[/quote]Kemo BA wrote:united bosnae wrote:Koliko znam za clanstvo u KP nikad nisu bila potrebna da.., jer cka.. koje su je vodile mi samo vracaju sjecanja na redove za deterdjent, kafu, benzin, ogromna izdvajanja za vojsku, vikendice u Neumu, privatne kuce izgradjene od drzavnih para, gomile nezaposlenih na birou, viskovi zaposlenih u drzavnim firmama...
Ostavite komunizam i slicne ublehe na smetljistu istorije
Jako malo znaš kada ovako nešto pišeš.Od mene imaš jedinicu iz dva predmeta Istorija i priroda i društvo! Brate slabi ti ucitelji sve te slagali.Nikad manje fabrika i posla,nikad manje prava za radnika nego sada.Što ceš ti ostaviti svom djetetu.Da placa 10000 KM za radno mjesto, drhti pred poslodavcem za 500 KM mjesecno i razmišlja da li da kao i vecina danas da li može kupiti tom istom djetetu cokoladu. E ti baš imaš mu... Mislim da ova partija i netreba takve i da na njih uopšte ne racuna u svojoj borbi.
Hajde sto sebe lazete ali sto pokusavas lagati i nas nije mi jasno. Realna stopa nezaposlenosti u doba komunizma nije bila nista manja nego danas, osim sto si tada morao imati stelu da se prijavis i na biro za zaposljavanje. Da bi koliko-toliko smanjila nezaposlenost, drzava na cijem celu je bila KP je nasumice zaposljavala ljude u drzavnim firmama i time stvarala ogromne viskove radne snage. Zatvarajuci vanjske granice zemlje unistavana je konkurencija te tako i stvarano monopolisticko okruzenje u kojem su jedino domace firme opterecene ogromnim viskovima administracije i radnika mogli opstati sa svojim nekvalitetnim proizvodima. Za sve ostale rupe u budzetu tu je uvijek bila stara dobra stamparija na Topcideru.
Zar smo vec zaboravili na redukcije struje??? u BiH. BiH je uvijek proizvodila viskove struje ali smo godinama imali redukcije iste... gdje je ta struja isla. Za uzvrat su nam izgradjeni kvalitetni autoputevi (cak nas ni autoput bratstva-jedinstva nije zaobisao), pruge sa dva kolosjeka, cista industrija u kojoj se zaposljava obrazovani kadar te se time digao kulturni nivo stanovnistava sto je omogucilo da u BiH nikad vise ne bude ratnih stradanja kao 41-ve.
Ja razumije da uvijek postoji zal za proslim vremenima ali ako je ozbiljna diskusija onda ipak treba biti realan i pogledati cijelu sliku.
Jos jednom ostavite KP tamo gdje mu je mjesto, prevazidjimo trenutne nacionaliste i pocnimo stvarati nesto novo i naprednije. Nemojmo uvijek da se vracamo nazad...hajmo za promijenu malo krenuti naprijed.