Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rimano

#476 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rimano »

channel10 wrote:Da li neko zna kako i kome prijaviti novi broj racuna za isplatu dividende BHT?
Prijavljujes bhtelecomu.
Kontaktiraj njih i provjeri sta ces dalje.
IZVRŠNA DIREKCIJA ZA EKONOMSKO - FINANSIJSKE POSLOVE
Aida Štajnbauer
v.d. Izvršni direktor
Tel.: (033) 256-100; 256-101
rekla-kazala

#477 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

sportman1 wrote:
channel10 wrote:Da li neko zna kako i kome prijaviti novi broj racuna za isplatu dividende BHT?

trebalo bi registar hartija od vrijednosti.

-provizija u bih je 1,5% ste je 3% nakon prodaje.
npr.na 5000km si dobio dividendu bht 450km(9%)-150km provizija brokeru=300km ostaje tebi.znaci na 5000km broker ti je uzeo 1/3 :D
brokeri pljackaju i preko etradera gdje bi trebali bit vise nego duplo jeftiniji.tu su i troskobi berze,registra isl.
kakve veze ima dividenda sa kupovinom i prodajom dionica.
Dionice kupiš i niko te ne tjera da ih prodaješ pa poslije 10 godina i 17 KM dividende po dionici trošak kupovine dionica od 0,20 do 0,30 KM po dionici postaje zanemariv.
@ Channel, Što se tiče dostavljanja novog broja transakcijskog računa to možeš učiniti poslije skupštine kada dioničari budu obavješteni da dostave dokumentaciju za isplatu dividende ili da nazoveš kao što reče rimano.
channel10

#478 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Ok, hvala sve trojici :thumbup:
sportman1

#479 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

rekla-kazala wrote:
sportman1 wrote:

trebalo bi registar hartija od vrijednosti.

-provizija u bih je 1,5% ste je 3% nakon prodaje.
npr.na 5000km si dobio dividendu bht 450km(9%)-150km provizija brokeru=300km ostaje tebi.znaci na 5000km broker ti je uzeo 1/3 :D
brokeri pljackaju i preko etradera gdje bi trebali bit vise nego duplo jeftiniji.tu su i troskobi berze,registra isl.
kakve veze ima dividenda sa kupovinom i prodajom dionica.
Dionice kupiš i niko te ne tjera da ih prodaješ pa poslije 10 godina i 17 KM dividende po dionici trošak kupovine dionica od 0,20 do 0,30 KM po dionici postaje zanemariv.
@ Channel, Što se tiče dostavljanja novog broja transakcijskog računa to možeš učiniti poslije skupštine kada dioničari budu obavješteni da dostave dokumentaciju za isplatu dividende ili da nazoveš kao što reče rimano.

ako si spreman cekat 10 godina ,nema veze.
OkorijeliFilozof

#480 Re: dionice, kupovina itd.

Post by OkorijeliFilozof »

Meni samo nije jasno, ako ja kupim jednu dionicu uredu. Ali koliko npr. Bosnalijek ima dionica.
ExNihilo

#481 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

OkorijeliFilozof wrote:Meni samo nije jasno, ako ja kupim jednu dionicu uredu. Ali koliko npr. Bosnalijek ima dionica.
7.829.987
OkorijeliFilozof

#482 Re: dionice, kupovina itd.

ExNihilo wrote:
OkorijeliFilozof wrote:Meni samo nije jasno, ako ja kupim jednu dionicu uredu. Ali koliko npr. Bosnalijek ima dionica.
7.829.987
Kako se odreduje broj dionica neke firme?
HM 2011

#483 Re: dionice, kupovina itd.

Post by HM 2011 »

OkorijeliFilozof wrote:
ExNihilo wrote:
7.829.987
Kako se odreduje broj dionica neke firme?

Trebalo bi nominalna vrijednost dionice puta broj dionica - ali ja lično smatram da to nije istina.... Milioni se reinvestiraju u kompaniju a nominala ne raste ??????????????? Razumijem računovodstveni standard amortizacije alli opet da niti jedna nije porasla niti opala - bezze.....

Npr. nominala EP ?
OkorijeliFilozof

#484 Re: dionice, kupovina itd.

7.829.987[/quote]
Kako se odreduje broj dionica neke firme?[/quote]

Trebalo bi nominalna vrijednost dionice puta broj dionica - ali ja lično smatram da to nije istina.... Milioni se reinvestiraju u kompaniju a nominala ne raste ??????????????? Razumijem računovodstveni standard amortizacije alli opet da niti jedna nije porasla niti opala - bezze.....

Npr. nominala EP ?[/quote]
Kolika je vrijednost jedne dionice Bosnalijeka...
ExNihilo

#485 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Šta pričate vi. :-)

Određuje se tako što pogledaš u finansijske izvještaje/godišnje publikacije i vidiš koliko je kompanija emitovala dionica.

Teoretski, broj dionica = kapitalizacija/tržišna cijena dionice. Ali, to je besmisleno jer svaka kompanija navodi podatak o broju emitovanih dionica.
Bodkin

#486 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

ja provala na temi :D broj dionica se ne odredjuje. broj dionica se zna. pogledas u finansijski izvjestaj i vidis koliko je emitovano do sad dionica. nominalna vrijednost dionice ne moze rasti kao ni knjigovodstvena :D
ExNihilo

#487 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Bodkin wrote:ja provala na temi :D broj dionica se ne odredjuje. broj dionica se zna. pogledas u finansijski izvjestaj i vidis koliko je emitovano do sad dionica. nominalna vrijednost dionice ne moze rasti kao ni knjigovodstvena :D
Može pasti u slučaju stock splita ili porasti u slučaju reverse stock splita. :D Ali, to je druga tema.
Bodkin

#488 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

ExNihilo wrote:
Bodkin wrote:ja provala na temi :D broj dionica se ne odredjuje. broj dionica se zna. pogledas u finansijski izvjestaj i vidis koliko je emitovano do sad dionica. nominalna vrijednost dionice ne moze rasti kao ni knjigovodstvena :D
Može pasti u slučaju stock splita ili porasti u slučaju reverse stock splita. :D Ali, to je druga tema.
Ovdje se pisalo o porastu nominalne kroz rast cijene na trzistu. A i u slucaju splita dionicki kapital ostaje isti sto znaci da nema uticaja na BS :)
Bodkin

#489 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

ExNihilo wrote:
Ps. Da dodam samo da nisam siguran da se knjigovodstvena vrijednost mijenja kod stock splita jer ona nema veze sa trzisnom. Nominalna se ne mijenja sigurno. Cijena primarne emisije se ne mijenja nikad. Ta je kojoj su dionice emitovane
ExNihilo

#490 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Bodkin wrote:
ExNihilo wrote:
Ps. Da dodam samo da nisam siguran da se knjigovodstvena vrijednost mijenja kod stock splita jer ona nema veze sa trzisnom. Nominalna se ne mijenja sigurno. Cijena primarne emisije se ne mijenja nikad. Ta je kojoj su dionice emitovane
Tačno je da BS ostaje isti, s obzirom da se iznos vlasničkog kapitala nije promijenio. Međutim, distinkcija između knjigovodstvene i nominalne vrijednosti pojedinačne dionice je čisto terminološka, s obzirom da će se vrijednost dionice knjigovodstveno zabilježiti po nominalnoj vrijednosti, pa je nominalna = knjigovodstvena. Ako dođe do stock splita, nominalna vrijednost svake pojedinačne dionice se mora formalno-pravno promijeniti.

Primjer. Ako si izdao 10 dionica po 10 KM, njihova nominalna je 10 KM, kao i knjigovodstvena, a ukupna knjigovodstvena/nominalna vrijednost kapitala je 100 KM. Ako napraviš stock split, imaš 20 dionica, ali još uvijek 100 KM, zato što je knjig. vrijednost svake dionice sada pala na 5 KM. Time je jasno da se knjig. vrijednost (pojedinačne dionice) mijenja stock splitom. Prilagodba i nominalne vrijednosti se mora izvršiti zbog dividendi, jer se iste računaju na nominalnu vrijednost.

Sve ovo se već dešavalo, i na regionalnim tržištima. I nominalna vrijednost se uvijek mijenjala. Tako da nisi u pravu.
rekla-kazala

#491 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

Nominalna vrijednost dionice je knjigovodstvena vrijednost ( kapital podjeljen na broj emitovanih dionica) na dan izlaska na berzu.
Tržišna vrijednost ona po kojoj se dionica trguje i knjigovodstvena vrijednost ( ona se nigdje i ne iskazuje nego je samo informativna vrijednost ) je kapital po šestomjesečnom ili završnom obračunu podjeljen sa brojem dionica.
Bodkin

#492 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

ExNihilo wrote:
Tačno je da BS ostaje isti, s obzirom da se iznos vlasničkog kapitala nije promijenio. Međutim, distinkcija između knjigovodstvene i nominalne vrijednosti pojedinačne dionice je čisto terminološka, s obzirom da će se vrijednost dionice knjigovodstveno zabilježiti po nominalnoj vrijednosti, pa je nominalna = knjigovodstvena. Ako dođe do stock splita, nominalna vrijednost svake pojedinačne dionice se mora formalno-pravno promijeniti.

Primjer. Ako si izdao 10 dionica po 10 KM, njihova nominalna je 10 KM, kao i knjigovodstvena, a ukupna knjigovodstvena/nominalna vrijednost kapitala je 100 KM. Ako napraviš stock split, imaš 20 dionica, ali još uvijek 100 KM, zato što je knjig. vrijednost svake dionice sada pala na 5 KM. Time je jasno da se knjig. vrijednost (pojedinačne dionice) mijenja stock splitom. Prilagodba i nominalne vrijednosti se mora izvršiti zbog dividendi, jer se iste računaju na nominalnu vrijednost.

Sve ovo se već dešavalo, i na regionalnim tržištima. I nominalna vrijednost se uvijek mijenjala. Tako da nisi u pravu.
Da mozda si u pravu. Samo sto se kod stock splita dijeli trzisna vrijednost dionice
Bodkin

#493 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

Ko je rqdio stock split na regionalnim trzistima?
ExNihilo

#494 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Bodkin wrote:Ko je rqdio stock split na regionalnim trzistima?
Končar prije nekoliko godina, mislim 2010. Pliva nekad ranije, Euroherc...
Bodkin

#495 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

ExNihilo wrote:
Bodkin wrote:Ko je rqdio stock split na regionalnim trzistima?
Končar prije nekoliko godina, mislim 2010. Pliva nekad ranije, Euroherc...
Ok. Ne pratim regionalne berze. Jednom prije nekoliko godina sam radio analizu bosnalijeka i to je to
wickerman

#496 Re: dionice, kupovina itd.

Post by wickerman »

Postoji li neka osim pobrojanih zastita malih dionicara, ako dionicko drustvo zeli da promjeni oblik u doo?
To jeste, da li mali dionicari mogu blokirati promjenu oblika d.d?
Znam za cl. 255 Zakona o privrednim društvima kaze da dionicar moze podnijeti pisani zahtjev da društvo otkupi njegove
dionice ako je izjavio da se protivi prijedlogu odluke koja uzrokuje značajne promjene u društvu ili pravima dioničara.
Takodjer i cl. 287 pomenutog zakona kaze:
Zatvoreno dioničko društvo može promijeniti oblik u društvo sa ograničenom odgovornošću, na osnovu odluke skupštine donesene dvotrećinskom većinom zastupljenih dionica s pravom glasa, tako da dioničari steknu udio u društvu s ograničenom odgovornošću srazmjeran njihovom učešću u osnovnom kapitalu dioničkog društva.
Simply_Red

#497 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Simply_Red »

Pozdrav svima. Nedavno sam zavrsio fakultet, i, hvala bogu, poceo raditi. Uspijevam svaki mjesec uštediti 100, 200, 300 KM. Interesujem se za neki vidi ulaganja toga. Zanima me vaše mišljenje, odnosno da ste u ovakvoj situaciji, šta bi vi uradili? Meni je zbog atmosfere berza najzanimljivija. Da li bi vi uložili u berzu, u štednju, u neko životno osiguranje?

Hvala lijepo
Ci-Nick

#498 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

Simply_Red wrote:Pozdrav svima. Nedavno sam zavrsio fakultet, i, hvala bogu, poceo raditi. Uspijevam svaki mjesec uštediti 100, 200, 300 KM. Interesujem se za neki vidi ulaganja toga. Zanima me vaše mišljenje, odnosno da ste u ovakvoj situaciji, šta bi vi uradili? Meni je zbog atmosfere berza najzanimljivija. Da li bi vi uložili u berzu, u štednju, u neko životno osiguranje?

Hvala lijepo
Štednja ?
Trenutno loša kamata. Naravno ako nemaš boljeg rješenja bolja je od jastuka.
Životno osiguranje ?
Loš prinos, trenutno oko 2% ( ako ne prekineš ugovor ) što je približno inflaciji. Dakle nema tu nekog profita osim što si osiguran i što bi u slučaju slučaja tvoji dobili neku lovu.
Berza ?
Prati, uči pa kad uštediš par hiljada razmisli da li da ih uložiš.
Zaključak ?
Pokušaj sam da odlučiš. :wink:
sportman1

#499 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

Simply_Red wrote:Pozdrav svima. Nedavno sam zavrsio fakultet, i, hvala bogu, poceo raditi. Uspijevam svaki mjesec uštediti 100, 200, 300 KM. Interesujem se za neki vidi ulaganja toga. Zanima me vaše mišljenje, odnosno da ste u ovakvoj situaciji, šta bi vi uradili? Meni je zbog atmosfere berza najzanimljivija. Da li bi vi uložili u berzu, u štednju, u neko životno osiguranje?

Hvala lijepo

berza od svega toga daje najvise tj. dividenda na dionice telekom,fds,ik banka itd.
navedeno u prijasnjim postovima.
ako je kamata na stednju 2%,dividenda je 9-14% za oko 5 dionica iz bih.
negativna strana je to da je bih pravno neuredjena i da i firme koje isplacuju visoku dividendu,banke,telekom itd.mogu da upadnu u teskoce i da propadnu,vrijednost dionice se sroza ....
ali 100% sigurnost za svoj novac neces nidje naci.
Simply_Red

#500 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Simply_Red »

Hvala vam. Jos jedno pitanje: je li Solana Tuzla isplacivala dividendu posljednjih godina?
Post Reply