Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#476 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

spacebound wrote:Image
Evo moja mala bebica,da ga upoznate :D .Bilo bi lijepo da još neka mama ako želi predstavi slikom svoj ponos :D
masala, predivan je!
yellow cat

#477 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

spacebound wrote: A zašto žališ zbog d3 kapi.Meni doktorica rekla da mu dajem čim izađemo iz porodilišta tako da ih pije od 3. dana.Grčeve uopšte nije imao.
meni su rekli od 14og dana..ne znam, ja sam imala dojam da su mu smetale.

je li ovo tvoj slatkiš? Rastop na n-tu :) :) :)

edit, da tvoj je mačak. :)
spacebound

#478 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

Hvala :D .Jedva izabrah sliku,mogla bih redat i redat.....
spacebound

#479 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

Treba mi savjet koju autosjedalicu kupiti pa ako ko može da mi pomogne.Malac ima 10kg tako da ne znam šta da radim.0+ mi je nezahvalno jer je do 13 kg,brzo će prerast a nije baš da su jeftine,dok za I ne ispunjava uslove,ima 7 mjeseci tako da još nema dovoljno čvrst vratić,odnosno ne može se dići iz sjedećeg u stojeći položaj(piše da je to uslov)Ova sjedalica koju sad imamo je za bebe do 10 kg,više je ne možemo koristit.Treba mi nova hitno,ne znam šta da radim,a voljela bih i da nije baš skupa.Ima li neko iskustva sa polovnim?
beautyfool

#480 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

I ja moram u potragu za autosjedalicom ovih dana, nisam ti bas neki izvor informacija za istu, ali ima na onoj stranici djeca detaljno o autosjedalicama pa procitaj, ja planiram aBd ovaj vikend u detaljniju izvidnicu.
Irish

#481 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

E mame, javite sta ste i gdje pronasle od autosjedalica, i nama ce trebati uskoro.

:kiss: svim mamama i bebama :D
vanad

#482 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

mi smo imali onu autosjedalicu 0-13 kg ali cca u 9 mjesecu (cca 10 kg) smo uzeli onu 9-18 kg jer je nasa mala htjela da gleda kroz prozor a ne u sjediste. Jos malo pa ce godina kako je koristimo. Na nasu srecu je beba u to vrijeme i sjedila, i puzala i stajala. Ona sjedalica do 36 kg je meni izgledala prevelika za tako malo dijete. Jeste da ovako moramo imati tri sjedalice ali nama se isplati jer ih maximalno koristimo. Sto se tice koristenih - posto imamo dva auta a dijete tata vozi svojoj mami na cuvanje a ja idem poslije po nju, morali smo kupiti dvije sjedalice. Ovu drugu smo uzeli rabljenu i zadovoljna sam i sa njom. Platila sam dosta manje, jedino sam malo platno zakrpila jer se poderalo kod ovog prvog korisnika.
wewa

#483 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

kad kupujete polovnu sjedalicu, obratite paznju na dvije stvari: sjedalica mora imati validan certifikat prema direktivi ECE R 44.03, te se ne smije koristiti sjedalica koja je ucestvovala u sudaru. sjedalica na sebi ne mora imati vidljiva ostecenja a da ipak bude nesigurna za koristenje, zato polovne sjedalice nabavljajte iz pouzdanih izvora.
niko_niko_kao_ja

#484 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

zene u cemu ste vi nosale svoje bebe kad idete negdje dok su bile male, mi imamo onu autosjedalicu jaje, ali je ono strasno, bebin polozaj je katastrofa, meni ga zao patiti, ali mi ga je pravo tesko nositi u rukama, ruke mi odvali :-) i jos koristi li neka od vas onaj jastuk za dojenje, koliko je on praktican. jer ovaj moj bebac je stvarno potezak i jedva ga drzim u rukama, a lezeci ne smijem dojiti, bojim se da cu zaspati, pa kontam bi li mi taj jastuk olaksao dojenje.
wewa

#485 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

niko_niko_kao_ja wrote:zene u cemu ste vi nosale svoje bebe kad idete negdje dok su bile male, mi imamo onu autosjedalicu jaje, ali je ono strasno, bebin polozaj je katastrofa, meni ga zao patiti, ali mi ga je pravo tesko nositi u rukama, ruke mi odvali :-) i jos koristi li neka od vas onaj jastuk za dojenje, koliko je on praktican. jer ovaj moj bebac je stvarno potezak i jedva ga drzim u rukama, a lezeci ne smijem dojiti, bojim se da cu zaspati, pa kontam bi li mi taj jastuk olaksao dojenje.
jastuk svakako, marama obavezno!

Image
niko_niko_kao_ja

#486 Re: Bebe - ALL ABOUT!

wewa wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:zene u cemu ste vi nosale svoje bebe kad idete negdje dok su bile male, mi imamo onu autosjedalicu jaje, ali je ono strasno, bebin polozaj je katastrofa, meni ga zao patiti, ali mi ga je pravo tesko nositi u rukama, ruke mi odvali :-) i jos koristi li neka od vas onaj jastuk za dojenje, koliko je on praktican. jer ovaj moj bebac je stvarno potezak i jedva ga drzim u rukama, a lezeci ne smijem dojiti, bojim se da cu zaspati, pa kontam bi li mi taj jastuk olaksao dojenje.

Image

hvala wewo :-D a jel' nama rano za ovu maramu? imamo samo mjesec i sedam dana. :) gdje kod nas ima kupiti, ja se nesto ne sjecam da sam ih igdje vidjela.
spacebound

#487 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by spacebound »

Hvala vam
wewa

#488 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

niko_niko_kao_ja wrote:
wewa wrote:

Image

hvala wewo :-D a jel' nama rano za ovu maramu? imamo samo mjesec i sedam dana. :) gdje kod nas ima kupiti, ja se nesto ne sjecam da sam ih igdje vidjela.
nije rano, moze od rodjenja - cula sam da je ima u baby centru u bbi, ali da je skupa. mozes je i sama napraviti, dam ti link ;-)
niko_niko_kao_ja

#489 Re: Bebe - ALL ABOUT!

wewa wrote:nije rano, moze od rodjenja - cula sam da je ima u baby centru u bbi, ali da je skupa. mozes je i sama napraviti, dam ti link ;-)

wewo ti si srce :kiss: hvala ti. :)
wewa

#490 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

niko_niko_kao_ja wrote:
wewa wrote:nije rano, moze od rodjenja - cula sam da je ima u baby centru u bbi, ali da je skupa. mozes je i sama napraviti, dam ti link ;-)

wewo ti si srce :kiss: hvala ti. :)
ama nema na cemu!
5 metara tkanine i dva sava, sto bi kupovala ;)

http://www.inhabitots.com/diy-wrap-baby-carriers/
http://wearyourbaby.com/Default.aspx?tabid=121
http://kellymom.com/parenting/parenting-faq/sling/
Alhemicarkaa

#491 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

niko_niko_kao_ja, jastuk je spas za dojenje. I meni je bilo frka ležeći, ali sam probala, i nevjerovatno je kako je tako lakše dojiti. Stavi između sebe i bebe srolanu dekicu, probajte makar nakratko, objema će se svidjeti, i tebi i bebi.
suza81

#492 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

99% mojih podoja je bilo lezeci, ono 1% je kad nisam imala na sta da legnem :lol: :lol: :lol:
putujucidzindas

#493 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

meni je jastuk isto super kad ne lezimo...a pocesto bogami i lezimo, a jastuk mi onda super dodje da ususkam bebu...

a sta je s kengur nosiljkom? nesto su mi spominjali da kao zbog kukova nije bas OK, a meni se cini najlakse spakovati bebu u nju. i kad se uopste moze poceti koristiti?
wewa

#494 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

putujucidzindas wrote:meni je jastuk isto super kad ne lezimo...a pocesto bogami i lezimo, a jastuk mi onda super dodje da ususkam bebu...

a sta je s kengur nosiljkom? nesto su mi spominjali da kao zbog kukova nije bas OK, a meni se cini najlakse spakovati bebu u nju. i kad se uopste moze poceti koristiti?
jest najlakse, ali nije dobro za bebu, bas kao ni hodalica. sling je podjednako lagan za koristenje, a ne steti bebi, pa pogledaj opcije - ima sivalica u BiH koje ih prave i prodaju online ;)
Alhemicarkaa

#495 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Treba mi par informacija i savjeta mama i tata koje su prošle prvi pregled bebe kod pedijatra, u Sarajevu.
Kojeg pedijatra ste izabrali i koji dom zdravlja? Ja sam mislila u Vrazovu ići, pa ako neko zna preporučiti pedijatra u Vrazovoj.
Kakva je procedura, trebam li se najaviti i šta od dokumenata nosim na prvi pregled?
I kako ide UZ kukova, može li se to obaviti isti dan ili ću morati čekati? Može li se najaviti nez uputnice?
Hvala :)
sabanss

#496 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

Alhemicarkaa wrote:Treba mi par informacija i savjeta mama i tata koje su prošle prvi pregled bebe kod pedijatra, u Sarajevu.
Kojeg pedijatra ste izabrali i koji dom zdravlja? Ja sam mislila u Vrazovu ići, pa ako neko zna preporučiti pedijatra u Vrazovoj.
Kakva je procedura, trebam li se najaviti i šta od dokumenata nosim na prvi pregled?
I kako ide UZ kukova, može li se to obaviti isti dan ili ću morati čekati? Može li se najaviti nez uputnice?
Hvala :)
UZ kukova se narucuje preko tri mjeseca unaprijed. Dakle negdje oko poroda da bi beba bila pregledana kad treba :D
Alhemicarkaa

#497 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

:roll: Tačno sam znala, prosto te tjeraju da uradiš privatno, jer kad ti u otpusnom pismu za novorođenče napišu UZ kukova za mjesec dana, svi će pohrliti da to urade tačno na vrijeme, jer ipak je beba u pitanju i igraju na tu kartu. :(
putujucidzindas

#498 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Meni su u bolnici (4.aprila) donijeli ceduljicu i rekli da smo naruceni za UZ kukova 30. maja - znaci 2 mjeseca.

Sto se tice pedijatra, mi smo vec isli u Vrazovu, bili smo kad je malenom bilo svega 10 dana. Moracu traziti nalaz da vidim kako se dr zove - uglavnom, bez ikakvih pretraga i iceg htjela nam je dati ceporex ili penicilin da maleni pije. Naravno da smo se zgrozili i trazili uputnicu za Jezero. Tamo im nije ni na kraj pameti bilo nista slicno.

Meni su rekli da pogledam da li je u Vrazovoj jos uvijek doktorica ..hm...Aida Hadzimurtezic ili tako nekako, da nju trazimo, jer je izuzetno posvecena i mnogo vodi brige o svakom pojedinom djetetu.
otherside

#499 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

mi idemo kod dr Aide u Vrazovu, fina je zenica i doktorica, pregled se oduzi na skoro sat vremena od cega je najvise price al' hajde de :D ne sumnjam da je temeljita i odgovorna.
mi smo dosad isli samo na vakcine i redovne kontole pa ne znam kakva je u ,ne daj Boze, kriznim situacijama.
vanad

#500 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

ovdje kod nas vrse UTZ kukova u porodilistu (tu kazu treba li specijalni povoj), sa 6 sedmica i eventualno sa tri mjeseca ako je potrebno (vecinom bude).
Post Reply