KOMUNISTICKA PARTIJA

Locked
united bosnae

#476 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by united bosnae »

Kemo BA wrote:
united bosnae wrote:Koliko znam za clanstvo u KP nikad nisu bila potrebna da.., jer cka.. koje su je vodile mi samo vracaju sjecanja na redove za deterdjent, kafu, benzin, ogromna izdvajanja za vojsku, vikendice u Neumu, privatne kuce izgradjene od drzavnih para, gomile nezaposlenih na birou, viskovi zaposlenih u drzavnim firmama...
Ostavite komunizam i slicne ublehe na smetljistu istorije

Jako malo znaš kada ovako nešto pišeš.Od mene imaš jedinicu iz dva predmeta Istorija i priroda i društvo! Brate slabi ti ucitelji sve te slagali.Nikad manje fabrika i posla,nikad manje prava za radnika nego sada.Što ceš ti ostaviti svom djetetu.Da placa 10000 KM za radno mjesto, drhti pred poslodavcem za 500 KM mjesecno i razmišlja da li da kao i vecina danas da li može kupiti tom istom djetetu cokoladu. E ti baš imaš mu... Mislim da ova partija i netreba takve i da na njih uopšte ne racuna u svojoj borbi.
[/quote]

Hajde sto sebe lazete ali sto pokusavas lagati i nas nije mi jasno. Realna stopa nezaposlenosti u doba komunizma nije bila nista manja nego danas, osim sto si tada morao imati stelu da se prijavis i na biro za zaposljavanje. Da bi koliko-toliko smanjila nezaposlenost, drzava na cijem celu je bila KP je nasumice zaposljavala ljude u drzavnim firmama i time stvarala ogromne viskove radne snage. Zatvarajuci vanjske granice zemlje unistavana je konkurencija te tako i stvarano monopolisticko okruzenje u kojem su jedino domace firme opterecene ogromnim viskovima administracije i radnika mogli opstati sa svojim nekvalitetnim proizvodima. Za sve ostale rupe u budzetu tu je uvijek bila stara dobra stamparija na Topcideru.
Zar smo vec zaboravili na redukcije struje??? u BiH. BiH je uvijek proizvodila viskove struje ali smo godinama imali redukcije iste... gdje je ta struja isla. Za uzvrat su nam izgradjeni kvalitetni autoputevi (cak nas ni autoput bratstva-jedinstva nije zaobisao), pruge sa dva kolosjeka, cista industrija u kojoj se zaposljava obrazovani kadar te se time digao kulturni nivo stanovnistava sto je omogucilo da u BiH nikad vise ne bude ratnih stradanja kao 41-ve.
Ja razumije da uvijek postoji zal za proslim vremenima ali ako je ozbiljna diskusija onda ipak treba biti realan i pogledati cijelu sliku.
Jos jednom ostavite KP tamo gdje mu je mjesto, prevazidjimo trenutne nacionaliste i pocnimo stvarati nesto novo i naprednije. Nemojmo uvijek da se vracamo nazad...hajmo za promijenu malo krenuti naprijed.
nosara

#477 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by nosara »

united bosnae wrote: Hajde sto sebe lazete ali sto pokusavas lagati i nas nije mi jasno. Realna stopa nezaposlenosti u doba komunizma nije bila nista manja nego danas, osim sto si tada morao imati stelu da se prijavis i na biro za zaposljavanje. Da bi koliko-toliko smanjila nezaposlenost, drzava na cijem celu je bila KP je nasumice zaposljavala ljude u drzavnim firmama i time stvarala ogromne viskove radne snage. Zatvarajuci vanjske granice zemlje unistavana je konkurencija te tako i stvarano monopolisticko okruzenje u kojem su jedino domace firme opterecene ogromnim viskovima administracije i radnika mogli opstati sa svojim nekvalitetnim proizvodima. Za sve ostale rupe u budzetu tu je uvijek bila stara dobra stamparija na Topcideru.
Zar smo vec zaboravili na redukcije struje??? u BiH. BiH je uvijek proizvodila viskove struje ali smo godinama imali redukcije iste... gdje je ta struja isla. Za uzvrat su nam izgradjeni kvalitetni autoputevi (cak nas ni autoput bratstva-jedinstva nije zaobisao), pruge sa dva kolosjeka, cista industrija u kojoj se zaposljava obrazovani kadar te se time digao kulturni nivo stanovnistava sto je omogucilo da u BiH nikad vise ne bude ratnih stradanja kao 41-ve.
Ja razumije da uvijek postoji zal za proslim vremenima ali ako je ozbiljna diskusija onda ipak treba biti realan i pogledati cijelu sliku.
Jos jednom ostavite KP tamo gdje mu je mjesto, prevazidjimo trenutne nacionaliste i pocnimo stvarati nesto novo i naprednije. Nemojmo uvijek da se vracamo nazad...hajmo za promijenu malo krenuti naprijed.
Ne mozes krenuti naprijed kad si nesposoban da objektivno valorizujes proslost... Mislis da smo slucajno u kurcu...? Ko se sebi pokenja u menzu, ne moze ocekivat "bolje sutra"... Na stranu cinjenica da smo vec dosegli svoj zenit u svakom pogledu...
arzuhal

#478 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by arzuhal »

Vječiti sukobi komunista i socijaldemokrata. Siti i džedaji, lijevom se mačuju. Hoće li imperija uzvratiti udarac?
kiky

#479 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by kiky »

kp ...
zašto da ne ...
al nije partija za koju bih dao glas iz prostog razloga što kp može sprovoditi svoj program samo kad ima apsolutnu vlast tj po svojoj prirodi je opozicija svim ostalim političkim opcijama ...
MAX68

#480 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by MAX68 »

komunisticka partija ce na izbore izaci sa jasnom porukom nas krajni cilj je socijalisticka republika Bosna i Hercegovina.svjesni smo da ima ljudi kojima je danas dobro i nebi da bilo sta mjenjaju ,a kao sto neko rece ovoj partiji trebaju ljudi koji imaju petlju i koji su spremni da rade i grade partiju danas u ovom demokratskom drustvu nije lahko biti komunista a da nespominjem period unazad 5-6 godina .medutim sve se mjenja .
Kemo BA

#481 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by Kemo BA »

Za "united bosnae ":

Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje.Demokratija je trebala da donese i veca prava na poštivanje istog.I donijela ga je to priznajem možeš bez problema reci što ti padne na pamet.Ali reci mi koliko vrijedi to što kažeš.Reci svom poslodavcu da nije u pravu pa ceš vidjeti gdje su tvoja prava danas.U nebitnim stvarima i na nebitnom mjestu pricaj koliko želiš i tada nema posljedica. Potkaci nekog na položaju sa pravom istinom pa da onda pricamo da te tada pitam ko je diktator.Eto smetaju ti neke stvari kao npr. redukcija struje, tackice itd.Daj reci u kom periodu je to bilo,u kojim godinama.Kažeš "zatvoreno tržište " i nekvalitetni proizvodi.A ovo je bolje? Naši proizvođaci nezašticeni propadaju a mi uvozimo vodu i pri tome zadužujemo našu uncad da vracaju kredite. Ako želiš mogu ti navesti niz propisa koji direktno ugrožavaju osnovna ljudska prava svakog od nas samo ti možda i ne želiš da to vidiš.
Tacno,trebamo krenuti naprijed.Rat nije izazvala nepismenost nego politika tog vremena a ovo stanje nam je ovako jer nas je vodila ova inteligencija a rezultati koje su postigla pokazuje nivo njihovih sposobnosti.Cak ni za sve ove godine nakon rata bisu uspjeli da ostvare cilj tj. da prodaju sve što je "nesposobni" raniji sistem stvorio da bi ostali na vlasti. Raniji sistem ima samo jednu pogrešku.Previše je materijalnih dobara stvorio i omogucio ovim poslije da se prodajom istih jako dugo održe na vlasti.
Last edited by Kemo BA on 07/02/2012 21:35, edited 1 time in total.
PeppermintSA

#482 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by PeppermintSA »

čitao sam statut KP prije 2 godine,

mene jaranica zvala da se učlanim, kad sam pročitao statut, odbio sam

nidje veze s komunističkom partijom - furaju neku socijaldemokratiju
MAX68

#483 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by MAX68 »

komunisticka partija je za ljude koji vjeruju da se zajedničkom energijom, znanjem i radom može ostvariti slobodniji i kvalitetniji život za sve. Besplatno obrazovanje, zdravstvena, pravna i socijalna zaštita moraju biti dostupni svima. Zatim pravo na rad i rezultete svoga rada, su jedni od osnovnih ciljeva naše borbe.

Vjerujemo da Bosna i Hercegovina, koja je danas na ivici bijede i siromaštva, koja ima vise od 500.000 nezaposlenih, čija je industrija prodata i uništena, čije su obrazovanje i zdravstvena zaštita postali previlegija bogatih, gjde većina ljudi živi od danas do sutra, IMA NADE ZA PROGRES i brzi oporavak. BIH danas nije potrebna promjena jedne političke partije ili pojedinca na vlasti. BIH je potrebna promjena celokupnog društveno–političkog sistema i sistema vrijednosti. Ubjeđeni smo da većini građana naše zemlje ovakvo stanje u BIH ne odgovara i da žele korjenite promjene, koje samo komunisti mogu da im donesu. Ako su naši ciljevi borbe, ujedno i vaši ciljevi, onda nema čekanja, nema oklevanja, nema povlačenja pred teškoćama.
agnostic_front

#484 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by agnostic_front »

kako su neki ljudi :x :x :x :x

pa nije nam dosla demokratija. kako to neko moze da izjavi?

onda kad se proglasila RBiH tad je pocela demokratija jel? jest al u nekoj stvari.

pa to je proces, mi je moramo donijeti, gdje je to nakon ukidanja sistema odmah dosao novi? hocete da vam se rodi demokratija, da vam dodje na tanjiru? hoce, hoce, eto je, trci.

eto covjek vam je iznio tacne, egzaktne cinjenice i podatke, a vi svirajte nekoj stvari i napadajte ga. i svi pricaju nemas ti pojma, a niko ne demantuje ono sto je napisano, jer nema odakle, jer ne moze protiv istine.
nosara

#485 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by nosara »

agnostic_front wrote:kako su neki ljudi :x :x :x :x

onda kad se proglasila RBiH tad je pocela demokratija jel? jest al u nekoj stvari.

pa to je proces, mi je moramo donijeti, gdje je to nakon ukidanja sistema odmah dosao novi? hocete da vam se rodi demokratija, da vam dodje na tanjiru? hoce, hoce, eto je, trci.

eto covjek vam je iznio tacne, egzaktne cinjenice i podatke, a vi svirajte nekoj stvari i napadajte ga. i svi pricaju nemas ti pojma, a niko ne demantuje ono sto je napisano, jer nema odakle, jer ne moze protiv istine.
:lol:

samiradisa

#486 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by samiradisa »

Probudite se komunizam propao u proslom vijeku
agnostic_front

#487 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by agnostic_front »

"Za uzvrat su nam izgradjeni kvalitetni autoputevi (cak nas ni autoput bratstva-jedinstva nije zaobisao), pruge sa dva kolosjeka, cista industrija u kojoj se zaposljava obrazovani kadar te se time digao kulturni nivo stanovnistava sto je omogucilo da u BiH nikad vise ne bude ratnih stradanja kao 41-ve."

nesto netacno mozda?
Kemo BA

#488 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by Kemo BA »

agnostic_front wrote:kako su neki ljudi :x :x :x :x

Hej! nema mjesta tolikoj ljutnji. O kojim argumentima pišeš? Na koji od njih želiš odgovor(napiši bilo koji dobiti ceš odgovor ali da bude konkretan argument dobijaš konkretan odgovor)?Da li su uopšte živio u onom "diktatorskom sistemu" ?Koliko vremena po tvom mišljenju treba da se "donese" ta "poštena demokratija"? Zar nije prošlo dovoljno vremena od prvih "demokratskih" izbora? Pokušao sam da nađem adekvatan naziv za trenutno ustrojstvo i ne uspjevam. Robovlasništvo? Ne može! jer vrijeđa ranije robovlasnike ( oni su brinuli i o robovima a ne samo o sebi).Kapitalizam? Ne može jarane! oni placaju rad i znanje ovi familijarne veze, poltronstvo,diplome a radni rezultati i radnici su u PM.Što je najgore vec su se mnogi pomirili sa svim nepravdama ali ovi stežu sve više i više i jedog dana....

Za "MAX68":

Citaš li "pp"?
agnostic_front

#489 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by agnostic_front »

Da li su izbori jedino demokratsko sredstvo koje narod moze da koristi u cilju poboljsanja svog zivota?
Kemo BA

#490 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by Kemo BA »

agnostic_front wrote:Da li su izbori jedino demokratsko sredstvo koje narod moze da koristi u cilju poboljsanja svog zivota?
Ne ! Ukoliko je Sindikat jak,i ukoliko su lokalne jedinice organizovane ima nacina da se izbore za pravednije društvo i nakon izbora. Pogrešno je što svi mislimo da opozicija u vlasti može korigovati vlast u pozitivnom smislu.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#491 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

united bosnae wrote:
Kemo BA wrote:
united bosnae wrote:Koliko znam za clanstvo u KP nikad nisu bila potrebna da.., jer cka.. koje su je vodile mi samo vracaju sjecanja na redove za deterdjent, kafu, benzin, ogromna izdvajanja za vojsku, vikendice u Neumu, privatne kuce izgradjene od drzavnih para, gomile nezaposlenih na birou, viskovi zaposlenih u drzavnim firmama...
Ostavite komunizam i slicne ublehe na smetljistu istorije.

Jako malo znaš kada ovako nešto pišeš.Od mene imaš jedinicu iz dva predmeta Istorija i priroda i društvo! Brate slabi ti ucitelji sve te slagali.Nikad manje fabrika i posla,nikad manje prava za radnika nego sada.Što ceš ti ostaviti svom djetetu.Da placa 10000 KM za radno mjesto, drhti pred poslodavcem za 500 KM mjesecno i razmišlja da li da kao i vecina danas da li može kupiti tom istom djetetu cokoladu. E ti baš imaš mu... Mislim da ova partija i netreba takve i da na njih uopšte ne racuna u svojoj borbi.
Hajde sto sebe lazete ali sto pokusavas lagati i nas nije mi jasno. Realna stopa nezaposlenosti u doba komunizma nije bila nista manja nego danas, osim sto si tada morao imati stelu da se prijavis i na biro za zaposljavanje. Da bi koliko-toliko smanjila nezaposlenost, drzava na cijem celu je bila KP je nasumice zaposljavala ljude u drzavnim firmama i time stvarala ogromne viskove radne snage. Zatvarajuci vanjske granice zemlje unistavana je konkurencija te tako i stvarano monopolisticko okruzenje u kojem su jedino domace firme opterecene ogromnim viskovima administracije i radnika mogli opstati sa svojim nekvalitetnim proizvodima. Za sve ostale rupe u budzetu tu je uvijek bila stara dobra stamparija na Topcideru.
Necu nista vise da komentarisem osim gore boldiranog. Sta mislis koliko bi danas struje preostalo za domacinstva da rade sve fabrike koje je komunisticka vlast izgradila i koje su radile prije rata?

Da ti olaksam, BiH sada proizvodi manje struje nego prije rata.

Nije na odmet malo razmisljanja i usporedbi. ;-)

KPJ nije bila savrsena, bilo je i krupnih gresaka, ali u poredjenju sa ovima danas sto se ekonomije i razvoja tice bili su daleko bolji.

I da, neka nova KP ne bi ponovila njihov uspjeh. Mnogo je razloga za to, a najvazniji je da nemamo omladinu izgradjenu u zdravom patriotskom duhu.
El_comadante

#492 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by El_comadante »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
united bosnae wrote:
Kemo BA wrote: Hajde sto sebe lazete ali sto pokusavas lagati i nas nije mi jasno. Realna stopa nezaposlenosti u doba komunizma nije bila nista manja nego danas, osim sto si tada morao imati stelu da se prijavis i na biro za zaposljavanje. Da bi koliko-toliko smanjila nezaposlenost, drzava na cijem celu je bila KP je nasumice zaposljavala ljude u drzavnim firmama i time stvarala ogromne viskove radne snage. Zatvarajuci vanjske granice zemlje unistavana je konkurencija te tako i stvarano monopolisticko okruzenje u kojem su jedino domace firme opterecene ogromnim viskovima administracije i radnika mogli opstati sa svojim nekvalitetnim proizvodima. Za sve ostale rupe u budzetu tu je uvijek bila stara dobra stamparija na Topcideru.
Necu nista vise da komentarisem osim gore boldiranog. Sta mislis koliko bi danas struje preostalo za domacinstva da rade sve fabrike koje je komunisticka vlast izgradila i koje su radile prije rata?

KPJ nije bila savrsena, bilo je i krupnih gresaka, ali u poredjenju sa ovima danas sto se ekonomije i razvoja tice bili su daleko bolji.

I da, neka nova KP ne bi ponovila njihov uspjeh. Mnogo je razloga za to, a najvazniji je da nemamo omladinu izgradjenu u zdravom patriotskom duhu.
ovo boldirano. pa valjda su Tudžman, Miošević, Mladić, Karadžić i mnogi drugi bili komunistička omladina ili su bar odrasli u komunizmu i znamo vrlo dobro šta su nam donjeli KPJ omladinci.
nosara

#493 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by nosara »

El_comadante wrote:
ovo boldirano. pa valjda su Tudžman, Miošević, Mladić, Karadžić i mnogi drugi bili komunistička omladina ili su bar odrasli u komunizmu i znamo vrlo dobro šta su nam donjeli KPJ omladinci.
Zaboravio si aliju i kompaniju...Pa, problem je sto ste birali najgore... Svaki narod sebi birao najgore predvodnike da ga vode u mrak... To ste htjeli, mrak demonkratije obasjava punim sjajem evo vec 22 godine... :sad:
sinuhe

#494 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by sinuhe »

Bili su komunisti bolji, ali tek u odnosu na ove neznalice. Boga pitaj kako bi se snalazili u novoj situaciji nakon pada SSSR-a. Znam sad ce neko reci kako nismo bili istocni blok.
nosara

#495 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by nosara »

sinuhe wrote:Bili su komunisti bolji, ali tek u odnosu na ove neznalice. Boga pitaj kako bi se snalazili u novoj situaciji nakon pada SSSR-a. Znam sad ce neko reci kako nismo bili istocni blok.
Tad su vec uveliko nacionalisti poveli kolo... Ante Markovic je pokazao da bi smo mogli, ali mi nismo htjeli... Takva je gradnja ovdje... :D
agnostic_front

#496 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by agnostic_front »

sinuhe wrote:Bili su komunisti bolji, ali tek u odnosu na ove neznalice. Boga pitaj kako bi se snalazili u novoj situaciji nakon pada SSSR-a. Znam sad ce neko reci kako nismo bili istocni blok.
:thumbup: :thumbup:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#497 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

El_comadante wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: Necu nista vise da komentarisem osim gore boldiranog. Sta mislis koliko bi danas struje preostalo za domacinstva da rade sve fabrike koje je komunisticka vlast izgradila i koje su radile prije rata?

Pazi, jugosavenska poslijeratna omladina nije bila sva komunisticka omladina, ali velikoj vecini je bio zajednicki taj patriotski naboj i cilj kome su stremili.

Niko ne spori da je medju njima bilo i "bombasa", oportunista najgore vrste.

I kao sto rece @nosara, birali ste upravo najgore od tih najgorih.
avicena

#498 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by avicena »

nosara wrote: :lol:

Ahaaa. :mrgreen:

nosara

#499 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by nosara »

Danas, ni u okviru istih naroda, ne postoji skoro nikakva poveznica, iako se forsira nekakav turbo patriotizam, najcesce na potpuno pogresnim pretpostavkama... Sve ste uprskali... :-)

To, dakako, ne znaci da nema prostora za internacionalizam, naprotiv... Ali se sa ovakvim nivoom drustvene svijesti, obrazovanja, kulture, kakav imamo danas, svaka ideja bez puno muke moze kompromitovat... Dakle, da bi se nesto konkretno uradilo u pravcu korjenitih promjena, treba krvavo raditi i zrtvovati se bez kompromisa...

Ima li dobrovoljaca...? :D
avicena

#500 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA

Post by avicena »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

Ako znaš razliku između dogovorne i tržišne ekonomije znaš da ne bi preživjele do danas. Onda si u Jugi mogao kupiti TV samo od "Rudi Čajavca" iz Banja Luke ili "EI" iz Niša ili "RIZ" Zagreb, a smeće poput Sonija ili Grundinga skoro nikako. Tako i frižidere od Gorenja ili Obodina, a za AEG mnogi nisu ni čuli. Državaje imala monopol i to je spašavalo te firme. Ili kupi to ili gledaj u vedro nebo.

Ali ovim ne tvrdim da se tranzicija nije mogla izvesti i drugačije nego kako je to naša politika odradila.
Locked