Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#476 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

lajkujMe wrote: :x Sad mi došli gosti iz grada i žale se kako je hrana gdje su maloprije jeli pre pre pre skupa hajd ja kontam mozda im cevapi ili nesto skupi, kad mi oni kazu da su platili 96 km 2 pilece supe, plahtu pilecih raznjica, 1 rizoto i 4 piva, ja kontam dobro to bi trebalo u vrh glave da kosta jedno 40 km a ne 96km, kazu da su slicno to puno jeftinije dobili u Zagrebu i Beču. Što najgore sve osim ražnjica je bilo totalno hladno, pitam gdje su vas to tako oderali a oni kazu Bosanska Kuca na carsiji, kontam u sebi jbg da ste me pitali dobili bi cijelo janje s raznja za 96 km.

zato bruka ako ovako turizam nastavi kod nas nema nama buducnosti, valjda ovi privatnici misle da su svi stranci multimilioneri i da njima ne smeta sto je malo skuplje nego u sred newyorka.
A baš je bilo fino krenulo,...sa turistima iz cijelog svijeta.
Ne znam da li je gazda uopšte svjestan da ''reže granu na kojoj sjedi''.....
Halo, Heni Erduan-Ćesić, đe je.ba ta inspekcija? Halo, Fikro Musiću što glasah za tebe....Vidimo se na lokalnim izborima....prvim koji dođu! :dance:
ins

#477 Re: Opsada turista

Post by ins »

lajkujMe wrote::x Sad mi došli gosti iz grada i žale se kako je hrana gdje su maloprije jeli pre pre pre skupa hajd ja kontam mozda im cevapi ili nesto skupi, kad mi oni kazu da su platili 96 km 2 pilece supe, plahtu pilecih raznjica, 1 rizoto i 4 piva, ja kontam dobro to bi trebalo u vrh glave da kosta jedno 40 km a ne 96km, kazu da su slicno to puno jeftinije dobili u Zagrebu i Beču. Što najgore sve osim ražnjica je bilo totalno hladno, pitam gdje su vas to tako oderali a oni kazu Bosanska Kuca na carsiji, kontam u sebi jbg da ste me pitali dobili bi cijelo janje s raznja za 96 km.

zato bruka ako ovako turizam nastavi kod nas nema nama buducnosti, valjda ovi privatnici misle da su svi stranci multimilioneri i da njima ne smeta sto je malo skuplje nego u sred newyorka.
Jel ima cjenovnik tamo?
Ima.
Pa sto su sjeli? Sta su mislili da ce njima cijena biti upola niza?

Ove stvari nemaju nikakve veze sa turizmom, vec sa zdravim razumom. Ko nije u stanju da se sam pobrine gdje ce jesti i za koliko para, njemu nikakve strategije, napori vlasti, inspekcije ili bilo sta ne mogu pomoci.... :skoljka:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#478 Re: Opsada turista

ins wrote:
lajkujMe wrote::x Sad mi došli gosti iz grada i žale se kako je hrana gdje su maloprije jeli pre pre pre skupa hajd ja kontam mozda im cevapi ili nesto skupi, kad mi oni kazu da su platili 96 km 2 pilece supe, plahtu pilecih raznjica, 1 rizoto i 4 piva, ja kontam dobro to bi trebalo u vrh glave da kosta jedno 40 km a ne 96km, kazu da su slicno to puno jeftinije dobili u Zagrebu i Beču. Što najgore sve osim ražnjica je bilo totalno hladno, pitam gdje su vas to tako oderali a oni kazu Bosanska Kuca na carsiji, kontam u sebi jbg da ste me pitali dobili bi cijelo janje s raznja za 96 km.

Jel ima cjenovnik tamo?
Ima.
Pa sto su sjeli? Sta su mislili da ce njima cijena biti upola niza?

Ove stvari nemaju nikakve veze sa turizmom, vec sa zdravim razumom. Ko nije u stanju da se sam pobrine gdje ce jesti i za koliko para, njemu nikakve strategije, napori vlasti, inspekcije ili bilo sta ne mogu pomoci.... :skoljka:
Problem je što stranci teško uče bosanski jezik, pa se prepuštaju na milost i nemilost konobara, gazda i gazdarica.
Znači, turisti su krivi što su izlevaćeni?!
''ALONE FELL, ALONE WAS KILLED!''-Sam pao, sam se ubio!
:mrgreen:
Last edited by PipiDugaDevetka on 19/09/2011 15:08, edited 1 time in total.
andromeda101

#479 Re: Opsada turista

Post by andromeda101 »

PipiDugaDevetka wrote: Problem je što stranci teško uče bosanski jezik, pa se prepuštaju na milost i nemilost konobara, gazda i gazdarica.
Jelovnik-cjenovnik sa prevodom na engleski pod mandatorno. I inspekcija neka provjerava.
ins

#480 Re: Opsada turista

Post by ins »

PipiDugaDevetka wrote: ]
Problem je što stranci teško uče bosanski jezik, pa se prepuštaju na milost i nemilost konobara, gazda i gazdarica.
''ALONE FELL, ALONE WAS KILLED!''-Sam pao, sam se ubio!
:mrgreen:
A sta mislis kao je meni u Atini sa cjenovnikom na Grckom?
Ustanes i odes!
K'o ostane i naruci, nek mu uzmu 9600 KM sto se mene tice :thumbup:

Ova vasa prica je prica ljudi koji nikada nisu makli iz Sarajeva, koji misle da je tamo negdje vani sve savrseno! Sta mislite kako je turistima u Barceloni, San Diegu, Dublinu, Atini? Ja sam u Atini zaustavio taksi na pola puta izmedju aerodroma i grada, u p.m. na sred autoputa i doslovno prijetio taksisti jer sam skontao da je tarifa na taksimetru suluda, pa da vidis kako je tu tek biti turista...
PipiDugaDevetka

#481 Re: Opsada turista

Image
Grčka je velesiletina turistička.
Ne pomaže ni Turistička policija.
frngla

#482 Re: Opsada turista

Post by frngla »

PipiDugaDevetka wrote:Fantastična ideja gospodina @frngle za novu turističku atrakciju u Gradu:
frngla wrote:na ovu vjecnu treba staviti 2 vojnika nesto kao pocasna straza, lagano na smjene izgledalo bi sminka (turisticka atrakcija), a ujedno i korisno, da ganci i narkomani ne kuhaju kafe na vjecnoj, da ovi majmuni ne saraju itd. itd. sad lagano organizovati kao neku peticiju za to i eto ga ;-)
Behmen, gradonačelnik da ovo pročita i reaguje munjevito!
Hvala lijepo :) sad to treba nekako "izmajmunat" kod ovih hahara na vlasti :D
PipiDugaDevetka

#483 Re: Opsada turista

frngla wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Fantastična ideja gospodina @frngle za novu turističku atrakciju u Gradu:
frngla wrote:na ovu vjecnu treba staviti 2 vojnika nesto kao pocasna straza, lagano na smjene izgledalo bi sminka (turisticka atrakcija), a ujedno i korisno, da ganci i narkomani ne kuhaju kafe na vjecnoj, da ovi majmuni ne saraju itd. itd. sad lagano organizovati kao neku peticiju za to i eto ga ;-)
Behmen, gradonačelnik da ovo pročita i reaguje munjevito!
Hvala lijepo :) sad to treba nekako "izmajmunat" kod ovih hahara na vlasti :D
Nije političar ko ne čita Sarajevo-x!
:sax:
ljubav_aha

#484 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:Image
zar postoji turisticka policija :lol: :-D
PipiDugaDevetka

#485 Re: Opsada turista

ljubav_aha wrote:
U Hrvatskoj se to zove Turistička patrola, a kod nas su to Pasvandžije.
Pasvandžije se vraćaju na Baščaršiju

Pasvandžije zamijenio video-nadzor .
ljubav_aha

#486 Re: Opsada turista

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:
ljubav_aha wrote:

hvala PDD , svaki dan,ako neaucim nesto novo,osjecam se super :-D
PipiDugaDevetka

#487 Re: Opsada turista

ljubav_aha wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

hvala PDD , svaki dan,ako naucim nesto novo, osjecam se super :-D
Ne mogu kamere zamijeniti pasvandžije u narodnim nošnjama. Ne mogu kamere uputiti turistu do najstarijeg javnog toaleta koji je još od 1530.g. u upotrebi. Free of the charge.
ImageImage
Image
PipiDugaDevetka

#488 Re: Opsada turista

Turisti već sada planiraju putovanja za narednu godinu. Neumitna logika prirode nam govori da prvo dolaze Božićni i Novogodišnji praznici, pa odmah zatim i Zimska turistička sezona 2012.

Predlažem nadležnim slogan za ovu zimsku sezonu:
Come to Bosnia! Ski in the land mine fields!
The excitement, adrenaline, pleasure in the Olympic mountains!
Postaviti one žute trake ali bez natpisa MINE - МИНЕ jer mine su očišćene i nema ih na skijaškim terenima.
Bojim se samo da se ovim ne postigne poznati efekat: ''To je vuk''!

Dijete je vrištalo i pozivalo selo upomoć jer se, kao pored tora sa ovcama pojavio vuk, a kada su ljudi došli u pomoć, dijete se smijalo jer nije bilo, ni vuka, niti ikakve opasnosti.
Kada je jednog dana stvarno došao vuk, gorštaci - seljani se više nisu obazirali na dječije povike za pomoć.
alica.k

#489 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

neke stvari koje se ovdje pisu su hem nebulozne, hem van svake pameti.
Jara

#490 Re: Opsada turista

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote:Turisti već sada planiraju putovanja za narednu godinu. Neumitna logika prirode nam govori da prvo dolaze Božićni i Novogodišnji praznici, pa odmah zatim i Zimska turistička sezona 2012.

Postaviti one žute trake ali bez natpisa MINE - МИНЕ jer mine su očišćene i nema ih na skijaškim terenima.

Dijete je vrištalo i pozivalo selo upomoć jer se, kao pored tora sa ovcama pojavio vuk, a kada su ljudi došli u pomoć, dijete se smijalo jer nije bilo, ni vuka, niti ikakve opasnosti.
Kada je jednog dana stvarno došao vuk, gorštaci - seljani se više nisu obazirali na dječije povike za pomoć.
Ta će dijete, učilo u školi da vuk živi na grani! :D
PipiDugaDevetka

#491 Re: Opsada turista

Jara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Turisti već sada planiraju putovanja za narednu godinu. Neumitna logika prirode nam govori da prvo dolaze Božićni i Novogodišnji praznici, pa odmah zatim i Zimska turistička sezona 2012.

Ta će dijete, učilo u školi da vuk živi na grani! :D
Nemo' mi skretati sa teme o turizmu, saće neko ubaciti riječ ''vjeronauka'' i ode tema o turizmu u helać!
zonbirile

#492 Re: Opsada turista

Post by zonbirile »

i na kraju balade znali se finansijski efekat opsade?
PipiDugaDevetka

#493 Re: Opsada turista

alica.k wrote:neke stvari koje se ovdje pisu su hem nebulozne, hem van svake pameti.
Vjeruj mi da se od negative po turizam i činjenice da smo odmah iza Kambodže po broju minskih polja, to može pretvoriti u svoju prednost.
Ali eto, oni se u TZ Kantona bave organizovanjem ''divljih'' vodiča, pa nemaju vremena za ideje, nove načine prezentiranja ponude,...
Obećao je bio Behmen da će REosnovati TZ Grada, ali to mu je posao politačara da žestoko ali prikriveno LAŽE!

ALMA SULJOVIĆ (Kraljica) prodaje na pijaci zemlju sa minskih polja 2000.g.:
Image
Image

Eto kako je ona, umjetnica, akademski obrazovana pretvorila manjkavost u prednost.
Širom Evrope i svijeta odjeknula je ova neobična vijest!
PipiDugaDevetka

#494 Re: Opsada turista

zonbirile wrote:i na kraju balade znali se finansijski efekat opsade?
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/54183-skoro-18000-turista-u-augustu-posjetilo-sarajevo.html wrote:Vi ste ovdje: Naslovna strana » Vijesti » Sarajevo » Skoro 180.000 turista u augustu posjetilo Sarajevo
Autor Fena 2011-09-13 12:37:00

Foto: Arhiva
U prvih osam mjeseci ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 148.360 turista
@zonbi,
Ko je ovdje LZN?
PipiDugaDevetka

#495 Re: Opsada turista

Image

Sarajevo. 'Bogus ticket inspectors' on tram number one.
@yamyamyam

Sep 20, 2011 8:39 AM

Three weeks ago I visited Sarajevo with three friends for two days. We caught tram number 1 from the main bus/train station. I bought four tickets from the driver and validated them in the machine.

About one minute into the journey we were approached by three men claiming to be ticket inspectors and asked to see our tickets. They claimed two of the tickets were not validated and demanded €30 ‘fine’ each for the two tickets that were not validated. They then asked to see the passports of my two friends and not thinking/panicking. Straightaway they kept them and so they were 'trapped' and obliged to stay on the bus. We argued and said we stamped them at the same time so how could two be OK and two not? How can two be stamped and two not??

I believe the inspector changed two of the tickets for blank ones or somehow the validating machine was temporary tampered with. It was clearly criminal what was going on, they threatened to call the police and we agreed that the police should be involved because we believed we were being robbed and would call their bluff and accompany them to the nearest police station.

My two friends who had their passports taken were obviously concerned and asked for them back then one of the ‘guards/inspectors’ got angry and started hitting and kicking my friend. With this, my two friends panicked and resigned themselves to paying the ‘fine’ of €30 each and then got their passports back. My conclusion they were robbed. Local people on board who saw all this, must have known what was going on but nothing was done by them. Two of the inspectors got off the tram near the Latin Bridge with the biggest smirks on their faces and €60 richer.

One was undoubtedly a ticket inspector he had the ID, the other two - crooks. No ID, not quite the same uniform. They and probably the driver were all in on it.

The next day, a bit more wiser we took a tram journey and found some validating machines were not working. Mortified we told the driver who agreed he would vouch for us if we were confronted by inspectors again. A bit of a lottery

I sent an e-mail, detailing what happened and time of the incident to the Sarajevo transport authority and tourist authority. I got no reply. So they are obviously not too concerned about corruption/robbery against tourists.

CONCLUSION: Beware of tram number 1 plying the bus station Sarajevo centre route especially if you look like a tourist. Make sure your ticket is validated - obviously, only show it to an inspector with it still in your hand. Never, ever hand over your passport. Agree to get the police involved if they threaten you with them. Better still negotiate a price for a taxi, or get your accommodation to organise one for you.

I've got no axe to grind against Sarajevo. I really enjoyed the city and would definitely go back to visit again. It is a beautiful and relaxed city, with plenty of history, old and a poignantly modern one. I would recommend the place to anyone. But this incident did leave a bad first impression.

Brian

#496 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

lajk aj sed...ljudi se najvise zale na gras...dokad ce nam gras tjerat turiste iz grada?
PipiDugaDevetka

#497 Re: Opsada turista

alica.k wrote:lajk aj sed...ljudi se najvise zale na gras...dokad ce nam gras tjerat turiste iz grada?
Dok im buregdžije i vlasnici malih radnji sa Baščaršije ne ZAVRNU ŠIJU!
Love_Peace

#498 Re: Opsada turista

Post by Love_Peace »

Ubise kinezi brate ili su japanci pitaj svetca.. uzasno je bgm kad se iskote iz onih autobusa.. a sto je zanimljivo svi u evropi XD
PipiDugaDevetka

#499 Re: Opsada turista

WARNING: Sarajevo Taxi Co. at Main Bus Station ”
lgenxer
Krakow...

Sep 10, 2011, 12:55 PM
I'm starting a new topic on this because the related thread (Sarajevo Forum: WARNING: Sarajevo Taxi Co. at Sarajevo International Airport) is already closed.

I have exactly the same complaint as the guy who started the other thread but instead of arriving at the airport, I arrived at the bus station, where only taxis from Sarajevo Taxi Co. were available.

The driver in my case did not even pretend that the meter was broken. He just refused to turn it on and said that 15 km (or 7.50 euro) "is correct", which is almost 3 times the amount my 2011 guidebook and the hotel told me I would be paying.

In the end, I didn't fight it because I was so hot and tired from my bus ride and 15 km really isn't so much in the scheme of things and I had no idea about how to get to the hotel using public transport (and now that I know that it's this particular company that is the problem, I realize that even if I had gone back, I would have just ended up with another Sarajevo Taxi Co. guy anyway.)

But I won't use their taxi service for the rest of my 5-day stay here or when I go to the airport to get my flight out. I'll probably also send a link to this post to some of the email addresses on the Sarajevo Taxi Co. website, which has an English translation and states that they were allowed to use the name "Sarajevo" by the city because they have such a good reputation! I'm very surprised by this, as it has already somewhat soured my first day in Sarajevo.

The other post said that this taxi service was notorious for ripping people off. And here is a link to that post, which contained lots of helpful advice, including numbers for other taxi companies:

http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g2 ... ajevo.html

In particular I liked the one of asking the hotel to arrange for a taxi to meet me at the station/airport. I wish I had thought of that, as I already knew when I'd be arriving.

I really wonder how they managed to get a monopoly of the bus station and the airport. That seems strange, doesn't it? Do they pay off the transportation agencies or do they just muscle out the other taxi companies somehow?

Ode sve u helać sa turizmom! :x
Zaželjeće se kroz par godina vlasnici radnji sa Baščaršije turista sa €€€€$$$$$ koje nam turisti sami donose (ulažu napor da doputuju u ovu ''vučkosexinu'').
zonbirile

#500 Re: Opsada turista

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:i na kraju balade znali se finansijski efekat opsade?
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/54183-skoro-18000-turista-u-augustu-posjetilo-sarajevo.html wrote:Vi ste ovdje: Naslovna strana » Vijesti » Sarajevo » Skoro 180.000 turista u augustu posjetilo Sarajevo
Autor Fena 2011-09-13 12:37:00

Foto: Arhiva
U prvih osam mjeseci ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 148.360 turista
@zonbi,
Ko je ovdje LZN?
--------------------
pa poenta je što se samo priča o broju ovoga,onoga,obaška ABA3, ali niko ne iskazuje lovu.Pa ako Hrvati nabroje 14 milijardi,znaju li naši brojati do hiljadu , milion
Post Reply