Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
zeko071

#476 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zeko071 »

O'zone wrote:Znam da je Šešelj bio na Grbavici 93' .Tada je u dvorištu kuće na raskrsnci Ljubljanska-Miška Jovanovića održana smotra snimali su ovi sa SRNE a prije toga se nešto provlačilo malo niže Ljubljanskom ulicom što ja sa balkona nisam imao mogućnost da vidim jer je bilo daleko ali negdje u pola smotre su odjeknule dvije slabije eksplozije na sred Ljubljanske ulice ispred garaža gdje je kasnije bio bunker. Elem smotra se razbježala po rovovima SRNA snimila odličan dio "napad Alijinih snaga za vrijeme smotre"
Postoji prica o Šešelju tokom ove posjete Grbavici. Inace pricu mi je pricala jedna starija zena (Bosnjakinja) koja je citav rat tamo provela. Volio bih kada bi je jos neko potvrdio?!

Prica kaze da su Seselja odveli u neboder u Grbavickoj (ne znam broj, ali je rijec o prvoj zgradi do sadasnjeg mosta Ars Aevi) da ubije nekoga snajperom na neokupiranom dijelu Sarajeva. Prilikom izlaska iz nebodera, hrpa poltrona oko Seselja mu je cestitala "al ga roknu vojvodo, svala ti cast".
Zena koja je sve to slusala, kasnije je slusala Radio Sarajevo, vijesti u 3 sata. Tokom rata na tim vijestima je uvijek bio prvo izvjestaj ko je poginuo od snajpera, granate itd.
Taj dan je Radio Sarajevo javilo da je taj dan, na lokaciji Marin Dvora odnosno ispred muzeja, poginuo radnik Velepekare od snajperskog metka. Ono sto je bitno, a jeste da je taj covjek bio srbin po nacionalnosti. Gospodza koja mi je pricala ovo, mi je rekla i ime tog covjeka, ali ja se toga vise ne sjecam.
zeko071

#477 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zeko071 »

nemoguce vruce wrote:
EKV-30 wrote:citam temu vec danima... :sad:

zanima me...sta je sa onim osobama koji su bili na grbavici... i za koje se znalo da su cinili zlocine...jel od njih jos neko ostao u grbavici??? sta je sa jadrankom pejcic? nisam nikad bila na grbavici... pa nisam u toku... ali jel se iko od tih zlocinaca vratio ili barem vracao? kako su prosli???

kako ce proci? pa bolje su zasticeni nego polarni medjedi...
setaju se ne samo grbavicom, ima ih i po raznim drzavnim institucijama...
sreto Pekic je bio komandir stanice policije na grbavici tokom rata.
Od 2003.godine je bio glavni inspektor u Ministsrtvu sigurnosti BiH, da bi od prosle postao zamjenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije. A on je jedan od mnogih............
karanana

#478 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

koliko je otprilike ostalo srba nakon integracije? da li je to malen i neznatan broj? procentualno.
vjerovatno se vecinom i radilo o starim ljudima koji su ostali. a vjerovatno su mnogi umrli ili otisli nedugo zatim.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#479 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PipiDugaDevetka »

Šešelja sam lično slušao putem Radio Srne kako smo mi zvali radio-stanicu sa Pala. Čini mi se da je djelovao svojim snajperisanjem negdje iznad Željinog stadiona, a nesretni radnik Velepekare, Srbin je poginuo negdje kod Trga heroja kako je drugi dan dojavilo tada ratno Oslobođenje.

Na pitanje voditljice emisije kako je bilo juče tokom akcije Šešelj je odgvorio da su imali uspješan dan.

Prema svakodnevnim izvještajima UNPROFOR-a i naše policije tog dana zabilježena je samo smrt ovog nesretnika. Granatiranja skoro da i nije bilo.

Čestitam Dan reintegracije, 19. mart, svima sa Grbavice!
nemoguce vruce

#480 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nemoguce vruce »

EKV-30 wrote:
nemoguce vruce wrote:
EKV-30 wrote:citam temu vec danima... :sad:

zanima me...sta je sa onim osobama koji su bili na grbavici... i za koje se znalo da su cinili zlocine...jel od njih jos neko ostao u grbavici??? sta je sa jadrankom pejcic? nisam nikad bila na grbavici... pa nisam u toku... ali jel se iko od tih zlocinaca vratio ili barem vracao? kako su prosli???

kako ce proci? pa bolje su zasticeni nego polarni medjedi...
setaju se ne samo grbavicom, ima ih i po raznim drzavnim institucijama...
zahvaljujuci familiji mog muza...znam da je slicna situacija i u zvorniku... ili uopste u podrinju...

ali...postavit cu bukvalno pitanje...direktno... ZASTO se niko tim monstrumima nije osvetio?
pitanje je za duboku socioanalizu.
moje misljenje, nemamo damu, ili nam je sve svejedno...
karanana

#481 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pratio sam sudjenje seselju, i osim one komunikacije sa brnetom, koja je vezana za zaglavljene chetnike u palmi, uopste vise nije bilo pomena njegovih aktivnosti na grbavici. mozda nisu mogli naci valjane dokaze niti svjedoke, ali vala ni ono sto je optuzba prezentovala protiv njega kada su u pitanju drugi dijelovi sarajeva nije bilo dobro i potkovano. nebi me zacudilo da nisu ni znali za ove navodne dogadjaje na grbavici pa nisu ni istrazivali.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#482 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.ptt.rs/korisnici/m/a/markopa/Darvinove-nagrade/Glupe_izjave.htm wrote: Glupe izjave domaćih političara:

Blic, 18. decembar 1998.

Odgovor na pitanje novinara da li zna ko je covek koga je Seselj ubio snajperom na pocetku rata u Sarajevu, a za koga se kasnije ispostavilo da je po nacionalnosti bio Srbin: Znaju Muslimani koga sam ja ubio!
Nekako s proljeća

#483 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Limonov je uhapšen nedavno...
Image

Uploaded with ImageShack.us

Sarajevo, 1993

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=RuaBcLLC1X0 [/youtube]

Vidi se kako puca, ostalo je montaža...
Last edited by Nekako s proljeća on 19/03/2012 17:24, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#484 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Pokojni Vinko Šamarlić... :(
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=UjYJrb-l ... re=related [/youtube]
seldzuk

#485 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Koje je Digitron, a koje Drvorijeka ovdje?
http://www.panoramio.com/photo/35499036 ... google.com
seldzuk

#486 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Nekako s proljeća wrote:Limonov je uhapšen nedavno...
Image

Uploaded with ImageShack.us

Sarajevo, 1993

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=RuaBcLLC1X0 [/youtube]

Vidi se kako puca, ostalo je montaža...
Za šta su ga uhapili?
nellington

#487 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nellington »

Limonova hapse svake godine, nema mjere kad dođe na one smiješne proteste protiv Putina.
superpile

#488 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by superpile »

danima vec citam ovu temu, i stvarno svaka vam cast sto ste skupili snage da se prisjetite svega sto ste prozivjeli.

ja sam, cini se, imao srecu da za dlaku izbjegnem sve to o cemu pisete jer sam malo prije svih desavanja odselio iz sarajeva, pa sam rat prezivio u drugom gradu. zivjeli smo u gornjoj smederevskoj, sad je to gornje vakufska, sto izlazi na spomen park. ja jos nisam isao u skolu, a brat je isao u bane surbat i vjerovatno se i znao s nekima od vas.

dosta mojih komsija je stradalo. za prvog komsiju kazu da su mu izvadili previse krvi, da nije prezivio. ne znam da li je to bila praksa, ali ne mogu 100% potvrditi. rodjaci koji su zivjeli u radnickoj su zaglavili u nekim garazama, gdje su ih tukli i jedva su prezivjeli, jer su im vjerovatno bili potrebniji za razmjenu, sto se kasnije i desilo.
kad se spusti od casnih sestara,bio je granap. mi smo ga zvali veljkov granap. bio je tatin prijatelj. kasnije je valjda bio od vodecih cetnika. ja od ovoga mogu samo 100% tvrditi za rodjake, jer sam cuo iz njihovih usta, a sve ostalo je sa dozom rezerve.

off topic, vjerovatno sam kao i mnogi ucesnici tog vremena, i mi koji rovimo po tragovima koji su na neki nacin dokumentovani, ogorcen na nase (ne)vodstvo, ponasanjem u vrijeme pripreme za rat, rata, a bogami i poslije rata...
seldzuk

#489 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

sarajvo wrote:Još jedna od priča iz tog vremena, neponovilo se !!

http://www.independent.co.uk/news/world ... 31179.html
Ne mogu da skontam o čemu ovaj tekst govori. Razmjena nije. Je li to bila neka mogućnost da se vidi rodbina s ove i one strane mosta?
seldzuk

#490 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Da ne zaboravim. Još jedan paradoks su razmjene na početku rata, mnogo kuda po BiH, pa tako i na Grbavici. Dok četnici traže svoje vojnike, Armiji nude civile koje su pokupili iz kuća. Tako je Armija da bi isčupala iz njihovih ruku civile, morala puštati one koji će opet pucati po gradu.
Last edited by seldzuk on 19/03/2012 18:41, edited 2 times in total.
seldzuk

#491 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

O'zone wrote:
seldzuk wrote: Šta je sada sa ovim zlikovcima, postoje li optužnice, zna li se gdje su. Koliko je zatvorske kazne uopšte odležano radi zločina na Grbavici, zna li ko?
Što se zatvora tiče ja jedino znam za Gigu koji je dobio 2 godine kako se i navodi u tekstu mada je trebao barem još toliko ali postoje i priče muslimana i hrvata kojima je ili pomogao ili ih nije toliko maltretirao. Ostali? Pa ostali mimo Batka više manje žive sretno i veselo po gradovima širom RS-a neki su u Srbiji dio našao smiraj i van granica balkana. Što se optužnica tiče o tome računa vodi tužilaštvo pa njima na dušu sve. Smješno mi je da pojedini likovi sa grbavcie koji su okrvavili ruke u ratu traže sada povrat svojih stanova (doduše kako bi ih mogli prodati i uzeti lovu),smiješno je da se pojedini često kreću na području FBiH znam da su se kretali po Grbavici prve godine po reintegraciji zamaskirani šeširima,sunčanim naočalima i šalovima da ih ko ne bi mogao prepoznati, ulazili u Srajevo barem tako ako nisu mogli vojno sad mislim da se kreću slobodno jer lica su se promijenila godine su uzele svoje što u sjećanju što u izgledu.
2 godine Giga+2 godine Batko do sada= 4 godine zatvora
Ne mogu da vjerujem da je to sve kazne za one patnje koje su nanošene ljudima na Grbavici. :(
O'zone
Globalni moderator

#492 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

seldzuk wrote:

Ne mogu da skontam o čemu ovaj tekst govori. Razmjena nije. Je li to bila neka mogućnost da se vidi rodbina s ove i one strane mosta?
Most Bratstva i Jedinstva je otvoren za prelaz sajedne na drugu stranu ako se ne varam ili u Decembru '95 ili u Januaru 96' znam da su nam došle moja sestra i snaha i donijele dvije torbe svega te sam tad popio Pepsi nakon ihahahahahaha vremena nikad slađi Pepsi od tada nisam popio.
seldzuk

#493 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

O'zone wrote:
seldzuk wrote:

Most Bratstva i Jedinstva je otvoren za prelaz sajedne na drugu stranu ako se ne varam ili u Decembru '95 ili u Januaru 96' znam da su nam došle moja sestra i snaha i donijele dvije torbe svega te sam tad popio Pepsi nakon ihahahahahaha vremena nikad slađi Pepsi od tada nisam popio.
Al' na ovom je datum 24.3.1994.
seldzuk

#494 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

samo_ponekad wrote:Mene je naježila priča o Faruku Rovčaninu

http://www.sarajevo-x.com/bih/svjedok-n ... /111124189
@O'zone, znaš li ti išta o ovj jami u Petrovićima na Vracama koja se spominje u tekstu. Gdje li je to uopšte?
Nekako s proljeća

#495 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

:)
http://www.nadanasnjidan.ba/d/22-dan-re ... -grbavice/

Fotogalerija je sa desne strane. Vrijedi pogledati...
seldzuk

#496 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

poznanik wrote:
kv99 wrote:1) Ko je i kako izdao Grbavicu zbog jednog covjeka ? Koliko sam primjetio ovdje su se javili ljudi koji su zivjeli tu prije i u toku agresije koji kazu da su cetnici imali kontrolu vec i prije otvorenog napada na Sarajevo ...da li to znaci da oni lazu ? Ili je taj jedan covjek bio neko prije agresije zbog koga je Grbavica izdana ? ...
29. aprila, 1992. godine, prošetao sam pješke iz stana u Porodice Ribar ulici, prošao Ulicom Rave Jankovića (današnjom Mutevelića), usput se nagledao lokvi krvi i odbačenih JNA čizama po parkovima, prošao pokraj pijace na Grbavici, i otišao u "Tik-Tak" na kafu! Odigrao nekoliko bilijara sa nekim mladićima, i nastavio pješke preko Skenderije prema Starom Gradu.
Ničiju vojsku nisam vidio, čak ni regularnu rezervnu policiju, nigdje nikog... Grbavica I i II, i Kovačići su bili "ničija zemlja", niko nije imao stvarnu kontrolu, iako su regularna policija i jedinice TO MORALE biti prisutne u tom dijelu grada.

Za zaposjedanje Grbavice od strane paravojne srpske vojske odgovornost treba tražiti od komandira i komandanata TO Sarajeva u to vrijeme, oni su MORALI imati informacije i pretpostaviti mogućnost gubitka dijela gradske teritorije.
Vjerujem da su danas svi oni okićeni kojekakvim medaljama za zasluge... :(
Trebaš pogledati film Bosna ili smrt i "armadu" koju je tada imala na raspolaganju RBiH. Mislim da se u ovom filmu spominje da je 2. i 3. maja Sarajevo odbranilo 300 ljudi. Transporter kod Pošte, naši ispaljuju zolju a narod se šeta ko da je najobičniji lijepi sunčan dan.
Dok su se naši pripremili nije bilo linija oko Grbavice, kad su se naši konsolidovali, linija između Grbavice i ostatka grada je formirana.
A nacionalni sastav je bio takav da sam ja u osnovnoj od 30 imao 4-5 kolega Bošnjaka, 1 ili 2 Hrvata, ostalo Srbi. U haustoru od 14 stanova 4 bošnjačka i 1 ili 2 Hrvatska. I još uzmi u obzir da je Grbavica puna vojnih stanova.
Dupli_skalp

#497 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

seldzuk wrote:Koje je Digitron, a koje Drvorijeka ovdje?
http://www.panoramio.com/photo/35499036 ... google.com
kako su meni objasnili to je ovo što sam žutom bojom označio. drvorijeka je u prizemlju ove lijeve zgrade, iako je zgrada označena jer se ne vidi prizemlje. digitron je desno na slici.

Image
O'zone
Globalni moderator

#498 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

seldzuk wrote:
samo_ponekad wrote:Mene je naježila priča o Faruku Rovčaninu

http://www.sarajevo-x.com/bih/svjedok-n ... /111124189
@O'zone, znaš li ti išta o ovj jami u Petrovićima na Vracama koja se spominje u tekstu. Gdje li je to uopšte?
Pomjeriš kartu u desni donji ugao i iznad Tilave vidjet ćeš Petroviće do njih vode dvije ceste jedna od Lukavice jedna od Miljevića: http://navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php

O Jami se govorilo da tu završavaju oni koji su ubijeni ili na smetljištu u Miljevićima.
Eborg

#499 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

Možda prepoznate neke face.

matematicar_teski

#500 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by matematicar_teski »

Nekako s proljeća wrote::)
http://www.nadanasnjidan.ba/d/22-dan-re ... -grbavice/

Fotogalerija je sa desne strane. Vrijedi pogledati...
veoma rijetke slike :)
Post Reply