Tableti (notebooks) - All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Haris033

#476 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Haris033 »

nightvision wrote:
mp3 necu da komentarisem, mislim da nema potrebe. Imam jedan i nikad sebi necu oprostiti tu budalastinju.

prvi all-in-one desktop napravio je HP jos davne 1972 godine Bio je to HP 9830. all-in-one PC nije bio novost ni kao proizvod ni kao koncept ali ga ja apple izvanrednim dizajnom i jos boljim marketingom 1998 ucinio posebnim. Ljudi su skloni da popuse dobru reklamu. Coca-Cola, AstorH i Haris033 to najbolje znaju. Inace, imac je izvadio apple iz finansijske krize i loseg poslovanja za sto je zasluzan pokojni Steve Jobs. Kako god, i pored tada trenutne popularnosti i novih modela koji se i danas proizvode nijedan all-in-one nikada nije zabiljezio neki veci uspjeh u odnosu na klasicni tower PC koncept.

Prvi smarthone napravio je IBM 1992 godine, zvao se Simon i imao je (zamisli) touchscreen kao jedino sredstvo interakcije sa korisnikom te mogucnost prosirenja memorije putem pcmcia slota, dakle prije dvadeset i kusur godina. Trebam li jos jednom napomenuti da danasnji revolucionarni appleovi uredjaji nemaju ugradjen slot za dodatnu memoriju? Dalje, pusten u prodaju pocetkom 2000-te Ericsson R380 bio je prvi uredjaj koji se reklamirao kao smartphone. Magazin "Popular Science" u svom decembarskom izdanju 1999-te opisao ga je kao najvazniji napredak u nauci i tehnologiji. R380 bio je revolucionaran uredjaj jer je objedinio karakteristike standardnog telefona i personalnog digitalnog asistenta PDA, podrzavao je ograniceni internet browsing i imao je (zamisli) touchscreen i stylus?! Tokom 2000-tih trziste smartphona u US bilo je pokriveno uglavnom sa blackbarry i windows mobile uredjajima, dok su u Evropi to bili symbian uredjaji od kojih je vodeca nokia bila poznata po N-seriji uredjaja, posebno po N95. Prvi iphone pojavio se 2007 i bio je prvi smartphone sa multitouch ekranom, a prvi android uredjaj 2008. Danas trzistem smartphon-a prevladaju ios i android uredjaji sa manjim udjelom windowsphon-a i nekih drugih.

1983 HP-150 bio je prvi komercijalno dostupan touchscreen racunar. Prvi tablet, zvan GRidPad, napravljen je 1989-te. Zbog svoje tezine, cijene i ogranicenih racunarskih karakteristika nije zabiljezio uspjeh. 1993 apple je predstavio Message100, prvi uredjaj koji se moze smatrati modernim tabletom, a nekoliko godina kasnije korisnicima je bio dostupan i PalmPilot. Apple je 1998 ugasio svoju liniju proizvoda dok je Palmpilot manje-vise uspjesno nastavio postojanje sve do 2008. 2002-ge microsoft je predstavio windows xp tablet pc edition ali zbog visoke cijene malo ljudi se odlucivalo na kupovinu istog. Tokom prve decenije 2000-tih naziv tablet pc imao je svaki prenosni PC koji je imao touchscreen. Neki smatraju pretecom modernih tableta mini prenosne PC's tzv. netbooks koji su imali touchscreen i navode gubitak fizicke tastature kao logican i jedini pravac za razvoj ove vrste uredjaja. 2010 pojavio se prvi ipad i zabiljezio prodaju od preko milion komada u prvi mjesec sto je pokazalo potrebu trzista za ovakvom vrstom uredjaja. Tableti pokretani sa android os pojavili su se 2011 nakon sto je android redizajniran za koristenje na modernim tabletima. Od tada je zabiljezen konstantan porast korisnika android os u odnosu na ios. Iako apple ios zauzima polovinu trzista u US i drzi jaku poziciju u UK, Kanadi i Australiji, GlobalWebIndex predvidja da ce do 2016-te 80% smartphone uredjaja/korisnika koristiti android os.

toliko o revoluciji...
Drug moj, nigdje nisam napisao da je Apple napravio gore pomenute uređaje, već da je napravio revoluciju sa svojim uređajima... Koji od gore (tvojih nabrojanih) je imao uspjeh na tržištu???
Istina je da što god napravio u zadnjih 10 godina, Apple napravi pravi BUM na tržištu, uvijek donosi nešto novo, prodaje se u milione primjeraka, i zato je Apple opravdano br.1 brand u svijetu! Kvalitet ugrađenih materijala, način rada operativnog sistema, rezolucija ekrana... :roll: :izet:
Takođe, činjenice su i to da Apple drugi max. kopiraju...

Porediti Apple sa konkurencijom je isto kao kada porediš Mercedes sa nekim lošijim automobilom.. I jedan i drugi će te odvesti od tačke A do tačke B, s tim da nikada nećeš moći porediti put koji pređeš s jednim ili drugim...
febo_acm

#477 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by febo_acm »

Jedini fanboy ovdje si ti, kolega @nightvision. Ako neko popljuje nešto, a pri tome veliča nešto svoje... Meni je to baš nekako primjer fanboya. Pričaš kako neko drugi ima komplekse i radi toga kupuje Apple uređaje... Mene to asocira upravo na suprotno. Ja sam se javio samo zato što sam koristio oba modela o kojima je riječ. Čak sam i pisao o tome prije na ovom forumu, ne znam tačno na kojoj temi. Ono što je meni jedan od najvećih fenomena našeg društva je upravo to koliko se ljudi bave time šta drugi ljudi kupuju za svoje pare :D I povrh svega toga još govore kako to njihovo ništa ne valja. Ja sam kupio iPad jer sam htio ga imam. Kasnije mi je dosadio i prodao sam ga. Uskoro planiram da uzmem drugi tablet koji sigurno neće biti iPad. Ljudi trebaju da shvate da svako ima pravo da kupuje ono što mu se sviđa za svoje pare. I pravo su mi bezveze komentari tipa "Nisi trebao kupiti taj laptop ili tablet, imaš isti za duplo manje para itd.". Moje pare, moj izbor. Tvoje pare, tvoj izbor.
rovac13

#478 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by rovac13 »

Poslije koristenja nekolicine apple i android uredjaja (iphone,ipad,android tableta i mobitela lg,samsung,htc itd ....) moje skromno misljenje je da puno bolje rade apple uredjaji.
Cesto iako ima puno slabiji procesor ili manje rama i slicno iphone radi glatko ne trza ne steka,odnosno radi.
Iako jos uvijek koristim android(iz nekih drugih razloga),ne zelim da navlacim na neciju stranu,apple aparati rade daleko ljepse.
Klavikula

#479 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Klavikula »

kupujem tablet, ali ne razumijem se bas nesto pretjerano u to :D namjena je cisto internet, citanje knjiga i sl. nikakve igrice...pozeljno bi bilo da ima brzi procesor.
sto se love tice, dao bih 250-300 KM (+/- 20-30KM nebitno).
preporuke?
kazo

#480 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by kazo »

Klavikula wrote:kupujem tablet, ali ne razumijem se bas nesto pretjerano u to :D namjena je cisto internet, citanje knjiga i sl. nikakve igrice...pozeljno bi bilo da ima brzi procesor.
sto se love tice, dao bih 250-300 KM (+/- 20-30KM nebitno).
preporuke?
+1 meni treba samo da filmove mogu gledati,bar 2-3 tokom noci da pregledam. Budzet isti kao kolegi.
febo_acm

#481 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by febo_acm »

Ma ja bih sačekao novu pošiljku. Ovaj tablet ima 1 GB rama i to mi nekako nije najbolje...
shandrprcSA

#482 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by shandrprcSA »

shandrprcSA wrote:Galaxy Tab 8" ili Nexus 7 32GB (2013)?
Curve

#483 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Curve »

Note tab 10.1 (2014 edition) cijena nije mala, zanima me neko ko ga ima ili je koristio komentare vrijedi li njegove cijene

Sent from my iPhone using Tapatalk
AstorH

#484 Tableti (notebooks) - All About

Post by AstorH »

Cijena nije mala, pa koja je cjena sta je krijes yebogati

Sent from my iPad using Tapatalk
Curve

#485 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Curve »

ne krijem je, mozes je naci na bilo kojem cjenovniku, poenta je da li se isplati uzet ili ne, al kad tebe bas ta cijena toliko zanima onda je 950KM
AstorH

#486 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by AstorH »

Curve wrote:ne krijem je, mozes je naci na bilo kojem cjenovniku, poenta je da li se isplati uzet ili ne, al kad tebe bas ta cijena toliko zanima onda je 950KM
Otkud ja znam u koji ti cjenovnik gledas i sta je za tebe velika ili mala cijena. ;-)

Tablet je dobar, ali ti se ne isplati placat toliko ako imas nekog vanka za dobavit uredjaj, doci ce te oko 650KM i dobar si opet 300 Stoje, ali tvoja je zadnja.

x_lecter

#487 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by x_lecter »

dakle ... doslo vrijeme da kupim svoj prvi tablet pa bi mi trebala preporuka ... nekako izbjegavam no name tablete, s druge strane samsung, apple, sony su mi preskupi ... ono sto sam do sada vidio i dvoumim se je sljedece:

http://www.plus.ba/proizvod/tablet_asus ... anium_gray_

http://www.plus.ba/proizvod/tablet_acer ... hz_1gb_8gb

Asus i Acer su prilicno dobre marke kompjutera i laptopa, e sad mene zanima kakvi su im tableti ... meni treba najvise za zabavu, mail fb, procitati neku knjigu i sl.

Valja li ovo cemu?

u medjuvremenu vidim i ovo:

http://www.univerzalno.com/Artikli.aspx?artikalid=3331
AstorH

#488 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by AstorH »

Od ta 3 ja bih odabrao ovaj.Samo pazi nema GSM ako ti je to uvjet da ima.

http://www.gsmarena.com/acer_iconia_b1_720-5932.php

Curve

#489 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Curve »

Pitanje za Galaxy Note 10.1 (2014) vezano je za S pen, koliko tablet ovisi o tom pen-u
Vidim neke komentare da s pen dobro ne ulegne (ispada) to je sad mislim slucaj-dva al ocekivat je da ce nakon godinu dana koristenja to cesce se desavat.
Sad koliko je bitan s pen harderski, moze li tablet radit kako treba i da ne ulegne s pen, moze li bez njega se radit?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Hopkins

#490 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Hopkins »

Problem sa tabletm. Kupljen nov i kad je otpakovan necr da upali. Punio ga svunoc i nista .uopste ne reaguje. Hocu da ga vratim pa ako neko moze da mi kaze koja su mi prava? Ako taj nemaju na stanju mogu li traziti povrat novca?
AstorH

#491 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by AstorH »

Pa sto ga pvo ne upali u ducanu pred njima? Naravno da imas pravo na zamjenski ispravan uredjaj ili povrat novca uz prilozen racun.Sve ti pise u uputstvu samo mrsko ti citat .

krater

#492 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by krater »

Ima li sta do 400 KM (po mogucnosti da se metne Windows i da ima USB) ? :D :D
FrozenCastle

#493 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by FrozenCastle »

...
Last edited by FrozenCastle on 28/05/2014 00:32, edited 2 times in total.
BAN___KAI

#494 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by BAN___KAI »

Jedno malo glupo pitanje jer nikada nisam narucivao izvan Bosne.

Meni je olovka tableta crka i želim da narucim ovaj novi Wacom Intuos Pen & Touch Small 99Dollara. Znam da je Wacom lider u tableti ali ne znam baš ništa o tom navedenom tabletu. Treba mi za crtanje i bojenje. Zna li iko nešta više o tom tabletu ?

I također me zanima ovo free shiping što piše (Fast, free shipping on orders over $50). To ukljucuje sve države ?

Evo link https://store.wacom.com/us/en/product/CTH480/

I ima li možda neko iVista tablet slim 12.1 olovku na prodaju ?
Ali_G

#495 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Ali_G »

Ima li neko Surface obicni? Kakva su iskustva?
Qler

#496 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Qler »

Sumnjam da kod nas ima Surface, ali ja imam, ako ti nesto znaci, Asus VivoTab RT... WinRT na njemu.. OS kao OS, nije los, samo je na pocetku malo teze svariti da ne mogu x86 aplikacije na njega, pa se nekad zaletis da snimis nesto :) a ono prc :)

Inace, radi bez greske, nema bas nikakvog laga, stopanja, problema, IE u metro radi i izgleda super, prakticno desktop koristis samo ako nesto iz office paketa koristis, ostalo je sve u metro-u... Ja sam ovog dobio, iskreno nikad mi ne bi palo na pamet da ga kupim, ali sam stvarno zadovoljan. Doduse, koristim ga 90% samo kao browser, te poneku igru odigram.. Velika prednost je Office paket koji je isti kao na desktopu i radi bez greske..
Ali_G

#497 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Ali_G »

Ja sam nasao na netu povoljni ponudu 269$, obicni surface sa cover-tastaturom. Sad koristim asus transformer, doduse bez docka.
Jel mi bolje kupiti dock ili zamijeniti za surface.
Qler

#498 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Qler »

Ma zavisi sta ti treba i sta hoces. Andorid i Win su dva razlicita svijeta. Win ima manje aplikacija, ali brate radi ko doxa. I opet, office paket para vrijedi. Surfanje i ostalo ti je kao na desktopu, znaci nikakve razlike. Sve radi sve ide :) imas file explorer, klasicni win shell, tako da ti je baratanje sa stickovima, i fajlovima djecija igra. Opet android, ima aplikacije :)
Ali_G

#499 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Ali_G »

Mah instalir'o sam nekakvih aplikacija al se na kraju upotreba svede na surf, tapatalk, mail i par aplikacija za vijesti (klix, avaz...)
Ovaj free office sto su izbacili jel slican tom office paketu na surface
Qler

#500 Re: Tableti (notebooks) - All About

Post by Qler »

Sve sto si nabrojao ima na win rt, a office je kazem ti, bas kao na racunaru, home verzija. Znaci sve sto na racunaru mozes, moze i ovdje, isto.
Post Reply