Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

rijekaa

#476 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

res publica wrote:Zaboga ljudi, ako je država demokratska, onda se u njoj poštuju ljudska prava. Ako se poštuju ljudska prava, onda je svako slobodan da se o nacionalnom identitetu izjasni kako želi. A ako je svako slobodan da se izjasni kako želi, onda nije dužan nikome da objašnjava zašto se izjašnjava kako se već izjašnjava: da li je to zbog vjere, zbog imena, prezimena, etničkog prijekla, ili zato što mu se jednostavno tako hoće, sasvim je svejedno.
vidim ovde neki spominju i istoriju,pa pitaju cak i po cemu je neko srbin,,,srbin je po tome jel se tako osjeca jel mu se to srpstvo u porodici prenosilo sa koljena na koljeno,na primjer meni nije trebo neko 1993 god reci sta sam kao nekima,,,a sad i dokazi,,pa jel postoji veci dokaz od vizantijske istorije pisane prije 1000 hiljadu godina,a svi vizantijski pisci kao i sam car porfirogenit je prije 1000 god napisao da je bosna naseljena srbima,,,,ovi zagovornici teme o ukidanju konstutivnosti su nista drugo nego dokaz da je projekat,zvani ,bosnjaci,,propo,,iz prostog razloga zato sto su se spremni odreci svoje etnicke pripadnosci,,i to je jos jedan dokaz da novine mediji i politika u tome ne pomaze,,e bas zbog toga srbi vole toliko svoje srpstvo ne zbog medija vec iskljucivo zbog porodice i prenosenja sa koljena na koljeno ljubav prema svome narodu.
automatic

#477 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by automatic »

Kako su se u Jugoslaviji Srbi rado izjašnjavali isključivo kao Jugosloveni, a u državi BIH bosanski srbi neće da se izjašnjavaju Bosancima i Hercegovcima?

Po tome se vidi da je u pitanju strategija BG-BL u prisvajanju, zauzimanju teritorije, zar ne?
BL 1987

#478 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

automatic wrote:Kako su se u Jugoslaviji Srbi rado izjašnjavali isključivo kao Jugosloveni, a u državi BIH bosanski srbi neće da se izjašnjavaju Bosancima i Hercegovcima?

Po tome se vidi da je u pitanju strategija BG-BL u prisvajanju, zauzimanju teritorije, zar ne?
Ako se dobro sjecam na proslom popisu je bilo oko 200.000 Jugoslovena. Odakle ti ideja da su se svi Srbi izjasnjavali iskljucivo Jugoslovenima ?
rijekaa

#479 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

automatic wrote:Kako su se u Jugoslaviji Srbi rado izjašnjavali isključivo kao Jugosloveni, a u državi BIH bosanski srbi neće da se izjašnjavaju Bosancima i Hercegovcima?

AUU KOJE NEZNANJE I KOJA PODVALA..DRUZE JEST JEADN BROJ SRBA SE IZJASNJAVAO KAO JUGOSLOVENI ALI VEOMA MALI OKO 2 PPOSTO,A TO TI NIJE TESKO PROVJERITI NADJI POPISE STANOVNISTVA U JUGI PA CES VIDJETI,,,,ONO ST VI NE MOZETE DA SHVATITE JESTE PRENOS SA KOLJENA NA KOLJENO,ZATO MENI JE TESKO SHVATITI TEZU O VASEM NEKOM .BOSNJANSTVU,,JEL CINJENICA DA SE VI NIKAD PRIJE PA NI DAN DANAS U PRICI IZMEDJU SEBE NE NAZIVATE BOSNJACIMA,VEC ISKLJUCIVO..MI MUSLIMANI..U REDU AKO VAM JE NEKO ZABRANIO DA SE IZJASNJAVATE A ZASTTO SE U MUSLIMANSKIM SELIMA IZMEDJU SEBE NISTE TAKO NAZIVALI ZASTO IMA MUSLIMANA U BOSNI KOJI IMAJU PO 90 GO I KAZU DA NIKAD NISU CULI ZA RIJEC BOSNJAK,,,,A SRBI,,,PA JA NISAM NIKAD CUO DA SE SRBI UZMEDJU SEBE U PRICI NAZOVU PRAVOSLAVCIMA ZNACI NIKAD ,ISKLJUCIVO KORISTE,,MI SRBI..
res publica

#480 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by res publica »

rijekaa wrote:
res publica wrote:Zaboga ljudi, ako je država demokratska, onda se u njoj poštuju ljudska prava. Ako se poštuju ljudska prava, onda je svako slobodan da se o nacionalnom identitetu izjasni kako želi. A ako je svako slobodan da se izjasni kako želi, onda nije dužan nikome da objašnjava zašto se izjašnjava kako se već izjašnjava: da li je to zbog vjere, zbog imena, prezimena, etničkog prijekla, ili zato što mu se jednostavno tako hoće, sasvim je svejedno.
vidim ovde neki spominju i istoriju,pa pitaju cak i po cemu je neko srbin,,,srbin je po tome jel se tako osjeca jel mu se to srpstvo u porodici prenosilo sa koljena na koljeno,na primjer meni nije trebo neko 1993 god reci sta sam kao nekima,,,a sad i dokazi,,pa jel postoji veci dokaz od vizantijske istorije pisane prije 1000 hiljadu godina,a svi vizantijski pisci kao i sam car porfirogenit je prije 1000 god napisao da je bosna naseljena srbima,,,,ovi zagovornici teme o ukidanju konstutivnosti su nista drugo nego dokaz da je projekat,zvani ,bosnjaci,,propo,,iz prostog razloga zato sto su se spremni odreci svoje etnicke pripadnosci,,i to je jos jedan dokaz da novine mediji i politika u tome ne pomaze,,e bas zbog toga srbi vole toliko svoje srpstvo ne zbog medija vec iskljucivo zbog porodice i prenosenja sa koljena na koljeno ljubav prema svome narodu.
Naravno. Postoji i ovakva argumenacija za izjašnjavanje.

Međutim, kada je jedan forumaš maloprije govorio o vjeri kao osnovi nacionalne podjele u BiH, pade mi na pamet da ima u izvjesnoj mjeri pravo.
Npr. pravoslavac neće da bude Bošnjak da bi se razlikovao od muslimana ili katolika koji hoće da bude Bošnjak ili Bosanac i Hercegovac.
Zašto? Pa zato što bi on kao pravoslavac u bošnjačkom nacionalnom korpusu bio manjina u odnosu na muslimane. Više voli da bude dio srpskog korpusa gdje su njegovi jednovjernici većina u odnosu na druge.

Ali to nije samo osobina pravoslavaca, već i muslimana. Pa ni musliman neće rado da bude po nacionalnosti Srbin, jer će on među Srbima koji su u većini pravoslavci biti manjina. Otuda se muslimani u Srbiji i CG npr, izjašnjavaju kao Bošnjaci.

E, ovo je vjerovatno nekada bilo aktuleno. Nacionalne zajednice su odavno formirane, tako da postoji veliki broj ateista koji su pripadnici jedne, druge ili treće nacije. Za njih se ne može reći da vjera utiče na njihovo opredjeljenje.
automatic

#481 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by automatic »

BL 1987 wrote:

Ako se dobro sjecam na proslom popisu je bilo oko 200.000 Jugoslovena. Odakle ti ideja da su se svi Srbi izjasnjavali iskljucivo Jugoslovenima ?
Kad je bila jedna država JUGOSLAVIJA, svi Srbi su pjevali i navijali JU-GO-SLAVI-JA, nikom od njih nije padalo na pamet da izgovara Sr-bi-ja..., a sada kad BOSANSKI Srbi žive u jednoj državi BIH, nešto nečujem dobro da pjevaju BO-SNA, BO-SNA... kao da su zaboravili kakvo je pravilo i kakav je red, sve dok su u toj JEDNOJ DRŽAVI.
rijekaa

#482 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

BL 1987 wrote:

Ako se dobro sjecam na proslom popisu je bilo oko 200.000 Jugoslovena. Odakle ti ideja da su se svi Srbi izjasnjavali iskljucivo JugoslovenimA KOJA JE OVO GLUPOST,COVJEK NIJE NI SVJESTA KOJU JE GLUPOST NAPISO OCIGLEDNO NE ZNA STA ZNACI,NAROD,,PA STA SAD U JUGOSLAVIJI SI JUGOSLOVEN,SAD BOSANAC,SUTRA JAPANCI OSVOJE BOSNU TI POSTAJES ODMAH JAPANAC...PA DRUZE MOJ BRIGA MENE KAKO SE KOJA DRZAVA ZOVE,,SRBI SVOJE SRPSTVO PRENOSE PORODICNO SA KOLJENO NA KOLJENO,
BL 1987

#483 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

res publica wrote: Naravno. Postoji i ovakva argumenacija za izjašnjavanje.

Međutim, kada je jedan forumaš maloprije govorio o vjeri kao osnovi nacionalne podjele u BiH, pade mi na pamet da ima u izvjesnoj mjeri pravo.
Npr. pravoslavac neće da bude Bošnjak da bi se razlikovao od muslimana ili katolika koji hoće da bude Bošnjak ili Bosanac i Hercegovac.
Zašto? Pa zato što bi on kao pravoslavac u bošnjačkom nacionalnom korpusu bio manjina u odnosu na muslimane. Više voli da bude dio srpskog korpusa gdje su njegovi jednovjernici većina u odnosu na druge.

Ali to nije samo osobina pravoslavaca, već i muslimana. Pa ni musliman neće rado da bude po nacionalnosti Srbin, jer će on među Srbima koji su u većini pravoslavci biti manjina. Otuda se muslimani u Srbiji i CG npr, izjašnjavaju kao Bošnjaci.

E, ovo je vjerovatno nekada bilo aktuleno. Nacionalne zajednice su odavno formirane, tako da postoji veliki broj ateista koji su pripadnici jedne, druge ili treće nacije. Za njih se ne može reći da vjera utiče na njihovo opredjeljenje.
Pa dobro tako je kod vecine naroda. Kad pomislis na Enleze ne padne ti na pamet da medju njima ima i muslimana mada ima jer je vjera licna stvar svakog pojedinca ali su manjina. Doduse neki narodi/drzave idu toliko daleko da su im vjerska obiljezja obiljezja naroda/drzava. Nismo po tome jedinstveni.
rijekaa

#484 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

KOJA JE OVO GLUPOST,COVJEK NIJE NI SVJESTA KOJU JE GLUPOST NAPISO OCIGLEDNO NE ZNA STA ZNACI,NAROD,,PA STA SAD U JUGOSLAVIJI SI JUGOSLOVEN,SAD BOSANAC,SUTRA JAPANCI OSVOJE BOSNU TI POSTAJES ODMAH JAPANAC...PA DRUZE MOJ BRIGA MENE KAKO SE KOJA DRZAVA ZOVE,,SRBI SVOJE SRPSTVO PRENOSE PORODICNO SA KOLJENO NA KOLJENO,[/quote]
automatic

#485 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by automatic »

rijekaa wrote:
BL 1987 wrote:

Ako se dobro sjecam na proslom popisu je bilo oko 200.000 Jugoslovena. Odakle ti ideja da su se svi Srbi izjasnjavali iskljucivo JugoslovenimA KOJA JE OVO GLUPOST,COVJEK NIJE NI SVJESTA KOJU JE GLUPOST NAPISO OCIGLEDNO NE ZNA STA ZNACI,NAROD,,PA STA SAD U JUGOSLAVIJI SI JUGOSLOVEN,SAD BOSANAC,SUTRA JAPANCI OSVOJE BOSNU TI POSTAJES ODMAH JAPANAC...PA DRUZE MOJ BRIGA MENE KAKO SE KOJA DRZAVA ZOVE,,SRBI SVOJE SRPSTVO PRENOSE PORODICNO SA KOLJENO NA KOLJENO,
PA ŠTO STE ONDA VRIŠTALI 50 GODINA JU-GO-SLAVI-JA ???
Last edited by automatic on 06/04/2012 21:03, edited 1 time in total.
BL 1987

#486 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

automatic wrote:
BL 1987 wrote:

Kad je bila jedna država JUGOSLAVIJA, svi Srbi su pjevali i navijali JU-GO-SLAVI-JA, nikom od njih nije padalo na pamet da izgovara Sr-bi-ja..., a sada kad BOSANSKI Srbi žive u jednoj državi BIH, nešto nečujem dobro da pjevaju BO-SNA, BO-SNA... kao da su zaboravili kakvo je pravilo i kakav je red, sve dok su u toj JEDNOJ DRŽAVI.
Pa i Bosnjaci su navijali JU-GO-SLAVI-JA. Valjda se navija iz srca a ne reda radi ili pravila.
Ja ne znam kako se navija za BiH niti mogu da se poistovjetim sa navijacima BiH. To je meni strano bez obzira sto zivim u BiH.
automatic

#487 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by automatic »

Bosanski muslimani i svi drugi su isto vrištali JU-GO-SLAVI-JA, jer smo svi bili svjesni da u jednoj državi red je biti lojalan i odan stanovnik te države, danas svi zajedno u BIH imamo jednu državu i pogodite koju državu biste trebali podržavati i za koju biste državu trebali navijati? Nije teško pitanje, ali dobro znam da ne znate odgovor. Nevjerovatno!
HM 2011

#488 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Srbi svoje srpstvo prenose sa kolena na koleno, neki čak i govore srpskim jezikom, u Srbiji,

međutim svaki od tih srba se prilagođava sredini u kojoj živi, pa tako i recimo rod blagojević, poreklom srbin, beše guverner američke savezne države, a da bi bio guverner morao je da čuva američke interese, pa čak i kada su na štetu srbije koja predstavlja zemlju njegovih pradedova......

koliki je on srbin za tebe reka, ili tebe bl ?

i činjenica da sam ja ili bilo ko drugi bošnjak, ili hrvat ili ti srbin kao etničke skupine ne znači da ne trebamo da gradimo BH naciju, te BiH kao jaku državu ?

To što ti misliš da je to tvoje srpstvo neka hvale vredna stvar, reći ću ti da ima i vrednijih ljudi na ovoj planeti od srba....
BHF_Manijak

#489 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BHF_Manijak »

BL 1987 wrote: Ne znam zaista kako je to u Hrvatskoj. Znam za RS i Srbiju, preciznije za Srbe.
To ti je razmisljanje suvise ograniceno. Zamisli neku porodicu koja je recimo 200 godina ovdje, a porijeklo je lupam iz Bugarske, sta sad, trebaju se izjasnjavati kao Bugari ili?
Porijeklo prezimena je relativna stvar, tolike migracije i kretanja su prosla svijetom, Evropom konkretno da je to nevjerovatno. Cisto sumnjam da ovdasnji neki Milutinovic ima mnogo veze sa Milutinovicem iz Srbije.

Ja ti samo kazem da su se ovdje prije 200-300 godina, ma ustvari od prvog pomena Bosne, svi izjasnjavali kao Bosnjani, to sto su se vremenom razne ideologije sa istoka, odnosno zapada nametnule i narode okrenule je druga stvar.
BL 1987

#490 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

automatic wrote:Bosanski muslimani i svi drugi su isto vrištali JU-GO-SLAVI-JA, jer smo svi bili svjesni da u jednoj državi red je biti lojalan i odan stanovnik te države, danas svi zajedno u BIH imamo jednu državu i pogodite koju državu biste trebali podržavati i za koju biste državu trebali navijati? Nije teško pitanje, ali dobro znam da ne znate odgovor. Nevjerovatno!
Opet kazem, ne navija se reda radi ili radi trebanja vec srcem. Uostalom, slobodna smo drzava imam pravo i da ne pratim sport a imam pravo i da navijam za Brazil ako hocu. Moja stvar i izbor.
res publica

#491 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by res publica »

automatic wrote:Bosanski muslimani i svi drugi su isto vrištali JU-GO-SLAVI-JA, jer smo svi bili svjesni da u jednoj državi red je biti lojalan i odan stanovnik te države, danas svi zajedno u BIH imamo jednu državu i pogodite koju državu biste trebali podržavati i za koju biste državu trebali navijati? Nije teško pitanje, ali dobro znam da ne znate odgovor. Nevjerovatno!
U komunističkoj državi inije bilo baš ljudskih prava i sloboda. Kao što je sloboda savjesti, koja čovjeku daje diskreciono pravo za koga će navijati.
Pa tako su i Bosanski muslimani i ostali MORALI da navijaju za državu inače bi im policija ili razni komesari kucali na vrata.

Danas npr. Bošnjaci u Naovom Pazaru navijaju za Tursku kad se ona susretne sa Srbijom na nekom sportkom događaju. Ništa od nekakvog reda kojeg spominješ. I po meni, to je bolje, znači da svako ima tu vrstu slobode tj. ljudskih prava.
BL 1987

#492 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

HM 2011 wrote:To što ti misliš da je to tvoje srpstvo neka hvale vredna stvar, reći ću ti da ima i vrednijih ljudi na ovoj planeti od srba....
Realno ima i ljepsih zena od moje zene ali ja moju najvise volim, meni je najljepsa.
Uostalom nacionalni osjecaji su licna stvar svakog pojedinca. Svi smo mi prije svega ljudi. Trebamo sto manje iznositi licne stvari u javnost ali isto tako ne petljati se u licne stvari drugih ljudi. To je osnova za ozdravljenje drustva.
A sa druge strane, budi sta hoces i radi sta hoces dok god je to u skladu sa zakonima entiteta i drzave.
HM 2011

#493 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

BL 1987 wrote:
HM 2011 wrote:To što ti misliš da je to tvoje srpstvo neka hvale vredna stvar, reći ću ti da ima i vrednijih ljudi na ovoj planeti od srba....
Realno ima i ljepsih zena od moje zene ali ja moju najvise volim, meni je najljepsa.
Uostalom nacionalni osjecaji su licna stvar svakog pojedinca. Svi smo mi prije svega ljudi. Trebamo sto manje iznositi licne stvari u javnost ali isto tako ne petljati se u licne stvari drugih ljudi. To je osnova za ozdravljenje drustva.
A sa druge strane, budi sta hoces i radi sta hoces dok god je to u skladu sa zakonima entiteta i drzave.
Džaba
pravi Bosanac,

tvrdoglav.....

ali pogrešnom se inatiš, a to košta i tebe a i mene....
ludimilojko

#494 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by ludimilojko »

BL 1987 wrote:

Ja vako nekad kad citam vase komentare se zapitam..sta bi bilo da mi pricamo razlicite jezike tj recimo jedni albanski drugi bos/srp/hrv il neki deseti...tek tada bi bila katastrofa..ovo je zalosno..al istinito..
BL 1987

#495 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

BHF_Manijak wrote:Cisto sumnjam da ovdasnji neki Milutinovic ima mnogo veze sa Milutinovicem iz Srbije.
Naravno da ima. Dalje ti ne trebam nista pricati a ne bih ni o tome kako se ko izjasnjavao pod raznim okupatorima koju su vjekovima harali Bosnom. Uostalo razmisli zasto nema bosnjackih porodica sa prezimenom Milutinovic ili Milosevic te zasto nema srpskih sa prezimenom Omerovic ili Izetbegovic.
Ne mogu se ocigledne stvari izbrisati mitomanijom.
BL 1987

#496 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

HM 2011 wrote: Džaba
pravi Bosanac,

tvrdoglav.....

ali pogrešnom se inatiš, a to košta i tebe a i mene....
E tu se slazemo. Al to nije do nacije nego do klime. :D Ovdje su i Hrvati temperamentni, tvdoglavi i humoristicni. :lol:
Ne kosta vise, kostalo je... ali ubrzo cemo se svi mi civilizovati na putu prema EU. Eno Dodika i Lagumdzije ko dva golupcica a do nedavno su se hvatali za vratove. Toga ce biti sve vise. Ode Hrvatska u EU, nema vise zaebancije.
Last edited by BL 1987 on 06/04/2012 22:00, edited 1 time in total.
BL 1987

#497 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

ludimilojko wrote:Ja vako nekad kad citam vase komentare se zapitam..sta bi bilo da mi pricamo razlicite jezike tj recimo jedni albanski drugi bos/srp/hrv il neki deseti...tek tada bi bila katastrofa..ovo je zalosno..al istinito..
E to bi bilo super ! Srbi u Srbiji bi se volili vise svadjati preko interneta sa Albancima nego, sto se ono kaze, hljeba se najesti al ne mogu... ne znaju jezik. :lol:
BHF_Manijak

#498 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BHF_Manijak »

BL 1987 wrote:
BHF_Manijak wrote:Cisto sumnjam da ovdasnji neki Milutinovic ima mnogo veze sa Milutinovicem iz Srbije.
Naravno da ima. Dalje ti ne trebam nista pricati a ne bih ni o tome kako se ko izjasnjavao pod raznim okupatorima koju su vjekovima harali Bosnom. Uostalo razmisli zasto nema bosnjackih porodica sa prezimenom Milutinovic ili Milosevic te zasto nema srpskih sa prezimenom Omerovic ili Izetbegovic.
Ne mogu se ocigledne stvari izbrisati mitomanijom.
A zasto ne bi o tome kako se ko izjasnjavo? Pa naravno da ne bi jer se time pobija vasa teorija a su svi pravoslavci u Bosni Srbi ustvari te da su se oduvijek izjasnjavali tako! ;-) Ja ti kazem kako se izjasnjavalo i sta je jedina logicna stvar!

A o mitomaniji, nemoj molim te, zna se dobro ko su najveci mitomani Balkana, ako ne i Evrope. ;-)
Canton

#499 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BHF_Manijak wrote:
Ja kojeg god znam takvog kojeg si ti opisao izjasnjava se kao Bosanac, jer je svima vise preko glave tog "bosnjak, srbin, hrvat".
Tu pricu o tri autohtona naroda mozes macku o rep, jer i sam znas da to nije prica od datiranja Bosne kao drzave, vec se pojavila unazad 100 i nesto godina. Vrlo dobro znas da su se prije svi izjasnjavali kao Bosnjaci, ne prema vjerskom opredjeljenju vec kao pripadnik nacije, zvao se on Ahmed ili Ivan i to nikome nije smetalo, dok se nisu pojavile istocne i zapadne struje koje su "osvjestavale narod" i "vracale ga korjenima", kojim ba korjenima?
Zasto sad nije moguca ta varijanta? Zato sto je ideologija i suvise pustila korjene i sad ti to ne mozes promjeniti.

Uporno ponavljas da je po ZAVNOBIHu tako, a da te pitam, jel to ZAVNOBIH neka svetinja, starija od Bosne pa kako tamo pise to mora biti tako? Pa nije sveto slovo na papiru pa da je nepromjenjivo ili da mora biti Bogom dano da je tako, nije ZAVNOBiH stariji od drzave, lupas bezze.

Dakle uvesti izjasnjavanje kao Bosanci, Bosnjaci ili kako vec, sluzbeni jezik bosanski. Ovim ne zelim da negiram necije pravo vec je jedino logicno i pravo rjesnje. Tu pricu o tri autohtona naroda mozete macku o rep kad je svima jasno da se ta konstitutivnost jedino za vjeru veze, kreirana je prema vjerksoj pripadnosti i to je fakt. Ako nije tako neka mi neko objasni po cemu je to neko Srbin ili Hrvat a da to nije samo po imenu? Rodjen ovdje, roditelji mu rodjeni tu, u cemu je onda problem?

Za kraj, naziv Bosnjak ili Bosnjanin je izraz koji se koristio za sve stanovnike Bosne i Hercegovine i ne vidim nikakav problem da to i sada tako bude, sve ostale ideje, konstitutivnosti, i ostale ublehe su ideje stare nekoliko decenija, ili stotinu i nesto godina, kada je, ponavljam, pocelo "osvjestavanje naroda" jer se islo logikom ako si Ivan Hrvat si, ili Radmilo - Srbin si.
Za sve patriote Bosne i Hercegovine to je sveto slovo. Da nije bilo ZAVNOBIHa nebi bilo ni Bosne i Hercegovine kao drzave. To je historijska cinjenica. ovo ostalo je smijesno komentarisat... Zao mi je sto vise nije bilo takvih u Jugoslaviji koji zagovaraju prinicipe koje ti zagovaras.
Canton

#500 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BHF_Manijak wrote:
A zasto ne bi o tome kako se ko izjasnjavo? Pa naravno da ne bi jer se time pobija vasa teorija a su svi pravoslavci u Bosni Srbi ustvari te da su se oduvijek izjasnjavali tako! ;-) Ja ti kazem kako se izjasnjavalo i sta je jedina logicna stvar!

A o mitomaniji, nemoj molim te, zna se dobro ko su najveci mitomani Balkana, ako ne i Evrope. ;-)
Kako se izjasnjavalo?
Locked