Skijaš wrote:Canton wrote:Skijaš wrote:
HDZ je previše opterećen podjelom države. Rješenja treba tražiti kako bi Hrvatima bilo bolje, a ne da se gleda kako navesti vodu na mlin HDZ-ovaca.
HDZ treba neutralizirati, tako sto ce se snage koje se vole nazivati proBiH poceti aktivnije boriti za glasace izvan 3-4 kantona. Masa je Hrvata po Livnu, Posavini i drugim mjestima koji ne izlaze na izbore. HDZ treba unistiti "oduzimanjem" glasackog tijela i motiviranjem onih koji ne izlaze na izbore da izadju.
Tu se slažemo
Malo se previše mistificira s bošnjačke strane taj neki "tajni hrvatski plan podjele", separatizam, četničko-hercegbosanska urota /umalo nenapisah četničko-ustaška

/ i sl
Realno nema političkih okolnosti za to ali niti želje.
Ja mogu reći kako to ja doživljavam ali mogu i pretpostaviti da veći broj Hrvata, mlađih i obrazovanijih dijeli moje mišljenje. NPR:
Republika Hrvatska nije moja Domovina. To je susjedna država čije državljanstvo imam stjecajem povijesnih i političkih okolnosti. Moj odnos s RH je "specijalan" iz milijun razloga koji nisu politički. Tamo mi živi barem 40 bližih rođaka, pola ekipe mi je studiralo u RH (tako je bilo i prije rata), granica između Hercegovine i južnog dijela RH je prilično administrativna, prolazi kroz njive, vinograde, polja. Faktički možeš lopte igrati na njoj da je jedan gol u RH drugi u BIH.
Osobne veze su jake. Ja se u Splitu, Zagrebu, Zadru osjećam prilično domaće ne zbog "tajnog političkog plana" nego zato što sam u tim gradovima puno puta boravio, odlazio, znam mnoge ljude.
Recimo ljudi iz Zapadne Hercegovine su i prije rata bili neki bipatridi.
Stjecajem okolnosti imam i zemlju i nekretnine u obje države.
Neko pripajanje pograničnih dijelova BIH naseljenih Hrvatima državi RH ne bi Hrvatima donijelo ništa specijalno niti postoji normalan, obrazovan čovjek koji razmišlja o tome kao nekom političkom cilju.
Moja domovina je BIH ali ne doživljavam BIH na isti način kao neki Bošnjak mojih godina. Treba biti realan. Neki domoljubni osjećaji kod Hrvata u BIH prilično ograničeni i reducirani na zavičajni element "Selo-Grad-Općina-Regija". Vezani su su za zajednicu kojoj pripadaju i teritorij na kojemu žive pa vrte se oko nekih njihovih identitetskih obilježja:tradicije, crkve, derneci, hodočašća, "nacionalizam".
Za Hrvate je BIH državni i administrativni okvir dok je za Bošnjake BIH ideal, nacija, emocija, duhovna kategorija itd
Bošnjački partiotizam je na tom polju drukčiji. On je nekako "širi" na ideološkom planu. Vezan je za neku "ideju Bosne", pa new age furanje na bosansku kraljevinu unazad nekoliko godina, pa iskustvo protekloga rata, Aliju, Armiju, TVSA i desetke nekih drugih simbola koji su "ukrcani" u ovo što je danas BH patriotizam iz bošnjačke perspektive.
Znači bošnjački patriotizam je više vezan za fetišiziranje države dok je u Hrvata on vezan za užu "zajednicu" kao dio države što je za Sarajevo etnonacionalizam (fašizam).
Mnoštvo tih simbola koji danas čine BH patriotizam Hrvatima u BIH ne znače ništa a prema nekim od njih su izrazito negativno određeni.
Kad bi netko mogao "izmisliti" neku ideologiju koja bi sve ove posebnosti mogla upregnuti u neki održiv politički okvir onda bi sigurno stvari mogle biti bolje. Neki novi oblih BH patriotizma zasnovan na ekonomskom napretku, poštovanju posebnosti, regionalizmu, odustajanju od jednostranih nametanja ideja i ideologija vezanih za bližu i dalju prošlost