. godine zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar. Nakon legitimisanja putnika, iz voza su izveli 18 Muslimana i jednog Hrvata koje su potom sproveli do sela Prelovo. U sali lokalne osnovne škole su ih pretresli, opljačkali i pretukli. Nakon toga su ih vezali žicom, uveli u kamion i odveli u jedno selo u okolini Višegrada. Tamo su ih u garaži jedne kuće likvidirali Milan Lukić i Boban Inđić, tako što su im naredili da legnu a potom su pucali u njih. Nebojša Ranisavljević je čuvao stražu ispred garaže. Kada je jedan od otetih putnika pokušao da pobegne iz garaže, Ranisavljević je pucao u njega i ranio ga. Milan Lukić je prišao ranjenom čoveku i prerezao mu grkljan.

Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je i da je otmica bila planirana mesec dana ranije, kao i da su državni organi Republike Srbije znali za pripremu otmice ali da niko ništa nije preduzeo. Pored Lukića, Inđića i Ranisavljevića, tokom postupka su pominjana imena drugih pripadnika VRS koji su tog dana bili na stanici Štrpci. Međutim, protiv njih nikada nije vođen postupak.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić i Tomo Buzov.

Institucije Republike Srbije ne priznaju žrtvama ovog zločina status civilnih žrtava rata jer se otmica desila na teritoriji Bosne i Hercegovine a VRS se ne smatra neprijateljskom vojskom. Fond za humanitarno pravo poziva državne organe da, nakon 20 godina nemara prema porodicama žrtava i nepriznavanja odgovornosti za zločin, izmenama zakonskog okvira, pre svega Zakona o pravima civilnih invalida rata, iskažu elementarnu odgovornost i solidarnost prema žrtvama i njihovim porodicama.
star
PipiDugaDevetka

#484 Re: Dešavanja u Sandžaku

Ugljanin na Happy TV: ‘Sveti Sava je naš predak’ (Video)
http://sandzakpress.net/ugljanin-na-hap ... edak-video

25. Februar, 2013

Novi Pazar – Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin sada je u srpskoj Vladi zadužen za oživljavanje nerazvijenih područja, zalaže se za saradnju sa Evropom i Rusijom, a i Turskom koja je u međuvremnu postala privredni džin iako je neprestano drže kao i nas u predsoblju Evrope ranije je Ugljanin u Srbiji bio popularan otprilike kao Osama bin Laden, iako su njega malo više voljeli jer je bio protiv Amerike.

Svojevremeno je bio na međunarodnoj poternici i u bekstvu posle optužbe da skuplja oružje i sprema ustanak za otcepljenje Sandžaka od Srbije. Danas kaže da se kune u Miroslavljevo jevanđelje i Kur’an i da je Sveti Sava ne samo naš, nego i njegov predak i zemljak.

Pogledajte gostovanje Ugljanina sa posebnom pažnjom na 7 min gdje govori o Miloševiću kao velikom lideru i 1h 31 min o Sv. Savi kao njegovom pretku:

(Sandžak PRESS)
Maverick78

#485 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Štrpci - 20 godina

Safeta Biševac

Danas se navršava 20 godina od otmice 19 putnika, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, državljana Srbije i Crne Gore, iz voza Beograd - Bar. Na današnji dan 1993. u jeku rata u BiH, voz broj 671, na stanici Štrpci, u opštini Rudo, zaustavila je naoružana grupa predvođena haškim osuđenikom Milanom Lukićem, legitimisala i izvela putnike. Bošnjake zato što su bili Bošnjaci i muslimani, Hrvata zato što se usudio da pita šta rade i zašto izvode muslimane? „Šta si ti?“, pitali su ga otmičari. „Hrvat.“ „Onda ćeš i ti sa njima“, rekli su nesrećnom čoveku koji je iz Beograda krenuo da poseti sina na odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori.

Oteti su odvedeni i ubijeni kod Višegradske banje. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo trojice otetih: Rasima Ćorića iz Prijepolja, Jusufa Rastodera iz Berana i Halila Zupčevića iz Rožaja. Zbog zločina u Štrpcima pred domaćim sudovima, Višim sudom u Bijelom Polju, na 15 godina zatvora osuđen je samo državljanin Srbije Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. Milana Lukića je Haški sud, zbog zločina u Višegradu i okolini, osudio na doživotni zatvor. Monstruoznost Lukićevih zločina, među kojima su i dva slučaja spaljivanja više od 100 Bošnjaka, uglavnom staraca, žena i dece u Višegradu, zgrozio je javnost, ali je dotični godinama mirno živeo na relaciji Višegrad - Beograd. Ovaj „haški sužanj“ objavio je i knjigu svojih ispovesti, koja je, pre godinu-dve, promovisana i u Beogradu, Parohijskom domu Hrama Svetog Save SPC i „Modernoj garaži“ aktuelnog ministra kulture Srbije Bratislava Petkovića. :x

Kako je najavljeno, godišnjicu zločina u Štrpcima odvojeno će obeležiti lokalne vlasti u Prijepolju, Bošnjačka kulturna zajednica, Bošnjačko nacionalno vijeće, Islamska zajednica u Srbiji, a očekuje se i dolazak reisu-l-uleme Huseina Kavazovića. U Prijepolju je otetim u Štrpcima podignut spomenik, ali na njemu su imena samo devet otetih Prijepoljaca. Nisu odbornici tadašnje skupštine opštine prihvatili predlog da na spomeniku budu imena svih otetih. Nije se Srbija pretrgla u pružanju pomoći porodicama otetih u Štrpcima, ali nije ova zemlja pomogla ni žrtvama srpske nacionalnosti, pa što bi Bošnjacima? Uostalom, šta očekivati od države koja ima milion dolara za Miladina Kovačevića, a nema za decu obolelu od retkih bolesti? Može da poveća pomoć haškim optuženicima, a nije imala za operaciju Danice Ćirković?

Godišnjica zločina prilika je da se „prozbori“ i o srpsko-bošnjačkim odnosima. Rat u BiH je davno završen, pomirenje i normalizaciju odnosa zagovaraju obe strane, ali Sarajevo i Beograd i dalje su udaljeni, a etnička distanca između Srba i Bošnjaka, sudeći bar po istraživanjima javnog mnjenja, ogromna. Izuzetak su estradne zvezde. Dino, Hari pevaju ovde, Halid će za koji dan, Željko i Saša tamo na zadovoljstvo svoje publike. U ostalim oblastima, daleko je od dobrog. Možemo se voleti i mrzeti, mogu na Palama da zvižde himni BiH, u Novom Pazaru himni Srbije, mogu u RS da planiraju otcepljenje od Bosne, a u Sandžaku bi se pojedinci možda rado odvojili od Srbije, ali to, bar za sada, „neće da može“. Sudbina nam je očigledno da živimo zajedno i bilo bi nam bolje da se tome prilagodimo.

http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/ ... _id=256453
Image

Image

Image

Bio sam danas na obiljezavanju 20 godina od otmice... Mimohod sutnje je isao centralnom ulicom. Da se nikad ne zaboravi, ni ovaj ni svi drugi zlocini.
Last edited by Maverick78 on 27/02/2013 23:24, edited 1 time in total.
udrch

#486 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by udrch »

ovaj Ugljanin..jel on Bošnjak ili Albanac..zašto ne zna pričati ni srpski ni bosanski..ja ga ne razumijem skoro ništa..
koji nepismenjak, za nepovjerovati..
priča o caru Konstatinu i pravoslavnim hramovima koje je on gradio i obnavljao..koji levat, Konstantin je bio rimski car od 306. do 337., a podjela crkve se desila 1054. godine..poranio je samo 700 godina
Camil_Prasevic

#487 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Camil_Prasevic »

udrch wrote:ovaj Ugljanin..jel on Bošnjak ili Albanac..zašto ne zna pričati ni srpski ni bosanski..ja ga ne razumijem skoro ništa..
priča o caru Konstatinu i pravoslavnim hramovima koje je on gradio i obnavljao..koji levat, Konstantin je bio rimski car od 306. do 337., a podjela crkve se desila 1054. godine..poranio je samo 700 godina
Njega i reisa Crne Gore, stid me kad ih slusam... Pa takvi odgovaraju rezimu, polupismeni majmuni. A Suljo Ugljanin se deklarise kao Bosnjak, mada mu je porijeklo 100% albansko. Selo Ugao u tutinsoj opcini, bilo nekada 100 % albansko, pa su se vremenom asimilirali u Bosnjake.
udrch

#488 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by udrch »

Camil_Prasevic wrote:
udrch wrote:ovaj Ugljanin..jel on Bošnjak ili Albanac..zašto ne zna pričati ni srpski ni bosanski..ja ga ne razumijem skoro ništa..
Njega i reisa Crne Gore, stid me kad ih slusam... Pa takvi odgovaraju rezimu, polupismeni majmuni. A Suljo Ugljanin se deklarise kao Bosnjak, mada mu je porijeklo 100% albansko. Selo Ugao u tutinsoj opcini, bilo nekada 100 % albansko, pa su se vremenom asimilirali u Bosnjake.
mislim, nemam ništa protiv Albanaca, ali je ovdje njihov dijalekat ili što bi rekli "zanosi ga"...
Maverick78

#489 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Vjerovao ili ne on je stomatolog :-) e sad, kako je zavrsio fakultet, ko ce ga znati. U svakom slucaju ne bih mu sjeo na stolicu nema para :lol:

O njegovoj politickoj ulozi ovdje da ne govorim... i njegovoj i Ljajicevoj. Ovaj drugi podjelio pare Haskim osudjenicima, izmedju ostalih i ovom egzekutoru ljudi otetih u Strpcima na 20 godina od otmice :x . Ne mogu nekad da vjerujem da se neko bas toliko moze prodati... nekako mi se vise cini da ga sluzbe drze zbog necega u saci i onda ga drzava koristi ovako da pljune po zrtvama, a on ne smije da kaze necu. Brat mu je bio veliki narko diler u Novom Pazaru dok nije ubijen, a Rasim je prakticno bio njegova desna ruka tada. Kad je Esad ubijen, drugi su klanovi preuzeli te poslove, a Rasim nije bio tada toliko mocan da sve to zadrzi, nije bio ministar niti posebno politicki aktivan. Sad ko ce ga znati sta sve imaju o njemu, dok slusa ovako...
It_is_a_Leclerc

#490 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by It_is_a_Leclerc »

Kakve vrhunske budale i prvoklasni izdajnici su ti režimski Bošnjaci u Srbiji, pa to je strašno. Ja zaista nemam ništa protiv lojalnih građana neke države. Koliko god nama bilo drago kad neko iz RS-a, kaže da je iz BiH, toliko trebamo i cijeniti činjenicu da Bošnjaci u Srbiji, iako svjesni svoje etničke povezanosti sa maticom, prihvataju da su državljani Srbije. Ali - ovoliku ulizivanje najjadnijim srbijanskim nacionalistima, aplaudiranje zločincima i njihovom potomstvu je, ne degutantno, već odurno !
Ja ne znam jel ima još neka budala u toj Srbiji da nosi bošnjačko ime, a da sebi dozvoli luksuz da dvojcu Ljajić - Ugljanin da glas ?!

Ali - neka znaju i Rasim i Sulejman, da su i Petain, i Quinsling, i Mosley bili omiljeni svojim "vladarima". A onda su pali u prah i pepeo. Danas će vam svaki pristojan Francuz, Norvežanin ili Englez sa gađenjem pljunuti pri izgovaranju njihova imena. Neka se zapitaju - žele li da ih tako historija bošnjačkog naroda pamti ?!
Helikopter

#491 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Helikopter »

Srijeda, 27. Februar 2013 u 17:43

Novi Pazar-tekstilna prijestolnica Balkana

"Samo prošle godine u tekstilnoj industriji ostvaren je izvoz od 950 miliona evra što govori o potencijalu ukupne tekstilne industrije i u Srbiji i u Novom Pazaru", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić

U Novom Pazaru danas je otvoren 2. Međunarodni sajam "Balkan tekstil" na kome će se Novopazarci, kao i brojni gosti upoznati sa najaktuelnijom ponudom na tržištu tekstilne industrije, od repromaterijala do gotovih proizvoda.

Na sajmu, koji će trajati do 1. marta, predstaviće se pedesetak firmi iz Turske i desetak iz Srbije. "Samo prošle godine u tekstilnoj industriji ostvaren je izvoz od 950 miliona evra što govori o potencijalu ukupne tekstilne industrije i u Srbiji i u Novom Pazaru", rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić prilikom otvaranja sajma.

Ovim sajmom Novi Pazar potvrđuje primat u tekstilnoj industriji, rekao je Ljajić, ukazujući da je riječ o veoma dinamičnoj privrednoj grani, koja ima sve preduslove da se dalje razvija, čime Novi Pazar obezbjeđuje otvaranje novih radnih mesta.

Ukazujući da je sajam značajan ne samo za Novi Pazar i tekstilnu industriju, već i za odnose Srbije i Turske, Ljajić, koji je i ministar unutrašnje i spoljne i trgovine, je ukazao da su politički odnosi dvije zemlje više nego dobri, dok bi na ekonomskoj saradnji trebalo raditi.

Ministar je podsjetio da je prošle godine obim robne razmene Srbije i Turske iznosio 480 miliona evra i da zato treba iskoristiti potencijale kako bi se ekonomska saradnja dvije zemlje značajno uvećala, jer je obim turskih investicija prošle godine iznosio svega 45 miliona eura.

Robna razmjena i povećanje obima turskih investicija na ovom području su dva ključna faktora kvalitetnije saradnje, a ovaj sajam je prilika za uspostavljanje kvalitetnih partnerstava, istakao je Ljajić.

On je podsjetio da u Srbiji već postoje poznate tekstilne kompanije “Beneton”, “Falke”, “Pompea”, “Calcedonija”, da je turska kompanija "Džinsi Istanbul" već otvorila pogon u Leskovcu i da će ove godine otvoriti pogon i u Novom Pazaru, gdje će se zaposliti oko 500 radnika.

"To će biti jasna preporuka i za druge turske kompanije da investiraju kod nas. Na nama je da, kao dobri domaćini, svim investitorima obezbedimo znatne olakšice, od subvencija do poreskih olakšica, kako bi smo ostvarili što obimniju saradnju, sa akcentom na interes građana i poboljšanje njihovog ekonomsko socijalnog statusa", zaključio je Ljajić.

"Ono što je značajnije je da se otvara mogućnost za pristup tržištu od 800 miliona ljudi", rekao je ministar, objašnjavajući da se radi tržištu EU, zemljama članicama CEFTA i EFTA sporazuma i velikom broju zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmed Bozaj izrazio je zadovoljstvo što Novi Pazar po drugi put organizuje sajam tekstila što "potvrđuje da zaslužuje status domaćina internacionalne sajamske manifestacije".

"Počastvovan sam saradnjom koju Turska vrlo uspješno ostvaruje sa predstavnicima ovog kraja", rekao je Bozaj, dodajući da ovaj sajam ima sve preduslove da postane dio trajnog imidža Novog Pazara.

Ističući da u naredna tri dana Novi Pazar potvrđuje status tekstilne prijestolnice Balkana, gradonačelnik Meho Mahmutović rekao je da grad već drugu godinu okuplja najveće balkanske proizvođače u oblasti tekstilne industrije i da u direktnom kontaktu sa inostranim privrednicima domaćini ostvaruju saradnju kojom poboljšavaju sopstvene proizvodne kapacitete.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/573 ... lkana.html
PipiDugaDevetka

#492 Re: Dešavanja u Sandžaku

Go ahead, Novi Pazar! Bolji džins prave od originala!
Bosnolog

#493 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Bosnolog »

It_is_a_Leclerc wrote:Kakve vrhunske budale i prvoklasni izdajnici su ti režimski Bošnjaci u Srbiji, pa to je strašno. Ja zaista nemam ništa protiv lojalnih građana neke države. Koliko god nama bilo drago kad neko iz RS-a, kaže da je iz BiH, toliko trebamo i cijeniti činjenicu da Bošnjaci u Srbiji, iako svjesni svoje etničke povezanosti sa maticom, prihvataju da su državljani Srbije. Ali - ovoliku ulizivanje najjadnijim srbijanskim nacionalistima, aplaudiranje zločincima i njihovom potomstvu je, ne degutantno, već odurno !
Ja ne znam jel ima još neka budala u toj Srbiji da nosi bošnjačko ime, a da sebi dozvoli luksuz da dvojcu Ljajić - Ugljanin da glas ?!

Ali - neka znaju i Rasim i Sulejman, da su i Petain, i Quinsling, i Mosley bili omiljeni svojim "vladarima". A onda su pali u prah i pepeo. Danas će vam svaki pristojan Francuz, Norvežanin ili Englez sa gađenjem pljunuti pri izgovaranju njihova imena. Neka se zapitaju - žele li da ih tako historija bošnjačkog naroda pamti ?!
:thumbup:

Sluge dusmana i dzelata svog naroda kao i maticne domovine Bosne ciji je Sandzak bio dio sve do 1912 godine, su vece smece i zlo od onih kojima sluze kao otiraci i dvorske lude, a sandzacki (P)Rasim i Suljo su upravo to.

Nakon sto odsluze svoje slugarenje dzelatu, zavrsiti ce na kurtonsko otirackom smetljistu medu slicnima,..... http://sandzakpress.net/ljajic-general- ... lnu-odluku
Opetja033

#494 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

Bosnolog wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kakve vrhunske budale i prvoklasni izdajnici su ti režimski Bošnjaci u Srbiji, pa to je strašno. Ja zaista nemam ništa protiv lojalnih građana neke države. Koliko god nama bilo drago kad neko iz RS-a, kaže da je iz BiH, toliko trebamo i cijeniti činjenicu da Bošnjaci u Srbiji, iako svjesni svoje etničke povezanosti sa maticom, prihvataju da su državljani Srbije. Ali - ovoliku ulizivanje najjadnijim srbijanskim nacionalistima, aplaudiranje zločincima i njihovom potomstvu je, ne degutantno, već odurno !

Sluge dusmana i dzelata svog naroda kao i maticne domovine Bosne ciji je Sandzak bio dio sve do 1912 godine, su vece smece i zlo od onih kojima sluze kao otiraci i dvorske lude, a sandzacki (P)Rasim i Suljo su upravo to.

Nakon sto odsluze svoje slugarenje dzelatu, zavrsiti ce na kurtonsko otirackom smetljistu medu slicnima,..... http://sandzakpress.net/ljajic-general- ... lnu-odluku

Interesantan je podatak da je Sandzak bio duze u granicama Bosne, nego recimo Bihacka Krajina.
Opetja033

#495 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Opetja033 »

Dvojica Bosnjaka najbolji bacaci kugle u Europi. Kolasinac i Alic. :D
PipiDugaDevetka

#496 Re: Dešavanja u Sandžaku

Opetja033 wrote:Dvojica Bosnjaka najbolji bacaci kugle u Europi. Kolasinac i Alic. :D
Image
Bravo za bošnjačke bacače kugle! Izdominirali smo Evropu!
Shahab

#497 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Shahab »

Odavno već tvrdim da je Muftija pazarski najjači bošnjački kadar. Poštujem njegovu hrabrost, elokvenciju i obrazovanje. Ni jedan političar ili hodža u Sarajevu, nije mu dorastao... :thumbup: :bih:

It_is_a_Leclerc

#498 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by It_is_a_Leclerc »

Bosnolog wrote:

U početku sam imao otpor prema blagom secesionizmu Zukorlića, ali sad sam vidio da je taj čovjek prinuđen tako djelovati jer je peta kolona u bošnjačkom korupusu Sandžaka toliko prisutna i politički osnažena, da se neke stvari jednostavno moraju činiti u interesu bošnjačkog naroda !
Rasim Ljajić je ljudsko i političko smeće bez premca u regiji, prodao se svakoj vlasti, a o njegovom bolesnom i poganom sluganstvu zločincima koji su njegove sunarodnjake žive palili, da i ne govorim ! Neka ga je sram historije, neka ga je sram Srebrenice !
Taj Sulejman Ugljanin od 90-tih se igra političara.
Maverick78

#499 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Bosnolog wrote:

U početku sam imao otpor prema blagom secesionizmu Zukorlića, ali sad sam vidio da je taj čovjek prinuđen tako djelovati jer je peta kolona u bošnjačkom korupusu Sandžaka toliko prisutna i politički osnažena, da se neke stvari jednostavno moraju činiti u interesu bošnjačkog naroda !
Rasim Ljajić je ljudsko i političko smeće bez premca u regiji, prodao se svakoj vlasti, a o njegovom bolesnom i poganom sluganstvu zločincima koji su njegove sunarodnjake žive palili, da i ne govorim ! Neka ga je sram historije, neka ga je sram Srebrenice !
Taj Sulejman Ugljanin od 90-tih se igra političara.
Vjeruj mi da ta peta kolona nije toliko snazna, koliko je drzava gura. Da im nije drzave iza njih bili bi donji ovdje. Evo sad za ovo obiljezavanje 20 godina od zlocina u Strpcima, organizirali su kao nesto ti iz Ljajiceve stranke i Opstine Prijepolje i nije bilo brat bratu jedno 50 ljudi. S druge strane u Mimohodu Sutnje koje je organizirao BNV bilo je sigurno bar 1000, sto je za Prijepolje veliko.

Nema on podrsku u narodu, nego mu drzava namjesta izbore i to je to. Hebiga, treba im takav. Isto ono sto su radili na Kosovu devedesetih... namjestali su Albancima razne Sejde Bajramovice i Rahmane Morine, a zanemarivali one prave predstavnike naroda, u to vrijme su to bili Azem Vlasi i Ibrahim Rugova. Kasnije su dobili Tacija i Haradinaja...

A i ovdje evo, cude se, kako se to zvizdi himni Srbije u Sandzaku ako Rasim kaze da je sve super. Mislim cude se javnost i ljudi u Srbiji. Prava slika je totalno drugacija od one koju Rasim njima gore prica.
Maverick78

#500 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Narod je ogorcen, eto imas na prosloj strani koliko su ogorcene porodice zrtava... drzava njega koristi da pljune na zrtve. Eto zasto su morali njega da postave da on bude taj koji odobrava novac haskim osudjenicima? Mislim mogli su nekog Srbina... ovako koriste Prasima da pljunu po zrtvama na jubilej, jer zamisli na 20 godina zlocina oni preko Prasima djele novac za ratne zlocince, i to one iste koji su odgovorni za ratni zlocin. Smece Rasim i drzava u kojoj je ministar.
Post Reply