Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#476 Re: Alfa Romeo

Post by goran16v »

@johntra
Vidi, ja problem sa Focusom spomenuo iskljucivo kao konstataciju da neke nominalno bitne stvari koje se namecu kao argumenti, kao sto je dobro podvozje, u praksi mogu malo ili nimalo znaciti. Bez obzira na to, taj auto nije los, ali takodjer nemam iluzija niti pokusavam ubjediti druge da je to vrhunski hyper turbo uber auto.
Iskreno, ti si mogao napisati i da ti se Stilo ukazao u snu u 7. godini zivota, da je u pitanju opsjednutost i ljubav na prvi pogled, mogao si napisati bilo koji razlog zbog kojeg si kupio taj auto, to je tvoja stvar. Nemam ja tu sta da kontam ili ne kontam, sve to moze moze a i ne mora odgovarati istini i stvarnim motivima, jedino sto "mjerljivo" koliko se ti motivi cine realnim ljudima oko tebe. Koliko nesto tipa "mogao sam ja kupiti skuplji auto ali nisam" djeluje realno ce ti najbolje reci reakcije ljudi...
Ja razumijem osnove za tvoju reakciju u sklopu koje se desava i neopravdano dizanje u nebesa, ali generaliziranje tipa "prizemno i seljačko razmišljanje VW-ljupaca" je bas onako odlika pravo zaljubljenika u automobile i takvo generaliziranje ce uvijek naci svoj odgovor u "ljubomora i zajedljivosti talijanoljubaca zato sto nemaju para da kupe VW" i koliko god ima istine u prvom, ima istine i u drugom...
johntra

#477 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

mislim da se ti generalno trebaš opustiti u životu...imam osjećaj da si jako napet, što objašnjava tvoje česte namjere svođenja stvari na empiriju...vidim da ti je apstraktno razmišljanje strano, sve nešto svodiš na realno i opipljivo...tu se opet vraćamo na početak priče o emocijama...očigledno je tebi jako čudno da neko može kupiti automobil na osnovu snova, maštanja, baljenja i bilo čega drugog...očigledno ti je teško shvatiti da me boli briga za realna razmišljanja realnih ljudi (sad zamišljam onu sliku robota kojem pregori nešto, pa se dimi, jer ne može shvatiti da postoji nešto što nije zapisano u binarnom kodu, a u ovom slučaju su to emocije)
dobro, da onda i ja svedem na materiju...kako bi ti onda opisao tvoj proces obnove BMW-a? kao nešto što je moralo biti i što je zapisano u binarnom kodu ili nešto što radiš iz ćejfa, ne dao Bog da kažem iz emocija?
to što sam ja napisao da sam mogao kupiti bolje i skuplje je istina, a također, boli me briga kako će to neko shvatiti...
dalje, to što sam napisao prizemno i seljački je i blag termin, kakvih sam ja pridjeva dobijao tokom godina...i kakvih sam se gluposti naslušao od strane takvih prizemnih likova...nadao sam se da će takvi likovi nestati sa godinama, jer ja nisam na forumima od juče, ali ono sve gore i gore...tako da ja na takve glupe komentare i ocjene odgovaram istom mjerom, jer je to jedini način komunikacije sa prizemnim VW-ljupcima...naravno, u svemu ima izuzetaka, pa i u tim likovima i hvala Bogu da ima bar malo normalne raje, od kojih su neki i na ovom forumu...
goran16v

#478 Re: Alfa Romeo

Post by goran16v »

johntra wrote:mislim da se ti generalno trebaš opustiti u životu...imam osjećaj da si jako napet, što objašnjava tvoje česte namjere svođenja stvari na empiriju...vidim da ti je apstraktno razmišljanje strano, sve nešto svodiš na realno i opipljivo...tu se opet vraćamo na početak priče o emocijama...očigledno je tebi jako čudno da neko može kupiti automobil na osnovu snova, maštanja, baljenja i bilo čega drugog...očigledno ti je teško shvatiti da me boli briga za realna razmišljanja realnih ljudi (sad zamišljam onu sliku robota kojem pregori nešto, pa se dimi, jer ne može shvatiti da postoji nešto što nije zapisano u binarnom kodu, a u ovom slučaju su to emocije)
dobro, da onda i ja svedem na materiju...kako bi ti onda opisao tvoj proces obnove BMW-a? kao nešto što je moralo biti i što je zapisano u binarnom kodu ili nešto što radiš iz ćejfa, ne dao Bog da kažem iz emocija?
to što sam ja napisao da sam mogao kupiti bolje i skuplje je istina, a također, boli me briga kako će to neko shvatiti...
dalje, to što sam napisao prizemno i seljački je i blag termin, kakvih sam ja pridjeva dobijao tokom godina...i kakvih sam se gluposti naslušao od strane takvih prizemnih likova...nadao sam se da će takvi likovi nestati sa godinama, jer ja nisam na forumima od juče, ali ono sve gore i gore...tako da ja na takve glupe komentare i ocjene odgovaram istom mjerom, jer je to jedini način komunikacije sa prizemnim VW-ljupcima...naravno, u svemu ima izuzetaka, pa i u tim likovima i hvala Bogu da ima bar malo normalne raje, od kojih su neki i na ovom forumu...
Mislim da ti nema sta da mislis i da se brines jesam li ja opusten ili nisam i sta bih ja trebao da radim ili ne i mislim da nema potrebe za psihoanalizom odnosa prema automobilima. Za mene su autmobiil i sva iskustva vezana za automobil vrlo konkretne i opipljive kategorije i to ne vidim kao apsolutno ispravan i jedini rezon. Zasto sam ja obnoivo BMW-a, kupio ovaj ili onaj auto, je moja stvar i nemam potrebu nikome opisivati razloge, a pogotovo ih nametati kao jedine ispravne. Takodjer, mene ne tangira 2% sta ti misljenja ljudi znace, nit ima potrebe da elaboriras, to je tvoja stvar, ja samo mogu primjetiti dvije stvari, da su ti reakcije suprotne tome sto tvrdis (primitivizmo na primitivizam je dovoljan dokaz) kao i da svoje postupke i poteze najvise pravdaju i objasnjavaju oni koji su najmanje u njih sigurni.
citroen xm

#479 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote: U "Hot hatch" automobile valjda spadaju automobili manjih gabarita sa dobrim performansama koji su nastali iz klasičnih verzija istih modela. E začetnik te klase je R5 pa svidjelo se to nekome ili ne. Baš nedavno je na TV-u bio dio emisije posvećen istorijatu modela R5.
Što se tiče hvalisanja svojih automobila ja to uopšte ne preferiram. Nikada u razgovoru sa nekim nisam rekao što si kupio to i to, ili to tvoje auto ne valja. Da mi je do toga garant bi vozio samo Audi, BMW i Mercedes jer se na njih prima svaki papak i svaka sponzoruša. Ovako preferiram Citroen pogotovo modele do 90-ih jer ta auta imaju mnogo toga što drugi nemaju, a i imali su muda da izbace totalno luda auta na tržište i pokazalo se kao pun pogodak. Čak i sada to čine sa nekim automobilima kao što je C6 međutim na moju žalost sve manje. I zbog svog značaja za automobilsku industriju Citroen je za mene No1 u auto svijetu. Dakle ne volim ga i vozim da bi se drugima pohvalio jer će polovina njih svakako reći da su ružni i nekvalitetni.
Istorija jedne firme je itekako povezana sa sadašnjošću. Ako je Alfa znala napraviti odličan automobil u prošlosti, zna i sada. I ako pričamo o Audiju treba reći i kolika je njegova istorija i šta je značajno napravio. Audi je veoma mlada marka nastala spajanjem četiri druge. Tako da ne može meni neko sada reći kako Audi zna napraviti dobar automobil, a Alfa ili Citroen ili Saab ne znaju. Da ne spominjemo kako mladu marku Hyundai sada svi dižu u zvijezde i još malo ispast će da prave bolja auta od recimo Alfe. E u tome je kvaka što vi stalno potencirate rezultate prodaje i po tome donosite zaključke koji je automobil dobar, a koji loš.

Ali ono što treba ispoštovati je tema koja glasi Alfa Romeo i ne treba ulaziti sa upadicama Audi(ili bilo koji drugi automobil) je bolji i bolje se prodaje. Isto tako meni ne pada na pamet da uskočim tek tako u temu Mercedes i napišem post kako on nema šta da traži pored C6 i kako je C6 bolji.
Posto nisam u "formi" za neko istrazivanje :) citiracu wikipediju:
The car that popularised the concept of the hot hatch is the 1976 Volkswagen Golf GTI, announced at the 1975 Frankfurt Motor Show.[4] However, the Golf GTI was not the first hot hatch with several cars from the early seventies starting the trend of sportier versions of mainstream hatchbacks such as the Simca 1100 Ti which was available on sale Europe-wide by 1974. Another early hot hatch was the Renault 5 Alpine which first went on sale in May 1976.
Za divno cudo to je Simca 110 Ti! :-D
Nazalost, nismo se slozili oko istorije i sadasnjosti i sadasnjih automobila... O tome koliko istorija utice na sadanjost navescu samo dva oprecna primjera, nekada socijalisticku Skodu koja je danas ozbiljan brand i nekada cuvenog SAAB-a koji na moju veliku zalost ne postoji. Gledajuci crno - bjelo Skoda zna napraviti dobar auto, SAAB ne zna - jer ne postoji. Kad budemo pricali iz perspektive ugleda, uticaja na auto-industriju, istoriju i inovatvnosti onda jedna komunisticka Skoda, Hyundai, KIA itd nemaju sta traziti pored AR, SAAB-a i mnogih drugih, ali nazalost ovdje su teme uglavnom konkretni autombili i modeli da bi to bilo vazno.

Možda je i tačno to što si našao na netu, ali da znaš da ti wikipedia nije baš vjerodostojan izvor podataka. Tu može da napiše ko šta hoće. Ali nebitno da ne polemišemo više oko toga, svakako nije Golf prvi, a ja sam želio to istaći. Inače i Simka je francuski proizvođač. :-D
Škodu ne treba uzimati za ozbiljno jer je ona sada u vlasništvu VW-a koji je bio totalno drukčiji proizvođač od Škode i na žalost ona je sada samo VW sa znakom škode kao što je i Seat VW sa svojom značkom. Inače Česi su poznati kao vrhunski majstori, ali na žalost sada nema ništa njihovo u toj Škodi. Saab nije mrtav i još uvijek postoji tako da...., mada i njega su upropastili ovi iz GM-a ali je ipak zadržao dosta toga svog.
Ali gledajući proizvođače koji su još uvijek svoji ili koje su kupili drugi slični proizvođači iz iste zemlje kao što je slučaj sa Alfom, tu još ima nešto izvorno. Pa ako ništa dizajn.

A što se tiče inače sadašnjih automobila, da se razumijemo 90% i više je čista konfekcija. Obični plastikaneri. I zbog toga je glupo pričati kako se nešto mnogo više kvari od drugog. Treba poći sa stanovišta da je to sve u pet deka i da ne postoji auto koje se ne kvari. Zbog toga kao što sam naveo moja preokupacija su modeli do 90-ih. A što se tiče prethodnog tvog posta žao mi je što si imao toliko kavarova, ali mi nije jasno gdje je tu garancija? :shock:
johntra

#480 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

goran16v wrote: Mislim da ti nema sta da mislis i da se brines jesam li ja opusten ili nisam i sta bih ja trebao da radim ili ne i mislim da nema potrebe za psihoanalizom odnosa prema automobilima. Za mene su autmobiil i sva iskustva vezana za automobil vrlo konkretne i opipljive kategorije i to ne vidim kao apsolutno ispravan i jedini rezon. Zasto sam ja obnoivo BMW-a, kupio ovaj ili onaj auto, je moja stvar i nemam potrebu nikome opisivati razloge, a pogotovo ih nametati kao jedine ispravne. Takodjer, mene ne tangira 2% sta ti misljenja ljudi znace, nit ima potrebe da elaboriras, to je tvoja stvar, ja samo mogu primjetiti dvije stvari, da su ti reakcije suprotne tome sto tvrdis (primitivizmo na primitivizam je dovoljan dokaz) kao i da svoje postupke i poteze najvise pravdaju i objasnjavaju oni koji su najmanje u njih sigurni.
iz odgovora se odmah vidi da sam bio u pravu, prema tome, trebaš se malo opustiti...i BMW obnavljaš zato što gajiš ljubav prema komadu lima, tako da sam opet bio u pravu, postoje emocije prilikom kupovine određenog modela, bilo da se radi o novom i starom modelu...
i na kraju, treba li da ti crtam da prema ljudima koji su primitivni odgovaram na isti način? samo je to tebi izgleda čudno...i ne iskrivljuj moje riječi sa navodnim nametanjem mišljenja, samo sam ti plastično objasnio da se auto može kupiti na osnovu emocija, nigdje nisam rekao da je to ispravan način...što ne znači da su oni, koji tako kupuju auta, budale...
respo

#481 Re: Alfa Romeo

Post by respo »

goran16v wrote:
I jos jedna bitna stvar, vjerujem da je malo nas ovdje, ili da budem dovoljno grub, niko od nas nije u situaciji da kupi auto vodjen isljucivo emocijama, postoje oni koji su se emocija odrekli prilikom kupovine i kupuju cisto sa aspekta racunice i postoje oni koji umjesto izbora iskljucivo po emocijama prave kompromise pa kupuju "utjesnu emitivnu nagradu", a onda i sebe i okolinu ubjedjuju da su to 100% emocije. Da smo mi grupa debelo potkozenih drzavljana EU, koji razglabaju o kupovini novih automobila, a ne grupa be-ha kokuzanera, onda bi prica o emocijama pila vode, ovako - popustit vise tu suplju o emocijama.
ja cu se samo na ovo osvrnuti
ako ti kazem da sam ja svoje auto kupio na osnovu 100% emocija bi li mi vjerovao?
Don Zivconi

#482 Re: Alfa Romeo

Post by Don Zivconi »

Znate sta je meni fascinantno?

Da vam kazem :mrgreen: vozio sam dosta auta trenutno imam Toyotu i Alfu ciji sam ljubitelj :-D imao sam Golfa to mi je ujedno i bilo prvo autu od kojeg mi se najteze bilo rastati i dan danas zalim sto sam ga prodao cisto jer su me uspomene vezale za njega citaj emocije :). E sad ono fascinantno... da ne znam koliki broj tema ima sa naslovom BMW Mercedes Audi u naslovu a ako nije spomenuta Alfa Toyota odnosno auta koja ja volim takvu temu ne bih nikada posjetio (ne interesuje me) i fakat ne kontam sto ce ljudi koji nisu ljubitelji alfe ili neki veliki poznavaoci ove marke na ovoj temi ako je rijec o vozilu koje ne vole, ne podnose :D itd. fakat ovaj fenomen ne kontam. Apsolutno svaka tema sa naslovom Alfa ima vise ovih bavaraca nego nas ljubitelja ovih Italijanski ljepotica :mrgreen: !? Mene ovo fascinira :-D ili ih vole vise nego mi ali se boje sta ce im komsije reci na to (fenomen ne smijes priznati da si homic :lol: :lol:) ili su ih ljepse polovice ostavljale radi talijanskih sminkera pa im vuna. Mora neki razlog biti sto ih je vise pomozite mi molim vas moram ovo shvatiti :-?
preludezalude

#483 Re: Alfa Romeo

Post by preludezalude »

vukojebina wrote:A stigao je i dopisnik, novinar, vlasnik a ujedno i jedini citalac renomiranog portala bella machina.. Sad ce ovi pocet da svrsavaju :D

Nego izgori li sta na cesti, made in Italia :D :D :D
Vise sam vidio izgorenih audia neko italijana zajedno.
emko1234

#484 Re: Alfa Romeo

Post by emko1234 »

Don Zivconi wrote:Znate sta je meni fascinantno?

Da vam kazem :mrgreen: vozio sam dosta auta trenutno imam Toyotu i Alfu ciji sam ljubitelj :-D imao sam Golfa to mi je ujedno i bilo prvo autu od kojeg mi se najteze bilo rastati i dan danas zalim sto sam ga prodao cisto jer su me uspomene vezale za njega citaj emocije :). E sad ono fascinantno... da ne znam koliki broj tema ima sa naslovom BMW Mercedes Audi u naslovu a ako nije spomenuta Alfa Toyota odnosno auta koja ja volim takvu temu ne bih nikada posjetio (ne interesuje me) i fakat ne kontam sto ce ljudi koji nisu ljubitelji alfe ili neki veliki poznavaoci ove marke na ovoj temi ako je rijec o vozilu koje ne vole, ne podnose :D itd. fakat ovaj fenomen ne kontam. Apsolutno svaka tema sa naslovom Alfa ima vise ovih bavaraca nego nas ljubitelja ovih Italijanski ljepotica :mrgreen: !? Mene ovo fascinira :-D ili ih vole vise nego mi ali se boje sta ce im komsije reci na to (fenomen ne smijes priznati da si homic :lol: :lol:) ili su ih ljepse polovice ostavljale radi talijanskih sminkera pa im vuna. Mora neki razlog biti sto ih je vise pomozite mi molim vas moram ovo shvatiti :-?
volimo razbijat ljudima iluzije. vi ste utopisti koji zive za momenat paljenja alfe koja ce mozda sutra crknut, al vi zelite da cujeta taj zadnji zvuk, ako je zadnji i da uzivate u njemu isto kao kad ste je upalili prvi put.
ja mislim da to ima veze i s ljudskom psihom. recimo, ja sam tip lika koji praktican. emocije su mi na drugom mjestu, tako da kad sam birao auto i kad sam sjeo prvi put u njega, nisam imao tu vrstu emocije koju opisuju vlasnici alfe. nisam se najezio kad sam ga vidio, tj kad je dosao. znao sam da je to za mene dobar izbor, jer je hladan, proracunat, jako iskorstiv, praktican i sve ono sto sam ja ko osoba. hladan u smislu da ne budi emocije kad ga pogledas. jednostavno auto, koje sam prepoznao ko nesto sto odgovara meni.
takvi su njemci ko nacija, genijalci bez emocija, bez nepotrebne price, prakticni, radisni, ljudi koji imaju jasan cilj i idu prema njemu. tako bi ja opisao i njemacka auta.
talijanska auta su vise umjetnost. kad kazem alfa, mislim na njihov jezik na kojem ti mogu jebat mater, al ti to zvuci ko najljepsa pjesma, mislim na toplinu, na ljepotu na prvi pogled, na nesto sto me magnetski privlaci mada znam da nije mozda dobro za mene, na neku vrtu carolije koja moze nestat bila kad, na lijepu zenu koja me dovodi u iskusenje.
mada jbg, ja nisam tip za te stvari. nisam sklon tim umjetnicko-emotivnim pizdarijama. jedina emocija koja me veze za auto je ljubav prema prakticnosti istog iz vise razloga. za svoje auto u ovom momentu nisam vezan nista vise nego za kozni kais koji imam na sebi, u smislu, da kad bi sad ostao bez njega mogao bi normalno nastavit zivit. auto je materijalna stvar, koja je prolazna. zato meni nije jasna vasa prica o emocijama. emocije su po meni nesto sto je karaterstika razumnog bica, al prema drugim bicima. ja nemam emocije prema predmetima, nit mi predmet moze probudit bilo kakvu emociju.

@ prekudezalude, vrlo logicno. ne mozes vidjet duha. a alfa je u automobilskom svijetu duh, pogtovo u zadnjih 5 godina.
preludezalude

#485 Re: Alfa Romeo

Post by preludezalude »

emko1234 wrote:

volimo razbijat ljudima iluzije. vi ste utopisti koji zive za momenat paljenja alfe koja ce mozda sutra crknut, al vi zelite da cujeta taj zadnji zvuk, ako je zadnji i da uzivate u njemu isto kao kad ste je upalili prvi put.
ja mislim da to ima veze i s ljudskom psihom. recimo, ja sam tip lika koji praktican. emocije su mi na drugom mjestu, tako da kad sam birao auto i kad sam sjeo prvi put u njega, nisam imao tu vrstu emocije koju opisuju vlasnici alfe. nisam se najezio kad sam ga vidio, tj kad je dosao. znao sam da je to za mene dobar izbor, jer je hladan, proracunat, jako iskorstiv, praktican i sve ono sto sam ja ko osoba. hladan u smislu da ne budi emocije kad ga pogledas. jednostavno auto, koje sam prepoznao ko nesto sto odgovara meni.
takvi su njemci ko nacija, genijalci bez emocija, bez nepotrebne price, prakticni, radisni, ljudi koji imaju jasan cilj i idu prema njemu. tako bi ja opisao i njemacka auta.
talijanska auta su vise umjetnost. kad kazem alfa, mislim na njihov jezik na kojem ti mogu jebat mater, al ti to zvuci ko najljepsa pjesma, mislim na toplinu, na ljepotu na prvi pogled, na nesto sto me magnetski privlaci mada znam da nije mozda dobro za mene, na neku vrtu carolije koja moze nestat bila kad, na lijepu zenu koja me dovodi u iskusenje.
mada jbg, ja nisam tip za te stvari. nisam sklon tim umjetnicko-emotivnim pizdarijama. jedina emocija koja me veze za auto je ljubav prema prakticnosti istog iz vise razloga. za svoje auto u ovom momentu nisam vezan nista vise nego za kozni kais koji imam na sebi, u smislu, da kad bi sad ostao bez njega mogao bi normalno nastavit zivit. auto je materijalna stvar, koja je prolazna. zato meni nije jasna vasa prica o emocijama. emocije su po meni nesto sto je karaterstika razumnog bica, al prema drugim bicima. ja nemam emocije prema predmetima, nit mi predmet moze probudit bilo kakvu emociju.

@ prekudezalude, vrlo logicno. ne mozes vidjet duha. a alfa je u automobilskom svijetu duh, pogtovo u zadnjih 5 godina.
Znao sam da ces reagovati brzo i bez razmisljanja. :evil: Procitaj moj zadnji post, nigdje nisam spomenuo alfu. :evil: Rekao sam italijana zajedno.
preludezalude

#486 Re: Alfa Romeo

Post by preludezalude »

Emko, sve te zaboravim pitati, posto si ti vise upucen u audia, kakav je audi 8? Mislim kako se pokazao generalno?
sparky

#487 Re: Alfa Romeo

Post by sparky »

posto vidim da vecina kaze da emocije ne mogu biti vezane za auto.
sta je to kad covjek ima auto koje je po forumskim standardima ne vrijedi,ali ga ipak drzi u garazi koja je bolja od one u kojoj stoji auto koje kao nesto vrijedi. jednom sedmicno ode na rucnu autopraonicu,pa uglanca svaki milimetar,a onda dok vozi,dlanovi mu se znoje.
ja npr nemam sad priliku za to ni jednom mjesecno,ali jedva cekam da ga provozam.

kako se to zove? ludost?

bas me interesuje zasto bi neko kupio alfu koja je nekvalitetna,puno trosi,GUBI NA CIJENI.....ako moze kupiti auto slicne cijene koje "ima" sve suprotne atribute.

ne kontam,valjda su ljudi budale.
hostapler

#488 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

@citroen xm i goran16v
Morao sam to je jace od mene. Prvi hot-hatch je AlfaSud (1971 god). Ako sam mozda pogrijesio,ali ne vjerujem,ispravite me :thumbup:
Mada po nekima prvi hot hatch je Renault 8 Gordini ili cak Mini Cooper ali ne bih sada ulazio u rasprave i analize.
Last edited by hostapler on 01/06/2012 04:38, edited 3 times in total.
preludezalude

#489 Re: Alfa Romeo

Post by preludezalude »

hostapler wrote:@citroen xm i goran16v
Morao sam to je jace od mene. Prvi hot-hatch je AlfaSud ako sam mozda pogrijesio,ali ne vjerujem,ispravite me :thumbup:
Ne opeeeeet.
Brisi post dok nisu vidjeli, brzo, brzo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hostapler

#490 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

emko1234 wrote:

Pazi mene su vodile emocije kada sam kupovao svoj auto. Ja sam tada mogao kupiti i Golfa IV za iste pare,ali ja bih bio nesretan covjek. Svaki put kada bih sjeo u nj sam bi sebi psovao mater i rekao konjino sta si ovo uradio.
Kada je doslo da se neke vaznije stvari rjesavaju u zivotu rijesio sam se svoje Alfe kao najobicnije konzerve IKARA,kao sto bi se desilo i da sam vozao Ferrari. Jednostavno to je za mene komad lima i cao.
Sutra kad bih kupovao auto,vjeruj mi nista drugo ne bih gledao osim Alfe i tacka.
goran16v

#491 Re: Alfa Romeo

Post by goran16v »

johntra wrote: iz odgovora se odmah vidi da sam bio u pravu, prema tome, trebaš se malo opustiti...i BMW obnavljaš zato što gajiš ljubav prema komadu lima, tako da sam opet bio u pravu, postoje emocije prilikom kupovine određenog modela, bilo da se radi o novom i starom modelu...
i na kraju, treba li da ti crtam da prema ljudima koji su primitivni odgovaram na isti način? samo je to tebi izgleda čudno...i ne iskrivljuj moje riječi sa navodnim nametanjem mišljenja, samo sam ti plastično objasnio da se auto može kupiti na osnovu emocija, nigdje nisam rekao da je to ispravan način...što ne znači da su oni, koji tako kupuju auta, budale...
Nisi upravu, a naravno da si pogrijesio i u vezi BMW-a, bice ti dovoljno da ti napisem da je to mogao biti bilo koji automobili, kamoli da je to morao biti odredjeni brend i model...
Takodjer, nema potrebe da mi ista da crtas i objasnjavas, od tebe sam procitao sdovoljno. Primitivna reakcija je primitivna reakcija i to je karakteristika definisane katgorije ljudi, bez obzira da li je to rezultat infantilnog "vrati istom mjerom" ili neceg drugog. Jos cu jednom ponoviti najvise se pravdaju i objasnjavaju oni koji su namjanje sigurni.
Svako ima svoje razloge zasto kupuje, voli ili ne voli neku marku ili automobile uopste, i to je kategorija o kojoj ne raspravlja. Negdje na ovom temi sam jasno pokazao sta mislim o AR i nema potrebe da ista vise dodajem, samo zelim da me se, zbog toga koji auto vozim itd, apriori ne proglasava nemastovitom seljacinom, kao i da me se ubjedjuje u apsurd: Da su jedini moguci kriterij za kupovinu talijankog auta iskljucivo emocije, da razlog za kupovinu talijanskog auta niposto ne moze biti povoljnija cijena u odnosu na netalijanski auto, kao i da bas nikome nije bitno za koliko ce prodati svoj polovan auto (nesto nigdje nisam procitao da je neko tek tako bacio ili poklonio auto, uglavnom je natezanje oko 100 KM) i naravno da nije mogu njemacki auto, a pogotovo VW, kupiti zbog emocija.
Ja sam se samo kratko ukljucio u ovu raspravu da primjetim da se ovdje u razgovor o nekoj marki, na ovoj temi konkretno o AR, usljed nedostka argumenata mjesaju nespojive stvari. Kao sto sam napisao, kakve veze imaju kupvina npr. polovne AR 159 1,9 jtd (ili koja je vec slovna oznaka) starre 5 god u Sarajevu, sa uspjehom 155-ice u DTM-u ili sa konceptnim modelima koji ce mozda, a mozda nece, uci u serijsku proizvodnju, a takve stvari se prije ili kasnije potegnu kao argumenti, a naravno i obratno, da se o prici o tradiciji i modelima Alfa Romea, ukljucujuci i koncepte dodje do analize trzista u BiH (koje je ionako kao i sama drzava naopako), raspravi da li je Hota dobar ili los mehanicar.
Dovidjenja...
Last edited by goran16v on 01/06/2012 09:32, edited 1 time in total.
adnandus

#492 Re: Alfa Romeo

Post by adnandus »

:thumbup: :thumbup:
adnandus

#493 Re: Alfa Romeo

Post by adnandus »

preludezalude wrote:
vukojebina wrote:A stigao je i dopisnik, novinar, vlasnik a ujedno i jedini citalac renomiranog portala bella machina.. Sad ce ovi pocet da svrsavaju :D

Na Alipašinom Polju eksplodirao Mercedes

U blizini benzinske pumpe Brkić petrol u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u ulici Nerkeza Smailagića, nešto iz 16 sati došlo je do požara na vozilu marke "Mercedes", potvrđeno je portalu Klix.ba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Image

:D
Don Zivconi

#494 Re: Alfa Romeo

Post by Don Zivconi »

Mora da mu je bio ugradjen talijanski plin :lol:
adnandus

#495 Re: Alfa Romeo

Post by adnandus »

Don Zivconi wrote:Mora da mu je bio ugradjen talijanski plin :lol:
:lol: :lol: JEs jes Zavaloni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lavic

#496 Re: Alfa Romeo

Post by lavic »

adnandus wrote:
preludezalude wrote:

Na Alipašinom Polju eksplodirao Mercedes

U blizini benzinske pumpe Brkić petrol u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u ulici Nerkeza Smailagića, nešto iz 16 sati došlo je do požara na vozilu marke "Mercedes", potvrđeno je portalu Klix.ba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Image

:D
Razumijem vase prepucavanje i to mi je OK, ali ne razumijem ovaj nas mentalitet kupis "s" klasu, benzinac i onda stavis plin da stedis :roll: , kupi dizela 1.6 i stedi do kome, ali da je biti "hadzo" za 1.4 KM to je foll.
johntra

#497 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

goran16v wrote:
Nisi upravu, a naravno da si pogrijesio i u vezi BMW-a, bice ti dovoljno da ti napisem da je to mogao biti bilo koji automobili, kamoli da je to morao biti odredjeni brend i model...
Takodjer, nema potrebe da mi ista da crtas i objasnjavas, od tebe sam procitao sdovoljno. Primitivna reakcija je primitivna reakcija i to je karakteristika definisane katgorije ljudi, bez obzira da li je to rezultat infantilnog "vrati istom mjerom" ili neceg drugog. Jos cu jednom ponoviti najvise se pravdaju i objasnjavaju oni koji su namjanje sigurni.
Dovidjenja...
ne da mi se citirati čitav traktat...jesam u pravu, jer u ovom slučaju je bitan komad lima prema kojem gajiš emocije, nije bitno što je u konkretnom slučaju primjer tvoj BMW...ovo drugo neću ni komentarisati, jer je samo tebi čudno da kad neko tebe pogodi ciglom, da mu vratiš istom mjerom, jer je poznato da vraćanje udarca hljebom ne pije vode kod nas...što se tiče emocija pri kupovini italijanskog vozila, nigdje nisam rekao da to važi samo za ta vozila, nego je to slučaj sa mnom...a ljudi poslije mene su naveli i emocije pri kupovini drugih automobila...
za ovo posljednje oko Alfe si se dobro pogubio i pomiješao kruške i jabuke, tako da neću da trošim tipke na tastaturi džaba....hvala i prijatno!
citroen xm

#498 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Morao sam to je jace od mene. Prvi hot-hatch je AlfaSud (1971 god). Ako sam mozda pogrijesio,ali ne vjerujem,ispravite me :thumbup:
Mada po nekima prvi hot hatch je Renault 8 Gordini ili cak Mini Cooper ali ne bih sada ulazio u rasprave i analize.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
citroen xm

#499 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

citroen xm wrote:

emko1234 wrote: volimo razbijat ljudima iluzije. vi ste utopisti koji zive za momenat paljenja alfe koja ce mozda sutra crknut, al vi zelite da cujeta taj zadnji zvuk, ako je zadnji i da uzivate u njemu isto kao kad ste je upalili prvi put.

Nisi morao baš ovako javno priznati da si robot i snob. Eto našao si praktičnost u Audiju A4 od 100000. Što nisi našao praktičnost u Dačiji Logan MCV koja je ujedno praktičnija 10 puta od tog audija, ako ti je praktičnost bitna. Ali za Dačiju te neće komšija hvaliti svako jutro, dan i veče. Pusti šuplje priče Emko, nismo djeca.
Last edited by citroen xm on 01/06/2012 12:13, edited 1 time in total.
Don Zivconi

#500 Re: Alfa Romeo

Post by Don Zivconi »

@emko1234

O kakvim ilizijama pricas covjece o kakvom crkavanju auta... sutra, praktican znaci biti jenostavan a ti si bas potezak lik.

"takvi su njemci ko nacija, genijalci bez emocija, bez nepotrebne price, prakticni, radisni, ljudi koji imaju jasan cilj i idu prema njemu. tako bi ja opisao i njemacka auta."

Da si bez emocija vidim :mrgreen: , volis njemce ko da su ti nesto u rodu, ravnas se sa njima i pokusavas biti kao oni a opet imas puno nepotrebne price, tvoj jedini jasan cilj svima nama je jako vidljiv reklama njemackih hladnih kocki na tockovima a omalovazavanje vlasnika talijanskih auta i brendova.

"talijanska auta su vise umjetnost. kad kazem alfa, mislim na njihov jezik na kojem ti mogu jebat mater, al ti to zvuci ko najljepsa pjesma, mislim na toplinu, na ljepotu na prvi pogled, na nesto sto me magnetski privlaci mada znam da nije mozda dobro za mene, na neku vrtu carolije koja moze nestat bila kad, na lijepu zenu koja me dovodi u iskusenje."

Njemacka auta su više sranje. Kad zažem Audi Mercedes mislim na njihov jezik na kojem ti mogu jebati mater, ali to zvuci kao schönste Lied, mislim na hladnocu, na ruznocu na prvi pogled, na nesto sto me magnetski odbija jer znam da nije dobro za mene, na neku vrstu smeca koja moze nestati bilo kada a ja još vracam kredit za to smece, na odvratnu Helgu koja me pokusava zavesti hladnim njemackim guzovima velicine mecke karavan... da ona mrtvacka...

"mada jbg, ja nisam tip za te stvari. nisam sklon tim umjetnicko-emotivnim pizdarijama. jedina emocija koja me veze za auto je ljubav prema prakticnosti istog iz vise razloga. za svoje auto u ovom momentu nisam vezan nista vise nego za kozni kais koji imam na sebi, u smislu, da kad bi sad ostao bez njega mogao bi normalno nastavit zivit. auto je materijalna stvar, koja je prolazna. zato meni nije jasna vasa prica o emocijama. emocije su po meni nesto sto je karaterstika razumnog bica, al prema drugim bicima. ja nemam emocije prema predmetima, nit mi predmet moze probudit bilo kakvu emociju."

jbg jesam tip i jesam sklon umjetnickim stvarima i emotivnim pizdarijama da i vezan sam za svoje auto iz vise razloga kao za ovaj gips koji nosim na nozi jer kad bi ostao bez njega vjerovatno bi me bolila noga a bez auta bih bio kao bez nogu ali opet bih zivio i imao lijepe uspomene kao na onog mog prvog golfa

evo ti malo o emocijama pa se nagledaj mozda vozis S-kasu sa plinom ali si jako siromasan
:lol:

ovako izgleda moj gips odnosno gips jednoga Alfiste... pa ucite

Image
Post Reply