Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
IcedFlame

#476 Re: Raiffeisen banka

Post by IcedFlame »

Imam RF Debitnu karticu koju nisam koristio nikako skoro godinu dana. Poceli su da me smaraju pozivima i porukama kako imam dospjela neizmirena dugovanja. OK, shvatim/vidim da nisu jedni od onih koji ne naplacuju odrzavanje ako racun miruje 3-6-9-12 mjeseci, i buduci da je moja greska, izmirim sva dugovanja po toj kartici.

Nakon sto je kartica istekla (a oni se nisu vise javljali), postom mi stize nova kartica, koja ce biti aktivirana prvom upotrebom na bankomatu. Nisam je ni 'odlijepio' od onog papira na kojem dodje, nisam je nikad upotrijebio, dakle nisam je AKTIVIRAO. Nakon par mjeseci opet me zovu da imam prispjele neizmirene obaveze po kartici, i to ovoj novoj.

Da li oni mogu ovako 'na svoju ruku' aktivirati karticu, naplacivati odrzavanje racuna + sms uslugu i gomilati obaveze?? Ocigledno da mogu, ali mene interesuje da li je neko imao iskustva s ovim, i mogu uraditi po ovom pitanju, a da nije - poklopi se i plati, i zatvori racun? :)
Saka

#477 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Naravno da mogu jer ti ne plaćaš karticu već održavanje računa! Račun nisi nikad zatvorio i deraće ti guzove nizašta nezavisno koristiš li račun, aktiviraš li karticu ili bilo šta drugo.
Ja to iz posta u post trubim, ljudi ugasite račune u ovoj banci ako ne morate imati RBBH. Ima tona banaka u BiH gdje je i jeftinije i ne naplaćuje se održavanje računa ako ga ne koristite.
Saka

#478 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

holowey wrote:vezano za provizije koje rzb naplacuje za transakcije (konverzija) preko paypala, fakat uzmu odredjeni procenat za placanje, ali isto tako daju odredjeni procenat za primanje uplata preko paypala...nije sve tako crno :D
Jest eto svi naplaćuju preko PayPal-a pa im se to izniveliše. :)
Taj procenat koji dobiješ je kursna razlika. A kad plaćaš em te deru za kursnu razliku em ti uzmu 1% (donedavno 2%) za konverziju valute, nešto što druge banke ne rade.
IcedFlame

#479 Re: Raiffeisen banka

Post by IcedFlame »

Saka wrote:Naravno da mogu jer ti ne plaćaš karticu već održavanje računa! Račun nisi nikad zatvorio i deraće ti guzove nizašta nezavisno koristiš li račun, aktiviraš li karticu ili bilo šta drugo.
Ja to iz posta u post trubim, ljudi ugasite račune u ovoj banci ako ne morate imati RBBH. Ima tona banaka u BiH gdje je i jeftinije i ne naplaćuje se održavanje računa ako ga ne koristite.
Hvala na odgovoru, pretpostavljao sam da je tako nesto u pitanju.
Zanimljivo mi je sto u SMS-u koji dobijem, pise obaveze po KARTICI a ne po tekucem racunu. Druga stvar je sto nikakve izvode ne dobijam od njih, niti elektronskim putem niti postom, sto im ocigledno odgovara. Racun i kartica koje ne koristim mi ne padnu na pamet nikad, osim kad me 'podsjete' SMS-om da se nakupila suma od par desetina KM.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#480 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

Prestali su izdavati izvode postom i ko zeli treba se priajviti na stranici za elektronske. Tvoja je greska sto nisi odajvio racun, a njih obacezono nazovi i provjeri KAKO da se kartica AKTIVIRANA ako je nisi ni ubacio u bankomat i izvrsio prvu aktivaciju pinom. To nikako nije ok :)
Saka

#481 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

IcedFlame wrote:Hvala na odgovoru, pretpostavljao sam da je tako nesto u pitanju.
Zanimljivo mi je sto u SMS-u koji dobijem, pise obaveze po KARTICI a ne po tekucem racunu. Druga stvar je sto nikakve izvode ne dobijam od njih, niti elektronskim putem niti postom, sto im ocigledno odgovara. Racun i kartica koje ne koristim mi ne padnu na pamet nikad, osim kad me 'podsjete' SMS-om da se nakupila suma od par desetina KM.
To je zato što ni oni sami ne znaju šta je katica a šta račun. Za njih je to ista stvar. Kad im kažeš leglo mi nešto na karticu (npr. PayPal) njima je to isto kao leglo mi na račun, a to dvije skroz različite stvari.
Ja sam pola sata službenicima RBBH objašnjavao da Visa electron koju oni daju nije prismrdila pravoj Visa debitnoj kartici za koju oni nisu nikad čuli (znaju samo za kreditnu). Uglavnom ljudi koji rade u bankama generalno kod nas nemaju osnovnog obrazovanja za ono što rade. Ne samo službenici na šalterima već ni oni na većim nivoima, referenti za poslovne korisnike.

Uglavnom u banku i zatvori račun. Ne košta ništa osim one 2 marke za tekući mjesec. I nećeš više imati problema.
Kralj Tvrtko I.

#482 Re: Raiffeisen banka

Post by Kralj Tvrtko I. »

placa li se zatvaranje racuna?
Saka

#483 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Kralj Tvrtko I. wrote:placa li se zatvaranje racuna?
Ne. Samo one 2KM za održavanje za taj mjesec. Znači ako zatvoriš sutra mora ostati 2KM na računu za decembar (cijeli).
drndalo

#484 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Jesi li siguran da se ne placa zatvaranje ? Meni se 10 KM vrti po glavi...
holowey

#485 Re: Raiffeisen banka

Post by holowey »

Saka wrote:
holowey wrote:vezano za provizije koje rzb naplacuje za transakcije (konverzija) preko paypala, fakat uzmu odredjeni procenat za placanje, ali isto tako daju odredjeni procenat za primanje uplata preko paypala...nije sve tako crno :D
Jest eto svi naplaćuju preko PayPal-a pa im se to izniveliše. :)
Taj procenat koji dobiješ je kursna razlika. A kad plaćaš em te deru za kursnu razliku em ti uzmu 1% (donedavno 2%) za konverziju valute, nešto što druge banke ne rade.
jbg drug, pokusaj nesto i zaraditi, prevedi neku publikaciju, prelomi neku publikaciju, dizajniraj logotip, prodaj nesto...
upravo sam pregledao izvode, naplacuju tj. placaju samo konverziju (+ i -), a sto se tice kursne razlike, nadj mi banku kod koje su prodajni i kupovni kurs jednaki, odmah gasim sve racune u rzb i prelazim u tu banku :D
Saka

#486 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

drndalo wrote:Jesi li siguran da se ne placa zatvaranje ? Meni se 10 KM vrti po glavi...
Jesam, već zatvorio 4 računa kod njih. U UniCredit košta 10KM.
Saka

#487 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

holowey wrote:jbg drug, pokusaj nesto i zaraditi, prevedi neku publikaciju, prelomi neku publikaciju, dizajniraj logotip, prodaj nesto...
upravo sam pregledao izvode, naplacuju tj. placaju samo konverziju (+ i -), a sto se tice kursne razlike, nadj mi banku kod koje su prodajni i kupovni kurs jednaki, odmah gasim sve racune u rzb i prelazim u tu banku :D
Nisam ja problem, ja upravo i zarađujem prodajom preko PayPal-a. Ali 99% raje kartice koristi samo za kupovinu, a slabo ko za naplatu.

Nije problem prodajni i kupovni kurs. Ali RBBH ti uzima osim toga i tzv. proviziju za konverziju valute, čak i kad je plaćanju u Eurima. Npr. ako nešto košta 100 Eura biće ti skinuto 195.583+1%= 197.54KM. Dok će ti u drugoj banci, recimo UniCredit skinuti tačno 100*1.95583=195.583KM.
holowey

#488 Re: Raiffeisen banka

Post by holowey »

Saka wrote:
holowey wrote:jbg drug, pokusaj nesto i zaraditi, prevedi neku publikaciju, prelomi neku publikaciju, dizajniraj logotip, prodaj nesto...
Nisam ja problem, ja upravo i zarađujem prodajom preko PayPal-a. Ali 99% raje kartice koristi samo za kupovinu, a slabo ko za naplatu.

Nije problem prodajni i kupovni kurs. Ali RBBH ti uzima osim toga i tzv. proviziju za konverziju valute, čak i kad je plaćanju u Eurima. Npr. ako nešto košta 100 Eura biće ti skinuto 195.583+1%= 197.54KM. Dok će ti u drugoj banci, recimo UniCredit skinuti tačno 100*1.95583=195.583KM.
konverzija ide u oba smjera tako da su, bar sto se toga tice, konzistentni :D

do sada nisam dobijao uplate u eur ali cu pratiti da vidim kako to ide i sa eurima, nesto kontam ne bi trebali da tu racunaju konverziju zbog currency boarda ali ko zna, moze im se svasta...
Saka

#489 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Naravno da ne bi trebali ali uzimaju. Bila je opsta zbrka u vezi sa svima koji su kupovali ponude preko ekupona jer oni naplacuju u Eurima a raja je primjetila da im se skida vise nego sto treba. Jos su tad uzimali 2% pa kao sad smanjili.
drndalo

#490 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Sinoc mi zvoni tel. sa nepoznatog broja... Kad tamo RZB call centar, neka ljubazna XY djevojcica, pita jesam li dobio postom njihovu "posebnu" ponudu za stednju zadnjih dana, i da li sam razmislio o istoj, ima li tu sta interesantno za mene...?

Rekoh, hvala na pitanju, dobio sam ponudu. Proucio, i bacio u smece, jer nisam nasao nista interesantno, posto se kod njih vec par godina uopste ne isplati stediti... :thumbup: Najzad, da sam dosao u priliku da to nekome iz te banke kazem, mada sam joj dodao i da znam da to nema veze s njom, jer me ne zove niko od direktora koji "prave" posao... A njima bih to jos vise volio reci, ali njima je to strano... Na zalost, sumnjam da ih iko i pita sta su "musterije" rekle, ako to nije pozitivno...

Samo rece, hvala na vasem vremenu, dovidjenja... Tu-tu-tu....
Saka

#491 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Ma ne zove te niko iz banke uopšte, zovu te call centri. Tako da ništa što kažeš, osim onog što oni žele, neće doći ni do koga iz banke.
forzamilan

#492 Re: Raiffeisen banka

Post by forzamilan »

Meni još nije došao e izvod iako sam se uredno registrovao prošli mjesec...

Nešto mi se ne da zatvarati račun i otvarati novi. Kakva je situacija sa Unicredit bankom? Treba li biti u radnom odnosu i to? Račun mi treba samo za paypal.
Saka

#493 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

forzamilan wrote:Meni još nije došao e izvod iako sam se uredno registrovao prošli mjesec...

Nešto mi se ne da zatvarati račun i otvarati novi. Kakva je situacija sa Unicredit bankom? Treba li biti u radnom odnosu i to? Račun mi treba samo za paypal.
Ma kakav radni odnos, ne znam da igdje treba biti u radnom odnosu da bi otvorio najobičniji račun. Samo CIPS i lična u svakoj banci.
forzamilan

#494 Re: Raiffeisen banka

Post by forzamilan »

Hvala druže tako će najvjerovatnije i biti da ću otvoriti račun u Unicreditu mada imam jarana koji također često koristi paypal pa mogu i njemu pare uplaćivati isto mi dođe ali opet što da koga masiram otvorim novi račun mirna Bosna. Bezveze mi što mi ne poslaše e izvod evo već 6. sve fino uradio zvao za onaj kod itd a još i kako ti kažeš uzimaju za konverziju i 2KM mjesečno što je 24KM godišnje. Za te pare mogu finu majicu sebi uzeti na netu.
respo

#495 Re: Raiffeisen banka

Post by respo »

do kada je radno vrijeme poslovnica?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#496 Re: Raiffeisen banka

Post by Entropio »

respo wrote:do kada je radno vrijeme poslovnica?
Većina radi do 16:00... Ove veće rade do 18:00 (recimo ona u Kolodvorskoj), a ona na Skenderiji radi do 20:00.
respo

#497 Re: Raiffeisen banka

Post by respo »

hvala
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#498 Re: Raiffeisen banka

Post by Entropio »

Da li mi neko može potvrditi da li je proradilo plaćanje u funtama? Ili je još blokirano?
LilBear

#499 Re: Raiffeisen banka

Post by LilBear »

Entropio wrote:Da li mi neko može potvrditi da li je proradilo plaćanje u funtama? Ili je još blokirano?
proteklih nekoliko dana funkcioniralo je bez problema.
StrelacZE

#500 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by StrelacZE »

Molim vas,imam jedno pitanje u vezi kupovine nekog artikla na 12 mjeseci(na rate),putem vissa klasik kreditne kartice,a posto nikada nisam tako kupovao,treba mi savjet bas od onih koji su to vec tako kupovali.
Znaci,imam vissa klasik kreditnu karticu na kojoj sam dobio 1000 km .limit,i to sam odmah podigao i potrosio.Sada svaki mjesec mi banka od place odbija minimalnu mjesecnu ratu,koja iznosi nekih 65.km ,i ja to odmah sutradan podignem i opet potrosim,tako da je ta kartica fakticki uvijek na nuli,posto svaki mjesec odbiju od place ratu,ja je sutra podignem(znate o cemu "pricam),i na kartici ne ostane nista,do slijedece moje plate,kada mi opet odbiju ratu.E,sada,ja sam htio da kupim jedan artikal koji kosta 220.km na 12 mjeseci,u radnji koja daje na rate na 12 mjeseci preko uni kredit visa kreditne kartice.Rekli su mi da moram imati na kartici iznos koliko kosta artikal,a to je 220.km,i da mi odmah odbiju prvu ratu,koja je nekih 18.km.
Sada glavno pitanje: Ja sam mislio,kada mi legne plata,kada banka odbije redovno minimalnu ratu (60.km),da uplatim jos na tu karticu 200.km.,i tako bih imao taj dan 260.km na kartici.Otisao bih u ovu radnju i kupio taj artikal koji kosta 220.km,sto znaci,da sada imam iznos na kartici koliko kosta i artikal,i prodavac bi mi odmah odbio prvu ratu(neka bude 20.km),i meni bi ostalo na kartici 240.km,nakon sto mi prodavac odbije prv u ratu u iznosu 20.km.Sada mene zanima,da li cu ja moci odmah raspolagati sa ostatkom novca na kartici,sa ovih 240.km,znaci,kada kupim taj artikal na rate,kada prodavac odbije prvu ratu,ja izadjem iz radnje,i odem do bankomata,da li cu moci podignuti ovaj svoj ostatak novca ili ne! U svakom slucaju,prodavac u radnji ce svaki mjesec imati svoju ratu za artikal koji mi je prodao,jer banka meni od place automatski odbija svaki mjesec minimalnu ratu za limit koji sam potrosio. Znaci,da li cu moci podignuti ovih 240.km sto mi je preostalo na kartici ili ne!?

Hvala vam unaprijed na odgovoru,nisam nikada ovako kupovao,pa me bas znaima,jer ne bih da se zaletim,da uplatim od place jos 200.km na karticu,pa da kupim taj artikal na rate,i kada odem do bankomata,da uopste ne mognem podignuti ni marke,da mi na primjer zalede cijeli iznos koliko kosta artikal.
To za mene tada uopce nije kupovina na rate!
Post Reply