Kojim strankama? Nacionalnim manjinama?radostan dan wrote:ako dozvolite jednu malu digresiju...
prvi put od 2001. čini mi se, vladajuća koalicija nema apsolutnu vlast - CEMI uzorak od 94 odsto: DPS-SDP 45,7.
stoga će biti prinuđeni proširiti koaliciju sa strankama koje imaju apetite koji su opet suprotni onome što su milovci praktikovali poslednjih 6 godina, i o čemu smo diskutovali ovdje na forumu.
Dogadaji u Crnoj Gori
- ultima_palabra
#476 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
-
radostan dan
#477 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
jbg sad, da sam takav analitičar, ja bi klepao pare, a ne drecuni, lazanski i ibrahimi prohići.
npr, dovoljna im je bs za većinu, ali problem je šta sa zahtjevima bs po pitanju zastave i himne i ostalog...neko će morati promjeniti stavove, ako budu išli sa njima.
o ovoj pozitivnoj ne znam ništa, možda oni...
ne znam ni šta će bs da uradi sa albanskom partijom, možda neće htjeti bez njih u vlast.
npr, dovoljna im je bs za većinu, ali problem je šta sa zahtjevima bs po pitanju zastave i himne i ostalog...neko će morati promjeniti stavove, ako budu išli sa njima.
ne znam ni šta će bs da uradi sa albanskom partijom, možda neće htjeti bez njih u vlast.
- ultima_palabra
#478 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Partije nacionalnih manjina su "mnogo alave" na vlast... vidi Hrvatsku i Srbijuradostan dan wrote:jbg sad, da sam takav analitičar, ja bi klepao pare, a ne drecuni, lazanski i ibrahimi prohići.![]()
-
radostan dan
#480 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
otprilike i ja tako računam, zato sam i napisao - neko se mora odreći stavova, a ne - moraće dps-sdp da koriguju stavove.
iznenađujuće malo je glasova dobila partija albanaca.
jbt, svuda u okruženju je najbolje formirati partiju, iaći na izbore i moliti boga da ne dobiješ više od 2-3-4 mandata. malo članstvo, lako ga iskontrolisati i namiriti. a naplata za formiranje vlade - astronomska.
nešto kao dns u r srpskoj.
iznenađujuće malo je glasova dobila partija albanaca.
jbt, svuda u okruženju je najbolje formirati partiju, iaći na izbore i moliti boga da ne dobiješ više od 2-3-4 mandata. malo članstvo, lako ga iskontrolisati i namiriti. a naplata za formiranje vlade - astronomska.
nešto kao dns u r srpskoj.
-
mostar036
#481 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
DF je imao namjeru ujediniti Crnu Goru odnosno ujedinite Crnogorce i Srbe ali to je skoro pa nemoguće.
Evo sada ispada da su za DF glasali uglavnom Srbi tj oni koji su protiv nezavisne Crne Gore jer stanke koje su baš srpske nisu ni prošle celzus.Mislim i da je mjenjanje zastave i himne puno koštalo DF da pridobiju suvereniste.
Za Crnu Goru je po meni pogubno to što cijelo vrijeme vlada jedna stranka,jer vidim na forumima da većinom neki Crnu Goru gledaju kroz prizmu Mile i misle da kad on ode da će se Crna Gora se opet ujediniti sa Srbijom.Isto npr govore što neki vaterpolisti crnogorski igraju za Srbiju da je to zato što nisu pristalice Milovog režima,ko da je opozicija na vlasti onda bi igrali.
Evo sada ispada da su za DF glasali uglavnom Srbi tj oni koji su protiv nezavisne Crne Gore jer stanke koje su baš srpske nisu ni prošle celzus.Mislim i da je mjenjanje zastave i himne puno koštalo DF da pridobiju suvereniste.
Za Crnu Goru je po meni pogubno to što cijelo vrijeme vlada jedna stranka,jer vidim na forumima da većinom neki Crnu Goru gledaju kroz prizmu Mile i misle da kad on ode da će se Crna Gora se opet ujediniti sa Srbijom.Isto npr govore što neki vaterpolisti crnogorski igraju za Srbiju da je to zato što nisu pristalice Milovog režima,ko da je opozicija na vlasti onda bi igrali.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#482 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Kako ''bravo za Milu'', a nigdje obećanog spomenika u HN uhapšenim i kasnije ubijenim Bošnjacima u R. Srpskoj? Nigdje obećane prekogranične autonomije Sandžaka-Milo ''preveslao'' Zukorlića i sve Bošnjake koji su prilikom Lajčakovog referenduma sklopili neki sporazum sa partijama pobjednicama na Referendumu 2006.kiky wrote:bravo za milu ...
Vidi prethodne diskusije o ovome.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#483 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
http://sandzakpress.net/bosnjacka-stran ... crnoj-gori
Bošnjačka stranka će odlučiti ko formira Vladu u Crnoj Gori
15. Oktobar, 2012

Južni Sandžak – Nakon izbora u Crnoj Gori, na kojima je koalicija DPS-a, SDP-a i Liberalne partije osvojila parlamentarnu većinu, ali prvi put nakon 11 godina ne natpolovičnu, oči vlasti i opozicije uprte su u Bošnjačku stranku, koja će biti presudna u formiranju nove Vlade.
U takvoj poziciji partija manjinskih naroda politički analitičari vide istorijsku pravdu.
Analizirajući rezultate parlamentarnih izbora, univerzitetski profesor Svetozar Jovićević ocjenjuje da je došlo da bitnih pomaka na crnogorskoj političkoj sceni, pošto dosadašnja vlast nakon dugo godina nije osvojila aposlutnu većinu u parlamentu.
“I posebno za njih, ali i za Crnu Goru značajan gubitak vlasti u u Nikšiću, koji je uvijek bio pokazatelj opšteg raspoloženja građana Crne Gore. Dakle, to jeste bitan pomak. Ko je tome najviše doprinio taj je i najveći dobitnik. Mislim da je više nego jasno da je tome najviše doprinijela nova snaga Pozitivna Crna Gora, jer ona je uzela značajan dio dosadašnjih birača DPS-a i SDP-a”, kaže Jovićević.
Komentarišući za RSE šta su ključne poruke parlamentarnih izbora a u susret predsjedničkim koji bi trebalo da se održe na proljeće sljedeće godine, direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević konstatovala je kako pobjeda vladajuće koalicije nije tako ubjedljiva kao što nije ni poraz opozicije.
“Činjenica da sve ono što nije osvajanje apsolutne većine predstavlja poraz za vladajuću koaliciju i u tom dijelu ona jeste najveći gubitnik, iako u onome što je izraz u mandatima ona izlazi sa jednom većinskom podrškom i to u nekakvom nastupajućem periodu ukazuje na potrebu ili unutar vladajuće koalicije da ozbiljno naprave neke promjene ili da i oni sami prihvataju nešto što je neminovnost i što nosi proces demokratizacije, a to je mogućnost gubljenja vlasti na izborima”, rekla je Uljarević.
Odlučujući potez
Glavni dobitnik izbora za Uljarević su manjinske partije odnosno Bošnjačka stranka koja je došla u poziciju jezička na vagi, odnosno koja će odlučiti ko će formirati novu vlast.
Upravo u tome Svetozar Jovićević vidi istorijsku pravdu pošto su, kako ističe manjine odnosno Bošnjaci, Muslimani i Albanci presudno uticali da Crna Gora 2006. obnovi državnu samostalnost.
“Ima pravde utoliko prije što su mnogi od njih i kao cjelina i kao pojedinci stradali. Sve znamo… I deportacija i stradanje u Bukovici, i ona morbidna stradanja kada su na čelu države i policije bili oni isti ljudi koji su sada na čelu Crne Gore, kada su ni krivi ni dužni stradali 95. godine, optuživani za sve i svašta, kada se događao Orlov let i kada se mnogo toga drugog dešavalo. Ima pravde da oni, kao što su odlučujuće djelovali na ostvarivanje državnog statusa Crne Gore da sada i odlučujuće djeluju i na promjenu stanja u Crnoj Gori, što bi dobro bilo i za njih same”, smatra Jovićević.
Za profesora Jovićevića, Bošnjačka stranka sada je na istorijskom testu da odluči da li će se prikloniti svojim starim političkim saveznicima oličenim u vladajućoj koaliciji ili će smoći snage da parlamentarnu većinu oformi sa opozicijom.
No koliko je realna takva, kako je zovu Vlada nacionalnog jedinstva, koja bi okupila brojne igrače sa opozicione scene i partije nacionalnih majnjina? Je li to gotovo nemoguća misija kada Bošnjaci imaju na raspologanju mnogo lakšu pregovaračku tehniku sa Đukanovićevom demokratskom partijom socijalista?
“Ta solucija je moguća. Nije se lako odlučiti na nju jer bi tu soluciju činilo dosta međusobno suprotstavljenih političkih faktora. Realnija je svakako ova mogućnost da se oni opredijele za nastavak saradnje sa ovom vladajućom koalicijom. Ali pitanje je stvarno hoće li oni shvatiti da se za jedan prelazni period u kojem bi se morali odigrati ključni potezi promjene stanja u Crnoj Gori od tužilaštva, policije i mnogo čega drugog. Da li će oni shvatiti da oni mogu to da urade. Na njima je zapravo da smognu snage da naprave odlučujući potez. Najgore bi bilo ako im u tom opredjeljenju, istorijskom budu opredjeljujući neki sitni, mali interesi na dobijanju neke opštine ili nekog položaja”, ističe Jovićević.
(Radio Slobodna Evropa)
Bošnjačka stranka će odlučiti ko formira Vladu u Crnoj Gori
15. Oktobar, 2012

Južni Sandžak – Nakon izbora u Crnoj Gori, na kojima je koalicija DPS-a, SDP-a i Liberalne partije osvojila parlamentarnu većinu, ali prvi put nakon 11 godina ne natpolovičnu, oči vlasti i opozicije uprte su u Bošnjačku stranku, koja će biti presudna u formiranju nove Vlade.
U takvoj poziciji partija manjinskih naroda politički analitičari vide istorijsku pravdu.
Analizirajući rezultate parlamentarnih izbora, univerzitetski profesor Svetozar Jovićević ocjenjuje da je došlo da bitnih pomaka na crnogorskoj političkoj sceni, pošto dosadašnja vlast nakon dugo godina nije osvojila aposlutnu većinu u parlamentu.
“I posebno za njih, ali i za Crnu Goru značajan gubitak vlasti u u Nikšiću, koji je uvijek bio pokazatelj opšteg raspoloženja građana Crne Gore. Dakle, to jeste bitan pomak. Ko je tome najviše doprinio taj je i najveći dobitnik. Mislim da je više nego jasno da je tome najviše doprinijela nova snaga Pozitivna Crna Gora, jer ona je uzela značajan dio dosadašnjih birača DPS-a i SDP-a”, kaže Jovićević.
Komentarišući za RSE šta su ključne poruke parlamentarnih izbora a u susret predsjedničkim koji bi trebalo da se održe na proljeće sljedeće godine, direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević konstatovala je kako pobjeda vladajuće koalicije nije tako ubjedljiva kao što nije ni poraz opozicije.
“Činjenica da sve ono što nije osvajanje apsolutne većine predstavlja poraz za vladajuću koaliciju i u tom dijelu ona jeste najveći gubitnik, iako u onome što je izraz u mandatima ona izlazi sa jednom većinskom podrškom i to u nekakvom nastupajućem periodu ukazuje na potrebu ili unutar vladajuće koalicije da ozbiljno naprave neke promjene ili da i oni sami prihvataju nešto što je neminovnost i što nosi proces demokratizacije, a to je mogućnost gubljenja vlasti na izborima”, rekla je Uljarević.
Odlučujući potez
Glavni dobitnik izbora za Uljarević su manjinske partije odnosno Bošnjačka stranka koja je došla u poziciju jezička na vagi, odnosno koja će odlučiti ko će formirati novu vlast.
Upravo u tome Svetozar Jovićević vidi istorijsku pravdu pošto su, kako ističe manjine odnosno Bošnjaci, Muslimani i Albanci presudno uticali da Crna Gora 2006. obnovi državnu samostalnost.
“Ima pravde utoliko prije što su mnogi od njih i kao cjelina i kao pojedinci stradali. Sve znamo… I deportacija i stradanje u Bukovici, i ona morbidna stradanja kada su na čelu države i policije bili oni isti ljudi koji su sada na čelu Crne Gore, kada su ni krivi ni dužni stradali 95. godine, optuživani za sve i svašta, kada se događao Orlov let i kada se mnogo toga drugog dešavalo. Ima pravde da oni, kao što su odlučujuće djelovali na ostvarivanje državnog statusa Crne Gore da sada i odlučujuće djeluju i na promjenu stanja u Crnoj Gori, što bi dobro bilo i za njih same”, smatra Jovićević.
Za profesora Jovićevića, Bošnjačka stranka sada je na istorijskom testu da odluči da li će se prikloniti svojim starim političkim saveznicima oličenim u vladajućoj koaliciji ili će smoći snage da parlamentarnu većinu oformi sa opozicijom.
No koliko je realna takva, kako je zovu Vlada nacionalnog jedinstva, koja bi okupila brojne igrače sa opozicione scene i partije nacionalnih majnjina? Je li to gotovo nemoguća misija kada Bošnjaci imaju na raspologanju mnogo lakšu pregovaračku tehniku sa Đukanovićevom demokratskom partijom socijalista?
“Ta solucija je moguća. Nije se lako odlučiti na nju jer bi tu soluciju činilo dosta međusobno suprotstavljenih političkih faktora. Realnija je svakako ova mogućnost da se oni opredijele za nastavak saradnje sa ovom vladajućom koalicijom. Ali pitanje je stvarno hoće li oni shvatiti da se za jedan prelazni period u kojem bi se morali odigrati ključni potezi promjene stanja u Crnoj Gori od tužilaštva, policije i mnogo čega drugog. Da li će oni shvatiti da oni mogu to da urade. Na njima je zapravo da smognu snage da naprave odlučujući potez. Najgore bi bilo ako im u tom opredjeljenju, istorijskom budu opredjeljujući neki sitni, mali interesi na dobijanju neke opštine ili nekog položaja”, ističe Jovićević.
(Radio Slobodna Evropa)
-
radostan dan
#484 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
ja moram biti malo neskroman, ali gornji tekst potvrđuje ono što se ovdje na forumu pisalo tokom prošle i ove godine, čestitke elreu i sinuhe i ostalima na dobrom -seciranju- cg društva...
šta sad?
opcija 1. - dps sdp obećaju bs-u sve što su obećali i 2006. i ispune. onda dps-sdp gube još više na narednim izborima.
opcija 2. - dps-sdp obećaju bs-u sve i veći dio toga slažu. dps-sdp gube potpuno izbore, jer uz tešku ekon. situaciju, ostaju bez potpune podrške bs-a.
opcija 3. - bs se priklanja opoziciji i vraća na plan b iz 2006. pred referendum.
opcija 4 (najrealnija) - milo kupuje poslanike iz pozitive, df i snp. ili kompletan poslanički klub jedne od partija
milašova pozicija je istovetna jednom starom stihu jednog bivšeg rokera -
ja na konju,
oni dole,
bog te jebo,
što me vole.
šta sad?
opcija 1. - dps sdp obećaju bs-u sve što su obećali i 2006. i ispune. onda dps-sdp gube još više na narednim izborima.
opcija 2. - dps-sdp obećaju bs-u sve i veći dio toga slažu. dps-sdp gube potpuno izbore, jer uz tešku ekon. situaciju, ostaju bez potpune podrške bs-a.
opcija 3. - bs se priklanja opoziciji i vraća na plan b iz 2006. pred referendum.
opcija 4 (najrealnija) - milo kupuje poslanike iz pozitive, df i snp. ili kompletan poslanički klub jedne od partija
milašova pozicija je istovetna jednom starom stihu jednog bivšeg rokera -
ja na konju,
oni dole,
bog te jebo,
što me vole.
-
mostar036
#485 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Od te prekogranične regije Sandžak nema ništa jer bi to bio atak na Crnu Goru.
- kiky
#486 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
čini mi se da je za crnu goru najbolje rješenje ...PipiDugaDevetka wrote:Kako ''bravo za Milu'', a nigdje obećanog spomenika u HN uhapšenim i kasnije ubijenim Bošnjacima u R. Srpskoj? Nigdje obećane prekogranične autonomije Sandžaka-Milo ''preveslao'' Zukorlića i sve Bošnjake koji su prilikom Lajčakovog referenduma sklopili neki sporazum sa partijama pobjednicama na Referendumu 2006.kiky wrote:bravo za milu ...
pusti, ba, sanđak ...
- gidora
#487 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Ja što će se ovi iz Bošnjačke stranke "omastiti"
Tri poslanika a moguće je da će sva trojica u ministre
Tri poslanika a moguće je da će sva trojica u ministre
- PipiDugaDevetka
#488 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Vjerovatno si u pravu. Glavno je to da je i Podgorica protiv Bgd-a, pa bilo ko da je u Crnoj Gori na vlasti.mostar036 wrote:Od te prekogranične regije Sandžak nema ništa jer bi to bio atak na Crnu Goru.
Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
-
mostar036
#489 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Da,vidim da ovdje neki čak sanjaju i nezavisni Sandžak to je nerealno.
-
CungaLunga
#490 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
DPS nije DS
Milo nije Mile
Izgleda da su se ljudi umorili hodajući u demonstracijama
pa nisu stigli glasati
Milo nije Mile
Izgleda da su se ljudi umorili hodajući u demonstracijama
pa nisu stigli glasati
-
CungaLunga
#491 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Ma to je samo kad neki pomenu neovisnost RS-a,mostar036 wrote:Da,vidim da ovdje neki čak sanjaju i nezavisni Sandžak to je nerealno.
Onda slijedi pitanje;
Misli li se na republiku srpsku ili republiku sandžak
- PipiDugaDevetka
#492 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Zukorlić je naš Joker čim se pomene bh. entitet Republika srpska kao zamjena za ''iščupano srce'', Republika KosovA.mostar036 wrote:Da,vidim da ovdje neki čak sanjaju i nezavisni Sandžak to je nerealno.
- Nacionalniid_BOSANCI
#493 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Bosnjaci iz Sandzaka (Srbija) i Bosnjaci iz Sandzaka (Crna Gora) trebaju da zahtjevaju da dobiju svoja dva (2) Entiteta. Entitet Sandzak u Srbiji i Entitet Sandzak u Crnoj Gori! Znaci da se napravi unutrasnja entitetska regionalizacija Srbije i Crne Gore i da su ta dva buduca entiteta u sklopu tih drzava i da se ti entiteti ne mogu otcjepiti od Srbije i Crne Gore ali da su ustvari djelimicno autonomni do jednog visokog stepena na lokalnom i drzavnom nivou kao recimo Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.mostar036 wrote:Od te prekogranične regije Sandžak nema ništa jer bi to bio atak na Crnu Goru.
-
mostar036
#494 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Samo što su Srbi u BiH konstitutivan narod a Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori manjina.
-
baxul
#495 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
zar nije crna gora građanska država (država svih građana crne gore (dakle sviju pa i bošnjaka)) po njihovom ustavu... konstitutivnost bošnjaka u tom slučaju ide na ruku srpskih zahtjeva dole... ja sam protiv entitetizacije cg... ukoliko je cg država crnogoraca, srba, albanaca i ostalih onda jah... a ovako narušavat možda najispravniji ustav od svih ex-yu država je bezobrazno i kontraproduktivno...mostar036 wrote:Samo što su Srbi u BiH konstitutivan narod a Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori manjina.
- duh_sa_sjekirom
#496 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Ne valjaj gluposti!mostar036 wrote:Samo što su Srbi u BiH konstitutivan narod a Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori manjina.
Pojam "konstitutivan narod" u CG ne postoji!!!
Crna Gora je država republikanskog oblika vladavine. Nositelj suverenosti je građanin., sa cg-državljanstvom.
Last edited by duh_sa_sjekirom on 18/10/2012 16:02, edited 1 time in total.
- Bosnolog
#497 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Komunjare su nakon WWII unistile Sandzak, podijelile ga po velikosrpskom planu izmedu Srbije i Crne Gore, izdali i prodali drugi bosnaskohercegovacki izlaz na more u Bokikotoriskoj, to jest Sutorinu nekakvom internom kafanskom odlukom komunistickih anti BH lesinara koja je nelegalnakiky wrote:čini mi se da je za crnu goru najbolje rješenje ...PipiDugaDevetka wrote:Kako ''bravo za Milu'', a nigdje obećanog spomenika u HN uhapšenim i kasnije ubijenim Bošnjacima u R. Srpskoj? Nigdje obećane prekogranične autonomije Sandžaka-Milo ''preveslao'' Zukorlića i sve Bošnjake koji su prilikom Lajčakovog referenduma sklopili neki sporazum sa partijama pobjednicama na Referendumu 2006.kiky wrote:bravo za milu ...
pusti, ba, sanđak ...

Granica danasnje BiH uspostavljena jos na beckom kongresu 1814 a potvrdena 1878 godine na berlinskom na kome su odredene i granice Srbije koje je ona potom prosirivala velikosrpskom nacertanijskom hegemonistickom ideologiom "Krvi i Tla".Na ovoj mapi se odlicno vide granice BiH sa Sutorinom i Bokokokotorskim izlazom na more, koji nam pripada i koji treba povratiti ako treba i medunarondom arbitrazom i tuzbom, tako da se postojece nelegalne granice na stetu BiH sa Crnom Gorom ne mogu prihvatiti.
Bosnjaci juznog, crnogorskog dijela Sandzaka su svojim glasovima na referendumu prevagnuli i pomogli Crnoj gori da se izcupa iz velikosrpskih kandzi. Djukanovic je prevarant,ratni zlikovac i mafijas koji je od velikospskog sluge i agresora na RBiH, progonitelja i ubice Bosnjaka ostao prevarant i vuk u jagnjecoj kozi,....

- Bosnolog
#498 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Velikosrpski mokri snovi smanjene Srboslavije ce ostati samo san,.....mostar036 wrote:DF je imao namjeru ujediniti Crnu Goru odnosno ujedinite Crnogorce i Srbe ali to je skoro pa nemoguće.

- ultima_palabra
#499 Re: Dogadaji u Crnoj Gori
Šta su se ono dva oka u glavi zavadila?
- Bosnolog