Upravo to. Meni je posve jasno da cemo za godinu i po do dvije, nadam se, imati skoro u potpunosti uvezano 90 km auto puta, sto je kakva-takva utjeha za sve nas. Ovi kraci na sjeveru i jugu sto se 'napadaju' na najlaksim dionicama, trebaju biti ohrabrenje i olaksanje nastavka radova makar i za deset godina, da se lijepi bosanski 'goblen' jednom i - zavrsi!ins wrote:Nije to nikakav optimizam, vec stanje na terenu.
Jedan dio se pravi vec sada, jedan dio u 2013. i 2014., a bogami na jedan dio cemo sacekati jos nekoliko godina...
Ali glupo je reci "nista se ne pravi" u trenutku dok se gradi na skoro 40 kilometara duzine...![]()
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- shake69
#476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
Haettenschweiler
#477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne razumijem ljude koji pored svega što se oko njih dešava mogu biti optimisti kada se radi o učinkovitosti naše vlasti.shake69 wrote:Upravo to. Meni je posve jasno da cemo za godinu i po do dvije, nadam se, imati skoro u potpunosti uvezano 90 km auto puta, sto je kakva-takva utjeha za sve nas. Ovi kraci na sjeveru i jugu sto se 'napadaju' na najlaksim dionicama, trebaju biti ohrabrenje i olaksanje nastavka radova makar i za deset godina, da se lijepi bosanski 'goblen' jednom i - zavrsi!ins wrote:Nije to nikakav optimizam, vec stanje na terenu.
Jedan dio se pravi vec sada, jedan dio u 2013. i 2014., a bogami na jedan dio cemo sacekati jos nekoliko godina...
Ali glupo je reci "nista se ne pravi" u trenutku dok se gradi na skoro 40 kilometara duzine...![]()
Ja sam davno spalio iluzije da nam ti ljudi mogu donjeti bilo kakvo dobro. Čak sam počeo ozbiljno vjerovati da ćemo se mi prije vratiti kenjcima i hamalima već što ćemo se provozati od Save do mora autoputem.
- Alfons Kauders
#478 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala na informacijama, mada i dalje nemam nimalo povjerenja u ove zvanicne rokove - sto je i glavni povod moje kuknjave.ins wrote:Pare za most Svilaj davno osigurane. Rok 2014. godina.
Most Pocitelj ceka novi projekat, zbog izmjene trase. Po novom, izgradnja je planirana za kraj 2013. godine. EBRD je vec odobrio pare za izmjenu projekta.
LOT 3 Sarajevske zaobilaznice je sada "u rukama" Autocesta Federacije, ove godine se radi ekspropriacija (vec zapocela), izgradnja je planirana za 2013.
U 2013. je jos planirano da se radi dionica Svilaj - Odzak (bit ce gotova prije mosta kojem je rok 2014.) i LOT 1 Zenicke zaobilaznice (expropriacija pri kraju)
Npr. Svilaj - mislim da je to most duzine preko pola kilometra, ne znam kako ga namjavaju zavrsiti vec u 2014 ako jos nisu ni poceli radovi? Laik jesam, ali ne vjerujem da takva grdosija moze niknuti za nekoliko mjeseci - pa ni za godinu dana.
LOT 3... Kazes izgradnja je planirana za 2013. Mislis na pocetak izgradnje? Kada ce biti pusten u promet, 2014?
Kada bi ama bas sve islo po planu, da se ne probije nijedan rok, mislim da bi svi bili presretni. Medjutim, ako gledamo dosadasnju praksu, puno su vece sanse da se rokovi "razvuku" jos koju godinu. Ja ne ocekujem da cu se provozati obilaznicom prije 2015, kamoli da ce biti 90km autoputa u jednom komadu - nadam se da grijesim, ali povjerenja u ta obecanja odavno nemam.
-
ins
#479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mozda zato sto vjeruju svojim ocima?Haettenschweiler wrote:
Ne razumijem ljude koji pored svega što se oko njih dešava mogu biti optimisti kada se radi o učinkovitosti naše vlasti.
-
muzicar_iz_parka
#480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Možda jednog dana koridor 5C uđe u knjige istorije kao građevina pravljena vjekovima i nikad završena.
Možda to bude naš "Skadar na Bojani".
-
ins
#481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno, treba biti oprezan u ocekivanjima, ni ja ne uzimam ovo zdravo za gotovo.Alfons Kauders wrote:
Kada bi ama bas sve islo po planu, da se ne probije nijedan rok, mislim da bi svi bili presretni. Medjutim, ako gledamo dosadasnju praksu, puno su vece sanse da se rokovi "razvuku" jos koju godinu. Ja ne ocekujem da cu se provozati obilaznicom prije 2015, kamoli da ce biti 90km autoputa u jednom komadu - nadam se da grijesim, ali povjerenja u ta obecanja odavno nemam.
Cinjenica je da se mnogo toga na bolje promjenilo u zadnje 2 godine, i da dionica po dionica ulaze u gradnju.
Kako rekoh, 40 km nije tako malo, pogotovo sto tu nema nikakve ravnice, vec je sve prepuno vrlo skupih objekata.
-
ins
#482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput ZG - BG se pravio 50+ godina, Ljubljana - Zagreb 40+ godina a dug je svega cca 130 km...muzicar_iz_parka wrote:Možda jednog dana koridor 5C uđe u knjige istorije kao građevina pravljena vjekovima i nikad završena.
Beograd i Skoplje dan-danas, 60 godina nakon pocetka gradnje nisu spojeni autoputem
-
SSemir
#483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nesto kao segrada familia?muzicar_iz_parka wrote:Možda jednog dana koridor 5C uđe u knjige istorije kao građevina pravljena vjekovima i nikad završena.
-
Haettenschweiler
#484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Čemu vjerovati? 300m nasipa, par radnih mašina i jedan glavonja u džipu. Meni je to još daleko od autoputa.ins wrote:Mozda zato sto vjeruju svojim ocima?Haettenschweiler wrote:
Ne razumijem ljude koji pored svega što se oko njih dešava mogu biti optimisti kada se radi o učinkovitosti naše vlasti.
Ja vjerujem kada vidim jer se još dobro sjećam Bičakčića, Francuza i kamena temeljca.
- Alfons Kauders
#485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ulaze u izgradnju, ali problem je sto je "track record" u izgradnji proslih dionica nikakav, a obilaznica je najbolji primjer i to me brine. Dok je zavrse ispasce da nam je trebalo desetak godina za 8 najvaznijih kilometara asfalta u drzavi, a vodi se godinama kao da je usla u gradnju.ins wrote:Naravno, treba biti oprezan u ocekivanjima, ni ja ne uzimam ovo zdravo za gotovo.Alfons Kauders wrote:
Cinjenica je da se mnogo toga na bolje promjenilo u zadnje 2 godine, i da dionica po dionica ulaze u gradnju.
Kako rekoh, 40 km nije tako malo, pogotovo sto tu nema nikakve ravnice, vec je sve prepuno vrlo skupih objekata.
Naslusali smo se mi u Tuzli vec previse obecanja za M-18, dobrim dijelom od istih ljudi. Eno i dan-danas nista nije uradjeno, hvale se onim tunelcicima i vijaduktom od 12 miliona ko da su skratili put za pola sata, a skratili su mozda kilometar i po.
Neki dan su u Tuzli opet obecavali da ce se raditi neka nova trasa puta prema Sarajevu, tuneli i treca traka na Konjuhu. Samo sto vise niko ne vjeruje u to, pa se smiju ljudima iz vlade u lice kada pomenu neke nove bisere. Da i ne govorim o putu Zepce - Tuzla i Tuzla - Orasje, koji kod nas dodje kao dobra zajebancija, a ovi na TV-u ozbiljno pricaju o njemu.
-
Haettenschweiler
#486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@Alfons Kauders
Put Sarajevo -Tuzla se trebao i mogao odraditi odmah nakon rata. Ali hebi ga, par porodica je u tom trenutku stvaralo prvobitnu akumulaciju kapitala, za infrastrukturne projekte od vitalnog nacionalnog značaja donirani novac jednostavno nije mogao doteći. Uostalom, hajbe Boga ti! Biće ovdje još ratova i prilika da se krene od nule.
Put Sarajevo -Tuzla se trebao i mogao odraditi odmah nakon rata. Ali hebi ga, par porodica je u tom trenutku stvaralo prvobitnu akumulaciju kapitala, za infrastrukturne projekte od vitalnog nacionalnog značaja donirani novac jednostavno nije mogao doteći. Uostalom, hajbe Boga ti! Biće ovdje još ratova i prilika da se krene od nule.
-
muzicar_iz_parka
#487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jel nam greške iz prošlosti trebaju biti primjer za sadašnjost.ins wrote:
Autoput ZG - BG se pravio 50+ godina, Ljubljana - Zagreb 40+ godina a dug je svega cca 130 km...
Beograd i Skoplje dan-danas, 60 godina nakon pocetka gradnje nisu spojeni autoputem
Pogledaj za koliko vremena su napravljeni autoput ZG-ST ako ćeš već uzimati primjere iz komšiluka, ili koliko vremena im je trebalo za neke druge projekte na sjevernom Jadranu.
Izgradnja autoputeva u BiH se radi neplanski, bez logike, pokušavaju se neke sasvim nemoguće varijante poput famoznog Bosmala, dodikovog šurovanja sa CPM-om, Kinezima, Strabagom, itd. U priči planirano milion dionica, a gradi se sasvim malo ako uzmemo odnos kilometara po godini.
Genijalci se sjete recimo imovinsko pravnih odnosa kada se počne sa gradnjom, a natezanja se vuku godinama, neki pametni izgrade objekte u vremenu planiranja, pa posle masno naplaćuju "odštetu", iako nebi trebali dobiti istu zbog nepostojanja građevinskih dozvola.
Krenuću od RS, da je Dodik bio pametan kao što nije, trebao je raspisati tendere 2006-07 godine za gradnju, do sad bi imali izgrađene glavne realne dionice (Banja Luka-Doboj i dio koridora 5C RS Karuše-Vukosavlje), a da se malo razmišljalo i most na Savi bi bio gotov. Ovako imamo izgrađen autoput u sredini ničega, povezan isključivo sa magistralama a ne nekim drugim autoputom, tek kroz nekih 10ak godina možemo očekivati završetak radova ovim tempom, a i to je pitanje.
U FBiH takođe puno pogrešnih odluka, sve se komada na male dionice sa ciljem davanja posla domaćim izvođačima, a tempo gradnje takođe nezadovoljavajući.
Taman dok se sve završi, ono šta je prvo pravljeno biće spremno za obnovu.
-
tec
#488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Citajuci neke komentare covjek bi povjerovao da su prosljo nekoliko generacija od kad je pocela izgradnja autoputeva u Bih. Generacijama se pricalo ali nista se nikada nije gradilo pa je stvarno glup ovdje prepucaviti kako je sve ocajno.
Prvi stavrni autoput se poceo graditi krajem 2001 i zavrsen je sredinom 2003 znaci malo manje od 11 godina od pocetka izgradnje i sad ce 9 godina od otvaranja prve dionice.
- Naravno na ovim prostorima se prica o autputu od 1979 kada je najevljeno pocetak izgradnje Sarajevo-Zenica koj kako svi znamo smo mi zvali autoput ali to nikad nije bio jer sredstva za drugu traku bivsa drzava nije obezbjedila.
- Sljedeca prica o autoputu je pocela 1980-81 kada je otpocet graski autoput kao udarni projekat za ZOI 84. Ali naravno to niti je bio autoput nego gradska brza cesta (expressway) i naravno ni tada bivsa drzava nije obezbjedila obecana sredstva za taj projekt (4 republike nije interesiralo finaciranje za Sarajevsku olimpijadu).
- Naravno dolazi se do Sarajevske zaobilaznice cija izgradnja je pocela 1990 ali ne kao autoput (nego 1+1) i cak niti neka dionica jer se pocelo graditi prilaz tunelu i jedna cijev dva razlicita tunela (stim da su uradeni probne iskopine na drugoj cijevi) taj projekt je trebao trajati 8 godina i dati jednu cestu sa dvije trake (1+1) od josanice do mostarskog raskrsnice.
- I koce zaboraviti Bicakcica i njegov tender za koncesiju Sarajevo-Zenica. Kao prvi cin je osigurao Bechtel nemoze ucestvovati na tenderu i onda organizova tender koj je vrijedio kao toalet papir. U normalnoj drzavi poziva se firme na tender nakon sto postoji razvojni plan, prostorni plan, idejni projekat, glavni projekat, itd ali kako ovo nije normalna drzava sve je to trebao obezbjediti koncesionar (iako pola tih procedura su odgovornost Vlade i odgovornih institucija). Naravno to isto je uradio Dodik u rs ali bez tendera i ne jednom nego 3 puta.
I sta to znaci u BiH se o autoputu prica 33 godina a prvih 23 odnosno 28 (kada je usvojen idejni projekat Vc i poceto raditi na prostornim planovima, itd) se nije URADILO NISTA DA BI REALIZIRAO AUTOPUT, ama bas nista jer kao na ovom forumu carsija misli da se sve to moze prekonoci uraditi kroz pricu. Ako ne uradis sve sto se treba uraditi od planova, zakona, projekata, itd Zasto iko ocekuje da nesto nastane iz nista. Na to da dodam da mi imamo 14 razlicitih vlada onda se moze samo ostati iznenadzeni ako ista postoji.
Sadasnji razvoj zadnje 3/4 godine nije ne planski nego se radi tamo gdje postoje pare i potrebe. Dali su to najbolji planovi vidice se za 10 godina ali kukati kako fale neke ceste kako bi put trebao ici nekom trasom su prosta prepucavanja
Prvi stavrni autoput se poceo graditi krajem 2001 i zavrsen je sredinom 2003 znaci malo manje od 11 godina od pocetka izgradnje i sad ce 9 godina od otvaranja prve dionice.
- Naravno na ovim prostorima se prica o autputu od 1979 kada je najevljeno pocetak izgradnje Sarajevo-Zenica koj kako svi znamo smo mi zvali autoput ali to nikad nije bio jer sredstva za drugu traku bivsa drzava nije obezbjedila.
- Sljedeca prica o autoputu je pocela 1980-81 kada je otpocet graski autoput kao udarni projekat za ZOI 84. Ali naravno to niti je bio autoput nego gradska brza cesta (expressway) i naravno ni tada bivsa drzava nije obezbjedila obecana sredstva za taj projekt (4 republike nije interesiralo finaciranje za Sarajevsku olimpijadu).
- Naravno dolazi se do Sarajevske zaobilaznice cija izgradnja je pocela 1990 ali ne kao autoput (nego 1+1) i cak niti neka dionica jer se pocelo graditi prilaz tunelu i jedna cijev dva razlicita tunela (stim da su uradeni probne iskopine na drugoj cijevi) taj projekt je trebao trajati 8 godina i dati jednu cestu sa dvije trake (1+1) od josanice do mostarskog raskrsnice.
- I koce zaboraviti Bicakcica i njegov tender za koncesiju Sarajevo-Zenica. Kao prvi cin je osigurao Bechtel nemoze ucestvovati na tenderu i onda organizova tender koj je vrijedio kao toalet papir. U normalnoj drzavi poziva se firme na tender nakon sto postoji razvojni plan, prostorni plan, idejni projekat, glavni projekat, itd ali kako ovo nije normalna drzava sve je to trebao obezbjediti koncesionar (iako pola tih procedura su odgovornost Vlade i odgovornih institucija). Naravno to isto je uradio Dodik u rs ali bez tendera i ne jednom nego 3 puta.
I sta to znaci u BiH se o autoputu prica 33 godina a prvih 23 odnosno 28 (kada je usvojen idejni projekat Vc i poceto raditi na prostornim planovima, itd) se nije URADILO NISTA DA BI REALIZIRAO AUTOPUT, ama bas nista jer kao na ovom forumu carsija misli da se sve to moze prekonoci uraditi kroz pricu. Ako ne uradis sve sto se treba uraditi od planova, zakona, projekata, itd Zasto iko ocekuje da nesto nastane iz nista. Na to da dodam da mi imamo 14 razlicitih vlada onda se moze samo ostati iznenadzeni ako ista postoji.
Sadasnji razvoj zadnje 3/4 godine nije ne planski nego se radi tamo gdje postoje pare i potrebe. Dali su to najbolji planovi vidice se za 10 godina ali kukati kako fale neke ceste kako bi put trebao ici nekom trasom su prosta prepucavanja
- Alfons Kauders
#489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U osamdesetim se planirao put preko Varesa, koji bi se negdje ukljucio na podjednako nepostojecu brzu cestu SA-Ze koju je pomenuo kolega. Vjerovatno ima nekih starih planova u naftalinu, o toj varijanti se pricalo neposredno nakon rata.Haettenschweiler wrote:@Alfons Kauders
Onda se pricalo da ce se raditi brza cesta za Doboj, da se spaja na (opet nepostojeci) Vc... Mislim da nikad nije postojao ni papiric dokumentacije za taj put.
Sljedeca varijanta je bila neki novi-stari put od 600 miliona, koji bi pratio postojecu trasu. Naravno, ni ta opcija nikad nije bila ozbiljna i nemam pojma odakle im uopste ta cifra, jer - cik pogodi - nikad nije ozbiljno ni razmatran pa i ne postoji osim u par memoranduma i prijedloga.
E onda su se dosjetili najkrace i najjeftinije varijante, brze ceste ili autoputa juznom stranom Ozrena, kroz Vozucu... Nekih pedesetak kilometara do Zavidovica. Mislim ima neko IPSA istrazivanje i to je to.
Sad se prica o nekoj novoj varijanti za postojeci put (M-18), da se rade tri trake na nekim dionicama, tuneli, vijadukti itd... Naravno, ni za taj "plan" nikad nije postojao niti ce postojati ni papiric projektne dokumentacije, mada tvrde da dokumentacija postoji i sve "samo sto nije"...
Zbog svega navedenog se serem na obecane rokove za koridor i narocito obilaznicu
- madner
#490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tu ima mali problem, ne mozes naplacivat autoput ako ne ostavis alternativu, tako da poprave postojecu magistralu nikad nece isplatiti taj novi autoput.
-
convict
#491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@ins
Vidim da raspolažeš konkretnim informacijama, možeš li nam reći šta se dešava sa Lotom 1 obilaznice? Na dan kad su novi izvođači trebali biti uvedeni na gradilište, gradilište je blokirano od strane radnika firmi koje je prevario SCT. Poslije toga nije bilo informacija, da li je gradilište još blokirano ili su radovi nastavljeni?
Vidim da raspolažeš konkretnim informacijama, možeš li nam reći šta se dešava sa Lotom 1 obilaznice? Na dan kad su novi izvođači trebali biti uvedeni na gradilište, gradilište je blokirano od strane radnika firmi koje je prevario SCT. Poslije toga nije bilo informacija, da li je gradilište još blokirano ili su radovi nastavljeni?
-
matematicar_teski
#492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
radovi idu punom parom,austrijanac je to,skoro ko svaboconvict wrote:@ins
- victom
#493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zašto je na slici gore, cesta u obliku slova S ?
A ima prostora da ide pravo ko strijela. ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:00, edited 2 times in total.
-
ins
#494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako vec ispadnes smijesan, zar nije bolje odsutiti a ne dalje potezati ovakvu "argumentaciju"Haettenschweiler wrote:
Čemu vjerovati? 300m nasipa, par radnih mašina i jedan glavonja u džipu. Meni je to još daleko od autoputa.
Ja vjerujem kada vidim jer se još dobro sjećam Bičakčića, Francuza i kamena temeljca.
-
matematicar_teski
#495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Uskoro bi trebala da pocne most da se gradi u odzaku,a da li neko zna kad ce se zavrsiti ova dionica do tunela ?
- Bumerang
#496 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija
Ponude za izgradnju autoputa se otvaraju 20. jula
SRNA - 27.06.2012 14:35
BANJALUKA - Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ dala je pozitivan odgovor nakon što je pregledala tendersku dokumentaciju za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Čubrilović je rekao novinarima da je EBRD preduzeću „Autoputvi RS“ dala dozvolu da zatraži finansijsku ponudu od onih ponuđača koji su završili predkvalifikaciju. Finansijske ponude će biti otvorene 20.jula, najavio je Čubrilović i rekao da će nakon toga biti moguće da se vrlo brzo potpiše ugovor sa izvođačem radova. Prema riječima resornog ministra, izbor izvođača radova zavisiće od uslova koji su dostavljeni u finansijskoj ponudi.
Uslove iz prve faze tendera ispunilo je 10 od 12 prijavljenih kompanija.
Dionica od Prnjavora do Doboja duga je 37 kilometara, a njena izgradnja finansiraće se kreditom EBRD od 150 miliona evra, sa kamatnom stopom šestomjesečni euribor plus jedan odsto, sa grejs periodom od tri godine i rokom otplate od 15 godina.
http://www.nezavisne.com/posao/trziste/ ... 47228.html
Dionica autoputa Prnjavor Doboj 2016

SRNA - 27.06.2012 14:35
BANJALUKA - Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ dala je pozitivan odgovor nakon što je pregledala tendersku dokumentaciju za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Čubrilović je rekao novinarima da je EBRD preduzeću „Autoputvi RS“ dala dozvolu da zatraži finansijsku ponudu od onih ponuđača koji su završili predkvalifikaciju. Finansijske ponude će biti otvorene 20.jula, najavio je Čubrilović i rekao da će nakon toga biti moguće da se vrlo brzo potpiše ugovor sa izvođačem radova. Prema riječima resornog ministra, izbor izvođača radova zavisiće od uslova koji su dostavljeni u finansijskoj ponudi.
Uslove iz prve faze tendera ispunilo je 10 od 12 prijavljenih kompanija.
Dionica od Prnjavora do Doboja duga je 37 kilometara, a njena izgradnja finansiraće se kreditom EBRD od 150 miliona evra, sa kamatnom stopom šestomjesečni euribor plus jedan odsto, sa grejs periodom od tri godine i rokom otplate od 15 godina.
http://www.nezavisne.com/posao/trziste/ ... 47228.html
Dionica autoputa Prnjavor Doboj 2016

Last edited by Bumerang on 16/11/2016 15:11, edited 3 times in total.
-
melac
#497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa nemože baš tako, imaš pravila koja kažu koliko pravac može maksimalno biti dug. A i na ovoj slici i nije teren za pravca, jer treba pratiti teren sa što manje nasipa, a i podužni nagib igra ulog. Sve u svemu, kurac u Rasemu.victom wrote:Zašto je na slici gore, cesta u obliku slova S ?
-
Haettenschweiler
#498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vjeruj ti šta hoćeš prijatelju ali ja vjerujem tek kada se provozam. Pun mi je penis projekata, zlatnih kašika, zapadnih Njemački, privlačenja stranih investitora, evroatlanskih integracija i ostalih vaginalnih dimova.ins wrote:Ako vec ispadnes smijesan, zar nije bolje odsutiti a ne dalje potezati ovakvu "argumentaciju"Haettenschweiler wrote:
Čemu vjerovati? 300m nasipa, par radnih mašina i jedan glavonja u džipu. Meni je to još daleko od autoputa.
Ja vjerujem kada vidim jer se još dobro sjećam Bičakčića, Francuza i kamena temeljca.![]()
![]()
-
KIMBO
#499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Haettenschweiler wrote:Vjeruj ti šta hoćeš prijatelju ali ja vjerujem tek kada se provozam. Pun mi je penis projekata, zlatnih kašika, zapadnih Njemački, privlačenja stranih investitora, evroatlanskih integracija i ostalih vaginalnih dimova.ins wrote:Ako vec ispadnes smijesan, zar nije bolje odsutiti a ne dalje potezati ovakvu "argumentaciju"Haettenschweiler wrote:
Ja vjerujem kada vidim jer se još dobro sjećam Bičakčića, Francuza i kamena temeljca.![]()
![]()
apsolutno, apsolutno
- shake69
#500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta je s tunelom prema Zenici? Nesto slabo u vijestima je li posao dat bh. firmama nakon pusione Slovenaca!?