Prodala jeste ugovor, ali taj ugovor stoji kako stoji. Jel hoces da kazes da ako Chase proda ugovor BofA-i, da ce BofA reci e sad ovako? Ne bas, ali ako je Chase s tobom zakljucio fleksibilnu kamatu, sto je TVOJA krivica, onda ide ono ko te j..., jer si ti prvi poletio da platis manju kamatu koja je riskantnija od vise koja je fiksna.
Nemoj supljirati, znam neke nase koji su masovno uzimali fleksibilne kamate po principu zjaebat cu banku, sistem itd. E kad je doslo do kraha berze i kamate skocile onda drzava ovakva, onakva itd.
Moja djevojka ima ugovor koji je prodavan izmedju banaka, ali posto je fiksna kamata nikad nista se nije promjenilo, placa isti iznos itd!
I na kraju krajeva, bar u americi posao nije garantovan i manje je siguran nego u sindikalnoj evropi!
Drugo, niko ne moze biti siguran da ce neko biti u mogucnosti placati ratu, neko je odplati ranije, jbg, sve je rizik. Banke su previse rizikovale pa su mnoge propale, ali ocekivati da drzava dozvoli propast BofA ili Citija je malo suludo, koliko god bilo nepravedno.
Mislim da nisam dobro objasnio kada sam pisao o toj prodaji ugovora... moja greska, pokusat cu ponovo.
Znaci Banke su znale da ljudi nisu u mogucnosti da plate kredit koji su dobili, al su ipak pustili ljude da uzmu taj kredit. Kao i obicno postavlja se pitanje zasto? jer Bankama primarni razlog za postojanje je da naprave sto veci profit, a znamo da je to nemoguce za njih ako ljudi ne vrate pare koje su iznajmili od banaka.
evo sta se desilo... banke su znaci dale veliki broj kredita ljudima koji nisu u mogucnosti da ga plate, rasprodali drugim bankama taj ugovor i tako odma zaradili. Banke koje su kupile te ugovore, sastavili su sve te ugovore u jedan veliki paket i onda ga stvili na berzu, i onda veliki novac ulozili na to da ce taj isti paket, znaci cijeli "housing sistem" propasti, i posto su znali da vecina ljudi kojim su dali kredit nisu u mogucnosti platiti taj kredit nazad, to se i desilo, i tako su opet uzete velike pare od strane banaka. e sad, nemogu ce je da nema neko ko ce izgubiti pare u svemu tome, jer ipak sve ovo zvuci kao sistem kojim se stvaraju pare iz nicega. znaci postoje banke koje su isto tako izgubile puno para u svemu ovome. primjer su ti Lehman Brothers koji su upravo zbog ovog bankrotirali. znaci neko je dobio koji je znao u razumio sta se desava, a onaj ko nije je zavrsio kao Lehman Brothers.
Jos nesto sto je jako bitno, i vezano je za ovo je to da je i Americka vlada bila upleten, zasto? pa vlada je ta koja je donijela zakon kojim banke prakticno moraj dati kredit svakom, bez pitanja i bez prevelikog oklijevanja (trenutno neznam ime zakona, al ako te interesuje mogu istraziti i ime, i kad je donesen)... znaci Americka vlada, dali uz pritisak od nekih banaka ili ne, je donije taj zakon kojim su ljudi bez puno dokaza o svojoj financiskoj sitoaciji dobili mogucnost da udju u bank i dobiju kredit.
U svemu ovom opet su najmanje krivi oni naj manji. znaci ljudi kojim je prodata ideja o "Americkom Snu", da svako moze imati kucu. Naj veci krivci su oni u vladi koji su (dali bez puno razmisljanja ili pod utjecajem banaka koje su napravili veliki novac u svemu ovom) donijeli zakon koji ocigledno nemoze funkcionisati.
P.S. Siguran sam da sam propustio more informacija i stvari koje idu uz sve to, al generalno to je to... ovo znam jer je ovo upravo bila tema razgovora na jednom od casova koje trenutno uzimam. Znaci ako jedan Profesor politickih nauka a jednom solidnom univerzitetu laze, ili ne razumije... onda lazem i ja

:)