Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Donnie Smith

#476 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

zašto nisu špricali, gdje si radio i zašto sve teže
hjooj

:shock:
dulekrele

#477 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Donnie Smith wrote:zašto nisu špricali, gdje si radio i zašto sve teže
hjooj
Radio na klinici Kosevo u Eurofarmu i u Sanasi. Nikad mi nisu nista pospricali. Prvi put je najlakse jer ne znas kako to izgleda. Ali to toliko kratko traje da se stvarno ne trebas sekirati i brinuti. Ako imas novaca a toliki te je strah onda u Sanasi ima dobra doktorica Bisera Gogov radi gastroskopije pod totalnom anestezijom i bez. Dode anesteziolog i dok ubrizgava u venu ti vec zaspis. Cisti konfor. Zatvoris oci i otvoris ono gotovo, a i sigurniji je taj pregled jer ako je pacijent nemiran i tesko podnosi pregled onda moze nesto i da promakne doktoru na pregledu.
Jednom sam i ne planirano zavrsio na gastroskopiji kod Gribajcevica. Dosao na konsultacije a on me postavi na stol pa uradi gastroskopiju. :D
Donnie Smith

#478 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

dulekrele wrote:
hjooj
Radio na klinici Kosevo u Eurofarmu i u Sanasi. Nikad mi nisu nista pospricali. Prvi put je najlakse jer ne znas kako to izgleda. Ali to toliko kratko traje da se stvarno ne trebas sekirati i brinuti. Ako imas novaca a toliki te je strah onda u Sanasi ima dobra doktorica Bisera Gogov radi gastroskopije pod totalnom anestezijom i bez. Dode anesteziolog i dok ubrizgava u venu ti vec zaspis. Cisti konfor. Zatvoris oci i otvoris ono gotovo, a i sigurniji je taj pregled jer ako je pacijent nemiran i tesko podnosi pregled onda moze nesto i da promakne doktoru na pregledu.
Jednom sam i ne planirano zavrsio na gastroskopiji kod Gribajcevica. Dosao na konsultacije a on me postavi na stol pa uradi gastroskopiju. :D
Novac nije problem nego ljudi kažu da je Gribajčević najveći stručnjak pa kontam...a on ima taj sprej ne kontam što ga tebi ne dade :D
U Alei je 280 s anestezijom, isto neka dr. Sigurniji mi muškarci nekako, iskreno :)
dulekrele

#479 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Donnie Smith wrote:
dulekrele wrote:
hjooj
Novac nije problem nego ljudi kažu da je Gribajčević najveći stručnjak pa kontam...a on ima taj sprej ne kontam što ga tebi ne dade :D
U Alei je 280 s anestezijom, isto neka dr. Sigurniji mi muškarci nekako, iskreno :)
Ja sam kod Gribajcevica radio prije 3-4 godine. Mozda danas oni i spricaju tim sprejom ne znam. Nisu nikad radili sa anestezijom. Svaki dobar gastroenterolog moze da vidi i da dijagnozu na osnovu onoga sto vidi na monitoru bez obzira da li je zensko ili musko. Ali postujem tvoje rezonovanje. Neces otici dok ne presjeces i zakazes gastroskopiju. Ako imas puno problema onda nemas sta cekati.
Inace ima u I. Sarajevu ordinacija gdje dolazi gastroenterolog dr. Doder sa VMA (sef gastro klinike) i radi gastroskopije i kolonoskopije.
P308

#480 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Joj, Donnie, ti si meni hit :D Eto, svi smo ti gotovo identicno opisali postupak a ti se i dalje raspitujes i svima ista pitanja postavljas :D Samo ce ti gore biti, sto vise pitas, citas itd.
Odes, odradis to i dobijes terapiju/dijagnozu i miran si. Povedi nekoga sa sobom ako ce ti lakse biti (jer sam stekao dojam da si jako mlad), dozvole da ta osoba bude s tobom tijekom cijelog postupka ukoliko ti je ugodnije tako. Ne brini bolan, proci ce to daleko bolje nego sto mozes zamisliti. Znam da su ti ovo trenutno beznacajne rijeci, ali sjetit ces se kad sve bude gotovo :D
Donnie Smith

#481 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

P308 wrote:Joj, Donnie, ti si meni hit :D Eto, svi smo ti gotovo identicno opisali postupak a ti se i dalje raspitujes i svima ista pitanja postavljas :D Samo ce ti gore biti, sto vise pitas, citas itd.
Odes, odradis to i dobijes terapiju/dijagnozu i miran si. Povedi nekoga sa sobom ako ce ti lakse biti (jer sam stekao dojam da si jako mlad), dozvole da ta osoba bude s tobom tijekom cijelog postupka ukoliko ti je ugodnije tako. Ne brini bolan, proci ce to daleko bolje nego sto mozes zamisliti. Znam da su ti ovo trenutno beznacajne rijeci, ali sjetit ces se kad sve bude gotovo :D
hit sam i sebi :D
i sve znam ali ne mogu protiv sebe -jače je
strah me
PS. Donnie je žensko, 32 godine, kako mlado. A imam spisak ko sve ide sa mnom, vojska čitava :D
Izvinjavam se ja stvarno što smaram ljude, pređoh još i na privatne poruke, ali me fkt interesuje šta sve mogu da očekujem, svi detalji...a ne mogu da upratim ko je šta pisao; i ne gledam nikove pa ispada možda tako, da svi isto pišu a ja po svome. Ma muči me to što ne nađoh tu još nikog sa mojim simptomima pa ono, trema još veća :-D
kukavica, štaš :-)
P308

#482 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Donnie Smith wrote:
strah me
PS. Donnie je žensko, 32 godine, kako mlado. A imam spisak ko sve ide sa mnom, vojska čitava :D
Izvinjavam se ja stvarno što smaram ljude, pređoh još i na privatne poruke, ali me fkt interesuje šta sve mogu da očekujem, svi detalji...a ne mogu da upratim ko je šta pisao; i ne gledam nikove pa ispada možda tako, da svi isto pišu a ja po svome. Ma muči me to što ne nađoh tu još nikog sa mojim simptomima pa ono, trema još veća :-D
Sta fali, povedi mamu/tatu/brata/sestru/prijatelja/momka/muza. Neka jedno udje s tobom, a ostali nek cekaju vani i bodre :D
Doktorima to nije nista neobicno plus je tebi puno lakse kad znas da je neko tu.

Ovako to izgleda kod Gribajcevica. Moje iskustvo, u detalj :D Prije nego sto zakazes termin medicinska sestra ti na telefon objasni kako da se ponasas dan prije pregleda (ne smijes jesti par sati prije pregleda, itd.). Na dan pregleda udjes unutra, pozdravis se s doktorom i objasnis mu simptome, tegobe i sve ono sto te muci. On ti postavi par pitanja da dobije jasniju sliku o svemu tome. Zatim te medicinski tehnicar/sestra zamoli da mu pridjes i bocne te u prst, prinese ti neku spravu na isti i testira da li imas Helicobacter pylori. Onda ti objasne postupak gastroskopije. Dakle, ne boli, ali je nekim ljudima neugodan (a nekima nije cak ni to).
Legnes na lijevi bok (oni ti nastimaju ruke da ti bude sto udobnije), stave ti neki kolut u usta koji ti drzis zubima (kroz taj kolut ide cijev/kabl sa kamericom :D). Cijev nije tanaka ali nije ni predebela. Onda doktor pocne sa pregledom. Jako je njezan. Ja sam imao nagon na povacanje svo vrijeme i povratio sam samo tekucinu (jer nisam nista jeo, to je valjda poenta :D ). Kazu da neki ljudi uopce ne povracaju. Tu je gomila ubrusa i papira kojim te zastite da ne povratis po odjeci. Ne boli ni najmanje, ali nije prijatno, necu lagati. Traje jako, jako, jako kratko. Taman sto si se opustio i navikao na cijev u ustima, pregled je vec gotov. Za to vrijeme te neko koga si povela moze cuvati za ruku/nogu :D Iznad tvoje glave je ekran na kojem mozes vidjeti sta imas u sebi pri pregledu :D Onda se ocistis onim ubrusima koje sam spominjao ukoliko uopce ima potrebe da se cistis (ti mozda neces povracati). Popricas jos malo s doktorom, on ti napise nalaz i da terapiju ukoliko postoji potreba za istom. Ja nisam osjecao nista nakon pregleda a neki ljudi kazu da su par sati iza imali cudan osjecaj u grlu. To je sasvim normalno. Pozdravis se s doktorom, zahvalis mu se i izadjes s osmijehom :D
Eto, to ti je to :D Bgm sam ti opisao sve, od prvog susreta s doktorom pa do pozdrava :D Nadam se da je bar malo pomoglo i da si dobila jasniju sliku o postupku.
Donnie Smith

#483 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

P308 wrote:
Donnie Smith wrote:
strah me
Sta fali, povedi mamu/tatu/brata/sestru/prijatelja/momka/muza. Neka jedno udje s tobom, a ostali nek cekaju vani i bodre :D
Doktorima to nije nista neobicno plus je tebi puno lakse kad znas da je neko tu.

Ovako to izgleda kod Gribajcevica. Moje iskustvo, u detalj :D Prije nego sto zakazes termin medicinska sestra ti na telefon objasni kako da se ponasas dan prije pregleda (ne smijes jesti par sati prije pregleda, itd.). Na dan pregleda udjes unutra, pozdravis se s doktorom i objasnis mu simptome, tegobe i sve ono sto te muci. On ti postavi par pitanja da dobije jasniju sliku o svemu tome. Zatim te medicinski tehnicar/sestra zamoli da mu pridjes i bocne te u prst, prinese ti neku spravu na isti i testira da li imas Helicobacter pylori. Onda ti objasne postupak gastroskopije. Dakle, ne boli, ali je nekim ljudima neugodan (a nekima nije cak ni to).
Legnes na lijevi bok (oni ti nastimaju ruke da ti bude sto udobnije), stave ti neki kolut u usta koji ti drzis zubima (kroz taj kolut ide cijev/kabl sa kamericom :D). Cijev nije tanaka ali nije ni predebela. Onda doktor pocne sa pregledom. Jako je njezan. Ja sam imao nagon na povacanje svo vrijeme i povratio sam samo tekucinu (jer nisam nista jeo, to je valjda poenta :D ). Kazu da neki ljudi uopce ne povracaju. Tu je gomila ubrusa i papira kojim te zastite da ne povratis po odjeci. Ne boli ni najmanje, ali nije prijatno, necu lagati. Traje jako, jako, jako kratko. Taman sto si se opustio i navikao na cijev u ustima, pregled je vec gotov. Za to vrijeme te neko koga si povela moze cuvati za ruku/nogu :D Iznad tvoje glave je ekran na kojem mozes vidjeti sta imas u sebi pri pregledu :D Onda se ocistis onim ubrusima koje sam spominjao ukoliko uopce ima potrebe da se cistis (ti mozda neces povracati). Popricas jos malo s doktorom, on ti napise nalaz i da terapiju ukoliko postoji potreba za istom. Ja nisam osjecao nista nakon pregleda a neki ljudi kazu da su par sati iza imali cudan osjecaj u grlu. To je sasvim normalno. Pozdravis se s doktorom, zahvalis mu se i izadjes s osmijehom :D
Eto, to ti je to :D Bgm sam ti opisao sve, od prvog susreta s doktorom pa do pozdrava :D Nadam se da je bar malo pomoglo i da si dobila jasniju sliku o postupku.
Ti si kralj, čekaj da ovo jedno barem 16 puta pročitam. A ono, čekaj ne pomenu, :D što ti prskaju grlo, lidokain šta već? jel utrne samo početak grla ili cijelo grlo? kad prestane to, to me zanima, nakon gastroskopije minutu ili 10, jel normalno mogu gutati bez zaleđenog grla? Malo me od tog isto neka trema opucava. Ev nešto kontam da nazovem i otkažem termin kod njega, da idem na anesteziju onu ipak, pa dok se ja pripremam k'o da ću 20.000 milja pod more otići na Nautilus - nije baš dobro. Ali tješi me to što svi kažu da kratko traje. Gledah ja fotke te cjevčice na netu, izgledaju tanke ili se samo tješim :D
P308

#484 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Donnie Smith wrote: Ti si kralj, čekaj da ovo jedno barem 16 puta pročitam. A ono, čekaj ne pomenu, :D što ti prskaju grlo, lidokain šta već? jel utrne samo početak grla ili cijelo grlo? kad prestane to, to me zanima, nakon gastroskopije minutu ili 10, jel normalno mogu gutati bez zaleđenog grla? Malo me od tog isto neka trema opucava. Ev nešto kontam da nazovem i otkažem termin kod njega, da idem na anesteziju onu ipak, pa dok se ja pripremam k'o da ću 20.000 milja pod more otići na Nautilus - nije baš dobro. Ali tješi me to što svi kažu da kratko traje. Gledah ja fotke te cjevčice na netu, izgledaju tanke ili se samo tješim :D
Ne znam sta prskaju u grlo. Znam samo da to nema ni ukusa, ni mirisa, niti ti osjecas ikakvu promjenu u grlu. Znaci ne utrne nista, i mozes normalno gutati nakon pregleda. Bar je tako kod mene bilo. :D Vjerovatno je to individualno i svako drugacije reagira.
A mozda prsnu samo vodu da bi te smirli. Placebo efekt :D
Razmisli jos ali sto prije obavi taj pregled da budes mirna pa makar i sa anestezijom. Platit ces vise, ali onda bar nemas brige jer ne znas sta ti rade i sta se desava :D Ali meni se iz ove perspektive cini da bi radije isao na gastroskopiju nego kod stomatologa, npr :D haha....
Donnie Smith

#485 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

P308 wrote:
Donnie Smith wrote: Ti si kralj, čekaj da ovo jedno barem 16 puta pročitam. A ono, čekaj ne pomenu, :D što ti prskaju grlo, lidokain šta već? jel utrne samo početak grla ili cijelo grlo? kad prestane to, to me zanima, nakon gastroskopije minutu ili 10, jel normalno mogu gutati bez zaleđenog grla? Malo me od tog isto neka trema opucava. Ev nešto kontam da nazovem i otkažem termin kod njega, da idem na anesteziju onu ipak, pa dok se ja pripremam k'o da ću 20.000 milja pod more otići na Nautilus - nije baš dobro. Ali tješi me to što svi kažu da kratko traje. Gledah ja fotke te cjevčice na netu, izgledaju tanke ili se samo tješim :D
Ne znam sta prskaju u grlo. Znam samo da to nema ni ukusa, ni mirisa, niti ti osjecas ikakvu promjenu u grlu. Znaci ne utrne nista, i mozes normalno gutati nakon pregleda. Bar je tako kod mene bilo. :D Vjerovatno je to individualno i svako drugacije reagira.
A mozda prsnu samo vodu da bi te smirli. Placebo efekt :D
Razmisli jos ali sto prije obavi taj pregled da budes mirna pa makar i sa anestezijom. Platit ces vise, ali onda bar nemas brige jer ne znas sta ti rade i sta se desava :D Ali meni se iz ove perspektive cini da bi radije isao na gastroskopiju nego kod stomatologa, npr :D haha....
a majkumu, trebala bi biti neka promjena u grlu, uzmeš septoletu pa ima promjene :D
Donnie Smith

#486 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

Evo mene žive :D Za one koji će prvi put da idu i koji će čitati ovo danas, sutra, za godinu, da odmah kažem da je pregled bezveze. Ali stvarno. :D
Sad ću ja, najveća kukavica u povijesti ovog foruma i šire i dalje, da hrabrim druge.
Nisam sinoć ni spavala, nisam mogla. Što bi rekla voditeljiva RTRS-a, od vrućine se ni seksati ne može, e tako je kod mene bilo, od straha i panike, ni :-)
Naklikam sat u 7 da zvoni, probudim se u pet. Ustanem, operem zube jednom, pa zaboravim da sam pa opet. Onda skontam, da mi mozak kasni, da sam to već obavila. Uzmem hljeb i stavim ga u frižider. Ne znam ni što sam ga uzimala, inače nikad ne jedem prije 11, a pogotovo prije pregleda, ni jesi ni piti. Ja sam juče u 19 imala zadnji obrok - bananu.
Helem, nekako se ja spremam, i sve kontam, neće biti doktora, ili neće mi raditi to, nako će odoka skontati šta mi je :D
Pritom, sve one koje sam zamolila da idu sa mnom i koji su se sami ponudili, otkažem. Odem samo s čojkom i kažem, sjedi ti u čekaonici i čuvaj mi tu jaknu kožnu što sam kupila u Austriji (i pomislim tad na onog nekog @prolaznika što tu na forumu traži bajkerku da ide s njim na Mljet :lol: ) i ne miči odatle, ako mi šta bude. Odem na sprat, gore taj Gribajčević i tehničar Selim. Selimu sve smiješno. :D
Odmah s vrata ja počnem da kmečim aaa eee iii a i suza pokoja zaiskri u oku. Kaže Mehmed, šta je tebi???

Ništa reko', mene strah.
Čega?
Pregleda, ja ne smijem tamo na sto :D
Pa ne moraš, idi kući nećemo na silu ništa.
Neka neka, hoću.

Helem, uradi test na HP, negativan, malo me presluša, i kaže haj na sto. :D
Pitam ja onog Selima, a prskaš li ti šta u grlo, on kimne glavom. Da Bogdo ne upitah. Haj kaže otvori usta. Ček reko' da progutam pljuvačku. On čeka strpljivo sekundu, dvije, pet..pa mu dosadi. Hajde kaže, čekaj reko još malo :D
Uglavnom, nagutam se ja tu pofino, ko ratnu rezervu da spremam i na kraju otvorim usta širom, on prsne i krenem ja da paničim, iste sekunde :D
Grlo se zaledilo, odmah, momentalno, ja ne mogu da gutam, hipohondar, umislim da se gušim što im i saopštim, ma oni pocrkat od smijeha. Dobro, doktor malo manje :D
Kažem ja ovo, gušim se aaaa, ne mogu da dišem, kaže on, kako ba pričaš onda, haj lezi vamo.
Čekaj reko' stvarno,daj mi nešto za smirenje :D
kaže lik mrtvav hladan, sad ti ne bi ni koristilo,. :D
Tu skontam, pa ako ću umrijeti, a njima svakako svejedno, neka umrem. i legnem ja na sto. Na lijevu stranu, ali odmah ustanem. Selim viče lezi, ja legnem pa ustanem. Ne mogu da dišem.
Mogu li reko malo vode dobiti, kaže sad ne može. Kad reko može, kasnije veli on meni.
Što mi reko bolan dade ovo u grlo, od ovog mi gore
kaže, sama si tražila
e tu ja počnem u sebi da proklinjem forum svoju radoznalost i tako sve redom
onda mi stavi tu neku plastiku u usta, to se nešto malo k'o zagrize i drži kaže ruke mirno, drži sto.
Ja sam odmah njega zgrabila, ma svog ga ispipala, kaže lik, ne diraj me pusti me ne mogu da radim. :-D
I sad, što raja priča da povraća plače rida ili ispušta gasove, valjda je individualno, ja ništa od toga ni potrebe nisam imala :mrgreen:
sama sonda što su me tješili da je tanka, nije baš tanka ali je osjetila nisam, grlo svakako nisam osjetila. Helem, pregled je trajao 12 sekundi, malo gutneš ono, ko da i možeš, držiš plastiku u ustima, a grla nemaš :D

viče doktor tehničaru, vidi što je mirna, dobra, a kako je dramila, evo gotovo oooo :D
nikad boljeg pacijenta nisu imali kažu
i bi gotovo, samo evo još osjetim anestetik u grlu
Uglavno, sva sam mokra od straha bila, farmerke sve, ali da nije bilo anestetika, čini mi se lakše bi mi bilo. Sad me malo grlo grebe :shock:
evo i nalaza, ima li neko isti
ima li mi lijeka, spasa čega već :shock: :-D
Image
P308

#487 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by P308 »

Sta sam rekao? Sta? Da cujem? :D
Donnie Smith

#488 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

P308 wrote:Sta sam rekao? Sta? Da cujem? :D

hahahaha :D

:kiss:
dulekrele

#489 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

:zjev: Eto ipak si prezivila :D
Gribajcevic daje svima istu terapiju. Kontrolok i reglan.
Donnie Smith

#490 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

dulekrele wrote::zjev: Eto ipak si prezivila :D
Šta hoćeš sad da kažeš :shock: :-?
Da mi neće biti bolje? :D
Ala Turca

#491 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ala Turca »

Female_Sa wrote:Vec duze vrijeme imam povremenu i tupu bol na lijevoj strani stomaka..mozda nekih 3 cmm lijevo od pupka, a ponekad tik ispod lijevog rebra. Isla sam i dr,ali niko mi nije moogao reci je li zeludac u pitanju ili nesto drugo.

RAdila sam KKS, ast, alt itd. i sve bilo ok. Radila sam i UZ abdomena prije dva mjeseca i dr.rekla da je sve ok osim malo sto imam pijeska u bubrezima, a napisala mi je i dijagnozu aerocoli. Povrmeno popijem Espumisan protiv nadutosti. Međutim, sinoc sam imala jako ostru bol ispod rebra, lijeva strana, tako da sma mislila da cu morati u hitnu. Je li neko imao slicnih problema? Ne znam da li da radim ponovo UZ abdomena, ali bas se brinem. Inace drugih problema, poput opstipacije i sl., nemam.
Više od jedne godine povremeno sam osjećala neko kao peckanje kod lijevog rebra ..... Ignorisala sam to misleći da je u pitanju gastritis, međutim unazad mjesec dana, možda i malo više imam konstantno i svakodnevno neki čudan osjećaj baš na tom mjestu. Nije klasičan bol, ili ako i jeste nije mu veliki intenzitet, više je kao neka nelagoda i peckanje ..... Nešto kao da tu stoji, ne znam ni sama kako da to objasnim. Prilično me zabrinjava zato što je to svakodenvno. Radila sam UZ abdomena prije mjesec dana i konstatovano mi je da imam malo masniju jetru i gušteraču. Nalazi krvi ok, amilaze u urinu i serumu takođe. Planiram ovih dana da se naručim za gastroskopiju .....Zna li neko koliko se čeka taj pregled i radi li se na DIP-u ? Najviše me brine što je to svakodnevno, ali mi npr. ne smeta kad spavam, tj. spavam sasvim normalno. Jedino me to tješi. Prije 6 godina sam operisala žuč. Poslije te operacije probava mi se skroz poremetila, često sam imala i još uvijek imam žute kašaste i tečne dijareje odmah nakon jela. Ponekad normalnu stolicu i sve tako. Također ne mogu da povežem ima li ta nelagoda iliti bol veze sa određenom vrstom hrane koju unosim, ali sve mi nekako "miriše" na neki problem u probavi. Prestala sam pušiti ima 2 mjeseca, ne pijem alkohol niti gazirana pića. Povremeno samo kiselu popijem. Jedem kuhano, pečeno, sirovo, u suštini hranim se kao i većina ljudi. Prije 5 godina na gastroskopiji su mi uočili nešto kao gastritis, refluks žuči u želudac ali nisam osjećala nikakve bolove tada. Kontam da to nema veze sa želucem i crijevima ? Je li neko imao slične simptome ? Dosta sam zabrinuta u posljednje vrijeme zbog ovoga.
P.S. Ova nelagoda se javlja čim oči otvorim, dok ne zaspim. Nekad je izražajnija, nekad manje, ali je stalno tu. Ne mogu je povezati sa hranom koju unosim ili sa praznim odnosno punim želucem. Ali svakako mislim da ima veze sa probavnim organima, želucem, crijevima itd.
dulekrele

#492 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Donnie Smith wrote:
dulekrele wrote::zjev: Eto ipak si prezivila :D
Šta hoćeš sad da kažeš :shock: :-?
Da mi neće biti bolje? :D
Bit ce ti bolje jer ti u sustini nije nista. Gastroskopija sve kazala.
dulekrele

#493 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Ala Turca wrote:
Female_Sa wrote:Vec duze vrijeme imam povremenu i tupu bol na lijevoj strani stomaka..mozda nekih 3 cmm lijevo od pupka, a ponekad tik ispod lijevog rebra. Isla sam i dr,ali niko mi nije moogao reci je li zeludac u pitanju ili nesto drugo.

RAdila sam KKS, ast, alt itd. i sve bilo ok. Radila sam i UZ abdomena prije dva mjeseca i dr.rekla da je sve ok osim malo sto imam pijeska u bubrezima, a napisala mi je i dijagnozu aerocoli. Povrmeno popijem Espumisan protiv nadutosti. Međutim, sinoc sam imala jako ostru bol ispod rebra, lijeva strana, tako da sma mislila da cu morati u hitnu. Je li neko imao slicnih problema? Ne znam da li da radim ponovo UZ abdomena, ali bas se brinem. Inace drugih problema, poput opstipacije i sl., nemam.
Više od jedne godine povremeno sam osjećala neko kao peckanje kod lijevog rebra ..... Ignorisala sam to misleći da je u pitanju gastritis, međutim unazad mjesec dana, možda i malo više imam konstantno i svakodnevno neki čudan osjećaj baš na tom mjestu. Nije klasičan bol, ili ako i jeste nije mu veliki intenzitet, više je kao neka nelagoda i peckanje ..... Nešto kao da tu stoji, ne znam ni sama kako da to objasnim. Prilično me zabrinjava zato što je to svakodenvno. Radila sam UZ abdomena prije mjesec dana i konstatovano mi je da imam malo masniju jetru i gušteraču. Nalazi krvi ok, amilaze u urinu i serumu takođe. Planiram ovih dana da se naručim za gastroskopiju .....Zna li neko koliko se čeka taj pregled i radi li se na DIP-u ? Najviše me brine što je to svakodnevno, ali mi npr. ne smeta kad spavam, tj. spavam sasvim normalno. Jedino me to tješi. Prije 6 godina sam operisala žuč. Poslije te operacije probava mi se skroz poremetila, često sam imala i još uvijek imam žute kašaste i tečne dijareje odmah nakon jela. Ponekad normalnu stolicu i sve tako. Također ne mogu da povežem ima li ta nelagoda iliti bol veze sa određenom vrstom hrane koju unosim, ali sve mi nekako "miriše" na neki problem u probavi. Prestala sam pušiti ima 2 mjeseca, ne pijem alkohol niti gazirana pića. Povremeno samo kiselu popijem. Jedem kuhano, pečeno, sirovo, u suštini hranim se kao i većina ljudi. Prije 5 godina na gastroskopiji su mi uočili nešto kao gastritis, refluks žuči u želudac ali nisam osjećala nikakve bolove tada. Kontam da to nema veze sa želucem i crijevima ? Je li neko imao slične simptome ? Dosta sam zabrinuta u posljednje vrijeme zbog ovoga.
P.S. Ova nelagoda se javlja čim oči otvorim, dok ne zaspim. Nekad je izražajnija, nekad manje, ali je stalno tu. Ne mogu je povezati sa hranom koju unosim ili sa praznim odnosno punim želucem. Ali svakako mislim da ima veze sa probavnim organima, želucem, crijevima itd.
Mnogi imaju probleme nakon odstranjivanja zuci. Stolice su zute, cesto proljevi. Takoder bolovi u stomaku, podrigivanja i mucnine. Na zalost jedan procenat ljudi ima tzv. postoperativni sindrom zuci cije sam simptomi gore naveo. Razlog je sto zucna kiselina ide direktno u zeludac i djeluje na sluznicu zeluca praveci probleme. Ja sam jedan od tih srecnika. Ako neko ima slicne simptome a operisao je zuc volio bih da iznese svoja iskustva i na koji nacin ih je eliminisao ili barem ublazio.
Ala Turca

#494 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ala Turca »

Ja sam poslije operacije žuči "zaradila" ventralnu kilu, ove kašaste i tečne stolice, povremeno imam male mučnine, ali ništa strašno.
U suštini mene daleko najviše zabrinjava ova neka tupa bol ili nelagoda kod lijevog rebra koja je svakodnevna i stalna. To mi nije normalno. A s druge strane, kontam ma čim mogu da spavam, i ne budi me, nije ništa strašno. Ne znam ni sama .....Znam samo da ne umišljam i da mi ovo nije "u glavi".
Onako laički kontam da mi nije ovaj refluks žuči izazvao neku eroziju na želucu i sl. pa da me to ne pecka i stvara nelagodu ???? ......

Koji su tvoji simptomi ? Kakve probleme imaš dule ?
dulekrele

#495 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Masna jetra i pankreas ne izazivaju tegobe koje ti imas. Gastroskopija bi ti najbolje pokazala koji imas problem. S obzirom da nije urgentno onda je najbolje da prvo odes gastroenterologu pa se sa njim konsultujes i ako treba uradis gastroskopiju.
Moji problemi dodu pa produ samo sto kada traju poprilicno me izgnjave. Mucnine, bolovi i przenje-peckanje u stomaku, krcanje u crijevima, zute stolice i pojacano podrigivanje. S obzirom da sam radio gastroskopiju i sve je ok osim kada sam je radio iz mene je izasla sama zuc. Ta zuc vjerojatno djeluje na sluzokozu zeluca i pravi probleme. Vjerojatno i kod tebe ima zuci u zeludcu ali ocito da su ti problemi znatno manji nego kod mene. Srecom.
Ala Turca

#496 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ala Turca »

Gdje osjećaš to prženje i peckanje u stomaku ? Ja isto imam povremeno mučnine najčešće ujutro kad ustanem, i kad perem zube, nagon na povraćanje. Vjerovatno je to baš upravo zbog te žuči koja se u toku noći nakupi u želucu. Probaj đumbir s medom. Nama izgleda treba nešto što apsorbuje tu žuč u želucu i veže je ..... Možda da pročitaš o Ursofalk kapsulama, Kolestiraminu itd. Ja svakako moram da odradim tu gastroskopiju ali ne znam sada koliko se čeka na taj pregled kad se naručiš ? Zna li neko radi li Srđan još uvijek na Dip-u ? Ko je najbolji da mu se obratim ? Koliko je privatno gastroskopija ? Kako se radi taj test na Helicobacter ? Koliko to sve košta ? Ako budem morala dugo čekati, možda bolje da odradim privatno, a nisam baš pri nekoj lovi, da sad idem privatnicima.
dulekrele

#497 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

Ala Turca wrote:Gdje osjećaš to prženje i peckanje u stomaku ? Ja isto imam povremeno mučnine najčešće ujutro kad ustanem, i kad perem zube, nagon na povraćanje. Vjerovatno je to baš upravo zbog te žuči koja se u toku noći nakupi u želucu. Probaj đumbir s medom. Nama izgleda treba nešto što apsorbuje tu žuč u želucu i veže je ..... Možda da pročitaš o Ursofalk kapsulama, Kolestiraminu itd. Ja svakako moram da odradim tu gastroskopiju ali ne znam sada koliko se čeka na taj pregled kad se naručiš ? Zna li neko radi li Srđan još uvijek na Dip-u ? Ko je najbolji da mu se obratim ? Koliko je privatno gastroskopija ? Kako se radi taj test na Helicobacter ? Koliko to sve košta ? Ako budem morala dugo čekati, možda bolje da odradim privatno, a nisam baš pri nekoj lovi, da sad idem privatnicima.
Peckanje i przenje na podrucju zeludca. Ne na jednom mjestu vec šeta. Gornjakovic vise ne radi ni na DIPu ni u Sarajevu. Gastroskopija privatno u Eurofarmu je 105 KM ja mislim. Znam za ursofalk ali ne zelim ga piti jer je on za osobe koje imaju zuc a ja je nemam. Slazem se sa tobom da nam nesto treba sto veze kiselinu ali sta ? Test na HP se radi iz krvi i iz stolice i jos jedna metoda tzv.izdisaj ali se ne radi kod nas. Iz stolice je sigurnija metoda.
Ala Turca

#498 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Ala Turca »

Nisam znala da Ursofalk nije za one koji nemaju žuč. Jesi li probao Controloc, Rupurut, Gastal i sl. ? Pomaže li šta ? Ne znam, izgleda da nam jedino ostaje da probamo sa hranom da rješavamo problem. Hrana tipa dvopeka, suhih smokava, riže, krompir pirea, neka hrana koja je dobar apsorbens te želučane i žučne kiseline. Imaš li sluzi u stolicama ? Izvini što ovako direktno pitam, ali ja sam primjetila da imam ogromne količine sluzi u tim kašastim i tečnim stolicama. Hvala na savjetima, i još da te pitam jel se taj test na Helicobacter može uraditi negdje drugo ili samo kod gastroenterologa ? Koliko to košta ? Kontam isto da nemam Candidu ili ovu Helicobacter bakteriju ...
Donnie Smith

#499 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Donnie Smith »

Ala Turca wrote:Nisam znala da Ursofalk nije za one koji nemaju žuč. Jesi li probao Controloc, Rupurut, Gastal i sl. ? Pomaže li šta ? Ne znam, izgleda da nam jedino ostaje da probamo sa hranom da rješavamo problem. Hrana tipa dvopeka, suhih smokava, riže, krompir pirea, neka hrana koja je dobar apsorbens te želučane i žučne kiseline. Imaš li sluzi u stolicama ? Izvini što ovako direktno pitam, ali ja sam primjetila da imam ogromne količine sluzi u tim kašastim i tečnim stolicama. Hvala na savjetima, i još da te pitam jel se taj test na Helicobacter može uraditi negdje drugo ili samo kod gastroenterologa ? Koliko to košta ? Kontam isto da nemam Candidu ili ovu Helicobacter bakteriju ...
Možeš u svakoj privatnoj poliklinici, dvadesetak maraka. U Eurofarmu, Suncu, Atrijumu...bocnu prst i eto. Mada kažu da to nije najbolji pokazatelj te da na DIPu imaj unajbolje reagense, pa sad...treba naći uzrok prekomjernom stvaranju kiseline, najlakše je simptom riješiti, tj. posljedicu, a šta s uzrokom :-D
stalker92

#500 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by stalker92 »

Ja sam trebao ici u eurofarm u srijedu,ali sam otkazao.Narucio sam se kod gornjakovica na konsultacije,najbolje da mi kaze sta tacno da radim.Vidim da kazu da gastroskopija traje 15ak sekundi,ja sam citao da traje nekoliko minuta,pogotovo ako se biopsije uzimaju.Ako je tako problem izdrzat tih 15 ak kako je onda nekoliko minuta,mogu samo zamislit.
Post Reply