Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dinoxy

#476 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

@atko
ovo što govorim nisam ja izmislio nego sam pročitao na stranici licenciranje.ba

Microsoft Licence

imageWindows kao operativni sistem, nalazi se na poslovnim i personalnim računarima u BiH koji sigurno premašuje 95% pa ćemo tako na njega i obratiti najviše pažnje. Microsoft je kreirao nekoliko modela za kupovinu licence kojom se omogućava korištenje operatvnog sistema Windows. Različiti modli su za različite namjene i sa različitim mogućnostima/obavezama.

OEM – definitivno najrasprostranjeniji vid Windows licence, prepoznaćete ga tako što uz njega ide naljepnica tzv. COA koja je u trenutku kada vam se računar isporučuje već nalijepljena na isti (ukoliko ste dobili nenalijepljenu, upozorite prodavca jer se to kosi sa Microsoft pravilima licenciranja i može da vam u nekom trenutku napravi problem). Glavna karakteristika OEM-a je to što „živi i umire“ sa računarom sa kojim je kupljen što znači, ako vam iko kaže da je dozvoljeno odlijepiti naljepnicu pa ponovo zalijepiti negdje drugo, ili ne zna ili je zlonamjeran! I da, OEM licencu je dozvoljeno kupiti SAMO uz novi računar a nikako odvojeno od njega!

Druga mogućnost kupovine Windows licence je takozvani FPP. Radi se o maloprodajnom pakovanju, luksuzno upakovanom mediju koji sa sobom ima uputstvo i COA naljepnicu koja je u ovom slučaju nalijepljena na kutiju. Korisnik kupovinom FPP licence ima pravo prebaciti instalaciju sa jednog računara na drugi, prodati ili pokloniti licencu. Nedostatak – visoka cijena!

Ukoliko već posjedujete računar koji na sebi nema licencirani operativni sistem imate dvije mogućnosti a to su GGK ili GGWA (minimum pet računara). Radi se o dva legalizacijska rješenja koja su napravljena za zemlje sa visokom stopom piratstva jer kao što je ranije spomenuto, OEM ne možete kupiti ako već posjedujete računar a FPP je preskup. Kada poručite GGK, dobijete kutiju koja sadrži instalacioni medij (DVD), uputstvo i nenalijepljenu COA naljepnicu. Dužnost je nalijepiti je čim završite proces instalacije i aktivacije licence. U nekim slučajevima korisnici umjesto da reinstaliraju operativni sistem a pod uslovom da je već postojeći ista verzija kao i ovaj kupljen kroz GGK, ne reinstaliraju nego samo promijene product key. Kada završite sa procesom reinstalacije i aktivacije i nalijepite COA naljepnicu vaša licenca postaje ista kao i OEM (živi i umire sa računarom, ne može se prenositi, nema prava na novije verzije, itd.) GGWA je licenca namijenjena za legalizaciju kompanija koje posjeduju pet i više računara. Prilikom poručivanja sklapate ugovor sa Microsoftom preko partnera i dobijate pristup na VLSC (Microsoft Volome License Center), portal na kojem po dobijanju maila koji sadrži instrukcije za pristup možete u svakom trenutku download-ovati instalacioni medij i pogledati vaš product key. Važno je napomenuti da jedan medij važi za sve instalacije a takođe i product key. Za razlik od GGK, GGWA posjeduje pravo na niže verzije pa ukoliko imate računare na kojima je XP neophodan i taj isti XP želite koristiti, ovo je trenutno jedini način da to uradite.

Kroz ostale programe, tzv. Programe količinskog licenciranja (OLP, OVS, EA, ESA, itd.) nije moguće poručiti licencu operativnog sistema nego samo upgrade licencu, tj. licencu za prelazak na novu verziju ali u tom slučaju je bitno da na računaru već posjedujete licencu za neku stariju verziju Windows-a.

Sve ostale Microsoft proizvode (Office, Project, Visio, CAL, itd.) možete poručiti i kroz programe količinskog licenciranja!

Microsoft licenciranje

Licenciranje Microsoftovog softvera putem programa količinskih licenciranja ne može se porediti s kupovinom gotovog proizvoda u maloprodaji. Ako namjeravate nabaviti licence, dodatne informacije naći ćete na dijelu Kako nabaviti licence za Microsoftove proizvode.

Programi količinskog licenciranja

Ako se prvi put susrećete s Microsoftovim programima količinskog licenciranja, a tražite najbolje rješenja za svoje poslovanje, pomoći će vam prikaz programa količinskog licenciranja. Ako već posjedujete licencu za Microsoftove proizvode, saznajte pojedinosti o Software Assurance pogodnostima te saznajte više o mogućnostima koje će vam omogućiti praćenje najnovijih izdanja našeg softvera.
dinoxy

#477 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

tuzlak58 wrote:
dinoxy wrote:@tuzlak58
Ovo što si napisao vrijedi za OEM licence i GGK licencu
Procedura vrijedi za sve softvere,ne samo za OS, dakle, račun i broj licence se moraju podudarati sa brojem koji očita stik (instalisana verzija softvera).
Za RETAIL verziju licence ne treba ti račun, možeš j ei na poklon primiti i da budes legalan, bitno je da imaš sve što ide uz nju, a najbitnije kutiju na kojoj stoji naljepnica koja se ne lijepi na računar...
atko

#478 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

takodje??? postavlja se jos jedno pitanje...zasto je drzava utjerivac dugova u sluzbi nekoliko velikih kompanija ... nije li obaveza drzave da donese zakon i obezbjedi njegovo provodnjenje podjednko za svakoga ?
dinoxy

#479 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

Ma meni je u svemu samo jedan i to najveći problem...kada su se uvodile fiskalne kase koje kostaju recimo 500KM, država ti je dala neki rok da se fiskalizuješ, a ovdje donijeli odluku (lupam) u petak u ponedeljak već krenuli u inspekciju, a npr. meni za jedan software koji koristim treba oko 6000 dolara + plus office i OS i da ne nabrajam...
atko

#480 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

dinoxy wrote:@atko
ovo što govorim nisam ja izmislio nego sam pročitao na stranici licenciranje.ba
ono sto ja hocu da kazem je da si ti u pravu al to vrijedi za uredjen sistem ;)

pa kod na sdodje covjek bez noge na salter telekoma i trazi neki popust na uvodjenje linije i kaze mu teta ... ovo vam je federalno misljenje ljekarske komisije ... nama treba kantonalno ... kaze on ... gosodjo jel zelite da kazete da ja u federaciji nemam nogu a u kantonu imam ... kze ona ... gospodine logika je logika a pravo je pravo ... morate otici na kantonalno vjectacenje ... to ti govorim ... i bilo bi smjesno da primjer nije do bolo zalostan :(
tuzlak58

#481 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by tuzlak58 »

dinoxy wrote:
tuzlak58 wrote:
dinoxy wrote:@tuzlak58
Ovo što si napisao vrijedi za OEM licence i GGK licencu
Procedura vrijedi za sve softvere,ne samo za OS, dakle, račun i broj licence se moraju podudarati sa brojem koji očita stik (instalisana verzija softvera).
Za RETAIL verziju licence ne treba ti račun, možeš j ei na poklon primiti i da budes legalan, bitno je da imaš sve što ide uz nju, a najbitnije kutiju na kojoj stoji naljepnica koja se ne lijepi na računar...
Ovo pišem iz ličnog iskustva a ako neko hoće da se nadurava sa inspektorima po sudovima, bujrum. Valda se računom dokazuje posjedovanje osnovnog sredstva i uredno plaćen porez. Za brendirani računar sa fabrički ugrađenim Win7 je bila zamjerka zašto na računu nije navedeno da uz računar ide i OS. Dat je rok da se ovo otkloni.
atko

#482 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

dinoxy wrote:Ma meni je u svemu samo jedan i to najveći problem...kada su se uvodile fiskalne kase koje kostaju recimo 500KM, država ti je dala neki rok da se fiskalizuješ, a ovdje donijeli odluku (lupam) u petak u ponedeljak već krenuli u inspekciju, a npr. meni za jedan software koji koristim treba oko 6000 dolara + plus office i OS i da ne nabrajam...
neko sjeo i bacio na papir da bi se na prepad mogla klepiti lova .. i to je to ... krpe se rupe u budzetu ... probali smanjiti plate prosvetarima nedaju, probali policiji nedaju, invalide su vec ocarupal i revidirali, penzionerima nemaju odakle, poreza i poskupljnja navaljali, probali vodu, grijanje ... tako da sad carupaju gdje mogu
dinoxy

#483 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

@ tuzlak58, shvatam ja tebe u popunosti, ali iz tvog pisanja vidim da se kod vas radi o OEM licencama, dakle onim koji su kupljeni uz nove računare...osim ove licence postoje i druge licence i načini legalizacije...još nešto koliko sam ja čuo isto tkao od ljudi kojima je bila inspekcija, stik koji koriste ne očitava istoriju računara nego serijske brojeve i ključeve za određene programe...niko nema pravo da očita kompletnu istoriju tvog računara sa svim sadržajem, osim tužilaštvo po nalogu i sl. organi
drugtito2011

#484 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by drugtito2011 »

A zbog cega sam duzan imati racun ako imam cd, knjizicu i naljepnicu? Jel to neko cuva racun od prije 4, 5 godina. Na kraju krajeva mogao sam dobiti kao poklon.

A sve ovo sto se desava, je ponovo velika ubleha gdje je neku dobio lovu da ovo pokrene, kao sto se vec desilo RS, a tamo se zna ko je uzeo lovu. Isto kao sa fiskalnim kasama, inspekcija opet ne ide tamo gdje je leglo i gdje se stvarno vrti velika lova, nego proganjaju sitnu ribu. Koji inspektor smije otici na jednu od veliki pijaca, gdje se dnevno vrte milioni KM u kesu. I ko ce dole postaviti fiskalnu kasu. Nema te inspekcije.

Zasto ne idu u firme koje prodaju gotove konfiguracije, jer najveci dio ilegalnog OS potice od njih. Koliko kupaca zna instalirati OS i sve ostalo? Ne vise od 10%, a za ostale prodavci instaliraju OS i MSoff. Kad sprijece kriminal u korijenu, onda nek idu dalje. Ali opet ne male prodavace, nego velike ribe, a zna se koji su. Oni koji to nesmiju raditi u Srbiji i Hrvatskoj, i oni kojima je zabranjena prodaja polovnih PC-ija u Srbiji, pa su dosli ovamo.
atko

#485 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

drugtito2011 wrote:A zbog cega sam duzan imati racun ako imam cd, knjizicu i naljepnicu? Jel to neko cuva racun od prije 4, 5 godina...
zbog iste one 'logike' koja kaze da ti rodni list ne smije biti stariji od 6 mjeseci ... :lol:
tuzlak58

#486 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by tuzlak58 »

dinoxy wrote:@ tuzlak58, shvatam ja tebe u popunosti, ali iz tvog pisanja vidim da se kod vas radi o OEM licencama, dakle onim koji su kupljeni uz nove računare...osim ove licence postoje i druge licence i načini legalizacije...još nešto koliko sam ja čuo isto tkao od ljudi kojima je bila inspekcija, stik koji koriste ne očitava istoriju računara nego serijske brojeve i ključeve za određene programe...niko nema pravo da očita kompletnu istoriju tvog računara sa svim sadržajem, osim tužilaštvo po nalogu i sl. organi
Da radi se o OEM licencama a sumnjam da je neko do sada imao ove druge. Malo ljudi je znalo da se može legalizovati Windows, pa će ova kampanja i imati za cilj da se ljudima ukaže da je i to moguće. Stik definitivno očitava istoriju sa tačnim datumima i vremenom deinstalacije. U zapisniku se mora potpisati da ste saglasni sa stavljanjem stika, u protivnom vjerovatno, opet slijedi bespotrebno ganjanje po sudovima. Na rad inspektora nemam nikakvu zamjerku, dapače, (na državu i vlast itekako imam zamjerke) i mislim da će ova kampanja imati i neke pozitivne učinke, bez obzira na sve. Na kraju krajeva, ameri su naši prijatelji i moramo nekako platiti naše dugove prema njima, zar ne??
dinoxy

#487 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

za mene su ameri neprijatelji, ali to nije tema :)
dinoxy

#488 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dinoxy »

@tuzlak58
interesuje me jesi siguran da ako ja recimo sada inistaliram tj. legalizujem sve i inspekcija mi dođe za par dana da plaćam kaznuu...jer u trenutku dolaska ja sam imam sve licencirano...ovo je pitanje za tebe ne repliciram ti ili tome slico
lajkujMe

#489 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by lajkujMe »

Ja na svoje pitanje jos nisam dobio kvalitetan odgovor, cak ova cijela tema je otisla u pravcu da samo strucnjaci to razumiju, zato molim za obican zahtjev sta uraditi da ovaj racunar bude legalan i prodje inspekciju.
atko

#490 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

atko wrote: ...
za @lajkujMe ... kupite licencu za XP preko neta 30-40 $ ... pogledate na ebay ili amazon ... ukucate novi key i to je to ... skinite ostale SW za koje se ne isplati kupovati licenca i zmajenite free varijantama kao sto je office i slicno i to je to ... ako vam treba i office ... kupite npr 2003 stariju verziju preko neta ...

...
jos na 19-oj ti odgovorih :D

a mozete i ubuntu nabaciti ... i onako predpostavljam po FB djisate :D
lajkujMe

#491 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by lajkujMe »

atko wrote:
za @lajkujMe ... kupite licencu za XP preko neta 30-40 $ ... pogledate na ebay ili amazon ... ukucate novi key i to je to ... skinite ostale SW za koje se ne isplati kupovati licenca i zmajenite free varijantama kao sto je office i slicno i to je to ... ako vam treba i office ... kupite npr 2003 stariju verziju preko neta ...

...

Vidio sam tvoj odgovor ali mi nije dovoljan, jednostavno radi se o tome da sto kazem sefu on ce to i uraditi e sad zamisli dodje inspekcija i kaze bla bla bla evo ti sad u banku pa plati 5000 km kazne..... mozda i vise ko zna.

Sto se tice Ubuntua koristio sam ga kuci itd ali ne znam jeli to to za ove ovdje sto rade mislim oni ne znaju ni sta je W7 ili Vista za njih je XP citav svijet. A office fali u ubuntu znam da ima open source verzija slicna officu ali nisam siguran jeli to to za rad na njima...

Meni se cini da je najednostavnije otici u multimediju i kupiti tu licencu za 75 km valjda je dvd s product keyom, sve sto bih morao uraditi je formatirati sistem?
GAU8

#492 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by GAU8 »

http://linux.org.ba/

Ja mislim da ce clanovi udruzenja linux korisnika BiH biti voljni pomoci oko mnogih pitanja u vezi ove aktuelne farse oko uzimanja kazni na foru od gradjana.

Naravno uloliko zelite da probate alternativno open source rjesenje umjesto da licencirate postojece.
tpm

#493 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by tpm »

lajkujMe wrote:
atko wrote:

...

Vidio sam tvoj odgovor ali mi nije dovoljan, jednostavno radi se o tome da sto kazem sefu on ce to i uraditi e sad zamisli dodje inspekcija i kaze bla bla bla evo ti sad u banku pa plati 5000 km kazne..... mozda i vise ko zna.

Sto se tice Ubuntua koristio sam ga kuci itd ali ne znam jeli to to za ove ovdje sto rade mislim oni ne znaju ni sta je W7 ili Vista za njih je XP citav svijet. A office fali u ubuntu znam da ima open source verzija slicna officu ali nisam siguran jeli to to za rad na njima...

Meni se cini da je najednostavnije otici u multimediju i kupiti tu licencu za 75 km valjda je dvd s product keyom, sve sto bih morao uraditi je formatirati sistem?
Kupovinom licenci online ili te iz media marketa neces moci legalizirati svoj OS.
Tu se radi o OEM proizvodima koji su legalni samo ako se prodaju odmah uz nov računar i ne mogu se instalirati na stare računare koje firma već posjeduje, mislim, naravno da se mogu instalirati ali nece biti legalni.
jedini nacin legalizacije OS na starom racunaru jeste kupovinom licence kroz Microsoft OLP program gdje jedna licenca kosta 350KM + PDV. MS office kosta oko 370-380KM + PDV za krajnjeg korisnika.
Postoji jos mogucnost kupovine retail proizvoda npr. windows home premium ali u retail boxu on dodje skuplji nego windows 7 pro u olp-u.
Microsoft-ov model licenciranja je strasno komplikovan pa se treba od slucaja do slucaja razmatrati.

u tvom slucaju predlazem da instaliras neku od verzija Linuxa, za kucne korisnike je Ubuntu odlican a dosta i lici na windowse pa cete se relativno brzo naviknuti. u samom ubuntu dolazi i open office ili liber office koji otvara i ms office dokumente pa sam prelazak i nece biti toliko bolan...
atko

#494 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

@lajkujMe ...kontam te ... zajebano je pruzeti odgovrnost na strani A a zavisis od potpuno nepoznate strane B ... mislim ova raja sta je u IT vodama u glavnom prica na bazi nekih normalnih iskustava ... al ocigledno da se na stanje u BiH to ne da tek tako primjeniti :roll:

ono sto sto mozes pouzdano uraditi je da nabacis ububtu kao provremeno rjesenje dok ne skontas gdje/sta/kako kupiti ... a usput i vidis jel moze proci ubuntu :D pa mozda i ostanete na istom

----------------------------------------------
a pazi nas linuxasa ko jehovini svjedoci :lol: :D
Bušman

#495 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

atko wrote:a pazi nas linuxasa ko jehovini svjedoci :lol: :D
The Walking Linuxas :D :D

Mi koji smo u OSS communityu vec vise od 10 godina radimo na ovim stvarima. Na kraju nam je trebala BSA da se ljudima otvore oci. Sto je mozda u pravi cas obzirom da je kvalitet open-source softwarea u nevjerovatnom rastu. Malo su se i neke stvari unutar zajednice promijenile u odnosu na vrijeme od prije 10ak godina :)
atko

#496 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

ma OSS == freedom :thumbup: sloboda ideje, sloboda inteligencije, sloboda covjeka
Bušman

#497 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

atko wrote:ma OSS == freedom :thumbup: sloboda ideje, sloboda inteligencije, sloboda covjeka
Kada bi neko procitao EULA od Microsofta ili Applea za glavu bi se uhvatio. Kada procitas (L)GPL V1/2/3 barem se neces hvatati za glavu. Pravo dobra licenca, mada ni ostale OSS licence nisu lose :)
adelko

#498 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by adelko »

Imam 5 OEM licenci za XP Professional neiskorištenih, nekad kupljene - mogu li to kako unovciti, idemo svi na kafu :D

Prodato!
Last edited by adelko on 16/03/2012 10:51, edited 1 time in total.
GAU8

#499 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by GAU8 »

atko wrote:ma OSS == freedom :thumbup: sloboda ideje, sloboda inteligencije, sloboda covjeka
Sad bi trebalo dovesti Stallman-a mislim da bi sala bila krcata :D
atko

#500 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

GAU8 wrote:
Sad bi trebalo dovesti Stallman-a mislim da bi sala bila krcata :D
ne stigoh ja ni onomad na druzenje a richijem ... :oops:
Post Reply