Stadion reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U kojem gradu bi trebala biti uradjena izgradnja/rekonstrukcija stadiona?!

Sarajevo
357
56%
Mostar
24
4%
Zenica
154
24%
Tuzla
35
6%
Jajce
15
2%
Bihac
8
1%
Banja Luka
21
3%
Travnik
9
1%
Brcko
7
1%
nesto drugo (navedite)
6
1%

Total votes: 636

Bosnolog

#476 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Bosnolog »

samo_ti wrote: ...sada i drvece, zgrade, redovi smetaju ...alasellamet... :D ...samo vi sanjajte o novom Wembley-u, libo vas tuki, uzivate :dance:
Pesimiste sam uvijek sretao kroz zivot,oni osim sto se izmaknu cesto odvracaju druge da ne ucestuju,potom budu njaveci mineri akcije, kriticari i bukadzije, do najgrlatijih spinera izmisljenih optuzbi,kako je lova pokradena iako oni nisu dali ni kinte,... :oops:

Ne kazem da se odnosi na tebe ali majkamu stara zasto u startu biti antiprotivan,.....?? :D

Cesto sam govirio da je bolje kada sto ljudi da po jednu marku za neki projekat nego kada jedan da sto maraka jer pored marke koju je neko donirao imas covjeka koji podrzava nesto cega je sam dio sto je mnogo bitnije,....

Moje pisanje nije nikakvo omalovazavanje stadiona u Zenici,

Shvatam da smo kao drzava koja je izasla iz rata,opterecena milionima problema od krimovlasti,armije nezaposlenih i drugih stvari i stoga smatram da bi se trebali ukljuciti u akciju oni koji imaju novac i volje da doniraju za opste dobro a to je ovo o cemu pisemo,..

Donacija je i kada neko ponudi sebe da ce pocisiti smece na gradilistu par dana ili sati ako zeli donirati svoje vrijeme,..... :roll:
legionar2010

#477 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by legionar2010 »

Vjerujem da ako bi neko napravio SKLAD za izgradnju novog ili adaptaciju ali da je to kompetentno napravljeno napravili bi taj stadion dobrovoljnim sredstvima... koliko je samo Bosanca u inostranstvu koji bi ako bi se stvarno neko potrudio oko kredibilnosti projekta platili iz svog dzepa. Identitet Bosne je definitivno FUDBAL i ako ova drzava ne moze napraviti jedan stadion onda neka sve ide ka vragu. Vjerovtano ce u buducnosti biti nekihinvesticija u BiH i tu bi se dalo iskoristiti da recimo ulagac u BiH napravi nesto za to da dodje kupiti nase pare tako se to radi, i onda bi imali recimo govorim napamet Wolksvage Arena itd. Tako se radi to svako ko dodje u neku drzavu po posao mora nesto uraditi za okolis to je trend. Samo sto mi nemamo ljude koji bi radili takav posao jer se bavimo unutrasnjim administrativnim problemima. Sami sebi kocimo situaciju.
Baudelaire

#478 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Baudelaire »

Uradi nešto za okoliš, ali neće brate uraditi stadion za okoliš. Ne može biti to dodatno što treba uraditi veće od same investicije :D
luckylaka

#479 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by luckylaka »

Nesto kontam nas Bosanaca i Hercegovaca vani oko 1.000.000 garant(kad nas je u St.Louis 50-60.000 onda kontam da nas je vani i 2.000.000 al haj milionce.Po marku milion po 10 10 miliona ovakvih budala ko sto sam ja zaludjenih fudbalom do vrha ima garant najmanje 100.000(mozda i vise)100.000x1=100.000 ali 100.000x10=1.000.000.mozes zamisliti 100.000 manijaka i ostalix100=stadion.Ako nas nema toliko BHFanaticosa da Bogda nam se reprezentacija nigdje ne plasirala.Pogledam Brisel 30.000,Atlanta 30.000Pariz20.000 eto nas skoro stoja(jes da ima dupli al ima oni koji nisu bili tu)Hajmo ljudi za zivota( a bar meni ne ostaje jos puno,mozda utorak da me sahrani)uraditi nesto za tu Reprezentaciju u inat Uefi Fifi,platiniju i ostalim bjelosvjetskim govnima.Bit ce negdje zapisano.Mozda nekad moje praunuce navrati na Kosevo il Bilino i kaze,,Ovdje je moj dedo Lucky od srca dao $$$$$ da ja sad ko covjek sa zenom i djecom dodjem na miru pogledati neke nove Dzeke,Vede,Pjane...,,Hajmo za ime Boga dragoga :bih: :bih:
Comrad

#480 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Comrad »

Sve to fino izgleda u teoriji. Medjutim, poznajuci naseg covjeka sutra kad bude tekma, ne bude mogao naci ulaznicu, bic..e pa ejj ja sam dao 100 maraka, eura za izgradnju i sad ne mogu na stadion, sta s ti pricat, ja sam dao 1000, ma sta si ti dao...fljas...heh :D

Nema uopste potrebe da se na takav nacin finansira izgradnja stadiona. Para ima, ako ne kod nas, onda se one mogu uzeti. Ali ne mogu se uzeti, jer onda moras raditi transparentno, sto nasi politicari ne znaju. Pa ko da nas ne bi UEFA pogurala, i kojekakve razvojne banke...jbt sta je ba za njih 100 miliona - nista. Pa hebaji ga, onda lagano vracat kredit, ionako se repka nece nikad ugasit.

Kasnije bi se mogli skontati neki vidovi donacija, tipa das odredjenu sumu dobijes dres sa potpisom igraca kojeg hoces, tako neke fazone skontat.
M10A4EVER

#481 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by M10A4EVER »

luckylaka wrote:Nesto kontam nas Bosanaca i Hercegovaca vani oko 1.000.000 garant(kad nas je u St.Louis 50-60.000 onda kontam da nas je vani i 2.000.000 al haj milionce.Po marku milion po 10 10 miliona ovakvih budala ko sto sam ja zaludjenih fudbalom do vrha ima garant najmanje 100.000(mozda i vise)100.000x1=100.000 ali 100.000x10=1.000.000.mozes zamisliti 100.000 manijaka i ostalix100=stadion.Ako nas nema toliko BHFanaticosa da Bogda nam se reprezentacija nigdje ne plasirala.Pogledam Brisel 30.000,Atlanta 30.000Pariz20.000 eto nas skoro stoja(jes da ima dupli al ima oni koji nisu bili tu)Hajmo ljudi za zivota( a bar meni ne ostaje jos puno,mozda utorak da me sahrani)uraditi nesto za tu Reprezentaciju u inat Uefi Fifi,platiniju i ostalim bjelosvjetskim govnima.Bit ce negdje zapisano.Mozda nekad moje praunuce navrati na Kosevo il Bilino i kaze,,Ovdje je moj dedo Lucky od srca dao $$$$$ da ja sad ko covjek sa zenom i djecom dodjem na miru pogledati neke nove Dzeke,Vede,Pjane...,,Hajmo za ime Boga dragoga :bih: :bih:

Jest to divno teoretski, ali sramna istina je ta da se vise od 90% nase dijaspore samo zali kako im je zivot "tezak", kako se "nema", kako je "nama dobro, a oni se pate" itd. ... Skoro da najblizima svojima ovdje ne salju "sadaku", a ne da recimo daju dobrovoljne priloge za nacionalni stadion!
Ali opet, s druge strane, kako smo mi jedni od najcudnijih insana na dunjaluku, kako su nam eticka mjerila za naucnih izucavanja, sve je moguce...
Bosnjo je cudo! :bih:
Comrad

#482 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Comrad »

M10A4EVER wrote: Skoro da najblizima svojima ovdje ne salju "sadaku", a ne da recimo daju dobrovoljne priloge za nacionalni stadion!
Ali opet, s druge strane, kako smo mi jedni od najcudnijih insana na dunjaluku, kako su nam eticka mjerila za naucnih izucavanja, sve je moguce...
Nisam u dijaspori, nemam nikoga tamo...ali mislim da ovo nije tacno.
soccerfan88

#483 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by soccerfan88 »

Comrad wrote:
M10A4EVER wrote: Skoro da najblizima svojima ovdje ne salju "sadaku", a ne da recimo daju dobrovoljne priloge za nacionalni stadion!
Nisam u dijaspori, nemam nikoga tamo...ali mislim da ovo nije tacno.
Brate lijepi ja iz Amerike 3 porodice malte ne izdrzavam. Redovno, svaki mjesec pare im saljem. Ovo kad bi se organizovali. prvi bi halalio najmanje 100 dolara, ako treba i vise za izgradnju stadiona :) Nego nek savez izracuna koliko treba i da se donira, Otvoriti ziro racun i mogucnost da se uplati preko Pay-pala. Vjeruj mi slupilo bi se. :thumbup:
M10A4EVER

#484 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by M10A4EVER »

Znao sam da ce te da krenete po meni zbog napisanog, pogotovo ljudi koji spadaju u procentualni dio koji nisam "dirao"! 8-) Ja NISAM rekao NIKO, rekao sam ogromna vecina (znaci PREKO 90%), svaka cast svima koji nisu takvi... Ne bubam tek tako, ne pricam neosnovane gluposti, nego licno poznajem bar stotinjak ljudi koji imaju "vani" nekog svog i vjerujte, od njih stotinjak, jedva da ih desetak ima tu "privilegiju" da nisu "zaboravljani"! Ne znam zasto se pojedini osjecaju prozvanim kad nisam globalizovao situaciju!
Ja hvala bogu nemam nikog bitnog takvog, meni to (opet, hvala bogu kazem) ne treba u zivotu, ali govorim o ljudima kojima bi ta pomoc itekako dobro dosla, ima ko da im pomogne, ali je "njima isto tesko", tako da nista od toga...

Uglavnom, OT! ;-)
juventus

#485 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by juventus »

Ma treba srediti Grbavicu na nekih 20.000-25.000 i da to bude ujedno i stadion reprezentacije.

Da se udruže Željo, FSBiH, Opština, Kanton, Federacija i država, plus da se nađe neki kvalitetan sponzor. Napraviti od Grbavice stadion kako treba, jer to zaslužuju i najbolji klub u državi i ova naša reprezentacija.
saabsa

#486 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by saabsa »

juventus wrote:Ma treba srediti Grbavicu na nekih 20.000-25.000 i da to bude ujedno i stadion reprezentacije.

Da se udruže Željo, FSBiH, Opština, Kanton, Federacija i država, plus da se nađe neki kvalitetan sponzor. Napraviti od Grbavice stadion kako treba, jer to zaslužuju i najbolji klub u državi i ova naša reprezentacija.
:-) :-)
Ako sta ostane od tih 20-25 hiljada nek ostatak ulože i u ostale stadione :run:
almirony

#487 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by almirony »

Ma dvije muhe jednim udarcem :wink: Ovo je projekat buduceg Velezovog stadion u sjevernom logoru. Velez napokon dobije stadion, a boga mi i reprezentacija. Barem ce trava biti ok preko zime.

Image
Obuca9

#488 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Obuca9 »

Ako bi se već gradio nacionalni stadion, onda bi se to trebalo graditi iz temelja novo. S nule krenuti i napraviti stadion, koji ce sluziti samo i iskljucivo reprezentacijama i nikome više.

Ne vidim zašto bi to država trebala sređivati Bilino polje ili Grbavicu, pa nisu to državni stadioni. Zna se ko je vlasnik, pa neka vlasnici sami traže sredstva da ga srede. Nije ni Arsenalu stadion napravio ni London ni kraljica, nego su sami sebi napravili stadion.
dibidus

#489 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by dibidus »

Svakako Zenica!

Hipten razloga, ne samo celikov stadion, konfiguracija cijelog grada je idealna za ovu stvar, a pogotovo za utakmice visokog rizika. Sa malim adaptacijama mogao bi se kapacitet mjesta uduplati a ulazak u stadion bi se mogao ukopati pa bi autobus sa igracima mogao ici drito ispod stadiona. Moguc je i pjesacki most preko Bosne prema Kamberovic polju gdje su sportski tereni i Hotel, kao i veliki parking prostor, a kada bi se jos sredio i onaj stari hotel do stadiona i podzemno povezao sa stadionom, sto ne bi bio veci problem, to bi bila cista idela.

Ovo bi zaista bilo idealno rjesenje.

Ali, posto koda nas nema tog osjecaja za regionalno planiranje, vec je svaka opcina drzava za sebe, onda sumnjam da ce od ovoga biti ista.

Gdje je ta pamet i gdje je taj autoritet koji ce kazati da Zenici ne treba termoelektrana kraj Kaknja, po meni ne treba im ni univerzitet kraj Sarajeva, vec im treba nesto sto ce biti kompatibilno sa susjednim opcinama i popraviti ekonomsku sliku grada.
Ovakav stadion i jacanje sportskog turizma uz eventualno jos neke srodne sadrzaje (veliki zabavni park naprimjer) bi ucinilo jednu lijepu harmoniju sa susjednim opcinama sto bi bilo na dobrobit nase radnicke klase, omladine i penzionera, svih naroda i narodnosti i opcenito svih gradjanki i gradjana ove napacene zemlje.
:bih:
sumirprimus

#490 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by sumirprimus »

znaci kompromisno napravit 5 nacionalnih stadiona i mirna bosna :skoljka:
quasar

#491 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by quasar »

juventus wrote:Ma treba srediti Grbavicu na nekih 20.000-25.000 i da to bude ujedno i stadion reprezentacije.

Grbavica je vlasnistvo kluba tako da drzave nema u vlasnistvu i onda bi se postavilo pitanje kome se to pravi stadion?
Nebitno je sto je klub sportsko drustvo. Mozda bi cak i lakse bilo kad bi Zeljo bio privatno vlasnistvo, pa bi se znalo sa kim se prica i koliko ko ulaze.
Ko je vlasnik BP? Jel Celik ili opstina Zenica?

Poboljsanje uslova u nasem sportu i stadionima mozemo ocekivati tek kad se donesu zakonski propisi o privatizaciji sportskih klubova. Siguran sam da bi se za veliku sestorku (Borac, Čelik, Sarajevo, Sloboda, Velež, Željo) nasli kupci, kao i za Široki, Zrinjski, vjerovatno Olimpik pa i još neki klub. Onda lijepo liga sa takvim klubovima može napredovati, ulagaće se u stadione, pogotovo ako vlasnik skonta da uloženi novac može vratiti u roku 5-10 godina ako mu se poveća posjeta. Sad su za našu ligu sasvim dovoljna i školska igrališta ili polustadion kao Olimpikov. Valja to održavati, a bez prihoda = atraktivnih utakmica = kvalitetne lige, nema nista od toga. Veliki stadion 30-40k stolica po uefinim standardima bi bio samo jedna velika investicija koja bi na godisnjem nivou i dalje gutala novce, a imali bi mozda jednu tekmu koja ce ga napuniti.
amrica

#492 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by amrica »

Zenica nema smjestajne kapacitete da ugosti 10.000 ljudi, kvalitetno, po hotelima. Ne vjerujem ni da ima adekvatnu ugostiteljsku infrastrukturu.

A ne znam ni da ima neku turisticku ponudu, da covjek pozeli doci dan ranije i ostati dan duze da obidje nesto.

A najveci problem je povezanost sa aerodromom. Kako doci do Zenice, osim taxijem ili rent-a-carom? Busom ne mozes ni do Sarajeva, a kamoli do Zenice. Patnja za nekoga ko ne poznaje Sarajevo.

Ovo sve s obzirom na broj BHF koji dolaze izvana.
shake69

#493 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by shake69 »

quasar wrote:

Grbavica je vlasnistvo kluba tako da drzave nema u vlasnistvu i onda bi se postavilo pitanje kome se to pravi stadion?
Nebitno je sto je klub sportsko drustvo. Mozda bi cak i lakse bilo kad bi Zeljo bio privatno vlasnistvo, pa bi se znalo sa kim se prica i koliko ko ulaze.
Ko je vlasnik BP? Jel Celik ili opstina Zenica?

Poboljsanje uslova u nasem sportu i stadionima mozemo ocekivati tek kad se donesu zakonski propisi o privatizaciji sportskih klubova. Siguran sam da bi se za veliku sestorku (Borac, Čelik, Sarajevo, Sloboda, Velež, Željo) nasli kupci, kao i za Široki, Zrinjski, vjerovatno Olimpik pa i još neki klub. Onda lijepo liga sa takvim klubovima može napredovati, ulagaće se u stadione, pogotovo ako vlasnik skonta da uloženi novac može vratiti u roku 5-10 godina ako mu se poveća posjeta. Sad su za našu ligu sasvim dovoljna i školska igrališta ili polustadion kao Olimpikov. Valja to održavati, a bez prihoda = atraktivnih utakmica = kvalitetne lige, nema nista od toga. Veliki stadion 30-40k stolica po uefinim standardima bi bio samo jedna velika investicija koja bi na godisnjem nivou i dalje gutala novce, a imali bi mozda jednu tekmu koja ce ga napuniti.
Ima li neko fotke kako napreduje gradnja Trening centra reprezentacije u Zenici? Meni je i ono znacajan napredak iako su tereni samo za trening.
sumirprimus

#494 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by sumirprimus »

amrica wrote:Zenica nema smjestajne kapacitete da ugosti 10.000 ljudi, kvalitetno, po hotelima. Ne vjerujem ni da ima adekvatnu ugostiteljsku infrastrukturu.

A ne znam ni da ima neku turisticku ponudu, da covjek pozeli doci dan ranije i ostati dan duze da obidje nesto.

A najveci problem je povezanost sa aerodromom. Kako doci do Zenice, osim taxijem ili rent-a-carom? Busom ne mozes ni do Sarajeva, a kamoli do Zenice. Patnja za nekoga ko ne poznaje Sarajevo.

amrice draga kaki hoteli,ja odem u bihac i vratim se za isti dan,a kamol sarajvo,zenica, :-) :)
naravno za domace,a i gdje god se igra u bosni,vise je domacih nego dijaspore,tako da tih 10.000 :)
strani navijaci,urijetko bagmi toliki broj,urijetko...
eluna

#495 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by eluna »

ReD aka Socijalista wrote:
los merengues wrote:Posto sve vise ljudi spominje ovu ideju..
Dakle sve vezano za izgradnju/preuredjenje stadiona na kome bi igrala
nasa reprezentacija...
Prijedlozi /sugestije/cijena izgradnje...
Princip javno-privatnog partnerstva ili neki drugi prijedlog....
Mislim (uz duzno postovanje navijacima Celika) da BP trenutno nije
u mogucnosti da pruzi uslove jednoj reprezentaciji naseg kalibra(tika/taka) :D

Od mene za pocetak
Impuls Arena Augsburg,kapacitet 30 000 mjesta, cijena 40 mil eura.izgradnja 20 mjeseci
Image
Image
http://www.worldstadiums.com/
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Naravno da treba :thumbup:

Moze to i za 30mil.

Financiranje:
Opcina - 30% - 9mil.
Kanton - 30% - 9mil.
FBiH - 40% - 12mil.
zaboravi si RS - pa i oni igraju pa treba i da finansiraju
juventus

#496 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by juventus »

saabsa wrote:

:-) :-)
Ako sta ostane od tih 20-25 hiljada nek ostatak ulože i u ostale stadione :run:
Mislio sam na kapacitet, o čemu ti pričaš?? :roll:
amrica

#497 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by amrica »

znam dosta ljudi koji nisu bhf, ali idu na utakmice po europi (iz dijaspore). Ali ne idu u Bosnu. Sta mislis zasto?

U Parizu 15.000 Bosanaca, povratni let Skandinavija Pariz cca 400 KM, sa smjestajem u hotelu 2 dana paket aranzman sega, karta se kupi na netu, let traje 2.20 sati, prevoz sa aerodroma da grada organiziran perfektno... a Pariz, ljepota, ... :)

A sta nudi Zenica? Let do Sarajeva 7-15 sati, zavisno od broja presjedenja , cifra i preko 2 milje, prevoz 0 bodova, karata nema, itd....

Svako ko dodje u euforiji, ostavi brdo para, samo treba znati uzeti lovu.

A sve ovo se odnosi i na protivnicke navijace, jos i vise, nasi bar mogu komunicirati.
Zar nije jadno da se protivnicki navijac u Z enici posmatra kao 8. cudo. I to su uglavnom ljudi koji su nekako povezani sa Bosnom.
Last edited by amrica on 14/11/2011 10:57, edited 1 time in total.
dibidus

#498 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by dibidus »

amrica wrote:Zenica nema smjestajne kapacitete da ugosti 10.000 ljudi, kvalitetno, po hotelima. Ne vjerujem ni da ima adekvatnu ugostiteljsku infrastrukturu.
Amrice, ovo je muska tema ;-) !

Sala, neka i tebe u ovoj raspravi, samo si malo pretjerala.
Sto se tice smjestajnih kapaciteta, u Zenici ima nekoliko hotela i cini mi se da su svi prazni. Sto se tice aerodroma, ne bih rekao da je od Holideja do sarajevskog aerodroma puno brze doci nego od Zenice, pogotovo kad se zavrsi autoput do Zenice (kazu iduce godine, insallah) sto bilo nekih pristojnih pola sata.
Ali nije nebitno i ovo sto neku pomenu a ja zaboravih - u Zenici je izgradje i ovaj FIFIN centar!
eluna

#499 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by eluna »

sumirprimus wrote:

amrice draga kaki hoteli,ja odem u bihac i vratim se za isti dan,a kamol sarajvo,zenica, :-) :)
naravno za domace,a i gdje god se igra u bosni,vise je domacih nego dijaspore,tako da tih 10.000 :)
strani navijaci,urijetko bagmi toliki broj,urijetko...
dolazili bi i bilo bi gostiju kad bi stadion bio u redu - a da se oko i u Zenici nema šta vidjeti nije istina .........i na kraju krajeva, obzirom da željezara propada ne vidim niakkvog razloga da se Zenica orijentiše i razvija u tom pravcu ...... da isključe željezaru i urede je kao hotel i disko bilo bi korisnika sigurno a i bila bi profitabilnija :lol: :lol: :lol:

edit:
UHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!! pardon ..... da se Zwnica NE orijentiše ............. :-) :-) :-) koji lapsus
mekaba

#500 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by mekaba »

Comrad wrote:Sve to fino izgleda u teoriji. Medjutim, poznajuci naseg covjeka sutra kad bude tekma, ne bude mogao naci ulaznicu, bic..e pa ejj ja sam dao 100 maraka, eura za izgradnju i sad ne mogu na stadion, sta s ti pricat, ja sam dao 1000, ma sta si ti dao...fljas...heh :D

Nema uopste potrebe da se na takav nacin finansira izgradnja stadiona. Para ima, ako ne kod nas, onda se one mogu uzeti. Ali ne mogu se uzeti, jer onda moras raditi transparentno, sto nasi politicari ne znaju. Pa ko da nas ne bi UEFA pogurala, i kojekakve razvojne banke...jbt sta je ba za njih 100 miliona - nista. Pa hebaji ga, onda lagano vracat kredit, ionako se repka nece nikad ugasit.

Kasnije bi se mogli skontati neki vidovi donacija, tipa das odredjenu sumu dobijes dres sa potpisom igraca kojeg hoces, tako neke fazone skontat.
Mislim da si pogresno shvatio neke postove.Nije cilj da se dobrovoljnim prilozima finansira gradnja vec je cilj da se pomogne.Dijaspora+ljudi u BiH koji mogu+privatne i drzavne firme + ovi delegati sa estrade.Moglo bi se skupiti zaista mnogo novca ali ne dovoljno za kvalitetnu rekonstrukciju. Sve je opet na vlastima u BiH da odluce sta je najbolje i sta je najrealnije trenutno te izadju u javnost sa projektom. Tek poslije se mogu organizovati neke akcije uz pomoc BH medija.Npr. dijaspora moze donirati ali sama ne moze nista pokrenuti dok se zvanicno ne promovise projekat.Tek tada mi mozemo poceti sa prezentacijom projekta i prikupljanjem sredstava. Mnogi mozda i ne znaju da je veliki broj vlasnika sarajevskih restorana i kafica bili veliki donatori Sarajevske olimpijade.Vlasnik caffea "Adams" npr. donirao je koliko se sjecam 5000 DM a zahvalnica mu stoji i danas na zidu. Nama nema drugog puta nego da se sami finansiramo onoliko koliko mozemo. Grad Sarajevo ima na desetine objekata u gradu koji su izgradjeni sredstvima gradjana odnosno tzv. samodoprinosom. Znam da su danas vremena druga ali se mora priznati da je ovaj nacin pomoci sasvim OK. Da toga nije bilo ovi objekti sigurno nebi bili izgradjeni nikada. Cisto sumnjam da ce UEFA izdvojiti neke milione za BiH.
Locked