Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#476 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

E, bravo!

Ovo sam potpuno zaboravio - u Banjoj Luci.
Koliko se sjecam, a sjecam se, uvijek je bilo - u Banja Luci. Ovo "Baanjoj Luci" sada ne da mi para, nego mi odra usi...

Da li neko, bilo ko, moze objasniti od kud se pojavilo ovo nakaradno i razvuceno "Baanjoj". Sta, usopte, znaci rijec "Banjoj"?!

Grad Banja Luka se izgovara kratko i odsjecno, obje rijeci. Od kud odjednom razvlacenje ovoga "Banja"? Da stvar bude iritantnija, ovo koriste samo u Federaciji, dok se u RS i dalje govori "U Banja Luci", a i na HR kanalima se moze cuti samo isto to - u Banja Luci.
Nema nikakve "Baanje Luke"
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#477 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Dozer wrote:E, bravo!

Koliko se sjecam, a sjecam se, uvijek je bilo - u Banja Luci. Ovo "Baanjoj Luci" sada ne da mi para, nego mi odra usi...

Da li neko, bilo ko, moze objasniti od kud se pojavilo ovo nakaradno i razvuceno "Baanjoj". Sta, usopte, znaci rijec "Banjoj"?!

Grad Banja Luka se izgovara kratko i odsjecno, obje rijeci. Od kud odjednom razvlacenje ovoga "Banja"? Da stvar bude iritantnija, ovo koriste samo u Federaciji, dok se u RS i dalje govori "U Banja Luci", a i na HR kanalima se moze cuti samo isto to - u Banja Luci.
mozda se govori u Banja Luci, ali se tako sigurno ne pise

u Banjaluci ili u Banjoj Luci :wink:
nuttyyy

#478 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by nuttyyy »

Naziv doticnog grada se pise u 2 varijante: Banja Luka i Banjaluka
Probaj deklinirati oba naziva pa ces vidjeti odakle se "pojavio" taj naziv.
Clover

#479 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Clover »

plain vanilla wrote:

I nije baš tačno to za Federaciju i RS. Recimo, zvanični naziv je "Univerzitet u Banjoj Luci"
Dozer

#480 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

Dobro, ba...sad vi meni pisete kako se sad pise i govori, a to znam i ja.
Ono sto me zanima jeste objasnjenje zasto se odjednom pojavilo ovo "Banjoj", jer do prije par godina 100% to nije postojalo. Od kud, i sta znaci? To me zanima.

Pise se Banja Luka na dva nacina, tacno, ali... Banja Luka - u Banja Luci. Banjaluka - U Banjaluci.
Zaima me gramaticko rjesenje ovoga. Iz cega se izvuklo ovo "Banjoj"? Po kojem padezu ili po kojem gramatickom pravilu?
plain vanilla

#481 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Dozer wrote:Dobro, ba...sad vi meni pisete kako se sad pise i govori, a to znam i ja.
Ono sto me zanima jeste objasnjenje zasto se odjednom pojavilo ovo "Banjoj", jer do prije par godina 100% to nije postojalo. Od kud, i sta znaci? To me zanima.

Pise se Banja Luka na dva nacina, tacno, ali... Banja Luka - u Banja Luci. Banjaluka - U Banjaluci.
postoji otprije, a ako ti nisi cuo, ne znaci da ne postoji :wink:
Dozer

#482 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

Aaaa...draga Vanilija...ja i dalje tvrdim da do prije par godina ovo "Banjoj" nije potojalo, ili ga bar ja nikad nisam cuo. A nemam tako malo godina i poprilicno sam se nahodao i navozao na sve strane.

Kako je onda pravilno reci kada se zeli reci da se ide tamo - "idem u Banja Luku" ili "idem u Banju Luku"?
nuttyyy

#484 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by nuttyyy »

Dozer wrote:Aaaa...draga Vanilija...ja i dalje tvrdim da do prije par godina ovo "Banjoj" nije potojalo, ili ga bar ja nikad nisam cuo. A nemam tako malo godina i poprilicno sam se nahodao i navozao na sve strane.

Kako je onda pravilno reci kada se zeli reci da se ide tamo - "idem u Banja Luku" ili "idem u Banju Luku"?
Dozer,
Prije ce biti da ti nisi cuo tj. obracao paznju na to . Ja sam 1982 godine ovo ucila u prvom razredu osnovne jer sam, pogadjas, iz Banje Luke pa se puno vodilo racuna o tome. Pravilno je reci idem u Banjaluku (zajedno) i idem u Banju Luku (odvojeno). Oba naziva su ispravna.
plain vanilla

#485 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Dozer wrote:Aaaa...draga Vanilija...ja i dalje tvrdim da do prije par godina ovo "Banjoj" nije potojalo, ili ga bar ja nikad nisam cuo. A nemam tako malo godina i poprilicno sam se nahodao i navozao na sve strane.

rekoh ti vec, ako nisi cuo, ne znaci da nije (bilo) pravilno

ides u Banju Luku ili u Banjaluku

potrazi pravopi sprijeratni, pa ces vidjeti da je ispravno

cak je ispravno reci i banjolucki :mrgreen:
rookfash

#486 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by rookfash »

Dozer wrote:Dobro, ba...sad vi meni pisete kako se sad pise i govori, a to znam i ja.

Zaima me gramaticko rjesenje ovoga. Iz cega se izvuklo ovo "Banjoj"? Po kojem padezu ili po kojem gramatickom pravilu?
i prije rata su postojale dvije varijante: 1. Banja Luka i 2. Banjaluka. Ja kad sam ucio skole (prije 20tak god) tako je bilo, ne znam da se nije sta promijenilo u zadnjih par godina. Prva varijanta je mislim cesca u zapadnoj varijanti jezika (da ne kazem hrvatskoj), a druga u istocnoj (srpskoj), tako da je u sh-hs, a danas u bosanskom (za knjizevni hr i srb ne znam) pravilno oboje. Eh, sad odgovor na tvoje pitanje otkud banjoj luci. Koliko se sjecam pravilo kaze da ako imamo slozenicu tada se dekliniraju obje (sve) rijeci, pa je tako:
1. varijanta: N. Banja Luka; G. Banje Luke; D. Banjoj Luci; A. Banju Luku; V. Banjo Luko; I. Banjom Lukom; L. Banjoj Luci
2. varijanta: N. Banjaluka; G. Banjaluke; D. Banjaluci; A. Banjaluku; V. Banjaluko; I. Banjalukom; L. Banjaluci.
Ti si se prije vjerovatno cesce sretao s drugom varijantom, pa sada kada se kod nas malo vise forsira prva ti je neobicno.

Eh, sad mene interesira nesto drugo, pa da priupitam ove forumske jezikoslovce, jer vise glava je mudrije od jedne. Recimo, sarajevsko naselje je Breka i u skolama su me uvijek ispravljali da se kaze na BreKi, a ne na BreCi, jer vlastite imenice ne podlijezu glasovnim promjenama palatalizacije, e moje pitanje je slijedece: zasto onda nije na OtoKi (sarajevsko naselje) ili zasto nije u BanjaluKi i sl? i kako posten insan da zna kad je izuzetak, a kad nije ili je jedino rjesenje da sve izuzetke naucis napamet i da tu nema neke logike?
Cholina_Lokica

#487 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Cholina_Lokica »

Mozes ici u Banjaluku, ili u Banju Luku :D
Ako je Banja Luka, onda se dekliniraju i jedna i druga rijec, a ako je Banjaluka, onda logicno dekliniras kao samo jednu rijec
rookfash

#488 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by rookfash »

plain vanilla wrote:
tačno. 1. Banja Luka -> banjolučki; 2. Banjaluka -> banjalučki
plain vanilla

#489 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

rookfash wrote:
Eh, sad mene interesira nesto drugo, pa da priupitam ove forumske jezikoslovce, jer vise glava je mudrije od jedne. Recimo, sarajevsko naselje je Breka i u skolama su me uvijek ispravljali da se kaze na BreKi, a ne na BreCi, jer vlastite imenice ne podlijezu glasovnim promjenama palatalizacije, e moje pitanje je slijedece: zasto onda nije na OtoKi (sarajevsko naselje) ili zasto nije u BanjaluKi i sl? i kako posten insan da zna kad je izuzetak, a kad nije ili je jedino rjesenje da sve izuzetke naucis napamet i da tu nema neke logike?
ja cu pokusati objasniti, ali ja sam laik, nisam jezikoslovac

s obzirom da je luka-luci, onda je i Banjoj Luci
rijeka-rijeci Rijeka-Rijeci

ali mislim da nema striktnog pravila kojeg bismo se drzali, pa da uvijek napisemo/izgovorimo ispravno

ja to onako hvatam u letu, pa ponekad nesto upamtim :D
Sanchezao

#490 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Sanchezao »

plain vanilla wrote:

rekoh ti vec, ako nisi cuo, ne znaci da nije (bilo) pravilno

ides u Banju Luku ili u Banjaluku

potrazi pravopi sprijeratni, pa ces vidjeti da je ispravno

samo ne koristi se "ispravno" nego "pravilno", ispravan se odnosi na uređaj :)) i ja sam ovo skoro procitao :DD
Erzsebet

#491 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Erzsebet »

Meni su lektori redovno prepravljali "biće" u "bit će", "dobiće" u "dobit će" i sl., a oboje je ispravno.

Mislim da svako treba govoriti prema osjećaju, i dok je tu elementarna pismenost prisutna, ne bi trebalo biti problema. Sve ostalo, što uglavnom lektori rade, je nacionalizam, odnosno izigravanje pameti tamo gdje je nema.
plain vanilla

#492 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Erzsebet wrote:Meni su lektori redovno prepravljali "biće" u "bit će", "dobiće" u "dobit će" i sl., a oboje je ispravno.

Mislim da svako treba govoriti prema osjećaju, i dok je tu elementarna pismenost prisutna, ne bi trebalo biti problema. Sve ostalo, što uglavnom lektori rade, je nacionalizam, odnosno izigravanje pameti tamo gdje je nema.
Kako ne ispravise naziv predstave "Biće, biće" :evil:
Edin H.

#493 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Edin H. »

Sanchezao wrote:
samo ne koristi se "ispravno" nego "pravilno", ispravan se odnosi na uređaj :)) i ja sam ovo skoro procitao :DD

:dance:
plain vanilla

#494 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

Edin H. wrote:
Sanchezao wrote:

:dance:
ovo ne znam, ali cu da provjerim..pa javim
Brat

#495 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Brat »

Mene zanima zašto je nana kod nekih ljudi postala "majka"? Za majku uredno kažu mama, a za nanu majka. Ako neko zna, nek' odgovori :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#496 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by PipiDugaDevetka »

Brat wrote:Mene zanima zašto je nana kod nekih ljudi postala "majka"? Za majku uredno kažu mama, a za nanu majka. Ako neko zna, nek' odgovori :D
Meni se čini da je lakše reći samo majka, nego stara-majka. Ne znam jesam li u pravu.
sheilak

#497 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sheilak »

plain vanilla wrote:

O, Boze! Pa, draga vanilla, izvini, ali mi ipak bolje znamo kako nam se pise naziv rodnog grada. Ko kaze da se ne moze pisati u Banja Luci? :-) Lingvisticari nakon rata? :roll: U Banja Luci se govori, a moze se pisati u Banja Luci i Banjaluci. Dozer je u pravu, i sama sam vise pta ovo spomenula. Za Baaaaanju Luku i shodno tome za izraz u Baaaaaaanjoj Luci ja sam cula tek nakon rata, i to ovdje u Sarajevu. Mozda je tako neko i kod nas gore govorio, ali ja nisam cula. Uostalom, pogledajmo malo etimologiju naziva. I sve ce nam se samo kazati. :wink:

Meni je fakat glupo kad ljudi govore o necemu, i to tako iskljucivo, o cemu nisu dobro informirani/informisani.
sheilak

#498 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sheilak »

Erzsebet wrote:Meni su lektori redovno prepravljali "biće" u "bit će", "dobiće" u "dobit će" i sl., a oboje je ispravno.

Tacno, a da ne spominjemo da ima strasno puno nepismenih lektora. A uz to arogantnih, koji smatraju da su popili svu pamet svijeta.
tajmahalica

#499 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by tajmahalica »

Ovo je bilo kao furka pitanje kad smo mi bili djeca

kako ide genitiv množine imenice MAČAK ? :D :D :D
plain vanilla

#500 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

sheilak wrote:
plain vanilla wrote:

O, Boze! Pa, draga vanilla, izvini, ali mi ipak bolje znamo kako nam se pise naziv rodnog grada. Ko kaze da se ne moze pisati u Banja Luci? :-) Lingvisticari nakon rata? :roll: U Banja Luci se govori, a moze se pisati u Banja Luci i Banjaluci. Dozer je u pravu, i sama sam vise pta ovo spomenula. Za Baaaaanju Luku i shodno tome za izraz u Baaaaaaanjoj Luci ja sam cula tek nakon rata, i to ovdje u Sarajevu. Mozda je tako neko i kod nas gore govorio, ali ja nisam cula. Uostalom, pogledajmo malo etimologiju naziva. I sve ce nam se samo kazati. :wink:

Meni je fakat glupo kad ljudi govore o necemu, i to tako iskljucivo, o cemu nisu dobro informirani/informisani.
govori se svasta, ali ne znaci da je i pravilno(evo necu reci ispravno dok ne provjerim :D )
ovdje govorimo o knjizevnom jeziku, a ne narodnom govoru

sto se tice lingvisticara prije i poslije rata, ja iskljucivo koristim prijeratni pravopis i tamo pise ovo sto sam ovdje navela..meni je takva priroda posla da to moram znati.

ako ti mislis da je pravopis nebitan, to je vec druga stvar :wink:
Post Reply